Vaš ISP može vidjeti vašu povijest pregledavanja; evo kako to zaustaviti

Kako zaustaviti praćenje ISP-a


Davatelji internetskih usluga (ISP) mogu vidjeti sve što radite na mreži. Oni mogu pratiti stvari poput web mjesta koje posjećujete, koliko vremena trošite na njih, sadržaja koji gledate, uređaja koji koristite i vašeg zemljopisnog položaja. Ovisno o tome gdje se nalazite, ove se informacije upotrebljavaju u različite svrhe, uključujući za izgradnju korisničkog profila radi prodaje trećim oglašivačima ili za nametanje mrežne cenzure u ime vlada.

Srećom, postoji jednostavno rješenje u obliku VPN-a, ili Virtualna privatna mreža. Ovo će šifrirati sav internetski promet koji se kreće prema vašem uređaju i sa njega i tunel ga preko posredničkog poslužitelja. To znači da je vaš nevažeći davatelj internetskih usluga ili bilo tko drugi koji čita vašu aktivnost nečitljiv, poput mrežnih administratora, vladinih agencija ili hakera.

Bonus VPN-a je da maskira vašu IP adresu i zamjenjuje je drugom s mjesta koje odaberete. To znači da možete zaobići geo-ograničenja na web stranicama kao što su one koje nude usluge streaminga, igre, kockanje i još mnogo toga.

U ovom postu otkrivamo najbolji VPN kako bismo spriječili praćenje aktivnosti i kako ga postaviti. Objasnit ćemo i više o tome zašto davatelji internetskih usluga i drugi prate vašu aktivnost i zašto ih želite zaustaviti.

Najbolji VPN za zaustavljanje praćenja ISP-a: ExpressVPN

ExpressVPNSiječnja 2020

Dostupne aplikacije:

  • PC
  • ortak
  • IOS
  • Android
  • Linux

Web stranica: www.ExpressVPN.com

Povrat novca zagarantovan: 30 DANA

ExpressVPN je najbolji VPN u industriji iz niza razloga. Ima veliku mrežu od više od 2.000 poslužitelja koji se protežu u 94 zemlje, tako da nećete imati problema s pronalaženjem poslužitelja na odgovarajućoj lokaciji. Svi su poslužitelji optimizirani za brzinu, tako da nećete primijetiti vidljiva usporavanja prilikom pregledavanja, strujanja HD videozapisa ili preuzimanja.

Ova usluga nudi najbolju sigurnost u klasi, uključujući 256-bitnu enkripciju i savršenu tajnu prema naprijed. Također dolazi sa zaštitom od propuštanja DNS-a i prekidačem za ubijanje kako bi se osiguralo da vaš promet nikad ne napusti šifrirani tunel i ostane nečitljiv vašem davatelju internetskih usluga.

ExpressVPN vam omogućuje da spojite do tri uređaja istovremeno. Ima aplikacije za Windows, MacOS, Linux, iOS i Android. Čak se može konfigurirati na kućne usmjerivače tako da je svaki uređaj povezan s internetom u vašem domu osiguran.

ISPROBAJTE TVOJ RIZIK: Ostvarite 3 mjeseca besplatno s godišnjim ExpressVPN planom ovdje. Osim toga, ovaj pružatelj nudi 30-dnevno jamstvo povrata novca za sve planove, tako da možete isprobati bez rizika i dobiti potpuni povrat novca ako nije zadovoljan.

Više o ExpressVPN-u možete saznati u našem detaljnom pregledu.

Kako se koristi VPN kako bi se spriječilo praćenje ISP-a

Iako VPN može zvučati malo komplicirano, započinjanje s jednim zapravo je vrlo jednostavno. Evo kako postaviti VPN:

  1. Odaberite davatelja VPN-a koji nudi uslugu koja odgovara vašim potrebama. Preporučujemo ExpressVPN, ali CyberGhost i NordVPN su dvije izvrsne, jeftine alternative.
  2. Pošaljite uplatu i zabilježite svoje novo korisničko ime i lozinku.
  3. Pronađite odgovarajuće preuzimanje za svoj uređaj na web mjestu davatelja VPN-a i pokrenite instalaciju. Većina ima klijente za stolna računala za Windows i MacOS i mobilne aplikacije za Android i iOS.
  4. Pokrenite desktop klijenta ili mobilnu aplikaciju, prijavite se i povežite se na VPN poslužitelj. Odabir poslužitelja ovisit će o vašim specifičnim potrebama. Na primjer, za brzo pregledavanje možda biste to željeli povežite se s geografski bliskim poslužiteljem. Za deblokiranje američke knjižnice Netflix prikladan je američki poslužitelj.
  5. Sada možete surfati webom kao i obično, ali vaš davatelj internetskih usluga neće moći nadzirati vaš promet.

Imajte na umu da mnogi davatelji uključuju opcije pokretanja u svojim postavkama aplikacije. Na primjer, možda ćete se moći povezati s VPN-om svaki put kada pokrenete svoj uređaj. Na taj način možete osigurati da vaš davatelj internetskih usluga nikad nema bilo kakve podatke za evidentiranje.

