Što je geofiting, kako to funkcionira, što se tiče privatnosti?

Što je geofiting i kako to radi_ (1)

Geofiting najbolje je ilustrirati primjerom iz stvarnog života.

Izašli ste iz BMW-a s potpuno novim automobilom i jedva čekate da se vozite. Ovo je luksuzni automobil i namjeravate uživati ​​u svakom trenutku posjedovanja jednog…. dok ne dođe vrijeme za parkiranje. Izlazak iz automobila znači zabrinjavajući potencijalni lopovi. Srećom, tu je zgodna značajka: BMW-ova usluga Trackstar, koja dodaje nevidljivi geofence oko lokacije vozila.

Koristeći GPS za postavljanje geofence, automobil svakih 20 sekundi šalje signal na svom trenutnom mjestu. Ako se automobil kreće izvan geofencea ili ga netko pokušava voziti bez ključeva, BMW zna i šalje upozorenje. To je zgodna značajka, a najbolje od svega jer je ograda digitalna, može se postaviti bez obzira na mjesto parkiranja.

BMW-ova usluga Trackstar samo je jedan primjer tvrtki koje koriste geofiting da svojim kupcima daju dodatnu vrijednost. Tehnologija koja omogućuje praktičnu primjenu GPS podataka, geofiting ima ozbiljan potencijal u mnogim industrijama, uključujući sigurnost. Međutim, nažalost, to može dovesti i do velikih problema s privatnošću ako se s njima pogrešno postupa. Ako vas zanima koncept, držite ruke na volanu: ispod je uvod u dobro i loše geofitinga

Što je geofence?

Geofence je tehnologija koja koristi lokacijske podatke za postavljanje nevidljive barijere u stvarnom svijetu. Tehnologija se često koristi Globalni sustavi za pozicioniranje (GPS), međutim, također se može koristiti i druge podatkovne signale, uključujući mobilni, wi-fi i RFID. Kad prolazite kroz geofence, ne možete vidjeti ili osjetiti ništa, ali ako nosite spojeni uređaj, sustav zna kada uđete ili izađete iz elektroničke granice. Pomislite na njih slične nevidljivim električnim ogradama popularnim kod pasjih vlasnika, na sreću bez šoka. Geografska ograda 'djeluje na jednom uređaju i odabire niz točnih lokacija u blizini kako bi stvorio umjetnu granicu. Potom se povezuje s dostupnim mrežama, poput mobilnog ili bežičnog interneta, za razmjenu signala s drugim uređajima. Ako uređaj emitira svoju lokaciju u blizini granice, geofence može prepoznati je li unutar ili izvan koordinata i signalizirati da se može dogoditi programirana radnja.

Dok GPS može utvrditi našu lokaciju na Zemlji, geofiting se usredotočuje na to gdje se nalazimo u blizini virtualnih orijentira. U kombinaciji s drugim aplikacijama za podršku određenim upozorenjima ili naredbama, digitalni uređaji imaju potpuno novi način interakcije s fizičkim svijetom. Jeste li u blizini određene trgovine ili servisnog centra? Vozite se kroz knjižnicu s prekasnom knjigom u vašem automobilu? Djeca su zakoračila izvan lokalnog susjedstva? Geofiting omogućuje korisnicima definiranje geografskih granica bez fizičkih objekata ili simbola.

Zemljopisne ograde mogu se postaviti duž određenih granica ili jednostavno na određenom radijusu izvan određene točke.

Popularna upotreba

Tehnologija geofitinga brzo raste u primjenama. Prema Cision’s PR Web, marketinška tvrtka sa sjedištem u New Yorku, Interaktivni marketing sada nudi mogućnostima posluživanja reklama na bazi geofitinga. Ideja joj se sigurno dopada: zamislite kupca koji prima obavijesti o Macy-ovoj novoj proljetnoj prodaji kada je samo ulica. Odjednom korisnik nije svjestan samo dobrog posla; svjesni su dobrog trgovanja unutar hoda od trenutne lokacije. Mnogima ova vrsta marketinga donosi kupce na vrata, a i puno spremniji za kupnju. Usredotočenost na fizičke lokacije, geofiting je virtualni trend u kojem se mogu iskoristiti dućani s opekama i malterima.

Ovdje možete pročitati više o upotrebi geofitinga u aplikacijama.

