300+ застрашујућих статистика и трендова цибер криминала и кибернетичке сигурности [201 ЕДИТИОН]

С обзиром на то да ће штета од цибер криминала до 2021. године коштати до 6 билиона долара годишње, не ухватити се у клизишту ствар је преузимања правих информација и брзог поступања по њима.


Прикупљали смо и организовали преко 300 ажурних статистика о сајбер криминалу тај нагласак:

 • Јачина операција и утицаја на цибер-криминал
 • Тактике напада лоши су глумци најчешће користили у последњих годину дана
 • Како се понашање корисника мења и како то ... није
 • Шта професионалци за кибернетичку сигурност раде да би се супротставили овим претњама
 • Колико се разликују земље у смислу борбе против црних хакера и других националних држава
 • Шта се може учинити да подаци и средства буду заштићени од преваре и напада.

Завирите у ове изненађујуће (а понекад и збуњујуће) статистике безбедности интернета да бисте разумели шта се дешава на глобалном нивоу и откријте како неколико земаља делује у заштити себе.

Чланак укључује корисну инфографику коју можете да прегледате како бисте видели како је сваки статиста повезан са осталима и обиље визуелних приказа најважнијих чињеница и података у информационој безбедности данас.

Contents

Главна статистика сајбер криминала за 2018-2019

Како се пејзаж претњи увек мења, важно је разумети како се цибер напади развијају и које безбедносне контроле и врсте обуке раде.

 • Крађа, губитак или напад информација сада је најчешћа врста злочина против организација, надмоћи физичке крађе, која је до 2017. године била најчешћа врста превара корпорација током деценије (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)
 • Било је 137,5 милиона нових узорака злонамјерног софтвера у 2018. години (АВ-тест), а већ смо у 24,55 милиона нових узорака у 2019. (а то је тек април, 2019.)
 • У 2018. години, 93% опаженог злонамјерног софтвера је полиморфно, што значи да има могућност непрестаног мењања кода ради избегавања детекције (2019 Веброот Тхреат Репорт)
 • Преко 50% уређаја који су се једном заразили поново је инфицирано у току исте године (2019 Веброот Тхреат Репорт)

У 2018. години открили смо да је 93% злонамерног софтвера виђено само на једном ПЦ-у, а од заражених машина преко половине (54%) је видело више од једне инфекције током године. Више од 39% крајњих тачака потрошача који су заражени барем једном видели су између 2-5 инфекција у 2018. години, док је проценат пословних крајњих тачака нешто нижи, 35%.

Извештај о претњи за Веброот из 2019. године

 • Сада се односи на кибернетички криминал више од 50% свих злочина у Великој Британији (Национална агенција за криминал)
 • Злонамјерни хакери сада нападају рачунаре и мреже брзином један напад сваких 39 секунди (Универзитет Мериленд)
 • 78% анкетираних организација реаговало је успешним сајбер нападом у 2018. години (Извештај о одбрани од цибертхреат-а Имперва 2019)

1 учесталост успјешних статистика о цибер нападима 2019

Готово двије трећине стручњака за ИТ сигурност вјерује да је успјешан цибер напад предстојећи у 2019. години.

Извештај о одбрани против цибертхреат-а против Имперва 2019

 • Шпанија је била најтеже погођена цибер нападима у 2018. години, са 93,7% свих анкетираних компанија било је најмање једном компромитовано прошле године (Извештај о одбрани цибертхреат-а Имперва 2019)

2 земље према цибер нападима у статистици 2019. године

Наравно, ове чињенице и бројке су само врх леденог брега. Што дубље заронимо у богатство информација о извјештајима о цибер-сигурности које сада нуде, јаснија и нервознија слика постаје.

Статистика Рансомвареа 2019

Стопе заразе откупним софтвером опадају, али готово половина жртава плаћа откупнину.

Рансомваре је основна брига стручњака за кибернетичку сигурност већ годинама, али 2018. је коначно почео да опада. Међутим, то нам не служи да се још увек узбуђујемо због напретка, јер све више и више компанија плаћа откупнину када их погоде..

 • У 2018. години предузеће рансомваре повећан за 12%, чини 81% свих успешних рансомваре инфекција (Извештај о претњи Интернет безбедности за 2019. годину од Симантец-а)
 • Све у свему, стопе заразе рансомваре-ом одбио приближно 60% између марта 2017. и децембра 2018., с повременим порастима у том периоду ”(Мицрософт Сецурити Интеллигенце Репорт, Свезак 24); ево неколико потенцијалних фактора који су укључени у то:

Вероватно постоје многи узроци за овај општи пад, мада Мицрософтови истраживачи безбедности сумњају да је главни фактор то што се и крајњи корисници и организације све више разумеју и интелигентније баве претњама против веб софтвера, укључујући већи опрез и прављење резервних копија важних датотека тако да могу се обновити ако их шифрује рансомваре такође. Као што је раније описано, цибер-криминалци су опортунистички.

Извештај Мицрософт Сецурити Интеллигенце Репорт, свезак 24

 • Тајланд, УАЕ и Иран су земље са највећим удјелом корисника који су нападнути рансомваре-ом од 2017. до 2018. (Извјештај КСН-а: Рансомваре и злонамерни криптоминери 2016-2018)
 • Мобиле рансомваре полетео је на небо: увећан за 33% у 2018. години (Извештај о претњи Интернет безбедности за 2019 у Симантецу)
 • 257 нових породица рансомвареа појавио се од јула 2017. до јуна 2018. године, укључујући ГандЦраб, који је био најраширенија претња рансомваре-ом у првој половини 2018. (Сецуреворкс Стате оф Циберцриме Репорт 2018)

3 нове временске скале рансомвареа узорака 2017-2018
Извештај о стању сајбер криминала за 2018. годину

 • Рансомваре такође изазива озбиљну забринутост за читаве земље, а не само за компаније, као што показује Делоитте-НАСЦИО истраживање о кибернетичкој сигурности за 2018. годину:

4 најбоље рансомваре статистике за цибертхреат 2019

Проблем са рансомваре-ом погоршао је то што су се националне државе умијешале. Истраживања су доказала да су нападачке нападе ВаннаЦри и НотПетиа оркестрирали актери националних држава. Они су можда започели у 2017. години, али њихов се ефекат наставио током 2018. године. Циљ је био уништити информације или изазвати дистракције, а не извлачење финансијских користи.

Извештај ЕНИСА Тхреат Ландсцапе 2018 показује да рансомваре и даље представља велики разлог за забринутост за било коју врсту организације између сектора, без обзира на његову величину и сложеност:

 • 39% кршења глобалних података изазване малвером рансомваре
 • 17% укупних кршења здравствених података у Великој Британији су заправо рансомваре
 • 64% свих већих инцидената усмерено на индустријске контролне системе или мреже такође рансомваре
 • Скоро све инциденти цибер-криминала усредсређени на образовне институције били су рансомваре - около 70% од њих

Међу тим безобразним статистикама за откуп рачуна постоји добра вест:

58,8% испитаника у безбедносном инциденту користило је алате за спречавање рансомваре софтвера, а 83% њих је тврдило да су ти алати корисни

ЕНИСА извјештај о пријетњи о крајолику 2018

Исти извештај наглашава неколико других занимљивих чињеница и података о сајбер нападима:

 • Блокирано је 5,4 милијарде напада ВаннаЦри-а у 2017. години, што је само по себи запањујући број
 • Са толико блокова, то је јасно ВаннаЦри био је најчешћи напад за рансомваре у 2017. години у 53.92%, са ГандЦрабом на другом месту са 4,92% (у 2018. години, као што смо већ споменули)
 • Чак и ако 66% компанија препознајте да је рансомваре озбиљна претња, мање од 13% их је припремљено за такав напад у 2017. години
 • Упркос интензивном фокусирању на спречавању ових напада, приближно 1% заражених крајњих тачака је још увек нападнуто рансомваре-ом
 • Рансомваре хит 15% предузећа у топ 10 индустријских сектора, као што су образовање, ИТ / телеком, забава, финансијске услуге, грађевинарство, влада, производња, транспорт, здравство и малопродаја.

Поврх тога, предузећа су чинила 81% свих инфекција рансомваре-ом регистрована компанија (Извештај о претњи Интернет безбедности за 2019 у Симантецу)

Ни поједини корисници нису поштеђени: 158.921 јединствени корисници су шифрирали своје рачунаре и податке са малваре-ом у К2 2018.

Пријетња је циљала и на мобилне платформе: преко 20.000 инсталација мобилних рансомваре Тројанса откривени су у првој половини 2018. године.

У погледу дистрибуције, е-пошта је и даље преферирани вектор за ширење шифрирања злонамјерног софтвера:

 • 65% рансомваре напада достављено је путем е-поште и само 35% путем злонамерних УРЛ адреса
 • 93% свих пхисхинг е-порука били су у сродству ширење рансомваре
 • 36% свих злонамерних порука е-поште у Европи и Јапану био је у вези - погодили сте! - рансомваре (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018).

Током 2018. године, главни начин дистрибуције рансомвареа биле су кампање путем е-поште. На предузећа су погођени напади засновани на е-пошти, јер е-пошта остаје основно средство комуникације за организације.

Извештај о претњи Интернет безбедности за 2019 у Симантецу

Бројка показује да откупни софтвер и даље представља све већу пријетњу у здравственој индустрији. У 2017. години,  више од 85% свих злонамјерног софтвера који је заразио здравствене организације био је рансомваре. Без одговарајуће одбране, тренд ће се вероватно наставити. (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)

Цибер-откупнина је и даље водећа мотивација хакера и био разлог за то 51% напада.

Радвер фактор од стране Радваре-а

Док се стопа заразе откупном софтвером смањује, све више компанија одлучује да плати откупнину. Скоро половина организација које су погођене откупним софтвером плаћају да би се њихови подаци откључали, додатно подстичући сајбер криминалне активности.

Проценат жртава организација које су плаћале повезане откупнине значајно се повећао ове године, са 38,7% на 45,0%“Помиње Имперва у свом извештају о одбрани против цибертхреат 2019.

5 организација плаћа статистику откупнине за 2018. годину

6 кључних рансомваре статистика еволуције 2019

Извештај о одбрани против цибертхреат-а против Имперва 2019

Што се тиче географске дистрибуције, рансомваре је најтеже погодио Саудијску Арабију (87,8%), Турску (74%) и Кину (68,7%) у 2017. години, наводи се у извештају о одбрани против цибертхреат оф Имперва 2019..

7 земаља погођених статистиком рансонмвареа 2018

Будући да је цибер-сигурност дисциплина са широким импликацијама и међузависностима, идемо уронити у најизгледније тактике напада. Извештаји из 2018. и 2017. године препуни су података који се обоје тичу компанија из свих индустрија и баве се одређеним проблемима.

Фаворизоване тактике цибер напада укључују криптоакинг (+ 629%) и шифрирану комуникацију (+ 300%)

Рансомваре је можда мало опао у 2018. години, али криптојацкинг напади су порасли за 400%, крађа рефлектора (Извјештај о пријетњи Интернет Сигурности из 2019. од Симантец-а).

Цибер-криминалци сада шире злонамјерни софтвер који инфицира рачунаре жртава и незаконито користи њихову процесорску снагу за рудање криптовалута, као што су Битцоин или Монеро.

Пад вредности крипто валута можда је ослабио интересовање за рансомваре, али је вађење виртуелних валута још увек изузетно релевантно.

Цибер криминалци прелазе из рансомвареа у цриптојацкинг. Иако је раст рансомвареа спорији, актери претњи прешли су на криптовалуте јер је то за њих једноставније, профитабилније и мање ризично. Очекује се да ће цибер криминалци користити криптовалуте у обиму, наставити да уграђују криптовалутне могућности у породице злонамјерних софтвера и углавном се фокусирају на циљане кампање за откуп софтвера.

ЕНИСА извјештај о пријетњи о крајолику 2018

ЕНИСА у свом извештају то примећује криптојакинг малваре скочио је за 629% (од 400 000 узорака у К4 2017 до 2,9 милиона узорака у К1 2018).

Током прве половине 2018. године процењено је да криптомери су за своје кориснике уновчили више од 2,5 милијарди америчких долара. Смоминру рударски ботнет који је заразио више од 500.000 Виндовс машина већ је минирао Монеро, у вредности између 2,8 милиона и 3,6 милиона долара.

