Шта је прослеђивање порта и зашто га користити са својим ВПН-ом?

Шта је прослеђивање порта и зашто га користити са својим ВПН-ом

Већина људи обично прослеђује портове на једном од два места:

 • На вашем вифи рутеру
 • На ВПН-у

Прослеђивање порта може побољшати брзину бујице или омогућити удаљени приступ уређају. Међутим, преусмеравање портова такође може увести безбедносне ризике. Овај чланак ће говорити о:

 • Шта је прослеђивање порта?
 • Предности преусмеравања лука
 • Ризици преусмеравања лука
 • Како пребацити на рутер
 • Како преносити на ВПН

Погледајте такође: Најбољи ВПН-ови за бујице

Најбољи ВПН за прослеђивање порта

ПриватеВПН

Доступне апликације:

 • ПЦ
 • Мац
 • ИОС
 • Андроид
 • Линук

Веб сајт: ввв.ПриватеВПН.цом

Гаранција поврата новца: 30 ДАНА

ПриватеВПН је наша главна препорука за кориснике којима је потребно прослеђивање порта. Једном када се повежете са сервером, у апликацији се појављује насумични број порта испод дугмета за искључивање. Тај број порта можете унијети у програм којем желите да се вратите, као што је торрент клијент.

приватевпн порт форвардинг сс

ПриватеВПН такође долази са прекидачем килл и заштита везе. Оне искључују приступ интернету и прекидају одабране апликације, уколико падне ВПН веза из било којег разлога. Они спречавају да било који податак процури изван шифрованог тунела.

Долази са ИПв6 и ДНС заштитом од цурења и спречава нападе због губитка порта. Иако има мању мрежу сервера, брзине су изнад просека. Такође деблокира широк спектар сервиса за стриминг и чак ради у Кини.

НАЈБОЉИ ВПН ЗА ПОРУЧИВАЊЕ ПРИЛИКА: ПриватеВПН нуди једноставно и сигурно средство за пренос унапред путем ВПН-а. Долази са 30-дневном гаранцијом поврата новца.

Такође видети: Наш детаљни преглед ПриватеВПН

Шта је прослеђивање порта?

Преусмеравање портова омогућава долазним везама са Интернета да дођу до одређених уређаја и програма на приватној мрежи. Приватну мрежу могу сачињавати сви уређаји повезани на вифи рутер или сви корисници повезани на ВПН.

Када постоји НАТ заштитни зид и други рачунар на Интернету покушава да покрене везу са вашим уређајем, та веза је блокирана и одбачена. Прослеђивање порта омогућава нежељене везе преко НАТ заштитног зида на одређеним портовима, омогућујући уређајима на Интернету да покрену везе и приступе услугама на локалном уређају. На пример, други торрентери могу преузети заједничку датотеку са свог уређаја.

Нетворк_Аддресс_Транслатион_ (филе1)

Да бисте схватили шта је прослеђивање портова и како функционише, прво морате да имате неко основно разумевање НАТ заштитних зидова. И вифи рутери и ВПН често долазе с уграђеним НАТ заштитним зидовима. Сваки уређај повезан на вифи рутер или ВПН сервер дели јавну ИП адресу, али има јединствену приватну ИП адресу.

НАТ, или Нетворк Аддресс Транслатион, је оно што омогућава многим уређајима да деле једну јавну ИП адресу. Долазне везе прво иду на ваш рутер или ВПН сервер преко јавне ИП адресе. Те се везе затим прослеђују на појединачне уређаје према њиховом броју порта и локалној ИП адреси.

За одлазне захтеве приложен је број порта. Кад добију одговор, укључује се број порта који означава уређај којем се подаци требају послати.

Међутим, ако примите нежељени захтев за везу, неће бити приложен број порта, па се захтев одбацује. На овај начин НАТ спречава злонамерне захтеве и ствара једноставан, али ефикасан фиревалл.

Међутим, у неким ситуацијама морате омогућити нежељене везе. Прослеђивање порта омогућава вам пробијање рупе кроз НАТ заштитни зид како бисте омогућили долазне везе означене са наведеним портом. Те везе се прослеђују на уређај наведен у подешавању.

Предности преусмеравања лука

Прослеђивање порта на рутеру корисно је за:

 • Омогућавање удаљеног приступа рачунару, Мацбоок-у или конзоли за игре
 • Хостинг онлине игара
 • Даљински приступ серверу кућне медија, фотоапарату или ДВР-у

Прослеђивање порта путем ВПН-а је прикладно за:

 • Побољшање брзине преузимања торрента
 • Сеединг бујица
 • Хостинг онлине игара (са наменском ИП адресом)

БитТоррент вам омогућава да повежете свој уређај са „ројем“ других корисника који преузимају и преносе исту датотеку. Међутим, многе од тих веза могу бити блокиране НАТ заштитним зидовима, смањујући брзину преузимања и можда спречавајући да уопште учитавате.

Добар етикет за дељење датотека захтева од вас семе (преношење) онолико колико лежите (преузимате), а НАТ фиревалл може ометати то. Преусмеравање портова омогућава вам да направите изузетке и заобиђете та ограничења.

