Privatni pristup internetu vs PureVPN

Privatni pristup internetu (PIA) i PureVPN: obje poznate, ugledne VPN; ali što je bolje za prosječnog korisnika? Da bismo to saznali, ispitali smo uspješnost svake od tih usluga, ne samo u pogledu sigurnosti, već i kroz cjelokupno korisničko iskustvo. Pritom smo stvorili priličnu i sveobuhvatnu usporednu usporedbu PIA-e i PureVPN-a koju možete pronaći u nastavku.

Savjet: Ako razmišljate o ova dva VPN-a, CyberGhost i NordVPN trebali bi biti u vašem užem izboru. Cijene su usporedive i ocjenjujemo ih visoko od PIA i PureVPN.

Privatni pristup internetu (PIA) vs PureVPN

Naglasci

Privatni pristup internetu

  • Sveobuhvatna zaštita po niskoj cijeni
  • Stroga pravila zapisivanja bez zapisnika
  • Aplikacije za Windows, MacOS, Android, iOS

PureVPN

  • Novo sučelje sučelje
  • Može deblokirati glavne platforme za strujanje
  • Aplikacije za Windows, MacOS, Android, Amazon Fire i iOS *

* IPVanish – iOS aplikacija je privremeno nedostupna bez procijenjenog datuma povratka

Cijene i popusti

PIA PureVPN
Periodi pretplate Jedan mjesec Jedan mjesec
Jedna godina Tri mjeseca
Dvije godine Jedna godina
Posebna ponuda 58% popusta na dvogodišnje planove Uštedite 70% na dvogodišnjoj pretplati
Najviša cijena mjesečno $ 6,95 $ 10,95
Najniža cijena mjesečno $ 2,91 $ 2,99
Jednogodišnja cijena $ 39.95 $ 35.88
Povrat novca zagarantovan 7 dana 31 dan

PIA i PureVPN nude isto razdoblje pretplate i imaju slične posebne ponude. Međutim, dvogodišnji plan PureVPN-a uključuje 68% popusta u odnosu na 59% PIA-e. Na prvi se pogled čini da je to bolji dogovor, ali PureVPN je skuplja usluga, pa čak i s ovim popustom, on ne može odgovarati PIA-inim jednogodišnjim cijenama.

U skladu s tim, PureVPN nudi puno dužu garanciju povrata novca: 31 dan umjesto samo sedam. To korisniku daje mnogo više vremena za testiranje softvera, instaliranje na razne uređaje i, na kraju, da odluči odgovara li njima. Obje usluge omogućuju vam da otkažete tijekom jamstvenog roka kako biste dobili puni povrat, bez ikakvih pitanja.

PRIVATNI INTERNET DOZVOLA: Uštedite 58% odabirom dvogodišnje ponude PIA-e.

PUREVPN UGOVOR: Uštedite 70% dvogodišnjim planom PureVPN-a.

Značajke

PIA PureVPN
Istovremene veze 5 5
Aplikacije operativnog sustava Windows, MacOS, Android, iOS Windows, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire
Ručno instalirajte uređaje Linux, usmjerivači, televizijski prijemnici Linux, usmjerivači, televizijski prijemnici
Split tuneliranje Ne Da
Besplatni dodaci Blokiranje oglasa, skeniranje zlonamjernog softvera, proširenja preglednika za Chrome, Firefox i Opera Blokiranje oglasa i zlonamjernog softvera, službeni dodatak Kodi, proširenja preglednika za Chrome i Firefox

Oba ova VPN-a omogućuju istovremeno povezivanje pet uređaja. PureVPN ima malu prednost jer nudi aplikaciju za Amazon Fire TV i Firestick kao i službeni dodatak Kodi, dok PIA ima samo instalacijske programe za najpopularnije operativne sustave. Ruteri se računaju kao jedna veza s bilo kojom uslugom i automatski štite svaki uređaj koji je povezan. Obje usluge zahtijevaju da ručno instalirate softver na usmjerivač.

