Водич за почетнике о онлине цензури

цензура

Цензура настоји сузбити слободну размјену идеја и информација које странка на власти сматра неприхватљивом или пријетњом. Интернет је постао највећа светска платформа за слободу говора. Неограничен приступ информацијама омогућава појединцима као ни једна генерација раније, дајући гласове онима који се иначе не би могли чути и поглед онима који иначе не би могли да виде.

Али цензура угрожава отворену природу интернета, успоравајући слободно тржиште идеја у свету. Владе и корпорације могу ушуткати слободу говора, ограничити приступ информацијама и ограничити употребу комуникацијских алата. Такве акције служе интересима власти на власти и подривају грађанске слободе свих осталих.

Из овог разлога је од виталног значаја да сви буду будни и да делују брзо када им прети цензура.

Преглед садржаја

 1. Ко цензурише?
  1. Владе
  2. Корпорације
  3. Нето неутралност
  4. Појединци
 2. Шта је цензурисано?
  1. Веб локације и апликације
  2. Људи, догађаји и организације
  3. Алати комуникације
  4. Тхе дееп веб
 3. Како је интернет цензуриран?
  1. Блокирање ИП-а
  2. Филтрирање кључних речи
  3. ДНС тровање
  4. Ручно извршење
 4. Какве врсте садржаја треба цензурирати?
 5. Како деца учествују у расправи о цензури?
 6. Како се могу борити против онлине цензуре?
  1. Подржите организације за заговарање слободног говора
  2. Знаш своја права
  3. Случајеви америчких судова
  4. Користите алате за шифровање и анонимност
 7. Које земље цензуришу највише?
 8. Слободни говор и ИП

Ко цензурише?

Владе

Најочигледнија појава цензуре су они који су успостављени законом, посебно националне владе. Владе аутократских режима често цензуришу мрежу да би угушиле неслагања.

Можда је најпознатији пример Кина, где је владајућа Комунистичка партија успоставила сложен, државно цензурни систем и добро опремљене интернетске полицијске снаге. Гоогле је славно напустио кинеско тржиште јер је одбио да испуни владине захтеве за цензусом у резултатима претраге.

Стотине, ако не и хиљаде, веб локација, друштвених мрежа и апликација блокирају систем црних листа који се обично назива Велики заштитни зид. Велики заштитни зид посебно блокира приступ западним друштвеним мрежама попут Фацебоока и Твиттера, изворима вести, апликацијама за размену порука, па чак и Цомпаритецх.

У кинеском случају, разлог за ову врсту цензуре је двострук: сузбија неслагање на медије који нису под палцем владе и штити домаће интернет компаније од међународне конкуренције. Празнина коју је Гоогле оставио у Кини створила је, на пример, Баиду, највећи претраживач у земљи.

Међутим, цензура иде даље од само блокирања садржаја. Они који говоре чак и на домаћим јавним форумима могу бити у затвору или још горе. Одређене кључне речи и фразе не могу се слати пријатељима или следбеницима на кинеским друштвеним медијима.

Цензурни механизми које постављају владе често служе као средство не само спречавања дискурса, већ и идентификовања и кажњавања оних који учествују у ономе што власти доживљавају као погрешан дискурс.

Било да се ради о забрани књиге у школама или кажњавању дисидента, владе често тврде да је то у јавном интересу.

Имајте на уму да у Кини и другим земљама велики део цензуре у ствари обављају ИСП и Интернет компаније на захтев владе.

Корпорације

Корпорација, попут ИСП-а или интернетске компаније, може цензурисати садржај по налогу државног органа. У Кини су ИСП-ови одговорни за блокирање веб локација, док компаније за друштвене мреже имају задатак да филтрирају поруке и постове који садрже осетљиве кључне речи.

Корпорације понекад користе цензуру како би омели конкуренцију или на неки други начин заштитили сопствену имовину. Брисање негативних критика и коментара на њихов производ или услугу један је пример тога. Друго је када се логотипи одређених производа замагљују из видео записа како би се заштитили оглашивачи од конкуренције тим маркама.

