70+ általános online csalás, amelyet a számítógépes bűnözők és csalók használnak

Az internet a legelterjedtebb kommunikációs hálózat, amelyet valaha építettek. Ezeket emberek milliói és gépek használják minden második másodpercben. Vannak jó és rossz dolgok is az interneten, és a rossz dolgok között vannak a folyamatos kísérletek ártatlan emberek csalására pénzükből vagy személyazonosságukból.

Valóban, bárhol is van kicsi lehetőség pénzt keresni, biztos lehet benne, hogy a bűnözők készen állnak, hogy lecsapjanak. Az internet számos ilyen lehetőséget magával hoz, és úgy tűnik, hogy a csalók minden virtuális sarkon körül várják a legfrissebb online csalásokat.

Míg az internetes csalások bizonyos formái nagyon kifinomultakká váltak, még az idősebb, kevésbé fejlett színdarabok egy része még mindig működik. Ha az emberek többet tudnak a bekövetkező csalások típusairól és arról, hogy mit kell vigyázni, remélhetőleg legalább néhány embert megmenthetünk attól, hogy nehezen megszerezzék nehezen megkeresett pénzüket.

Különleges típusú csalásokat fedeztünk fel külön dedikált bejegyzésben, de itt a jelenleg működő általános internetes csalások sokaságát kínáljuk fel..

Összefüggő: A számítógépes bűnözés statisztikái és tényei

Az alábbiakban felsoroljuk a több mint 70 leggyakoribb online csalást:

Contents

E-mail alapú csalások

Az e-mailes csalások egyfajta online csalás. Noha igaz, hogy egy csaló ajánlat szinte bármilyen történetet megfedhet, vannak olyan „kipróbált és igaz” hátrányok, amelyek úgy tűnik, hogy idővel többször felbukkannak, mint például az előrehaladott díjcsalás, a fizetési csalások és az otthoni csalások miatt végzett munka, többek között.

A széles körű stroke általában változatlan marad, de az ilyen típusú online csalások részletei az idő múlásával megváltoznak. Vannak erőforrások a folyamatosan változó csalások tetejére, és lépéseket kell tenniük az ellenük való védekezésre.

Az e-mail rendkívül népszerű formátum számos általános internetes csalás számára az egyszerű tény miatt, hogy olcsó és könnyen végrehajtható. Gondolnád, hogy a csalók már finomították megközelítésüket, de sok csalásos e-mail rosszul írt és meglehetősen könnyen észrevehető. Ennek ellenére néhányan kifinomultabb, és az emberek továbbra is sok pénzt veszítenek a csalások e-mailekhez évente.

Lásd még: Hogyan titkosíthatjuk az e-maileket

Előzetes díjcsalás

Az előre fizetett csalásokkal kapcsolatos csalásoknak sokféle változata van, és azt állíthatják, hogy valamilyen ingatlanpénz kedvezményezettje, nyert a lottón, vagy van egy régi bankszámlája, amelyet elfelejtett.

Speciális díjcsalás példa.Átverés, amely 82 dollár névleges díjat igényel 7,5 millió dollár állítólagos összeg ellenében.

Bármelyik is legyen a témában, az e-mailben kérik, hogy küldjön előre díjat, mielőtt megkapja az ígéretet.

Nigériai átverés (nigériai 419 átverés)

A nigériai átverés az előre fizetett átverés egyik változata, de megérdemli a saját helyét, mivel ilyen elterjedt volt. Az e-mailek általában nagy jutalmakat ígérnek azért, hogy segítenek a „kormányzati tisztviselőknek” pénzt eljuttatni egy amerikai pénzügyi intézménybe, előzetes díjakkal. A csalás Nigériában indult, és megsérti az ország 419. büntető törvénykönyvét, így gyakran nigériai 419 csalásnak is nevezik.

Jótékonysági csalás

A jótékonysági csalások egyszerűen az áldozatok érzelmeit játsszák, hogy rávegyék őket, hogy adományokat adjanak át hamis jótékonysági szervezeteknek és szervezeteknek. Az alanyok között lehet veszélyben lévő kölyökkutyák vagy katasztrófaelhárítási erőfeszítések. Az e-mailek általában tartalmaznak bizonyos kifogásokat, amelyek miatt az ügy sürgõs, és tartalmazhatnak linkeket a legitim megjelenésû webhelyekre. A pénzküldésen kívül az áldozatok átadhatják bankkártyájuk vagy hitelkártya-adataik a tolvajoknak is.

Otthoni munkahelyi csalások

Az otthoni munkavégzésnek sok vonzereje van, és sok ember számára az életmód egyik fő célja. A csalók a távoli leendő munkavállalók álmait kihasználják, fantasztikus, ám realisztikusan hangzó otthoni munkalehetőségekkel csábítják őket. A fogás? Csak indulás előtt el kell küldeniük banki átutalást vagy pénzátutalást, hogy fizetni tudjanak bizonyos felszerelésekért vagy oktatási anyagokért, de ezek soha nem érkeznek meg, és nincs tényleges munka.

Törölt fiók

Egyes csalók tisztességes időt töltenek hivatalos megjelenésű e-mailek létrehozására jó hírű szolgáltatóktól. Azt mondják a célnak, hogy a fiókot felfüggesztik, és hogy nyitva tartásukhoz információkat kell szolgáltatniuk. Az e-mail tartalmazhat egy linket egy adathalász webhelyhez, amely bejelentkezési hitelesítő adatokat és számlázási adatokat kér, hogy biztosítsa a „szolgáltatás folytatását”.

A Netflix e-mail.A Netflix e-mail része. (Forrás: Mailguard)

A Netflix ügyfeleit nemrégiben sújtotta egy ilyen átverés.

Vezérigazgató csalás

Ez inkább a vállalkozások felé irányul. A csaló azonosítja azt a személyt egy társaságon belül, amely feletti ellenőrzéssel rendelkezik. Ezután hatalommal bíró személyként jelentkeznek, mint például a vezérigazgató, és kérik a pénz átutalását egy megadott számlára. A LinkedIn-ben jelenleg elérhető összes információval a csalók meglehetősen könnyű azonosítani, kit célozni, és meggyőző történeteket hoznak fel (lásd még: bálnavadászat).

Az ilyen típusú adathalászat némi előkészítést igényel, mivel a csalónak meggyőzően kell cselekednie, mint a végrehajtó végrehajtója, akinek állítólag áll. A csaló ezután felveszi a kapcsolatot valakivel a társaságban, aki jogosult pénzt mozgatni, és arra utasítja, hogy a pénzt utalja át a csalónak..

A legtöbb adathalász csaláshoz hasonlóan a vezérigazgató adathalászat is a leghatékonyabb, ha a kérésre sürgõsség vagy érzelmi érzés érvényesül. Ezért sok vezérigazgató adatközlő nullázza a pénzügyi osztály új tagjait abban a reményben, hogy valaki még nem ismeri az összes lehetséges biztosítékot, amelyek megakadályozzák a csalás működését.

