Vrhunski vodič za VPN usmjerivače

Vrhunski vodič za VPN usmjerivače

Kada konfigurirate VPN na usmjerivaču, bilo koji uređaj spojen na navedeni usmjerivač može biti zaštićen VPN-om. VPN usmjerivač može pružiti niz prednosti, uključujući smanjenje ukupnog troška zaštite svih kućnih uređaja i omogućavanje zaštite uređaja koji ne podržavaju izvorne VPN aplikacije. Iako bi se za postavljanje VPN rutera pomisao na postavljanje VPN-a mogla činiti predaleko.

Međutim, ne mora biti sve toliko komplicirano. Zapravo, neki VPN-i čak isporučuju unaprijed konfigurirane usmjerivače, tako da se sav posao obavlja za vas. Čak i ako ne pristupite toj opciji, postavljanje VPN rutera može biti relativno jednostavno.

U ovom ćemo postu objasniti zašto biste trebali postaviti VPN usmjerivač, različite usmjerivače i firmver te koje VPN-ove možda želite razmotriti..

Zašto možda želite VPN usmjerivač

Većina VPN-ova nudi softver koji omogućava jednostavno postavljanje na uređajima koji rade s različitim operativnim sustavima, uključujući Windows, MacOS, Android i iOS. Pa zašto biste željeli VPN usmjerivač? Evo nekoliko glavnih razloga:

 • Zaštitite svaki uređaj koji je spojen na usmjerivač. To je posebno korisno ako imate više uređaja nego što je obuhvaćeno jednom VPN pretplatom. Industrijski standard je pet uređaja po pretplati, ali moderna obitelj ili mala tvrtka lako mogu udvostručiti taj broj uređaja.
 • Osigurajte uređaje koji inače nisu kompatibilni s VPN-ovima kao što su pametni televizori, igraće konzole, Roku, Chromecast, Apple TV i drugi pametni uređaji. To je posebno važno kada uđemo u doba IoT uređaja i "pametnih domova", gdje bi se sve od aparata za kavu do perilice rublja moglo povezati s internetom.
 • Da biste povećali zaštitu, koristite dva VPN-a istovremeno. Možete konfigurirati jedan VPN na razini uređaja, a drugi na razini usmjerivača. Ako bilo koji ima nedostataka ili bude ugrožen, imate dodatni sloj zaštite. Možete koristiti dva neprekidno ili jedan zadržati kao sigurnosnu kopiju.
 • Uživajte u pogodnostima na svim povezanim uređajima, poput mogućnosti pristupa geo-ograničenom ili blokiranom sadržaju s bilo kojeg mjesta na svijetu. Neke web stranice koje možete deblokirati uključuju Netflix, BBC iPlayer, Hulu i Amazon Prime Video, ali postoji mnogo više web lokacija za streaming, sport, igre i kockanje za istraživanje.

Sve što je rečeno pomoću VPN usmjerivača nije za sve i sigurno nije potrebno. Ako svi vaši uređaji imaju podršku u obliku nativnih VPN aplikacija vrhunskog davatelja usluga, možda nećete morati ići na dodatne duljine pomoću VPN usmjerivača..

Što treba uzeti u obzir pri postavljanju VPN usmjerivača

Za one koji odluče da im treba VPN usmjerivač, dostupne su razne mogućnosti. Kao što će biti otkriveno u ovom vodiču, treba odlučivati ​​o samom usmjerivaču, koji firmver koristite i VPN davatelja kojeg odaberete..

Postavljanje VPN usmjerivača veća je obveza od jednostavne instaliranja VPN-a na računalo ili mobilni uređaj jer zahtijeva malo dodatnog vremena, tehničke uštede i možda novca. Evo nekih stvari koje morate razmotriti prije nego što započnete:

 1. Složenost
 2. cijena
 3. Ubrzati
 4. savitljivost
 5. Značajke

Pogledajmo ove čimbenike detaljnije:

1. Složenost

Nije svaka opcija u ovom vodiču pogodna za sve. Ovisno o vrsti podešavanja za koju postavljate, postavljanje VPN usmjerivača može biti složen proces. Na primjer, treptanje usmjerivača nije sve tako jednostavno i može oštetiti usmjerivač, moguće u neupotrebljivo stanje. Stoga treptanje - zamjena firmvera rutera - može biti najbolje prepustiti se onima koji više znaju. Ostale opcije, kao što je unaprijed konfigurirani usmjerivač, pogodne su za početnike.

2. Trošak

Ovisno o tome za koju opciju idete, cijena bi mogla biti prepreka nekim korisnicima. Uostalom, možete zaštititi više kućnih uređaja putem izvornih VPN aplikacija za samo nekoliko dolara mjesečno, čak i uz uslugu najbolje ocijenjene cijene. Na drugom kraju ljestvice, ako kupite unaprijed konfigurirani usmjerivač, to će vas vratiti bilo gdje od 200 do 500 USD.