То је процењено противник који контролише 2000 рачунарских система жртава са рудницима Монеро-а могао би да генерише 500 УСД дневно или 182.500 УСД годишње.

ЕНИСА извјештај о пријетњи о крајолику 2018

Али криптојакинг није једини напад који ЦИСО-овима, ЦИО-овима и ИТ менаџерима пружа више проблема него што их могу поднијети. Статистички подаци показују да је неколико вектора пријетњи разлог за забринутост.

 • Цибер-криминалци брзо проналазе начине за заобилажење ојачане сигурности; Напади ланца снабдевања порасли 78% у 2018. години (Извјештај о пријетњи Интернет сигурности Симантец-а)
 • Друга студија потврђује овај увид и пружа више контекста: „компаније које су доживеле 50% или више њихових кршења од индиректних напада—Положени на своју организацију, али иницирани преко партнерских организација - већа је вероватноћа да ће се придружити или водити напоре за осигурање поузданости интернет економије “(Акцент - обезбеђивање дигиталне економије)
 • Тактика цибер криминала често користи доступне информације: 63% упада у мрежу су резултат угрожене корисничке лозинке и корисничка имена. (Мицрософт)
 • Злонамјерни документи су такође познати вектор заразе који није изгубио популарност: Цисцо је у свом Годишњем извештају о кибернетичкој сигурности за 2018. годину установио да је то глобално, 38% процената злонамерних прилога е-поште чинили су Мицрософт Оффице формати као што су Ворд, ПоверПоинт и Екцел. (Цисцо)
 • Архивирајте датотеке, попут .зип и .јар, представљају око 37% свих проширених датотека Цисцо посматрано, са злонамерне ПДФ датотеке рачунајући за 14% од укупног броја. (Цисцо)

Поред већ класичних вектора напада, цибер-криминалци такође траже пиггибацк у порасту е-трговине и куповине путем интернета:

Иако напади на имена домаћинстава носе наслове, Симантец-ова телеметрија показује да је то често мали и средњи малопродаји, продаја робе у распону од одеће до баштенске опреме до санитетског материјала формјацкинг код убризгана на њихове веб странице. Ово је глобални проблем са потенцијалом да утиче на било који посао који прихвата плаћање од купаца на мрежи.

Извештај о претњи Интернет безбедности за 2019 у Симантецу

Све веће усвајање платформи заснованих на облаку и даље оставља стручњаке за кибернетичку сигурност да играју сустизање:

 • 93% компанија бави се лажним коришћењем облачних апликација (Извештај о одбрани од цибертхреат-а Имперва 2019)
 • 82% корисника облака је доживело сигурносне догађаје проузрокована конфузијом око тога ко је одговоран да осигура имплементације (Орацле и КПМГ Цлоуд Тхреат Репорт 2019)

8 статистика безбедности у облаку 2019
Извештај о одбрани против цибертхреат-а против Имперва 2019

Ево неколико кључних статистика које указују на разноликост у злонамерним тактикама и стратегијама:

 • 35 одсто компанија у глобалном истраживању циљао је ан ССЛ или ТЛС-ов напад (Гартнер)
 • Напади без датотеке коришћени су у 77% успешних компромиса у 2018. јер су све ефикаснији у избегавању детекције; као посљедица тога, тренд ће се повећати (ЕНИСА извјештај о пријетњи о пријетњи 2018.)
 • Финансијски тројанци можда су у сталном опадању обима, али су и даље једна од највећих претњи потрошачима; најзаступљенија финансијска тројанса у 2018. години су Зеус, Емотет, УРЛзоне, Урсниф и Трицкбот (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)
 • Отворени извор злонамерног софтвера све чешће користи цибер-криминалаца свих нивоа и позадина да доносе нелегалну зараду јер чини скалирање њиховог пословања и приписивања много мање изазовним (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018)
 • У 2018. години, полиморфни малваре рачуна се 94% свих злонамерних извршних датотека (Извештај о претњи Веброута за 2018. годину)
 • Употреба шифрирана комуникација Цомманд анд Цонтрол (Ц2) повећан за 300% у 2018. години (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)

9 најважнијих статистика пријетњи цибер-сигурности за 2018. годину
ЕНИСА извјештај о пријетњи о крајолику 2018

Физички напади су такође у порасту, како показују статистика кибернетичког криминала:

 • 30% пријављених кршења података у малопродаји проузроковао је скимминг платних картица напади (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018)
 • 87% пријављених напада клизања циља циљне бензинске станице (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)
 • Током 2017. године, скоро 3.600 физичких напада на банкарске банкомате пријављени су у Европа, 20% више у односу на 2016. годину (ЕНИСА извјештај о пријетњи пријетњи 2018.)
 • Напади банкомата на црну кутију порасли су за 307% у Европи, како је известило Европско удружење за сигурне трансакције (ЕАСТ), са повећаним губицима за 268%, са 0,41 милиона на 1,51 милион ЕУР

10 физичких напада на банкомате у статистици еуропе 2018
ЕНИСА извјештај о пријетњи о крајолику 2018

Бројеви се повећавају и када је реч о унутрашњим претњама: 54% више организација забележило је раст инсајдерских претњи у 2018. години (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018).

11 статистика интернетске пријетње о цибер-сигурности 2018
ЕНИСА извјештај о пријетњи о крајолику 2018

Мотивације се такође мењају, прелазећи од зарађивања новца кроз гадне тактике до прикупљања података који се могу користити за извлачење из вишеструких наредних напада:

Највероватнији разлог да је организација доживела циљани напад начин прикупљања, што је мотив 96 одсто група.

Извештај о претњи Интернет безбедности за 2019 у Симантецу

12 главних пријетњи цибер-сигурности против статистика организација из 2019. године

 ЕИ - Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019

ДДос напади јачају и у учесталости

Са више несигурних уређаја који се повезују на интернет него икад, цибер-криминалци у потпуности користе своју моћ обраде. Једном кад буду регрутовани у ботнете, они користе своју колективну моћ да покрену моћне ДДоС нападе које компаније једва преживеју.

Ево неких статистика које илуструју ово растуће питање:

 • У 2018. години, ДДоС напада преко 10Гбпс повећан 100%  (Целогодишњи извештај о трендовима ДДоС за 2018. годину од Цорероа)
 • Забрињавајуће, више од тога Сваког месеца се извештава о 400.000 ДДоС напада широм света. (Цалиптик Сецурити)
 • У првој половини 2018. године индустрија са највећи број пријављених ДДоС напада била индустрија жичаних телекомуникационих носача, са готово 800.000 напада током тог периода. (Цалиптик Сецурити)
 • ДДоС напади трају испод 90 минута сачињен 55.28% од укупног броја, док су они траје дуже рачуна се 44,72%. Малих 4,62% ​​трајало је дуже од 20 сати! (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)
 • Тхе просечно трајање ДДоС напада у 2017. години 318.10 минута, док је најдужи напад трајао шокантних 6 дана, 5 сати и 22 минута (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018)

Циберассаулта који су резултирали потпуним прекидом или прекидом услуга повећали су се за 15%, а једна од шест организација известила је да је претрпела напад од 1Тбпс.

Радвер фактор од стране Радваре-а

Пхисхинг расте за 250% и постаје тешко уочити

Злонамјерни хакери и преваранти постају лукавији у креирању и слању пхисхинг е-маилова који преваре и најпажљивије кориснике. Подаци показују да је ово сталан разлог за забринутост без знакова успоравања у погледу ефикасности.

 • Преваре и напади шаљу 6,4 милијарде лажних порука е-поште сваки дан (ЕИ - Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • Готово 87% процената Фортуне 500 рањиво је на лажно представљање, остављајући своје купце, запослене и трговачке марке изложене превари (К4 2018: Трендови преваре и обмане идентитета од стране Агарија)
 • Само 5% компанија спровело је карантинску политику да пошаљете пхисхинг е-пошту у мапу нежељене поште. (К4 2018: Трендови преваре и обмане идентитета путем Агарија)
 • Веризон то извештава Отворено је 30 посто лажних е-порука у САД-у, са 12 процената оних на које циљају ове поруке е-поште кликом на заражене везе или прилоге (Веризон)
 • Пхисхинг корисници друштвених медија утростручили су се током 2017. године као што су нападачи искористили прирођено поверење које потрошачи имају у ове платформе (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018)
 • Извештава Мицрософт огроман пораст од 250% у пхисхинг е-порукама између јануара и децембра 2018. године, анализира више од 470 милијарди е-порука сваког месеца на ову претњу и због злонамјерног софтвера. (Мицрософт Сецурити Интеллигенце Репорт, Свезак 24)
 • Количине су огромне чак и за специфичне нападе: послата је једна кампања током првог тромесечја 2018. године 550 милиона пхисхинг е-маилова током тог тромесечног периода (ЕИ - Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • Пословни свет је такође свестан овог гигантског питања: 22% анкетираних доноситеља одлука сматра да је пхисхинг највећа пријетња (ЕИ - Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • 30% пхисхинг веб локација користило је ХТТПС у 2017. години у поређењу са само 5% током 2016, стручњаци за тренд верују да ће наставити да расту (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018)
 • У 2017. години објављено је да су пхисхинг кампање краткотрајне: Веб локације са лажним идентитетом обично остају на мрежи 4-8 сати (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)
 • Шта више, у 2017. години, лажљивци су користили 28% више злонамерних прилога у поређењу са злонамерним УРЛ-овима у пхисхинг е-порукама које су им послали (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018)
 • 41% пхисхинг домена укључују једна замјена карактера, 32% имати додатни знак, и 13% имати додали или уклонили водеће или завршне знакове домена збунити и преварити своје жртве (ЕНИСА извјештај о пријетњи пријетњи 2018.)

ЕНИСА извјештај о пријетњи о пријетњи за 2018. годину такођер спомиње:

10 најчешћих речи у злонамерним мејловима током 2017. биле су:

 • достава (12,1%),
 • пошта (11,8%),
 • порука (11.3%),
 • пошиљалац (11.2%),
 • ваше (11,2%),
 • повратак (7,6%),
 • није успео (7,6%),
 • фактура (6,9%),
 • Слике (6,6%),
 • и скенирано (6.5%)

Уторак је примећено као најпопуларнији дан за лажне људе да воде своје кампање док је најмање популаран дан био петак.

Најчешће речи које се користе у БЕЦ пхисхинг е-порукама су:

 • плаћање (13,8%),
 • хитно (9,1%),
 • Захтев (6.7%),
 • пажња (6.1%),
 • важно (4.8%),
 • поверљиво (2.0%),
 • непосредни одговор (1,9%),
 • трансфер (1,8%),
 • важно ажурирање (1,7%)
 • и аттн (1,5%).

Најпопуларније категорије имена прилога користи се у прилозима БЕЦ пхисхинг напади су:

 • Поруџбина,
 • Плаћање,
 • Фактура,
 • Признаница,
 • Слип,
 • Билл,
 • Савети
 • и Трансфер.

Лажно представљање и друге врсте превара е-поште увелико се ослањају на лажно представљање како би њихови напади били ефикаснији. Приказивање лажних приказаних имена обмањивајућим жртвама преферирају лоши актери због типкањем или подметањем домена.

Током јула 2018. до октобра 2018., подаци Агарија указују 62% свих напада заснованих на превари идентитета је утицало на обману приказаних имена усмјерен на лажно представљање поузданог појединца или марке - обично вањског продавца, добављача или партнера.

К4 2018: Трендови преваре и обмане идентитета путем Агарија

 • Најчешће се представљају лажни брендови Мицрософт (35,87% времена) и Амазон (26,79% времена). (К4 2018: Трендови преваре и обмане идентитета путем Агарија)

13 статистика превара путем е-поште за 2019. годину
К4 2018: Трендови преваре и обмане идентитета путем Агарија

 • Када су у питању преваре руководилаца, преваре, нежељене поште и других лоших актера искористите поверење које имају људи у Мицрософт и Дропбок:

14 статистика е-поште о кибернетичкој сигурности 2019
К4 2018: Трендови преваре и обмане идентитета путем Агарија

Нежељена пошта се локализује и расте у количини на платформама друштвених медија

Канали се могу мењати, али нежељена пошта је једна од оних тактика напада која ће се обавезно држати нас у догледној будућности и врло вероватно ван ње.

