SOCKS5 proxy vs VPN – u čemu je razlika? Koji biste trebali upotrijebiti?

SOCKS5
Većina nas zna opasnosti od privatnosti koje postoje na mreži. S obzirom na ogromno veći broj internetskih korisnika (3,4 milijarde i rast, prema Internet Live Stats), kao i povećanje javnih WiFi žarišta (423 milijuna prema FierceWireless), ne bi trebalo biti iznenađenje da sigurnost interneta raste zabrinutost.


Pogledajte samo koliko je važna internetska sigurnost postala u ciklusu predsjedničkih izbora 2016. godine. Nezaštićeni poslužitelji e-pošte. Procurili su dokumenti. Privatni razgovori objavljeni javnosti u javnosti. Jednostavna istina je da, dok koristite internet, ranjivi ste. Osim ako, naravno, ne upotrebljavate visoko osigurani mrežni pristup ili pristupate web-lokacijama i podacima putem Interneta putem zaštićenih metoda šifriranja.

Načini šifriranja: HTTPS je sjajan, osim kada nije

Za vas se brinu neki aspekti mrežne enkripcije i sigurnosti podataka. To je zato što većina web lokacija ima interes za sprječavanje hakera da uzmu vaše podatke. Kršenje podataka je sve veći problem i krajnje je skup. Yahoo se trenutno nalazi usred igre za kontrolu štete nakon što je ukradeno 500 milijuna računa. S prosječnim troškovima kršenja podataka koji su negdje prema granicama od 4 milijuna dolara, odnosno oko 154 do 158 dolara po računu, Yahoo bi mogao promatrati kršenje podataka s potencijalnim troškovima tvrtke u milijardama dolara. Joj. Evo u nadi da su kupili dobru policu osiguranja od cyber odgovornosti.

Većina web lokacija nije sigurna. Zapravo samo oko 25 posto koristi sigurnosni standard HTTPS enkripcije na razini web mjesta. Web stranice s HTTPS enkripcijom obično koriste šifriranje sloja sigurnih utičnica (SSL). Ovo stvara sigurnu vezu između vašeg računala i poslužitelja hostinga web stranice. Nakon povezivanja, prijenos podataka između vašeg računala i poslužitelja web stranice šifriran je. Podaci se šifriraju, kao što je tipično za metode šifriranja, a podaci se mogu šifrirati pomoću sigurnih tipki na oba kraja. Prilično je lako prepoznati kada web lokacija također koristi HTTPS. Dovoljno je pogledati adresu web mjesta:

Google https

Čak i Google koristi metode šifriranja za svoju tražilicu. Ali nemojte se zavaravati Iako je HTTPS enkripcija daleko sigurnija od HTTP protokola bez enkripcije, daleko je od krajnje sigurnosne metode. Svi koji pretražuju vaše mrežne aktivnosti ili poslužitelje web stranice i dalje mogu vidjeti što gledate i kradu podatke ili vaš identitet. Na sličnoj napomeni, koliko god čudesna bila HTTPS enkripcija, ona ne krije vašu lokaciju. Netko još uvijek može prepoznati tko ste putem vaše IP adrese i povezati to s javno dostupnim informacijama. HTTPS je dobra, sigurna metoda kojom se osigurava da vaši podaci ne budu ukradeni tijekom postupka prijenosa, ali ne osiguravaju vaš identitet na mreži i ne čuvaju vaše podatke u potpunosti privatnim.

Isprobana i istinska virtualna privatna mreža (VPN)

Virtualne privatne mreže (VPN-ovi) možda su najčešća metoda sigurnog povezivanja, preuzimanja i surfanja putem Interneta. Sva računala koja koriste internetske veze dio su veće, zajedničke mreže. Ako se na Internet povežete putem svog davatelja internetskih usluga, ISP dodijeli vašem računalu jedinstvenu IP adresu i na vaš veseli način šalje vas putem njihove mreže, povezujući vas s ostatkom weba. Nadgledanje aktivnosti vrlo je jednostavna stvar i za ISP-a i za sve vlade ili vladine organizacije koje imaju pristup podacima davatelja internetskih usluga. Virtualne privatne mreže, međutim, stvaraju siguran tunel između vas i privatnog poslužitelja. Na mreži se povezujete putem svog davatelja internetskih usluga kao i obično, ali se tada sigurno i izravno povežete na određeni poslužitelj.

IPVanish, jedna od najvećih dostupnih VPN usluga, pruža korisnu grafiku za vizualizaciju onoga što mislimo:

kako vpn štiti vaše podatke

Sigurni tunel kreiran VPN-om znači da se izrađuje izravna veza između vas i web stranica kojima pokušavate pristupiti. Hakeri, vlade, pa čak i vaš vlastiti davatelj internetskih usluga, ne mogu se zaviriti u ono što radite.

