Radi li WhatsApp u Kini? Ne, ali evo ispravke.

Kako se koristi WhatsApp u Kini s VPN-om (1)Ako nikad prije niste bili u Kini, vjerojatno ćete se iznenaditi kada vidite koliko daleko idu internet ograničenja u zemlji. Osim što cenzurira web stranice koje prikazuju vladu u negativnom svjetlu, Kina blokira pristup uslugama koje ljudi svakodnevno koriste, poput Facebooka, Twittera i WhatsAppa. Kao takav, teško je deblokirati WhatsApp u Kini da bi kontaktirao prijatelje i obitelj, što nije idealno s obzirom da Kina ima dobro dokumentovanu povijest uznemiravanja stranih posjetitelja.

WhatsApp ne funkcionira u Kini zbog ograničenja koja provodi državni zaštitni zid koji cenzurski internet koristi. Dok je WhatsApp blokiran u Kini, postoji učinkovito rješenje, pomoću VPN-a kako bi se izbjegla ta ograničenja.

Srećom, usprkos čestim ažuriranjima velikog vatrozida zemlje, u Kini još uvijek djeluje nekoliko VPN-ova. Oni šifriraju vaš promet osiguravajući da ga ne može pročitati vlada ili vaš davatelj internetskih usluga (ISP). VPN-ovi usmjeravaju vaše podatke putem poslužitelja u drugoj zemlji, omogućujući vam da zaobiđete kineska ograničenja interneta i pristupite blokiranim web-lokacijama i aplikacijama u Kini.

Kako deblokirati WhatsApp u Kini s VPN-om

Uz pravi VPN, korištenje WhatsAppa u Kini prilično je jednostavno. Slijedite korake u nastavku da biste instalirali WhatsApp (ili bilo koju blokiranu aplikaciju) kada ste u Kini.

Evo kako deblokirati WhatsApp u Kini pomoću VPN-a:

 1. Prvo se prijavite za VPN koji može zaobići Veliki vatrozid. Preporučujemo ExpressVPN, ali NordVPN i Surfshark su jake, jeftine alternative. Imajte na umu da, iako ove usluge rade u Kini, njihove su web stranice blokirane, tako prije dolaska u zemlju morat ćete instalirati svoju VPN.
 2. Povežite se s jednim od svojih VPN-ovih poslužitelja u drugoj zemlji (američki su serveri najbrži i najprikladniji za deblokiranje popularnih web lokacija).
 3. Preuzmite i instalirajte WhatsApp. Ako ne možete pristupiti trgovini aplikacija uređaja, tu uslugu možete preuzeti izravno s web-mjesta WhatsApp.
 4. Sada biste trebali moći slobodno komunicirati s bilo kojim svojim kontaktom. Ako imate problema, ali možete pristupiti prethodno blokiranim web-lokacijama, za dodatnu pomoć obratite se timu za korisničku podršku VPN-a.

Kako konfigurirati VPN za maksimalnu anonimnost u Kini

Prema zadanim postavkama, većina VPN-ova konfigurirana je tako da osigurava ravnotežu između brzine i sigurnosti. No, kako Kina pažljivo prati internetske aktivnosti svojih građana, privatnost bi trebala biti vaš glavni prioritet.

Možemo osigurati da vaš promet ostane privatnim u svakom trenutku omogućavanjem nekoliko značajki. Prvi je prekidač kill, koji zaustavlja sav promet ako iznenada izgubite vezu s VPN-om. Također ćemo aktivirati IPv6, WebRTC i DNS značajke zaštite od curenja, koje sprječavaju otkrivanje osobnih podataka dok pregledavate Internet.

