Putovnice na tamnom webu: koliko vrijedi vaša?

putovnice prodane na tamnom webu

Koliko vrijedi skeniranje putovnice za cyber-kriminalaca?

Krajem rujna 2018. Comparitech je pretraživao popise na nekoliko nelegalnih tržišta kako bi utvrdio koliko putovnice vrijede na mračnom webu. Ta crna tržišta uključuju Dream Market, Berlusconi Market, Market Street Wall i Slobodno tržište Tochka.

Ovo je tipičan popis za skeniranje putovnice koji uključuje selfie:

uk putovnica selfie 2

Ovo su naša ključna otkrića:

 • Prosječna cijena skeniranja digitalne putovnice iznosi 14,71 USD.
 • Ako se dokazu adrese ili dokaz o identifikaciji - selfie, račun za komunalne usluge i / ili vozačku dozvolu - doda skeniranje putovnice, prosječna cijena skače na 61,27 USD.
 • Skeniranje australskih putovnica bile su najčešće, a ipak najskuplje (32 dolara).
 • Prosječna cijena stvarne, fizičke putovnice iznosi 13.567 dolara.
 • Prosječna cijena krivotvorene fizičke putovnice iznosi 1.488 dolara.

Skeniranje putovnice, bilo da su krivotvorene ili stvarne, često su popraćene drugim oblicima identifikacije, obično računom za komunalne usluge, selfiejem vlasnika osobne iskaznice koji drži svoju osobnu iskaznicu i / ili vozačkom dozvolom. Ti se dodaci odražavaju na cijeni - a koštaju znatno više od digitalnog skeniranja. Razlog za to je zato što se za prolazak provjere adrese i provjere identifikacije na web stranicama obično zahtijeva više oblika ID-a. Te su provjere često dio postupka oporavka računa u kojem je korisnik nekako izgubio pristup svom računu i moraju dokazati tko su kako bi povratili pristup.

Najveći dio naše analize usredotočio se na digitalna skeniranja i slike stvarnih putovnica. Ukupno smo pronašli 48 jedinstvenih unosa za skeniranje stvarnih putovnica, od kojih 38 nije prodano s priloženim dokazom o ID-u ili adresi. Ovih 48 obuhvaćalo je 20 zemalja, čije cijene možete pogledati u ovoj tablici:

Zemlja putovniceCijeneNapomene
Australija $ 10,40 uključuje vozačku dozvolu
Australija $ 37.65
Australija $ 7.91
Australija $ 36,40
Australija $ 37.99
Australija $ 27.36
Australija $ 20.34
Australija $ 94,21 uključuje sekundarni ID
Belgija $ 10.39
Kanada $ 102,96 uključuje selfie
Kina $ 18.72
Kina $ 1,04 prodaje se u pakiranju od 100
Kina $ 10,40 prodaje se u pakiranju od 10
Kina $ 12,23
EU (slučajno) $ 5,17
Finska $ 8,32
Francuska $ 0,61 (prodaje se u pakiranju od 40)
Francuska $ 18,99 uključuje račun za komunalne usluge
Francuska $ 7.91
Francuska $ 11.66
Francuska $ 124,80 uključuje račun za komunalne usluge i selfie
Francuska $ 10,40 prodaje se u pakiranju od 10
Njemačka $ 8,31
Njemačka $ 12.48
Irska $ 7.27
Italija $ 14.68 prodaje se u pakiranju od 10
Letonija $ 12.48
Meksiko $ 28.81
Poljska $ 12.68
Poljska $ 33,10
Rumunjska $ 12.48
Rusija $ 10.00
Rusija $ 11.00 prodaje se u pakiranju od 10
Španija $ 10,40
Španija $ 14.68
Velika Britanija $ 51.99 uključuje vozačku dozvolu
Velika Britanija $ 14.76 uključuje račun za komunalne usluge
Velika Britanija $ 7.91
Velika Britanija $ 18.25 prodaje se u pakiranju od 10
Velika Britanija $ 17.68
Velika Britanija $ 24.47
Velika Britanija $ 12.48
Velika Britanija $ 61.19 uključuje račun za komunalne usluge + selfie
Ukrajina $ 11.00 prodaje se u pakiranju od 10
SAD $ 6.11
SAD $ 8,32
SAD $ 115,00 uključuje selfie
SAD $ 18.36 uključuje SSN i ​​adresu

Skeniranja za putovnicu Australije i Velike Britanije najčešće su na popisu, a australske su u prosjeku najskuplje (32 USD). Nismo pronašli konzistentan uzorak prema cijenama prema državi; činilo se da se ne temelje na oskudici ili moći u putovnici zemlje. Širok spektar dobavljača prodaje skeniranje putovnica, ali čini se da se mali broj njih specijalizira za njih.

