Опера ВПН не ради? Испробајте ове поправке

Опера ВПН не ради_ Покушајте са овим исправкама

Ових дана све више и више платформи користе геоблокирање како би спречили људе ван одређене земље да приступе услузи. ВПН-ови раде тако што криптирају ваш промет и усмеравају га преко посредничког сервера. Они не само да побољшавају вашу безбедност на мрежи, већ вам омогућавају да заобиђете регионална ограничења и користите претходно неприступачне услуге у иностранству. Међутим, када нешто не функционише како се очекује, често је тешко установити да ли је проблем у ВПН-у који користите или неком другом, мање очитом узроку.

Иако тврди да је ВПН, Опера заправо нуди бесплатан проки; његова самостална ВПН услуга прекинута је почетком 2018. Проки сервери су слаба алтернатива наменским ВПН-овима (попут ЕкпрессВПН-а), јер често имају спорије брзине, мање сигурне енкрипције и мању способност деблокирања. Међутим, Опера-ов ВПН може бити користан у неким ситуацијама. Због тога ћемо се у овом посту позабавити на неке од најчешћих проблема које корисници доживе са услугом.

САВЕТ: Ако желите брзу, поуздану ВПН услугу, овде смо навели неколико добрих алтернатива за Опера.

Потенцијални проблеми са Опера ВПН

Теоретски, Оперативни ВПН треба да буде једноставан за употребу: само отворите прегледач, изаберите континент на који желите да се повежете и почните да користите веб без регионалних ограничења или цензуре на мрежи..

Реално, међутим, можете очекивати да ће већина бесплатних ВПН-а имати неких проблема, а Опера није изузетак. Постоје два главна проблема са којима се можете сусрести:

  • Потешкоће са повезивањем на ВПН или задржавањем везе током времена
  • Немогућност приступа гео-блокираним платформама из иностранства

У наставку ћемо објаснити зашто се ови проблеми појављују и шта можете учинити да отклоните већину проблема са Оперативним ВПН-ом.

Решавање проблема са повезивањем са Оперативним ВПН-ом

Дијагноза проблема са повезивањем са ВПН-ом је често варљива, чак и ако услуга коју користите не пружа корисничку подршку за ћаскање уживо. Уз то, постоји неколико корака које можете предузети како бисте пронашли основни узрок већине проблема са везом:

1. Поново покрените ВПН

Најбржи и најлакши начин за решавање многих проблема са ВПН-ом је да једноставно откажете покушај везе, поново покренете прегледач и поново се повежете на ВПН. То можете учинити притиском на ВПН дугме у адресној траци Опере и двапут кликните на преклопни тастер на врху. Да ли сте били у могућности да се повежете? Ако је тако, фантастично, али ако не, испробајте кораке у наставку.

2. Покушајте са другом локацијом сервера

Регион за промену ВПН-а Опера

Већина ВПН-а чине сервери распоређени у бројним земљама. Обично можете одлучити да користите сервер у одређеној земљи, али Оперов ВПН делује мало другачије. Уместо тога, овај сервис једноставно омогућава да корисник изабере између сервера у Европи, Азији или Америци.

Први корак за решавање проблема са везом са ВПН-ом је елиминација сервера који користите као узрок. Понекад се сервери узимају ван мреже ради одржавања, а софтвер који користите не ажурира аутоматски листу сервера, не остављајући могућност да се повежете. Међутим, Опера има више сервера у сваком региону, тако да ако истовремено не одржава одржавање на сваком серверу на одређеном континенту, то вероватно неће бити узрок вашег проблема..

Такође је могуће да сервер ради, али ваша веза је истекла. То би могло бити зато што је сервер који покушавате да користите под великим оптерећењем (на пример, обично има више корисника на мрежи, на пример, вечери) или зато што покушавате да користите сервер који је предалеко од ваше физичке локације. Генерално, што даље сервер од вас, то су вам брже брзине. Као такав, ако покушате да користите сервер на другој страни света, можда се уопште нећете моћи повезати. Ако вам то узрокује проблем, можете то решити повезивањем са сервером на другој локацији.