Нежељена пошта и даље је водеће средство којим криминалци достављају злонамјерни софтвер. Инфекције путем сета за веб експлоатацију и даље су нагло опадале јер су произвођачи претраживача побољшали сигурност и употреба технологија попут Фласх-а и Јава-а одбила.

Извештај о стању сајбер криминала за 2018. годину

 • Просечна дневна количина нежељене поште порасла је на 295,62 милијарди порука е-поште. Упоредите то са просечним дневним бројем законитих количина е-поште, који износи 51,18 милијарди, и слика постаје јасна. Од укупне количине е-поште, легитимна е-пошта износи само 14,76%, док остатак чини нежељену пошту на 85,23%. (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)
 • 75% нежељене поште најчешће разбијају у: нежељену пошту у вези са здрављем (26,6%), злонамјерни софтвер који испоручује нежељену пошту (25,7%) и нежељену пошту за веб локације за упознавање (21,4%). Преосталих 25 процената укључује: нежељену нежељену пошту (4,6%), лажне понуде за посао (3,5%), пхисхинг нежељену пошту (2,1%), финансијску нежељену пошту (1,9%) и нежељену пошту за одрасле (1,5%). (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)

И није само да се нежељена пошта појављује у количини. Такође постаје локализован и, као резултат, убедљивији.

Док је пре годину дана 96% нежељене поште било на енглеском, нивои нежељене поште на енглеском пали су на 90%. Ово указује на тренд да нежељена пошта постаје „међународнија“ и локализованија.

ЕНИСА извјештај о пријетњи о крајолику 2018

Кибер-криминалци нису задовољни само коришћењем милијарди адреса е-поште које су процуриле кроз кршење података. Такође потврђују своје спискове потенцијалних жртава и заобилазе филтре нежељене поште на све паметније начине:

Друга занимљива техника коју су спамери користили током извештајног периода била је злоупотреба образаца за претплату.

Спамери су користили скрипту која аутоматски попуњава обрасце претплате на регуларним веб локацијама и убацује циљну адресу е-поште у образац „Емаил“ као и кратку поруку са нежељеном везом у облику „Наме“. Стога су циљеви добили аутоматску поруку за потврду „претплате на листу“ која садржи нежељену везу уместо њиховог имена.

Спамери су желели да преваре филтере за е-пошту јер је обично дозвољен садржај потврде е-поште за потврду "листе претплате".

ЕНИСА извјештај о пријетњи о крајолику 2018

 • Кина и Индија су дом најплодоноснијих робота за нежељену пошту у свету, нудећи лажне и злонамерне поруке е-поште у огромним количинама:

15 података о нежељеној пошти за статистику цибер криминала за 2019. годину
ЕНИСА извјештај о пријетњи о крајолику 2018

Као што бисте очекивали, спамери су се пренијели и на друштвене мреже. Од лажних лутрија и купона до измишљених поклона популарних продаваца, они користе прошло искуство да прикупе ништа сумњиве жртве:

Недавно истраживање је то објавило 47% корисника друштвених медија примети више нежељене поште у својим феедовима (79% од којих верује да садржај нежељене поште на друштвеним медијима укључује лажне вести).

ЕНИСА извјештај о пријетњи о крајолику 2018

Већина цибер-криминала сада користи мобилне канале

Више уређаја, више проблема. Од БИОД-а до злонамерних апликација са милион преузимања, цибер-криминалци имају обиље могућности за експлоатацију, преваре и изнуђивање жртава како у корпоративном тако и у приватном окружењу..

 • Већина сајбер криминала је сада мобилна. Преко 60% преваре на мрежи се остварује путем мобилних платформи. Поред тога, 80 процената мобилних превара се врши кроз мобилне апликације уместо мобилних веб прегледача. (РСА)
 • Лоша вест је да не постоји недостатак онлајн опасности: Симантец је у 2018. блокирао просек 10.573 злонамерних мобилних апликација дневно. Злонамерне апликације се најчешће инфилтрирају у следеће категорије: Алат (39%), стил живота (15%) и Забава (7%). (Извештај о претњи Интернет безбедности за 2019 у Симантецу)
 • Према ТхреатМатрик-у, мобилна превара порастао за 24 посто године у односу на претходну годину, са почетком преко 150 милиона глобалних напада у првој половини године. (ТхреатМатрик)
 • САД су виделе оно најгоре ризик од мобилне преваре, са пораст у односу на годину дана за 44 посто. (ТхреатМатрик)
 • У корпоративном контексту доносиоци одлука су свесни проблема: 83% од њих су то рекли њихова организација је била изложена ризику од мобилних претњи и 86% сложили су се са тим претње мобилним уређајима брже расту од осталих (Веризон Мобиле Сецурити Индек 2019)
 • Оно што појачава питање је недостатак припремљености: 67% организација признали су мање су сигурни у сигурност својих мобилних средстава од осталих уређаја у њиховој мрежи (Веризон Мобиле Сецурити Индек 2019)
 • Упркос овим реализацијама, 48% компанија рекло је да жртвује мобилну сигурност „обавити посао“ у 2018. у поређењу са 32% у 2017. (Веризон Мобиле Сецурити Индек 2019)
 • Последице су неизбежне: 33% анкетираних организација претрпео компромис који укључује мобилни уређај у 2018. чији је утицај био значајан (Веризон Мобиле Сецурити Индек 2019)
 • 62% компромитованих компанија инцидент је описао као "главни" (Веризон Мобиле Сецурити Индек 2019)

16 цибер-сигурност ризикује статистику мобилних уређаја за 2019. годину
Истраживање глобалне сигурности информација ЕИ-а 2018-2019

 • Највећа количина мобилног малвера била је домаћин у продавницама апликација трећих страна; већина мобилног злонамјерног софтвера пронађена је у начину живота (27%) и музике & Аудио (20%) категорије (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018)
 • Мобилна превара превазилази превару на мрежи. 65% трансакција преваре започиње на мобилним уређајима (РСА 2018 Цуррент Стате оф Циберцриме)
 • Од 2015, превара путем мобилних апликација повећана за 600% (РСА 2018 Цуррент Стате оф Циберцриме)
 • Пхисхинг напади на мобилним уређајима уређаји имају порастао у просеку за 85% у односу на исти период претходне године од 2011. године (ЕНИСА извјештај о пријетњи пријетњи 2018.)
 • Преко 26 милијарди робоцалл позива направљени су само на америчке телефоне у 2018. години, што значи да а 46% у односу на претходну годину у количини (Извештај Хииа Робоцалл Радар 2018)
 • Привредни позиви који почињу на мобилним каналима представљаће 80% свих позива на превару до краја 2019. (Извјештај о трендовима и пројекцијама првог Ориона за јесен 2018)

Управљање рањивим сајбер-безбедностима побољшава, али и даље мучи компаније и земље широм света

Рањивости софтвера и хардвера и даље су теме од пресудне важности за технолошки свијет. Мелтдовн и Спецтре су правили наслове током 2018. године, а вероватно ће се наставити и у 2019. години.

Истражимо неке најважније ствари које се издвајају из бројних извештаја компанија које се баве кибернетичком сигурношћу креираних на ову тему:

 • Број пријављене рањивости апликација у 2017. години било је више него двоструко број пронађен у 2016. години (Ажурирање апликација за безбедност апликација у 2018. години)
 • Шта више, огромно 90% апликација има најмање једно издање изван ОВАСП Топ 10 у 2018. години и 49% тестираних апликација имало је критичну или озбиљну слабост која је такође изван овог топ 10 (ажурирање апликација за безбедност апликација у 2018. години)
 • Иако се рањивости повећавају при интеграцији или раду са њима трећа лица, само 15% организација има основну безбедносну контролу успостављено да се бави овим проблемом (ЕИ Глобал Сурвеи Сецурити Информатион 2018-2019)
 • 36% анкетираних организација су свесни рањивости трећих страна путем самопроцене (22%) или независних процена (14%), али то остаје 64% компанија са нулту видљивост о овом питању (Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • 35% већих компанија има формални и ажурни обавештајни програм о претњама у поређењу са 25% мањих организација (ЕИ Глобал Сурвеи Сецурити Информатион 2018-2019)

17 кибернетичка сигурност представља статистику за 2019. годину
Истраживање глобалне сигурности информација ЕИ-а 2018-2019

 • 2018. година била је трећа узастопна година када су се организације помињале развој и тестирање апликација као најизазовнији сигурносни процес за њих (Извештај о одбрани против цибертхреат-а Имперва 2019)
 • С ведрије стране, 78,7% организација сматрали су њихову организацију направио побољшања у управљању рањивим и руковању закрпама (Извештај о одбрани од цибертхреат-а Имперва 2019)
 • Ипак, готово 75 одсто великих компанија (500+ запослених) се ослања на антивирусни софтвер који је прединсталиран на њиховој рачунарској опреми, која можда није најефикаснија противмера (Извештај о цибер-безбедности НДИА 2019)

Извештаји то показују сигурносне рањивости у веб апликацијама и даље су водећи узрок кршења сигурности, што ово питање сврстава на врх ЦИСО-ових листа задатака широм света.

18 података о највишим изворима крши статистику кибернетичке сигурности за 2019. годину
Анкета о цибер-сигурности за Делоитте-НАСЦИО (2018)

У једном инциденту, здравствена евиденција готово 100 милиона пацијената широм света изложена је безбедносним грешкама у једном од најчешће коришћених система за управљање пацијентима и праксом у свету..

ЕИ - Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019

Штавише, питање је толико раширено да чак и земље раде на овом аспекту:

19 тестирање веб апликација за статистику кибернетичке сигурности 2019
Анкета о цибер-сигурности за Делоитте-НАСЦИО 2018

У погледу напада који желе да искористе софтверске и хардверске рањивости, тактике има у изобиљу:

 • 51% напада који циљају веб апликације су СКЛи напади (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)
 • Укључивање локалне датотеке долази на другом месту са 34% и Цросс-Сите Сцриптинг долази на трећем месту са 8% (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)
 • Још један извештај је стављен Цросс-Сите Сцриптинг у 40% свих веб напада посматрано у 2017. години (Извештај о глобалној безбедности Трустваве за 2018. годину)
 • У ЕМЕА, 42% свих цибер напада било је фокусирано на компромитовање веб апликација (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018).

Нису све рањивости повезане са софтвером или хардвером. ЕИ у свом истраживању Глобалне безбедности информација (2018.-2019.) Извештава да 34% организација види неопрезни или несвесни запослени као највећа рањивост.

Количина ИоТ напада остаје константна

Како се број ИоТ уређаја и даље умножава, тако се односе и на безбедносне проблеме. Бројеви говоре сами за себе.

Очекује се да ће се број уређаја повезаних са Интернетом удвостручити од 2015. до 2020. године 30 милијарди уређаја широм света.

Мозилла Интернет Хеалтх Репорт 2018

Други извештаји то указују број ИоТ уређаја инсталираних широм света од 2015. до 2025. године достићи 75,44 милијарди.

Предвиђање за 20 уређаја иот уређаја за 2019. годину
Статиста

 • У првој половини 2018, Касперски је открио три пута више узорака злонамјерног софтвера који циљају паметне уређаје као што су то радили током целе претходне године (Касперски Лаб)
 • Црацкинг дефаулт Телнет лозинке била је најпопуларнија тактика напада на Иот уређаје (Касперски Лаб)
 • Злонамерни софтвер из породице Мираи коришћен је у 20,9% ИоТ инфекција (Касперски Лаб)

21 статистика кибернетичких криминала за 201
Касперски Лаб

 • У 2018. години, ВПНФилтер злонамерни софтвер компромитовао је око 500 000 уређаја широм света, изградња масовне мреже коју би њени творци могли користити да остану анонимни (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018)

Укупни обим напада на ИоТ остао је висок у 2018. години и доследан у односу на 2017. Рутери и повезане камере били су највише заражени уређаји и чинили су 75 и 15 процената напада односно.