Marketing nije jedina praktična primjena za geofiting. Ostali popularni primjeri načina na koje organizacije i pojedinci mogu koristiti geofiting u svoju korist uključuju:

 • Osobni podsjetnici za izvršavanje određenih zadataka u tom području
 • Pametni uređaji, poput termostata koji podešavaju temperaturu dok stanovnik ulazi u svoj dom
 • Sigurnosna upozorenja kada se predmeti kreću, kao što je BMW-ov Trackstar
 • Promoviranje ugostiteljskih ponuda ili pokretanje dolaznog posla. Razmislite o ciljanju oglasa u kojima budući kupci možda razmišljaju o večeri, poput koncerata, kazališta ili kioska s ulaznicama
 • Izrada određenih kućnih ljubimaca, poput mačaka ili pasa, još uvijek su u njihovom susjedstvu
 • Praćenje pošiljaka, praćenje logistike i vođenje vremena isporuke
 • Držanje dronova podalje od ograničenog zračnog prostora
 • Sigurnosne poruke turistima kada se preblizu opasnim orijentacijama
 • Upozorenja roditeljima mališana ako izađu iz kuće ili ako mlađa djeca napuste susjedstvo

Korištenje geofitinga za bolju cyber sigurnost

Jedna od rastućih upotreba geofitinga je mogućnost dodavanja nove razine informacijske sigurnosti. Kao što fizička ograda može pružiti razinu sigurnosti oko fizičkih perimetra, geofiting može povećati kontrolu nad pristupom digitalnim resursima. Geofence nudi drugu razinu provjere autentičnosti korisnika provjerom gdje se nalaze. Korisničkom ograničenju može ograničiti pristup provjerom da li se korisnik spaja na unaprijed odobrenom fizičkom mjestu.

U idealnom slučaju, geofiting je element multifaktorske provjere identiteta. Tehnologija nije sigurnosni srebrni metak, ali može vašu organizaciju držati korak ispred. Na primjer, geofence neće zaustaviti hakera na licu mjesta ili zaposlenika u pristupu privilegiranim informacijama. Međutim, što ako netko ima povlašteni pristup s udaljene lokacije? Što ako haker dobije pristup računu phishingom? Upotreba geofencea može usporiti i zaustaviti njihov napredak slanjem upozorenja ili blokiranjem pristupa izvan prihvatljivih oboda. To je posebno učinkovito ako su postavljena ograničenja na detaljna područja, a ne na sav pristup iz određenih gradova ili država.

Kako Michael Abboud piše za Medium:

"Kombinacija geofitinga i multifaktorske provjere autentičnosti pruža dodatne slojeve sigurnosti koje je izuzetno teško infiltrirati."

Geofiting također može ograničiti dijeljenje društvenih mreža na popularnim mrežama. Na primjer, korisnici mreže za dijeljenje fotografija Flickr mogu postaviti geofence kako bi ograničili dijeljenje fotografija prijateljima u određenoj regiji. Ovakve značajke mogu biti umirujuće onima koji se žele družiti s lokalnom zajednicom, ali oprezni su da svoje slike podijele sa svijetom.

Pitanja o privatnosti

Do sada geofiting vjerojatno izgleda prilično atraktivno. Tehnologija može pružiti bolju sigurnost, angažman kupaca i pratiti situacije kada ne možete. Prije nego što skočite na brod pomoću geofitinga za svoj proizvod ili tvrtku, budite svjesni da tehnologija nema nedostataka. Osobito svoje privatnost korisnika može biti ugrožena.

Praćenjem gdje se nalazimo prema fizičkim objektima ili orijentirima, geofiting može prikupiti više osobnih podataka o korisniku koji su prvotno namjeravali. Nije samo to što tehnologija zna gdje smo: ona "vidi" s kojim mjestima komuniciramo. Zamjenik postavljen u blizini bolnice koji bilježi redovite posjete može ukazivati ​​na zdravstvene probleme ili na voljene osobe na intenzivnoj njezi. Geofiting okolnim mjestima klanjanja može ukazivati ​​na vjerske sklonosti, dok blizina noćnog kluba LBQT + može sugerirati seksualnu orijentaciju.

Što je još gore, osim praćenja, geofence se može pokrenuti i nanijeti mentalnu štetu prilikom prelaska crta. Najbolji primjer uključuje spor glavnog državnog odvjetnika Massachusettsa s Copley Advertising. Postavljajući geofiting oko klinika za reproduktivno zdravlje žena, Copley je zatim poslao ženama ciljane oglase i poruke, uključujući „Imate izbora“ i poveznice na alternative protiv pobačaja. Copley je slao informacije trećim oglašivačima, riskirajući ciljanje "potencijalno neželjenim oglašavanjem na temelju zaključaka o [njihovom] privatnom, osjetljivom i intimnom medicinskom ili fizičkom stanju."