U nastavku ćemo objasniti kako omogućiti ove sigurnosne značajke u našim preporučenim VPN-ima:

ExpressVPN

ExpressVPNJan 2020.blokira whatsappProvjereno Jan 2020

Dostupne aplikacije:

 • PC
 • ortak
 • IOS
 • Android
 • Linux

Web stranica: www.ExpressVPN.com

Povrat novca zagarantovan: 30 DANA

Započnimo aktiviranjem prekidača kill (koji ExpressVPN naziva "mrežna brava"). Kliknite ikonu izbornika u gornjem lijevom kutu i odaberite Opcije. A sad prijeđite na Općenito i obavezno odaberite "Zaustavite sav internetski promet ako se VPN neočekivano prekine ' opcija je provjerena.

ExpressVPN-postavke

Klikni na Napredna karticu pri vrhu zaslona. OmogućiKoristite samo DNS poslužitelje ExpressVPN samo dok su povezani mogućnost da osigurate da nijedna treća strana nema pristup vašim podacima tijekom pregledavanja. Napokon potvrdite okvir pokraj Spriječite otkrivanje adrese IPv6 dok ste povezani. Kako su zaštita od curenja od DNS i WebRTC automatski omogućena, nema ih potrebe ručno aktivirati.

NordVPN

NordVPNdeblokira whatsappTestirano siječnja 2020

Dostupne aplikacije:

 • PC
 • ortak
 • IOS
 • Android
 • Linux

Web stranica: www.NordVPN.com

Povrat novca zagarantovan: 30 DANA

Zaštita od curenja ove DNS, IPv6 i WebRTC VPN-a omogućena je prema zadanim postavkama i ne može se isključiti. Ipak ćete morati omogućiti prekidač kill. Da biste to učinili, kliknite gumb postavke na vrhu zaslona i omogućite Internet prekidač opcija u Općenito kartica. Izbornik postavki NordVPNNordVPN ima određene poslužitelje koji su optimizirani za upotrebu u zemljama s strogom mrežnom cenzurom. Međutim, morat ćete promijeniti postavku kako biste obavijestili aplikaciju da ih želite upotrebljavati. Povratak na postavke karticu, odaberite Napredna na popisu s lijeve strane i aktivirajte Zatečeni poslužitelji svojstvo.

Sada ćete na glavnom zaslonu aplikacije vidjeti Zamagli poslužitelji opcija na popisu. Spajanje na njih omogućit će vam da pregledavate web kao normalno i pristupite bilo kojoj web lokaciji dok ste u Kini.

Surfshark

SurfShark VPNdeblokira whatsappTestirano siječnja 2020

Dostupne aplikacije:

 • PC
 • ortak
 • IOS
 • Android
 • Linux

Web stranica: www.Surfshark.com

Povrat novca zagarantovan: 30 DANA

Surfshark automatski se štiti od curenja DNS, IPv6 i WebRTC, tako da te značajke ne morate aktivirati. Da biste omogućili prekidač kill, kliknite na postavke , a zatim Povezivanje gumb na sljedećoj stranici. Kliknite gumb Ubojiti prekidač opcija; ako postane zeleno, bilo bi dobro da krenete. Ako je siva, kliknite ga ponovo kako biste ga ponovo aktivirali.

Radi li WhatsApp u Kini? Ne, ali evo ispravke.

Kao i NordVPN, Surfshark zahtijeva da promijenite postavku prije nego što će aplikacija raditi u Kini. Ovo traje samo sekundu: vratite se na postavke stranicu, odaberite Napredna i omogućiti NoBorders svojstvo.

Je li WhatsApp stvarno toliko siguran koliko tvrdi?

WhatsApp koristi enkripciju od kraja do kraja (E2EE), što znači da se vaše komunikacije nikada ne prenose u otvorenom tekstu. Drugim riječima, budući da samo pošiljatelj i primatelj imaju mogućnost dešifriranja poruka, a ni vlada ili WhatsApp ne mogu reći o čemu govorite čak i ako vaš promet bude presretan.