Svaka usluga uključuje proširenja za popularne web-preglednike. One mogu zaštititi promet u vašem pregledniku i deblokirati web-lokacije visokih profila. Međutim, važno je primijetiti razliku između VPN aplikacije i proširenja preglednika: prva šifrira sav web promet s vašeg uređaja, dok druga obično služi samo kao proxy za promet u vašem pregledniku.. Kao takav, proširenja preglednika ne dopuštaju vam anonimno korištenje aplikacija za dijeljenje datoteka ili korištenje VPN-ove urođene anti-DDoS zaštite..

Deblokiranje mogućnosti

PIA PureVPN
Streaming usluga
Netflix Velika Britanija, SAD, Kanada SAD, Njemačka
Hulu SAD, Japan SAD, Japan
Sky Go Da Da
Amazon Prime Video Ne Da
BBC iPlayer Ne Ne
abeceda Ne Ne
DZS Da Da
nacionalna komunikaciona mreža Da Da
ITV Da Da
Kanal 4 Da Da

I privatni pristup internetu i PureVPN mogu deblokirati neke od najpopularnijih servisa za streaming. Iako PIA može pristupiti jednoj dodatnoj Netflix knjižnici, PureVPN je u stanju zaobići geoblokiranje na nekoliko platformi, PIA ne može, naime BBC iPlayer i Amazon Prime Video.

PureVPN ima značajnu prednost ovdje. Njegova aplikacija omogućuje korisnicima da odaberu željenu lokaciju izravno ili im dodijele jedno mjesto koje može deblokirati uslugu koju žele koristiti. Ovo, međutim, nije glupo; izbornik uključuje opciju za deblokiranje ABC-a, ali to ne radi. To je vjerojatno zbog ažuriranja mjera ABC-a ili blokiranja ovog određenog poslužitelja u potpunosti, ali u bilo kojem trenutku, opcija je zastarjela.

  Najbolje privatne tražilice koje vas neće pratiti u 2023. godini

Kina

Iako ima stranicu na kojoj se navodi da je “najsigurniji i najsigurniji VPN u Kini”, PureVPN korisnička podrška potvrdila je da služba tamo ne radi. Nisu detaljno navodili niti pružili bilo kakvo rješenje, a kako je web-lokacija PureVPN trenutno blokirana od strane Velikog vatrozida (bez službenih zrcalnih stranica), nemoguće se registrirati dok ste u Kini.

Privatni pristup internetu ima slične probleme, a pristup Kini je problem koji tvrtka opisuje kao “vrlo težak”. Međutim, PIA djeluje u Kini, iako povremeno. Budući da je glavna web lokacija trenutno blokirana, nema zrcalnih stranica i nije zajamčena veza, ne preporučujemo se oslanjati na PIA kada ste u Kini.

Postavljanje i sučelje

PIA PureVPN
Čarobnjak za automatsko postavljanje Windows, MacOS, Android, iOS Windows, MacOS, Android, iOS, Amazon Fire
Odabir glavne lokacije Lista se temelji Lista se temelji
Stranice dodatnih postavki Da Da
Mobile friendly Da Da

I PureVPN i PIA imaju izvrsne mobilne aplikacije. PureVPN ima glavni zaslon na četiri ploče koji korisnicima omogućuje izbor između poslužitelja optimiziranih za streaming, deblokiranje, sigurnost ili dijeljenje datoteka. Nakon što odaberete način rada, brzo se možete povezati s prikladnim poslužiteljem ili odabrati određeni u samo nekoliko dodira.

PureVPN mobilna aplikacija

Privatni pristup internetu minimizira vrijeme potrebno za povezivanje. Njegova mobilna aplikacija ima klizač za brzo povezivanje na glavnoj stranici, kao i gumb za odabir regije i očitavanje javne IP adrese. Izbornik postavki prilično je dubok, među ostalim opcijama za automatsko povezivanje, prekidač za isključivanje, odabir protokola i blokiranje LAN prometa.pia mobilna aplikacija 1

S druge strane, stolna aplikacija PureVPN-a može biti malo zbunjujuća. Pokreće se prema zadanom u streaming modusu, ali to možete promijeniti odabirom Promijeni način rada na lijevoj strani ekrana. Tada vas aplikacija vodi do Postavke izbornik s popisom ostalih načina. Glavna stranica sadrži izbornik za odabir zemlje koji vam omogućuje slaganje poslužitelja po zemlji ili gradu. Možete pronaći i određene poslužitelje za deblokiranje popularnih streaming platformi prelaskom na Svrha.

