Raspad Zakona o patriotima, Zakona o slobodi i FISA-e

ovaj telefon je prisluškivan
Kako SAD provode nadzor i istragu elektroničkih komunikacijskih medija - posebno interneta - u najvećoj su mjeri oblikovane tri zakona:

  • Zakon o nadzoru stranih obavještajnih podataka (FISA)
  • Ujedinjavanje i jačanje Amerike pružanjem odgovarajućih alata potrebnih za presretanje i ometanje terorizma (USA PATRIOT Act)
  • Ujedinjavanje i jačanje Amerike ispunjavanjem prava i okončanjem prisluškivanja, prikupljanja dragnet-a i mrežnog nadzora (Zakon o slobodi SAD-a)

Da predstavim vrlo kratku povijest, FISA je donesena 1978. - prije širenja interneta - i upravljala je fizičkim i elektroničkim nadzorom prvenstveno stranih sila i agenata. Patriot Act, donesen nedugo nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., u osnovi je bio amandman na FISA koji je proširivao nadzor na pojedince koji nisu izravno povezani s terorističkim skupinama. Mnogi najkontroverzniji dijelovi Zakona o Patriotima, posebno oni koji se bave skupnim nadzorom, istekli su 2015. godine, ali su obnovljeni djelomično ili u cjelini Zakonom o slobodi..

Nadamo se da će ovaj FAQ odgovoriti na sva vaša pitanja o ova tri važna zakona i o tome kako utječu na internetsku privatnost.

Što je FISA?

Zakon o nadzoru stranih obavještajnih podataka, koji je Kongres usvojio 1978., utvrđuje postupke za fizički i elektronički nadzor stranih sila i agenata. To uključuje američke državljane i stalne stanovnike osumnjičene za špijunažu ili terorizam.

Zakonom je predviđen sudski i kongresni nadzor špijunskih aktivnosti od strane obavještajnih agencija na strane subjekte i američkih državljana osumnjičenih za suradnju s njima. Možda je najvažnije, službeno je uklonjena potreba za sudskim nalogom za špijuniranje stranih sila. Za špijuniranje američkog državljanina potrebno je sudsko odobrenje, ali samo u roku od 72 sata nakon što je takvo špijuniranje već započelo.

Za korištenje FISA-e, vladin subjekt mora imati vjerojatni uzrok da je subjekt strana sila ili agent strane sile.

FISA donosi smjernice za elektronički nadzor (čitaj: prisluškivanje telefona), fizičko pretraživanje, pristup poslovnim zapisima, registre olovaka i uređaje za zamku i trag.

Što je FISA, odjeljak 702?

Ažurirano 1. veljače 2018 .: Odjeljak 702 dio je Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi koji je dodatkom izmjene i dopune 2008. omogućuje obavještajnim agencijama da prikupljaju stranu obavještajnu podatke od neamerikanaca smještenih izvan Sjedinjenih Država. Ali pod nadzornom vlašću uspostavljenom u ovom odjeljku, mnogi Amerikanci također su prekinuli svoje komunikacije programima nadzora koji su radili FBI i NSA. EFF tvrdi da ovo krši zaštitu Četvrtog amandmana od nerazumnih pretraga i zaplena.

FISA odjeljak 702 dospio je u središte pozornosti krajem 2017. i početkom 2018., kada je bio za obnovu. Nakon što je Zastupnički dom glasao za autorizaciju odjeljka 702, predsjednik Donald Trump tvrdio je da se taj čin mogao koristiti za špijuniranje njegove predizborne kampanje. Obnovio se kasnije istog jutra, navodeći kako je nadzor potreban.

Ako Kongres ne odobri Odjeljak 702 - u vrijeme pisanja, čeka odobrenje Senata i predsjednikov potpis - programi nadzora pod kojima djeluje moraju se ugasiti. Oni uključuju prikupljanje e-pošte i telefonske pozive bez naloga.