Корпоративна цензура често се односи на другачију праксу: претње запосленима отказом, новчани губитак или приступ тржишту. Запослени у компанији који буде сведочио кршењу етике могао би добити отказ ако, на пример, каже било коме изван компаније.

Корпорације цензуришу садржај за који сматрају да ће наштетити њиховом јавном имиџу. Репер Ице-Т је изменио стихове Цоп Киллер-а кад га Тиме Варнер притиска. Епизоду Јужног парка цензурирала је Цомеди Централ - ТВ канал под Виацом кишобраном - јер је он приказивао муслиманског пророка Мухамеда. Иоутубе рутински прегледа резултате претраге видео записа који садрже порнографски садржај, злоупотребу и говор мржње.

Нето неутралност

Можда је најспорнија расправа око цензуре данас расправа о неутралности мреже. Неутралност мреже тврди да се Интернет треба третирати као услужни програм: све веб странице и апликације имају једнак третман у погледу приступа. Али телекомуникацијске корпорације, које купују компаније за стварање садржаја, желе да усмере људе ка садржају који им доноси новац. Да би то постигли, они преусмеравају саобраћај конкурентима као што је Нетфлик, док су везе са њиховим сопственим забавним понудама неограничене..

Ова пракса била је забрањена на основу ФЦЦ налога у Сједињеним Државама, али републиканци који су недавно преузели председничку функцију и задржали већину у Представничком дому и Сенату, ускоро би могли да је укину..

Корпорације такође могу да цензуришу сопствени садржај ради заштите пословних интереса. Да поново користи Нетфлик као пример, не дозвољава корисницима да прегледавају каталоге других земаља. Претплатник Нетфлик-а у Великој Британији не може гледати емисије ексклузивно за претплатнике у Сједињеним Државама, на пример, осим ако не користе ВПН да би лажно открили своју локацију. То је зато што власници ауторских права од Нетфлика морају да поштују ограничења лиценцирања садржаја која важе за поједине земље.

Појединци

Цензура се може одвијати и на индивидуалном нивоу. Друштвене мреже попут Фацебоока и Твиттера омогућавају корисницима да блокирају садржај од одређених корисника и извора. Цензура је питање слободе појединца, тако да у вези с тим грађанским правима нема ништа погрешно. Али одбацивање супротних ставова и само гледање самопотврђујућих поступака који потврђују оно што особа већ мисли вероватно није здрава пракса.

Шта је цензурисано?

Веб локације и апликације

Аутократски режими често цензуришу веб странице које објављују опречне ставове који пријете њиховој моћи или јавном имиџу. Примјећује се да су друштвени медији и извори вијести честе жртве интернетске цензуре коју спонзорира држава. У Турској, главне странице друштвених медија, укључујући Фацебоок и Твиттер, биле су блокиране за јавност након што је предсједник ухапсио десетак политичких противника.

Велики заштитни зид учинио је ово корак даље тако што је блокирао веб странице које упућују нетизене како да избегну цензуру. То је случај са Цомпаритецх-ом, који је објавио туторијале и ВПН препоруке за заобилажење Великог ватрозида. Без ВПН-а или неке друге врсте прокија, ову веб страницу не можете гледати из континенталне Кине.

Савет: Овде можете видети који су сајтови блокирани у Кини.

Апликације се такође могу блокирати или забранити. ВхатсАпп је блокиран трајно или привремено у више земаља, укључујући Кину, Турску и Бразил. Апликације за дружење у ултраконзервативним муслиманским нацијама такође су нестале.

Људи, догађаји и организације

Понекад цензура циља одређене људе и организације које сматрају претњом за оне који врше цензуру. У Кини су све веб локације, текстуалне поруке, рекламе и објаве на друштвеним медијима који чак спомињу и духовни покрет Фалун Гонг, које су власти прогониле деведесетих година прошлог века. Слично томе, све што се тиче масакра на Тргу Тиананмен 4. јуна 1989. године жестоко је цензурисано.

Алати комуникације

Апликације друштвених медија и порука за размену порука као што су ВхатсАпп, Фацебоок Мессенгер и Снапцхат представљају претњу аутократским владама јер је, иако је преписка релативно приватна, теже контролисати. ВхатсАпп је трајно блокиран у Кини и привремено у неколико других земаља, укључујући Турску и Бразил.

