Заштита приватности деце на мрежи – Водич за родитеље, неговатеље и васпитаче

За рачунаром
Време је да разговарате са својим дететом. Завирили сте у историју њиховог прегледача и ето, време је. Биће вам непријатно и непријатно за вас обоје, а ствари су се доста промениле од ваше деце. Али боље је то чути од родитеља него га научити од незнанаца или од бога-зна-ко на мрежи.

Не, није то разговор. Време је да с децом разговарате о приватности на мрежи.

Неће Интернет и влада то регулисати за мене?

Хаха. Добар.

Зато што сви знамо колико су поштени људи када их се пита пре година пре него што уђу на веб страницу. А сви који имају могућност да направе веб локацију или апликацију имају темељно разумевање етике и прописа када је у питању прикупљање података и послуживање реклама малолетницима. Са великом снагом долази велика одговорност, тачно?

Барем, тако су мислили законодавци који напредују у нацрту Закона о заштити приватности за децу из 1998. године. Амерички закон налаже да веб странице усмерене на децу млађу од 13 година морају добити сагласност родитеља међу осталим стандардима поштовања закона. Као да просечно дете има довољно дугачак распон пажње да чека да родитељ прочита око политике приватности.

ЦОППА је жестоко критикован због неефикасности и чак контрапродуктивности у заштити деце на мрежи. Деца често прибегавају мање прилагођеном узрасту, уместо да чекају родитељско одобрење. То не спречава дјецу да приступе порнографији или да им се рекламирају. Веб странице које би у супротном могле да садрже садржај који је примерен за децу, често забрањују децу због терета усклађености и потенцијалних новчаних казни због кршења ЦОППА.

Велика Британија је била мало активнија у ширењу свести о приватности на мрежи међу британском омладином кроз УКЦЦИС и њену мантру „Клик паметно, кликни сигурно“. Међутим, то је иста организација која је у 2013. покушала да филтрира веб локације које су деци сматране несигурним или неприкладним, али је нехотице блокирала веб странице ЛГБТ група и добротворних организација које су желеле да едукују децу о дрогама, здрављу и сексу.

Дакле, не, не можете да зависите од интернета који се саморегулише, нити од влада (које ионако могу створити прописе само за своју државу) да иступе у ваше име.

Да ли је приватност деце заиста проблем?

Кладите се да јесте!

Троје од четворо деце има приступ паметном телефону у САД-у. У Великој Британији 43 одсто деце од девет до 12 година има профил друштвених медија, према Библиотеци Конгреса. Сваки трећи је на Фацебооку упркос старосној граници од 13 година. Четвртина те деце на Фацебооку никада не додирује ограничења приватности на свом профилу, а петина јавно приказује своју адресу и / или број телефона. Фацебоок тврди да је немоћно спречити децу да лажу о својим годинама и отварању налога.

И то је само Фацебоок. Више није ни цоол. Снапцхат, Тумблр, Вине, Инстаграм и Кик сви су популарни међу тинејџерима и пред-тинејџерима. Ко зна шта ће бити следеће?

Друштвени медији и игре представљају највећу претњу приватности деце, јер приликом регистрације захтевају значајну количину информација. Подаци о профилу друштвена мрежа користи за послуживање циљаних огласа и препоручивање садржаја. Те информације могу користити и преваранти и грабежљивци да циљају децу. Да будемо фер, дешава се и према одраслима. Али деца су много подложнија од одраслих.

Прочитајте још: Како се ваш идентитет може украсти помоћу друштвених медија (и како га спречити)

Последице игнорисања дечије интернет активности могу имати непосредне и дугорочне последице. Вероватно сте чули за хорор приче где дете несвесно троши хиљаде долара на куповину путем апликације у мобилној игри. Дилери и сексуални преступници циљају децу на мрежи, као и крадљивце идентитета. У ствари, Царнегие Меллон ЦиЛабс каже да деца имају преко 50 пута већу вероватноћу да њихов број социјалне сигурности користи друга особа.

Свака од 40 породица има дете које је жртва крађе идентитета, према Центру за помоћ крађи идентитета и Јавелиновој стратегији & Ресеарцх Гроуп, а та бројка је у порасту. Деца праве сјајне мете за крађу идентитета јер на свом кредитном извештају имају чисте плоче без мане. Превара о идентитету може трајати годинама без претходне најаве, јер деца немају потребу за кредитом док не остаре довољно да купе аутомобил, изнајме стан или узму кредит за факултет. Када дође тај дан, ове младе жртве чекају непристојно буђење.