Izbor usmjerivača ExpressVPN.

Međutim, onima koji su spremni konfigurirati svoj usmjerivač, on ne mora biti toliko skup. Možete odabrati pristojni usmjerivač (pogodan za neke aplikacije) za manje od 100 USD, a firmware je često open source i besplatan. Naravno, i dalje ćete morati platiti troškove pretplate putem VPN-a, ali to može biti vrlo razumno.

3. brzina

Smanjena brzina uobičajena je žalba među korisnicima VPN rutera. Korištenje VPN-a na bilo kojem uređaju može usporiti svakodnevne aktivnosti kao što su pregledavanje i preuzimanje i može povećati vjerojatnost zaostajanja ili međusobnog pretvaranja tijekom streaminga ili igranja igara.

Jedan od glavnih čimbenika ovdje je VPN usluga. Neki VPN-ovi usporavaju stvari više od drugih. To može biti zbog preopterećenih poslužitelja, poremećaja u mreži ili drugih problema. Redovito testiramo najbolje ocijenjene VPN davatelje brzine, tako da možete biti u tijeku s onima koji isporučuju najbrže brzine. Rezultat možete vidjeti u donjoj tablici.

& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; lt; a href = '#'& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; gt;& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; lt; img alt = '' src = 'https:& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; # 47;& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; # 47; public.tableau.com& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; # 47; statički& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; # 47; slike& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; # 47; VP& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; # 47; VPNSpeedTestResults& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; # 47; Jednostavan& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; # 47; 1_rss.png 'style =' border: nema '/& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; gt;& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; lt; / a& amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; gt;

var divElement = document.getElementById ('viz1525284276716'); var vizElement = divElement.getElementsByTagName ('objekt') [0]; vizElement.style.width = '100%'; vizElement.style.height = (divElement.offsetWidth * 0,75) + 'piksela'; var scriptElement = document.createElement ('skripta'); scriptElement.src = 'https://public.tableau.com/javascripts/api/viz_v1.js'; vizElement.parentNode.insertBefore (scriptElement, vizElement);

Popis preporučenih davatelja usluga na kraju ovog članka uzima u obzir brzinu kao glavni odlučujući faktor. Jednom kada ste postavljeni, povezivanje s geografski bliskim poslužiteljem trebalo bi osigurati najbolje brzine koje vaš pružatelj može ponuditi.

Osim VPN-a koji idete, još jedna stvar koja može usporiti stvari je usmjerivač procesora. Mnogi nisu dovoljno moćni da se bave VPN šifriranjem, pa u idealnom slučaju želite da ga potražite s najmanje 800 MHz CPU-a. Postoje neki novi usmjerivači opremljeni Intel Intel Advanced Encryption Standard New Instructions (AES-NI), koji mogu ubrzati brzinu VPN šifriranja.

Još jedan čimbenik koji može usporiti je veličina softvera rutera i RAM-a rutera. Ako imate svoj ruter i brinete se o brzini, odaberite najmanju verziju firmvera koja nudi potrebne funkcije (u ovom slučaju kompatibilnost s OpenVPN-om).

Početna stranica OpenVPN.

Uz to, osiguravanje ažurnosti vašeg firmvera pomoći će i u brzini.

4. Fleksibilnost

Kao što je spomenuto, VPN usmjerivač obično zahtijeva veću obvezu od prosječne postavke izvorne aplikacije na radnoj površini, prijenosnom računalu ili mobilnom uređaju. Potrebno je više vremena, a ovisno o tome koju opciju odaberete, to bi moglo koštati više novca. Dakle, ako se ne želite obvezati, morat ćete razmišljati o fleksibilnosti.

Na primjer, ako kupite unaprijed konfigurirani usmjerivač, na dulje vrijeme se obvezujete na taj usmjerivač, upravljački softver i VPN pružatelja usluga. S druge strane, ako ste ga sami konfigurirali, ali niste zadovoljni, ni sa firmware-om ili sa VPN-om, moguće je (iako boli) početi ispočetka.

5. Značajke

Kad odlučujete koji usmjerivač, upravljački softver i VPN uslugu trebate uzeti, morat ćete dobro razmotriti na koji ćete način koristiti svoj VPN usmjerivač. Na ovaj će način biti daleko lakše donositi odluke o konačnom postavljanju koje vam je potrebno.

Firmver koji odaberete treba podržavati OpenVPN. Također bi trebao biti ažuriran i opremljen značajkama koje želite. Na primjer, neki imaju mogućnost primjene usmjeravanja na temelju pravila, prekidača kill i još više. Napokon, VPN koji odaberete mora biti brz, pouzdan i siguran te imati poslužitelje na željenim mjestima. Uz to, trebao bi pružiti izvrsnu korisničku podršku koja će vam pomoći ako naiđete na bilo koje probleme.

Koje mogućnosti podešavanja rutera imate?

