70+ разпространени онлайн измами, използвани от киберпрестъпници и измамници

Интернет е най-използваната комуникационна мрежа, създавана някога. Използва се от милиони хора и машини всяка секунда всеки ден. В интернет се случват добри и лоши неща и сред лошите неща са продължаващите опити да измамят невинни хора от парите си или идентичности.

Наистина, където има лека възможност да спечелите лесни пари, можете да сте сигурни, че престъпниците са готови да се нахвърлят. Интернет носи със себе си много такива възможности, а измамниците изглежда чакат около всеки виртуален ъгъл с най-новото в онлайн измами.

Въпреки че някои форми на интернет измами са станали много сложни, дори някои от по-старите, по-малко напреднали пиеси все още работят. Ако хората знаят повече за видовете измами, които се случват и какво да внимават, можем да се спасим поне някои хора да не бъдат измамени от трудно спечелените пари.

Разкрихме някои специфични видове измами в различни специализирани публикации, но тук ще ви предложим обзор на много от често срещаните интернет измами, които в момента работят..

Свързани: Статистически данни и факти за киберпрестъпността

Ето нашия списък от над 70 често срещани онлайн измами, които трябва да знаете:

Contents

Измами, базирани на имейл

Измамите по имейл са вид онлайн измами. Макар че е вярно, че с измамна оферта може да се постигне почти всяка история, има няколко „изпитани и верни“ минуса, които сякаш се появяват многократно с течение на времето, като разширени измами с такси, измами с плащания и работа от домашни измами, между другото.

Широките удари обикновено остават същите, но подробностите за тези видове онлайн измами се променят с течение на времето. Има ресурси, които да поддържат върховете на непрекъснато променящите се измами и стъпки, които да предприемем за защита срещу тях.

Имейлът е изключително популярен формат за много често срещани интернет измами поради простия факт, че е толкова евтин и лесен за изпълнение. Бихте си помислили, че изпълнителите на измами до този момент биха усъвършенствали подхода си, но много имейли с измама са написани зле и се откриват доста лесно. Независимо от това, някои са по-сложни и хората все още губят много пари за измама по имейл всяка година.

Вижте също: Как да шифроваме имейла

Измама с повишена такса

Измамата за измама с усъвършенствани такси има много вариации и може да твърди, че сте бенефициент на пари от имоти, спечелили сте от лотарията или имате стара банкова сметка, за която сте забравили.

Примерен пример за измама с такси.Измама, изискваща номинална такса от 82 долара в замяна на предполагаема сума от 7,5 милиона долара.

Независимо от темата, имейлът изисква да изпратите такса предварително, преди да можете да получите всичко, което е обещано.

Нигерийска измама (Нигерийска 419 измама)

Нигерийската измама е разновидност на измамата с повишена такса, но заслужава своето място, тъй като е толкова разпространена. Обикновено имейлите обещават големи награди за подпомагане на „правителствените служители“ да преместят пари в американска финансова институция, като се изискват авансови такси. Измамата започна в Нигерия и нарушава наказателния код 419 в страната, затова често е посочена като нигерийска 419 измама.

Благотворителна измама

Благотворителните измами просто играят на емоциите на жертвите, за да ги убедят да предадат дарения на фалшиви благотворителни организации и организации. Темите могат да включват кученца в усилия за опасност или бедствия. Обикновено имейлите съдържат извинение защо въпросът е спешен и могат да включват връзки към законно изглеждащи уебсайтове. Освен изпращане на пари, жертвите може да предават на крадците своите дебитни карти или данни за кредитна карта.

Измами за работа в домашни условия

Работата вкъщи има толкова много равенства и е основна житейска цел за много хора. Измамниците се възползват от мечтите на тези бъдещи работници, като ги примамват с фантастични, но реалистично звучащи възможности за работа у дома. Уловката? Те просто трябва да изпратят банков превод или паричен превод предварително, за да платят за някакво оборудване или образователни материали, преди да могат да започнат, но те никога не пристигат и няма действителна работа.