Odjeljak 702 nije skupna masa i po zakonu može ciljati samo na državljane koji nisu izvan Sjedinjenih Država. No podaci Amerikanaca mogu se prikupiti kao dio "slučajnog prikupljanja". Jednostavnije rečeno, ako Amerikanac komunicira s bilo kim državljaninom koji nije izvan Sjedinjenih Država, njihovi se razgovori mogu nadzirati i snimati. Ova slučajna zbirka najvažnije je prijelomno pitanje među zagovornicima privatnosti, uključujući EFF i ACLU.

Što je Patriot Act?

Ujedinjenje i jačanje Amerike pružanjem odgovarajućih alata potrebnih za presretanje i ometanje terorizma, zakon je Kongresu proglasio i potpisao George W. Bush, nedugo nakon terorističkih napada 11. rujna 25. listopada 2001. Zakon obuhvaća širok spektar subjekti koji uključuju sigurnost na granici, pritvor imigranata, financiranje protuterorizma i, naravno, nadzor.

Naslov II Patriot Act izmijenio je FISA i uvelike proširio opseg nadzora koji dopušta američki zakon. Informacije stranih obavještajnih podataka sada su se mogle prikupljati i od Amerikanaca i od stranaca. Vladine agencije više ne trebaju dokazivati ​​da je meta agent stranih sila. Produženo je maksimalno trajanje nadzora i istraga.

Bilo koji okružni sudac u Sjedinjenim Državama mogao bi izdati naloge za nadzor i naloge za istrage terorizma. FBI je putem naloga za pretragu dobio pristup spremljenoj govornoj pošti. Definicija prisluškivanja proširila se i na komunikaciju preko interneta i drugih elektroničkih mreža "paketnih komutacija".

Potresni i vršni nalozi je nastao donošenjem Zakona o Patriotima, koji je omogućio policijskim organima da provale i uđu u prostor bez vlasnikovog pristanka i odlučno pretražuju prostorije. Provedba zakona može obavijestiti primatelja naloga nakon te činjenice.

Roving prisluškivanja provedene su. Lebdeći prisluškivanje uklanja potrebu za novim nalogom o nadzoru ako osumnjičeni baci njihov telefon ili krene na novu adresu. Također bi se mogao proširiti opseg istrage, tako da svako ko dođe u povremeni kontakt sa sumnjivim teroristom može biti prisluškivan.

Prema Zakonu o rodoljubima, FBI može narediti osobi za izradu dokumenata radi zaštite od terorista ili stranih špijuna bez sudskog naloga. Ti se dokumenti kreću u rasponu od poslovnih zapisa do knjižničnih registra.

Obavještajne agencije mogle bi provesti istrage usamljeni vukovi. Usamljeni vuk je osoba za koju se sumnja da se bavi terorističkim aktivnostima, ali bez ikakvih veza s terorističkim skupinama.

Što je Zakon o slobodi?

Mnogi od najkontroverznijih dijelova gore spomenutog Zakona o domoljubima trebali su isteći 2015. godine. Dan prije nego što su istekli, Kongres je donio Ujedinjavanje i jačanje Amerike ispunjavanjem prava i okončavanjem prisluškivanja, prikupljanja Dragnet-a i mrežnog Zakona o nadzoru..

Američki Zakon o slobodi obnovio je mnoge odredbe koje istječu do 2019. godine, iako s nekim novim ograničenjima koja se tiču ​​masovnog presretanja telekomunikacijskih metapodataka o američkim građanima. Kongres je implementirao ta ograničenja kao reakciju na objave Edwarda Snowdena o masovnom nadzoru NSA-e na američke i strane državljane, što je potaknulo javni odboj protiv agencije.

Tim su činom odobrena roving prisluškivanja i praćenje usamljenih terorista.

Iako su zakonodavci u prilog tom zakonu tvrdili da će sloboda vladati zloupotrebom moći koja je dopuštena Patriot Actom, mnogi kritičari, uključujući zagovornike privatnosti, kažu da će to učiniti malo za promjenu cjelokupne situacije nadzora u Sjedinjenim Državama.

Kakve su vrste nadzora odobrene na temelju FISA-e, Zakona o Patriotima i Zakona o slobodi?