Snimka zaslona PureVPN

Glavna razlika između stolnih aplikacija ovih dviju usluga je ta što će vam trebati samo otvoriti PIA da biste promijenili postavke ili prijavu. Inače je povezivanje jednostavno kao desni klik miša na ikonu trake zadataka i odabir željene lokacije. Iako nema toliko naprednih opcija konfiguracije koliko nude neke usluge, korisnici i dalje imaju dobru kontrolu nad načinom i kada se povezuju s VPN-om..

Izbornik postavki PIA

Poslužitelji i performanse

PIA PureVPN
Zemlje poslužitelja 33 141
Ukupni broj poslužitelja 3152 2134

Tablica iznad prikazuje snažan kontrast između PIA i PureVPN. Iako ima manje servera sveukupno, PureVPN pokriva više od četiri puta više zemalja. Međutim, vrijedno je napomenuti da su mnogi od njih virtualni poslužitelji. Oni se zapravo nalaze negdje drugdje osim u vašoj odabranoj zemlji. PureVPN je ove poslužitelje označio ikonom “V”; to je gotovo nevidljivo, ali tamo je.

Umjesto da korisnicima u malim zemljama pruža sporije brzine, privatni pristup internetu usredotočen je na pružanje velikih klastera poslužitelja u područjima s velikim prometom poput Sjeverne Amerike i Europe. To znači da će većina korisnika moći pronaći brzu vezu s malim kašnjenjem, s nešto sporijim brzinama u Africi i na Bliskom Istoku.

Obje usluge pružaju mogućnost odabira poslužitelja u određenom gradu, iako ćete morati reći PIA-inoj aplikaciji za stolna računala da se povezuje po regijama prije nego što se gradovi pojave u izborniku veze. Međutim, ova se značajka automatski uključuje u mobilnoj aplikaciji. Mogućnost odabira grada na koji ćete se povezati osobito je korisna ako ste ljubitelj sporta ili pokušavate gledati lokalne TV streamove iz inozemstva, jer platforme poput NHL.TV i NBC ograničavaju neke od njihovih emisija na pojedine gradove ili države.

Ispod možete vidjeti u kojim zemljama PIA i PureVPN imaju poslužitelje na:

PIAPureVPN
Avganistan
Albanija
Angola
Alžir
Argentina
Armenija
Aruba
Australija
Austrija
Azerbejdžan
Bangladeš
Bahami
Bahrein
Barbados
Belgija
Belize
Bermuda
Bolivija
Bosna i Hercegovina
Brazil
Brunei
Bugarska
Kambodža
Kanada
Zelenortski otoci
Kajmanski otoci
Čile
Kina
Kolumbija
Kostarika
Hrvatska
Kuba
Kipar
Češka Republika
Danska
Dominika
Dominikanska Republika
Ekvador
Egipat
El Salvador
Estonija
Etiopija
Finska
Francuska
Gruzija
Njemačka
Gana
Grčka
Grenada
Gvatemala
Gvajana
Haiti
Honduras
Hong Kong
Mađarska
Island
Indija
Indonezija
Italija
Irska
Otok Man
Izrael
Jamajka
Japan
Jordan
Kazahstan
Kenija
Kirgistan
Kuvajt
Laos
Letonija
Liban
Lihtenštajn
Litva
Luksemburg
Macao
Madagaskar
Malta
Mauritanija
Mauricijus
Malezija
Meksiko
Moldavija
Monaco
Mongolija
Crna Gora
Montserrat
Maroko
Nizozemska
Novi Zeland
Nikaragva
Niger
Nigerija
Norveška
Oman
Panama
Papua Nova Gvineja
Pakistan
Paragvaj
Peru
Filipini
Poljska
Portugal
Portoriko
Katar
Rumunjska
Rusija
Saudijska Arabija
Senegal
Srbija
Sejšeli
Singapur
Slovačka
Slovenija
Južna Afrika
Južna Korea
Španija
Šri Lanka
Surinam
Sveta Lucija
Švedska
Švicarska
Sirija
Tadžikistan
Tajvan
Tanzanija
Tajland
Trinidad i Tobago
Tunis
purica
Turkmenistan
Otoci Turks i Caicos
Ujedinjeni Arapski Emirati
Ujedinjeno Kraljevstvo
Ujedinjene države
Ukrajina
Venecuela
Vijetnam
Djevičanski otoci
Jemen
  Internet cenzura 2023: Globalna karta internetskih ograničenja

