Odabir najbolje VPN usluge – NordVPN vs. Surfshark

NordVPN vs Surfshark

Često je teško odrediti koji je VPN prikladan za vaše potrebe, posebno ako ga nikad prije niste koristili. Na primjer, neke se usluge hvale raznim protokolima koje nude ili njihovim značajkama zatamnjenja prometa. Ali ako nemate dobro razumijevanje koncepata umrežavanja, ove su informacije uzaludne.

Da bismo vam pojednostavili stvari, napravili smo usporednu usporedbu NordVPN-a i Surfsharka, omogućujući vam da vidite prednosti i slabosti svakog od njih. Objasnit ćemo i što točno svaka značajka zapravo znači i kako će utjecati na svakodnevno korištenje VPN-a. Bez dodatnog divljenja, krenimo s pregledom NordVPN u odnosu na Surfshark:

Naglasci

NordVPN

 • Ekspanzivna mreža poslužitelja
 • Dovoljno brz za HD prijenos uživo
 • Deblokira širok spektar popularnih usluga u inozemstvu
 • Sadrži brojne značajke zaštite i privatnosti

Surfshark

 • Omogućuje više veza
 • Velike, pouzdane brzine
 • Snažan je u sigurnosti i nema zapisa
 • Izvrsna sposobnost deblokiranja

Cijene i popusti

NordVPN Surfshark
Periodi pretplate Jedan mjesec Jedan mjesec
Jedna godina Jedna godina
Dvije godine Dvije godine
Tri godine
Posebna ponuda 75% popusta na trogodišnji plan 83% popusta na dvogodišnji plan
Najviša cijena mjesečno $ 11,95 $ 11,95
Najniža cijena mjesečno $ 2,99 $ 1,99
Jednogodišnja cijena $ 83,88 $ 71.88
Povrat novca zagarantovan 30 dana 30 dana

Po 11,95 USD mjesečno, NordVPN i Surfshark dostupni su dovoljno na mjesečnoj pretplati. Međutim, kako to nude oba VPN-a dramatične popuste na njihove višegodišnje planove, oni su najprikladniji za korisnike koji traže dugoročnu zaštitu.

U stvari, sniženja cijena su toliko značajna da biste, ako se želite pretplatiti za godinu dana, također mogli odabrati dvogodišnji plan. Ovo je samo dodatnih 11,87 USD (95,75 USD) za NordVPN, a zapravo smanjuje prve troškove Surfsharka za 24,12 USD (47,76 $).

Obje ove usluge uključuju 30-dnevno jamstvo povrata novca. To znači da ih možete isprobati za mjesec dana i jednostavno im vratite novac ako niste impresionirani.

Najbolja ponuda za NordVPN: Uštedite 75% kada odaberete trogodišnju pretplatu NordVPN-a.

Najbolja ponuda za Surfshark: Smanjite mjesečnu cijenu preko 80% dvogodišnjom ponudom tvrtke Surfshark.

Značajke

NordVPN Surfshark
Istovremene veze 6 Nema ograničenja
Aplikacije operativnog sustava Windows, Linux, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire TV / Firestick Windows, Linux, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire TV / Firestick
Ručno instalirajte uređaje Usmjerivači, televizijski prijemnici Usmjerivači, televizijski prijemnici
Split tuneliranje Ne Da
Besplatni dodaci Blokiranje oglasa, skeniranje zlonamjernog softvera, automatska zaštita WiFi, proširenja preglednika za Chrome i Firefox Značajke skeniranja zlonamjernog softvera, blokiranja oglasa i praćenja. Proširenja preglednika (Chrome, Firefox) 

I NordVPN i Surfshark imaju izvrsnu podršku na više platformi, s aplikacijama za sve glavne platforme i instalacijskim sustavom temeljenim na naredbenom retku za Linux sustave. Te usluge imaju i nekoliko korisnih značajki privatnosti, uključujući automatsko blokiranje oglasa i skeniranje zlonamjernog softvera, kao i proširenja za Firefox i Chrome. Vrijedi spomenuti da ta proširenja samo osiguravaju promet vašeg preglednika i neće vam omogućiti da anonimno koristite aplikacije poput P2P klijenata ili aplikacije za razmjenu poruka..