3. Проверите верзију прегледача и онемогућите проширења

Ако не можете да се повежете ни на један од ВПН сервера, можда би било вредно проверити да ли имате инсталирану најновију верзију Опере. Ово је пресудан, али често превидјен корак.

Ако тамо све изгледа добро, покушајте искључити било које проширење прегледача које сте можда инсталирали. Да бисте то учинили, кликните икону Опера у горњем левом делу екрана, покажите показивач миша изнад Ектенсионс и кликните на Ектенсионс на листи која се појављује.

Мени са проширењима за Опера

Требали бисте видети листу додатака за Опера. Подразумевано постоји само један: Блокатор огласа Опера. Само напред и кликните на Онемогући дугме. Након што то учините, покушајте поново да се повежете на ВПН. Имајте на уму да ако ово не реши ваш проблем, најбоље је да поново омогућите Блокатор огласа Опера након тога.

4. Тестирајте заштитни зид и антивирусне програме

Постоји шанса да ваш фиревалл или антивирус погрешно користе Оперов ВПН због злонамјерног софтвера. Да бисте то сазнали, можете покушати да додате изузетак који вашим програмима говори да је Опера сигурна. То би требало бити прилично једноставно за направити, али поступак ће бити мало другачији за сваки програм. У наставку ћемо објаснити како додати изузетак у Виндовс фиревалл и АВГ АнтиВирус.

Виндовс заштитни зид

Иди на Контролна табла > Систем и безбедност > Виндовс Дефендер фиревалл > Омогућите апликацију или функцију путем заштитног зида Виндовс Дефендер.

Дозволи-Опера кроз Виндовс-фиревалл

Видећете листу инсталираних програма; ако су потврђена два поља поред Опера, то је већ дозвољено кроз фиревалл. Ако не, кликните на Промени подешавања дугме, проверите да ли су оба поља потврђена и кликните на ок.

АВГ АнтиВирус

На главном екрану компаније АВГ кликните на Мени опцију у горњем десном углу, а затим Подешавања дугме. Постоји Изузеци падајућег менија испод Генерал картицу, мада нема листе инсталираних програма. Уместо тога, мораћете да кликнете на прегледати дугме и ручно пронађите вашу мапу Опера. Ово се обично чува у програмским датотекама на Виндовс рачунарима или у фолдеру Апплицатионс на Мацу.

Дозволите Опера путем АВГ антивируса

Након што пронађете директоријум Опера, кликните га, пронађите најновију верзију (подмапа са највећим бројем). Сада потврдите оквир поред ње и кликните на ок дугме на дну које се враћа на страницу са изузецима. Кликните на ок поново овде и покушајте поново да користите ВПН.

Приступање гео-блокираном садржају помоћу Оперативног ВПН-а

Постоји неколико разлога због којих можда нећете моћи да деблокирате одређене географски ограничене услуге у иностранству помоћу Оператовог ВПН-а. У наставку ћемо детаљније објаснити овај проблем и предложити нека могућа решења.

1. Покушајте да користите други сервер

Популарне платформе попут Нетфлика и Амазон Приме Видео периодично надограђују своје мере гео-ограничења како би спречили ВПН кориснике да приступе садржају који би требао бити доступан само у одређеним земљама. ВПН провајдери одговарају љубазно, ажурирајући начин на који њихове услуге још једном лете испод радара. Међутим, увођење ових ажурирања широм мреже захтева време. То значи да повремено постоји само неколико сервера који могу деблокирати дани сервис у иностранству.

Иако вам многи плаћени ВПН омогућавају да директно тражите особље за подршку који сервери раде, Опера не. То значи да је једини начин да видите да ли други сервери могу да деблокирају вашу одабрану платформу је да се више пута поново повежете на Оперов ВПН и видите да ли имате приступ или не. Наравно, такође је могуће да Опера-ов ВПН једноставно не може заобићи гео-ограничење платформе, у ком случају ниједна количина поновног повезивања неће помоћи.

2. Очистите колачиће и кеш меморију

Ако покушате да приступите геоблокираној локацији из иностранства, она ће спремати колачић у ваш претраживач и аутоматски одбити све наредне покушаје приступа. Због тога вам се може десити да не можете користити страни услугу чак и када сте повезани на ВПН. Решење је овде једноставно: очистите колачиће. Започните кликом на логотип Опере и помичите се према до Подешавања.