Pretraživanja zapisa proširuju sposobnost vlade da pregledava zapise o aktivnostima pojedinca koje drže treće strane. Tajno pretraživanje proširuje sposobnost vlade za pretragu privatnog vlasništva bez prethodne obavijesti vlasnika. Obavještajne pretrage proširile su uski izuzetak Četvrtog amandmana koji je stvoren za prikupljanje informacija stranih obavještajnih podataka. Pretraga "Zamka i trag" proširuje još jedan izuzetak četvrtog amandmana za špijuniranje koje prikuplja informacije o podrijetlu i odredištu komunikacija, za razliku od sadržaja.

Fizička pretraživanja i nadzor telekomunikacija odobreni su prema Zakonu o patriotima, Zakonu o slobodi i FISA-i. Telekomunikacijski nadzor uključuje prisluškivanje telefona, pristup govornoj pošti, presretanje e-poruka i tekstualnih poruka i prisluškivanje VoIP poziva (poput Skypea).

FBI može prisiliti liječnike, knjižnice, knjižare, sveučilišta i davatelje internetskih usluga da predaju informacije o svojim klijentima i kupcima..

Roving prisluškivanja, nalozi za krađe i vrhove, pisma o nacionalnoj sigurnosti i nadzor usamljenih vukova jedna su od najkontroverznijih odredbi utvrđenih u Patriot Actu..

Zašto su Patriot i Freedom Act djeluju opasno?

FISA, Patriot Act i Zakon o slobodi uključuju mnoge odredbe koje su nedvojbeno neustavne, posebno kršeći Prvu i Četvrtu izmjenu i dopune.

U smislu Prvog amandmana koji jamči slobodu govora, provedba zakona prema Patriot Actu može zabraniti primateljima pretrage da govore drugima o pretrazi. Nadalje, FBI može odobriti istrage američkih građana radi njihove slobode govora, poput pisanja uvodnika ili čitanja određene knjige.

Što se tiče Četvrtog amandmana, kojim se predviđa da vlada ne može provesti pretres bez naloga i vjerojatnog razloga, obje su te odredbe učinkovito kroz prozor kada se radi o većini prikupljenih skupnih podataka o presretanju. Za provođenje zakona, također, više nije potrebno da prethodno obavijeste primatelja naloga prije pretraživanja njihove imovine.

Osim ustavnih implikacija, FISA, Patriot Act i Zakon o slobodi također pružaju provedbi zakona ogromnu količinu neprovjerene moći bez ikakve sudske revizije. Ciljevi istrage više ne moraju biti agenti strane sile niti moraju zahtijevati razlog. Suci nemaju ovlasti odbiti zahtjeve za takve istrage.

Jesu li djela Patriota i slobode učinkovita u sprečavanju terorizma?

Vlada nije uspjela pružiti nijedan primjer gdje je skupljanje podataka NSA-e igralo ključnu ulogu u sprečavanju zavjere o terorizmu. Višestrukim pregledima programa od strane grupa i pojedinaca koji imaju pristup povjerljivim informacijama zaključeno je da program nije toliko blagodati nacionalnoj sigurnosti koliko tvrde njeni branitelji.

Tekst o mišljenju čiji je autor autor senator i predstavnik američkog Kongresa, objavljen u Politicu, opisao je razloge za vladavine masovnih nadzornih aktivnosti u Patriot Actu prilikom donošenja Zakona o slobodi:

„Obavještajna zajednica nije uspjela opravdati svoju široku upotrebu zakona [FISA i Patriot Act] zakona. Jednostavno nije tačno reći da je skupno prikupljanje telefonskih zapisa spriječilo desetine terorističkih zavjera. Najviši dužnosnici NSA priznali su koliko i kongresno svjedočenje. Znamo i da je sud FISA opomenuo vladu zbog činjenice niza značajnih zabluda na sudu u vezi s tim programima. Kao rezultat toga, obavještajna zajednica sada se suočava s manjkom povjerenja s američkom javnošću koja ugrožava njezinu sposobnost da radi svoj posao. Nije dovoljno napraviti samo sitne pregibe oko rubova. Vrijeme je za stvarne, sadržajne reforme. "

Po čemu se Zakon o slobodi razlikuje od Zakona o patrioti?

Zakon o slobodi proširio je mnoge odredbe Zakona o Patriotu kojima je istekao rok trajanja, ali s većim ograničenjima zbog nadzora javnosti zbog objava Edwarda Snowdena u vezi s masovnim nadzorom i presretanjem..