sigurnosti

PIA PureVPN
VPN protokoli OpenVPN, L2TP, PPTP OpenVPN, L2TP, PPTP, SSTP, IKEv2
Šifriranje podataka OpenVPN AES-256 AES-256
Šifriranje upravljačkog kanala OpenVPN RSA-4096 RSA 2048-
Nakriva tehnologija nijedan nijedan
Sigurnost aplikacije Ubojiti prekidač Ubojiti prekidač
DNS status Privatni DNS Privatni DNS

Svaka od ovih usluga podržava OpenVPN, L2TP i PPTP protokole, ali PureVPN također omogućuje povezivanje putem SSTP-a ili IKEv2 kako bi poboljšali brzinu pregledavanja.. Međutim, i u PIA radnoj površini i u mobilnim aplikacijama, OpenVPN je jedina dostupna opcija; morate ručno uspostaviti sve veze pomoću drugog protokola. To je prilično neobično, jer mnogi popularni VPN-i uključuju mogućnost slobodnog prebacivanja između protokola unutar aplikacije.

Oboje štite vaš promet 256-bitnom AES enkripcijom. To je učinkovito neshvatljivo, tako da nema pritužbi. Oni se malo razlikuju u pogledu provjere autentičnosti, a PIA koristi 4096-bitne RSA ključeve, a PureVPN koristi RSA-2048. Oboje pružaju dobar stupanj sigurnosti, ali RSA-4096 tipke su dvostruko duže i kao takve ih je teže probiti.

Niti jedan VPN ne nudi bilo koju vrstu prikrivanja, ali svaka uključuje preklopni prekidač i na radnoj i mobilnoj aplikaciji. Uobičajeno je vidjeti kako ova funkcionalnost pada u mobilnim verzijama, pa nam je bilo drago što je uključena, posebno jer su javne wifi mreže toliko često nepouzdane.

Privatnost

PIA PureVPN
HQ baza Ujedinjene države Hong Kong
Zapisnici veza nijedan nijedan
Evidencije aktivnosti nijedan nijedan
Podaci o korisniku za prijavu Email adresa Email adresa
Anonimne mogućnosti plaćanja Mint, BitPay, 32 kripto valute, uključujući Bitcoin, Litecoin i Ethereum Razne kripto valute i poklon kartice

Privatni pristup internetu je sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je jedna od zemalja Pet očiju. To Kanadi, Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu omogućava da špijuniraju američke državljane i SAD-u dostave sve podatke koje prikupe, To, međutim, nije problem, jer PIA uopće ne vodi zapisnike. Još bolje, ovaj je zahtjev dva puta testiran na sudu, tako da za to ne morate poduzeti riječ tvrtke. PIA bilježi samo adresu e-pošte u koju se registrirate, što znači da je gotovo u potpunosti moguće anonimno pregledavati prijavom s odbačenom adresom e-pošte i uplatom u cryptocurrency.

PureVPN, s druge strane, ima stjenovitu povijest s privatnošću kupaca. Iako je tvrdio da su njeni korisnici anonimni, FBI je pružio evidenciju veza što je dovelo do uhićenja još 2023. Ta služba je ažurirala svoju politiku privatnosti i opet tvrdi da ne vodi evidenciju. U najmanju ruku, možete se registrirati što je moguće anonimnije, jer ovaj VPN prihvaća nekoliko načina plaćanja koji se ne mogu pratiti.

  Kako osigurati dopuštenja za iPad ili iPhone

Konfiguracija

PIA PureVPN
Dodjela adrese Zajednički Posvećen
Moguća je statička IP adresa Ne Da
DDoS zaštita Ne Ne
NAT vatrozid Da Da

PIA i PureVPN koriste različite sustave raspodjele adresa. S podijeljenom dodjelom PIA, svaki korisnik koji se istovremeno poveže s određenim poslužiteljem dijeli jednu IP adresu. Zbog toga je izuzetno teško razlikovati aktivnosti jednog korisnika od drugih. U međuvremenu, PureVPN dodjeljuje svakom korisniku po jednu statičku IP adresu (iako su zajednički poslužitelji dostupni). Iako ovo olakšava praćenje vaših aktivnosti, manje je vjerojatnost da će pokrenuti automatske mjere za sprečavanje prijevara, na primjer, ako se prijavite na internetsko bankarstvo iz neke druge države.