Анулиран акаунт

Някои измамници прекарват доста време, създавайки официално изглеждащи имейли от реномирани доставчици на услуги. Те казват на целта, че сметката е на път да бъде спряна и че трябва да предоставят информация, за да я държат отворена. Имейлът може да включва връзка към фишинг сайт, който изисква идентификационни данни за вход и данни за фактуриране, за да осигури „продължаване на услугата“.

Имейлът на Netflix.Раздел от имейла на Netflix. (Източник: Mailguard)

Клиентите на Netflix бяха наскоро засегнати от подобна измама.

Измама с изпълнителен директор

Този е по-насочен към бизнеса. Измамникът идентифицира лицето в рамките на компания, която има контрол върху средствата. След това те се представят като някой с авторитет като изпълнителния директор и искат парите да бъдат преведени в определена сметка. С цялата налична информация в LinkedIn в наши дни измамниците могат да идентифицират кого да насочат и да излязат с убедителни истории (виж също: китолов).

Този тип фишинг изисква известна подготовка, тъй като измамникът трябва да действа убедително като изпълнителната власт, която той или тя иска да бъде. След това измамникът ще се свърже с някой от компанията, който има правомощието да движи пари и да насочи това лице да прехвърли средства на измамника.

Както при повечето фишинг измами, фишингът на изпълнителни директори е най-ефективен, когато към заявката е приложено чувство за неотложност или емоционализъм. Следователно, много измамници на главен изпълнителен директор ще се заемат с нови членове на финансовия отдел с надеждата, че човекът все още не знае всички предпазни мерки, които може да са налице, за да не допусне измамата да работи.

Прочетете повече за измамите с изпълнителен директор тук.

Поздравителни картички

Самата опростена измама за поздравителни картички може да се използва за заразяване на вашия компютър със злонамерен софтуер. Имейлът е като поздравителна картичка (електронна картичка) от приятел или член на семейството и ви насърчава да щракнете върху връзка. След като го направите, зловредният софтуер се изтегля автоматично и се инсталира във вашата система.

Измама с афинитет

Измамата с афинитет се отнася до това, когато някой използва общ интерес или вяра, като религия, за да ви примами. Често се случва лично, особено в рамките на религиозните общности, но може да се извърши и чрез имейл.

Пример за измама за афинитет

Горният имейл използва вяра, за да се опита да закачи читателя и да ги убеди, че е законно.

Гарантиран банков кредит или кредитна карта

В тази поемане на авансовата измама за такси ви се казва, че сте предварително одобрени за заем или кредитна карта, но просто трябва да платите някои такси за обработка. Това може да е малко, но измамниците могат да търсят информация за банковата сметка повече, отколкото самите пари.

Доставчик на услуги

Този често е насочен към бизнеса и включва имейл, съдържащ фактура за законно звучащи услуги. Чувството за неотложност се използва, за да се убеди получателят, че трябва да плати незабавно или да рискува делото да бъде прехвърлено на агенция за събиране.

Измама за компенсация на измама

Да, вярвате или не, този се появява редовно в папки със спам. В имейла се обяснява, че неговият подател координира някаква компенсация за жертвите на измама, а името на получателите е в списък на жертвите.

Пример за измама за компенсация на измама.

Просто трябва да изпратите някои лични данни, преди да започнете да събирате обезщетението си.

Измама с възрастни хора

Въпреки че много видове интернет измами могат да бъдат насочени почти към всеки, който има достъп до компютър, много от тях са изработени специално с внимание на възрастните хора. Възрастните хора често са насочени към кражба на самоличност, тъй като се възприемат като по-податливи на определени измами. Ето някои от най-често срещаните форми на измама с възрастни хора, но можете да намерите повече за откриването и докладването на тези измами в нашата статия за измама в по-старите.

Инвестиционни измами

Възрастните хора, които искат да инвестират, често търсят краткосрочни доходоносни проекти, които да допълнят доходите си за пенсиониране. Инвестиционните измами просто обещават фантастична възвръщаемост, за да накарат възрастните да предадат парите си.