Извештај о претњи Интернет безбедности за 2019 у Симантецу

 • За организације, три најбоља изазова у вези са безбедношћу ИоТ-а познају своју имовину (14%), откривају сумњиви саобраћај (12%) и обезбеђују да се безбедносне контроле подударају са тренутним изазовима у вези са кибернетичком сигурношћу (11%) (ЕИ Глобал Сурвеи Сецурити Информатион 2018-2019)

22 сигурносна статистика за сигурносне изазове за 2019. годину
Истраживање глобалне сигурности информација ЕИ-а 2018-2019

 • Процене то пројектују ИоТ издатци за сигурност расте са сложеном годишњом стопом раста од 44% и достићи ће скоро 4,4 милијарде долара до 2022. године (Извештај о тржишту безбедности ИоТ-а 2017-2022)
 • Између 2015-2017 већина кршења безбедности ИоТ проузрокована је малвером (Извештај о тржишту безбедности ИоТ-а 2017-2022)

23 топ иот кршења статистичких података за 2019. годину
Извештај о тржишту безбедности ИоТ-а 2017-2022

 • Као што смо видели, подразумеване лозинке су основна тактика напада, па највећа ИоТ безбедносна питања које треба решити јесу аутентификација / ауторизација (32%), затим контрола приступа (15%) и шифровање података (14%) (Извештај о тржишту безбедности ИоТ-а 2017-2022)

24 највећа сигурносна питања о приоритетној статистици за 2019. годину
Извештај о тржишту безбедности ИоТ-а 2017-2022

 • 48% предузећа су не може да открије ако било који од њих ИоТ уређаји су под утицајем а безбедност повреде (Гемалто Стање ИоТ сигурности 2018)
 • 79% верује владама око света требало би да пружи снажније смернице у вези са ИоТ безбедношћу (Гемалто Тхе Стате оф ИоТ Сецурити 2018)
 • 19% користи блоцкцхаин технологију да помогне у сигурном протоку података кроз ИоТ уређаје, пораст од 9% у 2017. години (Гемалто Тхе Стате оф ИоТ Сецурити 2018)
 • 97% сматра да јака ИоТ сигурност може бити кључни конкурентски диференцијал (Гемалто Стање ИоТ сигурности 2018)
 • 59% сматра да ИоТ безбедносни прописи треба да дефинишу и додељују одговорност за овај одређени аспект (Гемалто Тхе Стате оф ИоТ Сецурити 2018)

25 закона о безбедности најважнија су питања кибернетичке сигурности за 2019. годину
Гемалто Стање ИоТ сигурности 2018

Преваре и напади на друштвеним медијима шире се попут пожара

С милијардама корисника и свакодневном употребом узлетишта, платформе друштвених медија постале су златни рудник цибер-криминалаца и превараната.

Од Цамбридге Аналитице до огромних кршења података, злобни актери свих врста правили су наслове готово сваки дан током 2018. Реалност је да 2019. не изгледа боље.

Чини се да се ставови који се односе на друштвене медије мијењају, али понашања не иду у складу с тим, што лошим актерима оставља пуно могућности да краду податке и обмањују кориснике широм свијета..

 • 96% Баби Боомерса не верује у друштвене медије када је у питању заштита њихових података, а потом 94% Ген Ксерс, 93% генерације З, и 92% миленијала. (Следећи ефекат безбедности Хубрис на приватност података од стране Малваребитес-а)

Велика већина свих корисника (94 процента) суздржавају се од дељења личних података на друштвеним медијима и 95 одсто анкетираних корисника осетило је општи осећај неповерења према мрежама друштвених медија. Ако им се пружи могућност да „изаберу мање зло“, радије ће се одрећи коришћења друштвених медија него претраживача.

Заслепљујући ефекат безбедности Хубрис на приватност података од стране Малваребитес-а

 • С обзиром да злочини који укључују друштвене медије порасли су за више од 300 пута у периоду од 2015-2017 у САД, ово брзо постаје једно од најнапреднијих питања у свету технологије (Бромиум Инто Тхе Веб оф Профит - платформе за друштвене медије и економију кибернетичких криминала)
 • УК показује полицијска статистика злочин који је омогућен на друштвеним медијима учетворостручио се између 2013. и 2018. године (Бромиум у мрежу профита - платформе друштвених медија и економија сајбер криминала)

Преко 1,3 милијарде корисника друштвених медија угрозило је своје податке у последњих пет година и између 45-50% нелегалне трговине подацима од 2017. до 2018. године могло би бити повезано са кршењем платформи друштвених медија, као што су ЛинкедИн и Фацебоок.

Бромиум у мрежу профита - платформе друштвених медија и економија сајбер криминала

 • Питање друштвених медија иде још дубље: 59% сматра да је неетично за платформе друштвених медија да приређују невсфеедс (Приватност РСА података) & Сигурносна анкета 2019)
 • 67% УК потрошачи сматрају да су препоруке засноване на историји куповине / прегледавања неетичне (РСА приватност података) & Сигурносна анкета 2019)
 • Говорећи о информативним феедовима, да ли сте то знали около 30-40% инфекција друштвеним медијима потиче од заражених огласа? (Бромиум у мрежу профита - платформе друштвених медија и економија сајбер криминала)
 • Цибер-криминалци такође користе друштвене медије да промовишу своје хакерске услуге: около 30-40% платформи за друштвене мреже има рачуне који нуде неки облик хакерских активности (Бромиум у мрежу профита - платформе друштвених медија и економија сајбер криминала)
 • Није чудо 34% одраслих у САД уопште не верује друштвеним медијима са заштитом њихових личних података (Статиста)

26 друштвених медија верује статистици о кибернетичкој сигурности за 2019. годину
Статиста

 • У 2017. години, 53% најпопуларнијих постова везаних за превару на Фацебооку је водио до услуге картирања или превара са кредитним картицама (РСА 2018 Цуррент Стате оф Циберцриме)
 • Лажно представљање на друштвеним мрежама порасло је за 200% од 2016. до 2017. године јер нападачи желе да прикупе информације које се деле на овим платформама како би их користили у следећим нападима (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018)
 • Најмање 20% инфекција на друштвеним медијима потиче од додатака или додатака за платформе друштвених медија (Бромиум Инто Тхе Веб оф Профит - Платформе друштвених медија и економија кибер криминала)

Кршења и цурења података откривају све, постајући четврти најважнији глобални ризик у наредној деценији

Толико личних и повјерљивих података процурило је на мрежу да постају друштвено питање. Регулатори широм света покушавају да пронађу решења за то, али док то не ураде, напад се наставља.

 • У 2018. години било их је укупно 1244 кршења података (21% мање него у 2017.) који су били изложени 446,52 милиона записа, пораст од 148% у односу на 2017. (Статиста)
 • „Масовне преваре и крађе података“ сврстане су у категорију четврти најважнији глобални ризик у наредних 10 година, праћени цибер нападима на броју пет (Извештај о глобалним ризицима 2019. - Светски економски форум)
 • Компанија за цибер-сигурност РСА предвиђа масовна кршења података и даље ће играти велику улогу у пријетњама од цибер сигурности. (РСА)
 • 43% кршења података односило се на мала предузећа као жртве (Веризон 2019 Извештај о истрази кршења података)
 • 33% укључило је нападе социјалног инжењеринга, са крађивањем, изговором и примањем мита као најчешћим злонамјерним радњама (Извештај о истрагама кршења података о Веризону 2019)
 • 71% кршења правила било је финансијски мотивисано (Извештај о истрази кршења података Веризон 2019)
 • Грешке су проузроковале 21% кршења података у 2018. години (Извештај о истрази кршења података Веризон 2019)
 • Најчешће компромитирани скупови података у кршењу су интерне информације, вјеродајнице, лични подаци, медицинске информације и детаљи плаћања (Извештај о истрази кршења података Веризон 2019)
 • У 2017. години, Објављен Викилеакс залогај преко 8.000 класификованих докумената ЦИА-е. (Нев Иорк Тимес)
 • Исте године, хакери су објавили 2 ГБ е-маила од француског предсједничког кандидата Еммануела Мацрона. (Реутерс)
 • МцАфее проналази просечан број записа изгубљених од хаковања у 2017. години био је 780.000 дневно. (МцАфее)
 • Као резултат све већег броја кршења података, личне податке је лакше купити на мрачном вебу него икад. Извештава Бромиум лични подаци (информације о социјалном осигурању, датум рођења, адреса становања итд.) може коштати мање од 3 УСД. (Бром у мрежу профита - Разумевање раста економије кибернетичких криминала)
 • Велика количина приватних и украдених потрошачких информација дели се путем интернета путем група друштвених медија изграђених око такве активности. Услуге кредитних картица чине 53% од тема о којима се разговарало у таквим групама, а врло прецизно их прате преузимања рачуна са 16% (РСА)

Злонамјерни цибер-напади и блажи кибернетички процеси поново су довели до масовних кршења личних података у 2018. години.

Највећа је била у Индији, где је владина база података о ИД-у, Аадхаар, наводно претрпела више кршења која су потенцијално угрозила евиденцију свих 1,1 милијарди регистрованих грађана.

У јануару је објављено да су криминалци продавали приступ бази података по цени од 500 рупија (7,3 долара) 10 минута, док је у марту цурење у комуналном предузећу у државном власништву омогућило било коме да преузме имена и идентификационе бројеве.

Извештај о глобалним ризицима 2019. - Светски економски форум

 • Најтеже погођене индустрије због кршења циљају подаци платних картица малопродаја (17%), финансије и осигурање (13%) и гостопримство (12%) (Трустваве Глобал Сецурити Репорт 2018)
 • 32% професионалаца у области информационе сигурности признао то кршења су захватила више од половине њихових система више него двоструко у поређењу са 2016. годином (15%) (Цисцов годишњи извештај о кибернетичкој сигурности 2018.)
 • Поред финансијских трошкова, 55% организација морало је да управља јавним надзором кршења закона (Цисцоово годишње извјешће о цибер-сигурности 2018)
 • 17% организација наводе да су изгубили информације својих купаца као њихов највећи страх (Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • 56% кршења правила било је потребно неколико месеци или дуже да откријем (Веризон 2019 Дата Бреацх Ресеарцх Ресеарцх Репорт)
 • Било је Повећање за 141% у Северној Америци, а 22% смањење у Европи, и а 36% смањење у Азији с обзиром на количину компромитованих вјеродајница, а ово је само бројање података извијештених у прошлој години (ЕНИСА извјештај о пријетњи пријетњи 2018.)
 • Скоро 47% кршења података у јавном сектору откривени су годинама након почетног напада (Веризон 2019 Дата Бреацх Истрага Извештај)
 • Јавне институције претрпео је највећи број напада: од укупно 23.399 инцидената, 330 кршења Изабран потврђено откривање података (Извештај о истрази кршења података Веризон 2019)
 • Украдено је 2 милиона идентитета и користили су се да би остављали лажне коментаре током истраживања САД-а о неутралности мреже (ЕИ Глобал Информатион Сецурити Сецурити Сурвеи 2018-2019)
 • 1.946.181.599 записа који садрже личне и друге осетљиве податке компромитован је у периоду јануар 2017 и март 2018 (ЕИ Глобал Сурвеи Сецурити Информатион 2018-2019)
 • 3,62 мил. УСД је просечна цена кршења података у 2018. години (Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • У УК, просечна цена прекршаја износи 3.100 фунти за мала предузећа 16.100 фунти за средња предузећа и 22.300 фунти за велика предузећа (ЕНИСА Цибер Сецурити Бреацхес Сурвеи 2018)
 • Тхе просечна глобална цена за кршење података је 7.611 долара (Извештај о истрази кршења података Веризон 2019)
 • Кршење платформи друштвених медија чинило је највећи број записа просутих на интернет у 2018. години (56%).Фацебоок је имао преко 2,2 милијарде записа и Твиттер са 336 милиона записа (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)
 • Здравство биљежи највећи број кршења података (27%) са најтежим инцидентом који је изложио 3,5 милиона записа (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018)
 • У здравству, 60% напада који циљају податке врше инсајдери, већи од било које друге индустрије (Веризон 2019 Дата Бреацх Ресеарцх Ресеарцх Репорт)
 • Крађа идентитета остаје 56% кршења података са 56% - као што је то случај од 2013. године (ЕНИСА извјештај о пријетњи пријетњи 2018.)