Aludirali smo na nekoliko opcija za postavljanje gore, ali ovdje ćemo detaljnije pogledati sve opcije. Za konfiguriranje VPN-a na usmjerivač, vaša najosnovnija potreba je usmjerivač ispunjen firmverom koji podržava OpenVPN. Tri glavne metode podešavanja VPN rutera su:

 1. Kupnja usmjerivača koji je unaprijed konfiguriran na poslužitelje određenog VPN pružatelja.
 2. Upotreba usmjerivača s omogućenom VPN-om to je već napunjeno firmware-om koji podržava OpenVPN. Tada možete ručno konfigurirati svoj odabrani VPN na usmjerivač.
 3. Treperi ruter koji nije kompatibilan sa VPN-om s novim firmwareom tako da može podržati korištenje VPN-a. Tada možete ručno konfigurirati svoj VPN na usmjerivač.

Ova tri navedena su po redoslijedu jednostavnog postavljanja, pri čemu je kupnja unaprijed konfiguriranog usmjerivača najjednostavnija (iako najskuplja) opcija. U ovom ćemo dijelu detaljno ispitati svaki od njih, uključujući neke opcije za njih. Prije nego što to učinimo, napravili smo alat za odlučivanje koji će vam pomoći da donesete pravi izbor.

Stablo odluke o postavljanju VPN rutera.

Ako neke od mogućnosti još nisu jasne, ne brinite; jednostavno se možete vratiti ovoj grafici dok prolazite kroz vodič.

Upotreba unaprijed konfiguriranog VPN usmjerivača

Ovo je dolje najjednostavnija opcija za postavljanje VPN usmjerivača. Zapravo, nema puno toga za postavljati. Glavni nedostatak bili bi troškovi, a druga fleksibilnost. Davatelji VPN-a i dalje će poštivati ​​jamstva povrata novca, ali dodatni problemi su u vraćanju usmjerivača na konfiguraciju..

Većina dobavljača svoju konfiguraciju usmjerivača šalje vanjskim izvorima trećim stranama, kao što su FlashRouters i Sabai Technology. Malo ćemo doći do onih, ali prvo, vrijedno je nazvati jednog davatelja koji prodaje unaprijed konfigurirane usmjerivače, uključujući ekskluzivni firmver. Davatelj usluge je ExpressVPN.

Unaprijed konfigurirani VPN usmjerivači ExpressVPN 

Sučelje firmvera ExpressVPN.
ExpressVPN pokriva sve baze kada su u pitanju VPN usmjerivači. Nudi unaprijed konfigurirane usmjerivače putem FlashRoutera (vidi dolje). Možete odabrati usmjerivač s vlastitim prilagođenim softverom ExpressVPN ili drugim firmverima (DD-WRT, Tomato ili OpenWrt)..

Ako odlučite konfigurirati vlastiti, firmver ExpressVPN (koji uključuje sučelje za jednostavno korištenje) dostupan je za preuzimanje. Ovo je najbolji softver firmware-a za usmjerivač koji je dostupan. Lakše je za postavljanje i upotrebu nego DD-WRT i Tomato. Osim toga, podržava podjeljeno tuneliranje, tako da lako možete odabrati koji uređaji prolaze kroz VPN, a koji ne.

Možete i konfigurirati VPN s bilo kojim drugim usmjerivačem s omogućenim VPN-om. U osnovi, ExpressVPN je pogodan za bilo koju vrstu postava i ima tonu dokumentacije za pomoć koja će vam pomoći.

FlashRouters unaprijed konfigurirani VPN usmjerivači

 Početna stranica FlashRouters.

FlashRouters izrađuje unaprijed konfigurirane VPN usmjerivače koji su već konfigurirani na VPN poslužitelje. To znači da samo morate uključiti i sve ste spremni. FlashRouters izrađuje rutere za desetine davatelja usluga, uključujući:

 • ExpressVPN
 • NordVPN
 • IPVanish
 • SaferVPN
 • PrivateInternetAccess
 • HideMyAss
 • Windscribe
 • Kupljeni VPN
 • PureVPN

To što FlashRouters nosi usmjerivače za određenog pružatelja usluga ne znači da je VPN čvrst izbor. Prije istraživanja morate odabrati davatelja koji je pravi za vas. Naše detaljne recenzije su izvrsno mjesto za početak.

Neke VPN usluge za koje FlashRouters ima usmjerivače.Neke VPN usluge za koje FlashRouters ima usmjerivače.

Kada kupite FlashRouter, imat ćete nekoliko opcija, uključujući želite li potpuno novi ili ponovno certificirani usmjerivač (za neke modele), produženu garanciju i premium plan podrške.

Standardna kupnja predviđa:

 • Podrška putem e-pošte tri mjeseca (možete to popustiti za popust od 50 USD ili produžiti na jednu godinu za 25 USD)
 • 90-dnevno jamstvo (može se produljiti na godinu dana za 30 USD ili dvije godine za 60 USD)
 • 30-dnevno jamstvo zadovoljstva kupaca

FlashRouters također prodaje usmjerivače koji nisu konfigurirani na određeni VPN, ali su prethodno trepnuti s firmwareom kompatibilnim s VPN-om..