Застрахователни схеми

Застрахователната измама играе на предположението, че възрастните хора могат да бъдат по-малко съсредоточени върху това, което имат сега, и повече върху това, което ще оставят след себе си за любимите хора. Този тип схема може да включва телефонно обаждане или имейл, убеждаващи старшите, че се нуждаят от анюитетна или застрахователна полица. Често застрахователната фирма е напълно съставена, но застрахователните измами всъщност понякога се извършват от законни агенти, включително един, който е бил хванат многократно.

Здравни измами

С напредване на възрастта здравето е по-вероятно да се влоши и нуждата от лекарства, отпускани по лекарско предписание, може да стане скъпо. Много онлайн аптеки са се намесили да предлагат лекарства и други здравни грижи на по-ниски от средните цени. Проблемът е, че повечето от тези сайтове не работят в рамките на закона или не спазват стандартните практики. Например, основателят на Canada Drugs е ​​издирван в САЩ за продажба на фалшиви лекарства, но уебсайтът все още работи много добре.

70+ разпространени онлайн измами, използвани от киберпрестъпници и измамници

Без правилното регулиране потребителите наистина нямат начин да знаят какво получават или дали въобще ще получат нещо.

Дядо измама

Това е технически форма на вишене и включва някой да се обади на баба и дядо и да се представя за своето внуче, което спешно се нуждае от пари. Може да кажат, че са в затвора или се нуждаят от медицинска помощ в чужбина, но че е наложително те веднага да получат парите. Разбира се, отчаяните влекачи по сърцето на техните „роднини“, а един осъден измамник каза, че около един на 50 души е паднал заради неговата измама.

изнудване

Измамите за изнудване следват основната предпоставка, че трябва спешно да предадете пари или да се сблъскате с предварително определено следствие, независимо дали са истински или изфабрикувани. Схемите за изнудване могат да бъдат прости или изключително сложни, в зависимост от въображението на участващия извършител. Ето някои от измамите онлайн изнудвания, които трябва да внимавате.

рансъмуер

Ransomware е вид зловреден софтуер, който включва атакуващ криптиране на вашите файлове с обещанието да ги дешифрира само срещу заплащане. Един от най-прословутите случаи на изкупление е нападението WannaCry през 2017 г., при което са заразени над 400 000 машини. В крайна сметка престъпниците взеха биткойн на стойност 140 000 щатски долара в замяна на дешифрирането на отвлечените от потребителите файлове. Редовното създаване на резервно копие на файлове може да ви помогне да се предпазите от заплахата от откупи.

Sextortion

При тази форма на изнудване жертвите обикновено са примамвани да споделят интимни снимки или видеоклипове, често чрез онлайн сайтове за запознанства или социални медии. Може дори да бъдат подканени да извършват изрични действия, докато са тайно заснети. След това от тях се иска да платят такса, за да не бъдат пуснати снимките или видеоклиповете.

наемен убиец

Тази ужасяваща измама включва заплахи от физическо насилие и дори смърт, обикновено изпращани по имейл. Твърдението често е, че лицето, изпращащо имейла, е наето да те убие и ще се откаже от ролята си в замяна на такса. Имейлите могат да включват лични данни, събрани от социални медии или други източници, за да изглеждат още по-заплашителни. Освен, че търсят парите ви, някои измамници се опитват да получат личната ви информация за използване при кражба на самоличност.

Терористична заплаха

Това е разновидност на измамата с хитмейкъра, която играе днешния обществен страх от терористичните актове. Отново, основната предпоставка е, че животът ви ще бъде пощаден само ако платите.

Бомбена заплаха

Друга, която играе на страха от последните световни събития, е измамата със заплахата от бомби. Това е имейл, в който се казва на хората, че в сградата им е засадена бомба и тя може да бъде изключена само ако се заплати определена такса.