27 података крши статистику кибернетичке сигурности за 2019. годину
Истраживање глобалне сигурности информација ЕИ-а 2018-2019

 • Упркос овим језивим статистикама 17% организација пријављује кршење у својим извештајима о безбедности информација (Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • Други забрињавајући аспект је онај „У последњој години 10% здравствених организација у Великој Британији било је вишеструко нарушено”(ЕНИСА извјештај о пријетњи о пријетњи 2018.)
 • 33% здравствених предузећа цитирати безбрижни или несвесни запослени као рањивост која је највише повећала њихову изложеност ризику током последњих 12 месеци (ЕИ Глобал Сурвеи Сецурити Информатион 2018-2019)
 • Команда и контрола (Ц2) је најчешћи облик напада (47%) у инцидентима кршења података, након чега слиједи рансомваре са 28% (Веризон 2019 Извештај о истрази кршења података)
 • 38% енергетских компанија признати да би то било мало је вероватно да би могли открити софистицирано кршење (Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • Изненађујуће, губитак уређаја представља око 50% свих кршења (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)
 • Извештава Еуропол спољни појединачни злонамерни актери извршили су 73% кршења правила, док је 50% приписано групама организованог криминала (ЕНИСА извјештај о пријетњи пријетњи 2018.)
 • 84% кршења података проузрокованих ботнетима у 2018. години били су у финансијама и осигурању, 10% у информацијама и 5% у стручним, научним и техничким услугама (Веризон 2019 Дата Бреацх Дата Ресеарцх Ресеарцх Репорт)
 • Кршења података проузрокована нападима ботнета покривен, затрпан 180 земаља и територија у 2018. години (Извештај о истрази кршења података Веризон 2019)
 • 98,5% безбедносних инцидената и 88% кршења података могу се сврстати у један од девет образаца стручњак за информациону сигурност основан пре неколико година: упад ПОС-а, напад на веб апликације, злоупотреба инсајдера и привилегија, физичка крађа или губитак, разне грешке, криминални софтвер, скимери платних картица, ускраћивање услуге, цибер-шпијунажа (Извештај о истрази кршења података Веризон 2019)

Поред тога, наше сопствено истраживање у Цомпаритецх-у то истиче Валл Стреет брзо реагује на кршење података. Анализирали смо како кршење цибер-сигурности утиче на цијене акција и открили смо да:

 • У просеку, акције одмах доживе пад од 0,43% у цени акција после кршења
 • Дугорочни ефекти укључују много спорије поскупљење у погледу цена акција. Приметили смо повећање цена акција за 45,6% током три године пре кршења и само раст од 14,8% у три године после компромиса
 • Прекинуте компаније враћају се на НАСДАК-ове нивое перформанси након 38 дана у просеку, али три године након пробоја, индекс и даље слабији од 40%.
 • Када претрпе кршење података, финансијске организације доживљавају моментални пад цене акција док интернет предузећа (е-трговина, друштвени медији итд.) најчешће издржати дугорочне ефекте
 • Већа кршења имају мање негативног утицаја на цене акција него мања кршења
 • Кршења која укључују детаље о кредитним картицама и бројевима социјалног осигурања биљеже значајнији негативни утјецај на цијене дионица него цурења која садрже мање осетљиве информације, као што су адресе е-поште.

Читава анализа открива и друге занимљиве последице за компаније које су поквариле, како у погледу финансијских аспеката, тако и нефинансијских, као што су репутација и поверење у брендове.

Корисници су више забринути због статистике о кибернетичким криминалима, али не успевају да се позабаве заштитом своје имовине

Статистика кибернетичке сигурности јасно показује да технологија има своја ограничења када је у питању заштита имовине попут поверљивих података и новца. Да би заиста постигли напредак у бољој заштити од цибер-криминалаца и мрежних превараната, мора се побољшати и понашање корисника.

 • До 73% корисника поново користи лозинке преко њихових мрежних налога, што сам по себи доводи до већег ризика од крађе лозинке и злоупотребе поверљивих података. (Приватност РСА података) & Сигурносна анкета 2019)
 • 66% анкетираних корисника је рекло да једноставно прескачите или не читајте уговоре о лиценци крајњег корисника или друге обрасце сагласности (Следећи ефекат безбедности Хубрис на приватност података од стране Малваребитес-а)
 • Само 47% зна које дозволе имају њихове апликације. (Следећи ефекат безбедности Хубрис на приватност података од стране Малваребитес-а)
 • 71% Американаца брине да ће им бити украдене личне, кредитне картице или финансијске информације од злонамерних хакера. (Статиста)
 • 78% људи у Великој Британији су већина забринути због крађе идентитета што је резултирало финансијским губицима. (Приватност РСА података) & Сигурносна анкета 2019)
 • 96% људи анкетирани за студију, спомињу их брину о својој приватности, и 93% њих користи сигурносни софтвер. (Следећи ефекат безбедности Хубрис на приватност података од стране Малваребитес-а)
 • 42% генерације З изјавили су да се боје уцене 2018. године. У просеку, само 34% свих испитаника било је забринуто због ове претње. (Приватност РСА података) & Сигурносна анкета 2019)
 • 75% потрошача сада ограничава количину личних података које деле на мрежи (Приватност РСА података) & Сигурносна анкета 2019)
 • И то раде с добрим разлогом: на међународном нивоу, 36% људи истражено од стране РСА рекли су да су њихови лични подаци угрожени у кршењу података у последњих 5 година и 45% анкетираних у САД потврдио исто. (Приватност РСА података) & Сигурносна анкета 2019)
 • Поврх тога, 58% анкетираних у САД-у рекли су да ће размотрити одвикавање од компанија које не поштују заштиту њихових података. (Приватност РСА података) & Сигурносна анкета 2019)
 • Изненађујуће, 76% потрошача у 21 земљи признају важност очувања података о свом рачуну, а многи и даље деле лозинке, међу осталим ризичним понашањима са својим подацима. Даљи 35% омогућава да бар један уређај остане заштићен и рањив на све облике вируса и злонамерног софтвера. (Симантец)
 • Али ту су и добре вести: мало готово Сада их користи 53% људи менаџери лозинки. ((Заслепљујући ефекат безбедносних хубриса на приватност података од стране малваребитес-а)
 • Велика већина америчких потрошача (80 процената) сада има кућну интернет мрежу. Сваки десети је такође доживео цибер напад путем њихових кућних мрежа. (Парни бојлер Хартфорд)
 • 72 одсто људи широм света вјерују да повезани кућни уређаји нуде хакерима нове начине крађе података. (Симантец)
 • Али слаба страна је то 41% људи не може правилно идентификујте пхисхинг е-пошту и често нису сигурни у легитимитет е-поште. (Симантец)
 • Насиље на Интернету је главна брига САД, где 64 одсто родитеља верује да ће њихова деца више доживети насиље. За поређење, само 31 одсто родитеља у Немачкој дели ову забринутост. (Симантец)
 • У прошлој години скоро 700 милиона људи у 21 земљи доживело је неки облик цибер криминала. (Симантец)

Питања су још већа у организационом окружењу, било приватном или јавном:

 • 1 од 3 запосленика ризикује покретање злонамјерног софтвера на радном рачунару (Испитивање корпоративних информационих система: статистика и налази 2019. - Позитивне технологије)
 • Кад су испитивачи продора били на терену, то су открили 1 од 7 запослених ангажовани у дијалогу са намештачем и открили поверљиве информације (Испитивање корпоративних информационих система: статистика и налази 2019. - Позитивне технологије)
 • 1 од 10 запослених унео је акредитиве за рачун у лажном облику за аутентификацију (Испитивање корпоративних информационих система: статистика и налази 2019. - Позитивне технологије)
 • 1.464 владиних званичника у једној држави користили су "Пассворд123" као своју лозинку (Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • Преко 74 одсто анкетираних малих предузећа наводи да никада нису биле жртве успешног сајбер напада (за разлику од других података који извештавају о већој стопи успешних напада на мала предузећа). (Извештај о цибер-безбедности НДИА 2019)

ГДПР статистика

ГДПР је ступио на снагу 25. маја 2018. и сви су пожурили да се повинују, бојећи се огромних новчаних казни и других законских посљедица. Да ли је то функционисало како се и очекивало? Проверимо шта бројеви морају да кажу.

На пример, Канцеларија повереника за информације у Великој Британији (ИЦО) примила је 6.281 жалбу за заштиту података између 25. маја 2018. (када је нова регулатива ступила на снагу) и 3. јула, у односу на 2.417 у истом периоду претходне године.

Извор.

 • Од 25. маја 2018. до средине марта 2019. године извијестили су надзорни органи у 31 земљи која чине Европски економски простор 206.326 случајева кршења ГДПР-а (Европски одбор за заштиту података)
 • Издато новчане казне у износу до 55.955.871 ЕУР, од којих је већина била велика казна коју је Гоогле добио у Француској (Европски одбор за заштиту података)

28 гдпр статистика случајева 2019
Европски одбор за заштиту података

 • Национална комисија за заштиту података у Француској новчано кажњен Гооглеом са 50 милиона ЕУР 21. јануара 2019. (ЦНИЛ Француска)
 • 52% извештаја је већ затворено и 1% се суочава са изазовима на националним судовима (Европски одбор за заштиту података)

29 случајева гдпр. Кибернетичке статистике за 2019. годину
Европски одбор за заштиту података

 • 28% више кршења података о себи евидентирани су у 2017-2018 у односу на претходну годину, као резултат обавезног извештавања које је увео ГДПР (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018)
 • Једна од мање сретних последица регулације била је ГДПР-тематска пошта:

Примећен је велики број спам порука са темом ГДПР-а током првог тромесечја 2018. Ова нежељена активност обухватала је углавном плаћене семинаре, веинаре и радионице повезане са новом ЕУ регулативом приватности.

ЕНИСА извјештај о пријетњи о крајолику 2018

 • 49% организација у ЕМЕА-и рекао да су није добро припремљен за ГДПР (Труст фактор од Радваре)
 • Више од 42.230 приговора појединаца регистровани су широм Европе (Европски одбор за заштиту података)
 • Регулатор приватности у Пољској новчано је казнио компанију са преко 187.000 фунти према ГДПР одредбама за брисање јавних података и комерцијалну употребу без комерцијалног обавештавања потрошача (ИнфоСецурити Магазине)

30 приговора о гдпр-у ук статистика кибернетичке сигурности 2019
ГДПР данас

31 упозорења о кршењу гдпр-а ук статистика кибернетичке сигурности 2019
ГДПР данас

Трошкови статистике о кибернетичким криминалима

Пуно је података које треба укопати када је у питању финансијски данак од сајбер криминала. Гледање шокантних бројки у наставку могло би помоћи у потицању проактивног понашања када је у питању цибер одбрана.

Већа слика је тачна 0,80 процената светског БДП-а је сада изгубљен у цибер криминалу, према МцАфее-у.

Током наредних 5 година компаније из приватног сектора „ризикују да изгубе процену 5,2 билиона долара у могућностима стварања вредности од дигиталне економије - готово у величини економија Француске, Италије и Шпаније заједно - до напада на кибернетичку сигурност.

Аццентуре

Иако представља релативно нову криминалну економију, кибернетички криминал већ доноси најмање 1,5 билиона долара прихода сваке године.

Бром у мрежу профита - Разумевање раста економије на сајбер криминалу

Потпуно је адекватно осећати се мало преплављено овим бројкама. Чак и када се гледају годишња кретања, подаци су убедљив аргумент за побољшање стратегије кибернетичке сигурности.

У само годину дана порасли су почетни трошкови који се могу приписати цибер нападима 52% до 1,1 милиона долара.

Радвер фактор од стране Радваре-а

Различити начини на који цибер-злочинци прикупљају ове велике износе новца крећу се од масовних операција до напада спрејом и молитвом, а последњи циљају велики број жртава у нади да ће компромитовати неке од њих.

Стварање прихода у привреди кибернетског криминала одвија се на различитим нивоима - од великих „мултинационалних“ операција које могу да остваре профит од преко милијарду долара; мањим, малим операцијама, где је профит 30.000 - 50.000 долара су више норма.

Бром у мрежу профита - Разумевање раста економије на сајбер криминалу

Питате се како успевају да пребаце ове огромне износе а да их не ухвате? Ево шта студије откривају само о прању новца:

Отприлике 10% или више од процијењених опљачканог новца од 1,6 до 2 билиона долара који се глобално шири, може се приписати приходима од цибер-криминала - укупно до 200 милијарди долара.

Бром у мрежу профита - Разумевање раста економије на сајбер криминалу

Међутим, злонамерни хакери и преваранти такође троше новац, „улажући“ у имовину која може учинити њихове нападе ефикаснијим:

Адобе-ов искориштавање без иједног дана може коштати 30.000 долара.

Искориштавање иОС-а без икаквих дана може коштати и до 250.000 долара.