Sabai tehnologija

 Početna stranica Sabai Technology.

Usmjerivači Sabai Technology malo su drugačiji od ponude FlashRouter-a. Ovi se isporučuju s vlastitim prilagođenim softverom tvrtke, Sabai OS. To se temelji na firmware-u Tomato o kojem ćemo detaljnije govoriti kasnije.

Ti se usmjerivači mogu kupiti sa ili bez predfiguracije na odabranim VPN-ovim poslužiteljima. Sabai Technology također prodaje neke usmjerivače koji su fleksirani s DD-WRT firmware-om, ali nemate mogućnost pred-konfiguracije VPN-a s tim.

Ruteri se cijene u rasponu od oko 145 do 500 dolara. Pred-konfiguracija VPN košta dodatnih 19,99 dolara.

Standardna kupovina tvrtke Sabai Technology dolazi sa sljedećim:

 • Izravna telefonska ili e-mail podrška za jednu godinu
 • Jednogodišnja garancija hardvera
 • 90-dnevno jamstvo zadovoljstva kupaca

Ako idete s unaprijed konfiguriranim usmjerivačem, i dalje biste trebali iskoristiti garancije povrata novca i probne periode koje nude mnogi pružatelji VPN-a. Međutim, logistika slanja usmjernika za ponovno konfiguriranje ili na neki drugi način mogla bi predstavljati bol. Pravila koja okružuju ove situacije variraju ovisno o dobavljaču usmjerivača i davatelju VPN-a.

Korištenje usmjerivača s omogućenom VPN nego što podržava OpenVPN

Ako želite samostalno konfigurirati VPN, možete upotrijebiti usmjerivač koji je već napunjen softverskim softverom koji podržava OpenVPN. Nekoliko VPN pružatelja zapravo nude ruter aplikacije koje pojednostavljuju postavljanje. Na primjer, VyprVPN ima aplikaciju koja radi preko Shibby Tomato. U svakom slučaju, većina najboljih pružatelja usluga koji se mogu konfigurirati s usmjerivačima pružit će odgovarajuću dokumentaciju i podršku.

Pa s kojim usmjerivačem trebate ići? Naizgled je bezbroj opcija kada je riječ o usmjerivačima s omogućenom VPN-om. Međutim, tržište je prepuno manjih tvrtki čiji proizvodi vjerojatno nisu u mogućnosti pružiti potrebne rezultate.

Ne samo da su neki usmjerivači nedovoljni za upotrebu s VPN-om, ali neki će vas navesti da kupite njihovu subpar VPN uslugu nakon što kupite usmjerivač. Kao takav, najbolje je držati se jednog od proizvođača koji se izdvajaju iz gomile. Neke od najboljih koje možete odabrati su:

 • Asus
 • Linksys
 • Netgear
 • bizon
 • Synology

Pogledat ćemo zauzvrat svaki od njih, ali imajte na umu da neće svi usmjerivači ovih proizvođača raditi s VPN-om..

Asus

Asus usmjerivači dolaze s osnovnim softverom, AsusWRT, iako se to ne ažurira redovito. Iako ovo nije nužno najbolja opcija firmvera, lako je postaviti i podržava OpenVPN. Ovisno o modelu, ovi usmjerivači se mogu kupiti ili koristiti s drugim firmverima, kao što su DD-WRT, Tomato (i derivati), OpenWrt i Sabai OS.

Asus usmjerivači s Flash-DDR-om ili Tomato softverom mogu se kupiti putem FlashRoutera. Modeli blistavi sa Sabai OS-om dostupni su putem Sabai Technology, koja trenutno ima nekoliko Asusovih usmjerivača u svojoj liniji.

Linksys

Linksys usmjerivači obično ne podržavaju OpenVPN izvan okvira. Međutim, unaprijed fleširane Linksys rutere možete kupiti putem Sabai OS-a i FlashRoutera. Ovisno o tome koji ste model odabrali, možete fleksirati Linksys usmjerivače s kompatibilnim upravljačkim softverom, poput DD-WRT ili Tomato.

Sabai Technology nudi jedan model Linksys usmjerivača s firmwareom Sabai OS, a FlashRouters nudi nekoliko modela s DD-WRT firmware-om.

Netgear

Neki Netgear usmjerivači imaju veliku reputaciju jer se koriste kao VPN usmjerivači. Međutim, ne podržavaju OpenVPN izvan okvira. Kao i neki Asus i Linksys usmjerivači, mogu se kupiti ili fleširati s firmwareom koji podržava OpenVPN.

FlashRouters ima više Netgear modela blistavih sa DD-WRT firmwareom i jednom opcijom za Tomato firmware. Sabai Technology ima tri modela s vlastitim firmwareom Sabai OS.

bizon

Ovaj proizvođač nema ogroman raspon opcija, ali nudi neke relativno jeftine usmjerivače koji dolaze s bljeskalicom s DD-WRT firmwareom izvan okvira, što ih čini kompatibilnima s OpenVPN-om.