Međutim, NordVPN ima značajke koje nisu dostupne u Surfsharku i obrnuto. Na primjer, NordVPN omogućuje vam automatsko povezivanje kad god koristite nesigurnu wifi mrežu. U međuvremenu, Surfshark ima funkciju podijeljenog tuneliranja (poznatu kao Whitelister) koja vam omogućuje određivanje aplikacija i web stranica koje mogu zaobići VPN..

Najveća razlika između NordVPN i Surfshark je granica veze. NordVPN dopušta do šest istodobnih veza, što je malo iznad prosjeka u industriji od pet. U kontrastu, Surfshark omogućuje neograničen broj veza, što ga čini vrlo atraktivnom opcijom ako želite zaštititi puno uređaja odjednom.

Streaming i deblokiranje

NordVPN Surfshark
Netflix Preko desetak knjižnica, uključujući Netflix SAD, Velika Britanija, Australija, Kanada, Japan, Nizozemska SAD, Velika Britanija, Francuska, Indija, Japan, Nizozemska
Hulu SAD, Japan SAD, Japan
Sky Go Da Da
Amazon Prime Video SAD, Velika Britanija SAD, Velika Britanija
BBC iPlayer Da Da
abeceda Ne Ne
DZS Da Da
nacionalna komunikaciona mreža Da Da
ITV Da Da
Jedanaest sportova Da Ne
Kanal 4 Da Da

NordVPN omiljen je kod korisnika koji struji često, dijelom i zato što deblokira mnoge od najpopularnijih servisa za streaming u inozemstvu. Međutim, Surfshark je na ovom području izvrsno reagirao, odgovarajući NordVPN-u u većini naših testova.

Iako je Surfshark uspio deblokirati nekoliko glavnih platformi, nije mogao zaobići Geo Blocking Eleven Sports, dok je NordVPN mogao. Uz to, niti jedan servis nije uspio deblokirati ABC.

NordVPN je također uspio deblokirati veći broj regionalnih Netflix knjižnica. Vrijedno je napomenuti da oba VPN-a tehnički deblokiraju Netflix bez obzira na poslužitelj koji odaberete; samo će vas preusmjeriti na američku verziju ako ne mogu deblokirati određenu biblioteku.

Kina

Kina ima neke od najširoko dostupnijih internetskih ograničenja i blokira većinu VPN-ova upravo. Unatoč tome, obje ove VPN rade u Kini, nakon što su pravilno konfigurirane.

Svi korisnici Surfsharka moraju učiniti anonimno da bi pregledali u Kini, uključuje funkciju NoBorders (postavke > Napredna > NoBorders). Proces je sličan za NordVPN korisnike, mada u ovom slučaju morate posebno reći aplikaciji da želite koristiti njene specijalizirane zakinuti poslužitelji (postavke > Napredna > Zatečeni poslužitelji), a zatim odaberite jedno od tog s glavnog zaslona.

Valja napomenuti da Veliki vatrozid trenutno blokira pristup NordVPN i Surfshark web stranicama. To znači da ćete to morati instalirajte odabranu uslugu prije dolaska u Kinu.

Postavljanje i sučelje

NordVPN Surfshark
Čarobnjak za automatsko postavljanje Linux, Windows, MacOS, iOS, Android Windows, Android, MacOS, Linux, iOS
Odabir glavne lokacije Karta bazi / popis-based Lista se temelji
Stranice dodatnih postavki Da Da
Mobitel za obitelji Da Da

Obe VPN mreže imaju prilagođene aplikacije za radne površine. NordVPN-ova aplikacija omogućuje vam odabir mjesta poslužitelja bilo s popisa ili s karte i omogućuje povezivanje s specijaliziranim poslužiteljima (poput onih za torrenting ili poboljšanu privatnost) izravno s glavne stranice. Postavke se mogu promijeniti na drugoj stranici, a napredne postavke se drže odvojene, što čini manje vjerojatnim da ćete slučajno promijeniti nešto što ne biste trebali.

Odabir najbolje VPN usluge - NordVPN vs. Surfshark

S druge strane, aplikacija za surfanje računala Surfshark koristi pristup "manje je više". Njegov glavni zaslon ima jednostavnu tipku za brzo povezivanje (s opcijom da automatski odaberete najbrži P2P poslužitelj) i brzi pristup nekoliko vaših nedavno korištenih poslužitelja. Jedini problem sučelja Surfsharka jest taj što su postavke učinkovito raspoređene na tri kartice, od kojih jedna ima dva dodatna podizbornika. Ovo nije veliki problem, ali čini malo teže postavljanje određene postavke.