Комплети за експлоатацију злонамерног софтвера коштају од 200 до 600 долара по подвигу.

Комплети за експлоатацију Блацкхоле коштају 700 долара за месечни закуп, односно 1500 УСД за годину дана.

Прилагођени шпијунски софтвер кошта 200 долара.

Месечно варање СМС-ом кошта 20 долара.

Хакер за унајмљивање кошта око 200 долара за мали хак.

Бром у мрежу профита - Разумевање раста економије на сајбер криминалу

Остале ствари за продају на Мрачном вебу укључују приступ компромитованим системима и организацијама. Цене поени почињу од „50 центи до 400 долара за приступ РДП-у, и отприлике 1.000 до 20.000 долара за шири приступ компромитованој организацији “(Извештај о стању цибер-криминала о безбедним државама 2018).

Тржнице су веће него што се може замислити: само 25 Тамних веб локација који су омогућавали приступ алаткама и информацијама за кибернетичке криминалне активности преко 3 милиона регистрованих корисника (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018)!

Отприлике 6.300 пијаца које продају рансомваре у мрачном вебу са 45.000 листа производа.

Извештај о безбедности Телстра 2018

То такође не помаже бескрупулозности хостинг провајдери омогућавају цибер-криминалцима да анонимно извршавају нападе тако што им дају приступ анонимним серверима и приступу Интернету за најмање 100-300 УСД месечно (Извештај о стању кибернетичких криминала за 2018. годину).

Иако рањивости, алати и хостинги који лошим актерима омогућавају да их искористе могу бити скупи, лични подаци који се користе у нападима постају застрашујуће јефтини:

Данас, акредитиве за рачун могу да се продају за само 0,20 до 15 УСД.

РСА 2018 Тренутно стање цибер криминала

Пуни профили података који укључују биографске податке и податке о платним картицама, не разбијајте ни банку: оглашавају се за најниже цене 10 до 25 долара (Извештај о стању кибернетичких криминала за 2018. годину).

32 статистике о веб ценама цибер криминала за 2019
Извештај о стању сајбер криминала за 2018. годину

Другачији извештај потврђује ове цене: „од марта 2018., ца. 500.000 налога е-поште са лозинкама коштало је 90 УСД у мрачном вебу ”(ЕНИСА извјештај о пријетњи о пријетњи 2018.).

Статистички подаци о тренутним и будућим трошковима кибернетичке сигурности обилују и покривају вишеструке углове:

 • 2,1 билиона долара: Укупна глобални годишњи трошак свих кршења података до 2019. године, како предлаже Јунипер Ресеарцх. (Јунипер Ресеарцх)
 • 1,5 билиона долара: Тхе сајбер криминалци са укупним приходом су одузели своје жртве широм света 2017. (РСА)

33 општа статистика кибернетичких криминала 2018-2019
Мицрософт

 • 15 милијарди долара: тхе вредност украдене крипто валуте са интернетских размјена између 2012. и 2017. (Трустваве Глобал Сецурити Репорт 2018)
 • Компромитовање пословне е-поште (БЕЦ) и компромис рачуна са е-поштом (ЕАЦ) довели су до финансијских губитака до 12,5 милијарди долара између октобра 2013. и маја 2018. године, како је известио ФБИ (Извештај о безбедности цибер криминала за 2018. годину)
 • 5 милијарди долара: вредност повезаних губитака проузрокованих преузимања рачуна у 2017. години, када се ова врста напада удвостручила у учесталости (РСА 2018 Цуррент Стате оф Циберцриме)
 • 5 милијарди долара: је процена штете настале рансомваре напади у 2017. години (Еуропол процјена пријетње организованим криминалом (ИОЦТА 2018)
 • 3,25 милијарди долара: глобални приход остварен од стране злочини са друштвеним медијима (Бромиум у мрежу профита - платформе друштвених медија и економија сајбер криминала)
 • 3,2 милијарде долара: ово је ниво који глобална потрошња за цибер-сигурност на паметној мрежи стићи ће до 2026. године (извор)
 • 1,7 милијарди долара: је колико енергије комуналије потрошене у 2017. на заштиту својих система од сајбер напада. (Извештај о глобалним ризицима 2019. - Светски економски форум)

Остале криминалне групе директно су циљале на АТМ инфраструктуру.

У марту 2018. Еуропол је у Шпанији ухапсио „Дениса К“, украјинског националног и наводног произвођача софтвера за малвер, због његовог дела у низу крађа од 2013. године за које је Еуропол проценио коштала је милијарду евра банкама у више од 40 земаља.

Шпанско министарство унутрашњих послова известило је у то време да је Денис К лично прикупио око 15.000 битцоина (отприлике 120 милиона УСД, у тренутку када је то објављено) из ове активности.

Извештај о стању сајбер криминала за 2018. годину

 • 530 милиона долара: трошкови Јануара 2018. Цоинцхецк хацк, највећи криптовалута досад. (Време новца)
 • 1% руководилаца предузећа који сматра да је цибер криминала најразорнија превара изгубила више од тога 100 милиона долара као резултат (Глобално истраживање криминала и преваре 2018. године од стране ПВЦ)
 • 50 милиона долара: тхе укупни трошкови цибер криминала у 237 главних компанија у 6 земаља. (Мицро Фоцус)
 • 13,5 милиона долара (944 милиона рупија) колико је индијска банка изгубила „након што су хакери инсталирали злонамјерни софтвер на свом АТМ серверу који им је омогућио лажна повлачења са банкомата“ (ИнфоСецурити Магазине)
 • 4,6 милиона долара: Колики је губитак две особе проузроковане вођењем преваре великих извршних директора. (Еуропол процена претње организованим криминалом - ИОЦТА 2018)
 • 3,8 милиона долара: тхе просечна цена кршења података за посао. (Мицрософт)
 • 2,2 милиона долара месечно: ово је колико новца цибер криминалци могу зарадити са само 10 украдених кредитних картица купљено од подземних пијаца. То је разлог зашто формјацкинг брзо враћа, што је преферирана тактика напада (Симантец-ов извјештај о пријетњи Интернет Сигурности 2019)
 • 2 милиона долара: тхе просечна цена ДДоС напада о предузећу у 2017. години (Касперски)
 • $ 729,000 колико је бизнисмен изгубио у превари комбинујући улов и китолов (ЕИ Глобал Информатион Сурвеи оф Сецурити 2018-2019)
 • 660.000 УСД на сат: је колико превара на е-трговини узрокује губитке. (РСА 2018 Цуррент Стате оф Циберцриме)
 • 500.000 УСД: ис просечна штета 53% напада узрок. (Годишњи извештај о цибер-безбедности за Цисцо 2018)

34 статистика финансијске штете од цибер криминала за 2019. годину

 • $ 24,439 - тхе просечна цена за Компромис пословног е-поште хацк (Веризон 2019 Дата Бреацх Истрага Извештај)
 • $ 292: тхе просечна вредност преваре пратећи сајбер-криминала ' преузимање рачуна мобилног банкарства потрошача. (РСА)

Иако је финансијска вредност велики аспект трошкова кибернетичког криминала, статистика показује да постоје и други губици:

Циберкриминација је била више него двоструко вероватнија од било које друге преваре која је идентификована као најструктивнији и најтежи економски злочин који се очекује да ће задесити организације у наредне две године.

Глобално истраживање криминала и преваре 2018. године од стране ПВЦ-а

 • 40% анкетираних стручњака види прекид рада као највећа потенцијална последица цибер-напада; 39% страхује од компромиса осетљивих података, и 32% наводи штету на квалитету производа. (Истраживање Глобалног стања за информациону сигурност® ПВЦ 2018.)

35 ризик од цибер криминала према секторским статистикама за 2019. годину
Извештај о одбрани против цибертхреат-а против Имперва 2019

 • 61% генералних директора верују да су безбедносни проблеми повезани са дигиталном економијом далеко тоо је велики за њихову организацију; они такође спомињу да повећање буџета за цибер-безбедност неће решити проблем (Акцент - обезбеђивање дигиталне економије)
 • 43% руководиоци су рекли акције потребне за санирање сигурносних инцидената биле су „тешке и скупе“. (Веризон Мобиле Сецурити Индек 2019)
 • 51% поменуо сПотрошња за сигурност управља буџетима претходних година (Годишњи извештај о цибер-безбедности за Цисцо 2018)
 • Криминални приходи вођени друштвеним медијима превара повећан за преко 60% у 2018. години из претходне године. (Бромиум у мрежу профита - платформе друштвених медија и економија сајбер криминала)
 • Цибер криминалци то успевају преваре кориснике на мобилном уређају за дупло већи износ који иначе троше на истинској трансакцији на истом каналу: 133 $ - просечна вредност стварне трансакције, 292 УСД - просечна вредност преваре (РСА 2018 Цуррент Стате оф Циберцриме)

Компаније троше новац због цибер криминала на различите начине. На пример:

41% анкетираних руководилаца рекао је да су у 2018. години потрошили најмање двоструко више на истраге и повезане интервенције колико је изгубљено на кибернетичком криминалу

ПВЦ

Штавише, они компромисе плаћају и на друге начине. Извештај наводи да „2 од 5 компанија пријавиле су негативна искуства купаца и губитак репутације након успешног напада ”(Труст Фацтор од Радваре).

Трендови потрошње за цибер-сигурност

У данашње време готово сви постају жртве цибер напада. Неке компаније (око трећине) откривају нападе на недељној основи и анкетиране компаније (93%) признају да су доживели цибер-напад у претходних 12 месеци (Труст Фацтор од Радваре).

Цибер криминалци такође имају врсту: више воле средњих предузећа са 5.000-9.999 запослених јер они су највише реаговани (88%) успешним сајбер нападима (Извештај о одбрани од цибертхреат-а Имперва 2019).

 • И поред тога, 44% од 9.500 руководилаца у 122 земље према анкети ПВЦ-а кажу да немају свеобухватну стратегију информационе сигурности (Истраживање Глобалног стања за информациону сигурност® ПВЦ 2018.)
 • Питање иде дубље од тога: 48% од ових 9.500 руководилаца је потврдило НЕМАЈУ програм обуке о безбедносној свести за своје запослене (Глобална држава за информациону сигурност® истраживање 2018. године од стране ПВЦ-а)
 • 54% њих такође нема процес реакције на инцидент како би им помогли да се носе са потенцијалним нападима и компромисима (Глобално стање информационе сигурности® истраживање 2018. године од стране ПВЦ-а)

36 побољшања кибернетичке сигурности приоритетних статистика за 2019. годину
Истраживање глобалне сигурности информација ЕИ-а 2018-2019

 • Нападач у просеку живи у мрежи 146 дана пре откривања. (Извор: Мицрософт)
 • 86% руководилаца верујемо да „подизање пословне отпорности на нови ниво захтева амбициозну нову визију интернета“ (Акцент - обезбеђивање дигиталне економије)
 • У просеку, ИТ сигурност заузима 12,5% укупног ИТ буџета (Извештај о одбрани од цибертхреат-а Имперва 2019)
 • 66% анкетираних руководилаца усклађивање потрошње за сигурност са приходима који се односе на сваку врсту пословања (Глобално стање информационе сигурности® истраживање 2018. године од стране ПВЦ-а)
 • Само 1 од 10 организација може обрадити преко 75% података о безбедносним догађајима (Извештај Орацле и КПМГ Цлоуд Тхреат Репорт 2019)
 • Око 30% компанија које су доживеле нападе није могле да препознају мотив (Труст фактор од Радваре)
 • Само 35% организација има цибер осигурање која задовољава њихове тренутне потребе (ЕИ Глобал Сурвеи Сецурити Информатион 2018-2019)
 • 43 одсто цибер напада против предузећа широм света циљају мале компаније (Симантец)
 • 55% организација има само реактивне способности (Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • Међутим, многи субјекти покушавају постићи више: "77% организација сада покушава да пређе даље од успостављања основне заштите за цибер-безбедност за прецизно прилагођавање њихових могућности “(ЕИ Глобал Сурвеи Сецурити Информатион 2018-2019)
 • 41% руководилаца предузећа признати да трошите „најмање двоструко више на истраге и повезане интервенције од губитка кибернетичке криминалности“ (Глобал Ецономиц Сурвеи анд Фрауд Сурвеи 2018 би ПВЦ)
 • Повећава се и организациона свест: мање од једне од 10 организација каже да њихова функција информацијске сигурности задовољава њихове потребе „И многи су забринути да витална побољшања још нису у току“ (ЕИ Глобал Сурвеи Сецурити Информатион 2018-2019)
 • Само 6% компанија које пружају финансијске услуге је задовољно са извођењем њиховог програма за кибернетичку сигурност (ЕИ Глобал Сурвеи Сецурити Информатион 2018-2019)

Све у свему, 92% организација је забринуто због своје функције безбедности информација у кључним областима. Ресурси су кључно питање: 30% организација се бори са недостатком вештина, док 25% наводи прорачунска ограничења.

