Torrent alternative od buke i kako ih sigurno koristiti

Logotip piratskog zaljeva

Iako je The Pirate Bay (TPB) izdržao većinu napora na rušenju različitih vlada i davatelja internetskih usluga, sve je više pod nadzorom hostinga piratskih sadržaja. Iako se većina vladinih nastojanja uglavnom usredotočuje na one koje upravljaju i upravljaju bujicama poput The Pirate Bay (njegovi osnivači su svi bili u zatvoru), ISP-ovi i dalje ciljaju čak i povremene korisnike bujica koji koriste bujice svih vrsta.

Budući da je TPB izuzetno popularno mjesto za bujice, oni koji ga koriste također su pod pažnjom provjere. Zapravo, u Velikoj Britaniji, najveći davatelji internetskih usluga uskoro će slati „obrazovne e-mailove“ onim korisnicima za koje se utvrdi da IP adrese dijele i preuzimaju piratski sadržaj na mreži s kolegama poput Perate Bay-a. Iako to neće odmah rezultirati gubitkom internetskih privilegija s tim tvrtkama, postoje neke naznake da će internetske usluge poput Sky i Virgin Media započeti s prekidom pristupa Internetu za one koji nastave mučiti čak i nakon slanja e-poruka..

Ako se The Pirate Bay zbog svoje popularnosti osjećate pomalo oprezno, postoje sigurnije, legalne alternative u kojima biste mogli uživati. A ako se i sada nađete u mučenju, pobrinut ćete se da i vi budete sigurni dok to radite.

Vidi također: Najbolji VPN-ovi za bujice

Torrento je potpuno legalna aktivnost i može se obaviti putem legalnih web stranica. Iako možete pronaći javno vlasništvo, open source, besplatni i legalni sadržaj na primarno piratskim web lokacijama poput The Pirate Bay, može biti teško razlikovati dobro od lošeg. Korisnicima toplo preporučujemo da se drže legalnih torrent stranica kad god je to moguće.

Comparitech ne odobrava niti potiče kršenje ograničenja autorskih prava. Torrenting je savršeno legalni postupak preuzimanja i dijeljenja ako se pravilno koristi i koristi putem legalnih i službenih web stranica i usluga. Prije preuzimanja ili strujanja materijala zaštićenog autorskim pravima bez dopuštenja, razmotrite zakon, žrtve i rizike piratstva.

Kako sigurno koristiti bujice

Velika Britanija nije jedina zemlja u kojoj možete pronaći „obrazovne e-poruke“ u pristigloj pošti. U SAD-u, Kanadi i Australiji davatelji internetskih usluga redovito šalju obavijesti o kršenju autorskih prava korisnicima čije IP adrese dobivaju od vlasnika autorskih prava.

Mnogi pojedinci novi u bujici možda nisu svjesni da se to događa. No, nositelji autorskih prava i trgovačke organizacije poput MPAA aktivno će nadzirati velike web stranice za bujicu i prikupljati IP adrese koje dijele piratski sadržaj. Zapravo će neki čak i sami zasijati sadržaj kao način da lakše otkriju tko dijeli i preuzima njihov sadržaj.

Davatelji internetskih usluga nisu uvijek u pravu i povremeno će pogrešno slati obavijesti o kršenju autorskih prava. Na vašem kraju, ponekad će biti teško znati je li sadržaj koji mučite ili nije piratski. Vaše najbolje metode za izbjegavanje potencijalnih glavobolja povezanih s bujicom su korištenje legalnih mjesta za mučenje i korištenje virtualne privatne mreže ili VPN-a.

VPN usluga će usmjeriti vaš internetski promet preko vanjskog poslužitelja. U tom će vam postupku biti dodijeljena nova IP adresa. Svatko tko izvana nadgleda vaše aktivnosti vidjet će samo dodijeljenu IP adresu, a ne vašu. Oni vam to neće moći pratiti, jer će vaš identitet i stvarna IP adresa biti skriveni iza proxy poslužitelja.

Postoji veliki broj VPN opcija. Međutim, dok neki ne dopuštaju bujicu, drugi frustrirajuće spora. Ostale VPN usluge ne nude razinu zaštite privatnosti koju čak i legalni torrenteri traže. Besplatni VPN-ovi obično imaju ograničenja podataka, nedovoljnu razinu sigurnosti, pa čak postoje i podaci o kupcima koji sadrže zlonamjerni softver. Iako besplatni VPN-ovi imaju svoje mjesto i nisu svi loši, obično se smatraju nedovoljnim za bujicu.

