Pregled ExpressVPN-a i TunnelBear

ExpressVPN vs Tunnelbear

Odabir prvog VPN-a može biti težak zbog velikog broja dostupnih usluga i činjenice da sve nude različite značajke. Da stvar bude još gora, mnogi VPN-ovi bacaju se pojmovima poput "šifriranja" i "zamračenja", koji idu ravno u glave većine ljudi. Da bismo vam pomogli da precizno usporedite ove usluge, nabrojali smo sve što ExpressVPN i TunnelBear mogu ponuditi, jedno uz drugo..

Također ćemo objasniti što svaka njihova značajka radi na jednostavan način kako bismo vam bolje razumjeli što plaćate. Započnimo kratkim pregledom ovih VPN-ova:

Naglasci

ExpressVPN

 • Brzi, pouzdani poslužitelji u 90+ zemalja
 • Deblokira Netflix i BBC iPlayer
 • Snažne sigurnosne značajke
 • Izuzetna podrška na više platformi

Tunnelbear

 • Ima slobodan plan
 • Dovoljno brzo za live streaming
 • Snažno u sigurnosti i privatnosti
 • Radi u Kini

Cijene i popusti

ExpressVPN Tunnelbear
Periodi pretplate Jedan mjesec Jedan mjesec
Šest mjeseci Jedna godina
Jedna godina Dvije godine
Posebna ponuda Tri mjeseca besplatno i 49% popusta na godišnje planove 58% popusta na dvogodišnju pretplatu
Najviša cijena mjesečno $ 12,95 $ 9,99
Najniža cijena mjesečno $ 6,67 $ 4.17
Jednogodišnja cijena 99,95 $ $ 59.88
Povrat novca zagarantovan 30 dana 30 dana

ExpressVPN nije najjeftiniji VPN na tržištu, a u usporedbi s uslugom sa besplatnim planom, oprostit će vam se što ste je odbacili. Međutim, iako ExpressVPN mjesečno košta više od plaćenih planova TunnelBear-a (12,95 USD u odnosu na 9,99 USD), on zapravo znatno smanjuje jaz tijekom dužih razdoblja. Na primjer, ako se prijavite za godinu dana, cijena pada na samo 6,67 USD mjesečno. Iako se ovo ne podudara s godišnjim planom TunnelBear-a (4,99 USD mjesečno), ExpressVPN je u skladu s mnogim drugim VPN-ovima na tržištu.

Ne možete poreći da je besplatni plan TunnelBear-a atraktivan. Kao i većina besplatnih VPN-ova, dolazi i s nedostacima. Za početak ste ograničeni na 500 MB podataka, što je dovoljno samo za strujanje oko 30 minuta videozapisa standardne definicije. Uz to, za pružanje besplatnog plana, TunnelBear je morao ugroziti druge aspekte svoje usluge (ali o tome više kasnije).

Obje usluge dolaze s 30-dnevnom garancijom povrata novca koja vam omogućuje isprobavanje i traženje potpunog povrata novca ako niste impresionirani.

Najbolja ponuda za ExpressVPN: Ostvarite tri mjeseca dodatnog besplatnog iznosa i uštedite 49% na godišnjem planu.

Najbolja ponuda za TunnelBear: Uštedite 58% odabirom dvogodišnjeg plana TunnelBear-a.

Značajke

ExpressVPN Tunnelbear
Istovremene veze 5 5
Aplikacije operativnog sustava Windows, Linux, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire TV / Firestick, neki usmjerivači Windows, MacOS, Android, iOS
Ručno instalirajte uređaje Set-top box, neki usmjerivači Linux (ograničena podrška), usmjerivači, televizijski prijemnici
Split tuneliranje Samo za Windows, MacOS i Android Samo Android
Besplatni dodaci Proširenja preglednika za Chrome i Firefox Automatska zaštita WiFi, proširenja za Chrome, Firefox i Opera

TunnelBear i ExpressVPN dozvoljavaju do pet istodobnih veza, što je prilično standardno. ExpressVPN ima daleko bolju podršku za više platformi, ipak, s prilagođenim softverom za određene rutere i aplikacije za sve glavne operativne sustave. Suprotno tome, TunnelBear se mora ručno instalirati na širi raspon uređaja i radi samo s dvije posebne distribucije Linuxa: Ubuntu 16+ i Fedora Workstation 25+).

Obje usluge omogućuju vam da koristite podijeljeno tuneliranje, što omogućuje određenim aplikacijama da zaobiđu VPN. Međutim, ova je značajka dostupna samo u Androidovoj aplikaciji TunnelBear ili ExpressVPN-ovim aplikacijama za Windows, Android i MacOS.