DDoS атака

Атаките на разпределеното отказване на услуга (DDoS) са подобни на атаки, свързани с рансъмуер, само че вместо криптиране на файлове често имате свалени цели уебсайтове или интернет услуги. Уеб сървърите, хостващи тези сайтове и услуги, са наводнени с манекен трафик, който ги затрупва, забавяйки сайта до обхождане или дори напълно го изключва. Жертвите са инструктирани да платят такса, за да получат обратно контрол върху услугата. Бизнесът често е основна цел за този тип атаки.

Phishing

Докоснахме се до фишинг в някои от другите раздели, но тъй като това поле включва толкова голяма част от онлайн измами, добре е да знаете за различните типове, на които да внимавате. Всъщност общият елемент в почти всички видове интернет измами е първоначалният „фиш“. Това е актът да ви подмами да предоставите някаква информация, която по-късно се използва за измама ви.

Шансовете за изтегляне на успешна измама са ниски, така че наборът от потенциални жертви трябва да бъде много голям. Най-лесният начин да се свържете с голям брой хора с почти никакви усилия е чрез имейл. В някои случаи фишинг имейлите се опитват да ви насочат към клонинг на надежден уебсайт, където е вероятно да въведете идентификационни данни за вход или да се опитат да ви накарат да изтеглите зловреден софтуер.

В специализиран фишинг публикация разглеждаме как да избегнем или поправим щетите, нанесени от общи фишинг измами, някои от които са обяснени по-долу.

Фиш фишинг

Фишингът с копие е много насочен и извършителят обикновено знае някои от вашите детайли, преди да нанесе удар. Това може да бъде информация, извлечена от социалните медии, като скорошни покупки и лична информация, включително къде живеете. Фишинг имейл или съобщение може да бъде създадено въз основа на тези подробности, като се изисква повече информация, включително данни за плащане или пароли.

китоловен

Това е насочено към бизнеса и е насочено към ръководители на високо ниво в корпорациите, които имат достъп до имейл акаунти на някой от властите. След като имат достъп до този имейл акаунт, те могат да го използват за други средства, като достъп до информация на служителите или поръчване на измамни банкови преводи (вж. Също: Измама с изпълнителен директор).

W-2 фишинг

Това е още по-целенасочената версия на китолова, където основната цел е да се получат W-2 на служителите или W-9 на контрагентите. Случаите с приемници са свързани с училища, болници и племенни групи, както и предприятия. Имейлът може да е от действителен или измамен изпълнителен акаунт или може да изглежда от IRS или от счетоводна фирма. Веднъж предоставени, документите дават на престъпниците всичко необходимо за кражба на самоличност.

Фишинг за доставка на откуп

Сякаш самият фишинг не е достатъчно лош, много имейли идват в комплект с откуп. По този начин престъпниците могат да получат увеличен полезен товар за своите усилия.

Vishing

Гласовите фишинг (вишинг) измами всъщност не са онлайн измами, но те често са свързани и стават все по-сложни, така че си струва да се спомене тук. Те използват гласово привличане, за да получават информация или пари от потребителите или бизнеса. Измамникът се обажда на жертвата и се опитва да използва техники за социално инженерство, за да подмами жертвата да прави нещо, често да дава данни за кредитна или дебитна карта или да изпраща пари.

Изпращането на спам по имейл и SMS е много лесно и не струва почти нищо. Обаждането лично на жертвата, от друга страна, отнема повече време и усилия. Поради тази причина ние сме по-малко свикнали да пожелаваме и залозите често са много по-големи, за да оправдаем времето на измамника.

Едно от най-важните предимства на вишинг срещу фишинг чрез имейл е, че престъпниците не трябва да се притесняват от филтри за спам. Обажданията като цяло са много по-малко обилни от електронната поща, така че има по-голям шанс да привлечете вниманието на някого. Докато телефонните обаждания са по-скъпи от електронната поща, VoIP направи масовите обаждания далеч по-достъпни за престъпниците.

За да стане по-лошо, в наши дни е почти тривиално да излъжете идентификационния номер на обаждащия се. Ако измамник желае да се представи като длъжностно лице в данъчното бюро на вашата страна, за тях ще бъде лесно да ви покаже легитимен номер на данъчното бюро в идентификационния си номер на обаждащия се.