Опера јасан кеш и колачиће

Одавде кликните на Напредно на левој страни и изаберите Обриши податке прегледања опцију у Приватност & безбедносни одељак. Потврдите поље за потврду поред Колачићи и други подаци о веб локацијама и Предмемориране слике и датотеке, затим кликните плаву Избришите податке дугме. Не брините ако се још увек не можете повезати: ови тестови нам помажу да укажемо на основни узрок вашег проблема.

Шта ако ниједно од горе наведених решења не делује на мене?

Ако пратите све горе наведене кораке и Опера-ов ВПН и даље неће дозволити повезивање, можда користите мрежу која блокира саобраћај са ВПН-а и других проки-ја. У таквим случајевима бесплатни ВПН вероватно неће функционисати. Ово је посебно случај ако живите у земљи са строгом цензусом на мрежи (попут Кине или Саудијске Арабије).

Ако можете да се повежете, али не можете да приступите одређеној гео-ограниченој услузи, вероватно ће на то утицати сваки корисник, а не само ви. Конкретно, струјни сервиси улажу много напора да зауставе ВПН кориснике да користе своје платформе у иностранству. Често бесплатни ВПН-ови једноставно немају ресурсе (или намеру) да нађу заобилазно решење.

Да ли треба да користим уграђен ВПН компаније Опера?

Иако је добро када веб прегледач садржи напредније безбедносне функције, Оперов ВПН има неколико главних пропуста. За почетак, то заправо није ВПН: пошто само шифрира саобраћај у вашем прегледачу, он је у основи проки, слично проширењима прегледача које нуде неке ВПН услуге. То значи да не можете да користите Опера-ов ВПН да бисте безбедно користили торрент или чували своје податке безбедним када користите друге апликације. Надаље, морате ручно омогућити ВПН за сваку картицу. Ово је мање него идеално и лако се заборавља; тешко да је заштита без стреса коју очекујете када користите ВПН.

Такође треба узети у обзир питања приватности и безбедности. Опера-ов ВПН не укључује никакве додатне безбедносне функције као што је прекидач за заустављање (оне вас чувају аутоматским заустављањем преноса података ако изненада прекинете везу са ВПН-ом). То значи да ако изгубите везу на тренутак, можете да претражите без схватања да сте незаштићени.

Коначно, сопствени ВПН Опере лош је избор за оне који желе да емитују гео блокирани садржај у иностранству. Иако је некада било могуће деблокирати Нетфлик, то више није случај. У ствари, сада се бори да заобиђе сва регионална ограничења осим најједноставнијих.

Одлука Опере да корисници изаберу континент на који ће се повезати, уместо одређене земље, представља додатне проблеме. На пример, ако желите да користите мексичку услугу из Европе, морате више пута да се повежете и прекинете везу с одговарајућим континентом и надам се да ћете се на крају повезати с мексичким сервером. С обзиром на то да Опера нема недостатак листе сервера доступних јавности, нисмо ни сигурни да такав сервер постоји.

Постоје ли боље алтернативе Опера ВПН-у?

Добра вест је да постоји пуно висококвалитетних ВПН-а који уопште не коштају. Једна од највећих предности које имају над Оперативним ВПН-ом је та што криптирају саобраћај из свих ваших апликација, а не само из прегледача. Поред тога, ове услуге углавном нуде више безбедносних функција, бољу способност деблокирања, могућност избора одређене земље и јасније назнаке о томе које информације пријављују..

Препоручујемо ЕкпрессВПН. Ова услуга нуди сервере велике брзине у више од 90 земаља и може лако откључати популарне платформе попут Нетфлика, ББЦ иПлаиера и Амазон Приме Видео из иностранства. Најбоље од свега, ЕкпрессВПН користи ефикасно енкрипцијско шифрирање и не бележи никакве личне податке, што значи да се ваше активности не могу пратити по вама. Ако тражите сличну свестрану, јефтину алтернативу, НордВПН и ЦиберГхост су оба одлична избора.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 + = 85

Adblock
detector