Шта је доккинг (са примерима) и како то избегавати

Шта је доккинг и како то избећи

Шта је доккинг?

Доккинг (такође написан и као „докинг“) представља интернетску претњу вашој приватности. Иако је овај хајдук у хакерској заједници присутан од деведесетих, сада постаје велика пријетња свима који користе интернет. Доккинг укључује истраживање детаља о животу људи. Сврха ове праксе је или да ту особу изложи правном гоњењу, да осрамоти жртву, да изнесе критику према тој особи или да јој нанесе физичку штету.

Живот људи је упропастио доккинг. Неки доккинг напади доводе до масовне кампање јавног срамоћења, интернетског еквивалента мобинга. Ефекти могу узроковати да људи изгубе посао, породице, па чак и своје домове. Циљеви великих доккинг напада били су приморани да се крију и морали су да избришу све своје интернетске налоге и промене идентитет.

Дакле, дознајмо више о доккингу и како га избећи.

Порекло доккинга

Израз "доккинг" потиче од хакерске речи за "документе". "Документи" су постали "документи", а затим "док". Када некога "докујете", документујете њихове личне податке. Важни подаци које можете сазнати су број особе о социјалном осигурању, њихова адреса, телефонски број, адреса е-поште, имена профила друштвених медија, место рада, детаљи родбине, партнера и деце, и тако даље.

Израз се први пут појавио у деведесетима када су хакери упркос томе довели ривала. У овом случају, доккинг се фокусирао на идентификацију хакера и његових недјела и предавање тих детаља властима како би га ухапсили..

Сврха доккинга

Доккинг је оружје и може се користити за добро или зло. Међутим, најчешће се користи као метода напада. Анонимни покрет и његови сарадници на плочи са порукама 4Цхан-а посебно воле да користе доккинг као начин кажњавања непријатеља. 4Цхан има милионе чланова, а кампања мржње покренута против познате личности или лидера компаније на тој страници може бити врло деструктивна.

Моб напади које је покренуо 4цхан обухватају ружне телефонске позиве, огромне количине злоупотребе е-поште, количине СМС-оваца препуштених количина текстуалних порука и чак физичке нападе на појединца.

Доккинг напади

Како је доккинг углавном негативан и често га подстиче потреба за осветом, жртва не мора бити лоша особа. Међутим, нападач пружа подршку тако што износи лажне оптужбе против те особе и објављује контакт детаље мете. То је био случај са Кајлом Квином, биомедицинским инжењером са Универзитета у Арканзасу. Идентификован је да учествује у неонацистичком скупу. Међутим, то је једноставно био случај погрешног идентитета - марш је личио помало на њега. Једном када су се доккери укључили, његов живот, живот његове породице, пријатеља и колега постао је пакао.

У случају Куинн, имао је срећу да је он уствари био на јавном месту те ноћи и имао неколико колега из администрације Универзитета као сведоке његове невиности. Ресурси Универзитета помогли су му да преживе нападе. Мало је људи који имају среће.

Јессица Леонхардт са Флориде покренула је тираду на ИоуТубеу против корисника 4Цхан-а још 2010. Из 11 разлога, 11-годишњакиња је оптужена на 4Цхан-у да је имао секс са чланом бенда, Блоод он тхе Данцефлоор. Захваљујући доккингу, који је открио Јессицине адресе и контактне податке, млада девојка је била преплављена нападима и на мрежи, лично и путем е-поште, телефона и апликација за ћаскање.

Њен отац се умешао и објавио видео у одбрану своје ћерке како прете тим нападачима да одустану. Тролови су имали теренски дан. У року од годину дана, Јессицин отац умро је од срчаног удара изазваног стресом, а млада девојка је одведена у менталну установу.

Проблем са доккингом

Као што показује неколико случајева горе, глупа свађа или недостатак тачних информација могу довести до опасних мафијашких напада на појединце. Аргументи на друштвеним медијима могу ескалирати на лажне оптужбе и кампању мржње. Доккинг додаје зубе овим споровима, што доводи до психолошког уништења или чак физичких напада. Доккинг подиже сајбер-блуд на нови ниво.

ПОВЕЗАН: Статистика сајбер-малтретирања

Без истраживања личних података које укључује доккинг, интернетски спорови могли би се оставити на мрежи. Међутим, познавање адресе непријатеља омогућава стварање низа догађаја који могу убити.

СВАТТИНГ

У то доба, ако би шаљивац желео да се освети некоме, позвао би свако место за доставу пице у граду, представљајући се као жртва која наручује пице. Циљ овог напада за доставу пице ускоро би имао предњи травњак пун љутих момака за доставу пице који захтевају плаћање.