Prema Zakonu o patriotima, agencije za provođenje zakona mogu prikupljati poslovne zapise - telefonske zapisnike, evidencije letova i još mnogo toga - sve dok je to "relevantno" za nacionalnu sigurnosnu istragu. NSA je zloupotrijebila toliku moć prikupljanja ogromnih brojeva telefonskih zapisa kako bi pronašla vezu između osumnjičenih. Zagovornici su tvrdili da je potrebna tako velika baza podataka da bi se uočili obrasci koji bi mogli dovesti do sprečavanja terorističkih akata. Vlada nije uspjela pružiti nijedan primjer gdje je takav skupni nadzor igrao ključnu ulogu u zaustavljanju terorističke zavjere.

Javna reakcija protiv masovnog nadzora američkih građana potaknula je promjene u Zakonu o slobodi. NSA i druge agencije sada mogu tražiti podatke tvrtke samo o određenoj osobi, računu ili uređaju. Agencija mora pokazati da je entitet povezan sa stranom silom ili terorističkom skupinom.

Zakon o slobodi također zahtijeva da obavještajne agencije budu transparentnije u pogledu podataka koje prikupljaju. Tehničke tvrtke više ne podliježu nalozima koji im onemogućavaju da informišu kupce o tome kad im privatni podaci budu predani u savez.

Konačno, Zakon o slobodi omogućava građanima da lobiraju za FISC, sud specifičan za nadzor, uspostavljen u okviru FISA-e. Ti zagovornici građanskih sloboda mogu natjerati vladu da klasificira glavna mišljenja sudaca FISC-a.

Iako je Zakon o slobodi poboljšanje Patriot Act-a u smislu individualne slobode i privatnosti, on još uvijek ne ide dovoljno daleko. Vlada i dalje može ograničiti pravila za prikupljanje informacija u velikoj mjeri. Odredbe o usamljenom vuku i navijajućim prisluškivanjima učinkovito su obnovljene i ostavljene su netaknute.

Razlikuju li u aktima o Patriotu / slobodi američki državljani i stranci?

Kad je FISA prvi put pokrenuta, fokusirala se isključivo na strane ovlaštenike i agente stranih sila. Iako bi agent stranih sila mogao biti državljanin SAD-a, policijska policija ili obavještajna agencija morala bi pokazati vjerojatni uzrok prije nego što ih istraže. Špijuniranje američkog državljanina ili prebivališta zahtijeva sudsko odobrenje u roku od 72 sata nakon što započinje istraga.

Patriot Act proširio je FISA na terorizam u ime skupina koje strana vlada nije posebno podržala. To uključuje američke državljane osumnjičene za terorizam.

Prema Patriot Act, vladina agencija može prisiliti bilo kojeg američkog državljanina ili tvrtku da objavi zapise čiji su oni vlasnici ili imaju pristup njima. Očito to ne mogu učiniti za strane tvrtke. Međutim, američka vlada može prisiliti Amerikance s prebivalištem u inozemstvu da šire informacije i naknadno zahtijevaju da ne otkrivaju ove radnje.

Informacije koje putuju preko granice, bilo zbog outsourcinga ili uspostavljanja poslužitelja u drugim zemljama, također su pod nadležnošću NSA-e. To je na kraju prouzročilo raspad sporazuma Sigurne luke između SAD-a i Europe nakon objava Snowdena. Safe Harbor osigurao je da informacije koje putuju između SAD-a i EU-a podđu pod istu strogu zaštitu privatnosti, ali NSA je prekršila ovu odredbu prikupljanjem skupno podataka u vlasništvu stranih državljana.

Da li Patriot i Akti o slobodi pokrivaju istrage koje se ne bave terorizmom?

Da. U deset godina nakon donošenja Zakona o Patriotu, Washington Post izvještava da je korišten u 1.618 slučajeva povezanih s drogom i samo u 15 slučajeva terorizma. Do 2014. godine, od preko 11.000 zahtjeva za potjernicom, samo 51 je korišten za terorizam.

Kako NSA koristi djela Patriot i Freedom?