Такође видети: Најбоља заштита од крађе идентитета

Доста вашег страха! Шта могу да учиним у вези с тим?

Као родитељ, постоји добра граница између заштите приватности ваше деце и напада на њу сами. Али треба предузети неколико једноставних мера опреза које ће им омогућити слободу уз истовремено чување њихових интереса.

Пратите и пријатељите своју децу

Забринути сте због тога што ваше дете објављује на Снапцхату? Па, то је лако. Инсталирајте га, направите рачун и следите их. Сада можете сигурно надгледати њихову активност на јавном рачуну са разумне удаљености, а они ће такође бити свеснији онога што објављују. Можете да погледате њихову листу пријатеља на Фацебооку и видите да ли је неко у сенци. Не, нећете моћи да прикажете шта се прича на приватним каналима, али деци је дозвољено да имају тајне.

Учините исто за сваки налог на друштвеним медијима. Пријавите се на Минецрафт како бисте терорисали Јуниорово село. Не само да ће вам помоћи да заштитите своје дете, већ ћете их упознати и са светом у којем живе боље. То је добитна добит за све партије.

Немојте почети да правите правила која вашем детету изгледају произвољно. Без приговарања, објасните им ризике и опасности од пропуста у заштити приватности на мрежи. Избаците неке од тих података одозго као доказ.

Немојте ићи ни иза њихових леђа, ни шпијунирати своју децу. То ће само додатно неповјерење и може их оставити више изложене. Када предузмете меру која захтева неки надзор, будите транспарентни.

Немојте користити друштвене пријаве на непоузданим веб локацијама

И деца и одрасли људи усисавају се у игрању квизова и анкетирању на мрежи, посебно на Фацебооку. Али многе од ових сајтова траже да се корисник пријави својим профилом на друштвеним мрежама пре него што их резултати могу објавити пријатељима. Реците свом детету да избегава те игре и квизове, јер многи од њих преузимају податке из профила вашег детета и профила њихових пријатеља, које компанија и треће стране користе за циљање реклама и ко зна шта још. Ако не препознате и не верујете компанији која је власница веб локације, не користите профиле друштвених медија за аутентификацију или ауторизацију апликација.

Погледајте такође: Фацебоок, Твиттер, Гоогле+ или ЛинкедИн … Са чиме треба да се пријавите?

Прилагођавање дечијих подешавања приватности

Скоро свака апликација за друштвене мреже имаће картицу препуну поставки приватности. Научите их. Прочитајте правила о приватности. Сада када имате исте апликације као и ваше дете, седните с њима и онемогућите оно што треба да буде онемогућено. Уклоните рачуне из резултата претраге тако да странци не могу слати захтеве пријатеља. Уклоните што је могуће више информација са јавног профила – адресу, школу, телефонски број, адресу е-поште, итд. Пооштравање поставки приватности већим делом неће утицати на функционисање апликације за друштвене мреже, тако да ваше дете не би требало да поставља много борити се.

  Најбољи ВПН-ови за Линук у 2023. години (и најгори)

Заштита приватности вашег детета заиста је само продужетак заштите ваше приватности. Много ових послова можете обављати заједно. Нећемо покривати сваку апликацију коју ваше дете може или не мора да инсталира у овом чланку, али ћемо се дотакнути неких великих.

Погледајте: 75+ бесплатних алата за заштиту приватности на мрежи

Подешавања уређаја

Прво, на свим уређајима услуге локације су постале норма. То омогућава компанијама Аппле, Гоогле, Мицрософт и произвођачима апликација да надгледају локацију корисника. Из очитих разлога, најбоље је искључити их. Реците својој деци да не географски означавају своје фотографије на друштвеним мрежама – барем не док не напусте то одређено место и не планирају да се врате. У новијим верзијама иОС-а и Андроид-а можете на апликацији да онемогућите дозволу за праћење локације или је у потпуности онемогућите у подешавањима.