Сада тај доккинг може открити идентитет непријатеља на другој страни света, напади шала појачали су се у озбиљно опасним ситуацијама. Ови напади су познати као СВАТТИНГ.

У нападу СВАТТИНГ, починилац се представља као жртва, али не позива пицерије. Преноси претње да ће гађати школе и бомбардирати фудбалске стадионе на лажним мрежним налозима. Нападач се обавезно излаже откривеним контактним подацима жртве како би водио траг до куће мете. Алтернативно, нападач једноставно телефонира у анонимној оптужби локалној полицији која тврди да жртва има бомбу и планира терористички напад.

Тада СВАТ тим или друга полиција стиже на предњи травњак, потпуно наопако и наоружан.  СВАТТИНГ постаје све чешћи облик освете и не може се вежбати без доккинга. Бројне познате личности биле су мете СВАТТИНГ-а. Ту су Таилор Свифт, Цхрис Бровн, Асхтон Кутцхер, Том Цруисе и Милеи Цирус.

У инциденту из 2017. године, два Зов дужности играчи који су испали преко 1,50 УСД, резултирали су смрћу захваљујући СВАТТИНГ-у и беспрекорном доккингу. Тајлер Баррисс из Лос Анђелеса позвао је полицију у Вицхити у Канзасу тврдећи да је некога упуцао и да је такође држао два таоца. Полицијски СВАТ тим је одмах ступио на снагу на адресу. Кад је Андрев Финцх изашао из куће како би сазнао шта се догађа, СВАТ тим га је упуцао.

Ни Баррисс ни Финцх нису били укључени у оригинал Зов дужности спор. Баилисс је играо у име незадовољног губитника опкладе и добио погрешну адресу за циљ. Та адреса је била дом Финчеве мајке коју је он тада посетио.

Јавни извори приватних информација

Брокери података

Многа места на вебу садрже ваше личне податке. Предузећа профитирају од складиштења и обједињавања ваших података, заједно са подацима о многим другим људима. Та предузећа се називају посредници података. Они купују листе клијената од других предузећа. Дакле, ако купите лет, авио-компанија ће вас можда ставити на листу коју они продају брокеру података.

Све што радите некога занима, посебно у свету маркетинга. Можете попунити анкету о свом омиљеном сапуну или се пријавити у такмичење да бисте освојили крстарење. Компаније које вас заведу да дате своје мишљење обично у ситном тиску стављају да имају право складиштења и / или продаје информација које ставите у образац. То им омогућава други ток прихода који вам може помоћи да исплатите награду коју вам нуде као подстицај да учествујете. Они продају ваше податке брокеру података.

Брокери података углавном не продају информације о појединцима. Међутим, хакери и доккери понекад раде на великим количинама података, и након што се ваше информације продају, оне се аутоматски могу ускладити с другим информацијама прикупљеним на другим листама. Дакле, упоређујући неколико извора, доккери могу сабрати прецизније детаље о великом броју људи. Ово је много бржа опција од хаковања рачуна циљева. Међутим, захтев за плаћањем тих информација чини га скупим.

Можете затражити да многе веб локације са брокерима података уклоне ваше податке. Међутим, ово је дуготрајан процес, који је детаљније објашњен у наставку.

КО ЈЕ

Ако имате сопствену веб локацију или имате веб локацију за ваше предузеће, информације о регистрацији које сте унели да бисте добили то име домена постају јавни широм света путем ВХОИС базе података. Овим подацима су доступни директно са ВХОИС сајта или преко посредника за продају домена, као што је ГоДадди.

Не морате да дајете своје личне податке да бисте добили веб локацију. Неки посредници домена нуде вам могућност закривања ових информација. Међутим, ову приватност можете добити бесплатно уношењем адресе е-поште веб поште, стављањем лажног телефонског броја у образац и давањем измишљеног имена компаније - они вас заправо никада не зову или проверавају ваше име.

ИП адреса

Свака веза коју успоставите на Интернету мора на себи да носи и вашу интернет адресу. Ово се назива ИП адреса. Доккерс могу да користе ИП логер да би пратили ваше мрежне активности. ИП логер може вас пратити и разоткрити ваш идентитет када се комбинује са претрагама на чланству на одређеним веб локацијама. Ваша ИП адреса је у ствари власништво вашег Интернет провајдера. Међутим, та информација само по себи даје детаље о вама.

Како се заштитити од доккинга

Пракса доккинга очигледно ескалира и последице су сада фаталне. Дакле, морате бити опрезни у вези информација које стављате на располагање на мрежи.