2006. godine, nakon što je Patriot Act malo preradio (vidi dolje), Agencija za nacionalnu sigurnost koristila je to kako bi opravdala skupljanje skupnih metapodataka telefonskih zapisa za milijune Amerikanaca. Nakon što je Zakon o slobodi reformirao Patriot Act 2015. godine, ovaj bi program trebao vladati u tolikoj mjeri da subjekti nadzora moraju biti na neki način povezani s terorističkim aktivnostima.

NSA također koristi Patriot Act kako bi prisilila tehnološke i telekomunikacijske tvrtke na predaju privatnih podataka. Prema zakonu, NSA može zabraniti primatelju naloga da sa nalogom razgovara sa bilo kim. Zakon o slobodi na snazi ​​je uklonio takve gagove naredbe.

Na koji se način FBI služi aktima Patriot i Freedom?

Federalni istražni biro (FBI) može pretraživati ​​telefonske, e-poštu i financijske zapisnike bez sudskog naloga. Prošireni je pristup agencija za provođenje zakona poslovnim dokumentima, uključujući knjižnice i financijske zapise.

FBI je iskoristio naloge za skrivanje i skrivanje, rotirajući prisluškivanja i pristup dokumentima koji otkrivaju obrasce američkih građana..

Kako CIA koristi akte Patriot i Freedom?

Za razliku od FBI-a, CIA je tehnički obavještajna agencija, a ne agencija za provođenje zakona, i prvenstveno se fokusira na strane sile. Unatoč tome, Patriot Act dopušta prikupljanje podataka o američkim građanima iz školskih evidencija, financijskih transakcija, internetskih aktivnosti, telefonskih razgovora, informacija prikupljenih iz postupka velikog porota i kriminalističke istrage koja se dijeli s CIA-om..

Te informacije mogu se podijeliti s CIA-om od FBI-a ili NSA-e bez sudskog naloga.

Patriot Act također daje čelu CIA-e ovlaštenje za upravljanje prikupljanjem obavještajnih podataka prikupljenih u SAD-u.

Koje su odredbe Zakona o patrioti i slobodi proglašene neustavnim?

Savezni sudac u New Yorku presudio je da je ključna komponenta Zakona o Patriotu SAD-a neustavna jer FBI-u dopušta traženje informacija od pružatelja internetskih usluga bez sudskog nadzora ili javnog nadzora. Konkretno, sud je presudio uporabu „nacionalnih sigurnosnih pisama“ (NSL), koja ne zahtijevaju sudske naloge i zabranjuju ciljanim tvrtkama da razgovaraju o njihovim zahtjevima..

Vijeće saveznih sudaca Drugog kruga prizivnog suda presudilo je da NSA-ov program skupljanja podataka za veliko ne može odobriti Patriot Act. Suci su presudili da zakon ne dopušta vladi da prikuplja domaće telefonske zapise.

Sudac je 2007. godine utvrdio da su potjernice za skrivanje i vrhove neustavne nakon što je FBI tajno pregledao sumnjivog osumnjičenog za napad u madridskom vlaku..

Koje su promjene učinjene u Zakonu o patriotima 2006. godine?

Kongres o Patriotu obnovljen je i revidiran Kongres 2006. godine. Dodatnim je pravosudnim nadzorom dodijeljeno primateljima sudskih sudnica pravo da izazovu naredbu da o javnosti ne raspravljaju o slučaju. Ipak, primatelji su u međuvremenu morali pričekati godinu dana i poštivati ​​sudski poziv. To je dodatno revidirano u Zakonu o slobodi u 2015. godini (vidi gore).

Revizija 2006. zaustavila je FBI tražeći imena odvjetnika koje su angažirali primatelji vladinih zahtjeva za informacijama.

Knjižnice više nisu bile podložne zahtjevima za evidencijom.

Proširena je razmjena informacija između tijela za provedbu zakona i obavještajnih službi.

Stroge kazne izrečene su članovima posade koji sprečavaju policajce koji pokušavaju ukrcati se na njihove brodove.