Vrlo popularan VPN za bujice je IPVanish koji ne bilježi vaše aktivnosti, vrlo je brz, ozbiljno shvaća vašu privatnost sa značajkama uključujući DNS zaštitu od propuštanja i omogućava bujicu na svojoj mreži.

NAJBOLJI VPN ZA TORRENTIRANJE: IPVanish ima veliku mrežu nekontroliranih poslužitelja koji postižu velike brzine što je izvrsno za bujice i dijeljenje datoteka P2P. Snažne značajke zaštite i privatnosti. Također omiljeno za Kodi i Amazon Fire Stick zbog svojih aplikacija i mogućnosti strujanja. Obiteljski, jer može rukovati s 10 istovremeno povezanih uređaja. Isprobajte bez rizika uz 7-dnevnu garanciju povrata novca.

Jednom kada postavite VPN, preporučljivo je provjeriti da li ne curi prije bujice. Da biste saznali kako testirati VPN prije bujice, pogledajte ovaj vodič.

Što je dobar VPN za bujice?

Neće svaki VPN vani biti dobar za bujice. Iako mnogi pružatelji VPN usluga nude vrlo slične značajke, nisu sve pogodne ili prijazne za bujice. Ako razmišljate o upotrebi VPN-a dok bujice, bit ćete sigurni da pružatelj usluga nudi sve sljedeće prednosti:

  • Domaćin u zemlji prilagođenoj privatnosti. Nije svaka zemlja prijateljska. Uistinu, neke će države imati zakone koji onemogućavaju pružatelju VPN-a jamčenje vaše anonimnosti. Odlučite se za VPN davatelje čija je tvrtka registrirana u "prijateljskim" zemljama, kao što su Švicarska, Malezija ili Britanski Djevičanski otoci.
  • Vodi strogu politiku zabrane zapisa. To znači za vas davatelj ne vodi evidenciju o osobnom prepoznavanju podataka o vašim aktivnostima. Dok će oni čuvati i snimati metapodataka, ta vrsta podataka nema podatke koji bi se mogli povezati s vašim identitetom.
  • Koristi brze poslužitelje. Kada usmjeravate vezu putem VPN-a, suočit ćete se s bržim brzinama veze kao posljedicom rada VPN-a. Međutim, kvalitetne izvrsne usluge omogućit će vam velike brzine preuzimanja i prijenosa, čak i kada ste povezani s jednim od njihovih VPN poslužitelja. Udaljenost između vas i lokacije poslužitelja koje odaberete imat će utjecaj, ali neke usluge pružaju brze servere koji čak i suprotstavljaju smanjenju brzine zbog vremena putovanja.
  • Nudi neograničenu propusnost i podatke. Ovisno o tome koliko bujica planirate učiniti, možda ćete htjeti izbjeći VPN uslugu koja provodi ograničenja podataka i ograničenje propusnosti. Te će se kapke brzo navući na vas. VPN usluge koje upotrebljavaju ograničenja podataka to čine iz više razloga, koji uključuju odvraćanje od teških torrent korisnika.
  • Pruža zaštitu DNS i IP od curenja. Kad ste povezani s VPN-om, ponekad proxy može propasti i vaša stvarna IP adresa iscuri. Ako se to dogodi, mogao bi biti otkriven vaš stvarni identitet. Mnoge će službe koristiti razne metode zaštite od takvih propuštanja, uključujući prekidače za zaustavljanje koji isključuju pristup internetu u cijelosti ili pojedinačnim programima u kojima se pojavljuju curenja.

Više pojedinosti o odabiru VPN-a potražite u našem članku o najboljem VPN-u za bujicu i savjetima o nekim uslugama koje biste trebali izbjegavati..

Najbolje službene alternative The Pirate Bay

Gusarski zaljev nije jedino dostupno bujice. Ako tražite sjajnu, besplatnu i legalnu alternativu, sljedeće web stranice nude milijune datoteka.