U njegovu zaslugu, TunnelBear nudi nekoliko stvari koje ExpressVPN ne čini, naime automatska zaštita WiFi (koja vas povezuje s VPN-om kad god koristite nesigurnu mrežu) i proširenje preglednika za Opera. Treba napomenuti da TunnelBear proširenja štite samo promet vašeg preglednika i neće vas ostaviti anonimnima dok koristite druge programe povezane s Internetom..

Proširenja ExpressVPN-a djeluju drugačije, u osnovi vam omogućuju kontrolu glavne aplikacije pomoću gumba u vašem pregledniku. To omogućava brzu i jednostavnu promjenu lokacije prema potrebi i dodatnu korist od osiguranja prometa od svih vaših aplikacija odjednom.

Deblokiranje mogućnosti

ExpressVPN Tunnelbear
Streaming usluga
Netflix Brojne biblioteke, uključujući Netflix SAD, UK, Australiju, Japan i Francusku Ne
Hulu SAD, Japan Ne
Sky Go Da Ne
Amazon Prime Video Da Ne
BBC iPlayer Da (putem MediaStreamer-a) Ne
abeceda Ne Ne
DZS Da Ne
nacionalna komunikaciona mreža Da Da
ITV Da Da
Jedanaest sportova Da Da
Kanal 4 Da Ne

Osim poboljšanja vaše mrežne sigurnosti, VPN-ovi se mogu koristiti i za pristup platformama s zaključanom regijom iz inozemstva. Kao što možete vidjeti u gornjoj tablici, ExpressVPN se posebno dobro snašao u našim testovima. Otključava širok spektar usluga, uključujući neke od onih s kojima se VPN-ovi teže muče: Netflix, BBC iPlayer i Amazon Prime Video.

TunnelBear je imao mješan uspjeh u našim testovima. Iako je uspio deblokirati nekoliko platformi poput NBC i ITV Hub, borio se s većinom glavnih streaming usluga koje smo isprobali. Nadalje, nije mogao deblokirati niti jednu Netflix biblioteku. Ovo nije neobično za besplatnu uslugu, ali budući da mnogi jeftini VPN-i mogu u najmanju ruku deblokirati Netflix US, TunnelBear u ovom pogledu nedostaje..

Kina

Kina ima neke od najširijih internetskih ograničenja i većina VPN-a jednostavno neće raditi na kopnu. srećom, ExpressVPN i TunnelBear rade u Kini, iako im web mjesta blokiraju Veliki vatrozid. To znači da jednom u Kini nećete moći preuzeti nijednu aplikaciju, stoga obavezno instalirajte odabrani VPN prije dolaska.

Nisu potrebni posebni koraci za upotrebu ExpressVPN-a u Kini: samo se povežite onako kako biste uobičajeno i moći ćete pristupiti bilo kojoj web stranici koju želite. Korisnici TunnelBear moraju omogućiti postavku koja skapira njihov promet, skrivajući činjenicu da koristite VPN. Da biste to učinili, samo kliknite ikonu zupčanika, a zatim otvorite sigurnosti karticu i omogućite GhostBear opcija.

Postavljanje i sučelje

ExpressVPN Tunnelbear
Čarobnjak za automatsko postavljanje Windows, MacOS, Android, iOS, Linux, neki usmjerivači Windows, Android, MacOS, iOS
Odabir glavne lokacije Lista se temelji Karta bazi / popis-based
Stranice dodatnih postavki Da Da
Mobitel za obitelji Da Da

Aplikacije za radne površine

Obje ove usluge imaju izvrsne, intuitivne aplikacije za radne površine. ExpressVPN stavlja tipku za brzo povezivanje s prednje i središnje strane i omogućuje vam da brzo promijenite lokaciju s glavnog zaslona. Postoji posebna stranica za opcije na kojoj se nalaze kartice kako bi se stvari organizirale i lako pronašle. ExpressVPN omogućuje vam pokretanje ispitivanja brzine izravno iz aplikacije, što je korisno za usporedbu brzina prije i nakon povezivanja.

Pregled ExpressVPN-a i TunnelBear

TunnelBear većinu svog glavnog zaslona posvećuje mapi. Korisnici mogu kliknuti na zemlju za povezivanje ili je odabrati s padajućeg popisa na vrhu zaslona. Također možete kliknuti ikonu na bočnoj traci kako biste otišli na stranicu postavki. Sve mogućnosti TunnelBear-a upravljaju se jednostavnim preklopnicima, što znači da se možete vratiti natrag ako promijenite postavku i slučajno pokvarite nešto.

