Шта је геофитинг, како то функционише, шта се тиче приватности?

Шта је геофитинг и како функционише_ (1)

Геофитинг је најбоље илустрован примером из стварног живота.

Изашли сте из БМВ-а са потпуно новим аутомобилом и једва чекате да се возите. То је луксузни аутомобил и намеравате да уживате у сваком тренутку посједовања једног…. док не дође време за паркирање. Излазак из аутомобила значи забрињавајући потенцијални лопови. Срећом, ту је згодна значајка: БМВ-ова услуга Трацкстар, која додаје невидљиви геофенце око локације возила.

Користећи ГПС за постављање геофенце, аутомобил шаље сигнал на својој тренутној локацији сваких 20 секунди. Ако се аутомобил креће изван геофенцеа или га неко покуша возити без кључева, БМВ зна и шаље упозорење. То је згодна функција, а најбоље од свега јер је ограда дигитална, може се поставити без обзира где паркирате.

БМВ-ова услуга Трацкстар само је један пример компанија које користе геофитинг да би пружили додатну вредност својим купцима. Технологија која омогућава практичну примену ГПС података, геофитинг има озбиљан потенцијал у многим индустријама, укључујући безбедност. Међутим, нажалост, то може довести и до великих проблема са приватношћу ако се с њима погрешно поступа. Ако вас занима концепт, држите руке на волану: испод је увод у добро и лоше геофитинга

Шта је геофенце?

Геофенце је технологија која користи податке о локацији да би поставила невидљиву баријеру у стварном свету. Технологија се често користи Глобални системи за позиционирање (ГПС), међутим, може користити и друге сигнале података, укључујући мобилни, ви-фи и РФИД. Ништа не можете видети или осјетити док пролазите кроз геофенце, али ако носите повезани уређај, систем зна када уђете или изађете из електронске границе. Помислите на њих сличне невидљивим електричним оградама популарним код пасјих власника, на срећу без шока. Гео-ограда 'функционише на једном уређају и бира низ тачака локације у близини да би створио вештачку границу. Потом се повезује с доступним мрежама, попут мобилног или бежичног интернета, за размену сигнала са другим уређајима. Ако уређај емитује своју локацију у близини границе, геофенце може препознати да ли је унутар или изван координата и сигнализирати да се догоди програмирана радња.

Док ГПС може установити нашу локацију на земаљској кугли, геофитинг се фокусира на то где се налазимо у непосредној близини виртуалних оријентира. У комбинацији са другим апликацијама за подршку одређеним упозорењима или командама, дигитални уређаји имају потпуно нови начин интеракције са физичким светом. Да ли сте у близини одређене продавнице или сервисног центра? Вожња кроз библиотеку са закасњеном књигом у вашем аутомобилу? Деца су изашла ван локалног окружења? Геоофитинг омогућава корисницима да дефинишу географске границе без физичких објеката или симбола.

Геофенцес се могу поставити дуж одређених граница или једноставно на одређеном радијусу који је изван одређене тачке.

Популарна употреба

Технологија геофитинга брзо расте у апликацијама. Према Цисион'с ПР Веб, маркетиншка фирма са седиштем у Њујорку, Интерактивни маркетинг сада нуди клијентима могућност послуживања реклама на бази заснованих на геофитингу. Идеја им се сигурно допада: замислите купца који прима обавештења о Маци-овој новој пролећној продаји када је само улица. Одједном корисник није свестан само доброг посла; они знају за добар посао у року од пешачке удаљености од своје тренутне локације. Многима ова врста маркетинга доноси купце на врата, а много више спремни за куповину. Усредсређивање на физичке локације, геофитинг је виртуелни тренд који продавнице опека и малтера могу да искористе.

Овде можете прочитати више о употреби геофитинга у оквиру апликација.

