СОЦКС5 проки вс ВПН – у чему је разлика? Које треба да користите?

СОЦКС5
Већина нас зна опасности по приватност које постоје на мрежи. С обзиром на огромно већи број корисника интернета (3,4 милијарде и раст, према Интернет Ливе Статс), као и повећање јавних ВиФи жаришта (423 милиона према ФиерцеВирелесс), не би требало бити изненађење да сигурност интернета расте забринутост.

Погледајте само колико је важна сигурност интернета постала у циклусу председничких избора 2016. године. Незаштићени сервери е-поште. Процурила су документа. Приватни разговори који су сви јавно објављени. Једноставна истина је да, док користите интернет, рањиви сте. Осим ако, наравно, не користите високо осигурани мрежни приступ или приступате веб локацијама и подацима на мрежи путем заштићених метода шифровања.

Начини шифровања: ХТТПС је сјајан, осим када није

За вас се брину неки аспекти мрежне енкрипције и сигурности података. То је зато што већина веб локација има интерес да спречи хакере да узму ваше податке. Кршење података је растући проблем и изузетно скупо. Иахоо се тренутно налази усред игре за контролу штете након што је украдено 500 милиона рачуна. С обзиром да је просечна цена кршења података сада негде између четири и по милиона долара или око 154 до 158 долара по рачуну, Иахоо би могао да сагледа кршење података са потенцијалним трошковима компаније у милијардама долара. Оуцх. Ево наде да су купили добру полису осигурања од сајбер одговорности.

Већина веб локација није безбедна. У ствари, само око 25 процената користи стандардну ХТТПС енкрипцију на нивоу локације. Веб странице са ХТТПС енкрипцијом обично користе шифрирање слоја сигурних утичница (ССЛ). Ово ствара сигурну везу између рачунара и хостинг сервера веб локације. Једном када су повезани, преноси података између рачунара и сервера веб локације се шифрују. Информације се шифрирају, као што је типично за методе шифрирања, а подаци се кодирају помоћу сигурних кључева на оба краја. Прилично је лако препознати када веб локација такође користи ХТТПС. Само погледајте адресу веб локације:

Гоогле хттпс

Чак и Гоогле користи методе шифровања за свој претраживач. Али немојте се заваравати Иако је ХТТПС енкрипција далеко сигурнија од ХТТП протокола који не садржи шифрирање, то је далеко од крајњег сигурносног метода. Свако ко уђе у вашу мрежну активност или сервере веб локације и даље може видети шта гледате и крадете податке или свој идентитет. На сличну белешку, колико год чудесна била ХТТПС енкрипција, она не крије вашу локацију. Још увек неко може да препозна ко сте по вашој ИП адреси и да то повеже са јавно доступним информацијама. ХТТПС је добар, сигуран начин да се осигура да ваши подаци не буду украдени током процеса преноса, али не обезбеђују ваш идентитет на мрежи и не чувају ваше податке у потпуности приватним.

Испробана и истинска виртуална приватна мрежа (ВПН)

Виртуелне приватне мреже (ВПН-ови) су можда најчешћи метод за сигурно повезивање, преузимање и сурфање путем интернета. Сви рачунари који користе интернетске везе део су веће, заједничке мреже. Ако се на Интернет повежете преко свог провајдера интернетских услуга, ИСП додељује вашем рачунару јединствену ИП адресу и на ваш весели начин шаље вас путем њихове мреже, повезујући вас са остатком веба. Надгледање активности врло је једноставна ствар како за ИСП-а тако и за све владе или владине организације које имају приступ подацима даватеља интернетских услуга. Виртуелне приватне мреже, међутим, стварају сигуран тунел између вас и приватног сервера. Повезујете се путем интернета преко вашег даватеља интернетских услуга као и обично, али се тада сигурно и директно повежете на одређени сервер.

ИПВанисх, један од највећих доступних ВПН сервиса, пружа корисну графику за визуализацију онога што мислимо:

како впн штити ваше податке

Сигурни тунел креиран ВПН-ом значи да се ствара директна веза између вас и веб локација којима покушавате да приступите. Хакери, владе, па чак и ваш властити ИСП не могу се завирити у оно што радите.

