Распад Закона о патриотима, Закона о слободи и ФИСА-е

овај телефон је прислушкиван
Начин на који САД спроводе надзор и истрагу електронских комуникационих медија - посебно интернета - у великој мери је обликован у три закона:

  • Закон о надзору страних обавештајних служби (ФИСА)
  • Уједињавање и јачање Америке пружањем одговарајућих алата потребних за пресретање и ометање тероризма (УСА ПАТРИОТ Ацт)
  • Уједињавање и јачање Америке испуњавањем права и окончањем прислушкивања, Драгнет-ове колекције и он-лине закона о надгледању (УСА ФРЕЕДОМ Ацт)

Да пружим врло кратку историју, ФИСА је донета 1978. године - пре ширења интернета - и управљала је физичким и електронским надзором превасходно страних сила и агената. Патриот Ацт, донесен убрзо након терористичких напада 11. септембра 2001. године, у суштини је био амандман на ФИСА који је проширио надзор на појединце који нису директно повезани са терористичким групама. Многи најконтроверзнији дијелови Патриот Ацт-а, посебно они који се баве масовним надзором, истекли су 2015. године, али су обновљени дјеломично или у цјелини Законом о слободи..

Надамо се да ће овај ФАК одговорити на сва ваша питања о ова три важна закона и како они утичу на приватност на мрежи.

Contents

Шта је ФИСА?

Закон о надзору стране обавештајне службе, који је Конгрес донео 1978. године, предвиђа процедуре физичког и електронског надзора страних сила и агената. То укључује америчке држављане и сталне становнике осумњичене за шпијунажу или тероризам.

Актом је омогућен судски и конгресни надзор шпијунских активности од стране обавештајних агенција према страним ентитетима и америчким грађанима за које се сумња да раде са њима. Можда је најважније, то је званично уклонило потребу за судским налогом за шпијунирање страних сила. За шпијунирање америчког држављанина потребно је судско одобрење, али само у року од 72 сата након што је такво шпијунирање већ почело.

За кориштење ФИСА-е, државни орган мора имати вјероватно узроковање да је субјект страна сила или агент стране силе.

ФИСА доноси смернице за електронски надзор (читај: прислушкивање телефона), физичке претраге, приступ пословним записима, регистре оловака и уређаје за замку и траг.

Шта је ФИСА Одељак 702?

Ажурирано 1. фебруара 2018: Одељак 702 део је Закона о надзору страних обавештајних служби који је додат као амандман у 2008. години. Омогућава обавештајним агенцијама да прикупљају страну обавештајну помоћ од неамериканаца смештених изван Сједињених Држава. Али под надзором надзорног органа успостављеним у овом одељку, многи Американци такође су прекинули своје комуникације програмима надзора који су радили ФБИ и НСА. ЕФФ тврди да ово крши заштиту Четвртог амандмана од неразумних претрага и заплена.

ФИСА секција 702 нашла се у центру пажње крајем 2017. и почетком 2018. године, када је била спремна за обнову. Након што је Представнички дом гласао за одобравање члана 702, председник Доналд Трумп тврдио је да се тим чином могло шпијунирати његова предизборна кампања. Касније је истог јутра обновио наводећи да је надзор неопходан.

Ако Конгрес не одобри одељак 702 - у време писања, чека одобрење Сената и потпис председника - програми надзора под којима он делује морају се угасити. Они укључују прикупљање е-поште и телефонске позиве без налога.

Одељак 702 није збирна маса и по закону може циљати само на држављане који нису изван САД-а. Али подаци о Американцима могу се прикупити као део „случајног прикупљања“. Једноставније речено, ако Американац комуницира са било ким другим држављаном који није ван САД, њихови се разговори могу надгледати и снимати. Ова случајна колекција главна је прекретница заговорника приватности, укључујући ЕФФ и АЦЛУ.

Шта је Патриот Ацт?

Уједињавање и јачање Америке пружањем одговарајућих алата потребних за пресретање и ометање тероризма, закон је Конгресу усвојио и потписао Георге В. Бусх, недуго након терористичких напада 11. септембра 25. октобра 2001. Закон обухвата широк спектар субјекти који укључују безбедност на граници, притвор имиграната, финансирање противтероризма и, наравно, надзор.