Mogu li koristiti besplatni VPN da zaustavim davatelja internetskih usluga kako bih pratio svoju aktivnost?

Možda samo trgujete jednim zlom za drugim. Iako ćete naići na tonu besplatnih VPN usluga, one općenito ne vrijede drugo pogledati. Mnogo je razloga zbog kojih je to tako s sigurnosnog i praktičnog stajališta.

Besplatne VPN usluge su dobro poznat po praćenju aktivnosti korisnika, što upravo želite izbjeći. Koristit će podatke za izradu profila i prodaju ih najpovoljnijim ponuditeljima. Čak i ako se oni ne bave ovom praksom, vjerovatno je da ćete morati izdržati oglase koji se ubrizgavaju na web mjesta koja posjećuje VPN sama. Ovo je daleko od onog najgoreg. Neki besplatni VPN-ovi uopće ne kriptiraju vaš promet, a drugi sadrže zlonamjerni softver. Jedan je dobavljač čak oteo nepropusnu širinu korisnika i upotrijebio je za stvaranje botneta.

Kao da loša sigurnost nije dovoljno loša, stvari se ne poboljšavaju na strani performansi. Besplatni VPN-ovi obično imaju veliki broj korisnika koji se natječu za prostor na ograničenom broju poslužitelja. To znači redove čekanja za spajanje na poslužitelje i nepouzdane veze. Vjerojatno ćete pretrpjeti sporo učitavanje stranica tijekom pregledavanja i međuspremnika tijekom streaminga.

Sve u svemu, ima smisla odlučiti se za uglednog plaćenog pružatelja usluga koji vam pruža sigurnu i pouzdanu uslugu.

Zašto davatelji internetskih usluga prate vašu aktivnost

Mnogim se korisnicima čini normalno da bi pružatelji njihovih internetskih usluga trebali biti u mogućnosti vidjeti sve što rade na mreži. Možda čak pretpostavljate da im trebaju informacije o vašem internetskom prometu kako bi vam u prvom redu pružili uslugu. Ali to nije slučaj.

Pa zašto vaš davatelj internetskih usluga želi vidjeti vašu povijest pregledavanja? Pa, postoji nekoliko potencijalnih razloga. Bez obzira gdje se nalazite, jedna ili više njih gotovo će sigurno biti u igri:

Zakoni o zadržavanju podataka

U nekim zemljama zakoni o obveznom čuvanju podataka nalažu da internetski pružatelji usluga moraju pratiti i bilježiti određene podatke o svojim korisnicima. To može između ostalog uključivati ​​i web stranice koje posjećujete, e-poštu, poruke, pretraživanja, lokaciju i operativni sustav. Te bi informacije mogle biti korištene iz različitih razloga, ali vlade će često tvrditi da su to za uporabu zakona iz određenih razloga, na primjer, kao antiteroristička inicijativa.

Oglašavanje

U današnjem svijetu podaci se izjednačavaju s dolarima, često u obliku ciljanog oglašavanja. Ako tvrtka poznaje vaše navike pregledavanja, oni mogu shvatiti gotovo sve o vašem životu, od mjesta gdje banke, kupovati i jesti, do više osobnih podataka poput vašeg bračnog statusa, zdravstvenih problema, pa čak i seksualnih sklonosti. ISP-ovi sklapaju ugovore sa oglašivačima i prikupljati podatke u njihovo ime. Tvrtke vas zatim mogu ciljati relevantnim oglasima na web stranicama koje posjetite.

Često ćete čuti oglašavače koji govore kako posluživanje relevantnijih oglasa pomaže korisničkom iskustvu, mada, sa stajališta korisnika, to nije uvijek slučaj. U stvari, to se može osjećati kao kršenje privatnosti, pa čak i potpuno jezivo kad se pojave oglasi povezani s vašom poviješću pregledavanja..

Ovo se još više odnosi kada se ne ciljate vi, već dijete. U stvari, s obzirom na to da djeca utječu na većinu odluka o kupnji kućanstava, njihove su informacije posebno vrijedne trgovcima. Korištenjem VPN-a možete spriječiti da se profili oko vas i vašeg djeteta.

Cenzura

Iako stanovnici mnogih zemalja mogu uživati ​​neograničen pristup besplatnom webu, postoji veliki broj zemalja u kojima građani ne mogu. Vlade ograničavaju pristup određenim web stranicama iz različitih razloga. Na primjer, ako web stranica potiče mržnju, loše govori o vladi neke zemlje ili potiče aktivnosti koje su u suprotnosti s određenom religijom (poput pornografskih mjesta ili web-lokacija za kockanje), u nekim zemljama ili regijama to može biti blokirano.

Vlade često koriste davatelje internetskih usluga za provođenje ove cenzure. Budući da davatelji internetskih usluga mogu vidjeti koje web stranice posjećujete i omogućiti vam pristup tim web lokacijama, imaju kontrolu za blokiranje pristupa prema ovlastima vlade.

Hoće li moj davatelj internetskih usluga moći vidjeti da koristim VPN?

