UDP vs TCP: Što su oni i kako se razlikuju?

UDP u odnosu na TCP_ Što su oni i kako se razlikuju_


Da biste razumjeli razlike između TCP i UDP-a, prvo morate imati osnovno razumijevanje temeljnog IP protokola. Ovaj članak će objasniti što su svi ovi protokoli, razliku između UDP-a i TCP-a i nekoliko primjera kako se koristi svaki.

IP protokol

tcp udp ip protokoli

Svakom uređaju koji je povezan s internetom dodjeljuje se jedinstvena IP adresa koju čine brojevi i decimalni brojevi. Poput fizičke adrese, IP adrese omogućavaju računalima spojenim na Internet da pronađu jedni druge i šalju stvari naprijed-nazad, funkciju koja se zove "usmjeravanje". Bez IP protokola ne bismo imali internet.

Internetski protokol funkcionira dijeljenjem podataka na male komade koji se nazivaju datagrama ili paketi. Komadi se zatim šalju preko interneta s jedne IP adrese na drugu.

Pored samih podataka, IP paketi sadrže i informacije o usmjeravanju, poput odredišne ​​IP adrese mjesta na kojem su krenuli. Ova informacija se naziva "Zaglavlje.”

Nakon što paket napusti vaš uređaj, prelazi se na a prolaz. Ovaj je pristupnik još jedno računalo koje može vidjeti dio IP adresa na internetu. Ako odredišna IP adresa paketa nije ona koju gateway može vidjeti, paket se prosljeđuje na sljedeći gateway prema liniji. Ovaj se postupak ponavlja sve dok paket ne dosegne gateway koji prepozna odredišnu IP adresu kao pripadajuću domena. Taj pristupnik prosljeđuje paket na računalo čija je adresa navedena u zaglavlju.

Budući da su podaci podijeljeni u pakete, ne moraju svi putovati istom rutom putem interneta ili čak doći u red.

Svaki put kada upotrebljavate Internet, vjerojatno ste koristili IP protokol. Agnostičan je prema vrsti podataka koji se razmjenjuju, pa se koristi za gotovo sve, uključujući tekst, slike, audio, video, igre, e-poštu, razmjenu poruka, datoteke i još mnogo toga.

Većina aplikacija danas koristi četvrtu verziju internetskog protokola, poznatu kao IPv4. Možda ste čuli i o zamjeni IPv4-a, IPv6. Trenutno dvije verzije rade paralelno, ali usvajanje IPv6 raste i na kraju će IPv4 u potpunosti zamijeniti. Razlog je taj što svijetu nedostaje IPv4 adresa - njegovi izumitelji nisu predvidjeli širenje interneta u mjeri u kojoj postoji danas. IPv6 omogućava daleko više IP adresa plus neke druge tehničke nadogradnje o kojima nećemo ovdje.

Vidi također: IPV6 vs IPV4

TCP

TCP je stigao prije UDP-a. Zalaže se za protokol kontrole prijenosa. Često ćete ga vidjeti TCP / IP, iako nema razlike između toga i TCP-a.

IP protokol razgrađuje podatke u pakete i šalje ih na odredište preko interneta, ali kako te pakete vratiti zajedno kad stignu? Za to je TCP izmišljen. Jednom kada paketi stignu na odredište, uređaj koji ih prima ponovno sastavlja u njihov izvorni oblik.

TCP zahtijeva obje strane da komuniciraju radi uspostavljanja veze i slanja podataka. TCP jamči da će primatelj primiti pakete po redoslijedu u skladu s tim redni brojevi uključeno u zaglavlje. Primatelj će poslati poruku natrag pošiljatelju za svaki paket, priznajući da su primljeni. Svi paketi koje primatelj nije priznao ponovno se šalju. Paketi se provjeravaju na pogreške pomoću a Kontrolni zbroj, koji je također uključen u zaglavlje.