Наслов ИИ Закона о Патриотима измијенио је ФИСА и увелике проширио опсег надзора који је дозвољен америчким законом. Информације о страним обавештајним подацима могу се сада прикупљати и од Американаца и од странаца. Владиним агенцијама више није потребно да доказују да је мета агент страних сила. Продужено је максимално трајање надзора и истрага.

Било који окружни судија у Сједињеним Државама могао би издати налоге за надзор и налоге за истраге тероризма. ФБИ је путем налога за претрагу добио приступ сачуваној говорној пошти. Дефиниција прислушкивања проширила се и на комуникацију преко интернета и других електронских мрежа „пребацивања пакета“.

Потресни и вршни налози је настао доношењем Патриот Ацт, који је дозволио полицији да провали и уђе у просторије без пристанка власника и несметано претражује просторије. Против закона може обавестити примаоца налога након те чињенице.

Ровинг прислушкивања спроведене су. Ротациона прислушкивање уклања потребу за новим налогом о надзору ако осумњичени баци њихов телефон или пређе на нову адресу. Такође би се могао проширити обим истраге, тако да свако ко дође у повремени контакт са осумњиченим терористом може бити прислушкиван.

Према Закону о Патриоту, ФБИ може наредити особи да израђује документацију ради заштите од терориста или страних шпијуна без судског налога. Ови документи се крећу од пословне евиденције до библиотечких регистра.

Обавештајне агенције могле би да спроведу истраге усамљени вукови. Усамљени вук је особа за коју се сумња да је учествовала у активностима везаним за тероризам, али без икаквих веза са терористичким групама.

Шта је Закон о слободи?

Многи од најконтроверзнијих делова горе поменутог Закона о Патриотима требало је да истекну 2015. године. Дан пре него што су истекли, Конгрес је усвојио Уједињавање и јачање Америке испуњавањем права и окончавањем прислушкивања, прикупљања Драгнет-а и мрежног надзора надгледања..

Амерички Закон о слободи обновио је многе од ових одредби које су истекле до 2019. године, иако са неким новим ограничењима која се тичу масовног пресретања телекомуникацијских метаподатака о америчким грађанима. Конгрес је имплементирао та ограничења као реакцију на објаве Едварда Сновдена о масовном надзору НСА-е на америчке и стране држављане, што је потакнуло јавни одбој против агенције.

Тај акт је овлашћен за прислушкивање прислушкивања и праћење усамљених терориста.

Док су законодавци у прилог том акту тврдили да ће Слобода владати злоупотребом моћи која је дозвољена Патриот Ацтом, многи критичари, укључујући заговорнике приватности, кажу да ће то мало променити укупну ситуацију надзора у Сједињеним Државама.

Какве су врсте надзора одобрене на основу ФИСА-е, Закона о Патриотима и Закона о слободи?

Претраживање записа проширује способност владе да прегледа записе о активностима појединца које држе треће стране. Тајна претрага проширује способност владе да претражује приватни посјед без обавјештења власника. Обавештајне претраге прошириле су уски изузетак Четвртог амандмана који је створен за прикупљање информација страних обавештајних служби. Претраге „Замка и траг“ проширују још један изузетак Четвртог амандмана за шпијунирање које прикупља „адресе“ информација о пореклу и одредишту комуникација, за разлику од садржаја.

Физичка претрага и надзор телекомуникација овлаштени су према Закону о патриотима, Закону о слободи и ФИСА-и. Надзор телекомуникација укључује телефоне за прислушкивање, приступ говорној пошти, пресретање е-поште и текстуалних порука и прислушкивање ВоИП позива (као што је Скипе).

ФБИ може приморати лекаре, библиотеке, књижаре, универзитете и добављаче Интернет услуга да предају информације о својим клијентима и купцима.

Ровинг прислушкивања, налози за крађе и врхове, писма о националној безбедности и надзор усамљених вукова су међу најконтроверзнијим одредбама утврђеним у Закону о Патриоту..

Зашто су Патриот и Акти слободе опасни?

ФИСА, Патриот Ацт и Закон о слободи укључују многе одредбе које су поприлично неуставне, посебно кршећи Прву и Четврту измјену и допуне.

У смислу Првог амандмана, који гарантује слободу говора, спровођење закона према Патриот Ацту може забранити примаоцима претраге да говоре другима о претрази. Надаље, ФБИ може одобрити истраге америчких грађана ради кориштења њихове слободе говора, попут писања уводника или читања одређене књиге.