Internetska arhiva

archive.org gusarski zaljev

Kao torrent korisnik bio bi odbačen ako se ne nađete u internetskoj arhivi. Internet najveća i najbolja stranica takve vrste, Internet Arhiva je javno, besplatno i potpuno legalno web mjesto koje katalogizira i pohranjuje milijune filmova, TV emisija, video igara, web stranica, slika, softverskih programa i još mnogo toga.

Dok se datoteke mogu preuzimati redovitim FTP metodama, možete koristiti i mogućnost bujice koju nudi internetska arhiva ne samo da brže preuzimaju već sudjeluju u pomaganju drugima sejanjem tih bujica. Preko 2 milijuna različitih datoteka, web stranica, filmova i još spremnije za bujice putem ove web stranice. Bilo koji torrent klijent će raditi, iako je Archive.org osobno testirao i preporučuje Transmission, µTorrent i Vuze.

Torenti javnih domena

bujice javnih domena alternative gusarske torrent alternative

Torrents javnih domena mnogo je manji od internetske arhive, ali održiva opcija za one u potrazi za filmovima iz javnih domena. Na web mjestu nalazi se gotovo 1000 filmova koji su u javnoj domeni i dostupni za besplatno preuzimanje.

Nažalost, ovo je web mjesto pomalo staro i nije ažurirano neko vrijeme. Iako bujice i dalje rade, vjerojatno ćete utvrditi da je većina onoga što web mjesto nudi izvan bujica trenutačno nedostupno ili jednostavno više nema koristi. Ipak dostupno je na stotine filmova koji pokrivaju žanrove poput znanstvene fantastike, komedije, akcije, drame i više.

Da bi Torrents javnih domena radio, trebat će vam bilo koji slobodno dostupan BitTorrent klijent.

Legiti bujice

zakonite bujice gusarske alternative torrent alternative

Kao i Torrenti javnih domena, Legit Torrents dobro funkcionira za ono što dobivate iako je zastario. Legit Torrents zadovoljava svoje ime, jer je sav sadržaj dostupan na ovim stranicama zakonit. Možete pronaći veliki broj softvera, igara i filmova koji su legalno besplatni i dostupni. No, posljednji put kada je bilo koji sadržaj dodan u 2014. To znači da nećete pronaći ništa novo putem ove usluge.

Ovdje će raditi bilo koji BitTorrent klijent, kao i ostali pravni torrent servisi.

Vuze

vuze gusarsku uvalu

Vuze možete prepoznati kao bujnog klijenta. Međutim, Vuze također ima vlastitu torrent hosting uslugu pod nazivom Vuze StudioHD Network. Ovdje je velika količina sjajnog sadržaja, uključujući značajnu količinu TED Talk videa, komedije, vijesti i neke popularne TV emisije poput Weeds i Dexter.

Tražite više opcija? Na njihovoj wiki stranici, Vuze nudi dugačak popis općih i nišanskih torrent stranica, uključujući:

  • URLHash - web mjesto koje vam omogućuje da svaki HTTP URL pretvorite u .torrent datoteku
  • Jamendo - bujica za streaming i dijeljenje glazbe
  • Akademske bujice - torent mjesto namijenjeno akademskim dokumentima, datotekama i drugom sadržaju s preko 22 terabajta besplatnog sadržaja.

Pirent Bay torrent alternative koje treba izbjegavati

Ako tražite alternativne bujice alternativa The Pirate Bay, predlažemo da isprobate gore navedene pravne opcije. Sljedeće alternative bujice se ne preporučuju, jer se one bave sličnim nivoima piratstva kao The Pirate Bay. Iako je zakonski sadržaj u javnoj domeni dostupan putem svih ovih opcija, bujice ispod svih stranica usredotočene su na kršenje autorskih prava. 

ExtraTorrent
extratorrent

Vrsta datoteke P2P: Veze magneta i torrent datoteke

ExtraTorrent će se vjerojatno naći u istom čamcu kao Kickass Torrents i The Pirate Bay, ako i dalje raste što brže. Bez obzira na to, vrlo je popularan i lako dostupan. Pronaći ćete da se ExtraTorrent računa kao "najveći svjetski BitTorrent sustav." Na ovoj smo stranici odlučili da im uzmemo riječ s obzirom na to da je web mjesto drugo najpopularnije torent mjesto, odmah ispod mjesta Pirate Bay. ExtraTorrent piratski sadržaj čini lako dostupnim za bujice, što je ključni razlog zašto ga ne preporučujemo u većinu svrha.