Synology

Synology nudi samo dva usmjerivača koja se mogu koristiti s VPN-om, no čini se da su to solidne opcije. Tvrtka nudi dodatni paket pod nazivom VPN Plus koji usmjerivač može pretvoriti u VPN poslužitelj.

Ako želite da vam usmjerivač bude već bljesnuo s odabranim firmwareom, najbolja je opklada dobiti renomiranog dobavljača kao što su FlashRouters ili Sabai Technology. Međutim, ako planirate pokrenuti svoj bljesak, moći ćete preuzeti ruter s web lokacije za e-trgovinu, poput Amazona ili u trgovini, odnekud negdje kao Best Buy.

Trepće VPN usmjerivač

Gore smo spomenuli neke od različitih vrsta firmvera kompatibilnih s različitim usmjerivačima. Ovdje ćemo detaljnije raspraviti o firmveru, a zatim ćemo objasniti postupak treptanja firmvera na usmjerivaču. Neki od najpopularnijih dostupnih upravljačkih programa su:

 1. DD-WRT
 2. Rajčica
 3. Shibby
 4. AdvancedTomato
 5. OpenWrt
 6. Sabai OS
 7. ExpressVPN

Razmotrimo svaku od ovih opcija!

1. DD-WRT

DD-WRT je popularan, besplatan, open-source, Linux-ov softver. Temelji se na WRT firmwareu koji je izvorno proizveo Linksys za svoju seriju usmjerivača WRT54G. DD-WRT je relativno jednostavan za korištenje, ali može podržati niz funkcionalnosti. Kompatibilan je s mnogim usmjerivačima i u većini slučajeva korisnicima omogućuje konfiguriranje veza s OpenVPN poslužiteljima izravno s usmjerivača. Ovdje imamo popis najboljih VPN-ova za DD-WRT.

2. Rajčica

Firmware za rajčicu je besplatan i otvorenog koda, a prvi put je predstavljen 2008. Od tada postoji nekoliko vilica, uključujući Shibby i Advanced Tomato. Izvorno nije ažurirano od 2010. godine, kompatibilno je samo s nekoliko usmjerivača i nema podršku za OpenVPN klijent ili poslužitelj. Ovdje imamo popis najboljih VPN-a za usmjerivač rajčice.

3. Shibby (i ostale vilice za rajčice)

Možda ste čuli i za TomatoUSB. Ovo radi s više rutera i ima širi spektar značajki od Tomato, uključujući USB priključak i podršku za bežični N. Iako nije ažurirano od 2010, postoje viljuške koje nude razne značajke. Jedna od najpopularnijih je Shibby, dok druge opcije uključuju Toastman, Victek i Merlin. Sve ove imaju OpenVPN podršku za klijente i poslužitelje.

4. NaprednoTomato

Napredni paradajz je vilica za Shibby i naš je preporučeni izbor ako idete s firmwareom temeljenim na rajčici. Nudi sve što radi Shibby i bude u toku s njegovim ažuriranjima, ali ima i korisničku nadzornu ploču. To ga čini idealnim i za početnike i za napredne korisnike. Jedna zgodna stvar AdvancedTomato-a je da možete isprobati prije kupnje sa službenim demonstracijskim programom.

5. OpenWrt

OpenWrt je relativno nov firmware, ali stječe solidnu bazu obožavatelja. To je vrlo prilagodljiv i na raspolaganju je širok spektar dodataka. Ne iznenađuje, prilično je popularan kod programera, ali njegovo intuitivno korisničko sučelje ga čini prikladnim i za novajlije.

Projekt OpenWrt podijelio se 2016. godine i formiran je sporedni projekt (LEDE). No, dva su se projekta spojila u 2018. i nastao je trenutni OpenWrt. Jedna od prepreka ovom firmveru je što - vjerojatno zato što je toliko nova - nema puno dokumentacije za podršku.

6. Sabai OS

Ovaj nije otvoreni izvorni kod, ali standardno je dostupan na bilo kojem usmjerivaču koji kupite od Sabai Technology. Jedna značajka izdvajanja koju Sabai OS pruža nad drugim firmverom je njegova značajka Gateway. To je slično podijeljenom tuneliranju koje se nalazi u firmveru ExpressVPN-a i omogućuje vam da lako odaberete koji uređaji prolaze kroz VPN, a koji prolaze kroz vašu redovnu nešifriranu vezu..

7. ExpressVPN

Kao što je gore spomenuto, ExpressVPN se razlikuje od ostalih pružatelja VPN-a po tome što ima vlastiti prilagođeni softver. To je jednostavno jednostavno za postavljanje i upotrebu, a uključuje i podijeljeno tuneliranje. Ne morate kupiti unaprijed konfigurirani usmjerivač da biste koristili firmver ExpressVPN. Besplatno je preuzeti i može se pokrenuti na kompatibilnim usmjerivačima.