Истраживање глобалне сигурности информација ЕИ-а 2018-2019

Неки од делова слагалице који недостају укључују:

 • Боља сигурност у облаку, као 53% организација домаћин је најмање 50% њихове инфраструктуре у облаку (Годишњи извештај о цибер-безбедности за Цисцо 2018)
 • Надоградња на новији софтвер; на пример, 50% локалних власти у Великој Британији ослањају се на неподржани софтвер сервера (Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • Имати стратегију или програм, као 53% организација наводи своје тренутно постављање и процеси су застарели у неколико области, попут обавештајних података о претњама, откривања кршења закона, реаговања на инциденте и заштите података (између осталог, ЕИ Глобал Сурвеиоре Сецурити Информатион, 2018-2019)
 • Само 43% компанија има стратегију шифрирања за цело предузеће, остављајући више од половине изложених како проток података пролази кроз њихове системе (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018)
 • Заостајање обуке о безбедносној свести - само 20% предузећа послало је било које особље на интерну или екстерну обуку о сајбер безбедности у последњих 12 месеци (ЕНИСА Цибер Сецурити Бреацхес Сурвеи 2018)
 • Само 27% предузећа у Великој Британији има формалну политику кибернетичке сигурности или политике које постоје (ЕНИСА Цибер Сецурити Бреацхес Сурвеи 2018)
 • Ограничења људских ресурса: преко 50% организација „преквалификује постојеће ИТ особље за решавање проблема безбедности у облаку“ (Извештај о одбрани од цибертхреат-а Имперва 2019)

Статистика кибернетичке сигурности истиче да компаније раде на побољшањима у неколико области:

 • 85% компанија је заинтересовано за замену лозинки са новим облицима аутентификације (Орацле и КПМГ Цлоуд Тхреат Репорт 2019)
 • 53% користи машинско учење у сврхе цибер-сигурности “(Извештај Орацле и КПМГ Цлоуд Тхреат 2019)
 • 86% предузећа истражио је могућност коришћења решења која садрже машинско учење и вештачка интелигенција (Труст фактор од Радваре)
 • 51% сада су анкетиране организације више улажу у цибер аналитику (Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)

37 статистика употребе решења за кибернетичку заштиту 2019
Извештај о одбрани против цибертхреат-а против Имперва 2019

Да би постигли та побољшања и више, организације широм света повећавају своју потрошњу. Међутим, бројеви потрошње на информацијску сигурност показују да постоје многе разлике између сектора и величина предузећа.

 • 53% потврђује повећање свог буџета за 2018. годину (Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • 76% додало је свој буџет за цибер-безбедност након озбиљног кршења (Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • Веће компаније већа је вероватноћа да ће повећати своје буџете за информациону сигурност (ЕИ Глобал Сурвеи Сецурити Информатион 2018-2019)

Половина здравствене заштите и владе & Организације из јавног сектора кажу да су повећале потрошњу на цибер-безбедност у последњих 12 месеци, док 66% планира да потроши више у наредних 12 месеци.

Истраживање глобалне сигурности информација ЕИ-а 2018-2019

 • Када је у питању енергетске компаније, 57% од њих повећала потрошњу о цибер-безбедности у последњих 12 месеци, и 68% планира повећати инвестиције у наредних 12 месеци (Глобална анкета о безбедности информација 2018-2019)
 • У ствари просечан буџет за ИТ заштиту отишао са 11 милиона долара на 15 милиона долара у 2018. години, што представља пораст од 27% (ЦСО УС Циберцриме 2018)
 • Исти извештај то примећује 15% компанија има ИТ безбедносни буџет од преко 10 милиона долара док 37% њих има мање од 250.000 долара на располагању (ЦСО УС Циберцриме 2018)

38 статистика потрошње на цибер-сигурност за 2019. годину
Истраживање глобалне сигурности информација ЕИ-а 2018-2019

Затим постоје друге врсте изазова са којима се ЦИСО-и и ЦИО-ови морају суочити:

 • 60% од анкетираних организација наводе да је „особа директно одговорна за сигурност информација није члан одбора”(ЕИ Глобал Сурвеи Сецурити Информатион 2018-2019)

Супротно томе, само 18% организација кажу да "сигурност информација у потпуности утјече на пословну стратегију редовни планови ”(ЕИ Глобал Сурвеи оф Информатион Информатион 2018-2019).

Организације у технологији, медијима & Забава и телекомуникације имају другачију перспективу. Исти извештај то помиње 53% њих види цибер-сигурност као утицајну силу за пословно одлучивање.

39 цисо цибер-сигурност изазива статистику 2019. године
Анкета о цибер-сигурности за Делоитте-НАСЦИО (2018)

Раст цибер-сигурности радних места

Процјене индустрије показују да можда постоји До 2021. године 3,5 милиона незавршених послова о кибернетичкој сигурности (Циберсецурити Вентурес).

Ситуација је актуелна:

Скоро 70% испитаника верује да тим за кибернетичку сигурност њиховог предузећа нема довољно особља, а преко 20% испитаника рекло је да њихово предузеће доживљава као значајно попуњено.

ИСАЦА стање кибернетичке сигурности 2019, 1. дио

 • 39% компанија помену то мање од 2% њиховог укупног ИТ особља рад на кибернетичкој сигурности (ЕИ Глобал Сурвеи Сецурити Информатион 2018-2019)
 • 84% организација се суочава са недостатком вештина везаних за ИТ безбедност, пораст од 81% у 2017. години (Извештај о одбрани против цибертхреат-а Имперва 2019)
 • Жене надокнадити само 11% радне снаге инфосец широм света (2017. Глобална студија радне снаге за информациону сигурност: Жене у циберсецурити)
 • 715.715 људи је радило у кибернетичкој сигурности у САД-у у 2018. години (Циберсеек)
 • Било 313.735 отворених радних мјеста за стручњаке за информациону сигурност у 2018. години широм Сједињених Држава (Циберсеек)
 • Три најтраженија звања компаније у САД-у у 2018. години биле су: инжењер за цибер сигурност, аналитичар за цибер сигурност и мрежни инжењер / мрежни архитект (Циберсеек)
 • 57% анкетираних компанија разматрају обуку својих запослених побољшати свој програм кибернетичке сигурности (Цомптиа 2018 Трендови кибернетичке сигурности)
 • Тхе просечна годишња плата инжењера безбедности у САД је 88.000 долара и иста улога у Великој Британији £ 52,500 (69,139 УСД) годишње (Проналажење вашег првог посла у сајбер безбедности)
 • Ан Аналитичар информационе сигурности остварили просечну годишњу плату од $ 95,510 у 2017. години (амерички Биро за статистику рада)
 • 9 од 10 организација уговара пружатеље услуга безбедности (МССП-ови) за искрцавање најмање једне ИТ функције заштите (Извештај о одбрани цибертхреат-а Имперва 2019)
 • 43% организација користи фирме трећих страна повремено за пројекте информационе сигурности (Цомптиа 2018 Трендови кибернетичке сигурности)
 • 59% организације то изјављују прескупо је издвајање цибер-сигурности специјализованим компанијама (Цомптиа 2018 Трендови кибернетичке сигурности)
 • 51% организације вјерују да вјерују требају нове или побољшане сигурносне политике повећати ефикасност својих безбедносних тимова (Цомптиа 2018 Трендови кибернетичке сигурности)

Претње цибер-безбедности, спремност и програми по државама

Из различитих резултата студија и анкета изнад је јасно да нису све земље једнаке када је у питању кибернетичка сигурност и слобода интернета. Многи су слабо опремљени за борбу са сајбер нападима, док су други боље опремљени, али чешће циљани.

Ова визуализација података ископава се у низу метрика које демонстрирају разноликост претњи са којима се суочавамо на мрежи, сагледавајући које се земље баве највећим бројем претњи и како се цене у погледу одбране..

Ова мапа укључена у Глобални индекс кибернетске сигурности (ГЦИ) 2017 приказује ниво посвећености земаља широм света ка спремности за кибернетичку сигурност. Тамно зелена означава највећу посвећеност, а најмање црвена.

40 статистика глобалног индекса за циберсецурити 2019

Аустралија, Канада, Египат, Естонија и Финска водеће су на путу, мобилизирање ресурса за изградњу и примјену досљедних стратегија информацијске сигурности у цијелој земљи.

Земље као што су Кина, Немачка, Исланд, Пољска или Перу спадају у средину, као што су њихови програми за кибернетичку сигурност у процесу сазревања.

Истовремено, Ел Салвадор, Либанон, Судан, Ватикан, и дугачак списак других земаља се управо покреће или успостављањем својих програма информационе сигурности.

Исти извештај наводи да „само 38% земаља има објављену стратегију кибернетичке сигурности а само 11% има наменску самосталну стратегију ".

41 држава за стратегију кибернетичке сигурности за 2019. годину
Глобални индекс циберсецурити (ГЦИ) 2017

Добра вест је то 61% ових земаља има тим за реаговање у ванредним ситуацијама (тј. ЦИРТ, ЦСРИТ и ЦЕРТ) са националном одговорношћу да им помогну у суочавању са бројним сајбер претњама.

42 статистика земаља приоритета кибернетичке сигурности за 2019. годину
Глобални индекс циберсецурити (ГЦИ) 2017

Извештај о одбрани против цибертхреат-а Имперва 2019 то помиње Шпанија је у 2018. години била најтежи хит свих земаља, 93,7% испитаника је пријавило успешне нападе (Извештај о одбрани против цибертхреат-а Имперва 2019).

Северна Америка је најпопуларнија мета, рачунајући за Откривено је 57% кршења правила и 72% евиденције (Извештај о опасности од пејзажа ЕНИСА 2018).

Исти извештај бележи смањење инцидената у Европи за 36% али истовремено Повећани обим прекршених записа за 28%, „С тим да су организације у Великој Британији највише погођене у Европи“ (ЕНИСА извјештај о пријетњи о предјелима 2018).

Када су у питању трошкови кршења, Канада је претрпела највеће директне трошкове док Сједињене Државе имале су највеће индиректне трошкове. Један компромитовани запис у Канади коштао је 81 УСД, а исти у САД-у коштао је 152 УСД (ЕНИСА Тхреат Ландсцапе Репорт 2018).

У погледу географије напада, „САД (45,87%), Холандија (25,74%), Немачка (5,33%) и Француска (4,92%) четири земље извора за нападе засноване на вебу, представљајући пораст не само за сваку земљу у односу на прво тромесечје 2018. већ и за 2017. годину ”(ЕНИСА Извештај о претњама о претњи 2018).

43 извора за интернетске нападе о кибернетичким статистикама за 2019. годину
ЕНИСА извјештај о пријетњи о крајолику 2018

За већину земаља, буџет и особље су главни изазови за развој и спровођење ефикасне стратегије информационе безбедности:

44 цибер-сигурност изазива државну статистику за 2019. годину
Анкета о цибер-сигурности за Делоитте-НАСЦИО (2018)

Држава ИТ безбедности у Немачкој 2018

Хомонимни извештај који је издала немачка Федерална канцеларија за безбедност информација бележи неколико занимљивих аспеката који су нарочито значајни у државном програму кибернетичке сигурности..

Када је у питању тактика напада која циља државне организације, е-пошта је преовлађујућа:

Најчешће откривени напади на Савезну управу укључују е-пошту која садржи злонамјерни софтвер. Помоћу аутоматизованих антивирусних мера, просечно 28.000 таквих мејлова било је пресретнуто у реалном времену сваког месеца пре него што су стигли у поштанско сандуче прималаца.

У 2017. њемачке власти су сваког мјесеца откриле просјечно 500 програма злонамјерног софтвера у ХТТП промету, који су касније блокирани.

У 2017. години Централном канцеларији за извештавање и Националном информационом ситуационом центру пријављено је укупно 157 ИМЕДИАТЕ обавештења.