Што се тиче Четвртог амандмана, којим се предвиђа да влада не може извршити претрес без налога и вероватног разлога, обе ове одредбе су ефективно изван прозора када је реч о већини прикупљених података о великој прислушкивању. Органи за спровођење закона такође не морају да обавештавају примаоца налога пре него што претраже њихову имовину.

Поред уставних импликација, ФИСА, Патриот Ацт и Закон о слободи такође омогућавају спровођење закона огромну количину неконтролисане моћи без икакве судске ревизије. Циљеви истраге више не морају да буду агенти стране силе, нити захтевају вероватне разлоге. Судије немају овлашћења да одбацују пријаве за такве истраге.

Да ли су Акти о патриоти и слободи ефикасни у спречавању тероризма?

Влада није успела да пружи примере где је прикупљање података НСА играло кључну улогу у спречавању завере о тероризму. Вишеструким прегледом програма од стране група и појединаца са приступом тајним подацима закључено је да програм није толико благодати националној безбедности колико тврде њени браниоци.

Мишљење јавног мнијења у коаутору сенатора и представника америчког Конгреса, објављено у Политицо-у, описало је разлоге за владавине у масовним активностима надзора у Закону о Патриоту приликом доношења Закона о слободи:

„Обавештајна заједница није успела да оправда експанзивну употребу закона [ФИСА и Патриот Ацт] закона. Једноставно није тачно рећи да је масовно прикупљање телефонских записа спречило десетине терористичких завера. Највиши званичници НСА-е признали су толико тога у конгресном сведочењу. Такође знамо да је суд ФИСА опоменуо владу због тога што је суду доставила значајне заблуде у вези с тим програмима. Као резултат тога, обавештајна заједница се суочава са дефицитом поверења у америчку јавност, што компромитује њену способност да ради свој посао. Није довољно само направити ситне промене по ивицама. Вријеме је за стварну, суштинску реформу. "

По чему се Закон о слободи разликује од Закона о патриоти?

Закон о слободи проширује многе одредбе закона о Патриоту којима је истекао рок трајања, али с већим ограничењима због надзора јавности због објава Едварда Сновдена у вези са масовним надзором и пресретањем..

Према Закону о патриотима, агенције за спровођење закона могу да прикупљају пословне записе - телефонске записе, евиденције летова и још много тога - све док је то „релевантно“ за националну безбедносну истрагу. НСА је злоупотребила ову моћ нарочито да прикупи огромне бројеве телефонских записа како би пронашла везу између осумњичених. Присталице су тврдиле да је таква огромна база података потребна да би се уочили обрасци који могу довести до спречавања терористичких аката. Влада није успела да пружи примере где је такав масовни надзор имао кључну улогу у заустављању терористичке завере.

Јавна реакција против масовног надзора америчких грађана потакнула је промјене у Закону о слободи. НСА и друге агенције сада могу само тражити податке компаније у вези са одређеном особом, рачуном или уређајем. Агенција мора показати да је ентитет повезан са страном снагом или терористичком групом.

Закон о слободи такође захтева да обавештајне агенције буду транспарентније у погледу података које прикупљају. Техничке компаније више нису подвргнуте налозима који им спречавају да обавештавају купце када им приватни подаци буду достављени на федералне адресе.

Коначно, Закон о слободи омогућава грађанима да лобирају ФИСЦ, суд који је специфичан за надзор, основан у оквиру ФИСА-е. Ти заговорници грађанских слобода могу приморати владу да класификује главна мишљења судија ФИСЦ-а.

Иако је Закон о слободи унапређење Патриот Ацт-а у погледу личне слободе и приватности, он још увек не иде довољно далеко. Влада и даље може да ограничи правила за прикупљање информација у великом обиму. Одредбе о усамљеном вуку и навијању за прислушкивање ефективно су обновљене и остављене нетакнуте.

Да ли се у актима о патриоти / слободи разликују амерички држављани и странци?

Када је ФИСА први пут покренута, фокусирала се искључиво на стране силе и агенте страних сила. Иако би агент страних сила могао бити држављанин САД-а, полицијска полиција или обавештајна агенција морала би да покажу вероватни разлог пре него што их истраже. Шпијунирање америчког држављанина или сталног пребивалишта захтева судско одобрење у року од 72 сата након што је започела истрага.