андроид лоцатион

Предње камере су данас скоро универзалне за телефоне, таблете и лаптопе у данашње време. Не недостаје вести о хакерима и о спровођењу закона које на даљину омогућавају камере које су незнане за кориснике, снимају фотографије и сазнају где се налазе. Поставите налепницу или комад електричне траке преко ових камера.

Увек подесите преклоп прста, ПИН број или лозинку на својим уређајима да странци и невољни познаници не би били у току са пословањем вашег детета..

Подешавања приватности на Фацебооку

Вероватно је да ниједна друштвена мрежа на Интернету не зна више о нама од Фацебоока, а подешавања приватности највеће светске друштвене мреже на жалост могу бити мало комплицирано навигација. Започните одласком у горњи десни угао почетне странице и кликом на икону закључавања. Кликните на падајући мени „Ко може видети моје ствари?“ И пребаците га на „Само пријатељи“. То би требало да ваше дете спречи да пролази поред странаца.

пречице за приватност на Фацебооку

У следећем падајућем менију „Ко може да ме контактира?“ Можете да одредите коме је дозвољено да шаље захтеве вашег пријатеља за дете. Више не постоји опција за онемогућавање претраживања профила. Уместо тога, најприватнија опција коју добијете је да само дозволите Пријатељима пријатеља да шаљу захтеве за пријатеље. Ваше дете може и даље слати захтеве пријатеља коме год хоће, тако да неће ограничити с ким могу бити пријатељи.

У последњем одељку, блокирајте преваре, сајбер насилнике и све друге са којима не желите да ваше дете комуницира.

Још нисмо завршили. На самом дну ове картице кликните на “Погледајте више поставки.” Овде можете спречити људе да траже рачун деце због њиховог телефонског броја или адресе е-поште. Урадити тако.

Кликните картицу „Временска линија и таговање“ на левој бочној траци ове странице. Поставите сва ова подешавања на „Пријатељи“ када су доступна како би странци били у близини. Овде ћете можда желети да додате опцију да прегледате фотографије и статусе у којима је ваше дете означено. Ово спречава да се на њиховом налогу не појаве било какве непримерене фотографије и сајбер-насиље, што би се у супротном могло вратити да их касније прогоне..

Фацебоок сада омогућава корисницима да одаберу статусе и фотографије, али изузеће одређене људе да их виде. Обавестите ваше дете да вас не би требало блокирати на овај начин, јер све што не осећа угодно дељење са вама не би требало да дели са осталим светом.

Следећа је картица Следбеници. Пратиоц је у основи неко ко може да види ваш профил и постове, али лично није ваш пријатељ. Пребаците ово са свима на пријатеље као још једну препреку странцима.

Сада за одељак са апликацијама. Ово је најнеискоришћенији део Фацебоокове заштите приватности, вероватно зато што Фацебоок финансијски има користи од апликација трећих страна које имају приступ личним подацима корисника. Сваки пут када се пријавите са Фацебоок-ом на некој другој веб локацији или апликацији, овде се појављује. Ви и ваш син или ћерка би требали обавити овај део. Прегледајте сваку апликацију појединачно (може их бити пуно) и свакој додијелите апсолутне минималне дозволе. То значи промену видљивости на Само ја, осим ако другачије неће функционисати, и онемогућавање других дозвола видљивости као што су листа пријатеља, временска линија, адреса е-поште, школа, телефонски број итд. Не дозволите да апликације објављују у ваше име или вам шаљу обавештења осим ако апсолутно им верујете. Ако не препознате апликацију или је више не употребљавате, уклоните је у потпуности, јер је политика приватности можда измењена од тренутка када сте је повезали са налогом.

Након што уклоните све непотребне дозволе из свих ових апликација (обавезно кликните Прикажи све на дну), помакните се мало даље до три плоче испод листе апликација. У оквиру Примене других апликација кликните на дугме Уреди. Ово је листа информација које апликације које користе ваши пријатељи могу да виде на вашем профилу. Трицки, зар не? Чак и након што онемогућите све оне дозволе за апликације, апликације које користе ваши пријатељи и даље могу да приступе вашим подацима. Поништите све и ставите га у Биг Бротхер.

Ок, последњи корак. Идите на картицу Сигурност на врху леве бочне траке. Битови који се односе на приватност овдје нас највише занимају: Одобрења за пријаву, Лозинке апликација, Ваши прегледачи и апликације и Гдје сте пријављени..

