Пасоши на тамном вебу: колико кошта ваша?

пасоши продати на дарк вебу

Колико кошта цибер-криминалац скенирање вашег пасоша?

Крајем септембра 2018. године Цомпаритецх је претражио листе на неколико нелегалних тржишта како би сазнао колико пасоша вреди на дарк вебу. Та црна тржишта укључују Дреам Маркет, Берлусцони Маркет, Валл Стреет Маркет и Тоцхка Фрее Маркет.

Ово је типичан списак за скенирање пасоша који укључује селфие:

ук пасош селфие 2

Ево наших кључних открића:

 • Просјечна цијена скенирања дигиталног пасоша износи 14,71 УСД.
 • Ако се скенирању пасоша дода доказ о адреси или доказ о идентификацији - селфие, рачун за комуналне услуге и / или возачка дозвола, просечна цена скаче на 61,27 УСД.
 • Скенирање аустралијског пасоша било је најчешће, а ипак најскупље (32 долара).
 • Просечна цена стварног, физичког пасоша износи 13.567 долара.
 • Просечна цена фалсификованог физичког пасоша је 1.488 долара.

Скенирање пасоша, било да су фалсификовани или стварни, често су праћени другим облицима идентификације, обично рачуном за комуналије, селфиејем власника личне карте који држи своју личну карту и / или возачке дозволе. Ови додаци се одражавају на цену - коштају знатно више од дигиталног скенирања. Разлог за то је зато што се за пролазак провјере адресе и провјере идентификације на веб локацијама обично захтијева више облика ИД-а. Ове провере су често део процеса опоравка налога у коме је корисник на неки начин изгубио приступ свом налогу и мора доказати ко су да би повратили приступ.

Највећи део наше анализе фокусирао се на дигитално скенирање и слике стварних пасоша. Укупно смо пронашли 48 јединствених листа за скенирање стварних пасоша, од којих 38 није продато са пратећим доказом личне карте или адресе. Ових 48 обухваћало је 20 земаља, чије цене можете видети у овој табели:

Земља пасошаЦенаНапомене
Аустралија $ 10,40 обухвата возачку дозволу
Аустралија $ 37,65
Аустралија $ 7,91
Аустралија $ 36,40
Аустралија $ 37,99
Аустралија $ 27,36
Аустралија $ 20,34
Аустралија $ 94,21 укључује секундарни ИД
Белгија $ 10,39
Канада $ 102,96 укључује селфие
Кина $ 18,72
Кина 1,04 долара продаје се у паковању од 100
Кина $ 10,40 продаје се у паковању од 10
Кина $ 12,23
ЕУ (случајно) $ 5,17
Финска $ 8,32
Француска $ 0,61 (продаје се у паковању од 40)
Француска 18,99 УСД укључује рачун за комуналне услуге
Француска $ 7,91
Француска $ 11,66
Француска $ 124,80 укључује рачуне за комуналне услуге и селфие
Француска $ 10,40 продаје се у паковању од 10
Немачка $ 8,31
Немачка $ 12,48
Ирска $ 7,27
Италија $ 14,68 продаје се у паковању од 10
Летонија $ 12,48
Мексико $ 28,81
Пољска $ 12,68
Пољска $ 33,10
Румунија $ 12,48
Русија 10,00 УСД
Русија 11,00 УСД продаје се у паковању од 10
Шпанија $ 10,40
Шпанија $ 14,68
УК $ 51,99 обухвата возачку дозволу
УК $ 14,76 укључује рачун за комуналне услуге
УК $ 7,91
УК $ 18,25 продаје се у паковању од 10
УК $ 17,68
УК $ 24,47
УК $ 12,48
УК $ 61,19 укључује рачун за комуналије + селфие
Украјина 11,00 УСД продаје се у паковању од 10
сад 6,11 УСД
сад $ 8,32
сад 115,00 УСД укључује селфие
сад $ 18,36 укључује ССН и адресу

Скенирање пасоша Аустралије и Велике Британије најчешће су наведене, а аустралијске су у просеку биле најскупље (32 УСД). Нисмо пронашли конзистентан образац цена према земљи; изгледа да се нису заснивали на оскудици или моћи у пасошу земље. Широк спектар добављача продаје скенирање пасоша, али чини се да се мали број њих специјализира за њих.

