УДП вс ТЦП: Шта су они и како се разликују?

УДП вс ТЦП_ Шта су они и како се разликују_


Да бисте разумели разлике између ТЦП и УДП-а, прво морате имати основно разумевање темељног ИП протокола. Овај чланак ће објаснити шта су сви ови протоколи, разлику између УДП и ТЦП и неколико примера како се користи.

ИП протокол

тцп удп ип протоколи

Сваком уређају који је повезан на Интернет додељена је јединствена ИП адреса коју чине бројеви и децимални бројеви. Попут физичке адресе, ИП адресе омогућавају рачунарима повезаним Интернет да пронађу једни друге и шаљу ствари напред и назад, функцију која се зове „усмеравање“. Без ИП протокола, не бисмо имали интернет.

Интернет протокол функционира дијељењем података на мале комаде који се називају датаграми или пакети. Комади се затим преко Интернета шаљу са једне ИП адресе на другу.

Поред самих података, ИП пакети садрже и информације о рутирању попут одредишне ИП адресе одакле су упућени. Ова информација се назива „хеадер.“

Једном када пакет напусти ваш уређај, прелази се на а пролаз. Овај пролаз је још један рачунар који може видети део ИП адреса на Интернету. Ако одредишна ИП адреса пакета није она коју гатеваи може видјети, пакет се просљеђује на сљедећи гатеваи на линији. Овај се поступак понавља све док пакет не достигне гатеваи који препознаје одредишну ИП адресу као припадајућу домен. Тај пролаз прослеђује пакет на рачунар чија је адреса наведена у заглављу.

Будући да су подаци подељени у пакете, не мора сви да путују истом рутом путем интернета или чак да дођу у ред.

Сваки пут када користите Интернет, вероватноћа је да користите ИП протокол. Агностик је типа података који се размењују, па се користи за готово све, укључујући текст, слике, аудио, видео, игре, е-пошту, поруке, датотеке и још много тога.

Већина апликација данас користи четврту верзију интернетског протокола, познату као ИПв4. Можда сте чули и за замену ИПв4-а, ИПв6. Тренутно две верзије раде паралелно, али усвајање ИПв6 расте и коначно ће заменити ИПв4. Разлог је тај што у свету понестаје ИПв4 адреса - његови изумитељи нису предвидјели ширење интернета у мери у којој постоји данас. ИПв6 омогућава далеко више ИП адреса плус неке друге техничке надоградње о којима нећемо овде.

Такође видети: ИПВ6 вс ИПВ4

ТЦП

ТЦП је стигао пре УДП-а. Залаже се за протокол контроле преноса. Често ћете то видети као ТЦП / ИП, иако не постоји разлика између тога и ТЦП-а.

ИП протокол раздваја податке у пакете и шаље их на одредиште преко интернета, али како да те пакете вратите заједно када стигну? За то је ТЦП измишљен. Једном када пакети стигну до свог одредишта, уређај за пријем их поново саставља у њихов оригинални облик.

ТЦП захтева од обе стране да комуницирају ради успостављања везе и слања података. ТЦП гарантује да ће прималац добити пакете по редоследу у складу са тим редни бројеви укључено у заглавље. Прималац ће послати поруку назад пошиљаоцу за сваки пакет, признавање да су примљени. Сви пакети које прималац није признао поново се шаљу. Пакети се провјеравају на грешке помоћу а контролни зброј, која је такође укључена у заглавље.

ТЦП_хеадер

Због свега тога уназад између клијента и сервера, ТЦП може поуздано да обезбеди интегритет података који се размењују путем интернета. Једноставно речено, може гарантовати да подаци стижу тачно онако како су послани без модификација или недостајућих делова. То ТЦП чини корисним за велики број апликација и то је протокол који се најчешће користи на Интернету. Сваки пут када кликнете на везу, преузмете датотеку у свој веб прегледач, ажурирате апликацију или отворите е-пошту, ТЦП се вероватно користи.

Међутим, сва та комуникација напред-назад успорава ТЦП. Ако пакет нестане, цела операција се задржава док се поново не пошаље. Иако ово у стварном животу значи само милисекунде, то може утицати на перформансе за апликације које захтевају велику пропусност. Унесите УДП.

УДП

УДП означава Усер Датаграм Протоцол. Подсетимо се да су датаграм и пакет више или мање иста ствар. УДП, такође изграђен на врху ИП протокола, делује слично као ТЦП, али јесте једноставније и брже.

Главна разлика је у томе УДП не мора од примаоца да га потврди да је сваки пакет примљен. Сви пакети који се изгубе у транзиту не замерају се. То омогућава рачунарима бржу комуникацију, али примљени подаци можда не одговарају тачно послатим подацима.

УДП пакети немају редне бројеве, тако да могу изаћи из реда. Они ипак имају контролне збројеве, тако да пакети који стигну су заштићени од корупције или модификација у транзиту.

УДП_хеадер

Из тог разлога, УДП се користи када је брзина пожељнија од интегритета и исправљања грешака. Неке уобичајене апликације укључују стреаминг видео и музике, пренос уживо, гласовне и видео позиве (ВоИП) и мрежно играње. У тим сценаријима уопште није битно да ли изгубите повремени видео оквир или притисак на дугме, што погодује УДП-у. ДНС саобраћај се обично размењује преко УДП протокола.

Такође видети: Водич за УДП

ОпенВПН преко УДП и ТЦП

Многе популарне ВПН апликације које се ослањају на ОпенВПН протокол омогућавају корисницима да бирају између УДП и ТЦП протокола. Ни једно ни друго нису бољи од осталих, а већина крајњих корисника неће приметити велику разлику. Као што смо раније споменули, УДП ће углавном нудити боље брзине, али варира од случаја до случаја.

У неким ће случајевима један или други можда требати да заобиђу ватрозид. УДП и ТЦП могу радити на различитим портовима, а неки заштитни зидови могу на црној листи, на пример, користити ОпенВПН уобичајени УДП порт. Ако установите да вам је ОпенВПН веза блокирана због цензуре, покушајте пребацити се на други протокол. ТЦП је генерално бољи за ово.

УДП вс ТЦП

Ево закључка неких главних разлика између УДП-а и ТЦП-а:

УДП:

  • Користи се за стриминг видео, играње, ВоИП, пренос уживо
  • Брже и захтева мање ресурса
  • Пакети не морају нужно стићи у ред
  • Омогућује недостајуће пакете; пошиљалац не може знати да ли је примљен пакет

ТЦП:

  • Најраширенији протокол на Интернету
  • ТЦП гарантује да не недостају пакети и сви послати подаци чине га примаоцу
  • ТЦП шаље пакете по редоследу да би их било лако повезати заједно
  • Спорији и захтева више ресурса

Ако разумете следећу шалу, тада имате основно разумевање разлика између ТЦП и УДП.

тцп удп виц

„Бреитлинг Вингвалкерс“ од Агнн Фоон лиценциран под ЦЦ БИ 2.0

„Интернет слојеви“ компаније Јсоон еу лиценцирани под ЦЦ БИ-СА 3.0

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 − 52 =