Vrste putovnica na prodaju na mračnom webu

popise putovnica

Putovnice prodane na tamnom webu dolaze u nekoliko oblika:

 • Editor Photoshop predlošci koristi se za izradu lažnih skeniranja putovnica. Oni koštaju vrlo malo i dostupni su u gotovo svim zapadnim zemljama. Oni čine većinu popisa na tržištu kada tražite "putovnicu".
 • Skeniranje digitalnih putovnica. To stvarna skeniranja stvarne putovnice koštaju oko 10 USD i često se prodaju skupno. Dostupne su u nekoliko zemalja i prilično su česte.
 • Fizička putovnica krivotvorine. Pronašli smo popise krivotvorenih krivotvorina putovnica za šačicu europskih zemalja. Obično koštaju sjeverno od 1.000 dolara.
 • Prave, fizičke putovnice. To su pravi poslovi (prema popisu), tako da nisu uobičajeni niti jeftini. Većina ih košta više od 12.000 dolara.

Sve se to prodaje na mračnom webu za kriptovalute, obično Bitcoin ili Monero. Cijenama u tablici dostupne su i pretvorene u američke dolare 24. i 25. rujna 2018. godine.

Kako kriminalci koriste skeniranje putovnica?

Neke od najčešćih ciljevi za kriminalce koji kupuju skeniranje putovnica uključuju razmjenu kriptovaluta, platni sustav i web stranice za klađenje.

kladionica betfair coinbase (2)

Iako se na tvrtku može navesti u popisu tržišta, to ne mora nužno značiti da je ranjiva ili da su računi ugroženi.

Bank kapi

Neke banke i druge financijske institucije traže samo dva dijela identifikacije za otvaranje novog računa. Na primjer, ukradena putovnica i vozačka dozvola prevaranti mogu otvoriti račune i prikupiti nagrade za prijavu u ime žrtve, ili koristite račun kao mula za unovčavanje drugih ilegalnih transakcija. To se naziva prijevarama o "bankovnoj kapljici", a žrtva može implicirati u drugim zločinima.

Pretpostavljamo da su stvarne provjere djelotvornije od krivotvorina krivotvorenih kriva za prijevare s kapljicama banaka.

Prijevare za oporavak računa i zaobilazeći 2FA

U ovoj prevari hakeri koriste lažno predstavljanje i društveni inženjering kako bi zaobišli dvofaktorsku provjeru autentičnosti i zloupotrijebili postupak oporavka računa koji se koristi na mnogim web lokacijama. Oporavak računa često zahtijeva skeniranje ili fotografiranje fizičke iskaznice, poput putovnice.

Prijevari mogu izmijeniti skeniranja ID-a kako bi se lažno predstavili vlasnicima računa na većem broju web lokacija kojima je potreban ID fotografije radi provjere i oporavka računa.

Evo vam primjer kako se skeniranje putovnice može upotrijebiti u prevari za oporavak računa:

 1. Cilj ima račun s razmjenom kriptovaluta. Na svom su računu postavili dvofaktorsku provjeru autentičnosti, pa je kôd poslan na aplikaciju na njihovom telefonu za provjeru prijava.
 2. Na neki drugi način prevarant krade korisničku lozinku (možda putem krađe identiteta ili kršenja podataka). Ali jer je 2FA omogućeno na računu, oni ne mogu ući.
 3. Umjesto toga, prevarant se predstavlja kao žrtva i približava se kripto valuti rekavši da je izgubio pristup svom telefonu i ne može dobiti PIN za provjeru autentičnosti te se stoga ne može prijaviti.
 4. zamjena kripto valute zahtijeva da vlasnik računa pošalje skeniranje svog ID-a dokazati svoj identitet prije resetiranja 2FA na računu. U mnogim slučajevima tvrtke će zahtijevati da osoba uzme selfie dok je nosio osobnu iskaznicu, otuda i veća cijena skeniranja putovnica sa selfiejima.
 5. Prevara modificira skeniranje s mračnog weba prema potrebi kako bi odgovarao osobnim podacima žrtve, a zatim ga šalje u razmjenu i dalje predstavljajući žrtvu.
 6. Nakon primitka dokaza o identitetu, razmjena kripto valute resetira ili uklanja 2FA na računu, omogućavajući hakeru pristup i iscrpljivanje kriptovaluta žrtve. Hakeri rutinski mijenjaju lozinke i adrese e-pošte povezane s računima kako bi vlasniku računa bilo teže povratiti kontrolu.

Mnogi dobavljači na crnom tržištu nude za promjenu podataka prikazanih u ovim dokumentima, skeniranja i selfija tako da odgovaraju bilo kojem imenu i ostalim detaljima koje kupci dostave.. Kupac ponekad može zatražiti putovnice ljudi određenog spola, boje kose, boje kože, boje očiju i približnog datuma rođenja.

Pri korištenju Predlošci Photoshopa, kriminalci jednostavno unose podatke koje žele i unose u svoju fotografiju. Brojevi putovnica su uzastopni i stoga nije teško pogoditi zakonit, a većina tvrtki koje zatraže dokaz o ID-u neće zapravo provjeriti odgovara li broj putovnice vlasniku putovnice.

Fizičke putovnice

italijanska putovnica izvorna

Sve fizičke putovnice koje smo pronašli na prodaju na tamnom webu odnosile su se na europske zemlje. Fizičke putovnice koje se prodaju na tamnom webu dolaze u dva oblika: originalan i krivotvoren. Oni se mogu koristiti kao identifikacija za bilo koji broj zločina povezanih s prijevarama, kao i ilegalnu imigraciju, trgovinu ljudima i krijumčarenje..