További információ a vezérigazgatói csalásokról itt.

Üdvözlőlapok

A rendkívül egyszerű üdvözlőkártya-csalás felhasználható arra, hogy megfertőzze számítógépét rosszindulatú programokkal. Az e-mail üdvözlőlapként (e-képeslapként) jelenik meg egy barát vagy családtag részéről, és arra ösztönzi, hogy kattintson egy linkre. Miután megtette, a rosszindulatú program automatikusan letöltésre és telepítésre kerül a rendszerére.

Affinitás-csalás

Az affinitáscsalás arra utal, amikor valaki olyan közös érdeket vagy meggyőződést használ, mint például a vallás, hogy rávegyék Önt. Gyakran személyesen, különösen a vallási közösségekben, de e-mailben is megtörténhet..

Példa affinitási csalásra.

A fenti e-mail hittel próbálja megcsatolni az olvasót, és meggyőzni őket arról, hogy az legitim.

Garantált banki kölcsön vagy hitelkártya

Ebben az átváltási díjcsalásban azt mondják, hogy kölcsön vagy hitelkártya előzetes jóváhagyása szükséges, de csak fizetnie kell néhány feldolgozási díjat. Lehet, hogy egy kis összeg, de a csalók valószínűleg inkább banki számlainformációkat keresnek, mint maga a pénz.

Szolgáltató

Ez gyakran a vállalkozásokat célozza meg, és e-mailt tartalmaz, amely tartalmazza a jogszerűen működő szolgáltatások számláját. A sürgősséggel meggyőzzük a kézbesítőt arról, hogy azonnal fizetniük kell, vagy fennáll annak kockázata, hogy az ügyet a beszedési ügynökséghez továbbítják.

Átverés kompenzáció átverés

Igen, hidd el vagy sem, ez rendszeresen megjelenik a spam mappákban. Az e-mail elmagyarázza, hogy a feladója összehangolja a csalások áldozatainak kárpótlását, és az átvevő neve szerepel az áldozatok listáján..

Átveréskompenzációs csalás példa.

A kompenzáció beszedésének megkezdése érdekében el kell küldenie néhány személyes adatot.

Idős csalás

Míg az internetes csalások sok típusa gyakorlatilag bárkit megcélozhat, aki számítógépes hozzáféréssel rendelkezik, sokan kifejezetten az időskorúak számára készültek. Az időskorúak gyakran személyazonosság-lopásokra irányulnak, mivel úgy vélik, hogy hajlamosabbak bizonyos csalásokra. Íme néhány az idősebb csalás leggyakoribb formája, de az ilyen csalások észleléséről és bejelentéséről bővebben az idős csalásokról szóló cikkben olvashat.

Befektetési csalások

Az idős beruházást kereső idős emberek gyakran rövid távú jövedelmező projekteket keresnek nyugdíjjövedelmük kiegészítéseként. A befektetési csalások egyszerűen fantasztikus megtérülést ígérnek annak érdekében, hogy az idősek átadhassák pénzüket.

Biztosítási rendszerek

A biztosítási csalás azon a feltételezésen alapszik, hogy az idősek kevésbé koncentrálhatnak arra, ami most van, és inkább arra, hogy mit hagynak hátra szeretteik számára. Ez a típusú rendszer magában foglalhatja telefonhívást vagy e-mailt, amely meggyőzi az időseket arról, hogy járadékra vagy életbiztosításra van szükségük. Gyakran a biztosítótársaság teljes egészében felállítja, de a biztosítási csalásokat valójában néha törvényes ügynökök végzik, köztük az is, akit többször is elfogtak.

Egészségügyi csalások

Az emberek öregedésével az egészség inkább romlik, és a vényköteles gyógyszerek igénye drágává válhat. Számos online gyógyszertár lép fel, hogy gyógyszereket és egyéb egészségügyi szolgáltatásokat kínáljon az átlagáron alacsonyabban. A probléma az, hogy ezeknek a helyeknek a többsége nem működik a törvényben, vagy nem követi a szokásos gyakorlatokat. Például a Canada Drugs alapítóját az USA-ban keresik meg a hamisított gyógyszerek eladása mellett, de a webhely még mindig nagyon fel van állítva és működik.

70+ általános online csalás, amelyet a számítógépes bűnözők és csalók használnak

Megfelelő szabályozás nélkül a fogyasztóknak valójában nincs módjuk megtudni, hogy mit kapnak, vagy ha bármit is kapnak.

Nagyszülő átverés

Ez technikailag a nézés egyik formája, és magában foglalja azt, hogy valaki nagyszülőt hív, és unokájaként pózol, akinek sürgős pénzre van szüksége. Lehet, hogy azt állítják, hogy börtönben vannak vagy orvosi segítségre szorulnak külföldön, de elengedhetetlen, hogy azonnal megkapják a pénzt. Természetesen a kétségbeesés vonzza a „rokonok” szívfájdalmait, és egy elítélt csaló azt mondta, hogy 50 ember közül kb..

Zsarolás

A zsarolási csalások azt az alapvetõ feltételezést követik el, hogy sürgõsen át kell adnia a pénzt, vagy egy előre meghatározott következménnyel kell szembenéznie, legyen az valós vagy gyártott. A zsarolási rendszerek lehetnek egyszerűek vagy rendkívül összetettek, az érintett elkövető képzeletétől függően. Íme néhány online kihúzási csalás, amelyre figyelni kell.

zsarolóprogramok

A Ransomware egy olyan típusú rosszindulatú program, amelyben egy támadó titkosítja a fájlokat azzal a ígérettel, hogy csak térítés ellenében fejti ki őket. A ransomware egyik leghírhedtebb esete a 2017. évi WannaCry támadás volt, amelyben több mint 400 000 gépet fertőztek meg. Végül a bűnözők becslések szerint 140 000 dolláros bitcoint vásároltak a felhasználók eltérített fájljainak visszafejtéséért cserébe. A fájlok rendszeres biztonsági mentése segíthet védeni a ransomware fenyegetése ellen.

Sextortion

A zsarolás ilyen formájában az áldozatokat általában ráveszik arra, hogy intim fényképeket vagy videókat osszanak meg, gyakran online társkereső oldalak vagy közösségi média útján. Felkérhetik őket arra is, hogy titkos forgatás közben explicit cselekedeteket hajtsanak végre. Ezután felkérik őket, hogy fizetjenek díjat a fényképek vagy videók megjelenésének megakadályozása érdekében.

Bérgyilkos

Ez a félelmetes átverés magában foglalja a fizikai erőszak és akár a halál fenyegetését is, általában e-mailben. Az állítás gyakran az, hogy az e-mailt küldő személyt arra önték fel, hogy öljen meg, és díj ellenében lemond a szerepéről. Az e-mailek tartalmazhatnak a közösségi médiából vagy más forrásokból származó személyes adatokat, hogy még fenyegetőbbnek tűnjenek. A pénzkeresésen kívül néhány csaló is megpróbálja megszerezni személyes adatait személyazonosság-lopás céljából.

