Što je Zakon o zaštiti potrošača?

Povelja o pravima

Predlog zakona o privatnosti potrošača nije jedinstveni zakon, već je izraz koji se koristi za opisivanje nekoliko zakonodavnih pokušaja reguliranja obrade elektroničkih osobnih podataka u SAD-u. Predložene su mjere također nazvane „Bill Bill of Rights”, ili šire rečeno, “Internet Bill of Rights” osigurala bi privatnost potrošača osnovnim američkim pravom, ali dosad niti jedno nije postalo zakon.

Svi predloženi zakoni, koji su naglašeni kao Bill of Rights, nastoje postići slične ciljeve. Njegov je cilj regulirati tvrtke koje prikupljaju osobne podatke od korisnika kako bi potrošačima pružili veću individualnu kontrolu, privatnost i sigurnost kada su u pitanju njihovi podaci.. Uobičajene teme uključuju:

 • Sigurnost - Poduzeća su dužna da odgovorno osiguravaju i obrađuju osobne podatke
 • Transparentnost - Potrošači imaju pravo znati koje osobne podatke tvrtka ima na njima, kao i pravo na ispravljanje tih podataka kada su netočni.
 • Kontrola pristupa - Tvrtke su ograničene u načinu i s kim se mogu osobni podaci dijeliti s trećim stranama.
 • Pristanak - tvrtke moraju dobiti pristanak korisnika prije prikupljanja, korištenja ili dijeljenja osobnih podataka
 • Odgovornost - provođenje gore navedenih mjera od strane vlade.

Različite predložene mjere malo se razlikuju u onome što žele postići, ali to je suština toga.

Evolucija zakona o zaštiti privatnosti

Da biste dobili cjelovitu sliku o načinu na koji se s vremenom razvija Zakon o zaštiti privatnosti potrošača, evo kratkog pregleda Vremenska Crta:

 • 2009 - FTC domaćin je niza okruglih stolova kako bi se utvrdio kako najbolje zaštititi privatnost potrošača na područjima kao što su društveno umrežavanje, računalstvo u oblaku, oglašavanje, mobilni marketing te prikupljanje i korištenje osobnih podataka od strane trgovaca, posrednika podataka i drugih poduzeća.
 • 2010 - Ministarstvo trgovine SAD-a objavljuje izvješće o privatnosti komercijalnih podataka u kojem predlaže Načela pravedne prakse (FIPP), pravila o obavijestima o kršenju i dinamički okvir privatnosti.
 • 2012 - Obamina administracija uvodi nacrt prvog „Zakona o pravima na privatnost“, dobrovoljnog kodeksa ponašanja koji se fokusira na transparentnost, poštovanje konteksta, sigurnost, pristup i točnost, fokusirano prikupljanje i odgovornost. Nacrt nije dobio mnogo pozornosti.
 • 2015 - Obama otkrio nacrt zakona o Zakonu o zaštiti privatnosti potrošača iz 2015. Prijedlog je primio oštre kritike kako od strane zagovornika privatnosti, koji tvrde da ovaj račun sadrži previše rupe, i tehnoloških tvrtki, koje tvrde da bi taj zakon trebao nametnuti teške propise.
 • 2017. - U svom posljednjem tjednu na čelu, Obamina administracija objavljuje izvještaj na web stranici Bijele kuće u kojem se prepričavaju prethodni pokušaji zakonodavstva o privatnosti i daju nadolazeću administraciju savjete o toj temi. Naknadna Trumpova administracija smjesta je uklonila izvješće jednom u službi.
 • 2018. - U siječnju je telekomunikacijski titan AT&T zagovara "Internet Bill of Rights", pozivajući Kongres da donese nove zakone "koji upravljaju internetom i štite potrošače." Kritičari neutralnosti mreže odmah su kritikovali AT&T, nazvavši tvrtku licemjernom zbog mnogih prethodnih napora na stiliziranju neutralnosti mreže i privatnosti širokopojasne mreže.
 • 2018. - U travnju, Senatski demokrati uvode Zakon o SAVJETU, koji nazivaju „računom o privatnosti prava“.
 • 2018. - U listopadu, Ro Khanna (D-California) uvodi novi "Internet Bill of Rights", koji uključuje mnoge iste mjere kao i prethodno zakonodavstvo o privatnosti, u kombinaciji s nekim mrežama zaštite neutralnosti.