Власти су посебно опрезне према ВхатсАпп-у, јер су четови шифрирани, што значи да само корисници који могу да прегледају могу да прегледају садржај њихових порука. Треће стране које покушају пресрести комуникацију видеће само збркани текст због шифрирања. Из тог разлога, власти у Бразилу тврде да би ВхатсАпп могао да се користи у наркотицима и терористичким нападима, што оправдава привремене прекиде услуга..

Избацивање западних апликација за ћаскање у Кини уступило је место ВеЦхат-у, највећој апликацији за ћаскање у земљи коју је направио домаћи технолошки гигант Тенцент. Тенцент сарађује са владом користећи софистициране мере цензуре, као што су филтрирање кључних речи - поруке које блокирају или везе које садрже осетљив садржај попут „фалун гонг“. Привремене и сталне забране рачуна постављају се на починитеље прекршаја.

Тхе дееп веб

Већина људи путем Интернета с Гооглеом пронађе оно што траже на интернету. Али Гоогле и већина других популарних претраживача индексирају само мали део садржаја на Интернету. Постоји добар разлог за то; већина осталих ствари се не може индексирати или није корисна. Садржи старе веб странице, садржај друштвених медија, приватне датотеке похрањене у облаку, садржај апликација, судске евиденције и академске часописе, да набројимо неколико.

Оно што је остало познато је као "површинска мрежа", а стручњаци процењују да је дубински веб око 500 пута већи од онога што се може показати у резултатима претраге. Све остало је цензурисано, мада не нужно из истих мотива као државна или корпоративна цензура.

Мали клизач дубоког веба познат је под називом ДаркНет, који садржи веб странице којима се може приступити само путем Тор-а. Тор је софтвер за анонимност који се може користити за приступ скривеним .онион веб локацијама које чине ДаркНет - сајтовима која не желе да буду пронађена. Укључују тржишта за нелегалну робу и услуге, тајне блогове, форуме и собе за ћаскање и приватне сервере за играње.

Ако сте заинтересовани за откривање дубоког веба и ДаркНета, погледајте наш водич за приступ дубоком вебу и даркнету.

Како је интернет цензуриран?

Постоје многе методе блокирања садржаја на вебу за оне који имају моћ. Најчешће уско грло у којем власти могу ефикасно цензурисати велики део становништва је на нивоу ИСП-а. Даваоци интернетских услуга или провајдери интернетских услуга дјелују као приступници свима који су повезани на Интернет.

Блокирање ИП-а

Владе могу наложити даватељима интернетских услуга да блокирају ИП адресе и имена домена одређених веб локација и апликација. Сваком уређају на Интернету - било оном којем сада читате овај чланак или серверу који домаћин веб локацији или апликацији - додељује се јединствена ИП адреса. Када неко покуша да приступи веб страници, ИСП се шаље захтевом који решује захтев проналажењем одговарајуће ИП адресе. ИСП затим повезује два уређаја, као што су лаптоп и веб локација, тако да саобраћај може слободно тећи између њих. Даватељи интернетских услуга имају могућност селективног блокирања таквих захтева и промета коришћењем заштитног зида.

Блокирање ИП-а је претпостављена метода коју Нетфлик користи како би спречио кориснике да приступају садржајима изван своје земље пребивалишта. Нетфлик рутински врши црну листу ИП адреса проки сервера, попут ВПН-ова и паметних ДНС провајдера.

Филтрирање кључних речи

Као што је већ поменуто, филтрирање кључних речи идентификује и блокира садржај који садржи кључне речи које ауторитет сматра непримеренима. То се дешава на нивоу клијента, веб локације и апликације, као и на нивоу ИСП-а. Као што је поменуто, ВеЦхат ће блокирати поруке које садрже осетљиве кључне речи које подривају владавину странке у Кини. Тражилице такође могу ограничити резултате који се враћају када се претражују одређене кључне речи.

ИСП-ови имплицитни у цензури користе дубинску инспекцију пакета како би минирали садржај интернетског промета за осјетљиве кључне ријечи. У малом обиму, то би се могло постићи преусмеравањем целог саобраћаја преко проки сервера који прегледа саобраћај и блокира све што садржи кључне речи на црној листи.