I ovdje su prednosti prilično jasne, ali VPN je na više načina ograničen. Budući da vaši podaci moraju putovati dalje, a u procesu se nekoliko puta kriptiraju i dešifriraju, vaša se izvorna brzina interneta znatno smanjuje. Na sličnu napomenu, ako se povezujete na VPN poslužitelj koji je daleko od vas, doživjet ćete, na primjer, ono što se događa kad ste u SAD-u i povežete se s VPN serverom u Australiji, nasuprot kad uopće niste povezani na VPN poslužitelj:

Nema VPN:

nema vpn brzine

Australija VPN poslužitelj:

Australijska VPN brzina

Ping (vrijeme potrebno da se paket podataka prebaci naprijed-nazad između dvije lokacije) dramatično raste. Do toga je došlo i kada smo koristili besplatnu VPN uslugu, TunnelBear:

Tunelbear VPN brzina

Povećani ping ne bi trebao previše povećavati korisnike, jer visoki ping ne znači uvijek sporije brzine preuzimanja. Međutim, viši ping može ukazivati ​​i na prilično upakiran poslužitelj, što je često slučaj s popularnijim VPN uslugama i besplatnim VPN uslugama. VPN usluge obično zaobilaze to povećavanjem broja poslužitelja koje nude.

Što se tiče brzina preuzimanja, ovdje je jednostavna usporedba brzina (u sekundi) poput preuzimanja putem plaćene VPN usluge (IPVanish), besplatnog VPN-a (TunnelBear) i nema VPN-a:

Rezultati ispitivanja brzine VPN-a

Kao što pokazuju rezultati, preuzimanje bez VPN-a objavljuje najbolje brzine, dok VPN-ovi značajno utječu na brzinu preuzimanja. Kao što je uobičajeno, plaćena VPN usluga bila je brža od besplatne usluge. Za više informacija o VPN brzini potražite u našem članku o najbržim VPN uslugama i o tome zašto mjerenje VPN brzine nije ravno naprijed.

VPN-ovi su također ograničeni sigurnosnim mjerama koje provodi gostovanje VPN tvrtka. Većina plaćenih VPN usluga povećava njihove sigurnosne napore, nudeći sve oblike šifriranja na visokoj razini kao i održavanje strogih pravila bez prijave u većini slučajeva. Naravno, mnogi korisnici se ustručavaju napuniti novac za VPN uslugu kada su bezbroj VPN usluga dostupne putem Interneta besplatno.

Postoji dobar razlog zašto mnogi korisnici odluče da je bolje platiti VPN uslugu nego ići s besplatnom uslugom. Besplatni VPN-ovi često ograničavaju podatke ili širinu pojasa, bilježe aktivnost i / ili ubacuju reklame u vaš web preglednik. Ne samo da besplatne usluge imaju manje resursa za ulazak u propusni opseg i poslužitelje, a mnogim nedostaju sigurnosne značajke.

Besplatni VPN-ovi često se pokreću na oglasima, prikazuju oglase u vlastitim aplikacijama, ubacuju oglase u vaš preglednik ili oboje. Kao što mnogi od nas možda znaju do sada, hakeri (koji se nazivaju "malvertiranje") mogu koristiti oglase za oglašavanje računala virusima i malverima raznih vrsta. VPN-ovi usmjereni na oglase teško su sigurni.

Pitanje proxy poslužitelja SOCKS5

Možda mislite da postoji način da se sigurno povežete s VPN-om bez usporavanja dodanih podataka. I tu je. Proxy poslužitelji rade upravo to. Doista, proxy poslužitelj djeluje poput VPN-a, ali bez dodane enkripcije. Proxy poslužitelj dodjeljuje vam novu IP adresu dok se povezujete s poslužiteljem, a zatim vas usmjerava do mjesta gdje pokušavate ići. U tome postoji izvjesna sigurnost. Svi koji uđu gledat će vašu lokaciju drugačije zbog nove IP adrese. Međutim, nedostatak šifriranja znači da su podaci u osnovi nesigurni. Jedna od najsigurnijih vrsta proxyja, SOCKS5, djeluje na ublažavanju nekih nesigurnosti

IPVanish i VPN usluge NordVPN i privatni pristup internetu pružaju pretplatnicima SOCKS5 proxy poslužitelje. NordVPN na ovaj način opisuje korist SOCKS5:

"[] Glavna prednost SOCKS5 je dodatna mogućnost davanja autentičnosti tako da samo ovlašteni korisnici mogu pristupiti poslužitelju. To ga čini sigurnijim od ostalih proxy poslužitelja. "

Doista, to je problem koji smo riješili ranije u svojoj kratkoj raspravi o HTTPS-u. Iako se možda možete sigurno povezati s web stranicom i prenositi podatke naprijed i natrag, a da nitko ne krade ili njuška na nju, ako netko ima pristup poslužitelju na koji ste povezani sa svim tim sigurnosima je zapravo besmisleno. Budući da proxy poslužitelji SOCKS5 koriste SSH (secure socket shell) protokol, njima se može pristupiti samo provjerom. Ne može se samo bilo tko povezati, a netko tko pokušava neprimjereno pristupiti ima veliku količinu enkripcija kojima se mora baviti.