Nijedna usluga ne nudi namjenske anti-DDoS poslužitelje, iako ste dobili određeni stupanj zaštite samo povezivanjem na VPN. Napadač će vidjeti samo IP adresu VPN-ovog poslužitelja, tako da zapravo ciljaju na veliku višenacionalnu mrežu umjesto na jedno računalo. Većina glavnih VPN-ova može bez problema ukloniti ove vrste napada.

Služba za korisnike

PIA PureVPN
Live chat Ne Da
Podrška za ulaznice Da Da
Podrška putem e-pošte Da Da
Prosječno vrijeme odgovora putem e-pošte 11 sati, 35 minuta 1 sat, 46 minuta
Telefonska podrška Ne Ne
Pretražujuća baza znanja Da Da
Video vodiči Da Da

Ove usluge nude slične opcije za korisničku podršku, iako PureVPN ima veliku prednost nudeći live chat dok PIA ne. To je obično najbrži način za dobivanje odgovora na uobičajena pitanja, pa je njegova odsutnost posebno uočljiva. Uz to, korisnici se moraju registrirati za besplatni račun prije nego što mogu koristiti PIA-in sustav ulaznica, a u svakom trenutku mogu imati aktivnu samo jednu kartu. Naknadni pokušaji otvaranja druge karte jednostavno vraćaju prvi, što dovodi do višestrukih sličnih odgovora korisničke podrške.   

I PIA i PureVPN nude baze znanja koje se mogu pretraživati ​​i detaljne vodiče za instaliranje ili rješavanje problema softvera. Ovi vodiči dokumentiraju postupak pomoću snimki zaslona, ​​što olakšava praćenje na vlastitom uređaju. Kratke video vodiče možete pronaći i na PIA i PureVPN YouTube kanalima.

Da biste vidjeli koliko je tim za korisničku podršku, postavili smo vam svaka tri pitanja. Dvoje je relativno jednostavno, dok će treće zahtijevati detaljniji odgovor. Podržali smo PureVPN podršku izravno, ali kako PIA ne odgovara na neželjene poruke e-pošte, poslali smo sve upite putem sustava za kupnju ulaznica.

PIA
Pitanje Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Pitanje je odgovorilo
Kako mogu instalirati PIA na svoj kućni usmjerivač? 8 sati, 26 minuta 1 Da
Hoće li PIA smanjiti brzinu moje mreže? 49 minuta 1 Da
Je li moguće anonimno koristiti PIA? Ne moram davati osobne podatke za registraciju? 25 sati, 25 min 1 Da
PureVPN
Pitanje Početno vrijeme odgovora Broj e-poruka Pitanje je odgovorilo
Kako mogu instalirati PureVPN na svoj kućni usmjerivač? 1 sat, 34 minute 1 Da
Hoće li PureVPN sniziti mrežnu brzinu? 1 sat, 43 minute 1 Da
Je li moguće koristiti PureVPN anonimno? Ne moram davati osobne podatke za registraciju? 2 sata, 3 minute 1 Da

PureVPN je odmah odgovorio na naša pitanja, ali PIA je imala znatno raznovrsnije vrijeme odgovora, u jednom slučaju nam je ostao više od jednog dana bez odgovora. Nijedna služba nije pružila posebno detaljne odgovore, ali često je uključivala veze na kojima smo mogli saznati više o relevantnim problemima.

Rezultat: izvući

Nakon što smo razmotrili snage i slabosti ove dvije usluge, nismo uspjeli odabrati konačnog pobjednika. Svaki je bolji od drugog na određenim područjima, na primjer, privatni pristup internetu ima dokazanu zaštitu privatnosti svojih korisnika, dok PureVPN ima opsežniju mrežu poslužitelja i može deblokirati više platformi za strujanje..