И овде су предности прилично јасне, али ВПН је на више начина ограничен. Будући да ваши подаци морају путовати даље и током процеса се неколико пута шифрирају и дешифрујују, ваша оригинална брзина интернета знатно се смањује. На сличну напомену, ако се повезујете на ВПН сервер који је далеко од вас, искусићете, на пример, шта се дешава када сте у САД и повежете се са ВПН сервером у Аустралији, насупрот када уопште нисте повезани са ВПН сервером:

Нема ВПН:

без впн брзине

Аустралиа ВПН Сервер:

Аустралијска ВПН брзина

Пинг (време потребно да се пакета података креће напријед-назад између двије локације) драматично расте. До тога је дошло и када смо користили бесплатну ВПН услугу, ТуннелБеар:

Брзина тунелера ВПН

Повећани пинг не би требало превише да повећава кориснике, јер високи пинг не представља увек спорије брзине преузимања. Међутим, виши пинг такође може бити показатељ прилично упакованог сервера, што је често случај са популарнијим ВПН услугама и бесплатним ВПН услугама. Обично ВПН услуге то заобилазе повећавањем броја сервера које нуде.

Што се тиче брзина преузимања, ево једноставног поређења брзина (у секунди) је попут преузимања путем плаћеног ВПН сервиса (ИПВанисх), бесплатног ВПН-а (ТуннелБеар) и без ВПН-а:

Резултати тестова брзине ВПН-а

Као што су показали резултати, преузимање без ВПН-а објављује најбоље брзине, док ВПН-ови значајно утичу на брзину преузимања. Као што је уобичајено, плаћена ВПН услуга била је бржа од бесплатне услуге. За више информација о ВПН брзини погледајте наш чланак о најбржим ВПН услугама и о томе зашто мерење ВПН брзине није равно напред.

ВПН-ови су такође ограничени сигурносним мерама које имплементира домаћин ВПН компанија. Већина плаћених ВПН услуга повећава напоре у области сигурности, нудећи све облике шифрирања на високом нивоу као и одржавање строгих политика без пријављивања у већини случајева. Наравно, многи корисници оклевају да искачу новац за ВПН услугу када је безброј ВПН услуга доступних на мрежи бесплатно.

Постоји добар разлог зашто многи корисници одлучују да је боље да плате ВПН услугу, него да иду са бесплатном. Бесплатни ВПН-ови често ограничавају податке или ширину појаса, бележе активност и / или убацују рекламе у ваш веб претраживач. Не само да бесплатни сервиси имају мање ресурса да би се улили у пропусни опсег и сервере, многима недостаје безбедносна функција.

Бесплатни ВПН-ови се често покрећу на огласима, приказују огласе у сопственим апликацијама, убацују огласе у ваш претраживач или обоје. Као што многи од нас можда знају до сада, хакери (звани „малвертирање“) могу да користе огласе за заразу рачунара вирусима и малверима разних врста. ВПН-ови усмерени на огласе тешко су сигурни.

Питање за проки сервер СОЦКС5

Можда мислите да постоји начин да се сигурно повежете на ВПН без успоравања додатих података. И ту је. Проки сервери раде управо то. Заиста, проки сервер делује баш као ВПН, али без додате енкрипције. Проки сервер вам додељује нову ИП адресу док се повезујете са сервером, а затим вас води ка месту где покушавате да идете. Постоји нешто сигурности у томе. Свако ко уђе схватиће вашу локацију другачије због нове ИП адресе. Међутим, недостатак шифрирања значи да су подаци у основи несигурни. Једна од најсигурнијих врста проки-ја, СОЦКС5, делује на ублажавању неких несигурности

ИПВанисх и ВПН услуге НордВПН и приватни приступ интернету пружају претплатницима СОЦКС5 проки сервере. НордВПН на овај начин описује корист СОЦКС5:

„[] Главна предност СОЦКС5 је додатна способност давања аутентификације тако да само овлашћени корисници могу да приступе серверу. То га чини сигурнијим од осталих проки сервера. "

Заправо, ово је проблем који смо претходно обратили у нашој краткој расправи о ХТТПС. Иако ћете можда моћи да се повежете на веб локацију и преносите податке напред-назад, а да нико не краде или њушка на њу, ако неко има приступ серверу на који сте повезани са том безбедношћу, у ствари је бесмислено. Будући да проки сервери СОЦКС5 користе ССХ (сецуре соцкет схелл) протокол, њима се може приступити само верификацијом. Не може се било ко повезати, а неко ко покушава непримјерено приступити има велику количину шифрирања с којом се може бавити.