Маркетинг није једина практична употреба геофитинга. Други популарни примери начина на који организације и појединци могу да користе геофитинг у своју корист укључују:

 • Лични подсетници за обављање одређених задатака у том подручју
 • Паметни уређаји, попут термостата који подешавају температуру док становник улази у њихов дом
 • Безбедносна упозорења када се предмети померају, као што је БМВ-ов Трацкстар
 • Промовисање угоститељских понуда или покретање долазног посла. Размислите о циљању огласа где будући купци можда размишљају о вечери, попут концерата, позоришта или киоска са улазницама
 • Израда одређених кућних љубимаца, попут мачака или паса, још увек су у њиховом окружењу
 • Праћење пошиљака, праћење логистике и чување времена испоруке
 • Држање дронова подаље од ограниченог ваздушног простора
 • Сигурносне поруке туристима када се превише приближе опасним оријентацијама
 • Упозорење родитељима малишана ако изађу из куће или ако млађа деца напусте комшилук

Коришћење геофитинга за бољу цибер сигурност

Једна од растућих употреба геофитинга је могућност додавања новог нивоа информационе сигурности. Као што физичка ограда може пружити ниво сигурности око физичких обода, геофитинг може повећати контролу над приступом дигиталним ресурсима. Геофенце нуди други ниво аутентификације корисника тако што проверава где се налазе. Корисничком приступу може ограничити приступ провјером да ли се корисник повезује на претходно одобреној физичкој локацији.

У идеалном случају, геофитинг је елемент мултифакторне аутентификације. Технологија није сигурносни сребрни метак, али може вашу организацију да држи корак испред. На пример, геофенце неће спречити хакера на лицу места или запосленог у приступу привилегованим информацијама. Међутим, шта ако неко има привилегован приступ с удаљене локације? Шта ако хакер добије приступ рачуну путем пхисхинга? Коришћењем геофенцеа може се успорити и зауставити њихов напредак слањем упозорења или блокирањем приступа изван прихватљивих обима. Ово је посебно ефикасно ако су постављена ограничења за детаљна подручја, а не за приступ из одређених градова или држава.

Као што Мицхаел Аббоуд пише за Медиум:

„Комбинација геофитинга и мултифакторске аутентификације пружа додатне слојеве сигурности које је изузетно тешко инфилтрирати.“

Геофитинг такође може ограничити дељење друштвених мрежа на популарним мрежама. Корисници мреже за дељење фотографија, на пример, могу да поставе геофенце како би делили фотографије ограничили на пријатеље у одређеном региону. Овакве карактеристике могу бити утешне онима који желе да се повежу са локалном заједницом, али опрезни су да своје слике поделе са светом.

Приватност

До сада, геофитинг вероватно изгледа прилично атрактивно. Технологија може понудити бољу сигурност, ангажман купаца и пратити ситуације када не можете. Пре него што скочите на брод помоћу геофитинга за ваш производ или компанију, ипак имајте на уму да технологија није без мане. Нарочито ваше приватност корисника може бити угрожена.

Праћењем гдје се налазимо према физичким објектима или оријентирима, геофитинг може прикупити више личних података о кориснику које су првобитно намјеравали. Није само то што технологија зна где смо: она „види“ са којим местима комуницирамо. Геофенце постављен у близини болнице која бележи редовне посете може указивати на здравствене проблеме или вољене особе на интензивној нези. Геофитинг околних места богослужења може указивати на верске склоности, док близина ноћног клуба ЛБКТ + може наговештавати сексуалну оријентацију.

Још горе, осим праћења, геофенце се може покренути и нанијети менталну штету приликом преласка црта. Примарни пример укључује спор генералног тужиоца Масачусетса са компанијом Цоплеи Адвертисинг. Постављајући геофитинг око клиника за репродуктивно здравље жена, Цоплеи је тада послао женама циљане огласе и поруке, укључујући „Имате избора“ и линкове до алтернатива против побачаја. Цоплеи је слао информације трећим оглашивачима, ризикујући циљање „потенцијално нежељеним оглашавањем на основу закључака о [њиховом] приватном, осетљивом и интимном медицинском или физичком стању“.