Terrorista fenyegetés

Ez a hitman-átverés egy változata, amely a terrorista cselekedetek jelenlegi társadalmi félelmét tükrözi. Ismét az alapvető előfeltétele az, hogy élete csak akkor fog megkímélni, ha fizet.

Bombaveszély

Egy másik játék, amely a közelmúltbeli világ eseményei félelme, a bomba fenyegetésének átverése. Ez egy e-mail, amelyben az emberek tájékoztatják, hogy az épületükben bomba van telepítve, és csak akkor szabad lekapcsolni, ha egy bizonyos díjat fizetnek..

DDoS támadás

Az elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások hasonlóak a ransomware támadásokhoz, azzal a különbséggel, hogy fájl titkosítás helyett gyakran egész webhelyeket vagy internetes szolgáltatásokat vesznek le. Az ezeket a webhelyeket és szolgáltatásokat tároló webszervereket elárasztja a hamis forgalom, amely túlterhelti őket, lelassítja a webhelyet a feltérképezésre vagy akár teljesen le is zárja azt. Az áldozatokat felszólítják, hogy fizessenek díjat a szolgáltatás feletti újbóli irányítás megszerzése érdekében. Az üzleti vállalkozások gyakran elsődleges célpontjai az ilyen típusú támadásoknak.

Adathalászat

Néhány másik szakaszban megismertük az adathalászatot, de mivel ez a mező olyan nagy mennyiségű online csalást foglal magában, érdemes tudni a különféle típusokat, amelyekre figyelni kell. Valójában a szinte minden típusú internetes csalás közös eleme a kezdeti „adathalász”. Ez az a cselekedet, hogy becsapja Önt valamiféle információ megadására, amelyet később felhasználnak az Ön csalására..

A sikeres csalás levonásának esélye alacsony, ezért a potenciális áldozatok körének nagyon nagynak kell lennie. Szinte erőfeszítés nélkül sok emberrel való kapcsolatfelvétel a legegyszerűbb módja az e-mail. Bizonyos esetekben az adathalász e-mailek megkísérlik egy megbízható webhely klónjára irányítani, ahol valószínűleg megadja a bejelentkezési hitelesítő adatokat, vagy megkísérelheti rosszindulatú programok letöltését..

Egy erre az adathalászatra vonatkozó bejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan lehet elkerülni vagy kijavítani a közös adathalász csalások által okozott károkat, amelyek közül néhányat az alábbiakban ismertetünk.

Lándzsás adathalász

A lándzsás-adathalászat nagyon célzott, és az elkövető általában ismeri az Ön adatait, mielőtt sztrájkolnának. Ezek lehetnek a közösségi médiából származó információk, például a legutóbbi vásárlások és a személyes információk, beleértve a lakóhelyét is. Előfordulhat, hogy az adathalász e-mail vagy üzenet ezen adatok alapján készül, és további információkat kér, beleértve a fizetési részleteket vagy a jelszavakat.

Bálnavadászat

Ez a vállalkozások felé irányul, és olyan vállalatok magas szintű vezetõit célozza meg, akik hozzáféréssel rendelkeznek a hatóság e-mail fiókjaihoz. Miután hozzáférést kaptak az e-mail fiókhoz, felhasználhatják azt más eszközökre is, például hozzáféréshez az alkalmazottak adataihoz vagy csaló pénzátutalások rendelésére (lásd még: Vezérigazgatói csalás)..

W-2 adathalász

Ez a bálnavadászat még célzottabb változata, ahol a fő cél az alkalmazottak W-2 vagy vállalkozók W-9 megszerzése. A legutóbbi esetekben iskolák, kórházak és törzsi csoportok, valamint vállalkozások szerepeltek. Az e-mail valódi vagy hamis ügyvezetői számlától származhat, vagy az IRS-től vagy egy számviteli cégtől származhat. A dokumentumok átadása után a bűnözők mindent megtesznek a személyazonosság-lopáshoz.

Adathalász-szoftverek továbbítása

Mintha az adathalász nem lenne elég rossz, sok e-mailt ransomware csomag tartalmaz. Ily módon a bűnözők megnövekedett teherbírást kapnak erőfeszítéseikért.

vishing

A hangos adathalász (vishing) csalások nem igazán online csalások, de gyakran kapcsolódnak egymáshoz, és kifinomultabbá válnak, ezért érdemes itt megemlíteni. Hanghívást használnak, hogy információkat vagy pénzt szerezzenek a fogyasztóktól vagy a vállalkozásoktól. A csaló felhívja az áldozatot, és megkísérel alkalmazni a társadalmi mérnöki technikákat az áldozat becsapására, hogy tegyen valamit, gyakran hitel- vagy bankkártya-adatok megadására vagy pénzküldésre..

Az e-mailek és az SMS spam küldése nagyon egyszerű és szinte semmit sem jelent. A szándékos áldozat személyes felhívása viszont több időt és erőfeszítést igényel. Ezért kevésbé vagyunk hozzászokva a meglátogatáshoz, és a tét gyakran sokkal magasabb, hogy igazoljuk a csaló idejét..

Az e-mailben történő adathalászat és az adathalász versus egyik fő előnye, hogy a bűnözőknek nem kell aggódniuk a spamszűrők miatt. A hívások általában sokkal kevésbé bonyolultak, mint az e-mailek, így nagyobb az esélye, hogy valaki figyelmét felhívja. Míg a telefonhívások drágábbak, mint az e-mailek, a VoIP a tömeges hívásokat sokkal könnyebben elérhetővé tette a bűnözők számára.

A dolgok még rosszabbá tétele érdekében manapság szinte triviális a hívó fél azonosítójának meghamisítása. Ha egy csaló hivatalnokként kívánja bemutatkozni az Ön országának adóhivatalában, akkor nekik könnyű lenne megmutatni egy törvényes adóhivatal számát a hívó fél azonosítóján..

Bank

A bankcsalásokkal kapcsolatos csalások az egyik leggyakoribb, amellyel találkozni fog. A csalók általában pénzügyi intézmény képviselőjeként lépnek fel, és értesítik, hogy csalással vagy gyanús tevékenységekkel gyanúsították számláját. Míg egyesek megpróbálják kinyerni a személyes vagy a bankszámlaadatokat, mások viszont eltérő taktikával rendelkeznek. Az egyik különösen a célok meggyőzése, hogy telepítsenek „védő szoftvereket” a számítógépükre a csalóbb tranzakciók megakadályozása érdekében. A szoftver valójában távoli hozzáférést tesz lehetővé az áldozat számítógépéhez.

Adó

Később részletesebben foglalkozunk az adócsalásokkal, de ezekre gyakran telefonon, vagy telefonhívások és e-mailek kombinációján kerül sor. Az első telefonos kapcsolattartás automatizált lehet, ami azt jelenti, hogy a csalók nagyon egyszerűen elérhetik a rengeteg célt. Ez azt is jelenti, hogy valójában csak azokkal kell beszélniük, akik visszahívják. Ezeket a hívókat abban az időben „minősített vezetőknek” és könnyű célpontoknak tekintik, mivel már elkerültek a csalás első szakaszába. További adócsalások.