Патриот Ацт проширио је ФИСА и укључио тероризам у име група које посебно влада није подржала. То укључује и америчке држављане осумњичене за тероризам.

На основу закона о Патриоту, владина агенција може приморати било којег америчког држављанина или компанију да објави записе које поседују или имају приступ. Очигледно је да то не могу учинити и за стране компаније. Међутим, америчка влада може приморати Американца са пребивалиштем у иностранству да дистрибуира информације и после тога захтева да не откривају ове радње.

Информације које путују преко границе, било због оутсоурцинга или успостављања сервера у другим земљама, такође спадају у надлежност НСА. То је на крају проузроковало распад споразума Сигурне луке између Сједињених Држава и Европе након објава Сновдена. Сигурна лука осигурала је да информације које путују између САД-а и ЕУ падну под једнаком строгом заштитом приватности, али НСА је прекршила ову одредбу прикупљањем скупно података у власништву страних држављана.

Да ли Патриот и Акти о слободи покривају истраге које се не баве тероризмом?

Да. У десет година након доношења Закона о Патриоту, Васхингтон Пост известио је да је коришћен у 1.618 случајева повезаних са дрогом и само у 15 случајева тероризма. До 2014. године, од преко 11.000 захтева за издавање налога, тероризам је коришћен само 51.

Како НСА користи атеље Патриот и Фреедом?

2006. године, након што је Патриот Ацт мало пренамијенио (види доље), Национална агенција за сигурност искористила га је за оправдање скупљеног прикупљања метаподатака телефонских записа за милионе Американаца. Након што је Закон о слободи реформисао Патриот Ацт 2015. године, овај програм би требало владати у толикој мери да субјекти надзора морају бити на неки начин повезани са терористичким активностима.

НСА такође користи Патриот Ацт да би приморала технолошке и телекомуникационе компаније да предају приватне податке. Према закону, НСА може забранити примаоцу налога да са било ким разговара о налогу. Закон о слободи на снази је уклонио такве намештања.

Како ФБИ користи атеље Патриот и Фреедом?

Федерални истражни биро (ФБИ) може да претражује телефонске, е-пошту и финансијске податке без судског налога. Проширени су приступ агенција за спровођење закона пословним документима, укључујући библиотечке и финансијске записе.

ФБИ је искористио потицајне налоге, ротирајуће прислушкивање и приступ документима који откривају обрасце грађана САД-а..

Како ЦИА користи акте Патриот и Фреедом?

За разлику од ФБИ-ја, ЦИА је технички обавештајна агенција, а не агенција за спровођење закона и фокусирана је пре свега на стране силе. Иако је тако, Патриот Ацт дозвољава прикупљање информација о америчким грађанима из школских евиденција, финансијских трансакција, интернет активности, телефонских разговора, информација прикупљених из поступака великог порота и кривичних истрага које се деле ЦИА-и..

Ове информације могу се делити са ЦИА-ом од ФБИ-а или НСА-а без судског налога.

Патриот Ацт такође даје челу ЦИА-е овлаштење за управљање прикупљањем обавештајних информација прикупљених у САД-у.

Које су одредбе Закона о патриоти и слободи проглашене неуставним?

Савезни судија у Њујорку пресудио је да је кључна компонента Закона о Патриоту САД неуставна јер омогућава ФБИ-у да тражи информације од провајдера интернетских услуга без судског надзора или јавне ревизије. Конкретно, суд је пресудио против коришћења „националних безбедносних писама“ (НСЛ), која не захтевају судске налоге и забрањују циљаним компанијама да разговарају о њиховим захтевима..

Веће савезних судија Другог круга Апелационог суда пресудило је да НСА-ов програм за скупно прикупљање података није одобрен на основу Закона о Патриоту. Судије су пресудиле да закон не дозвољава влади да прикупља домаће телефонске записе.

2007. године, судија је пресудио налоге за скривање и врхове противуставне, након што је ФБИ погрешно затворио осумњиченог за бомбашке нападе у Мадриду.

Које су промене донете у Патриот Ацт 2006. године?

Патриот Ацт је обновио и ревидирао Конгрес 2006. године. Њиме је додатни правосудни надзор, дозвољавање примаоцима судских судница право да оспоре налог да не расправљају о случају јавно. Ипак, примаоци су морали да чекају годину дана и у међувремену испоштују судски позив. Ово је даље ревидирано у Закону о слободи у 2015. години (види горе).