Друштвени медији

На жалост, већина нас даје превише личних података на сајтовима друштвених медија. Морате бити сигурни да дозвољавате само блиским пријатељима приступ вашим личним подацима. Много је оних који прихватају захтеве пријатеља од било кога. Можда познајете људе који имају хиљаде „пријатеља“ на Фацебооку. Немој бити један од тих људи. Дозволите само да вас пријатељи на Фацебооку постану пријатељи које врло добро знате. Будите обазриви према „фризирању“ колега с посла - ускоро би могли постати ривали.

 1. У Фацебоок-у кликните стрелицу надоле у ​​горњој траци менија и изаберите Подешавања у падајућем менију.

Приступите подешавањима приватности на Фацебооку

 1. Изаберите Приватност у левом менију, а затим кликните на Уредити поред Ко може видети ваше будуће постове.
 2. На следећем екрану изаберите Пријатељи са падајуће листе и затим кликните на Близу.

Заштитите се од доккинга на Фацебооку

Избегавајте да објављујете детаље о томе где радите и не пишите где деца иду у школу. Иако је велика радост делити омиљене тренутке са пријатељима на друштвеним мрежама, сигурније је спроводити политику не објављивања фотографија своје деце и замолити било кога ко их слика на догађајима да их не објављује на мрежи.

Многе веб локације омогућавају да се пријавите са Фацебоок-ом, Гоогле Плус-ом или Гмаил налогом. Не узимај ту опцију. То омогућава тој локацији да приступи свим вашим личним подацима са профила друштвених медија на које се одлучите пријавити.

ПОВЕЗАН: Како побољшати своју сигурност и приватност на Фацебооку

Заштитите своју интернет комуникацију

Хакери могу да читају ваше интернет податке чак и ако је садржај шифриран. Свака веза коју успоставите на Интернету има на себи своју интернет адресу и то се може пратити до локације. Дакле, прикријте своју интернетску активност инсталирањем ВПН-а.

Будите опрезни при кориштењу јавних ВиФи жаришта јер их хакери могу пресрести лажним жариштима. У том погледу, такође вам може помоћи ВПН.

Заштитите податке на рачунару

Докваре је врста злонамерног софтвера. Ово је још једно име за шпијунски софтвер који ће покушати да украде ваше личне податке и лозинке за интернетске услуге.

Држите хакере даље од ових личних података инсталирањем антималваре-а. Иако се чини да неки антималваре системи могу успорити рачунар, немојте бити у искушењу да га искључите. Такође би требало да будете сигурни да ли дозвољавате овом софтверу да проверава исправке и аутоматски их инсталира.

Уклоните личне податке из својих апликација

То не раде сви, али могуће је да свој идентитет упишете у подешавања многих апликација које користите. На пример, можете ставити своје име у својства својих Мицрософт Оффице апликација. То значи да ће сваки документ који пошаљете имати на себи своје име. Ако сте уписали своје име у својства било које апликације, избришите га.

Слично томе, погледајте подешавања на гадгетима које поседујете. Проверите да оперативни систем вашег паметног телефона нема приступ вашој адреси е-поште или било којим другим личним подацима. Проверите подешавања фотоапарата, веб камере, пријемника и конзола за игре и проверите да ли је тамо ваше име или било који други лични податак.

Заштитите идентитет своје е-поште

Направите други, „горионик“ налог за веб пошту који ћете користити за оне веб локације које од вас захтевају адресу е-поште приликом регистрације. Постоји много нових узбудљивих веб локација и можда ћете се радо придружити. Међутим, неки од њих су места за жетву доксуса и потребан вам је отвор за бекство да бисте били сигурни да ћете моћи да се качете на тим местима без остављања стварних личних података.

Е-пошта је врло несигуран облик комуникације. Иако многе услуге е-поште шифрирају пошту у транзиту, све се поруке е-поште чувају на средњем серверу у обичном тексту прије него што стигну у Инбок примаоца. Погледајте сигурне системе е-поште да бисте побољшали своју приватност. Погледајте системе е-поште са уграђеном енкрипцијом, као што је Маилинатор.

Различита корисничка имена и лозинке

Ако волите да посећујете порно сајтове или веб странице са јаким политичким циљевима, направите за њих засебну персоналу. Не стварајте исто корисничко име на овим веб локацијама и увек мењајте лозинку.

Многи људи користе исту лозинку за сваку веб локацију на коју се претплаћују. Међутим, опасност ове стратегије погодности је да ако погодите лажну веб локацију, хакер који је створио ту страницу имаће ону лозинку коју користите свуда. Употријебите ормар за лозинку да бисте креирали различите лозинке за сваку веб локацију на коју сте се пријавили.