На нивоу земље, на пример у Кини, за то је потребан сложенији систем за откривање провале (ИДС). У таквом систему креирају се копије пакета и прослеђују уређајима за филтрирање тако да се проток саобраћаја не прекида. Ако се открије забрањени садржај, даватељ интернетских услуга шаље серверу захтјеве за ресетирање везе све док се веза потпуно не прекине.

ДНС тровање

Тровање ДНС-ом - познато и као превара, отмица и ругање ДНС-а - настаје када оштећени ДНС подаци узрокују преусмеравање саобраћаја на погрешну ИП адресу. Нападач, или у неким случајевима влада и ИСП, отровају кеш разрешивача на серверу имена, где се шаљу захтеви за веб странице.

У Кини су ставке ДНС-а за Фацебоок и друге веб странице биле отроване тако да би свако ко покуша да оде на те веб локације био преусмерен у ћорсокак. Неки стручњаци кажу да су ови захтеви послани другим веб локацијама које власти нису одобриле, што је резултирало дистрибуираним нападом ускраћивања услуге (ДДоС)..

Промјена имена домена није тако једноставна као што је промјена ИП адресе, тако да ова метода може бити ефикаснија од блокирања ИП адреса.

Понекад ДНС отмица и филтрирање кључних речи имплементирају се јединствено. Рутери могу спречити нежељену комуникацију отмицом ДНС захтева које садрже осетљиве кључне речи и убризгавањем измењених ДНС одговора.

Ручно извршење

Када све аутоматизоване методе горе не успеју, постоје добри старомодни људи који раде прљави посао. Процјењује се да кинеска интернет полиција чини снаге од 50 000. Они наређују субјектима који су домаћин осјетљивог садржаја да га уклоне или им се суочи са казном.

Поред интернет полиције, земље попут Кине и Русије плаћају коментаторе на друштвеним медијима да подрже владајуће странке и омаловаже противнике на мрежи.

Какве врсте садржаја треба цензурирати?

Први амандман Сједињених Држава не штити све облике говора и изражавања. Непристојност, дечја порнографија, клевета и говор који подстичу "непосредну и непосредну" безаконску акцију (викање "ватра!" У препуном биоскопу кад их нема) је неколико. Говор мржње такође се преклапа са неким од ових категорија. Опсцени садржај је дефинисан као нешто што би просечна особа могла да протурјечи и нема озбиљне књижевне, уметничке, политичке или научне вредности.

Како деца учествују у расправи о цензури?

Одговорност за заштиту деце од непристојног, вулгарног или порнографског садржаја углавном је на родитељима. Како је речено, владе су увеле механизме попут система за оцењивање филмова и видео игара како би помогле родитељима да процене да ли је материјал погодан за њихову децу.

Иако је ово уобичајена пракса у савременом друштву, где се и даље треба расправљати о линији између прихватљивог и неприхватљивог за децу..

Под кринком заштите деце, политике превазилажења доведене су у питање све до Врховног суда САД-а, као што је случај у АЦЛУ против Реноа. У том случају оборен је Закон о комуникацији о пристојности, који потврђује да мрежни говор заслужује потпуну заштиту првог амандмана.

Како се могу борити против онлине цензуре?

Подржите организације за заговарање слободног говора

Неколико сјајних организација бори се за слободан и отворен Интернет широм света. Они подижу свест, едукују јавност, одржавају догађаје, лобирају законодавне органе, учествују у кампањама и позивају се на праксе против слободног говора. Нека од њихових кључних питања укључују неутралност мреже, ослобађање затворених новинара, залагање за већу транспарентност владе, подржавање шифрирања и опћенито одржавање интернета слободним и отвореним.

Можете подржати ове организације тако што се пријављујете за њихове билтене, подржавате их на друштвеним медијима, придружујете се кампањама, контактирате са законодавцима преко својих веб локација и, наравно, донирањем новца.

Списак организација можете пронаћи доле.