Svaka od ovih usluga ima slične mogućnosti sigurnosti, konfiguracije i korisničke podrške. Oboje vam omogućuju registraciju anonimno, nude velike brzine i omogućuju pet veza istovremeno. Kao takav, bilo bi jak izbor, ali ako želite zajamčiti više anonimnosti, privatni pristup internetu je sigurniji. S druge strane, ako želite pristupiti svojim uobičajenim streaming uslugama iz inozemstva, PureVPN je pouzdaniji.

Kako oba ova VPN-a nude garanciju povrata novca, još nema potrebe donositi odluku. Možeš isprobajte PureVPN i PIA u roku od 31 dana, odnosno 7 dana, i zahtijevaju puni povrat ako nisu zadovoljni. Što god odabrali, sigurni smo da ćete biti zadovoljni uslugom.

Vidi također: ExpressVPN vs NordVPN

About the author

Comments

  1. n, Kanada SAD, Japan, Velika Britanija Amazon Prime Video SAD, Velika Britanija, Njemačka, Japan SAD, Velika Britanija, Kanada, Njemačka BBC iPlayer Velika Britanija Velika Britanija HBO SAD, Kanada SAD PureVPN ima malu prednost u deblokiranju streaming usluga, jer može deblokirati neke dodatne zemlje za Netflix i Amazon Prime Video. Međutim, obje usluge mogu deblokirati glavne streaming usluge poput Netflix-a, Hulu-a i Amazon Prime Video-a. PIA ima malu prednost u deblokiranju BBC iPlayer-a, dok PureVPN može deblokirati HBO. Kina PIA PureVPN Kineski poslužitelji Da Da Protokoli OpenVPN, L2TP / IPSec, PPTP OpenVPN, L2TP / IPSec, PPTP, SSTP, IKEv2 Kina ima stroge kontrole interneta, pa je važno da VPN usluga može zaobići njihove vatre zida. Obje usluge imaju poslužitelje u Kini i podržavaju protokole koji su potrebni za zaobilaženje vatre zida. Međutim, PureVPN ima malu prednost jer podržava više protokola, što znači da ima veću vjerojatnost da će raditi u Kini. Postavljanje i sučelje PIA PureVPN Postavljanje Jednostavno Jednostavno Sučelje Jednostavno, ali osnovno Novo sučelje, moderno i intuitivno Obje usluge imaju jednostavan postupak postavljanja i instalacije aplikacija. Međutim, PureVPN ima prednost u sučelju, jer ima novo sučelje koje je moderno i intuitivno. PIA ima osnovno sučelje koje je jednostavno za korištenje, ali može izgledati zastarjelo u usporedbi s modernijim VPN uslugama. Poslužitelji i performanse PIA PureVPN Broj poslužitelja 3.300 2.000 Broj zemalja 48 140 Brzina Većina poslužitelja je brza i pouzdana. Neki poslužitelji mogu biti spori. Većina poslužitelja je brza i pouzdana. Neki poslužitelji mogu biti spori. Obje usluge imaju veliki broj poslužitelja u mnogim zemljama širom svijeta. PureVPN ima prednost u broju zemalja koje pokriva, dok PIA ima malu prednost u broju poslužitelja. Obje usluge imaju brze i pouzdane poslužitelje, ali neki poslužitelji mogu biti spori, ovisno o lokaciji i opterećenju. Sigurnost PIA PureVPN Protokoli OpenVPN, L2TP / IPSec, PPTP OpenVPN, L2TP / IPSec, PPTP, SSTP, IKEv2 Šifriranje AES-256 AES-256 Sigurnosne značajke Kill switch, DNS i IPv6 zaštita, vatrozid Kill switch, DNS i IPv6 zaštita, vatrozid, DDoS zaštita Obje usluge koriste snažno AES-256 šifriranje i podržavaju više protokola. Obe usluge imaju sigurnosne značajke poput kill switch-a, DNS i IPv6 zaštite i vatrozida. PureVPN ima malu prednost jer također nudi DDoS zaštitu. Privatnost PIA PureVPN Pravila zapisivanja bez zapisnika Stroga pravila zapisivanja bez zapisnika Pravila zapisivanja bez zapisnika, ali su nejasna Obje usluge imaju stroga pravila zapisivanja bez zapisnika. Međutim, PureVPN je bio u središtu kontroverze zbog

Comments are closed.