Уклоните своје податке у ЕУ

У ЕУ имате право да будете заборављени. Ово се законодавство посебно односи на резултате претраживача. Ако нађете на претраживачима да изврше брисање информација о вама, доккери ће имати много више проблема са праћењем ваших података.

Можете да испуните Гоогле образац да бисте га уклонили у резултатима претраге који се односе на вас. Бинг такође има образац захтева за уклањање приватности. Такође можете тражити да Иахоо уклони податке о вама из резултата претраживача.

У Европи се пооштрава ситуација са чувањем личних података. У мају 2018. године на снагу ће ступити нова ЕУ директива о приватности података, названа Опћа уредба о заштити података. То ће предузећима знатно отежати задржавање информација о вама. Међутим, не постоји јасан поступак за тражење уклањања ваших података и неће бити централног регистра.

ГДПР ће омогућити покретање тужби за класне тужбе против компанија које не штите у довољној мери личне податке које поседују, ако их пренесу ван ЕУ или ако не обавештавају појединце о информацијама које имају о њима.

Само-доккинг у САД-у

Тражење информација које се чувају о вама није проблематично питање све док те информације не процуре. Процес заштите од пропадања информација назива се „само-доккинг“. То се односи на истраживање информација које су доступне на вебу, а не на откривање информација које компаније држе у вези са вама у тајности.

Можете брзо доћи до места где ће вас хакери наћи на Ве Леак Инфо. Школа приватности има више информација о томе како се можете самоуправити.

У САД-у можете да тражите од Гоогле-а да уклони податке о вама са њихових страница са резултатима претраживача и других Гоогле-ових услуга.

Након тога, посетите и замолите ове веб локације да уклоне ваше податке. Ево листе одакле почети, али то није исцрпно:

 • БеенВерифиед: хттпс://ввв.беенверифиед.цом/фак/опт-оут/
 • ЦхецкПеопле: хттп://ввв.цхецкпеопле.цом/оптоут
 • ФамилиТрееНов: хттп://ввв.фамилитреенов.цом/цонтацт
 • Инстант Цхецкмате: хттпс://ввв.инстантцхецкмате.цом/оптоут/
 • Интелиус: хттпс://ввв.интелиус.цом/оптоут.пхп
 • Нувбер: хттпс://нувбер.цом/ремовал/линк
 • ОнеРеп: хттпс://онереп.цом/оптоут
 • ПеекИоу: хттп://ввв.пеекиоу.цом/абоут/цонтацт/оптоут/индек.пхп
 • ПеоплеФиндерс: хттп://ввв.пеоплефиндерс.цом/манаге/
 • ПеоплеСмарт: хттпс://ввв.пеоплесмарт.цом/оптоут-сигнуп
 • Пипл: хттпс://пипл.цом/дирецтори/ремове/
 • ПриватеЕие: хттп://сецуре.приватееие.цом/хелп/дефаулт.аспк#26
 • ПублицРецордс360: хттп://ввв.публицрецордс360.цом/оптоут.хтмл
 • Радарис: хттп://радарис.цом/паге/хов-то-ремове
 • Спокео: хттп://ввв.спокео.цом/опт_оут/нев
 • ТрутхФиндер.цом: хттпс://ввв.трутхфиндер.цом/опт-оут/
 • Претрага људи у САД-у: хттп://ввв.уса-пеопле-сеарцх.цом/манаге/дефаулт.аспк

Погледајте услуге Приваци Дуцк и ДелетеМе, који ће вам помоћи да идентификујете податке о вама у САД-у и уклоните их тако да не морате сами да посећујете сваку веб локацију.

Избегавајте доккинг

Нажалост, иако вам Ворлд Виде Веб даје слободу изражавања, он другима пружа слободу приступа свим информацијама које сте тамо изнели. Дакле, ако сматрате да сте можда рањиви због крађе идентитета или профилирања, будите опрезни у вези са оним што пишете на вебу.

Иако није фер кривити жртву, пример Јессице Леонхардт показује да можете испровоцирати доккинг. Ако намеравате да будете контроверзни, требало би да предузмете додатне кораке како бисте спречили да ваш идентитет буде откривен. Обавезно користите псеудониме само када постављате коментаре на мрежи и покушајте да не показујете идентификационе детаље ако објавите видео - као што су ваша локација и ваше лице.

Доккинг вам може уништити живот, зато будите пажљиви у вези информација које учините доступним на интернету.

Слика са: Социалмедиахацкед путем Пикабаи-а од стране ТхеДигиталАртист, лиценциране под ЦЦ0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 − = 78

Adblock
detector