Kad se povežete s VPN-om, sav vaš promet šifriran je i prolazi kroz posrednički poslužitelj. Zbog šifriranja, sadržaj vašeg prometa bit će nečitljiv svima koji ga presreću, uključujući i vašeg davatelja internetskih usluga. To znači da ne može vidjeti koje web stranice koje posjećujete ili što radite na mreži.

U skladu s tim, moguće je da će vaš davatelj internetskih usluga vidjeti da vaš promet prolazi kroz VPN poslužitelj. Međutim, to nije važno. VPN-ovi su u potpunosti legalni u većini zemalja, a u SAD-u nismo čuli nijednog davatelja internetskih usluga koji bi korisnike kažnjavao zbog korištenja VPN-a..

Nažalost, to se ne može reći za svaku zemlju. Na primjer, "Veliki vatrozid" u Kini je dizajniran za otkrivanje i blokiranje cjelokupnog VPN prometa. U tim situacijama, neki davatelji VPN-a koriste napredne tehnologije obfuskacije da bi korisnicima pružili VPN vezu i pristup nefiltriranom webu.

Objašnjena su pravila zapisivanja

Ako ste istražili VPN-ove, možda ste naišli na neke informacije o pravilima VPN-a za evidentiranje. Općenito postoje dvije vrste dnevnika koje pružatelj može voditi. Prvi su zapisnici o prometu koji bi sadržavali informacije o stvarima poput web mjesta koje posjećujete i datoteka koje preuzmete. Druga vrsta su dnevnici veza koji sadrže podatke koji se odnose na vašu VPN sesiju.

Idealno, ne želite da vaš davatelj VPN vodi evidencije o prometu god. Ako to učine, onda vam neće biti puno bolje nego što biste bili s davateljem internetskih usluga koji vodi računa o vama. Davatelji koji vode ove vrste dnevnika (često oni koji nude besplatne usluge) obično će tražiti da profitiraju od podataka koje bilježe, poput prodaje putem trećih oglašavača..

Evidencije veze ne predstavljaju baš veliku brigu sve dok dobavljač ne zabilježi stvari poput vaše stvarne IP adrese ili VPN IP adrese. Ako to učine, nekome s tim podacima prilično je lako pratiti aktivnost prema vama. U tom se slučaju vraćate na sličnu invaziju na privatnost koju biste imali s davateljem internetskih usluga.

Da bismo vam pomogli da odlučite kome vjerovati, proučili smo pravila o privatnosti više od stotinu pružatelja VPN-a kako bismo otkrili koje zapisnike čuvaju, ako ih ima..

Je li VPN moja jedina opcija?

Ako niste uvjereni da je VPN prikladan za vas, postoje i druge metode koje će u različitim stupnjevima djelovati. Na primjer, korištenje preglednika Tor kriptirat će vaš promet i spriječiti vašeg davatelja internetskih usluga da vidi koje web stranice posjećujete. Međutim, ovo radi samo za promet preglednika dok VPN kriptira sav promet koji ide prema vašem uređaju i sa njega. ISP će također moći vidjeti da upotrebljavate Tor što može podići neke crvene zastave. Također je vrijedno napomenuti da će Tor znatno usporiti brzinu vaše veze.

Vidi također: Najbolji VPN-ovi za Tor

HTTPS proxy poslužitelj je još jedna mogućnost šifriranja prometa u pregledniku, ali opet, to ne djeluje za drugi promet koji teče prema vašem uređaju i sa njega. Uz to, putem HTTPS proxyja, vaš ISP može vidjeti koje web stranice posjećujete, iako to nisu određene stranice ili sadržaj.

Ostali proxyji, na primjer, DNS i SOCKS, ne kriptiraju vaš promet, pa će možda biti u redu za neke svrhe, poput deblokiranja sadržaja. Ali oni će obično ostaviti vašu internetsku aktivnost da bude pod nadzorom vašeg davatelja internetskih usluga.

Zemlje koje koriste davatelje internetskih usluga za cenzuriranje sadržaja

Gore smo spomenuli Kinu, ali to nije jedina zemlja s vrlo ograničenim internetom. Ostale zemlje širom svijeta cenzuriraju sadržaj, često putem ISP nadzora i praćenja.

Na primjer, u Alžiru davatelji internetskih usluga moraju pratiti mrežne aktivnosti svojih korisnika, a stanovnici se potencijalno suočavaju s krivičnom prijavom za objavljivanje određenog sadržaja na mreži.

U Bugarskoj, vlada zahtijeva da pružatelji internetskih usluga svojim korisnicima omogućuju pristup u stvarnom vremenu. A u Kataru su davatelji internetskih usluga ovlašteni blokirati određene web stranice, uključujući i one koje objavljuju nepristojni sadržaj.

Sigurnosna Baronova karta najgore ocijenjenih zemalja.

Karta iznad Sigurnosnog barona prikazuje neke od najgore ocijenjenih zemalja u pogledu cenzorskog nadzora, iako treba napomenuti da se sve to ne provodi korištenjem internetskih usluga.

Glavni imidž slike: iPad tablet licencirano pod CC BY 2.0.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − = 91