RARBG
Rargb

Vrsta datoteke P2P: Veze magneta i torrent datoteke

Rarbg je dobavljač veza torrent-a i magneta. Izuzetno je popularan s visokom razinom internetskog prometa. Rarbg je pomalo zatvoreno web mjesto, što omogućuje ograničen broj registracija za one koji sadu sadržaj. Svatko može koristiti Rarbg za preuzimanje bujice, iako je većina ovdje pronaći piratske filmove i TV emisije. Njegova popularnost i fokus na pirateriji znače da je blokiran na nekoliko mjesta, poput Velike Britanije i Saudijske Arabije. Ako ste u Australiji, možda ćete pronaći da će se Rarbg uskoro pridružiti The Pirate Bayu jer će ga internetski korisnici blokirati. Do tada uživajte.

YTS.AG
YTS

Vrsta datoteke P2P: Veze magneta i torrent datoteke

Na stranu gusarski sadržaj, čak i obični bujice često sa skepticizmom gledaju na YTS.AG. YTS.AG je optužen za otmicu imena, pa čak i ikone sada već nepostojeće torrent službe YTS (YIFY). To je optužba istinita. To ne sprečava YTS.AG da bude popularan bujice za televiziju i filmove, iako krađa imena iz popularne usluge ne ide dobro širokoj zajednici. Ostale web lokacije odbile su rad s YTS-om, tako da ćete otkriti da nema pristup toliko sadržaju kao neke druge torrent stranice. 

Iako ćete utvrditi da je YTS jednostavan za upotrebu, nije zakonit. Ne preporučujemo ovu web lokaciju zbog ovisnosti o piratskim strujama. Ovdje možete pronaći legalni sadržaj, ali morat ćete biti pametni, pa čak i tada koristiti VPN da biste izbjegli upozorenja davatelja internetskih usluga..

Torrentz2
Torrentz2

Vrsta datoteke P2P: Torrent datoteke

Torrentz2 je preuzeo drugačiji pristup pretpostavljanju naziva mjesta za isključivanje bujica. Dok je YTS.AG krenuo za otmicom, Torrentz2 je krenuo u čast sjećanja na svog prethodnika. Torrentz2 preuzeo je položaj nakon što je popularna stranica Torrentz zatvorila trgovinu. Torrentz2 se također nastojao poboljšati na bivšoj web lokaciji Torrentz, što je i učinjeno. To mu omogućuje da i dalje raste u popularnosti. Ta popularnost, naravno, dolazi pod cijenu legitimiteta, jer Torrentz2 slijedi na putu svog prethodnika baveći se prvenstveno autorskim pravima. 

Torrentz2 djeluje malo drugačije, omogućujući vam da pretražite preko 60 drugih torrent stranica za veze i specijalizirane privatne tragače. Pomoću ove metode sigurno je lako pronaći legalni sadržaj putem Torrentz2. Međutim, većina web lokacija koje možete pretraživati ​​su gusarske stranice.

1337X
1337x logotip

Vrsta datoteke P2P: Veze magneta i torrent datoteke

1337X (leetx ili "elita x" za one koji ne govore hakerski jezik) je torrent dobavljač indeksa i magnetskih veza koji ima dobru količinu zajedničkog s The Pirate Bay, uključujući fokus na piratskim sadržajima. Neki su naveli 1337X kao jednu od najboljih alternativa The Pirate Bay u slučaju da se TPB zauvijek zatvori u nekom trenutku. Web mjesto je prije nekog vremena imalo sigurnosnih problema, ali od tada je ispravilo sve probleme u vezi s tim. Ipak, to muči ovu stranicu. Uz fokus na piratstvo, njegova prošla povijest sa kršenjima sigurnosti omogućuje da preporučamo korisnicima protiv ove web lokacije.