Proces bljeskanja firmvera na vaš usmjerivač

Nakon što odlučite o upravljačkom programu za vaš usmjerivač, koji su sljedeći koraci? Ne postoji sve upute s jednom veličinom, ali su osnovni koraci za treptanje usmjerivača u nastavku:

Napomena: Ovo su vrlo osnovne smjernice i trebali biste potražiti detaljne upute za vašu postavku prije bljeskanja. Ako se pogrešno izvede, ovaj postupak može usmjeriti vaš usmjerivač i učiniti ga beskorisnim.

 1. Provjerite je li usmjerivač kompatibilan s odabranim upravljačkim softverom.
 2. Preuzmite najnoviju stabilnu verziju firmwarea za vaš usmjerivač. Imajte na umu da neke kombinacije usmjerivača i upravljačkog softvera prvo trebaju instalirati privremeni firmver.
 3. Prijavite se na administratoru stranicu usmjerivača i idite na odjeljak administratora.
 4. izabrati Nadogradnja firmvera>Odaberite Datoteka i odaberite svoj firmver.
 5. Prenesite datoteku i tada biste trebali moći jednostavno pričekati dok ažuriranje ne završi.

Opet, to su vrlo osnovne upute i razlikuju se ovisno o vašem usmjerivaču i firmveru.

Postavljanje OpenVPN-a na usmjerivač

Nakon što usmjerivač zasipa odgovarajućim upravljačkim softverom, morat ćete instalirati OpenVPN na njega prije povezivanja s VPN-om. Opet nema opće upute za to. No, evo nekoliko korisnih resursa u kojima ćete pronaći upute:

 • Najbolji VPN-ovi za usmjerivač rajčice u 2018. godini (uključuje upute za postavljanje OpenVPN-a na Shibby usmjerivaču)
 • Najbolji VPN-ovi za DD-WRT usmjerivače i kako postaviti OpenVPN na DD-WRT
 • Postavljanje OpenVPN-a na Sabai VPN ruteru

Detaljne vodiče možete pronaći i na web mjestu odabranog davatelja VPN-a i za pomoć se uvijek možete obratiti timu za korisničku podršku.

Što je s PPTP VPN-om?

Do sada smo govorili samo o postavljanju VPN rutera preko OpenVPN protokola. Možda ste naišli na nešto literature koja govori o tome kako je PP2P opcija. Međutim, PP2P se ne smatra sigurnim i ima dugačak popis ranjivosti koje se smatraju nepopravljivim. Kao takav, treba ga koristiti samo kao krajnje sredstvo.

Unatoč tome, ako naiđete da iz bilo kojeg razloga želite koristiti PPTP, trebali bi biti dostupni vodiči poput onih koje nudi tvrtka Sabai Technology.

Najbolji VPN za usmjerivače

Jedna od velikih odluka koju trebate donijeti prilikom postavljanja VPN usmjerivača je s kojim pružateljem VPN-a. Nisu sve kompatibilne s konfiguracijama usmjerivača, a neke kojima nedostaje podrška u obliku vodiča za postavljanje i korisničke usluge.

Sastavili smo popis najboljih VPN-ova za VPN usmjerivače na temelju sljedećih kriterija:

 • Nudi solidnu korisničku podršku za postavljanje VPN usmjerivača
 • Omogućuje brze i pouzdane veze
 • Koristi snažnu enkripciju i druge sigurnosne značajke
 • Radi s velikom mrežom poslužitelja sa širokim izborom lokacija

Najbolji VPN-ovi za VPN usmjerivače su:

1. ExpressVPN

Stranica ExpressVPN usmjerivača.

ExpressVPN je definitivno najbolji pružatelj VPN rutera. To ide u velikoj mjeri kako bi se osiguralo da su opcije dostupne za svaku vrstu korisnika, od početnika do naprednog. Čak čini i vlastiti firmver usmjerivača koji se može prebaciti na kompatibilni usmjerivač i jednostavan je za korištenje. Alternativno, kao što je već spomenuto, možete kupiti usmjerivač koji je već zatrpao firmver i unaprijed konfiguriran s ExpressVPN poslužiteljima. Ova usluga nije ograničena na rad sa vlastitim firmverima i kompatibilna je s drugima, uključujući DD-WRT, Tomato i OpenWrt.

ExpressVPN nudi mnogo više od samo postavljanja rutera. Ponaša se s ogromnom mrežom poslužitelja koja obuhvaća gotovo 100 zemalja. Svi su poslužitelji optimizirani za brzinu i ova usluga može deblokirati gomilu popularnih web mjesta za streaming, uključujući Netflix, BBC iPlayer, Amazon Prime Video, Sky Go i još mnogo toga. Pruža vrhunsku korisničku podršku, tako da bez obzira da li postavljate VPN usmjerivač ili jednostavno pokušavate pristupiti Netflixu, dobit ćete brz i stručan odgovor od 24/7 live chat korisničke usluge..