Врсте пасоша на продају на мрачном вебу

листе пасоша

Пасоши који се продају на тамном вебу долазе у неколико облика:

 • Едитор Пхотосхоп шаблоне користи се за прављење лажних скенирања пасоша. Они коштају врло мало и доступни су у готово свим западним земљама. Они чине већину пописа на тржишту када траже "пасош".
 • Скенирање дигиталних пасоша. Ове стварни скени стварни пасоши коштају око 10 долара сваки и често се продају скупно. Доступне су у неколико земаља и прилично су честе.
 • Физички пасош фалсификат. Пронашли смо спискове за фалсификоване фалсификовање пасоша за неколицину европских земаља. Обично коштају северно од 1.000 долара.
 • Прави, физички пасоши. То су прави послови (према листи), тако да нису уобичајени ни јефтини. Већина их кошта више од 12.000 долара.

Све се то продаје на мрачном вебу за крипто валуте, обично Битцоин или Монеро. Цене у табели су приступљене и претворене у америчке доларе 24. и 25. септембра 2018.

Како криминалци користе скенирање пасоша?

Неке од најчешћих циљеви за криминалце који купују скенирање пасоша укључују размјену криптовалута, платни систем и веб странице за клађење.

бетфаир пасош цоинбасе (2)

Иако се компанија може навести у списку на тржишту, то не мора нужно подразумевати да је рањива или да су рачуни угрожени..

Капи за банке

Неке банке и друге финансијске институције траже само два дела идентификације за отварање новог рачуна. На пример, украдени пасош и возачку дозволу преваранти могу отварање налога и прикупљање награда за регистрацију у име жртве, или користите рачун као муле да бисте уновчили друге илегалне трансакције. То се назива преварама о "капљици новца", а жртва може имплицирати у другим злочинима.

Претпостављамо да су праве скенирања ефикасније од фалсификованих фалсификата за преваре с капљицама банака.

Преваре за опоравак рачуна и заобилажење 2ФА

У овој превари хакери користе лажно представљање и друштвени инжењеринг да би заобишли двофакторну аутентификацију и злоупотребили поступак опоравка налога који се користи на многим веб локацијама. Опоравак рачуна често захтева скенирање или фотографисање физичке личне карте, као што је пасош.

Преваре могу да измене скенирање ИД-а како би се лажно представљали власницима налога на већем броју веб локација којима је потребан ИД фотографије за верификацију налога и опоравак.

Ево вам пример о томе како се скенирање пасоша може користити у превари за опоравак налога:

 1. Циљ има рачун са мењачем крипто валуте. На свом су рачуну поставили двофакторну аутентификацију, па је код послан апликацији на њиховом телефону да провери пријаве.
 2. На неки други начин преварант краде корисничку лозинку (можда путем крађе идентитета или кршења података). Али пошто је 2ФА омогућено на налогу, они не могу ући.
 3. Уместо тога, преварант се представља као жртва и приближава се крипто валути рекавши да су изгубили приступ свом телефону и не могу да добију ПИН за аутентификацију, те се стога не могу пријавити.
 4. Тхе замјена крипто валуте захтијева од власника рачуна да пошаље скенирање свог ИД-а да докажу свој идентитет пре ресетовања 2ФА на рачун. У многим случајевима компаније ће тражити да особа узме селфие док поседује личну карту, отуда већа цена за скенирање пасоша са селфиејима.
 5. Превара модификује скенирање са мрачног интернета по потреби како би се прилагодио личним подацима жртве, а затим га шаље у размену и даље представљајући жртву.
 6. Након пријема доказа о идентитету, размјена крипто валуте ресетира или уклања 2ФА на рачуну, омогућавајући хакеру приступ и исцрпљивање криптовалута жртве. Хакери рутински мењају лозинке и адресе е-поште повезане са рачунима како би власнику налога било теже да врати контролу.

Многи добављачи на црном тржишту нуде за промену података приказаних у овим документима, скенирања и селфија тако да се подударају са било којим именом и осталим детаљима које купац достави.. Купац понекад може затражити путовнице људи одређеног пола, боје косе, боје коже, боје очију и приближног датума рођења.

Када користиш Предлошци Пхотосхопа, криминалци једноставно уносе податке које желе и убацују у своју фотографију. Бројеви пасоша су секвенцијални и стога није тешко погодити легитимни, а већина компанија које затраже доказ о личном документу заправо неће проверити да ли се број пасоша поклапа са власником пасоша.