Познајте своја права и организације које се боре против цензуре

У САД, слободни говор покривен је Првим амандманом. Али свака земља је другачија. Сазнајте о својим правима и будите будни. Ако сматрате да вам се права крше, ево неких организација које чувају звиждаче, штите слободу говора и / или се активно боре против цензуре:

 • АЛА Канцеларија за интелектуалну слободу
 • Амнести Интернатионал
 • Америчка унија за грађанске слободе
 • Члан 19
 • Беркманов центар за интернет и друштво на Харвард универзитету
 • Центар за демократију и технологију
 • Одбор за заштиту новинара
 • Дерецхос Хуман Ригхтс
 • Фондација за електроничку границу (ЕФФ)
 • Електронски информативни центар о приватности
 • Глобална кампања за слободу интернета
 • Хуман Ригхтс Интернет
 • Чувар људских права
 • Међународна федерација за људска права
 • Међународна федерација новинара
 • Међународна размена слободе изражавања (ИФЕКС)
 • Међународни ПЕН
 • Интернет образовна фондација
 • Интернет Фрее Екпрессион Аллианце
 • Национална коалиција против цензуре (НЦАЦ)
 • Репортери без граница
 • Социедад Интерамерицана де Пренса

Случајеви америчких судова

Поред Првог амандмана, десеци важних судских случајева постављају границе слободног говора и изражавања у САД-у. Ево неколико које се посебно баве технологијом и цензуром:

 • Америчка унија за грађанске слободе и др. в. Јанет Рено
 • ЦомпуСерве Инцорпоратед против Паттерсон-а
 • Страттон-Оакмонт и Порусх против Продиги-ја
 • Информације о позиву против Тхорнбургх-а, 938 Ф.2д 1535
 • Коалиција пружаоца информација против ФЦЦ
 • Миллер против Калифорније
 • САД против Томаса

Користите алате за шифровање и анонимност

Најбољи начин да се избјегне државно спонзорирана цензура и шпијунирање је кориштење софтвера за шифровање и / или анонимност. То можете учинити на више начина:

 • Подесите шифровану адресу е-поште
 • Користите ВПН да бисте шифровали интернет саобраћај (погледајте наше најбоље листе ВПН-а за Кину, УАЕ и Турску)
 • Користите Тор да бисте остали анонимни на мрежи
 • Одлучите се за шифроване апликације за чет као што су Сигнал и Телеграм
 • Шифрирајте датотеке и на тврдом диску и у облаку
 • Користите јавне ДНС или паметне ДНС сервере уместо подразумеваних ДНС сервера вашег ИСП-а

Шифровање осигурава да нико не може преслушати ваше датотеке комуникацијом, осим оних које желите да их виде. Савремени алгоритми за енкрипцију још увек не могу да се пробију грубом силом.

Алат за шифровање и анонимност су посебно важни за звиждаче. Онима који сведоче о кршењима слободе говора треба дозволити да говоре, а да им не буде изречена казна.

Које земље цензуришу највише?

Постоји низ индекса који земље рангирају према њиховом праву на слободно изражавање. Укључују извјештај Фреедом Хоусе оф тхе Пресс, Репортери без граница Индекс слободе штампе и Иницијатива Отворена мрежа.

Иако овај чланак често цитира Кину због огромности и софистицираности њеног цензорског система, земље у Африци, Блиском Истоку и Северној Кореји често се наводе као највише цензуриране. Земље западне Европе обично се рангирају највише по слободи штампе и интернета.

Бесплатно говора и ИП-а

Слободни говор понекад је у сукобу са принципом интелектуалног власништва, у којем аутор материјала контролише како, када и где тај материјал могу да користе друге стране.

Права интелектуалне својине важна су за заштиту стваралаца садржаја, али та права морају бити избалансирана како не би нарушавала најбоље интересе јавности. Цитирање говора политичара у есеју или укључивање, рецимо, извода из научних часописа у извештај, не треба цензурирати.

У Сједињеним Државама је таква врста заштите заштићена под фер употребом. Поштена употреба је правна смерница која наводи да се материјал заштићен ауторским правима може користити без пристанка власника ауторских права у ограничене и „трансформативне“ сврхе, као што су коментарисање, критиковање и пародирање.

„Цензура“ Билла Керра лиценцирана под ЦЦ БИ-СА 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 27 = 32

Adblock
detector