Internetske tvrtke i proizvođači uređaja uglavnom su bili protiv Obaminog prijedloga iz 2012. i prijedloga za 2015. godinu. No, danas je privatnost podataka mnogo veća tema u našem svakodnevnom diskursu. Prikuplja se više naših podataka, a kršenja podataka i incidenti zlostavljanja, poput hakiranja izbora, postaju sve učestaliji. Iz tih razloga, čini se, tehnološke tvrtke spremnije su prihvatiti propise, iako nevoljko.

Ostatak ovog članka usredotočit će se na tri glavna prijedloga za nacrt zakona o privatnosti potrošača koji su iznijeli političari: izvorni račun Obamine administracije, zakon CONSENT i račun zakona o privatnosti Ro Khanne o internetskim stranicama.

Zakon o zaštiti privatnosti potrošača iz 2015. godine

President_Barack_ObamaNakon što se nekolicina zainteresirala za nacrt Obamine administracije iz 2012., Bijela kuća je izradila vlastiti nacrt prijedloga zakona za 2015.: Zakon o zaštiti privatnosti potrošača iz 2015. godine. Namjera je postavila uvjete zakonite obrade osobnih podataka, sličnih europskim GDPR. Prijedlog zakona pružao je osnovnu zaštitu potrošačima, uključujući odredbe da organizacije moraju:

 • Obradite osobne podatke na način koji je u skladu s kontekstom u kojem su potrošači dostavili te podatke.
 • Dopustite potrošačima da isključe upotrebljavaju li se njihovi osobni podaci neumjereno u kontekstu.
 • Izbrišite i de-identificirajte osobne podatke u razumnom vremenu
 • Provedite razumnu sigurnost za osobne podatke.
 • Izraditi kodeks ponašanja za rukovanje osobnim podacima (u nekim industrijama).

CPBORA bio je oštro kritiziran i od tehnoloških tvrtki i od zagovornika privatnosti. Tehničke tvrtke navele su uobičajene razloge za suprotstavljanje regulaciji - prekomjerna opterećenja, neupotrebljive inovacije, manje konkurencije itd. Nepotrebno je reći da to nikada nije prošlo.

Grupe privatnosti tvrdile su da će taj račun tehnološkim tvrtkama omogućiti pisanje vlastitih pravila, a ne davanje FTC ovlasti za postavljanje i provođenje propisa. Također su istakli da će nacionalni zakon narušiti državne zakone koji nude jaču zaštitu. Čak je i sam FTC pokazao zabrinutost zbog toga što zakon nije dao potrošačima primjenjive zaštitne mjere.

Zakon o SAVJETU

ed MarkeyPredložena je online obavijest o kupcu za zaustavljanje mrežnog prijestupa pružatelja usluga ruba (PDF) usred skandala Facebook-Cambridge Analytica, u kojima su milijuni korisnika Facebooka nesvjesno imali podatke svojih računa koji su korišteni za ciljanje u političkim kampanjama.

Prema tom zakonu, Federalna komisija za trgovinu (FTC) zahtijeva da uspostavi internetsku zaštitu privatnosti i vlada u tvrtkama koje glase podatke poput Facebooka i Googlea. Želja je postići nekoliko stvari, uključujući tvrtke koje moraju:

 • Prije dijeljenja, prodaje ili upotrebe osobnih podataka pribavite pristanak korisnika
 • Razviti razumne sigurnosne prakse
 • Obavijestite korisnike u slučaju povrede podataka
 • Obavijestite korisnike o svim prikupljanjem, korištenju i dijeljenju osobnih podataka

Neki su kritičari izrazili zabrinutost što definicija osobnih podataka nije dovoljno široka, kao što je ne uključivanje adresa e-pošte ili imena među podatke koji zahtijevaju suglasnost.

Zakon o SAVJETU uveden je u Senat i u Odboru je u vrijeme pisanja. Ed Markey (D-Massachusetts), koji je predstavio prijedlog zakona, primio je doprinose u kampanji od telekomunikacija, uključujući Comcast i DISH Network.

