PeerBlock vs VPN: Koje je bolje rješenje za bujice?

Žena bez lica za članak Peerblock
PeerBlock je program vatrozida koji koristi crne liste internetskog protokola (IP) kako bi se spriječilo povezivanje određenih IP adresa na vaše računalo. Jedna od mogućih upotreba PeerBlock-a jest bujica kako bi se izbjeglo otkrivanje bujica. To se događa tako što se onemogućava pristup vašem računalu s IP adresa agencije i na taj način sprečava ih da znaju da ste dio bujice.

Općenito, ideja o crnim popisima IP-ova je pogrešna. Konkretno, ideja da namjenske tvrtke za nadzor bujice nisu u stanju lako oduzeti nešto tako krhko kao IP crna lista izgleda kao poželjno razmišljanje.

Crna i bijela

Iako se pojmovi crnih popisa i bijelih popisa koji se odnose na računalnu sigurnost mogu činiti sličnima, oni su vrlo različiti. popisa dopuštenih dopušta samo IP adrese koje ste izričito naveli za povezivanje s računalom. crnu listu dopušta svaku IP adresu osim one koju ste izričito naveli povezivanje. Oba koncepta imaju svoje mjesto, ali crni popis je mnogo manje pouzdan.

Razlog nedostatka koncepta IP popisa nije zbog dinamičke prirode IP adresa. Svaki uređaj na internetu ima IP adresu, ali ne može pouzdano identificirati pojedinu osobu ili računalo jer vlasnici IP adrese neprestano dodjeljuju. Stoga, ideja da jedan IP identificira tvrtku koju želite blokirati uistinu ne slijedi.

Nadalje, u slučaju praćenja bujice, tvrtke koje su uključene u to zainteresirane su za izbjegavanje vaše crne liste, pa koriste širok raspon alata kako bi se izbjeglo otkrivanje.

Pouzdanost IP lista

Specifična primjena PeerBlock-ove crne liste je upotreba popisa s IBlocklist.com. Postoji niz IP popisa raščlanjenih u kategorije poput agencija i zemalja.

Kao brz test integriteta nekih popisa, revidirao sam IP popise Rusije i Nigerije. Našao sam pet IP-ova u Nigerijskoj datoteci koje je GeoLite baza podataka iz MaxMind-a utvrdila da pripadaju drugim zemljama i preko 100 u ruskoj datoteci za koje je prijavljeno da pripadaju drugim zemljama.

Ovo je prilično tipičan primjer kako prolazne IP adrese mogu biti. Nije lako reći koja je lokacija ispravna za bilo koji od tih IP-ova, ali nedosljednost ukazuje na to koliko malo vjere treba pripisati IP adresi koja točno predstavlja bilo koje značajne informacije o uređaju s druge strane.

Otkrivanje vaše stvarne IP adrese

Sad kad smo utvrdili da u crnim popisima postoje IP adrese koje to ne bi trebalo biti, nije prevelik skok pretpostaviti je da je i suprotno: postoje i IP adrese koji bi trebali biti na tim popisima blokova koji to nisu. To znači da PeerBlock neće blokirati i vlasnici tih IP-ova moći će vas povezati s računalom. Tada mogu sudjelovati u istim bujicama u kojima sudjelujete i moći će vidjeti vašu IP adresu.

Gornja snimka BitTorrent klijenta za MacOS pokazuje koliko su lako dostupne IP adrese ostalih sudionika u nizu. U donjem okviru glavnog prozora nalazi se obrnuti DNS za svakoga tko sili torrent koji se preuzima.

Brzim desnim klikom riješite se ove stavke DNS-a i otkriva IP adresa. To je jedan kratki korak od pokretanja IP-a Tko može odrediti koji ISP posjeduje tu IP adresu koja vas, zauzvrat, može osobno identificirati.

IP popis za biterrent peer
Također je vrijedno napomenuti da svaki blokirani IP usporava vašu brzinu bujice. Neki tvrde da popisi IBlock liste koje koristi PeerBlock sadrže previše previše IP adresa, što se čini vjerojatnim s obzirom na rezultate brzog GeoIP testa. Također se čini da je potrebna pretplata za ažuriranje popisa IBlock liste, iako sam u početku mogao bez problema dodati popise u PeerBlock. Za ažuriranje popisa bez njihove kupnje, Peerblock mora biti u potpunosti deinstaliran i ponovno instaliran.

Dodavanje popisa Peerblocku

VPN je bolje rješenje

Biterrent peer listing

VPN je bolje rješenje od PeerBlock-a, jer VPN skriva vašu stvarnu IP adresu. To negira potrebu za aplikacijom kao što je PeerBlock jer za početak ne izlažete svoju stvarnu IP adresu. Ako agencija za nadzor uspješno izbjegne crnu listu i vidi vašu IP adresu, vidjet će samo IP adresu VPN-a. Osim toga, neki VPN-ovi dolaze s prekidačem "kill" koji blokira sav internetski promet ako VPN nije uspostavljen. Ako vam VPN padne neočekivano, prekidač za ubijanje osigurava da vaša IP adresa neće biti slučajno izložena u roju.

Svi VPN-ovi nisu stvoreni jednaki. Važne značajke VPN-a koje namjeravate koristiti za bujicu su brzina, zajedničke IP adrese i prekidač za zaustavljanje. 

Potreba za brzinom je samorazumljiva. Svaki sloj koji je dodan u vašu mrežnu vezu dodaje neko vrijeme kašnjenja. To jednostavno nema, ali brzi davatelj VPN može smanjiti učinak.

Dio anonimnosti VPN-a oslanja se na način na koji on upravlja dodjelom IP adresa. VPN-ovi koji koriste zajedničke IP adrese bolji su za bujice jer mnogi IP korisnici koriste istovremeno. Stoga je teže u to vrijeme pratiti IP adresu viđenu u roj koji vam se vraća.

Prekidač kill je još jedna vrlo važna značajka. VPN-ovi mogu biti slabi i neočekivano prekinuti veze. Većina VPN klijenata ponovno će se povezati kada se to dogodi, ali za to kratko vrijeme dok se ponovno povezuje, vaša stvarna IP adresa može biti izložena roju. Značajka prekidača kill onemogućuje da se to događa jer blokira internetske aktivnosti dok se ponovno ne uspostavi VPN veza.

Pogledajte naš članak o najboljim VPN-ovima za Torrenting za više informacija o tome koji su VPN-ovi najprikladniji.

Provjerite radi li vaš VPN

Nakon što postavite VPN, preporučujemo da radi kako očekujete. Postoje razne web stranice za provjeru IP adresa koje će vam omogućiti da provjerite svoju IP adresu. Posjetom web lokacije kao što je moj IP uz pokretanje VPN-a provjerit će se IP adresa koju drugi vide.

Da biste vidjeli kako se vaša IP adresa prikazuje posebno u klijentu BitTorrent, možete koristiti BitTorrent web mjesto za praćenje poput IPMagnet-a. Pruža magnetsku vezu za dodavanje vašem BitTorrent klijentu. Nakon što to učinite, web stranica će vam pokazati koji IP oglašavate roj.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 44

Adblock
detector