Díj

A hamis nyereményeket vagy versenyek nyereményeit gyakran telefonhívás vagy automatikus hangüzenet útján közlik. Az ígért díjak pénzbeli, autó vagy minden fizetett szabadság formájában lehetnek. A valóságban a csalók arra törekszenek, hogy megtudja a személyes adatokat (ideértve az Ön címét és társadalombiztosítási számát) hitelkártya-csalás vagy személyazonosság-lopás céljára..

Technikai támogatás

A technikai támogatás átverése gyakran telefonhívásként indul, és végül online érkezik, hasonlóan a fent említett bank átveréshez. Ezúttal egy „technikus”, aki azt állítja, hogy egy olyan nagy céget képvisel, mint a Microsoft, azt fogja mondani, hogy számítógépe megfertőződött, és távoli támogatást kell adnia.

Ha egyszer megtette, a hamis tech bármit megtehet a rendszerével, beleértve a rosszindulatú programok vagy a ransomware telepítését is. Általában, amint befejezték a probléma megoldását, felkérik Önt, hogy fizessen a szolgáltatásért. Ezután megkapja az összes fizetési információt, és bizonyos esetekben bármikor továbbra is hozzáférhet a számítógépéhez a távoli elérési szoftver segítségével, amikor csak akarja.

Ezt a csalást nem mindig kezdeményezik telefonon keresztül, és egy weboldal felbukkanásával indíthatók el, amely arról szól, hogy számítógépe megfertőződött, és hívjon egy támogatási számot. Az előugró ablaktól általában nehéz megszabadulni, amely motivációként szolgál a megadott szám hívására.

Kormányzati hivatal

Ha hivatalos hangzású hívást kap egy bűnüldöző vagy kormányzati szervtől, akkor megbocsátanak neki, mert megijedt a részletek átadásáról. A bűnözők ezt a félelmet ragadozzák, és gyakran rendőrként vagy kormánytisztviselőként jelentkeznek személyes információk megkérdezésére. Ne feledje, hogy minden ilyen legitim kapcsolattartással személyesen, vagy legalább levélben foglalkoznak.

Közösségi média csalások

Mivel a közösségi média népszerűsége továbbra is virágzik, nem meglepő, hogy ezt érett környezetnek tekintik a csalók számára. Noha a listán szereplő többi csalást sokkal a közösségi médián keresztül lehet végrehajtani, néhány nagyon konkrét esetben felbukkantak a közösségi platformokon..

„Megnézheti, ki megnézte a profilod”

Ez a csalás kihasználja a Facebook felhasználók kíváncsiságát, és hirdetésként felbukkanhat, amíg a webhelyet böngészi. A program felszólít arra, hogy töltsön le egy alkalmazást azzal a ígérettel, hogy láthatja, ki megnézte a profilját. A helyzet az, hogy a Facebook valójában nem adja ki ezt az információt, még harmadik fél alkalmazásai számára sem. Csak annyit tesz, hogy átadja a Facebook-fiókjához való hozzáférést, ideértve a személyes adatait és esetleg a banki információkat is.

A Facebook nem tetszik

Az elmúlt néhány évben a Facebook világában gyakran zavart a kilátás, hogy elérhető lesz a „nem tetszik” gomb. A csalók profitálnak egy ilyen szolgáltatás hirdetéseinek feladásával. Ezek olyan oldalakhoz vezetnek, amelyek úgy néznek ki, mintha a Facebook üzemelteti, de valójában hivatkozásokat tartalmaznak az adathalász webhelyekre, amelyek személyes információkat kérnek.

Hamis hírességek

Ez a csalás egy clickbait stílusú címsort jelenít meg a Facebookon, amely néhány hamis hírességekkel kapcsolatos híreket közvetít, mint például egy ismert csillag halála vagy új kapcsolat Hollywoodban.

Angelina Jolie clickbait cím.Angelina Jolie nagyon jó, de ez a cím másként sugallja.

Ha rákattint, a rendszer felkérést kap arra, hogy írja be a Facebook hitelesítő adatait a cikk megtekintéséhez, így teljes bűncselekményhez férhet hozzá a fiókjához.

Személyes megszemélyesítés átverés

Amikor arra gondolsz, mennyire könnyű létrehozni egy közösségi média-fiókot, rájössz, hogy semmi nem akadályozza meg valakit abban, hogy a nyilvános profil pontos pontos másolatát készítse. Ezután kapcsolatba léphetnek a barátokkal és a családdal a barátjával, vagy követhetik a kéréseket, és miután csatlakoztak, jelenthetnek, mint te. Ezeket a megbízható kapcsolatokat ezután sokféle célra felhasználhatja, például rosszindulatú programok elterjesztésére vagy készpénzes forgatókönyvekhez pénzpénz kérésére..

Instagram szereti a csalást

Mivel a közösségi platformokon sok felhasználó vágyakozik a „kedvelések” és a „követések” iránt, a csalók tőkésítették ezt a lehetőséget. Az egyik, 2013-ban kiadott alkalmazás, az InstLike nevű felhasználóneveket és jelszavakat kért a követésért és a kedvelésért cserébe.

Az InstLike alkalmazás.

Valójában egyszerűen összegyűjtötték a 100 000 felhasználó hitelesítő adatait, és nagy társadalmi botnet résztvevőivé alakították őket. Alapvetően az alkalmazás teljesítette ígéretét, de felhasználta azoknak a számláit, akik feliratkoztak. Sőt, az alkalmazáson belül az embereket arra buzdítottuk, hogy fizetjenek díjat a további követésekért és kedvelésekért.

Állásajánlat átverés

Az állásajánlat-átverés e-mailben futtatható, de általában a LinkedIn professzionális hálózati oldalon keresztül történik. Alapvetően egy látszólag jó hírű cégtől kínálnak állást közvetlen üzenet útján. Bizonyos esetekben ezek csalásokhoz vezethetnek, amelyek során a pénzeszközök közvetítésével jár. Befizet egy pénztári csekket, majd a pénz egy részét elszámolja, a fennmaradó összeget megtartva díjaként. Sajnos a kezdeti pénztáros csekk visszapattan, és Ön elmarad az átutalás vagy átutalás során elküldött összegből.

Utazási csalások

Sokan vásárolnak manapság online repülőjegyeket, szállodai szobákat és akár teljes nyaralási csomagokat. A csalók ezt tudják, és növekedett a hamis jegyeket árusító csaló utazási oldalakat és a nem létező vakációkat. Az utazás általában nagyméretű jegy, amely nagy dollárokat jelent a bűnözők számára. Ezenkívül az utazás egy trükkös vásárlás, mert általában nagy összegeket fizet előre, valamiért, amit az utazás napjáig nem fog látni..