Internet Kinona zakona o Ro Khanni

Ro_KhannaInternet račun zakona o Ro Khanni jest još nije stvarni račun, i umjesto toga uveden je kao oped u New York Timesu. Iznio je popis načela za koja možemo očekivati ​​da će se kasnije naći u stvarnom prijedlogu zakona. Poziva mnoge iste teme kao i prethodne račune o privatnosti plus nekoliko zaštite neutralnosti mreže. Neke ključne točke uključuju:

 • Potrošači imaju znanje i imaju pristup svim osobnim podacima koje posjeduju tvrtke.
 • Tvrtke moraju dobiti pristanak za prikupljanje ili dijeljenje osobnih podataka.
 • Potrošači moraju biti u mogućnosti pribaviti, ispraviti ili izbrisati osobne podatke koje posjeduju tvrtke „tamo gdje je to primjereno kontekstu“.
 • Poduzeća moraju pravodobno obavijestiti korisnike u slučaju kršenja podataka.
 • U skladu s neutralnošću mreže, davatelji internetskih usluga ne mogu blokirati, gasiti niti sudjelovati u plaćenom prioritetu interneta na načine koji nepravedno favoriziraju određeni sadržaj, aplikacije, usluge ili uređaje.
 • Što se tiče privatnosti širokopojasne mreže, davatelji internetskih usluga ne mogu prikupljati osobne podatke koji su im nepotrebni za pružanje Interneta bez odobrenja.
 • Potrošači imaju pravo na univerzalni pristup internetu i trebaju postojati jasne i transparentne cijene za internetske usluge i pružatelje usluga.
 • Potrošači imaju pravo na prenosivost podataka i mogu premještati svoje podatke s jedne na drugu mrežu.
 • Poduzeća moraju imati razumne sigurnosne prakse za zaštitu osobnih podataka.
 • Potrošači imaju pravo na informaciju ako dođe do promjene nadzora nad njihovim podacima.
 • Potrošači uživaju slobodu od prikupljanja metapodataka bez jamstva, uključujući vladin nadzor.
 • Nema više gag naloga; tvrtke imaju pravo objaviti javnosti detalje o zahtjevima vlade.

Čini se da je cilj Khanninog plana proširiti novi Kalifornijski zakon o privatnosti potrošača na ostatak SAD-a. Taj zakon, donesen ranije 2018. godine, omogućava potrošačima pravo da znaju koje podatke je o njima prikupila bilo koja tvrtka i s kime se te informacije dijele. Potrošači mogu zahtijevati da tvrtka briše njihove osobne podatke, a tvrtke moraju pružiti jednaku uslugu kupcima bez obzira na podatke koje su prikupili.

Khannin prijedlog je šire nego prethodni pokušaji zakonodavstva. Potreban je cilj pružateljima internetskih usluga (ISP), osim internetskih divova, i dodaje neutralnost mreže. Iako je neutralnost mreže svakako vruća tema u tehnološkoj industriji, ona nije posebno povezana s privatnošću, pa je to razlog zašto ga Khanna naziva „Internet računom prava“, a ne „Bill Bill of Rights“. Nejasno je hoće li to sve biti iznesen u okviru jednog prijedloga zakona ili podijeljen na više zakona. Također nije jasno koji će državni organ biti odgovoran za provođenje.

Kao demokrata, Khannini pokušaji su zakonodavstva o privatnosti vjerojatno neće proći u trenutnom Senatu koji ostaje pod republikanskom kontrolom. Nadalje, njegova izborna jedinica u Kaliforniji uključuje Apple, Google i Facebook - ogromni pokretači poreznih prihoda za državu koja se također ubraja među najgore počinitelje raznih vrsta loših praksi privatnosti koje on pokušava spriječiti. Khanna je primili donacije za kampanju kompanije Alphabet (a.k.a. Google) i mnogih drugih tehnoloških tvrtki u prošlosti, tako da trebamo sa skepticizmom pristupiti svim budućim zakonima.

Ako se usvoji, Prijedlog zakona o privatnosti mogao bi temeljito izmijeniti poslovne modele temeljene na oglašavanju na koje se oslanjaju toliko internetske tvrtke, od divova poput Googlea i Facebooka do malih izdavača i blogova. Specifični jezik zakona i stvarna provedba u konačnici će upravljati ishodom. Na primjer, kako tehnološke tvrtke jednostavno moraju učiniti da prosječna osoba pregleda, izmijeni, premjesti ili izbriše njihove osobne podatke? Pogodnost za krajnje korisnike igrat će ogromnu ulogu u tome da li bi takav zakon zapravo imao utjecaja.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 18 = 24

Adblock
detector