Pregled ExpressVPN-a i TunnelBear

Mobilne aplikacije

MobileVPN aplikacija ExpressVPN izgleda potpuno isto kao i radna površina za stol, iako ima manje mogućnosti za odabir. Na primjer, možete se povezati samo putem OpenVPN protokola i ne možete omogućiti (ili onemogućiti) zaštitu od propuštanja. Ipak, najvažnije značajke ostaju, tako da još uvijek možete aktivirati prekidač kill, automatski se povezati pri pokretanju i koristiti split-tunneling.

expressvpn android 2019 ss

TunnelBear također izgleda nevjerojatno slično na stolnim i mobilnim uređajima. Međutim, mogućnost automatske zaštite vašeg wifija više nije prisutna niti je mogućnost povezivanja prilikom pokretanja. U stvari, od šest dostupnih opcija samo tri zapravo utječu na VPN, dok su ostale isključivo kozmetičke.

Pregled ExpressVPN-a i TunnelBear

Nadalje, kako sve značajke TunnelBear-a imaju medvjeda imena, teško je reći što zapravo rade. Za daljnju upotrebu "GhostBear" širi vaš promet, "VigilantBear" aktivira prekidač "kill", a "SplitBear" omogućuje split-tunneling.

Poslužitelji i performanse

ExpressVPN Tunnelbear
Zemlje poslužitelja 94 21
Ukupni broj poslužitelja 3000+ 350+

ExpressVPN pokriva više zemalja od bilo kojeg drugog velikog pružatelja usluga, iako koristi virtualne poslužitelje (koji uglavnom usmjeravaju promet preko Singapura ili Nizozemske) u nekoliko udaljenih regija. Suprotno tome, TunnelBear ima poslužitelje samo u 21 zemlji. To je posebno impresivno za besplatni VPN, ali prilično povoljno za plaćenu uslugu.

Zapravo besplatni plan TunnelBear-a predstavlja značajan problem, performansama. Besplatni VPN-ovi privlače veliki broj ljudi što stvara veliko naprezanje malim mrežama i uzrokuje sporije brzine. Kako ne postoje poslužitelji posebno za plaćene korisnike, pretplatnici u osnovi plaćaju korištenje iste pretrpane infrastrukture.

ExpressVPN ima više od osam puta više poslužitelja od TunnelBear. To već čini vjerojatnijim da ćete biti u mogućnosti dobiti vezu s niskim kašnjenjem i brzinama s bilo kojeg mjesta na svijetu. Kad jednom uzmete u obzir da ima manje korisnika (i kao takav, manje prosječno učitavanje poslužitelja), to postaje jasno ExpressVPN ima veliku prednost na ovom području.

Ispod možete vidjeti u kojim zemljama svaki VPN ima poslužitelje u:

ExpressVPNTunnelbear
Albanija
Alžir
Andora
Argentina
Armenija
Australija
Austrija
Azerbejdžan
Bahami
Bangladeš
Bjelorusija
Belgija
Butan
Bosna i Hercegovina
Brazil
Brunei Darussalam
Kambodža
Kanada
Čile
Kolumbija
Kostarika
Hrvatska
Kipar
Češka Republika
Danska
Ekvador
Egipat
Estonija
Finska
Francuska
Gruzija
Njemačka
Grčka
Gvatemala
Hong Kong
Mađarska
Island
Indija
Indonezija
Irska
Otok Man
Izrael
Italija
Japan
Dres
Kazahstan
Kenija
Kirgistan
Laos
Letonija
Lihtenštajn
Litva
Luksemburg
Macao
Makedonija
Malezija
Malta
Meksiko
Moldavija
Monaco
Mongolija
Crna Gora
Mjanmar
Nepal
Nizozemska
Novi Zeland
Norveška
Pakistan
Panama
Peru
Filipini
Poljska
Portugal
Rumunjska
Srbija
Singapur
Slovačka
Slovenija
Južna Afrika
Južna Korea
Španija
Šri Lanka
Švedska
Švicarska
Tajvan
Tajland
purica
Ujedinjeno Kraljevstvo
Ujedinjene države
Ukrajina
Urugvaj
Uzbekistan
Venecuela
Vijetnam

sigurnosti

ExpressVPN Tunnelbear
VPN protokoli OpenVPN, IKEv2, PPTP, L2TP,  OpenVPN, IKEv2, IPSec (samo za iOS)
Šifriranje podataka OpenVPN AES-256 AES-256
Šifriranje upravljačkog kanala OpenVPN RSA-4096 RSA-2048
Nakriva tehnologija Vezanje blokova šifre Obfsproxy
Sigurnost aplikacije Prekidač za zaustavljanje (sve platforme osim iOS-a) Kill prekidač (sve platforme)
DNS status Privatni DNS Privatni DNS