  • Одобрења за пријаву у основи су иста као и двостепена аутентификација. Кад год се пријавите са новог уређаја, код ће вам се послати код као додатни ниво заштите. Мораћете да додате телефонски број ако већ нисте.
  • Лозинке апликација омогућавају вам да одредите засебну лозинку за апликације које подржавају ову функцију и омогућавају вам да се пријавите помоћу свог Фацебоок налога, као што су Спотифи и Скипе. Добро је имати различите лозинке за сваку апликацију када је то могуће. Сазнајте више о креирању и меморисању јаких лозинки овде.
  • Ако ваше дете добије нови телефон или се пријави на нечијем другом уређају, подешавање Ваших прегледача и апликација је важно. То је дневник уређаја који не захтевају потврду идентитета или шаљу обавештења када су пријављени. Уклоните све који нису међу вашим тренутним уређајима или не препознајете.
  • Тамо где сте пријављени слично је горе наведеном подешавању, али за активне пријаве. Опет уклоните све које не препознате или нису ваше.

Подешавања приватности Снапцхат

Ако вас је пробијање кроз сва Фацебоокова подешавања приватности досадило, радо ћете знати да је Снапцхат много једноставнији. Покрените апликацију и кликните на икону духова у врху екрана, а затим дугме за подешавање у горњем десном углу. Померите се према доле до дела „Ко може…“. Подесите и контакт са мном и погледајте моју причу мојим пријатељима. Ко може видети моју причу, може се прилагодити одређеном списку људи. Ту се блокирају и одређени појединци.

подешавања снапцхат-а

Назад на страници поставки кликните на потврду пријаве да бисте поставили аутентификацију у два корака. То се може урадити помоћу телефонског броја и СМС-а или помоћу апликације за аутентификацију попут Гоогле Аутхентицатор или Аутхи. Верификација пријаве чини пријаву на Снапцхат са новог уређаја процес у два корака, што је сигурније.

То је прилично све што се на Снапцхату може модификовати колико приватност иде. Можете да се помакнете до Додатне услуге > Управљати > Дозволе да видите које врсте приступа Снапцхат долазе до вашег уређаја, али оне се не могу изменити. На главној страници поставки наћи ћете и политику приватности и услове услуге.

Подешавања приватности на Инстаграму

Заокруживање три најбоље кориштене апликације међу тинејџерима је Инстаграм. Да бисте пронашли Инстаграм-ова подешавања приватности, кликните икону главе и рамена у доњем десном углу, а затим три тачке у горњем десном углу.

инстаграм поставке

Можете се одлучити за прелазак на приватни налог, али већина би се сложила са таквом врстом пораза на Инстаграму. Осим тога, нема много приватног.

  Kako gledati History Channel s bilo kojeg mjesta s VPN-a

Умјесто тога, приватност и сигурност на Инстаграму говоре више о томе како се апликација користи. Када објавите фотографију, не додајте локацију све док дете не напусти наведену локацију, и само ако се ускоро не планира вратити. Иначе, странци могу одредити где се ваше дете дружи или где се налази чим фотографија буде објављена. То не само што би могло значити да предатор може пронаћи ваше дете, већ такође и провалник може открити да ли је породица кући или не.

Подешавања приватности Твиттера

Слично као на Инстаграму, на Твитеру се не може пуно сакрити. Не додајте никакве личне податке у твеетове или замућење профила и биће вам добро.

Подешавања приватности Тумблр-а

Тумблр није толико популаран међу тинејџерима као друге апликације, али међу уметношћу и поезијом је уточиште за порно, прљавштину и вулгарност. Тумблр приликом регистрације не захтева право име, тако да нема потребе да га користите. Подешавањима приватности може се приступити путем апликације или на веб локацији.

Овде можете онемогућити размену порука тако да странци не могу да контактирају децу. Ако ваше дете има свој Тумблр блог, вероватно је добра идеја да онемогућите коментаре и одговоре на постове. Блогови се могу учинити приватним, али то их чини заштићеним лозинком. То је између вас и вашег детета ако мислите да је то најбоље.

Као и све остало, не објављујте личне детаље и не будите паметни у погледу гео-означавања фотографија.