Az ilyen típusú átverés különösen problematikus lehet, mivel előfordulhat, hogy nem találja meg, hogy becsaptak, amíg meg nem érkezik a rendeltetési helyére vagy a repülőtérre. Lehet, hogy nincs adat arról, hogy egyáltalán foglalott-e helyet. Most már kifogyott az eredeti pénz, és esetleg más dolgokkal is fel kell számolnia, hogy folytathassa nyaralását, vagy egyszerűen csak csomagoljon és menjen haza.

Ingyenes vagy kedvezményes vakáció

Ezeket a csalásokat telefonon vagy e-mailen keresztül lehet kezdeményezni, de általában a célközönségnek azt mondják, hogy nyaralást nyertek. Igényelniük kell egy kis díjat (előre fizetett átverés), vagy hitelkártya-adatokat kell megadniuk a befizetéshez. Az előbbi esetben a tolvaj elszáll a pénzzel. Ez utóbbi esetben a hitelkártya-adatok felhasználhatók a hitelkártya-csalások során.

Nyaralási jegy újra eladni átverés

Ebben az esetben valaki feltesz egy hirdetést, amelyben kijelenti, hogy jegyet vásárolt egy olyan utazásra, amelyre már nem tud továbbmenni. Ezután a (hamis) jegyeket névértéküknél jóval alacsonyabb áron adják el. Egyes áldozatok nem veszik észre a csalást, amíg nem jelennek meg a repülőtéren az útra készen. A biztosító társaságok ügynökségei megnehezítik a jegyek visszatérítését, és valószínűbbé válik az a tény, hogy valaki jegyeket árusít online, és ez hozzájárul a csalás sikeréhez..

Pontrendszer

Pont-átverés esetén a célt felhívják vagy e-mailben értesítik, és arról tájékoztatják, hogy hatalmas számú pontot nyertek egy utazási pontkártya-program vagy egy utazási hitelkártya-pontrendszer révén. Csak annyit kell tennie, hogy megadjon néhány részletet az ügylet megerősítéséhez. Ez magában foglalhatja a számlainformációkat, a hitelkártya-adatokat és más személyes információkat.

Nyaralás kölcsönzés

A nyaralás-bérleti csalások során a csalók feladják a kívánt helyekre szóló ingatlan hirdetéseket olcsón. Az áldozatnak előleget vagy a teljes összeget kell befizetnie.

Miután megérkeznek rendeltetési helyükhöz, felismerhetik, hogy az ingatlan nem létezik, hamisan jelenik meg, vagy pedig ténylegesen nem bérelhető.

Adó-csalások

Mintha az adószezon még nem félne anélkül, hogy a csalók megnehezítenék az életet! A bűnözők mind az adófizetők, mind a kormány kizsákmányolására törekszenek az adóval kapcsolatos csalások felhasználásával.

Hamis ellenőrzés

Egy hamis ellenőrzési csalás során a célokkal valaki felveszi a kapcsolatot, aki állítja, hogy az IRS-ből vagy hasonló adóügynökségből származik, és azt mondta, hogy az ellenőrzés eltérést tárt fel. Az azonnali befizetést további költségek, börtönbüntetés vagy akár deportálás fenyegetésével követelik meg, ha az áldozatok nem tesznek eleget. Akár e-mailen keresztül, akár rögzített hangposta útján, ezt a csalást könnyű végrehajtani, tehát valószínűleg nem hamarosan eltűnik. Furcsa módon Kanadában arról számoltak be, hogy ezek közül a legtöbb csalás az iTunes ajándékkártyákon keresztül történő fizetési kérelmeket foglalja magában. Gondolod, hogy ez egy kis adomány, de történik.

Hamis visszatérítés

Ez az embereket célozza meg, akik adóvisszatérítésre számítanak. A bűnözők ismét IRS-ként vagy hasonló ügynökségként jelentkeznek, és sürgetik a célokat, hogy kattintanak egy linkre, amelyen keresztül igényelhetik visszatérítésüket. A link azonban egy adathalász weboldalhoz vezet, ahol az áldozatokat felkérik, hogy adjanak meg személyes információkat, például a társadalombiztosítási számukat és a banki adatokat, amelyek felhasználhatók személyazonosság-lopáshoz..

Hibás visszatérítés

Ez a csalás egy kicsit kifinomultabb, mivel valódi ügyféladatokat használ a könyvvizsgáló cégek által lopás vagy hamisítás révén. Az információ hamis adó-visszatérítési igény benyújtására szolgál, amelyet az IRS dolgoz fel, és az ügyfél megkapja a visszatérítés összegét. A csaló ezután IRS-ként vagy beszedési ügynökségként jelentkezik, közli az ügyféllel, hogy a visszatérítést tévesen adták ki, és követeli a pénz visszafizetését. A fizetés természetesen a csaló felé irányul, nem pedig az IRS-hez. Ez az eset kettős problémát jelent az ügyfél számára. Nemcsak rövidek a visszatérítésük, hanem forró vízben is lehetnek az IRS-nél, állítólag hamis követelés benyújtása miatt.

Adók tüntetői rendszere

Az adószabadalmazók rendszerében bűnözők hívják fel vagy e-mailen küldik el a fogyasztókat, mondván, hogy nem kell adót fizetniük. Ez valójában inkább troll, mint tényleges csalás, mert az azt működtető személynek nincs pénzügyi előnye. Az áldozat azonban negatív hatással lehet, mivel az adófizetés elmulasztása ítélethez vezethet, beleértve a pénzbírságot és a börtönbüntetést is..

Bitcoin és cryptocurrency csalások

A bitcoin és más kriptovaluták növekedése miatt az elmúlt évek népszerűsége és piaci korlátja miatt nem meglepő, hogy a bűnözők be akarnak lépni az akcióba. Valójában nagyon sok módszer közül lehet választani a csalók számára, és úgy tűnik, hogy a bitcoinokkal és altcoinokkal kapcsolatos csalások és hírek állandóan a hírekben vannak.

Hamis érmecsere

Mivel oly sok kriptovalutához kapcsolódó vállalkozás viszonylag új, nehéz tudni, melyik legitim. A bűnözők ezt kihasználták, és hamis vagy megkérdőjelezhető cserekon keresztül egyszerűen csak az emberek pénzét gyűjtik be. A nyilvánvalóan hamis érmecserére egy példa az Internet érmecsere, amely egyszerűen felsorolja a kriptovaluták árainak részleteit megvesz gombok.

Az Internet Coin Exchange képernyőképe.

Úgy tűnik, hogy ez még mindig nagyon működik, így nem küldjük el a linket ide.

Más megkérdőjelezhető műveletek közé tartozik az Igot, amely később Bitlio lett. Úgy tűnt, hogy ez a csere nem hatékonyan működik, mivel voltak olyan idők, amikor egyszerűen nem tudott fizetni az ügyfeleknek. Még mindig az üzletben van.

Hacked érmecserék

Sajnos, amikor a cseréket a számítógépes bűnözők támadják, mind a tőzsde, mind az ügyfelek hajlamosak veszíteni. A Mt Gox valószínűleg a leghíresebb eset, amikor az emberek még mindig arra várnak, hogy kiderítsék, látják-e pénzüket négy év múlva. De volt más, újabb, nagy horderejű csapkod, köztük a Coincheck 500 millió dollár értékű hackelése..