ExpressVPN i TunnelBear oba primarno koriste OpenVPN (TCP i UDP) protokole, koji su industrijski standard. No ExpressVPN vam također omogućuje povezivanje putem PPTP (manje siguran, ali brži) ili L2TP (brz i siguran), dok TunnelBear može koristiti IKEv2 i IPSec. TunnelBear ima jedinstven pristup VPN protokolima; umjesto da korisniku omogući ručnu promjenu, on uspostavlja dvije veze istovremeno i koristi ono što je najbrže.

Oba VPN-a koriste 256-bitnu enkripciju. U osnovi, to vaš promet koristi tajnim ključem i sprječava da itko bez ključa ne vidi što dobivate na mreži. U vrijeme pisanja 256-bitne AES tipke učinkovito se ne mogu prepoznati. Obje usluge koriste vlastite DNS poslužitelje, osiguravajući da vaš promet nikada neće vidjeti nijedna treća strana. Oboje nude prekidač za zaustavljanje, koji zaustavlja sav promet svaki put kad iznenada prekinete vezu.

Svaka usluga ima različit mehanizam prikrivanja. ExpressVPN koristi vezivanje šifriranih blokova što u osnovi znači da napadač mora uhvatiti svaki paket informacija kako bi imao ikakvog smisla. TunnelBear koristi Obfsproxy da bi vaš VPN promet izgledao kao uobičajeni HTTP promet i sakrio činjenicu da uopće koristite VPN..

Privatnost

ExpressVPN Tunnelbear
HQ baza Britanski djevičanski otoci Kanada
Zapisnici veza Neki Neki
Evidencije aktivnosti nijedan nijedan
Podaci o korisniku za prijavu Email adresa Email adresa
Anonimne mogućnosti plaćanja Bitcoin Bitcoin, staklenke s medom 

Privatnost je jedan od najvažnijih aspekata bilo kojeg VPN-a, pa čak i zemlja na kojoj se temelji vaša usluga može imati utjecaja. Na primjer, ExpressVPN nalazi se na Britanskim Djevičanskim otocima, gdje ne postoje zakoni o obveznom čuvanju podataka. Suprotno tome, TunnelBear je sa sjedištem u Kanadi, koja je članica partnerstva Five Eyes. Kao takva, svaka druga država članica (SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija ili Novi Zeland) može zatražiti vaše podatke i podijeliti ih s bilo kojim od ostalih pet očiju. Međutim, to ne bi trebalo predstavljati problem ako vaš davatelj ne vodi evidencije.

I ExpressVPN i TunnelBear čuvaju neke zapise veza, premda ni u jednom nisu zabilježeni detalji vaših mrežnih aktivnosti. TunnelBear bilježi podatke, uključujući operativni sustav koji koristite i jeste li prijavljeni u ovom mjesecu, dok ExpressVPN bilježi koji poslužitelji koristite i datum vaše veze. Nijedan od gore navedenih podataka ne može se koristiti za osobnu identifikaciju.

Ako želite još jedan sloj anonimnosti, možete platiti bilo koju uslugu s Bitcoin-om. TunnelBear vam također omogućuje plaćanje staklenkama meda, što je tehnički anonimno, iako daleko skuplje kada vodite računa o troškovima otpreme..

Konfiguracija

ExpressVPN Tunnelbear
Dodjela adrese Zajednički Zajednički
Moguća je namjenska IP adresa Ne Ne
DDoS zaštita Ne Ne
NAT vatrozid Da Ne

Oba VPN-a koriste zajedničko dodjeljivanje adresa, što znači da svi koji se povezuju s određenim poslužiteljem dijele IP adresu. Ovo poboljšava vašu privatnost za što onemogućuje da se točno utvrdi kome je pristupilo.

Nijedna usluga ne pruža anti-DDoS poslužitelje niti vam omogućuje kupnju namjenske IP adrese. Međutim, većina VPN-ova može smanjiti utjecaj DDoS napada malih i srednjih razmjera zahvaljujući velikim mrežama. Rekavši to, ExpressVPN će vjerojatno biti učinkovitiji u tome, jer ima daleko više poslužitelja od TunnelBear-a.