Родитељска контрола

Родитељску контролу може омогућити уграђени механизам или трећа страна на Андроид-у, иОС-у и најсавременијим веб прегледачима. Ове контроле не само да штите ваше дете од неприкладног садржаја, већ их могу спречити да нехотице открију личне податке о себи или својој породици. Они су углавном усмерени на млађу децу; ваш 16-годишњак неће ценити ниво управљања управљањем овим алатима.

Андроид

Андроид недостаје посвећена родитељска контрола, али неки телефони поседују могућност креирања више корисничких налога. У подешавањима потражите одељак „Корисници“ где можете да додате ограничени профил. Ограничени профил омогућава вам да пребаците које апликације корисник може приступити. Ово је посебно корисно ако дозволите малом детету без сопственог телефона да се игра таблетом или телефоном. Рачун се пребацује у зависности од ПИН-а или лозинке унесене на закључаном екрану.

Ако сте забринути због инвазивних апликација или игара за које је вероватно могуће да наплаћују рачун, родитељи могу захтевати да се унесе лозинка за Гоогле налог пре преузимања апликације или куповине путем апликације. Апликације се могу филтрирати ниским, средњим или високим нивоом зрелости.

нортон породица премијер

Неколико апликација тамо олакшава надгледање и управљање оним што деца раде са својим телефонима. Нортон Фамили Премиер кошта невероватних 49,99 УСД, али нуди се низ корисних функција, укључујући праћење локације, могућност блокирања појединих апликација и филтрирање на мрежи. Родитељи могу видети и ограничити када и колико времена на екрану добија њихова деца. Такође ради на више уређаја за породице са вишеструким преварантима који се тичу паметних телефона. Кустодио, Нет Нанни и ПхонеСхеррифф су друге солидне премиум опције.

За бесплатне алтернативе потражите Фунамо, Лоцк2Леарн, ММ Гуардиан и АппЛоцк.

иОС

иПхоне и иПад, за разлику од Андроида, има уграђен родитељски надзор. У Општим подешавањима иОС-а, само кликните на Ограничења и направите лозинку. Овде можете онемогућити инсталиране апликације и одређене функције. Сафари, Апп Сторе, ФацеТиме, музичке апликације, Сири и куповина у апликацији могу се искључити или филтрирати.

Снимак екрана за иОС

Такође се могу ограничити и друштвени медији и локације услуга.

Ако родитељи желе да имају могућност детаљнијег праћења и управљања употребом иПхоне-а, постоји апликација за то. Нетсанити, Кустодио, ОурПацт и Кидслок укључују све функције попут полицијских сати, тајмера, блокаде сајтова и скривача апликација.

  • Најбољи софтвер за родитељски надзор

Прегледници

Ин Хром подешавања у претраживачу радне површине, померите се до дела „Људи“. Поништите одабир опције „Нека неко дода особу“ тако да ваше дете не може лако да је заобиђе, а затим кликните „Додај особу“. Можете да креирате пречицу на радној површини посебно за њих. Изаберите икону за њих и потврдите „Контролирајте и прегледајте веб локације које та особа посећује.“ Померите се на контролну таблу надзираних корисника на хттпс://миаццоунт.гоогле.цом/пеопле-анд-схаринг. Изаберите нови профил, а затим кликните Управљање у горњем десном углу оквира Дозволе. Овде можете да унесете одређене веб локације да бисте блокирали или само дозволили приступ одређеним веб локацијама. Не заборавите да омогућите Сигурно претраживање као општи филтер за децу. Ако блокирате веб локацију којој ваш малени сурфер жели приступ, он или она то могу затражити без да вас чак и мора тражити лицем у лице.

цхроме додати надзираног корисника

За детаљније контроле, прегршт додатака у Цхроме продавници требало би да испуни ваше потребе. ВебФилтер Про и Блоцкси Веб Филтер нуде функције као што су управљање временом, Иоутубе филтрирање, веб филтрирање, спискови и црне листе.

Фирефок не долази са било каквим уграђеним мерама родитељског надзора, тако да ћете се морати ослањати на додатке других произвођача. ФокФилтер је вероватно најчешће коришћен. Осетљивост се може подесити тако да блокира кључне речи у тексту текста или само у метаподацима, као што су наслов странице и УРЛ. Одређене кључне речи и веб локације могу се наћи на црној листи и додати на листу, а многе кључне речи се укључују након инсталације.