Odabir najbolje VPN usluge - NordVPN vs. Surfshark

NordVPN-ova mobilna aplikacija zadržava raspored temeljen na mapi s verzije za stolna računala, ali uklanja bočnu traku, umjesto toga postavljajući gumb za brzo povezivanje i nedavne poslužitelje sprijeda i u sredini. Pomicanjem prema dolje otkriva se potpuni popis dostupnih zemalja i specijalnih poslužitelja. Neke su značajke uklonjene, poput prekidača kill (na Androidu) i mogućnosti korištenja zatamnjenih poslužitelja, ali automatska wifi zaštita i blokiranje oglasa i dalje su dostupni.

Surfsharkova mobilna aplikacija gotovo je identična verziji za radnu površinu, osim što bočna traka radi pri dnu zaslona. Što je još važnije, Na raspolaganju je većina njegovih sigurnosnih značajki, a u nekim se slučajevima proširio. Primjerice, Androidova aplikacija omogućuje vam slanje manjih paketa za spremanje podataka na mobilnom wifi-ju, a možete birati između prekidača za ubijanje Surfsharka i onog ugrađenog u OS.

Poslužitelji i performanse

NordVPN Surfshark
Zemlje poslužitelja 60 56
Ukupni broj poslužitelja 5700+ 800+

Ovdje nema natjecanja: NordVPN ima najveću mrežu bilo kojeg velikog pružatelja usluga. Surfshark pokriva gotovo isto toliko zemalja, što je posebno impresivno s obzirom na to da je riječ o relativno novoj usluzi, ali NordVPN-ovi serveri nadmašuju Surfshark-ovih sedam prema jednom.

Pa što to znači u praksi? U osnovi, kako su korisnici NordVPN-a raspoređeni među većim brojem poslužitelja, mreža je manja. Zbog toga je vjerojatnije da ćete dobiti vezu s velikom kašnjenjem, velike brzine, omogućavajući vam pregledavanje i strujanje bez ikakvih prekida. Za ono što vrijedi, Surfsharkove brzine su impresivne, ali teoretski je vjerojatnije da će se boriti za vrijeme vrhunca.

Ispod ćete pronaći popis svih zemalja u kojima ove VPN-ove imaju poslužitelje:

NordVPNSurfshark
Albanija
Argentina
Australija
Austrija
Azerbejdžan
Belgija
Bosna i Hercegovina
Brazil
Bugarska
Kanada
Čile
Kostarika
Hrvatska
Kipar
Češka Republika
Danska
Estonija
Finska
Francuska
Gruzija
Njemačka
Grčka
Hong Kong
Mađarska
Island
Indija
Indonezija
Irska
Izrael
Italija
Japan
Letonija
Luksemburg
Makedonija
Malezija
Meksiko
Moldavija
Nizozemska
Novi Zeland
Norveška
Poljska
Portugal
Rumunjska
Rusija
Srbija
Singapur
Slovačka
Slovenija
Južna Afrika
Južna Korea
Španija
Švedska
Švicarska
Tajvan
Tajland
purica
Ujedinjeni Arapski Emirati
Ujedinjeno Kraljevstvo
Ujedinjene države
Ukrajina
Vijetnam

NordVPN ima poslužitelje u svim zemljama koje radi Surfshark, osim jedne: Rusija. NordVPN je imao poslužitelje u Rusiji, ali ih je ugasio kad je usvojen račun kojim se od VPN kompanija tražilo da vladi omoguće pristup svojim poslužiteljima..