Opasnosti od bujice

Iako se bujica može koristiti u mnoge zakonite svrhe, dobar dio bujica dizajniran je oko piratskog materijala zaštićenog autorskim pravima. Zbog toga ste vjerojatno čuli neke loše stvari o bujici. Peer-to-peer mreže, općenito, često se ciljaju na davatelje internetskih usluga i vlasnike autorskih prava. S obzirom da je piratski materijal zaštićen autorskim pravima posvuda nezakonit, čak bi i prosječni torrent korisnici trebali biti svjesni pravnih problema. Međutim, postoje i druga pitanja vezana uz bujicu koja često ne dobivaju toliko pozornosti kao zakonska pitanja. Glavna među njima su briga o privatnosti zbog načina na koji djeluje bujica i sigurnosni problemi koji mogu nastati prilikom preuzimanja datoteka koje izgledaju kao pouzdane..

S pravne strane:

Torrento funkcionira tako što različiti ljudi dijele različite dijelove datoteke. Preuzimanjem i prijenosom malih paketa, raspoređenih na veći broj korisnika, bujica omogućuje bržim preuzimanjem datoteka. Tehnološki gledano, bujica je odličan način za smanjenje vremena preuzimanja, čak i kad je veličina datoteke posebno velika. Međutim, sama priroda toga funkcionira čini problematičnom za sve korisnike.

Iako je preuzimanje materijala zaštićenih autorskim pravima sigurno nezakonito, većina agencija za provođenje zakona ne cilja one koji preuzimaju takve datoteke. Njihovi su glavni ciljevi oni koji dijele ili sjeme te datoteke. Međutim, bujicom svi pojedinci koji su uključeni u proces postaju dionici datoteka. To čak i povremenog torrent korisnika stavlja izravno u križanje vlasnika autorskih prava.

Naime, korisnici se oslanjaju na VPN-ove kako bi se izbjegli pravni sukobi. To im omogućuje bujice bez da ISP identificira odakle dolazi internetski promet. Iako će moći vidjeti da određeni korisnik preuzima i preuzima puno podataka, neće moći utvrditi o čemu se radi. Neki davatelji internetskih usluga nameću skrivene kapice podataka kako bi spriječili jake muke, ali ne mogu se poduzeti nikakve pravne radnje, jer je sadržaj tih podataka maskiran iza VPN-a..

Međutim, povremeni korisnici torrenta, pa čak i oni pravni sadržaji koji bujice, mogu biti nesvjesni tih posljedica i nisu svjesni da bi neke datoteke koje su preuzele mogle biti piratski materijal. Mnogi su pojedinci nenamjerno primili obavijesti o kršenju autorskih prava od svojih davatelja internetskih usluga.

O privatnosti i sigurnosti:

Torrenting bez VPN-a ili druge IP proxy metode može korisnike ostaviti vrlo izloženim. Kada bujite, vaša IP adresa prikazuje se drugima koji preuzimaju ili prenose istu datoteku u onome što je poznato kao "roj". Torrenti djeluju dijelom tako što grupi pojedinaca omogućuju da se pridruže i dijele bitove i dijelove čitavih datoteka s rad se proširio među prenositeljima. To vam omogućuje brže preuzimanje, ali dio sporazuma u većini torrent mreža je i da učitavate sadržaj. Vašu IP adresu mogu dobiti drugi na mreži, uključujući vlasnike autorskih prava.

Uz to, omogućavanje prikazivanja vaše stvarne IP adrese u bujici može vas učiniti metama za različite vrste napada. Vaša IP adresa može se lako povezati s vašom fizičkom adresom i pravim imenom. Kad se to dogodi, vaš stvarni identitet može biti izložen i svatko tko ga ima može napraviti značajnu štetu vama, vašem računalu i narušiti vašu privatnost.

Također zabrinjava činjenica da neke bujice mogu prenijeti viruse ili malware. Iako je većina bujica sigurna, neke bujice ne ograničavaju tko može učitati ili saditi sadržaj. Neki će torrent korisnici učitati zlonamjerni softver koji je dizajniran tako da izgleda poput popularne datoteke ili se sprema u jednu. Ovo rezultira time da neki torrent korisnici nenamjerno preuzimaju zlonamjerni softver. Nažalost, to nije nešto što će VPN program spriječiti i to nije nešto što se može lako uočiti unutar imena datoteke. U tim je situacijama važno redovito korištenje softvera za zaštitu od virusa i pokretanje skenera od zlonamjernog softvera. Ovdje možete pronaći naš najbolji pregled najboljeg antivirusnog softvera.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 − 29 =

Adblock
detector