Ако размишљате о услузи геофитинга, прво проверите одговарајуће законодавство о приватности. Постоје ли ограничења у прикупљању или коришћењу података? Да ли вам је потребна сагласност појединаца или одређене заштитне мјере? Могу ли незаинтересовани купци одустати од услуге? У неким областима, као што је Европа, геофитинг може бити дозвољен само када се корисници пријаве и пристану на употребу услуге пре увођења..

Остале препреке

Поред бриге о приватности, други проблеми настају прекомерном употребом геофитинга. ТСхеетс, подјела брзих књига, с правом спомиње примјер Старбуцкс-а у Нев Иорку који користи геофитинг за слање циљаних огласа сваки пут када корисник прође Старбуцкс-ом. Звучи добро ... све док не схватите да ће таква постава послати прекомерне нотификације за сваку шетњу, што би на крају дражило корисника.

Зависно од њиховог подешавања, корисници ће такође моћи да се крећу око вашег геофенцеа без свести. Геофитинг може користити различите податке о геолокацији како би утврдио да ли је корисник унутар или изван ограде, укључујући ГПС податке или ИП адресу. Шта ако корисник искључи ГПС и маскира своју ИП адресу ВПН-ом? Ово се посебно односи на услуге које покушавају да ограниче приступ интернету по земљама. Бусинесс Инсидер биљежи да популарни стреаминг сервис Нетфлик наставља борбу против проки услуга који омогућавају приступ америчком садржају ван земље. Ако су сви подаци о геолокацији онемогућени или садрже лажну адресу, геофенце можда неће моћи да идентификује ко долази, ко одлази или ако треба да пошаље обавештење.

Могу ли се одрећи геофитинга?

Појединачно, наша могућност одустајања од геофитинга може бити ограничена на локалне законе о приватности или на сврху оригиналног геофенцеа. Међутим, за појединце постоји неколико опција којима можете ограничити када геофенце могу видети ваше долазак или одлазак.

 1. Проверите подешавања локације свог уређаја. Искључивање праћења локације, попут ГПС података, ограничиће вас како геофенце може да вас препозна. За неке уређаје, попут одређених марки смартфона, то се може учинити пребацивањем у подешавањима локације. За друге уређаје можда ћете морати да ограничите апликацију за праћење ГПС података апликацијом. Искључивање свих долазних или одлазних сигнала, као што је „авионски режим“, такође може искључити локацију; међутим имајте на уму да ће авионски режим такође искључити мобилне податке, ви-фи и долазне позиве.
 2. Погледајте своје апликације. Већина геофитинга урађених у комерцијалне сврхе, попут оглашавања, манифестује се путем апликације путем обавештења. Неке могућности геофитинга захтијевају да раде посебна апликација продавнице. Ако имате неколико апликација за продавнице, услуге или редовне интеракције, проверите подешавања да бисте могли да се одјавите од геофитинг реклама или упозорења.
 3. Размотрите ВПН. Чак и ако је праћење локације искључено, геофенце и даље може успоставити вашу општу локацију путем јединствене ИП адресе уређаја. ВПН-ови омогућавају вам да сакријете своју ИП адресу шифрирањем података и канализацијом кроз друге регионе.

Будуће намене

Постоје ли апликације за геофенце још увек у употреби? Неспорно. Како се више уређаја повезује на интернет ствари, постоји већи потенцијал да се предмети идентификују према локацији. Инфраструктура која подржава геофитинг лако је доступна и заиста је свеприсутна у доба паметних уређаја. То омогућава сваком да користи геофитинг за било који број сврха. Друга подручја у којима се могу видјети прилагодбе геофитинга укључују:

 • Транспорт, складиштење и друге логистичке услуге
 • Безбедносне карактеристике, као што је ватрено оружје које делује само на одређеној локацији
 • Управљање дивљином и домаћом стоком
 • Атмосферска контрола гостопримства. Омогућавање укључивања или искључивања одређене технологије на основу локације госта

Уз то, могу постојати будуће сврхе које ће се пробудити ако се додавање геофитингу дода у другу тек развијену технологију или на невиђене начине како би се сама технологија могла развијати. Док овај чланак испитује тренутне адаптације, геофитинг 2.0 може бити одмах иза угла.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 − = 65

Adblock
detector