Sigurnost i privatnost najvažniji su za ovog pružatelja usluga, a koristit ćete 256-bitnu enkripciju, zaštitu od curenja i preklopni prekidač (nazvan "mrežna brava"). Čuva minimalne zapise i nikada ne bilježi vašu IP adresu. Osim što je kompatibilan s usmjerivačima, ExpressVPN ima i aplikacije za Linux, Windows, MacOS, iOS. i Android. Omogućuje tri istodobne veze po računu, tako da možete pokriti svoj kućni usmjerivač plus dva mobilna uređaja.

POSEBNA PONUDA: Naši čitatelji dobivaju tri mjeseca besplatno na jednogodišnjem ExpressVPN planu. Svaka je pretplata potpomognuta 30-dnevnim jamstvom povrata novca, tako da možete isprobati bez rizika.

Pročitajte našu cjelovitu recenziju ExpressVPN-a.

Pogledajte vodiče za postavljanje usmjerivača ExpressVPN.

2. NordVPN 

Stranica NordVPN usmjerivača.

NordVPN je još jedan pružatelj usluga koji nudi unaprijed konfigurirane usmjerivače, tako da vam ne treba prolaziti kroz bilo koji problem. Alternativno, NordVPN može se konfigurirati na usmjerivače koji su uključeni u firmver. Nudi tonu dokumentacije i jedan je od rijetkih pružatelja usluga koji će pružiti vodič za postavljanje s OpenWrt-om. Na raspolaganju vam je tim za chat uživo koji će vam pomoći u slučaju naleta na probleme.

NordVPN ima veliku mrežu od više od 4500 poslužitelja optimiziran za različite svrhe, uključujući P2P, dvostruki VPN i Tor preko VPN-a. Ima velike brzine i može deblokirati popularne web stranice za streaming, kao što su Netflix, Hulu, HBO, Amazon Prime Video i BBC iPlayer.

Nećete imati problema sa sigurnosnom frontom s 256-bitnom enkripcijom vojnog stupnja, prekidačem za zaustavljanje i zaštitom od curenja. Dnevnici se ne čuvaju, pa su sve vaše aktivnosti potpuno privatne. Automatska zaštita WiFi-a dodatni je bonus ako se odlučite za korištenje VPN-a na mobilnom uređaju. Dopušteno je šest istodobnih veza po pretplati, a aplikacije su predviđene za Windows, MacOS, iOS i Android.

PROČITANJE ČITALA: Uštedite 77% i plaćajte samo 2,75 USD mjesečno kada kupujete trogodišnji plan.

Pročitajte našu cjelovitu recenziju NordVPN-a.

Pogledajte vodiče za postavljanje rutera NordVPN-a.

3. IPVanish

Stranica IPVanish usmjerivača.

IPVanish je još jedan pružatelj usluga koji nudi unaprijed konfigurirane usmjerivače ako želite uštedjeti neke probleme, ali umjesto toga, možete ga konfigurirati na druge kompatibilne usmjerivače. IPVanish nema korisničku podršku za chat uživo, ali nudi puno pomoći u obliku tutorijala o postavljanju rutera. Uz to možete poslati obrazac za e-poštu u bilo koje doba dana i obično će dobiti brz odgovor.

Sigurnost je u obliku 256-bitne enkripcije sa savršenom tajnošću naprijed, a to dolazi sa zaštitom od curenja i prekidačem za uklanjanje. Nema zapisnika, pa sve vaše informacije ostaju privatne.

IPVanish je posebno popularan kod Kodi korisnika i radit će sa svim službenim dodacima Kodi. Osim konfiguracije usmjerivača, možete preuzimati i aplikacije za Windows, MacOS, iOS i Android. IPvanish vam omogućuje povezivanje do 10 uređaja odjednom.

EKSKLUZIVNA PONUDA: Dobijte velike popuste do 60% na IPVanish planove.

Pročitajte našu cjelovitu recenziju IPVanish-a.

Pogledajte vodiče za postavljanje usmjerivača IPVanish-a.

4. PrivateVPN

privatevpn posao

PrivateVPN ne nudi unaprijed konfigurirane usmjerivače, ali ih se može konfigurirati na određene rutere ručno. 24/7 podrška uživo može pomoći u postavljanju i rješavanju problema. Ovo je mali dobavljač, ali usluga je brza, pouzdana i izvrsno za deblokiranje streaming usluga kao što je Netflix, HBO, Amazon Prime Video, Hulu, BBC iPlayer i još mnogo toga.

To je sigurno i privatno, hvali 256-bitnu enkripciju preko OpenVPN protokola, zaštitu od curenja i prekidač za uklanjanje. Ne održava zapise o prometu ili vezi, tako da nema podatke za predaju trećoj strani.

Ako je potrebno, možete preuzeti aplikacije za WIndows, MacOS, iOS i Android. Na jednom je planu dopušteno šest veza.