Физички пасоши

италијански пасош оригиналан

Сви физички пасоши које смо нашли на продају на тамном вебу односили су се на европске земље. Физички пасоши који се продају на мрачном вебу долазе у два облика: оригиналан и фалсификован. Они се могу користити за идентификацију за било који број кривичних дела преваре, као и илегалну имиграцију, трговину људима и кријумчарење..

До аутентичних државних пасоша тешко је доћи и коштати много, у распону од 8 216 УСД (Немачка) до 17,116 УСД (УК). Просечна цена осам наводно оригиналних пасоша била је 13.567 долара. Барем један добављач тврди да су ови пасоши потицали из „наших корумпираних контаката у имиграцијској полицији“, иако ми то не можемо да потврдимо. У многим случајевима купци имају могућност да одреде који су детаљи укључени у пасош, укључујући печате за одређене земље.

Прави, физички пасошиЦена
Аустрија $ 14684
Чешки $ 12237
Немачка $ 8216
Италија $ 14684
Пољска $ 12237
Португал $ 14684
УК $ 17116
УК $ 14679

Фалсификат кошта око десетине цене, али они и даље коштају више од 1.000 долара. Просечна цена шест продавача фалсификата била је 1.488 долара. Купци предају информације и главу која ће се користити у фалсификату приликом куповине.

Физичке фалсификацијеЦена
Шпанија $ 1560,00
Италија 1027,00 УСД
Шпанија 1027,00 УСД
Поргутал 1027,00 УСД
Италија $ 1560,00
Данска $ 2667,00

Како заштитити пасош

Заштита пасоша је тешка, јер се од путника тражи да их показују толико пута током путовања. Пасоши су потребни на контролним тачкама за имиграцију, у пријави у хотелима и када се пријављују за послове и школе у ​​иностранству. Пасоши се често скенирају и чувају на рачунарима који можда нису довољно сигурни. Неко ко има приступ тим скенима можда их ограђује на тамном вебу. Лако је замислити рецепционера у јефтином хостелу који ће на мрачном вебу бацати скенере својих клијената за нешто џепарца.

Требали бисте учинити све што можете да бисте заштитили пасош како га криминалци не злостављају. Ево неколико савета:

 • У многим случајевима можете да обезбедите сопствену копију путовнице, а не да је непознати скенира. Направите црно-беле скене уочи вашег путовања, јер већина криминалаца жели копију у боји.
 • Не објављујте фотографије унутрашњости пасоша на друштвеним мрежама.
 • Старе пасоше одложите уништавајући их, не бацајте их.
 • Не чувајте пасош у одјављеном пртљагу у авиону, возу или аутобусу.
 • Пазите на џепове и размислите о торби против крађе.
 • Не остављајте путовницу лежећи кад нисте у близини, на пример у хотелској соби. Закључајте кад је то могуће.
 • Не чувајте скенирање пасоша на уређају у случају да је украден или хакован. Шифрирајте и чувајте скенирања на засебном чврстом диску или у облаку.
 • Немојте складиштити путовницу са другим идентификацијским документима који би могли да се користе за крађу вашег идентитета

Напомене и ограничења

Понекад је тешко разликовати листу за скенирање на фотографијама и стварно скенирање. Покушали смо да у горњу табелу укључимо само стварне скенирања.

Скенирање пасоша много је јефтиније ако купујете на велико, али нема гаранције да се ти скени нису раније користили, да информације у њима нису истекле или да нису фалсификоване фалсификатице. Неки од уноса изгледају као дупликати различитих добављача, што сугерира да више произвођача може продати исте скенере. Покушали смо да избегнемо да се дупликати у горњој табели.

Иако је увек могуће да су неке листе преваре, сви добављачи чије производе смо укључили у нашу анализу имали су позитивне повратне информације о купцима.

На свим тржиштима која смо претраживали користи се енглески као основни језик. Тржишта на другим језицима, попут руског, могу добро да дају различите резултате.

Студија из 2014. открила је стопу грешака од 15 процената у прилагођавању особе фотографији у пасошу коју су приказивали међу званичницима за имиграцију који издају пасош у Аустралији.

На Интернету не постоји недостатак лажних апликација за генерирање ИД-ова које не захтевају куповину украдених скенирања са мрачног интернета, али нисмо сигурни како се упоређују у погледу квалитета, прилагођавања и тачности.

Слике уредио Цомпаритецх. Контактирали смо неке од наводно рањивих компанија које се спомињу у листама и ажурираћемо овај чланак ако се јавимо.

"Нови пасош" Ницка Рицхарда који има лиценцу ЦЦ БИ-СА 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − 43 =

Adblock
detector