Рансомваре је била главна тема обавештења у 2017. Било је извештаја о експлоатацији телефонских / видео конференцијских система за инфекције злонамјерним софтвером. Средином године догодио се цибер напад са шифровањем Тројан НотПетиа.

Немачка има висок ниво свести у погледу кибернетичке сигурности, са 92% организација потпуно свестан тога сајбер претње су критичне опасности за њихово пословање.

Скоро 90% немачких компанија примењивало је напредне мере кибернетичке сигурности, као што је сегментација или минимизирање пролаза и контрола злонамерног софтвера.

Међутим, већина компанија се и даље фокусира на реактивне мере. Извештај каже, „ове компаније извештавају да су посебно фокусиране на реактивне мере за одговор на сајбер напад“.

Сјајно је то видети 97% корисника интернета у Немачкој сматра да је безбедност интернета веома важна. Мање пратите.

На пример само око 30% читало је о безбедности информација. Само 45% њих ради на очувању података и само 37% брзо примењује најновије исправке.

45 нових статистика цибер криминала за злонамјерни софтвер 2019

Поред ове огромне статистике злонамјерног софтвера који циља на рачунаре, Сваког месеца откривено је 690.000 нових Андроид програма са малвером током истог периода.

Држава цибер сигурности у Аустралији 2018

С друге стране свијета, Телстра Сецурити Репорт 2018 пружа изглед који упоређује перформансе цибер безбедности у земљи са глобалним подацима.

Из Аустралије стижу добре вести: 97% анкетираних доносилаца одлука потврдило је да има неки ниво утицаја преко избора за компанијски програм кибернетичке сигурности.

46 статистика одлуке о буџету за кибернетичку сигурност за 2019. годину
Извештај о безбедности Телстра 2018

То такође може допринети чињеници да 83% испитаника у Аустралији поменуло је да се буџети за сајбер и ИТ безбедност повећавају у 2018. години, исту тенденцију показује 84% АПАЦ-а и Европе.

Аустралијско пословање даје приоритет безбедносним решењима као што су оперативна технологија (65%), ЦЦТВ и спољни видео извори (61%), биометријски и физички систем приступа (58%) и БАС, непрекидно напајање (УПС) и алармни системи (56%).

Њихов опрез је оправдан јер 60% аустралијских предузећа прекинуло је пословање кршењем сигурности у протеклој години.

47 података о пословним прекидима крше статистику кибернетичких криминала за 2019. годину
Извештај о безбедности Телстра 2018

У смислу тактике напада, Компромис пословног е-поште (БЕЦ) и пхисхинг напади су најзаступљеније у Аустралија.

Финансијски губици у ФГ2016 / 17 износе 20 милиона америчких долара, што је повећање за преко 230% у односу на 8,6 милиона долара у ФИ2015 / 16.

Извештај о безбедности Телстра 2018

48 пхисхинг циберцриме статистиц 2019
Извештај о безбедности Телстра 2018

Ин Азија, на пример, две најчешће тактике напада су избијање вируса / злонамерног софтвера и грешка запосленика. довољно заитересован,  Европа има комбинацију оба: пхисхинг напади и грешке запослених.

Злогласни пример из Европе је компанија за доставу контејнера Маерск, која је постала жртва напада против откупнине у јуну 2017. Инфекција се проширила њиховом глобалном мрежом

и утицало на отпрему кроз 76 лука.

Испадање из напада коштало их је отприлике. 300 милиона долара и присилио их да обнове целу своју ИТ инфраструктуру.

У АПАЦ региону компаније су заинтересоване за аналитику понашања корисника и ентитета (57%) и платформе обавештајних података о претњама (56%). У Европи су најважнији ДевОпс за сигурност (55%) и сигурност за ИоТ (такође 55%) (Телстра Сецурити Репорт 2018).

Најбоље претње од цибер-безбедности 2019

Извештаји о цибер-злочинима и даље стварају наслове широм света и то се вероватно неће променити током године.

Ево неких предвиђања која се дају у вези са оним што можемо очекивати да ћемо видети током остатка 2019. године.

Извештај о глобалним ризицима за 2019. годину са Светског економског форума пружа детаљан преглед како ствари изгледају за поједине кориснике:

 • 83% потрошача очекује повећање цибер напада, крађе података и превара у 2019. години
 • 80% испитаника очекује да ће се 2019. године прекинути пословање и инфраструктура повећати
 • 64% страхује од повећања личне крађе идентитета
 • 63% појединачних корисника наводи забринутост због губитка приватности компанија као главну бригу за 2019. годину
 • 57% потрошача плаши губитак приватности за владе током ове године.

Када је у питању перспектива на кретања кибернетичке криминалности за 2019., Еуропол процјена пријетње организованим криминалом (ИОЦТА) 2018 пружа добро документоване изгледе:

У наредних пет година можемо очекивати сталну фрагментацију сцене на Даркнету.

Док број већих тржишта за више добара, више роба може опстати, постојаће све већи број продавница и мања секундарна тржишта која се баве одређеним националностима или језичким групама.

Ова мања тржишта мање ће привући координирани међународни одговор на спровођење закона који већа тржишта позивају.

Неки добављачи ће потпуно напустити веб продавнице и мигрирати свој посао у шифриране комуникацијске апликације, водећи своје продавнице у оквиру приватних канала / група91 и аутоматизирајући трговински процес користећи паметне уговоре и ботс92.

Индустрија и медији већ извештавају о тренду злоупотребе апликација као што су Телеграм или Дисцорд, упркос напорима даваоца услуга да смањи такве активности.

Гартнер то предвиђа, до 2020. године 25 посто цибер напада на предузећа укључиће ИоТ уређаје.

У погледу претњи, Извештај о глобалним ризицима Светског економског форума (ВЕФ) за 2019. годину наглашава претње кибернетичком сигурношћу као једно од његових 5 кључних области. То такође предвиђа „Масовне преваре и крађе података“ представљаће четврту највећу глобалну претњу за 10-годишњи хоризонт, са цибер напади који следе на 5. месту.

Када је у питању потрошња на цибер-сигурност, ЕИ Глобал Сурвеи Сецурити Информатион 2018-2019 наводи да 65% организација предвиђа повећање буџета за наредну годину.

Дио овог буџета планирано је да се потроши на „напредне анализе злонамјерног софтвера, заштитне зидове новог гена (НГФВ) и обмане”, Наводи се у Извештају о одбрани против сајбер-опасности Имперва 2019. Али најтраженија је технологија биометрија, као што горе поменути извештај истиче, јер се бави кључним питањима сигурности и идентитета управљања приступом.

Исти извештај Имперве то наводи 4 од 5 испитаника „верује да МЛ и АИ технологије праве разлику у борби за откривање напредних цибертхреатреат“.

7 једноставних начина за побољшање ваше приватности и сигурности на мрежи

Ако не желите да будете још један статистичар у извештају за следећу годину, препоручујемо вам да предузмете неколико једноставних корака ка заштити приватности и безбедности на мрежи.

Антивирус

Укључите свој антивирус. Постоји добра шанса да ваш рачунар већ има уграђен антивирусни софтвер. Ако то није, или ако не мислите да је довољан, има доста бесплатних и плаћених антивирусних програма којима ће се користити.

Савремени антивирусни програми обично имају две методе проналажења и уклањања злонамјерног софтвера из вашег система. Прво је једноставно скенирање система, у коме ће антивирус просијати кроз сваку датотеку на рачунару у потрази, карантени и уклањању злонамерног софтвера. Други је скенирање у реалном времену, у коме се покренути процеси и преузете датотеке скенирају онако како се појављују на рачунару и одговарајуће означавају.

ВПН

Краће од виртуалне приватне мреже, ВПН шифрира сав ваш интернетски промет и усмјерава га преко удаљеног сервера на локацију по вашем избору.

Комерцијални ВПН-ови су обично услуге с претплатом које можете користити инсталирањем апликације на свој уређај. Имају два основна дејства.

Прва је да се сви ваши подаци осигурају у шифрованом тунелу док не дођу до ВПН сервера. На овај начин се спречава да ваш интернетски провајдер и хакери на вифи мрежама прескачу било коју интернет активност и крајње одредиште вашег саобраћаја.

Друго је да се ваша ИП адреса, јединствени број који се може користити за идентификацију вашег уређаја и локације, маскира иза адресе ВПН сервера. Ово помаже да се анонимно искористи ваша интернет активност.

Већина комерцијалних ВПН-а групира на десетине или чак стотине корисника заједно под једном ИП адресом, онемогућујући праћење активности једном кориснику.

ВПН-ови се такође могу користити за деблокирање гео-закључаног садржаја који је доступан само из одређених земаља, попут УС Нетфлик-а или Хулу-а.

Сигурне екстензије прегледача

Ваш веб прегледач је прозор кроз који видите интернет, и он може учинити пуно ствари, али је такође рањив на велики број напада и експлоатација.

Срећом, неколико проширења прегледача може вам помоћи да заштитите приватност и побољшате безбедност на мрежи. Ево пречице за проширење прегледача које препоручујемо:

 • ХТТПС Еверивхере - бира ССЛ шифриране верзије веб страница кад год су доступне
 • Дисцоннецт ор Приваци Бадгер - спречава веб локације да користе колачиће за праћење и сличне технологије за праћење вашег понашања на мрежи
 • Ад Блоцк Плус - рекламе су уобичајени век напада којим се корисницима испоручују злонамерни софтвер и пхисхинг огласи. Добар блокатор огласа може их држати у току.
 • НоСцрипт или СцриптСафе - спречава да се Јавасцрипт учита у вашем претраживачу према заданим поставкама, што спречава преузимања по уређају који могу да заразе ваш рачунар злонамјерним софтвером

Ватрени зид

Ватрозид је основна одбрана од нежељеног интернет саобраћаја који долази или долази са вашег рачунара.

Заштитни зидови су инсталирани на скоро свим модерним оперативним системима и НАТ заштитни зидови на већини рутера. Држите их укљученима и будите селективни у односу на програме којима дозвољавате да "телефонирају кући" кроз ватрозид.

Лозинке

Користите јаке, јединствене лозинке. Задајте генератора лозинки креирањем случајних, јединствених лозинки за сваки од ваших налога. Ослонити се на менаџера лозинки значи да их не морате запамтити или записати.

Ако не желите да идете том рутом, барем употријебите комбинацију великих и малих слова, бројева и симбола и покушајте да то буде што случајније.

Никада не користите исту лозинку на свим својим рачунима. Никада не користите личне податке које хакер може да схвати.

Добре лозинке увелико ће заштитити ваше налоге.

Пхисхинг

Поред доброг филтра нежељене поште, нема много заштите од покушаја крађе идентитета. Само морате знати како их уочити.

Не отварајте везе или прилоге у нежељеној е-пошти или текстуалним порукама. Увек потражите важеће ХТТПС цертификате на веб локацијама где требате да унесете лозинку или финансијске информације.

Ако нисте сигурни у имејл поруке, обратите се пошиљаоцу на неки други начин или поставите питање за које ће знати само он да потврди свој идентитет.

Никада, никада не дајте лозинке или друге приватне податке у е-поруци, СМС-у или тренутној поруци.

Прочитајте још: Уобичајене преваре за крађу идентитета и како их избећи.

Безбедносне исправке

Немојте игнорисати безбедносне исправке. Иако могу бити неугодни, ажурирање софтвера не угрожава само ваш уређај, већ и све у вашој мрежи.

Након издавања сигурносног ажурирања, хакери ће намјерно циљати тај софтвер и кориснике који занемарују сигурносне исправке. Зато увек ажурирајте чим је то практично.

Како пријавити кибернетички криминал

Ако сте били жртва цибер-криминала, тада можете пронаћи више информација о пријављивању помоћу линкова у наставку:

САД: ФБИ, ИЦ3

УК: АцтионФрауд, Национална агенција за криминал

Европа: Еуропол

Аустралија: АЦОРН

Канада: Јавна безбедност Канада

Можда ће вам се такође свидјетиВПНШто је ВНЦ и како се разликује од ВПН-а? ВПН-а Ултимативни дигитални водич за приватност наставникаВПНКако се искључити из праћења огласа из највећих огласних мрежаВПНДоставља ли ваше ВПН евиденције? Откривене 123 политике ВПН евидентирања

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 8