Prednost usluge SOCKS5 proxy je brzina. Nedostatak enkripcije s proxy poslužiteljem, pa čak i sigurniji SOCKS5, pomažu u osiguravanju brže brzine. Imajte na umu da najveći dio podataka koji se vraćaju naprijed i nazad nisu stvarno šifrirani, već samo pristup proxy poslužitelju SOCKS5. Većina usluga koja pruža proxyje SOCKS5 upozoravaju na to da su proxyji manje sigurni. Pogledajte, na primjer, upozorenje koje pruža IPVanish:

Socks5 vs VPN

Zbog toga se proxyji SOCKS5 popularnije koriste za web aktivnosti koje ne uključuju povezivanje s različitim web lokacijama na kojima se lako mogu dobiti vaši podaci. Osim manje enkripcije, proxy poslužitelji također često bilježe aktivnost. To znači da svatko tko može dobiti pristup tim zapisnicima može saznati i tko ste i što ste radili tijekom usmjeravanja podataka putem proxyja. Pored toga, proxy poslužitelji koji su bili hakirani vjerojatnije su gurnuti zlonamjerni softver i viruse na vaš stroj.

Kada koristiti SOCKS5 proxy, VPN ili oboje

Kao što možete očekivati, vidljive su koristi od korištenja proxy SOCKS5 preko VPN-a, i obrnuto.

Najbolje upotrebe za proxy poslužitelje SOCKS5:

  • Potrebna je veća širina pojasa
  • Torrento ili korištenje usluge peer-to-peer (samo za brzinu) *
  • Sakrivanje svoje lokacije
  • Zaobilaženje geografskog ili sadržajnog blokiranja
  • Poboljšana sigurnost putem redovnih proxy poslužitelja

Najbolje upotrebe za VPN:

  • Sigurno pregledavanje web stranica
  • Torrentovanje ili korištenje usluga peer-to-peer (kada je potrebno više šifriranja i sigurnosti)
  • Probijanje vatrozida
  • Zaobilaženje geografskog ili sadržajnog blokiranja
  • Bolja zaštita privatnosti od SOCKS5

SOCKS5 proxy vs VPN za bujice i P2P

Ako vam je cijeli cilj bujica ili korištenje P2P usluge najbržom brzinom, vaša najbolja opcija može biti korištenje proxy SOCKS5. Međutim, brža brzina doći će po cijenu znatno manje privatnosti, uz rizik da privučete pažnju sa svog VPN-a. Međutim, ako vam je cilj bujica s maksimalnom količinom enkripcije i privatnosti, idite s VPN-om. Brzina će biti osjetno sporija, ali s pravom VPN uslugom, šteta se može malo umanjiti (pogledajte naš članak o najboljim VPN-ovima za bujicu za više detalja). Uz to, proxyji SOCKS5 povezuju samo odabrane programe s webom, tako da je važno zapamtiti da sve aktivnosti na vašem računalu nisu skrivene dok su spojene na SOCKS5 proxy.

Ako je vaš cilj da napravite veliku količinu web-surfanja, prolazite kroz vatrozidove ili jednostavno zaštitite cijelu internetsku prisutnost bez obzira na mrežne aktivnosti, bolje je koristiti VPN. Propusni opseg bit će lošiji, ali ne i nepodnošljivo, pa ako koristite uslugu visokog kvaliteta poput one s IPVanish-a i NordVPN-a. Obje usluge, u stvari, imaju i SOCKS5 proxy i VPN poslužitelje.

Za bolju ideju o dodatnim pogodnostima VPN usluga, možete provjeriti naše recenzije IPVanish, NordVPN i privatnog pristupa internetu.

* Torrenting dok ste povezani s proxyjem nije u potpunosti anoniman. Vaš davatelj internetskih usluga možda će i dalje moći vidjeti da prenosite i preuzimate velike količine podataka. Primarna korist korištenja proxy SOCKS5 za P2P je bolja brzina prijenosa i preuzimanja, kao i činjenica da nadzorne organizacije ne mogu povezati novo dodijeljenu IP adresu s vama. To rezultira više privatnosti nego potpunom anonimnošću.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 37 = 38