Предност проки услуге СОЦКС5 је брзина. Недостатак шифрирања са проки сервером, па чак и сигурнији СОЦКС5, помажу у осигуравању брже брзине. Имајте на уму да највећи део података који се враћају напред и назад нису заиста шифровани, већ само приступ проки серверу СОЦКС5. Већина сервиса који пружају проки СОЦКС5 упозоравају да су проки прозори мање безбедни. Погледајте, на пример, упозорење које је дао ИПВанисх:

Соцкс5 вс ВПН

Због тога се проки СОЦКС5 популарније користи за веб активности које не укључују повезивање на различите веб локације где се ваши подаци могу лако добити. Поред мање шифрирања, проки сервери такође често бележе активност. То значи да свако ко може добити приступ тим записницима може сазнати и ко сте и шта сте радили током рутирања података путем прокија. Поред тога, вероватно је да ће проки сервери који су били хакирани гурнути малваре и вирусе на вашу машину.

Када користити СОЦКС5 проки, ВПН или оба

Као што можете очекивати, очигледне су користи од коришћења проки СОЦКС5 преко ВПН-а и обрнуто.

Најбоље употребе за проки сервере СОЦКС5:

  • Потребна је већа пропусност
  • Торрентинг или коришћење услуга пеер-то-пеер (само у сврху брзине) *
  • Сакривање своје локације
  • Заобилажење географског или садржајног блокирања
  • Побољшана сигурност преко редовних проки послужитеља

Најбоље употребе за ВПН:

  • Сигурно прегледавање веба
  • Торрентинг или коришћење услуга пеер-то-пеер (када је потребно више шифровања и сигурности)
  • Прелазећи заштитне зидове
  • Заобилажење географског или садржајног блокирања
  • Боља заштита приватности од СОЦКС5

СОЦКС5 проки вс ВПН за бујице и П2П

Ако вам је цео циљ да бујите или користите П2П услугу најбржом брзином, ваша најбоља опција може бити коришћење проки СОЦКС5. Међутим, бржа брзина долази по цену значајно мање приватности, уз ризик да привучете пажњу са свог ВПН-а. Међутим, ако вам је циљ да се бујите са максималном количином енкрипције и приватности, идите са ВПН-ом. Брзина ће бити примјетно спорија, али с правом ВПН услугом, штета се може мало умањити (погледајте наш чланак о најбољим ВПН-овима за торрентинг за више детаља). Поред тога, СОЦКС5 проки повезују само одабране апликације на вебу, тако да је важно имати на уму да све активности вашег рачунара нису повезане са Интернетом док су повезани на СОЦКС5 проки.

Ако вам је циљ да направите велику количину сурфања веб-ом, преболите заштитне зидове или једноставно заштитите целокупно присуство на мрежи без обзира на мрежне активности, боље је да користите ВПН. Пропусни опсег биће лошији, али не и неподношљиво, тако да ако користите услугу високог квалитета која се плаћа, попут услуга ИПВанисх и НордВПН. Оба сервиса, у ствари, имају и СОЦКС5 проки и ВПН сервере.

За бољу идеју о додатним погодностима које пружају ВПН услуге, можете погледати наше прегледе о ИПВанисх, НордВПН и приватном приступу Интернету..

* Торрентинг док сте повезани са проки-јем није у потпуности анониман. Ваш ИСП можда и даље може видети да преносите и преузимате велике количине података. Примарна корист од коришћења проки СОЦКС5 за П2П је боља брзина преноса и преузимања, као и чињеница да организације за надгледање не могу да повежу ново додељену ИП адресу назад на вас. То резултира више приватности него потпуне анонимности.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − = 12

Adblock
detector