Ревизија 2006. зауставила је ФБИ захтевајући имена адвоката које су ангажовали примаоци владиних захтева за информацијама.

Библиотеке више нису биле подложне захтевима за евиденцију.

Проширена је размјена информација између агенција за провођење закона и обавјештајних служби.

Строге казне изречене су члановима посаде који спречавају полицајце који покушавају да се укрцају на њихове бродове.

Након што је Патриот Ацт обновљен, НСА га је користила како би оправдала скупљање метаподатака телефонских података о милионима Американаца. НСА је то већ чинила у одређеној мери пре обнове, али своје поступке по Закону о патриотима није оправдала до 2006. године.

Који су делови аката о патриоти и слободи стални, а који делови морају бити овлашћени?

Када је 2006. године обновљен Патриот Ацт, 14 од 16 његових одредби су трајне.

Конгресни прислушкивања, праћење усамљених терориста и моћ да се захтевају записи од предузећа и институција морају конгреси одобрити сваке четири године. Те одредбе сада потпадају под Закон о слободи, а не из Закона о патриотима.

Шта је суд ФИСА (ФИСЦ)?

Сједињене Државе за надзор страних обавештајних служби је савезни амерички суд основан у оквиру ФИСА-е. Суд надгледа надзор над извршавањем закона и обавештајних агенција и издаје налоге за праћење и надзор страних шпијуна. Захтеве најчешће подносе НСА и ФБИ, чији се највећи део држи у тајности.

Као пример, тачно наређење суда процурио је Едвард Сновден. Захтевала је подружница Веризон-а да НСА пружа дневне евиденције позива, домаће и међународне.

Природа посла суда чини тајним судом који делује без било ког осим владе и судија. Ова нетранспарентност је довела до тешких критика због недостатка надзора суда. Познато је да се захтева за издавањем жигова, иако присталице негирају ту оптужбу.

Шта су метаподаци?

Метаподаци су информације о садржају података, али не и садржај самих података. Када је у питању Патриот Ацт, метаподаци се често односе на информације прикупљене путем НСА-овог програма за надзор већег броја, а најистакнутији су подаци о позивима.

НСА инсистира на томе да не прикупља и не анализира саме позиве, већ само метаподатке позива. То значи да не прислушкује позив, али агенција бележи време, локацију, позиваоце, уређаје и друге информације за ширу јавност, без обзира да ли имају везе са терористичким групама или не. Најзлогласнији програм за прикупљање скупних метаподатака, ПРИСМ, водила је НСА.

Када је у питању интернетски надзор, метаподаци могу укључивати временске ознаке, ИП адресе, уређаје, потписе прегледача, адресе е-поште и још много тога. Метаподаци не укључују садржај интернетског промета или комуникације попут е-поште или текстуалних порука.

Како се заштитим од шпијунирања владе?

Заштита од великог надзора захтева вишеструки приступ. Шифровање је кључно. Шифрирајте интернет саобраћај, рачунарске датотеке, е-пошту и друге комуникације. Шифрирање шифрира садржај датотеке или поруке тако да јој могу приступити само поуздане стране.

Добра полазиште је употреба угледног ВПН-а. ВПН шифрира сав долазни и одлазни промет на уређају повезаном с Интернетом, а затим га усмерава преко посредника на локацију по избору корисника. Ово ствара сигуран тунел који влада не може да дешифрује или не уђе у траг.

Алтернативно, можете се одлучити за Тор. Тор је бесплатна анонимна проки услуга којом управљају волонтери широм света. Ваш интернет саобраћај се преусмерава кроз више Тор-ових „чворова“ који се мењају насумично на сваки захтев веб странице. Тор је много спорији од ВПН-а, али анонимнији. Најлакши начин за употребу Тора је инсталирањем Тор прегледача. О томе како то учинити и више можете прочитати у водичу за почетнике Тор-а.

Поред тога, погледајте нашу велику листу бесплатних апликација за заштиту приватности које ће заштитити вашу приватност од владе, корпорација, интернет провајдера и хакера.

„Овај телефон је прислушкиван“ компаније Тони Вебстер под лиценцом ЦЦ БИ 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 82 = 91

Adblock
detector