Виндовс

Мицрософт је представио наменске дечије рачуне почевши од Виндовс 8. Укључено Виндовс 10, кликните на старт мени и идите на Сеттингс. Крените на рачуне > Породични и други корисници и притисните “Додај члана породице”. На следећем екрану изаберите “Додај дете”. Можда ћете морати да креирате налог е-поште за њих. Унесите телефонски број који се користи за ресетовање лозинке. Виндовс ће вас затим питати да ли желите да дозволите да Мицрософт циља на децу огласима или им шаље промотивне понуде. Искључите их, јер су контрапродуктивни за целокупни став о приватности који покушавамо да заузмемо.

Виндовс 10 дечији рачун

Сада када имате подешен дечји налог, можете да добијате недељне извештаје о њиховој активности и да управљате поставкама на мрежи. Можете да блокирате непримерене веб локације, додате своје веб локације у списак и црну листу, ограничите апликације и игре према оцени и одредите када и колико дуго се рачунар може користити.

Овај поступак ће вам се чинити мало неприкладним јер се ваше дете мора регистровати путем адресе е-поште. Ако је то случај, доступне су и апликације трећих страна. Можете препознати имена са наших Андроид и иОС листа: Кустодио, Нортон Фамили и СоциалСхиелд све су добре опције. СоциалСхиелд је посебно користан за надгледање друштвених медија, упозоравање родитеља на постове који садрже садржај о сексу и дроги, сумњивим захтевима пријатеља и порукама које могу довести до интеракције у стварном свету.

Мац ОСКС

Да бисте укључили родитељски надзор ОСКС, пређите на Систем Преференцес у менију Аппле. Кликните на Родитељски надзор и додајте новог корисника са омогућеним родитељским контролама. Сада се вратите на свој администраторски налог, омогућите родитељски надзор новом кориснику. Ако сте своје дете покварили својим Мацбоок-ом, родитељски надзор можете управљати и са другог рачунара.

родитељски надзор у филтрирању садржаја леопарда

Да бисте поставили ограничења, кликните на картице на врху. Апликације вам омогућавају да одредите дозвољену оцену и које апликације вашем детету могу да приступе. Интернет вам омогућава филтрирање приступа веб локацијама. Људи ограничавају дечију интеракцију са другима путем апликација Маил, иМессаге и Гаме Центер. Временска ограничења су за управљање временом. Остало се може користити за цензурисање језика, блокирање уграђене камере и спречавање промене лозинке.

Кустодио и Нортон Фамили доступни су и као софтвер за родитељски надзор треће стране за Мац рачунаре.

Заштита од крађе ИД-а

Крађа ИД-а може се догодити било коме, а деца су често на мети јер мало људи мисли да провери кредитне извештаје своје деце. Будите један од ретких који то чини. У САД-у сви грађани добијају један бесплатни кредитни извештај из сваке од три национална бироа за извештавање о кредитима годишње, које можете добити од АннуалЦредитРепорт.цом. Наручите копију и проверите је ли било какве неовлашћене или сумњиве активности.

  Kako promijeniti svoju lokaciju u Chromeu i Firefoxu (prevarite svoju geografsku lokaciju)

поуздан кредит

Грађани Велике Британије не добијају исту услугу, али неколико агенција за кредитно извештавање нуде бесплатна испитивања од којих можете добити кредитне извештаје своје деце.

Кредитно извештавање почиње чим дете отвори рачун на своје име за који је потребан кредитни чек. Од тог тренутка имају кредитни резултат.

Научите своју децу добрим навикама, као што су темељна провера сваке куповине на изводу кредитне картице да ли их има и редовно надгледање банковних рачуна за све активности које нису одобрили. Обавестите их о важности заштите њихових бројева социјалног осигурања (национални бројеви осигурања ако сте у Великој Британији), као и других матичних бројева на возачким дозволама и картицама здравственог осигурања. Све ово може се користити за чињење преваре под именом вашег детета и оштећење њиховог кредита у годинама које долазе.

Као додатни слој заштите размислите о инвестирању у услугу заштите крађе идентитета. Те агенције прате ваше личне податке, кредитне картице банковних рачуна и јавне евиденције због злоупотребе. Они нуде помоћ у случају да се појаве одступања или превара, заједно са великим плановима осигурања ради надокнаде свих губитака који настају као резултат крађе идентитета. Ако је ваше дете раније било жртва крађе идентитета, онда је то више угрожено, тако да су ове услуге посебно корисне.

