ПеерБлоцк вс ВПН: Које је боље решење за бујице?

Жена без лица за чланак о Пеерблоцку
ПеерБлоцк је фиревалл апликација која користи црне листе интернетског протокола (ИП) за спречавање повезивања одређених ИП адреса на ваш рачунар. Једна од потенцијалних употреба ПеерБлоцк-а јесте од стране бујица како би се избегло откривање од стране агенција за надзор бујица. То се догађа тако што се онемогућава приступ вашем рачунару са ИП адреса агенције и на тај начин спречава њихово сазнање да сте део бујице.

Генерално, идеја о ИП црним листама је погрешна. Конкретно, идеја да наменске компаније за праћење торрента нису у стању лако подредити нешто тако крхко као ИП црна листа изгледа као пожељно размишљање.

Црна и бела листа

Иако се појмови црне листе и пописа смера који се односе на рачунарску безбедност могу чинити сличним, они су веома различити. Беле листе дозвољава само ИП адресе које сте изричито навели да се повежете са рачунаром. Црна листа дозвољава сваку ИП адресу осим оне коју сте изричито навели повезати. Оба концепта имају своје место, али црне листе су много мање поуздане.

Разлог застоја концепта ИП црних листа је због динамичне природе ИП адреса. Сваки уређај на Интернету има ИП адресу, али не може поуздано идентификовати једну особу или рачунар, јер ИП адресе непрестано додељују њихови власници. Према томе, идеја да један ИП идентификује компанију коју желите да блокирате у ствари не следи.

Даље, у случају праћења бујице, компаније које су укључене у то имају велико интересовање за избегавање ваше црне листе, па користе широк спектар алата да избегну откривање.

Поузданост ИП листа

Специфична примена ПеерБлоцк-ове црне листе је употреба листа са ИБлоцклист.цом. Постоји низ ИП листа које су подељене у категорије попут агенција и земаља.

Као брз тест интегритета неких листа, проверио сам ИП листе Русије и Нигерије. Нашао сам пет ИП адреса у Нигеријској датотеци које је ГеоЛите база података из МакМинд-а идентификовала као припадник другим земљама и преко 100 у руској датотеци за које је пријављено да припадају другим земљама.

Ово је прилично типичан пример како пролазне ИП адресе могу бити. Није лако рећи која је локација тачна за било који од тих ИП-ова, али недоследност указује на то колико мало вере треба приписати ИП адреси која тачно представља било какве значајне информације о машини на другом крају.

Откривање ваше стварне ИП адресе

Сада када смо утврдили да постоје ИП адресе у црним листама које не би требало да постоје, није превелик скок да бисмо претпоставили да је и супротно: постоје и ИП адресе који би требало да буду на овим списковима блокова који то нису. То значи да ПеерБлоцк неће блокирати и власници тих ИП-ова ће вам моћи повезати рачунар. Тада могу учествовати у истим бујицама у којима учествујете и моћи ће да виде вашу ИП адресу.

Горњи снимак БитТоррент клијента за МацОС показује колико су лако доступне ИП адресе осталих учесника у роју. Доњи оквир главног прозора садржи обрнути ДНС за свакога ко поседе торрент који се преузима.

Брзи десни клик решава те уносе у ДНС и открива ИП адресу. То је један кратак корак од покретања ИП-а Који може да утврди који ИСП поседује ту ИП адресу која заузврат може да вас лично идентификује.

ИП листа са Битторрент-ом
Такође је вредно напоменути да сваки блокирани ИП успорава вашу брзину торрента. Неки тврде да листе списка ИБлоцк листе које користи ПеерБлоцк садрже превише превише ИП адреса, што се чини веродостојним обзиром на резултате брзог ГеоИП теста. Такође се чини да је потребна претплата да би се листе ИБлоцклист-а ажурирале, мада сам у почетку могао без проблема да додајем листе у ПеерБлоцк. Да бисте ажурирали листе без њихове куповине, Пеерблоцк мора бити потпуно деинсталиран и поново инсталиран.

Додавање листа у Пеерблоцк

ВПН је боље решење

Биттеррент пеер листинг

ВПН је боље решење од ПеерБлоцк-а, јер ВПН скрива вашу стварну ИП адресу. Ово негира потребу за апликацијом као што је ПеерБлоцк јер за почетак не излажете своју стварну ИП адресу. Ако агенција за праћење успешно избегне црну листу и види вашу ИП адресу, видеће само ИП адресу ВПН-а. Такође, неки ВПН-ови долазе са „килл прекидачем“ који блокира сав Интернет саобраћај уколико ВПН није успостављен. Ако вам ВПН неочекивано падне, прекидач за убијање осигурава да ваша ИП адреса неће бити случајно изложена у роју.

Сви ВПН-ови нису створени једнаки. Важне карактеристике ВПН-а које намеравате да користите за мучење су брзина, дељене ИП адресе и прекидач за заустављање. 

Потреба за брзином је саморазумљива. Сваки слој који је додан у вашу мрежну везу додаје неко кашњење. То једноставно не постоји, али брзи ВПН провајдер може да умањи ефекат.

Део анонимности ВПН-а ослања се на начин на који поступа са додељивањем ИП адресе. ВПН-ови који користе заједничке ИП адресе бољи су за бујице јер многи људи истовремено користе ту ИП адресу. Због тога је теже у том тренутку пратити ИП адресу виђену у роју до вас у ту сврху.

Прекидач килл је још једна врло значајна карактеристика. ВПН-ови могу бити слаби и неочекивано прекинути везе. Већина ВПН клијената поново ће се повезати када се то догоди, али за то кратко време док се поново повезује, ваша стварна ИП адреса може бити изложена роју. Функција прекидача килл спречава да се то догоди јер блокира интернетску активност док се не успостави ВПН веза.

Погледајте наш чланак о најбољим ВПН-овима за Торрентинг за више информација о томе који су ВПН-ови најприкладнији.

Потврдите да ваш ВПН делује

Једном када поставите ВПН, можда бисте желели да се уверите да она ради онако како очекујете. Постоје разне веб локације за ИП провери које ће вам омогућити да проверите своју ИП адресу. Посетом веб локације као што је мој ИП уз покретање ВПН-а провериће се која ИП адреса виде.

Да бисте видели како се ваша ИП адреса приказује посебно у БитТоррент клијенту, можете користити БитТоррент локацију за праћење попут ИПМагнет-а. Омогућава магнетну везу за додавање вашем БитТоррент клијенту. Једном када то учините, веб локација ће вам показати који ИП оглашавате.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1

Adblock
detector