Szivattyú és dump rendszer

A „pump and dump” egy közismert kifejezés a tőzsdén, de kriptovalutákat is elér. Ez magában foglalja egy adott kriptovaluta, általában egy viszonylag ismeretlen érme szervezett promócióját. A tömeges beruházás az érték növekedését idézi elő, ösztönözve más befektetőket, hogy vegyenek részt az akcióban. Az érme értéke még tovább növekszik, és amikor megfelelő az idő, a befektetők első fordulója készpénzbe kerül, a második hullámot pedig értéktelen érme hagyja el..

Csalárd felhőbányászati ​​társaságok

A bitcoin és más kriptovaluták bányászatában általában számítási teljesítményt kell felhasználni a hálózat támogatására jutalom ellenében. A bányászat azonban nem a legegyszerűbb dolog az induláshoz. Lépjen be a felhőbányászati ​​cégekbe, amelyek lehetővé teszik a bányászatba történő befektetést anélkül, hogy ténylegesen magának kellene foglalkoznia a telepítéssel.

Ha felhőbányászatba fektet be, nagyon sok bizalmat bíz a bányászati ​​társaságban. Természetesen, ahol vannak befektetők, ott készen állnak a csalók is és várnak. Például a Mining Max 250 millió dollárt gyűjtött működéséért, amelynek összesen 70 millió dollárja állítólag zsebében volt.

A Mining Max honlapja.

Egy másik esetben a GAW Miners vezérigazgatója 9 millió dollár bűntudatot vallott csalásként néhány nagyon elkerülhetetlen ügylet eredményeként, ideértve a rendelkezésre álló több kivonási erő eladását is..

Bányász program

A bányászat hatalmas számítási teljesítményt igényel, és ez nem olcsó. Mint ilyen, a bűnözők kifejlesztettek egy bányászati ​​malware-t, amely lehetővé teszi számukra a felhasználók számítási erejének kiaknázását. Rosszindulatú kriptoprominálásnak vagy titkosításnak hívják, a rosszindulatú programokat általában trójai vírus terjeszti. A fertőzött számítógépek ekkor nagyobb bot-hálózatot képeznek, amely bányászik a rejtjeleket. A bányász malware például a „Digmine”, a Facebook Messengerön keresztül elterjedt, és a WannaMine, amely az EternalBlue-t használja, a kiszivárgott NSA.

ICO kilépési csalás

A kezdeti érmekibocsátás (ICO) kicsit olyan, mint egy vállalkozás kezdeti nyilvános vételi ajánlata (IPO), a fő különbség az érme valójában értéktelen, amíg a befektetők nem érzékelik az értéket. Az ICO kilépési csalások hasonlóak a korábban beszélt pumpák és dump csalásokhoz, azzal a különbséggel, hogy általában az érmekészítők nagy promóciót folytatnak, amelyet egy gyors eladás követ..

A befektetők háttérképeket és kiemelkedő biztonságot és széles körű alkalmazási lehetőségeket ígérnek. Érméket vásárolnak a fiat valutáért cserébe, abban a reményben, hogy megtérülnek a beruházásukból. A legnagyobb kilépési csalások közül, amelyeket eddig láttunk, a Plexcoin, amely 15 millió dolláros beruházást gyűjtött be, mielőtt felfüggesztették, és a Benebit, a csapat, amely mögött 2,7 és 4 millió dollár között indult el 2018 elején..

Képek az ICODrops előnyeiről.Az ICO Drops ezen az oldalon bizonyítékot tett a csalásra, amely már nem érhető el.

Az ICO-kat általában olyan problémaként tekintik, hogy Kína betiltotta őket, és más országok szigorú szabályozást vezetnek be.

ICO megszemélyesítők

Az ICO-k között egy másik kérdés nem maguk az ICO-k, hanem a csalók megszemélyesítése. Például a legitim Seele ICO-nál a telegramcsatornát az adminisztrátorokként jelentkező emberek eltérítették el. A befektetőket arra buzdították, hogy fizessék meg a tokeneket, mielőtt az eladás valóban megkezdődött volna, és a pénzeszközöket a bűnözők zsebébe zárták. Más csalók a Bee Token ICO körül körüli adathalász csalást használták fel arra, hogy az egymillió dolláros éterből elrontják a befektetőket..

Cryptocurrency befektetési rendszerek

Mivel a kriptovaluta-piac annyira ingatag, nem ritka, hogy rövid időn keresztül hallunk hatalmas nyereségekről. Ez megkönnyíti a klasszikus piramis vagy a Ponzi rendszerek eladását a befektetők számára, mivel az emberek kevésbé valószínűnek tartják őket „túl jónak, hogy igazak legyenek”. Az Optioment osztrák befektetési rendszer ígéretet tett egy óriási 4% -os heti hozamra egyes befektetők számára, és állítólag többet lopott. 12.000 bitcoin.

Az Optioment honlapja.Az Optioment honlapja. (Forrás: Wayback Machine)

További gyanús rendszerek közé tartozik a BitConnect, amely többszöri megszüntetési és lemondási levél kézhezvétele után áll le, valamint a OneCoin, a bejelentett globális Ponzi-rendszer, amely továbbra is erős.

Pénztárca villás csalások

Az érme pénztárcáját „biztonságos” helyként használják az emberek számára a kriptovaluta biztosítására, alapvetően valahol a magánkulcsok védelme érdekében, amelyek lehetővé teszik az érmékhez való hozzáférést. Amikor kriptovalutát forkálnak és új érmét hoznak létre, nehéz lehet olyan pénztárcát találni, amelybe beilleszthető az új érme. Írja be a csalókat. A Bitcoin Gold első kiadásakor a mybtgwallet.com webhely felbukkanott, ösztönözve a felhasználókat, hogy adják át a saját kulcsaikat, és később elveszítsék érméiket..

A btgwallet oldal.

Ez az egy pénztárca átverés állítólag több, mint 3 millió dollár össz veszteséget okozott.

Pénztárca-megszemélyesítők

Egyre több bennszülöttség igénybe veszi a rejtett pénznem piacát, ezúttal pénztárca klónok formájában. A bűnözők arra készteti az embereket, hogy azt gondolják, hogy érméküket törvényes pénztárcába helyezik, de valójában maguknak tartják. A Hacker csoport, a Coinhoarder egy ilyen rendszert használt, hogy több mint 50 millió dollár értékű bitcoint és más kriptovalutákat lopjon el. Az elismert Blockchain.info-val megszemélyesítő domaineket használt, és még fizetett Google-hirdetéseket is használt, hogy még több áldozatot vonzzon.