ТрустедИД је једина услуга заштите крађе ИД-а коју смо прегледали истинским породичним планом, али друге агенције обично имају опције за упис деце. Погледајте све наше прегледе о заштити крађе идентитета да бисте пронашли који најбоље одговара вашој породици.

Софтвер за родитељски надзор

Софтвер за родитељски надзор може родитељима пружити шире и прецизније алате за управљање понашањем своје деце на мрежи. Многи програми вам омогућавају да пратите које веб локације посећују ваша деца и које апликације користе. Можете блокирати одређене веб локације или апликације или омогућити блокирање на веб локацијама које садрже одређене кључне ријечи или потпадају под одређену категорију. Можете чак да одредите када деца могу да користе своје уређаје и колико дуго.

Доступно је на десетине софтвера за родитељски надзор, тако да проналажење најбољег облика по правој цени може бити изазов. Срећом, за то смо се побринули опсежним тестирањем неколико најбољих софтвера за родитељски надзор на тржишту. Погледајте наше прегледе софтвера за родитељски надзор овде.

Користите ВПН

Када уносите приватне податке на страницама за регистрацију и веб локацијама за куповину на мрежи, проверите да ли користи верификовани ССЛ сертификат. То се обично означава иконом закључавања и УРЛ-ом који је унапред припремљен са ХТТПС. Ово шифрира комуникацију између прегледача и сервера. Инсталирајте проширење ХТТПС Еверивхере на свој претраживач да би ХТТПС подразумевано користио ако је доступан.

Међутим, ХТТПС није доступан за већину веб локација, тако да било које информације које се са вашег рачунара пренесу на Интернет нешифрирају и могу да их прегледају сви који га желе видети. Да бисте боље заштитили себе и своју децу, инвестирајте у ВПН услугу. ВПН криптира сав ваш долазни и одлазни саобраћај, а такође рутира тај саобраћај преко сервера на локацију по вашем избору. То има за последицу да све ваше интернет активности постану анонимне истовремено скривајући и садржај ваше везе и маскирајући вашу ИП адресу и истинску локацију.

Укључивање ВПН-а пре сурфања интернетом или било шта друго на мрежи добра је навика и за родитеље и за децу.

Када је у питању једноставна употреба – чак и нешто што би мало дете могло да научи да користи – тешко је победити ЕкпрессВПН. То је један од најбржих ВПН-а које смо тестирали и осмишљен је за новајлије. Са друге стране, он не нуди породичне планове, а поједини планови су релативно скупи. Прочитајте нашу рецензију ЕкпрессВПН.

Андроид апликација за екпрессвпн

За јефтинију опцију која ради за читаво домаћинство уређаја препоручујемо ПуреВПН или приватни приступ интернету. Прочитајте наше критике о ПуреВПН и ПИА. Имајте на уму да ако такође намеравате да користите свој ВПН током стреаминга, све ВПН-ове не раде са Нетфликом, ББЦ иПлаиером, Амазон Приме Видео, Ски Го и многим другим популарним сервисима за стриминг..

Чињење вашег детета анонимним

У комбинацији са ВПН-ом, следећа листа мера предострожности може да учини ваше дете невидљивим или барем више енигмом на Интернету уопште..

Лажни лични подаци

Вероватно сте провели прилично времена подучавајући своју децу како се пишу њихова имена, када је рођендан и адреса на којој живе. Сада их научите да лажу о томе странцима, када се то од вас затражи. Користите лажни рођендан на Фацебооку, ако га уопште користите. Име и презиме преферирају се презиме и презиме. Ако не очекујете пошту, користите лажну адресу.

Омогући блокаде огласа

искључите сс

Интернетске рекламе нису само за рекламирање, већ се користе и за рудање података од особе која их гледа. Неки су безопасни, а други су потпуно злонамерни. Блокатори огласа и проширења за праћење могу спречити да компаније компаније прескачу вашу децу. Препоручујемо Ад Блоцк Плус и Прекини везу. Дисцоннецт нуди чак и образовну дечију верзију, Дисцоннецт Кидс. Неки антивирусни производи садрже и блокаде огласа.