UŠTEDITE više od 70%: Čitatelji Comparitech-a mogu uštedjeti više od 70% plus dobiti dodatnih pet mjeseci besplatno.

Pročitajte našu cjelovitu recenziju PrivateVPN.

Pogledajte vodiče za postavljanje usmjerivača PrivateVPN.

5. CyberGhost

Stranica CyberGhost Comparitech.

CyberGhost je sve impresivniji dobavljač i njegov VPN može se konfigurirati na usmjerivače s različitim firmverima, uključujući DD-WRT i Tomato. Ovo je još jedan pružatelj s vrhunskom korisničkom podrškom i imat ćete pristup aktivnom agentu u bilo koje doba dana.

CyberGhost upravlja rastućom mrežom od više od 2500 poslužitelja i omogućuje jednostavan pristup mnogim popularnim web lokacijama za strujanje, uključujući Netflix, Amazon Prime Video i BBC iPlayer.

CyberGhost uopće ne drži zapisnike koji se mogu vezati za pojedinog korisnika. Koristi sigurnosne standarde koji odgovaraju najboljim u industriji, uključujući 256-bitnu enkripciju, ugrađenu sklopku za uklanjanje i zaštitu od propuštanja. Ako ga odlučite koristiti i na svom mobilnom uređaju, možete postaviti automatsku zaštitu WiFi poznatim mrežama.

Ovaj davatelj omogućuje do sedam istodobnih veza, a svaki plan uključuje pristup izvornim aplikacijama za Windows, MacOS, iOS i Android.

ČITAČNA PONUDA: Odaberite jednogodišnji CyberGhost plan i uživajte u preko 70% popusta plus dodatnih šest mjeseci besplatno.

Pročitajte našu cjelovitu recenziju CyberGhosta.

Mogu li koristiti besplatni VPN s usmjerivačem?

Prilikom odlučivanja o VPN usluzi koju ćete koristiti s usmjerivačem, morate uzeti u obzir nekoliko čimbenika, uključujući brzinu, pouzdanost, sigurnost i korisničku podršku.. Nažalost, besplatni VPN obično će nedostajati na svim tim frontovima. Budući da su besplatni, često imaju velik broj korisnika koji traže da ograničavaju broj poslužitelja. To može dovesti do sporih, nepouzdanih veza i čak ćete se možda morati pridružiti redu čekanja za povezivanje s poslužiteljem. Štoviše, besplatni VPN-ovi imaju manje vjerojatnosti za pristup blokiranom sadržaju kao što su Netflix i BBC iPlayer.

Besplatnim VPN-ovima često nedostaje i sigurnost i privatnost stvari. Iako mogu oglašavati pristojnu enkripciju, pokazalo se da neki uopće ne kriptiraju vaše podatke, pa čak i nose zlonamjerni softver. Ostale sjenovite poslovne taktike uključuju praćenje vaše aktivnosti i prodaju podataka trećim stranama, ubrizgavanje oglasa, pa čak i krađu nepropusnog korisničkog pojasa..

Jasno je da ovo nije vrsta usluge koju želite nakon što vam je postalo poteškoće s postavljanjem VPN usmjerivača. Plaćati nekoliko dolara mjesečno za najbolje ocijenjenog pružatelja usluga vrijedi mira.

Mogu li koristiti DNS proxy s usmjerivačem umjesto VPN-a?

Ako je vaš glavni razlog korištenja VPN usmjerivača zaobići geo-ograničenja, tada biste na DNS proxy uslugu mogli potražiti alternativu. To može prikriti vašu IP adresu i zamijeniti je drugom, omogućujući vam da deblokirate streaming web mjesta i drugi geo-zaključani sadržaj.

DNS proxy poslužitelji preusmjeravaju vezu samo kad pristupite web lokaciji koja zahtijeva geoblokiranje. Na primjer, kad odete u Comparitech, web mjesto je isto bez obzira na to odakle mu pristupate, tako da proxy ne ulazi u mrežu i dobivate izravnu vezu. Kada prijeđete na Netflix, unos DNS-a je promijenjen tako da se vaša veza preusmjerila preko proxy poslužitelja.

Iako se neke DNS proxy usluge nalaze pod istim kišobranom kao i besplatne VPN-ove, često neće raditi s nekim od streaming web lokacija koje agresivno blokiraju upotrebu proxyja. Jedan DNS proxy koji nema ovaj problem je ExpressVPN-ov MediaStreamer, koji dolazi u paketu sa svakom pretplatom..

Osim gore navedenog, jedna od glavnih razlika između DNS proxy usluge i VPN-a je šifriranje. VPN šifrira vaš promet dok DNS proxy ne. Dakle, ako ste uopće zabrinuti za sigurnost, VPN je put do toga.

U našem nedavnom postu možete saznati više o pametnim DNS proxyjima i kako ih konfigurirati na usmjerivač.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77 + = 79

Adblock
detector