Direktno smo kontaktirali korisničku podršku Surfsharka kako bismo pitali o sigurnosnim posljedicama postojanja poslužitelja u Rusiji. Predstavnik službe za podršku tvrdio je da kao što su poslužitelji Surfsharka konfigurirani da ne vode zapisnike, nema podataka koji bi se mogli predati vladi i, kao takav, nema rizika.

sigurnosti

NordVPN Surfshark
VPN protokoli OpenVPN, IKEv2 OpenVPN, IKEv2, Shadowsocks (trenutno u beta verziji)
Šifriranje podataka OpenVPN AES-256 AES-256
Šifriranje upravljačkog kanala OpenVPN RSA-4096 RSA-2048
Nakriva tehnologija Obfsproxy Zabuna bez granica
Sigurnost aplikacije Prekidač za zaustavljanje (osim na Androidu) Kill prekidač (sve platforme)
DNS status Privatni DNS Privatni DNS

Obe usluge omogućuju vam povezivanje koristeći OpenVPN i IKEv2 protokole, ali Surfshark također podržava Shadowsocks, proxy izvorni proxy. Ova je značajka trenutno u beta verziji pa možda neće funkcionirati kako se očekuje.

Oboje koriste 256-bitnu AES enkripciju, što je učinkovito nemoguće razbiti. To u osnovi čuva vaš promet pomoću tajnog ključa, što znači da svatko tko pogleda može vidjeti samo besmislene podatke. NordVPN koristi 4096-bitni RSA ključ za omogućavanje privatnom komuniciranju s VPN-om. Suprotno tome, Surfshark koristi 2048-bitne RSA tipke, koje su i dalje sigurne, ali nešto manje.

NordVPN i Surfshark nude i prekidač, iako NordVPN nije dostupan na Android uređajima. Prekidač za zaustavljanje zaustavlja sve prijenos podataka kad god iznenada izgubite vezu, osiguravajući da nikad ne pregledavate bez zaštite. Uz to, ove VPN mreže koriste privatne DNS poslužitelje, što znači da niti jedna treća strana nikad nema pristup vašem internetskom prometu.

Konačno, svaka usluga ima svoju vlastitu tehnologiju skrivanja koja se koristi za zaobilaženje ograničenja VPN-a i interneta širom zemlje. NordVPN koristi Obfsproxy, alat koji preoblikuje vaš promet, skrivanje znakova da uopće upotrebljavate VPN. Surfshark, međutim, ima svoj vlastiti softver nazvan NoBorders, koji, pretpostavlja se, funkcionira na sličan način.

Privatnost

NordVPNSurfshark
HQ baza Panama Britanski djevičanski otoci
Zapisnici veza nijedan Neke, u dijagnostičke svrhe
Evidencije aktivnosti nijedan nijedan
Podaci o korisniku za prijavu Email adresa Email adresa
Anonimne mogućnosti plaćanja Bitcoin, Ethereum, Ripple Bitcoin, Ethereum, Ripple

NordVPN i Surfshark nalaze se u Panami i Britanskim Djevičanskim otocima. Te zemlje nemaju zakone o obveznom čuvanju podataka, što ih čini idealnim mjestima za rad VPN-a.

NordVPN ne vodi nikakve zapisnike. Surfshark čuva ograničene podatke poput učestalosti upotrebe usluge i ako je aplikacija pala, ali ništa od ovoga ne može se upotrijebiti za vašu identifikaciju. Kao takav, bez obzira na ove usluge koje koristite, bit ćete gotovo potpuno anonimni na mreži. Ako želite još veću privatnost, možete se prijaviti s odbačenom adresom e-pošte i platiti kriptovalutama.

Konfiguracija

NordVPNSurfshark
Dodjela adrese Zajednički Zajednički
Moguća je namjenska IP adresa Da (u Njemačkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj) Ne
DDoS zaštita Ne Ne
NAT vatrozid Da Ne

Ove VPN koriste raspodjelu zajedničke adrese. To znači da svi koji se povežu na određeni poslužitelj dijele jednu IP adresu. S brojnim korisnicima koji istovremeno pristupaju različitim web-lokacijama postaje gotovo nemoguće reći tko radi što. NordVPN vam omogućuje plaćanje svakog mjeseca u zamjenu za namjensku IP adresu (u osnovi poslužitelj kojem možete pristupiti samo vi). Nažalost, to nije opcija za korisnike Surfsharka.

Nijedna od ovih usluga ne nudi specijalizirane anti-DDoS poslužitelje, ali stvarno, bilo koji VPN zaštitit će vas od DDoS napada. Većina ima automatske sustave koji mogu prebaciti IP adresu poslužitelja ako otkriju da se napada događa. Nadalje, budući da se utjecaj raširio na cijelu mrežu poslužitelja umjesto samo na vaš kućni usmjerivač, većina manjih ili srednjih napada apsorbirat će se bez stvarnog učinka na performanse.