ExpressVPN također uključuje NAT vatrozid, dok TunnelBear ne. Pa što to znači? Pa, VPN šifriraju vaš promet. To znači da vaš usmjerivač više ne može vidjeti kojem je uređaju svaki paket namijenjen. NAT vatrozid vašeg VPN-a jednostavno usmjerava šifrirani promet kamo god treba ići i blokira sve sumnjive ili neželjene pakete.

Služba za korisnike

ExpressVPN Tunnelbear
Live chat Da (vanjski) Ne
Podrška za ulaznice Da Da
Podrška putem e-pošte Da Da
Prosječno vrijeme odgovora putem e-pošte 4 sata, 52 min 14 sati, 20 minuta
Telefonska podrška Ne Ne
Pretražujuća baza znanja Da Da
Video vodiči Da Ne

TunnelBear pruža prilično pristojnu podršku. Ako imate problema, možete poslati kartu ili poslati e-poštu i primiti odgovor u samo nekoliko sati. Tu je i baza znanja na kojoj možete pronaći rješenja za najčešće probleme.

ExpressVPN, s druge strane, ilustrira razliku između plaćenih VPN pružatelja i njihovih slobodnih rivala. Iako korisnici mogu kontaktirati putem e-pošte, mogu i oni kontaktirajte podršku izravno preko 24/7 chat uživo. Prema našem iskustvu, osoblje je od velike pomoći i obično odgovori u nekoliko sekundi. Baza znanja bavi se većinom problema s kojima ćete se suočiti, ali ako ste više vizualni učenik, video upute možete pronaći na YouTube kanalu ExpressVPN..

Svakoj smo usluzi poslali tri pitanja putem e-pošte. To nam omogućava usporediti njihova vremena odziva i provjeriti ima li ExpressVPN još uvijek pristojnu liniju komunikacije sa svojim korisnicima u slučaju da chat uživo postane nedostupan. Pronaći ćete pitanja koja smo postavili i vrijeme odgovora za svako ispod:

ExpressVPN
Pitanje  Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Pitanje je odgovorilo
Hoće li ovaj VPN raditi na Linux Mint-u? 3 sata, 59 minuta 1 Da
Kako se koristi ovaj VPN u Kini? 7 sati, 56 minuta 1 Da
Kako omogućiti WebRTC zaštitu od curenja? 18 minuta 1 Da
Tunnelbear
Pitanje  Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Pitanje je odgovorilo
Hoće li ovaj VPN raditi na Linux Mint-u? 8 sati, 52 minute 1 Da
Kako se koristi ovaj VPN u Kini? 7 sati, 48 minuta 1 Da
Kako omogućiti WebRTC zaštitu od curenja? 26 sati, 14 minuta 1 Da

Obje su službe koristile pripremljene odgovore za barem dio svojih odgovora, što je za očekivati ​​na uobičajena pitanja poput ovih. Svidjelo nam se što je TunnelBear bio otvoren zbog nedostatka podrške za Linux, premda njegova sklonost medvjeđim pucnjevima u odgovorima odvraća pažnju u najboljem slučaju.

Pobjednik: ExpressVPN

ExpressVPN

Dostupne aplikacije:

 • PC
 • ortak
 • IOS
 • Android
 • Linux

Web stranica: www.ExpressVPN.com

Povrat novca zagarantovan: 30 DANA

TunnelBear nije loš VPN, a njegov besplatni nivo nudi puno više od većine konkurenata. Međutim, odbijajući se obvezati da će biti besplatni ili plaćeni VPN, on pokušava udovoljiti svima i zapravo na kraju kažnjava plaćene korisnike s sporijom brzinom i ukupnim većim opterećenjem poslužitelja. Uz to, nedostaje mu podrška u live chat-u, što je praktično za svaki veliki plaćeni VPN. Zbog ovih razloga, vjerujemo da je ExpressVPN bolji izbor za većinu ljudi.

ExpressVPN ima daleko širu mrežu i pokriva više zemalja od bilo kojeg njegovog rivala, uključujući TunnelBear. Nadalje, deblokira nekoliko glavnih streaming platformi u inozemstvu, zadatak s kojim je TunnelBear imao izuzetno teško razdoblje. Konačno, iako su obje usluge snažne u pogledu sigurnosti, ExpressVPN se namjerno temelji izvan jurisdikcije Five Eyes, sprečavajući bilo koju drugu zemlju da prikupi i podijeli malo informacija koje ova usluga zapravo bilježi o vama.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 84 = 85

Adblock
detector