Érmekeverő szolgáltatás adathalász-csalás

Az érmekeverési szolgáltatásokat érmék keverésére használják annak érdekében, hogy megszakítsák a kapcsolatot a feladó és a fogadó között, és anonimizálják az ügyleteket. Noha az érmekeverő szolgáltatások elősegíthetik az illegális tevékenységeket, jogszerű felhasználási esetek is lehetnek. A népszerű webhelyek között szerepel a Bit Blender és a mostanra megszűnt Helix by Grams.

darknet piacok screenshot

E ketten részt vettek egy adathalász-csalásban a sötét interneten, ahol egy érmekeverési oktatóanyag hivatkozott a hamis webhelyekre mindkét szolgáltatás számára. A lépéseket követő és a linkeket látogató felhasználók egyszerűen átadták érmüket a tolvajoknak.

Érmekeverő szolgáltatás Ponzi rendszerek

Az érmekeverő szolgáltatások felhasználóit nemcsak az adathalász programok befolyásolják. A Bitpetite keverési műveletet hajtott végre, de arra kérte a befektetőket, hogy adjanak át pénzt a napi 4% -os hozam ígéretével! Ez egyértelműen elérhetetlen volt, és az oldal 2017 novemberében eltűnt, miután egy ismeretlen összeget elloptak a befektetőktől.

Egyéb online csalások

A fentiek mellett sok más online csalás is várható. Íme néhány a legnépszerűbb színdarabokból, amelyek jelenleg a fordulókat készítik.

Hamis antivírus szoftver felugró ablakok

Korábban már említettem a felbukkanó ablakokat a technikai támogatás átverésében. Általános előfordulás, amelyet már láthatott, a felbukkanó ablakok, amelyek felszólítják a víruskereső szoftverek letöltésére. Ugyanakkor, ha követi a figyelmeztetést, rosszindulatú szoftverekkel járhat.

Hamis webhelyek

A hamis webhelyeket általában az adathalász csalások során használják. Általában egy legitim webhely másolatát ösztönzik a célok olyan adatok megadására, mint például hitelesítő adatok, banki információk és személyes adatok..

hamis facebook webhely adathalászat

Például a fenti kép az Expr3ss blogból egy nagyon meggyőző hamis Facebook bejelentkezési oldalt mutat.

Hamisított áruk webhelyei

Ez egy hamis weboldal pontosabb példája, és nagy probléma. A tiszteletreméltó webhelyek másolatai felhasználhatók arra, hogy a hamisított termékek jogszerűnek tűnjenek. Például az olyan márkák, mint az Ugg, a Coach és a Michael Kors már majdnem pontosan lemásolták webhelyüket, hogy a fogyasztók azt hitték, hogy valódi termékeket vásárolnak az igazi márkából.

Online társkereső és romantikus csalások

A randevúk és a romantikus csalások a könyv egyik legrégebbi része, de amíg az emberek szeretetre vágynak, addig nem mennek el. Valójában az Egyesült Államokban a romantikus csalások teszik a legnagyobb pénzügyi veszteségeket az összes internetes bűncselekményből. A csalók telefonon, e-mailben, szövegen, közösségi médián vagy randevúkon keresztül kapcsolatba léphetnek a célokkal.

Általában másként jelennek meg, beleértve a teljesen hamis profilok létrehozását (ezt macskáskodásnak hívják), és gyakran csoportokban dolgoznak. A végső cél az lehet, hogy az áldozatokat pénzfizetésre, személyes adatok átadására vagy akár jogellenes tevékenységekhez nyújtott segítségre kényszerítsék.

Jegy-csalások

Az utazási jegy csalásokról már korábban megemlítettük, de a jeladó csalások közös célpontjai a leendő koncertlátogatók és a sportesemények résztvevői is. Jegyeket vásárolnak online, és megjelennek az eseményen, hogy megtudják, vannak-e hamisítványuk.

Bérleti átverés

A bérleti csalások azoknak vágyakoznak, akik kétségbeesetten keresnek egy otthoni hívóhelyet. A bérleti hirdetéseket átlag alatti árakkal teszik közzé, és sok vásárló vonzza őket. Leendő bérbeadók magyarázzák, hogy a megtekintések nem érhetők el, mivel külföldön vannak, ám örömmel visszatérítést fizetnek ki, ha nem elégedett. Az első és a múlt hónap bérleti díja általában szükséges a bérleti ingatlan biztosításához. Lehetséges, hogy a hamis bérbeadónak is ki kell töltenie egy űrlapot, amely banki információkat tartalmaz más személyes adatokkal együtt.

SMS-csalások

Az SMS-csalások (adatlapú csalások) az adathalász- és a szembeszélő csalások variációi, és szöveges üzenet használatával járnak. Az SMS vagy a szöveges üzenetküldés szinte minden telefonba be van építve a bolygóra. Ahogy a telefonok internet-kapcsolattal egyre inkább csatlakoznak, sokan átmentek azonnali üzenetküldő alkalmazásokra, például a WhatsApp és a Facebook Messenger. De a jó öreg SMS-üzenetek szinte mindig elérhetők. A csalók tudják ezt és felhasználhatják arra, hogy megcélozzanak.

Az elmosódott szöveges üzenetnek általában nagyjából ugyanaz a célja, mint bármely más csalásnak. Előfordulhat, hogy a csalók rákattintanak egy linkre a rosszindulatú programok vagy a hirdetőprogramok letöltéséhez, vagy eljuttatnak egy meggyőző megjelenésű adathalász oldalra, hogy becsapják Önt egy webhely bejelentkezési adataival. Mások megadhatnak egy hívható számot, mint egy átlátszó átverés a scamming módszerre.

Míg ezek gyakran az e-mailek és a hangos csalások hasonló lejátszásait követik, vannak néhány konkrétabb eset, például például egy új hitelkártya aktiválásának megkísérelése vagy a fiók lemondása.

Amazon adathalász-csalás

Ebben a meglehetősen összetett rendszerben megcélozza termékeket az Amazon-on harmadik fél értékesítőitől. Nem kapják meg a terméket, ezért hívja az eladót, hogy érdeklődjön. Az eladó felszólítja a vevőt, hogy az Amazonon kívül hajtsa végre az ügyletet, így fizetést kap, és hozzáférhet a fizetési információkhoz.

Amazon kézbesítési átverés

Ez kissé eltér a fenti szögetől, de ezt harmadik fél eladói is irányítják. Ebben az esetben az üres csomagokat rossz címekre szállítják, ahol aláírják valaki, aki a csalás alatt áll. Mivel a csomagot aláírták, az áldozatnak gyakran vannak problémái, amikor megpróbálják igényt benyújtani az Amazon-szal.

Űrhajóslás (reklámcsalás)

Az Astroturfing már régóta létezik, és meghatározása lazán definiálható úgy, mint egy vállalat, amely hamis támogatást nyújt termékének körül az ügyfelek vonzása érdekében. Az egyik híres példa a McDonalds, amely fizet az alkalmazottaknak, hogy sorban álljanak, hogy zümmögést hozzanak létre a Japánban található Quarter Pounder kiadása körül. Az online beszámolók meggyőző erejével ezek a digitális astroturfálás eszközekké váltak.