Autentične državne putovnice teško je doći i koštati puno, u rasponu od 8 216 USD (Njemačka) do 17,116 USD (UK). Prosječna cijena osam navodno originalnih putovnica bila je 13.567 dolara. Barem jedan dobavljač tvrdi da su ove putovnice potjecale iz "korumpiranih kontakata policije za imigraciju", iako mi to ne možemo potvrditi. U mnogim slučajevima kupcima se daje mogućnost da odrede koji su detalji uključeni u putovnicu, uključujući markice za određene zemlje.

Stvarne, fizičke putovniceCijena
Austrija $ 14684
češki $ 12237
Njemačka $ 8216
Italija $ 14684
Poljska $ 12237
Portugal $ 14684
Velika Britanija $ 17116
Velika Britanija $ 14679

Krivotvorine koštaju oko desetine cijene, ali oni i dalje koštaju više od 1000 USD. Prosječna cijena šest dobavljača koji prodaju krivotvorine bila je 1.488 dolara. Kupci predaju informacije i glavu koja će se koristiti u krivotvorini prilikom kupovine.

Fizičke falsifikacijeCijena
Španija $ 1560,00
Italija $ 1027,00
Španija $ 1027,00
Porgutal $ 1027,00
Italija $ 1560,00
Danska $ 2667,00

Kako zaštititi putovnicu

Zaštita putovnice je teška, jer se putnici moraju pokazati toliko puta dok putuju. Putovnice su potrebne na imigracijskim kontrolnim točkama, prijavama u hotelima te pri prijavi za poslove i škole u inozemstvu. Putovnice se često skeniraju i pohranjuju na računalima koja možda nisu dovoljno sigurna. Netko tko ima pristup tim skeniranjima možda ih ograđuje na tamnom webu. Lako je zamisliti recepcionera iz jeftinog hostela koji će na mračnom webu pregledavati svoje klijentele po nešto džepara.

Učinite što možete kako biste zaštitili putovnicu kako je ne bi zlostavljali zločinci. Evo nekoliko savjeta:

 • U mnogim slučajevima možete pružiti vlastitu kopiju putovnice, a ne da je stranac skenira. Napravite crno-bijele pretrage prije vašeg putovanja, jer većina kriminalaca želi kopiju u boji.
 • Ne objavljujte fotografije unutrašnjosti putovnice na društvenim mrežama.
 • Stare putovnice odložite uništavajući ih, a ne samo bacajte.
 • Ne pohranjujte putovnicu u prijavljenu prtljagu u avionu, vlaku ili autobusu.
 • Pazite na džepove i razmislite o protuprovalnoj torbi.
 • Ne ostavljajte putovnicu ležeći kad niste u blizini, na primjer, u hotelskoj sobi. Zaključajte kad je to moguće.
 • Ne pohranjujte skeniranja putovnice na svoj uređaj u slučaju da su ukradeni ili hakirani. Šifrirajte i pohranite skeniranja na zasebni tvrdi disk ili u oblak.
 • Ne pohranjujte putovnicu s drugim identifikacijskim dokumentima koji bi se mogli koristiti za krađu vašeg identiteta

Bilješke i ograničenja

Ponekad je teško razlikovati popis za skeniranje pomoću fotografija i stvarno skeniranje. U gornju tablicu pokušali smo uključiti samo stvarna skeniranja.

Skeniranje putovnica puno je jeftinije ako kupujete na veliko, ali ne postoji jamstvo da se ta skeniranja nisu ranije koristila, da informacije u njima nisu istekle ili da nisu krivotvorene kriptovalute. Neki od popisa izgledaju kao duplikati različitih dobavljača, što sugerira da više proizvođača može prodavati iste skenere. Pokušali smo izbjeći unošenje duplikata u gornju tablicu.

Iako je uvijek moguće da su neki unosi prevare, svi dobavljači čije smo proizvode uključili u analizu imali su pozitivne povratne informacije o kupcima..

Sve tržnice koje smo pretraživali upotrebljavaju engleski kao primarni jezik. Tržišta na drugim jezicima, poput ruskog, dobro bi mogla proizvesti različite rezultate.

Studija iz 2014. otkrila je stopu grešaka od 15 posto u uspoređivanju osobe s fotografijom putovnice koju su prikazivali među imigracijskim službenicima koji su izdali putovnicu u Australiji.

Na internetu ne postoji nedostatak lažnih aplikacija za generiranje ID-ova koje ne zahtijevaju kupovinu ukradenih skeniranja s mračnog weba, ali nismo sigurni u usporedbi s obzirom na kvalitetu, prilagodbu i točnost.

Slike je uredio Comparitech. Kontaktirali smo neke od navodno ranjivih tvrtki spomenutih na popisima i ažurirat ćemo ovaj članak ako nam se jave.

"Nova putovnica" Nick Richards licencirana pod CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 − 18 =

Adblock
detector