Nakon što je Patriot Act obnovljen, NSA ga je iskoristila kako bi opravdala skupljanje metapodataka telefonskih zapisa milijuna Amerikanaca. NSA je to već učinila u određenoj mjeri prije obnove, ali svoje postupke temeljem Zakona o Patriotima nije opravdala do 2006. godine.

Koji su dijelovi Zakona o patrioti i slobodi trajni, a koji dijelovi moraju biti odobreni?

Kada je 2006. obnovljen Patriot Act, 14 od 16 njegovih odredbi postalo je trajno.

Kongresne prisluškivanja, praćenje usamljenih terorista i moć da se zahtijevaju evidencije od poduzeća i institucija moraju Kongresi odobriti svake četiri godine. Te odredbe sada potpadaju pod Zakon o slobodi, a ne iz Zakona o patriotima.

Što je sud FISA (FISC)?

Američki nadzorni nadzor stranih obavještajnih službi savezni je američki sud osnovan u okviru FISA-e. Sud nadzire nadzor nad provedbom zakona i obavještajnih agencija i izdaje naloge za praćenje i nadzor stranih špijuna. Zahtjeve najčešće podnose NSA i FBI, čiji se najveći dio drži u tajnosti.

Kao primjer, Edite Snowden procurio je strogo tajni nalog sa suda. Zahtijevalo je podružnicu Verizon-a da NSA-i pruža dnevne evidencije poziva, domaće i međunarodne.

Priroda posla suda čini tajnim sudom, djelujući bez ikoga osim vlade i suca. Ta netransparentnost dovela je do teških kritika zbog nedostatka nadzora suda. Poznato je po zahtjevima za izdavanje žigova, iako pristaše negiraju tu optužbu.

Što su metapodaci?

Metapodaci su podaci o sadržaju podataka, ali ne i sadržaj samih podataka. Kad je u pitanju Patriot Act, metapodaci se često pozivaju na informacije prikupljene putem NSA-ovog programa nadzora nad velikim količinama, od kojih su najistaknutiji podaci o pozivima.

NSA inzistira na tome da ne prikuplja i ne analizira same pozive, već samo metapodatke poziva. To znači da ne prisluškuje poziv, ali agencija bilježi vrijeme, lokaciju, pozivatelje, uređaje i druge informacije za širu javnost, bez obzira imaju li ili ne veze s terorističkim skupinama. Najzloglasniji program za prikupljanje skupnih metapodataka, PRISM, vodila je NSA.

Kada je u pitanju internetski nadzor, metapodaci mogu uključivati ​​vremenske oznake, IP adrese, uređaje, potpise preglednika, adrese e-pošte i još mnogo toga. Metapodaci ne uključuju sadržaj internetskog prometa ili komunikacije poput e-pošte ili tekstualnih poruka.

Kako se zaštititi od špijuniranja vlade?

Zaštita od skupnoga nadzora zahtijeva višestruki pristup. Šifriranje je ključno. Šifrirajte internetski promet, računalne datoteke, e-poštu i druge komunikacije. Šifriranje šifrira sadržaj datoteke ili poruke tako da joj mogu pristupiti samo pouzdane stranke.

Dobra polazišna točka je upotreba uglednog VPN-a. VPN kriptira sav dolazni i odlazni promet na uređaju povezanom s Internetom, a zatim ga usmjerava kroz posrednik poslužitelja na mjesto koje korisnik odabere. To stvara siguran tunel koji vlada ne može dešifrirati ili ući u trag.

Ili se odlučite za Tor. Tor je besplatna anonimna proxy usluga kojom upravljaju volonteri širom svijeta. Vaš internetski promet usmjerava se kroz više Tor "čvorova" koji se mijenjaju nasumično na svaki zahtjev web stranice. Tor je puno sporiji od VPN-a, ali anonimniji. Najlakši način za upotrebu Tor je instaliranjem Tor preglednika. O tome kako to učiniti i više možete pročitati u našem vodiču za početnike Tor-a.

Povrh toga, pogledajte naš veliki popis besplatnih aplikacija za zaštitu privatnosti koje će zaštititi vašu privatnost protiv vlade, korporacija, davatelja internetskih usluga i hakera.

"Ovaj telefon je prisluškivan" Tony Webster pod licencom CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 + = 29

Adblock
detector