A vállalatok egyszerűen fizetnek az embereknek, hogy hamis, izzó véleményeket írjanak állítólag elfogulatlan felülvizsgálati oldalakon. Még olyan Facebook-csoportok is vannak, amelyek elkötelezik az online vélemények cseréjét bizonyos webhelyek, például az Amazon, vagy bizonyos terméktípusok, például könyvek esetében.

Amazon felülvizsgálati klub.

A fogyasztók nagymértékben támaszkodnak ezekre az áttekintésekre a vásárlás során, és végül egy részparányú termékkel vagy szolgáltatással járnak, vagy pedig egyáltalán semmit sem jelentenek.

Folyamatos csalások

A folytonossági csalások széles skálája létezik, de jellemzően hasonló mintákat követnek. Az ingyenes ajándékokat vagy lenyűgöző ajánlatokat kínáló felmérések felbukkanó felhasználói felhívják az áldozatokat hitelkártya-adatok megadására, hogy minimális díjakat vagy szállítást fizetjenek. A kis méretű nyomtatványokban gyakran el vannak rejtve a hatalmas folyó havi díjak, amelyeket majdnem lehetetlen visszavonni. Ebben az esetben valószínűleg kapcsolatba kell lépnie a kártya kibocsátójával a jövőbeni díjak leállításához, de valószínűtlen, hogy visszatérítést kapnak a már kifizetett összegekért. Ez egy másik ok arra, hogy mindig ellenőrizze állításait, mivel ezek könnyen észrevétlenül maradhatnak.

Tőzsdei átverés

Ez az átverés ugyanolyan vonalú, mint az asztroturfálás, és nagyon sok szabadban zajlik. Olyan cikkeket vagy egyéb módszereket és anyagokat foglal magában, amelyek meggyőzik a potenciális befektetőket azért, hogy túlzott előrejelzések alapján járuljanak hozzá alapokhoz. 2017 áprilisában a SEC 27 magánszemély és szervezet ellen kényszerítette a készletek ilyen csalárd promócióit.

Vevő csalások

Legtöbbünk valamikor online eladott valamit, de az eladó vigyázzon. Egyes csalók olyan taktikát alkalmaznak, amely szerint halasztják a függőben lévő befizetést az áruk kiadásának ösztönzése érdekében. Lehet, hogy ez egy hamis PayPal vagy e-mail átviteli üzenet, amely azt jelenti, hogy a fizetés felszabadul, miután a követési információk megérkeztek. Miután ténylegesen elküldte az árut, soha nem érkezik fizetés.

Túlfizetés

A túlfizetés az eladók számára is vigyázni kell. Ez általában tárgyak vagy szolgáltatások értékesítésével kapcsolatos, gyakran apróhirdetések útján. A csaló fizet az Ön által eladott árért, de túl sok pénzt küld. Arra kérik, hogy térítse vissza a különbséget. Időközben (remélhetőleg számukra, hogy a pénz elküldése után kerül sor) fizetésüket törlik vagy visszavonják. Tehát egyáltalán nem kapott fizetést, de részleges visszatérítést adott ki számukra.

Hogyan lehet felismerni a csalásokat

Mivel az online csalások ilyen gyakran jelennek meg, és valószínűleg sokat még nem fedeztek fel, itt lehetetlen felsorolni őket. Ez csak még fontosabbá teszi, hogy vigyázzon a visszajelző táblákra.

A biztonságos webhelyek felismerése

Sok csaláshoz törvényes megjelenésű webhelyre van szükség az áldozatok számára, hogy kapcsolatba léphessenek és biztosítsák az információkat, amelyeket a csalók keresnek. Mivel gyakorlatilag bárki megvásárolhat szinte bármilyen domain nevet, majd vizuálisan létrehozhat bármilyen webhelyet a bolygón, hogyan lehet bárki biztos abban, hogy biztonságos webhelyet használ? Ez egy jó kérdés, amelyet egy bejegyzésben tárgyalunk részletesen a csalások vagy hamis webhelyek felismeréséről.

Egyes technikák technikai jellegűek, például annak ellenőrzése, hogy a böngésző címsorában feltüntetett domain név megegyezik-e azzal a webhellyel, amelyet Ön szerint látogat. Mások holisztikusabbak, például annak ellenőrzése, hogy a webhelyen jogszerű elérhetőségi adatok vannak-e, és hogy nincs tele helyesírási hibákkal.

Nincs egyetlen ezüstgolyó, amely jelzi a webhely megbízhatóságát, de számos dolog, amelyet ellenőrizhet, segíthet az ítélet meghívásában..

Hamis vagy hamis adathalász e-mail észlelése

Ahogyan Miyagi úr a Karate Kid című filmben mondta: „legjobb blokk, ne légy ott!” Az internetes csalások során a legjobb védekezés az, ha egyszerűen nem tévesztenek be. A csalók azonban okosak lehetnek, és néha nehéz lehet észlelni a hamis adathalász e-maileket.

Egy külön bejegyzésben tippeket találunk, amelyek segítenek hamis, hamis vagy adathalász e-mailek észlelésében.

Hogyan lehet bejelentni egy csalást

A legjobb esetben rájössz, hogy csalást csinál, még mielőtt túl késő lenne. Ha ez megtörténik, vegye fel a kapcsolatot a platform üzemeltetőivel, amelyen a csalóval találkozott, ha van ilyen. Ily módon legalább lerúghatják őket a webhelyről, és remélhetőleg megakadályozzák, hogy valaki más is átverődjön.

A csalás jellegétől függően érdemes bejelenteni a helyi rendőri osztályt is. Ennek feltétlenül egy kikötőnek kell lennie, ha pénzt veszített el, arra kényszerítik, hogy maguk illegálisan cselekedjenek, vagy kirúgja őket. Egy másik lépés, amelyet meg kell tennie, az esemény bejelentése a lakóhelyének országában található csalásközpontba:

  • USA: az FBI internetes bűncselekmény panaszközpontja
  • Kanada: kanadai csalásellenes központ
  • Ausztrália: ACCC Scamwatch
  • Egyesült Királyság: csalás

Az online csalások áldozatai gyakran túl zavarban állnak, hogy feljöjjenek. Minél többet jelentenek ezekről az eseményekről, annál nagyobb esélye van a rendészeti szerveknek az elkövetők leállítására, és annál tudatosabbak lesznek mások az interneten rejlő veszélyekre..

Népszerű cikkek:

  • Hogyan nézhetjük meg a Netflix-et egy VPN-sel
  • Mi az idősebb csalás és hogyan lehet észlelni??
  • A kínzó legális?
  • A legjobb VPN-ek Mac-hez

Csaláskulcs Jak Rustenhovene által CC BY 2.0 alatt

Lehet, hogy tetszik aVPNVPN protokollok magyarázata és összehasonlításaVPNA legfontosabb digitális adatvédelmi útmutató tanárok számáraVPNHogyan kell konfigurálni egy intelligens DNS-proxy szolgáltatást egy DD-WRT routerbenVPNHogyan lehet letiltani a hirdetéskövetést a legnagyobb hirdetési hálózatokból

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =

Adblock
detector