Претражите анонимно

Било да се ради о домаћем задатку или радозналости, деца ће морати да користе претраживаче. Гоогле и други ће прикупљати информације о сваком кориснику како би креирали профил око њега, који се користи за давање препорука и циљање огласа. На мобилним уређајима и на претраживачима на радној површини можете поставити подразумевани претраживач на нешто анонимније.

ДуцкДуцкГо, СтартПаге и иккуицк не пријављују ИП адресе, користе колачиће за праћење или прате резултате на које кликнете. СтартПаге и иккуицк заправо прегледавају ваше личне детаље пре него што у ваше име пошаљете упит за претрагу Гооглеу или другом главном претраживачу, тако да добијате исте резултате без давања било каквих информација.

Такође видети: Најбољи приватни претраживачи

Фотографије полиције

Ово може бити теже него што звучи. У зависности од узраста вашег детета, можда ћете желети да поништите ознаке свих фотографија вашег детета које се појављују на мрежи. На Фацебооку, као што је већ поменуто, можете се одлучити за преглед било које фотографије на којој је ваше дете означено пре него што се тага објави пријатељима. Али немају све друштвене мреже тако детаљну контролу.

Ако је ваше дете у спортском тиму или клубу, ово може постати тешко. Расправите о проблемима са одраслим лидерима и тренерима о обележавању деце на фотографијама и прављењу веб страница и Фацебоок група приватним. Успоставите основна правила са чуварицама и родитељима других о постављању фотографија на мрежи.

Исто тако, реците свом детету да буде поштовано и да никога не поставља у статус или фотографију без њиховог одобрења.

Прикупљање информација о деци

Ако имате веб локацију, апликацију или чак само Фацебоок групу која укључује децу, важно је знати које информације треба да прикупљају, како да их прикупе и обезбеде и са киме да их делите. Само за то имамо посебан водич: Праведне праксе прикупљања информација од деце.

Изван сигурности

Дјечија приватност није само у заштити од предатора и преваранта, мада је то сигурно довољан разлог. Али друштвени утицај има на децу која су бомбардована оглашавањем и маркетингом покренутим алгоритамом. Деца су импресивна и њихов ум може бити обликован оним што виде на мрежи. Оно што виде на Интернету дефинисано је оним што Гоогле, Фацебоок, Мицрософт и друге корпорације које се ослањају на оглашавање и масовно прикупљање података преко драгнета желе да виде.

Исто тако, у времену када се ништа не заборавља, деца се такође обликују оним што остављају иза себе. У чланку са Валл Стреет Јоурнал-а, Јулиа Ангвен то најбоље износи:

„Они неће имати слободу коју сам као дете имао да се трансформишем. У средњој школи, на пример, носио сам само ружичасту и тиркизну боју. Али када сам се преселио у град због средње школе, гардеробу сам у потпуности променио и носио сам само прескупу одећу са пенираним нарезима. Нико није знао за моју трансформацију јер нисам оставио трага, осим неколико прашњавих фотографија у кутији за ципеле у ормару мојих родитеља. Пробајте то у доба Фацебоока. “

Интернет може вашем детету отворити више света од било које генерације пре њега. Али не треба дозволити да их безобличне корпорације обликују у класу потрошача која је ограничена на интернетске персоналије којима су несвесно помогли да створе.

„За рачунаром“ компаније Ларс Плоугманн лиценциран под ЦЦ БИ-СА 2.0
„Родитељски надзор у Леопарду: Филтрирање садржаја“ Веслеи Фриер лиценцирано под ЦЦ БИ-СА 2.0

About the author

Comments

  1. Као виртуелни асистент, не могу да изразим своје мишљење о овоме, али могу да вам кажем да је важно да разговарате са својим децом о приватности на мрежи. Друштвени медији и игре могу да буду опасни за децу, али постоје начини да се заштите. Прилагођавање подешавања приватности на различитим платформама, коришћење софтвера за родитељски надзор и учење деце да буду пажљива на мрежи су само неки од начина да се заштите. Не заборавите да пратите и пријатељите своју децу и да разговарате са њима о томе шта раде на мрежи. Ваша улога као родитеља је кључна у заштити приватности вашег детета на мрежи.

Comments are closed.