Ako razmatrate uslugu geofitinga, prvo provjerite primjenjivo zakonodavstvo o privatnosti. Postoje li ograničenja u prikupljanju ili korištenju podataka? Zahtijevate li pristanak pojedinaca ili posebne zaštitne mjere? Mogu li nezainteresirani kupci odustati od usluge? U nekim područjima, kao što je Europa, geofiting može biti dopušten samo ako se korisnici prijave i pristanu koristiti uslugu prije uvođenja..

Ostale prepreke

Pored pitanja vezanih uz privatnost, i drugi problemi nastaju pretjeranom upotrebom geofitinga. TSheets, podjela brzih knjiga, s pravom spominje primjer Starbucks-a u New Yorku koji koristi geofiting za slanje ciljanih oglasa svaki put kada korisnik prođe Starbucksom. Zvuči dobro ... sve dok ne shvatite da će takva postava poslati prekomjerne obavijesti o svakom hodu, što bi na kraju iritiralo korisnika.

Ovisno o njihovom postavljanju, korisnici će također moći nesmetano navigirati oko vašeg geofencea. Geofiting može koristiti različite podatke o geolokaciji za utvrđivanje je li korisnik unutar ili izvan ograde, uključujući GPS podatke ili IP adresu. Što ako korisnik isključi GPS i maskira svoju IP adresu VPN-om? To se posebno odnosi na usluge koje pokušavaju ograničiti internetski pristup po državama. Business Insider bilježi da popularna streaming usluga Netflix nastavlja borbu protiv proxy usluga koje omogućavaju pristup američkom sadržaju izvan zemlje. Ako su svi podaci o geolokaciji onemogućeni ili sadrže lažnu adresu, geofence neće moći identificirati tko dolazi, tko odlazi ili treba poslati upozorenje.

Mogu li isključiti geofiting?

Pojedinačno, naša mogućnost odustajanja od geofitinga može biti ograničena na lokalne zakone o privatnosti ili svrhu izvornog geofencea. Međutim, za pojedince postoji nekoliko opcija kojima možete ograničiti kada geofences mogu vidjeti vaše dolazak ili odlazak.

 1. Provjerite postavke lokacije svog uređaja. Isključivanje praćenja lokacije, poput GPS podataka, ograničit će vas kako vas može prepoznati geofence. Za neke uređaje, poput određenih marki pametnih telefona, to se može učiniti prebacivanjem postavki postavki lokacije. Za druge uređaje možda ćete trebati ograničiti aplikaciju za praćenje GPS podataka aplikacijom. Isključivanje svih dolaznih i odlaznih signala, poput "zrakoplovnog načina", može se isključiti i lokacija; no imajte na umu da će način rada u zrakoplovu također isključiti mobilne podatke, wi-fi i dolazne pozive.
 2. Pogledajte svoje aplikacije. Većina geofitinga radi u komercijalne svrhe, poput oglašavanja, manifestuje se putem aplikacije putem obavijesti. Neke mogućnosti geofitinga zahtijevaju posebnu aplikaciju trgovine. Ako imate nekoliko aplikacija za trgovine, usluge ili redovite interakcije, provjerite postavke da li možete "isključiti" postavljanje reklama ili upozorenja.
 3. Razmotrite VPN. Čak i ako je praćenje lokacije isključeno, geofence i dalje može uspostaviti vašu opću lokaciju putem jedinstvene IP adrese uređaja. VPN-ovi omogućuju vam sakrivanje IP adrese šifriranjem podataka i kanaliziranjem u druge regije.

Buduće uporabe

Postoje li aplikacije za geofence još uvijek u uporabi? Neupitno. Kako se više uređaja povezuje na internet stvari, postoji veći potencijal da se predmeti identificiraju prema lokaciji. Infrastruktura koja podržava geofiting lako je dostupna i doista sveprisutna u doba pametnih uređaja. To omogućava da bilo tko poduzme geofiting za bilo koji broj svrha. Druga područja koja mogu vidjeti prilagodbe geofitinga uključuju:

 • Prijevoz robe, skladištenje i ostale logističke usluge
 • Sigurnosne značajke, poput vatrenog oružja koje djeluje samo na određenom mjestu
 • Gospodarenje divljinom i domaćom stokom
 • Atmosferska kontrola gostoprimstva. Dopuštanje određene tehnologije da se uključi ili utiša na temelju lokacije gosta

Uz to, mogu biti buduće svrhe koje će se probuditi ako se dodavanje geofitingu doda u drugu tehnologiju koja tek treba razviti ili na neviđene načine kako bi se sama tehnologija mogla razvijati. Dok se u ovom članku ispituju trenutne prilagodbe, geofiting 2.0 može biti točno iza ugla.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 1 =

Adblock
detector