TCP_header

Zbog svega toga unazad između klijenta i poslužitelja, TCP može pouzdano osigurati integritet podataka koji se razmjenjuju putem interneta. Jednostavno rečeno, može jamčiti da podaci stižu točno onako kako su poslani bez modifikacija ili nedostajućih dijelova. To TCP čini korisnim za ogroman niz aplikacija i to je protokol koji se najčešće koristi na internetu. Svaki put kad kliknete vezu, preuzmete datoteku u svom web pregledniku, ažurirate aplikaciju ili otvorite e-poštu, TCP se vjerojatno koristi.

Međutim, sva ta komunikacija unatrag i naprijed usporava TCP. Ako paket nestane, cijela se operacija drži do ponovnog slanja. Iako ovo u stvarnom životu znači samo milisekunde, to može utjecati na performanse za aplikacije koje zahtijevaju veliku propusnost. Unesite UDP.

UDP

UDP označava User Datagram Protocol. Podsjetimo da su datagram i paket više ili manje ista stvar. UDP, također izgrađen na vrhu IP protokola, djeluje slično kao TCP, ali jest jednostavnije i brže.

Glavna razlika je u tome UDP ne zahtijeva da primatelj potvrdi da je svaki paket primljen. Svi paketi koji se izgube u tranzitu ne zamjeraju. To omogućava računalima bržu komunikaciju, ali primljeni podaci možda ne odgovaraju točno poslanim podacima.

UDP paketi nemaju redoslijedne brojeve pa mogu izaći iz reda. Oni ipak imaju kontrolne zbrojeve, tako da paketi koji pristignu zaštićeni su od korupcije ili promjene u tranzitu.

UDP_header

Iz tog razloga, UDP se koristi kada je brzina prednost pred integritetom i ispravljanjem pogrešaka. Neke uobičajene aplikacije uključuju streaming videa i glazbe, prijenos uživo, glasovne i videopozive (VoIP) i mrežno igranje. U tim scenarijima zapravo nije važno gubite li povremeni video okvir ili pritiskanje gumba, što pogoduje UDP-u. DNS promet se obično razmjenjuje preko UDP protokola.

Vidi također: Vodič za UDP

OpenVPN preko UDP i TCP

Mnoge popularne VPN aplikacije koje se oslanjaju na OpenVPN protokol omogućuju korisnicima da biraju između UDP i TCP protokola. Ni jedno ni drugo nisu bolji od ostalih i većina krajnjih korisnika neće primijetiti mnogo razlike. Kao što smo već spomenuli, UDP će uglavnom nuditi bolje brzine, ali varira od slučaja do slučaja.

U nekim će slučajevima možda trebati jedan ili drugi da bi zaobišli vatrozid. UDP i TCP mogu raditi na različitim portovima, a neki vatrozidovi mogu na crnoj listi, primjerice, biti uobičajeni UDP port za OpenVPN. Ako ustanovite da vam je OpenVPN veza blokirana zbog cenzure, pokušajte prebaciti se na drugi protokol. TCP je općenito bolji za to.

UDP vs TCP

Slijedi sažetak nekih glavnih razlika između UDP-a i TCP-a:

UDP:

  • Koristi se za streaming video, igranje, VoIP, prijenos uživo
  • Brži i zahtijeva manje resursa
  • Paketi ne moraju nužno stići u red
  • Omogućuje nedostajuće pakete; pošiljalac ne može znati je li primljen paket

TCP:

  • Najrašireniji protokol na Internetu
  • TCP jamči da ne nedostaju paketi i svi poslani podaci čine primatelja
  • TCP šalje pakete po redoslijedu kako bi ih mogli jednostavno povezati zajedno
  • Sporije je i zahtijeva više resursa

Ako razumijete sljedeću šalu, onda ste dobili osnovno razumijevanje razlika između TCP i UDP.

tcp udp šala

"Breitling Wingwalkers" Agnn Foon licenciran pod CC BY 2.0

"Internetski slojevi" tvrtke Jsoon eu licencirani pod CC BY-SA 3.0

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2