Треба, међутим, напоменути да прослеђивање порта обично није потребно за преузимање путем БитТоррент-а. У ствари, ризици могу надмашити користи.

Ризици преусмеравања лука

Будући да прослеђивање портова укључује омогућавање нежељених веза да дођу до ваших уређаја, такође уноси ризике. У суштини, хакери сада имају начин за даљински приступ вашем уређају. Из тог разлога, многи ВПН-ови забрањују слање порта у потпуности.

Ниво ризика варира у зависности од сврхе просљеђивања портова и програма који слушају те отворене портове.

Ако сте, на пример, поставили прослеђивање портова на рутеру како бисте омогућили даљински приступ и контролу рачунара, оставити те портове отвореним дуже него што је потребно веома је лоша идеја. Хакери би могли у потпуности да преузму уређај.

Ако само ваш торрент клијент слуша на том прикључку, онда хакер не може направити велику штету, мада ћете и даље желети да омогућите заштитни зид вашег оперативног система и да вам је потребна лозинка за пријаву.

ВПН-ови који омогућавају прослеђивање порта могу бити рањиви порт фаил напада. То омогућава нападачу да изложи стварне ИП адресе других корисника. Жртвама не треба имати омогућено прослеђивање портова да би напад могао да функционише - само нападач мора да се пребаци напријед. ВПН провајдери могу да спрече овај напад постављањем различитих долазних и одлазних ИП адреса на својим серверима, али многи то не чине.

Ако се одлучите за ВПН који омогућава преусмеравање портова, погледајте њихову веб локацију и документацију како бисте били сигурни да штите од напада неуспелих портова.

Како преносити на ВПН

кбитторрент прослеђивање порта

Ако ваш ВПН нема уграђен НАТ заштитни зид, тада нема потребе за преносом унапред - улазне везе неће бити блокиране. Поред тога, шифрирани тунел ВПН-а требао би заобићи било који постојећи НАТ заштитни зид на вашем усмјеривачу, тако да вам не би требало вршити никакве додатне промјене у поставкама вашег вифи рутера..

Ако је успостављен НАТ заштитни зид, тада за прослеђивање портова ВПН мора укључити прослеђивање порта као функцију. Не нуде све ВПН-ове за преусмеравање портова, али ако то ураде, обично га можете подесити било у ВПН апликацији или у подешавањима налога на веб локацији ВПН-а. Имајте на уму да се прослеђивање портова може нудити само на одређеним серверима.

Тачан поступак варира у зависности од вашег добављача ВПН-а, али ево општег описа начина пребацивања напријед са ВПН-ом:

 1. Омогући прослеђивање портова у ВПН апликацији или на контролној табли ВПН налога.
 2. Наведите које портове желите да отворите на ВПН-у.
 3. У програму који користи прослеђивање портова, попут торрент клијента, промените порт за слушање на исти број као у претходном кораку.
 4. Онемогућите УПнП и НАТ-ПМП у програмским подешавањима.

И то је то! Да бисте проверили да ли ради, упутите се на ЦанИоуСееМе.орг и унесите број прослеђеног порта. Кликните на Проверите Порт, и требало би да добијеш Успех порука.

Како пребацити на вифи рутер

ПортФорвардинг

Процес за постављање просљеђивања портова увелике варира у зависности од модела рутера и управљачког софтвера. Уз то би генерални кораци требали бити слични:

 1. Док сте повезани на усмјеривач, идите на администраторски панел рутера. То обично можете учинити тако што отворите веб прегледач и унесете 192.168.0.1 или 192.168.1.1 у УРЛ траку.
 2. Унесите корисничко име и лозинку за административни панел. Ако их још нисте поставили, можете потражити подразумевано корисничко име и лозинку за ваш модел рутера на мрежи.
 3. Пронађите одјељак за просљеђивање портова. Локација зависи од модела рутера и управљачког софтвера.
 4. Додајте правило за прослеђивање порта за уређај који желите да преусмерите. Да бисте то учинили, требат ће вам њена локална ИП адреса и број порта који желите користити.
 5. Сачувајте своја подешавања.

Ако нисте сигурни која је локална ИП адреса вашег уређаја, требало би да га можете пронаћи на административној табли рутера под списком повезаних уређаја, по могућству у ДХЦП подешавањима.

Статично вс динамичко прослеђивање портова

Укратко, статички портови остају исти, а динамички се портови мењају сваки пут када се успостави нова веза.

Ако преносите портове на рутер, статички портови су вероватно повољнији. Ово вам штеди проблеме код промене поставки порта у програмима на свакој новој вези.

Неки ВПН-ови омогућавају вам да отворите статички порт који се не мења.

Међутим, динамично прослеђивање портова је такође уобичајено јер је то лакше имплементирати. Динамично додјељивање портова омогућава пружатељима услуга да рециклирају неискориштене портове и да их поново додијеле. Али то није примјењиво за горе наведене случајеве употребе, као што су бујица и даљински приступ.

Такође видети: Да ли је бујица сигурна?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =

Adblock
detector