Važno je zapamtiti da je WhatsApp u vlasništvu Facebooka, tvrtke s poprilično strašnim podacima o privatnosti. U stvari, izvršni direktor WhatsApp-a zapravo je odustao zbog nesuglasica oko privatnosti, šifriranja i unovčavanja s matičnom tvrtkom. To nije sve: Facebook je u posljednje vrijeme pod velikim pritiskom, a neki političari tvrde da E2EE olakšava teroristima planiranje napada.

Da bude jasno, nema konkretnih dokaza koji bi sugerirali da Facebook može čitati vaše WhatsApp poruke. Međutim, unatoč rivalima poput Signala koji prihvaća pristup privatnosti, Facebook se čini nesigurnim u najboljem postupku djelovanja u vezi s WhatsApp-ovim šifriranjem.

Vidi također: Najbolje šifrirane aplikacije za razmjenu poruka u 2019. godini

Zašto Kina toliko žestoko cenzurira internet?

Glavni dio zakonodavstva koji se bavi kineskim blokadama interneta jest Uredba o računalnoj informacijskoj mreži i sigurnosti, zaštiti i upravljanju informacijama. U prvom dijelu se navodi da su ova ograničenja namijenjena "jačanju sigurnosti i zaštite računalnih informacijskih mreža", kao i očuvanju socijalne stabilnosti.

Glavni su problemi s ovim prijedlogom zakona taj što je vlada jedini sudac čiji je sadržaj blokiran i da su navedena djela nepotpuno zapisana i kao takva otvorena za tumačenje. Na primjer, možete biti optuženi za "nanošenje štete ugledu državnih organa" zbog prijavljivanja korupcije u vladi, a zločin "poticanja na podjelu" dovoljno je širok da ste uhapšeni zbog gotovo bilo čega.

Koje su web stranice i usluge u Kini blokirane?

Kako Kina stalno nadograđuje internetska ograničenja, ne postoji popis blokiranih web lokacija. Iako, prema nedavnim procjenama, u Kini je oko 10 000 domena nepristupačno. U nastavku smo naveli vrste sadržaja koji su u Kini blokirani i nekoliko primjera za svaku kategoriju:

 • Aplikacije za razmjenu poruka (WhatsApp, Telegram, Signal)
 • Platforme društvenih medija (Facebook, Twitter, Instagram)
 • Streaming usluge (Netflix, YouTube, Twitch)
 • Tražilice (Google, Bing, DuckDuckGo)
 • Usluge pohrane u oblaku (Dropbox, Google pogon, OneDrive)
 • Web stranice koje nisu kineske vijesti (CNN, Washington Post, The Guardian)
 • Čvorišta informacija (Wikipedia, Quora)
 • Web stranice o privatnosti ili s VPN-om (OpenVPN, Comparitech, ExpressVPN)

Ako želite provjeriti je li web lokacija blokirana u Kini ili ne, jednostavno možete unijeti URL u naš alat Veliki vatrozid. Vrijedno je spomenuti da su nove web stranice cijelo vrijeme dodane na kinesku crnu listu. To znači da čak i ako je web stranica trenutno dostupna u Kini, to možda neće biti kad stignete.

Mogu li naići na probleme zbog korištenja VPN-a u Kini?

VPN-ovi nisu ilegalni u Kini (ili Hong Kong), iako je teško pristupačan. Svakodnevno ih tvrtke koriste kako bi, primjerice, udaljenim radnicima omogućile pristup mrežama kompanija. Međutim, kako zemlja i dalje krši prava svojih građana koristeći prepoznavanje lica, sofisticirane alate za blokiranje interneta i politički motivirana uhićenja, tijekom godina vjerojatno ćemo vidjeti porast kineskih VPN korisnika (i shodno tome, strožiju regulaciju) do doći.

Prosvjednici i novinari imaju pravo zaštititi se od vladinog nadzora i štete koja im može biti posljedica. To je reklo, Kinesko zakonodavstvo o zadržavanju podataka izuzetno je složeno. Iz tog razloga, toplo preporučujemo da se upoznate s relevantnim zakonima prije nego što pokušate koristiti VPN u Kini.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − = 93

Adblock
detector