VPN se neće povezati? Česti problemi i ispravci VPN-a

VPN navika povezivanja - Uobičajeni problemi i ispravci


VPN-ovi čine nevjerojatno jednostavno zadržavanje sigurnosti na mreži, a njihova sposobnost zaobilaženja regionalnih ograničenja znači da možete pristupiti svojim omiljenim uslugama s bilo kojeg mjesta na svijetu.

Iako su jednostavni za postavljanje, VPN-ovi često rade loše tako da obaviještavaju korisnika kada ili zbog čega postoji problem. U nastavku ćemo se pozabaviti nekim najčešćim VPN problemima i javiti vam kako da ih riješite na običnom engleskom jeziku sa što manje žargona..

Problem 1: Ne mogu se povezati ili ostati povezan s VPN-om

Ako se uopće ne možete povezati s VPN-om, prvo je provjeriti imate li internetsku vezu; ovo zvuči očito, ali često se previđa. Ako je vaša veza u redu, sljedeći korak je pokušaj upotrebe drugog VPN poslužitelja.

Ponekad se poslužitelji zaustave radi održavanja, a aplikacija VPN ne ažurira se na vrijeme, što vam daje mogućnost povezivanja s poslužiteljem koji je zapravo nedostupan. Ako se možete povezati s nekim drugim poslužiteljem svog VPN-a, vjerojatno se to i dogodilo.

S druge strane, ako ne možete koristiti nijedan poslužitelj ili ako veza često pada, problem je vjerojatnije s mrežnim postavkama. Evo što treba učiniti u ovom slučaju:

Prvo provjerite stranicu postavki VPN-a. Ako ima a Vratiti zadane gumb, kliknite ga. Ako ne, promijenite protokol za vezu na Automatski (ako ova opcija nije dostupna, odaberite ili TCP ili UDP).

VPN se neće povezati? Česti problemi i ispravci VPN-a

Sada ćemo dodati vaš VPN na popis izuzetaka kako bismo bili sigurni da vaš vatrozid ne blokira. Proces je za svaki operativni sustav različit; evo koraka za Windows i MacOS:

Windows

VPN se neće povezati? Česti problemi i ispravci VPN-a

Kliknite ikonu Windows u donjem lijevom kutu ekrana i upišite "Windows Defender Firewall" (bez navodnika). Sada odaberite Omogući aplikaciju ili značajku putem zaštitnog zida Windows Defender na popisu s lijeve strane. Na sljedećem zaslonu pritisnite Promijeniti postavke i onda Dopusti drugu aplikaciju. Na kraju, pronađite svoju VPN aplikaciju i kliknite Dodati.

MacOS

Započnite klikom na ikonu Applea u gornjem lijevom kutu. izabrati Postavke sustava, zatim sigurnosti & Privatnost. Odavde prijeđite na firewall i kliknite gumb Opcije vatrozida dugme. Vidjet ćete popis programa, a ispod će se nalaziti gumb sa znakom plus (+). Kliknite ovu, pronađite svoju VPN aplikaciju i kliknite Dodati.

Problem 2: moj VPN je prespor

Ovo je jedan od najčešćih VPN problema. Započnite pokretanjem ispitivanja brzine dok niste povezani s VPN-om. Općenito možete očekivati ​​od VPN-a smanjite brzinu svoje mreže za otprilike trećinu, tako da će vam trebati razumno brza veza za početak. Ispod smo naveli preporučene brzine usluge Netflix i odgovarajuću baznu brzinu koja će vam trebati za korištenje sličnih usluga strujanja s VPN-om..

Vrsta sadržajaPreporučena brzinaPotrebna osnovna brzina
SD video 3 Mb 5Mbps
HD video 5Mbps 9Mbps
4K video 25Mbps 30Mbps

Internet brzine nisu dovoljno visoke? Ovdje postoji nekoliko opcija: možete nadograditi svoj širokopojasni paket, upotrijebiti ožičenu vezu umjesto bežične ili zatražiti od drugih u vašem domu da nakratko zaustave strujanje i bujicu.

Sada se povežite s VPN-om i pokrenite još jedan test brzine. Imajte na umu da se brzina preuzimanja može promijeniti na temelju nekoliko čimbenika, uključujući to koliko je poslužitelj udaljen od vaše lokacije, koliko je drugih korisnika spojeno, protokol šifriranja koji se koristi, pa čak i doba dana. To znači da ako primijetite značajno smanjenje brzine, često je dobra ideja isprobati drugi poslužitelj.

Vidi također: Najbrži VPN-ovi

Problem 3: Moja VPN ne radi s Netflixom, BBC iPlayerom itd.

Pogreška proxyja Netflix

Prvo je važno to primjetiti ne može svaka VPN deblokirati svaku uslugu. U stvari, kada je riječ o velikim platformama poput Netflixa, Amazon Prime Video i BBC iPlayera, samo nekoliko VPN-a i dalje pouzdano radi. Preporučujemo upotrebu ExpressVPN-a, iako su NordVPN i CyberGhost dvije izvrsne jeftine alternative.