Služba za korisnike

NordVPNSurfshark
Live chat Da (interno) Da (ZenDesk)
Podrška za ulaznice Da Da
Podrška putem e-pošte Da Da
Prosječno vrijeme odgovora putem e-pošte 4 sata, 57 minuta 4 sata, 10 minuta
Telefonska podrška Ne Ne
Pretražujuća baza znanja Da Da
Video vodiči Da Ne

NordVPN i Surfshark očito shvataju korisničku podršku. Stupanje u kontakt je jednostavno, a oba pružatelja usluga nude široku bazu znanja koja se može pretraživati. Kao takav, trebali biste moći samostalno riješiti neke od najčešćih problema. NordVPN čak ima YouTube kanal s video detaljima.

Oba VPN-a pružaju 24/7 podršku putem live chat-a; NordVPN-u vodi interni tim dok je Surfshark outsourcing. Otkrili smo da oba tima reagiraju brzo (obično u roku od nekoliko sekundi). To znači da ako vam je potrebna pomoć, live chat je najlakši način za pomoć.

U skladu s tim, mogu postojati slučajevi kada korisnici ne mogu pristupiti live chatu (na primjer, ako su u Kini). Imajući to u vidu, poslali smo obje usluge tri pitanja putem e-pošte. Dolje ćete pronaći prosječno vrijeme odgovora kao i odgovor na naše pitanje:

NordVPN
Pitanje  Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Pitanje je odgovorilo
Mogu li instalirati NordVPN na DD-WRT usmjerivač? 3 sata, 52 minute Da
Kako da postavim NordVPN za upotrebu u Kini? 4 sata, 44 minute Da
Štiti li NordVPN zaštitu od curenja na WebRTC-u? 9 sati, 15 minuta 1 Da
Surfshark
Pitanje  Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Pitanje je odgovorilo
Mogu li instalirati Surfshark na DD-WRT usmjerivač? 5 sati, 47 minuta 1 Da
Kako mogu postaviti Surfshark za upotrebu u Kini? 9 sati, 25 min 1 Da
Štiti li Surfshark od curenja WebRTC-a? 21 minuta 1 Da

Te su usluge imale slično prosječno vrijeme odziva putem e-pošte. Odgovore je bilo lako pratiti, a oba VPN-a pružila su detaljne vodiče za konfiguriranje svojih aplikacija za upotrebu u Kini. Ako razgovor uživo iz bilo kojeg razloga nije dostupan, podrška putem e-pošte savršeno je održiva alternativa.

Pobjednik: NordVPN

NordVPN

Dostupne aplikacije:

 • PC
 • ortak
 • IOS
 • Android
 • Linux

Web stranica: www.NordVPN.com

Povrat novca zagarantovan: 30 DANA

Ovo je bila vrlo bliska konkurencija između dva izuzetna VPN-a. Surfshark je brz, nudi snažne sigurnosne i privatne značajke, nema ograničenje veze i djeluje u Kini, što ga već uzdiže nad mnogim konkurentima. Kad uzmete u obzir da je Surfshark vrlo pristupačan i također deblokira neke od najpopularnijih platformi za strujanje, postaje jasno da bi napravio odličan VPN za svakodnevno korištenje.

Međutim, smatramo da je NordVPN općenito bolji izbor. Njegova ekspanzivna poslužiteljska mreža i mogućnosti deblokiranja su potpuno nebitne, omogućujući vam pristup svemu što želite, gdje god želite. Ova usluga stavlja veliki naglasak na vašu sigurnost i privatnost. Osim toga, on je bolji za napredne korisnike, s opcijama za pribavljanje namjenske IP adrese, sakrivanje uređaja od drugih na mreži i korištenje prilagođenih DNS poslužitelja.

Najbolja ponuda za NordVPN: Uštedite 75% kada odaberete trogodišnju pretplatu NordVPN-a.

Najbolja ponuda za Surfshark: Smanjite mjesečnu cijenu preko 80% dvogodišnjom ponudom tvrtke Surfshark.

Vidi također:

 • NordVPN vs ExpressVPN
 • NordVPN kupon
 • ExpressVPN kupon
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 4

Adblock
detector