Ako bi vaš VPN trebao biti u mogućnosti deblokirati uslugu, ali imate probleme, možete pokušati nekoliko stvari..

  • Prvi, pazite da koristite najnoviju verziju aplikacije.
  • Zatim očistite predmemoriju i kolačiće preglednika kako biste bili sigurni da usluga zaboravlja stvarnu lokaciju.
  • Pokušajte se povezati s drugim poslužiteljem, jer ponekad postoje određeni poslužitelji za deblokiranje određene platforme.
  • Ako želite, možete se izravno obratiti korisničkom timu VPN-a (njih troje nude 24/7 chat uživo) i pitati koje poslužitelje koristiti.

Još imate problema? Moglo se dogoditi da je vaša odabrana usluga nedavno poboljšala značajke za zaključavanje regije, u kojem slučaju nema druge mogućnosti nego pričekati dok vaš VPN davatelj nađe zaobilazno rješenje..

Problem 4: Ne mogu se povezati s VPN-om kada sam u Kini

Problemi s VPN-om nažalost se mogu očekivati ​​u Kini. Internetska ograničenja u zemlji (u zajednici poznata kao Veliki vatrozid) su neka od najstrožih na svijetu. Blokirane su sve vrste usluga, uključujući usluge strujanja, vijesti i možda iznenađujuće VPN-ove.

Iako u Kini postoji nekoliko VPN-a koji i dalje rade, njihove su web stranice blokirane. Kao rezultat toga, morat ćete instalirati i konfigurirati uslugu prije dolaska u Kinu. Da biste bili sigurni, preporučujemo da zabilježite upute za ručnu instalaciju. Neki VPN-ovi imaju određene postavke koje je potrebno promijeniti prije nego što rade u zemljama sa strogom mrežnom cenzurom.

Također je dobra ideja provjeriti djeluje li vaš VPN na bilo koja zrcalna web mjesta koja su još uvijek dostupna u Kini. Imajte na umu da ove podatke spremite lokalno, jer su platforme za pohranu oblaka također nedostupne u Kini.

Problem 5: Čini se da se moj poslužitelj nalazi na pogrešnom mjestu

Obično vaš VPN davatelj iznajmljuje ili kupuje poslužitelje u nekoj zemlji, a zatim vam omogućuje pristup njima. Međutim, ako lokalni zakoni otežavaju pokretanje VPN tvrtke, regija je previše opasna ili su troškovi održavanja fizičkog poslužitelja previsoki da bi se opravdali, neki davatelji koriste virtualni poslužitelj umjesto.

Ti se poslužitelji zapravo nalaze u drugoj zemlji, ali konfigurirani su tako da vaš promet izgleda kao da dolazi s lokacije koju ste odabrali. Geografski ograničene usluge obično ne mogu otkriti razliku, iako neke usluge pretraživanja IP adresa mogu, stoga, očigledno otkazati.

Mnogi VPN davatelji vam znaju koji su od njihovih poslužitelja virtualni, bilo na popisu poslužitelja ili u članku baze znanja, tako da ih možete izbjeći ako želite.

Problem 6: promijenio sam napredne postavke svoje VPN i sada to ne radi

To je zapravo prilično jednostavno popraviti. Prvo, ponovno otvorite stranicu postavki VPN-a. Ako koristite uslugu poput CyberGhost, postojat će gumb koji vam omogućuje da automatski vratite sve u zadano stanje

VPN se neće povezati? Česti problemi i ispravci VPN-a

Međutim, čak i ako ova značajka nije dostupna, možete je izraditi sigurnosnu kopiju i pokrenuti u samo nekoliko minuta na sljedeći način:

  • Započnite promjenom VPN protokola u UDP ili TCP (ova se opcija može jednostavno zvati "OpenVPN").
  • Ako primijetite neke napredne opcije, poput prekidača za zaustavljanje, prilagođene značajke DNS-a ili prigušenja prometa, isključite ih. Sada se povežite s VPN-om.
  • Ako to uspije, ne zaboravite ponovo aktivirati zaštitnu sklopku i zaštititi od curenja (osim ako nisu uzroci problema, što je vrlo malo vjerovatno).

Još imate problema? Možete se obratiti korisničkoj podršci za pomoć, ali moglo bi biti brže samo ponovno instalirati VPN aplikaciju.

Problem 7: moj problem nije naveden ovdje

Ako su vaši VPN problemi složeniji od gore spomenutih, Vaša je najbolja opklada kontaktirati tim VPN-a za korisničku podršku direktno. Oni će vam moći pomoći da instalirate VPN na gotovo sve (uključujući bežične usmjerivače). Uz to, svakodnevno pomažu ljudima s tehničkim problemima, što znači da znaju kako brzo i lako riješiti VPN probleme.

Nedostaje li nam uobičajeni problem s VPN-om? Ostavite komentar i javite nam se.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 − = 79