банка

Измамните банкови измами са едни от най-често срещаните, на които ще се натъкнете. Измамниците обикновено представляват представител на финансовата институция и ще ви съобщят, че е имало съмнения за измама или подозрителна дейност във вашата сметка. Докато някои след това ще се опитат да извлекат информация за лична или банкова сметка, други измамници имат различни тактики. Една по-специално включва убеждаване на цели за инсталиране на защитен софтуер на своя компютър, за да блокира по-измамни транзакции. Това, което всъщност прави софтуерът, е да позволява отдалечен достъп до компютъра на жертвата.

данък

По-късно ще разгледаме данъчните измами малко по-подробно, но те често се извършват по телефона или чрез комбинация от телефонни обаждания и имейли. Първият контакт по телефона може да бъде автоматизиран, което означава, че измамниците могат да достигнат огромен брой цели много лесно. Това също означава, че те трябва да говорят само с всеки, който се обади обратно. В този момент тези обаждащи се ще бъдат считани за „квалифицирани клиенти“ и лесни цели, тъй като вече са паднали за първия етап на измамата. Вижте още данъчни измами.

награда

Фалшивите печалби или печалби от конкурси често се съобщават чрез телефонно обаждане или автоматизирано гласово съобщение. Обещаните награди могат да бъдат под формата на пари, кола или ваканция с изплащане на всички разходи. В действителност измамниците търсят да открият лични данни (включително вашия адрес и номер на социалното осигуряване) за използване при измама с кредитни карти или кражба на самоличност.

Техническа поддръжка

Измамата за техническа поддръжка често започва като телефонен разговор и в крайна сметка завършва онлайн, подобно на банковата измама, спомената по-горе. Този път „техник“, който твърди, че представлява голяма фирма като Microsoft, ще ви каже, че компютърът ви е заразен и трябва да предадете отдалечена поддръжка.

След като го направите, фалшивият техник може да прави каквото пожелае с вашата система, включително да инсталира злонамерен или откупен софтуер. Обикновено, след като приключат с „коригирането на проблема“, ще бъдете помолени да платите за услугата. След това те разполагат с цялата ви информация за плащане и в някои случаи могат да продължат да имат достъп до вашия компютър чрез софтуера за отдалечен достъп, когато пожелаят.

Тази измама не винаги се инициира по телефона и може да започне от изскачаща уеб страница, която ви казва, че компютърът ви е заразен и да се обадите на номер за поддръжка. Изскачащото меню обикновено е трудно да се отървете, което служи като мотивация за извикване на предоставения номер.

Държавна агенция

Ако получите официално обаждане от органите на реда или държавната агенция, ще ви бъде простено, че се страхувате да предадете подробности. Престъпниците преследват този страх и често представляват полицаи или правителствени служители, които фишират за лична информация. Имайте предвид, че всеки такъв законен контакт ще бъде разгледан лично или най-малкото по пощата.

Измами в социалните медии

Тъй като популярността на социалните медии продължава да нараства, не е изненада, че се смята за зряла среда за измамници. Докато много от другите измами в този списък потенциално биха могли да бъдат осъществени чрез социални медии, в социалните платформи се появиха няколко много конкретни..

„Вижте кой е прегледал потребителския ви профил“

Тази измама се възползва от любопитството на потребителите на Facebook и може да изскочи като реклама, докато разглеждате сайта. Ще бъдете подканени да изтеглите приложение с обещанието, че ще можете да видите кой е гледал вашия профил. Работата е там, че Facebook всъщност не дава тази информация, дори на приложения на трети страни. Всичко, което всъщност правите, е да предавате достъп до своя акаунт във Facebook, включително личните си данни и евентуално банкова информация.

Facebook бутон „не харесвам“

През последните няколко години светът във Facebook често е обиден с перспективата да стане достъпен бутон за неприязън. Измамниците извличат печалба, като публикуват реклами за такава функция. Те водят до страници, които изглеждат като че ли се управляват от Facebook, но всъщност включват връзки към фишинг сайтове, които искат лична информация.

Фалшиви новини за знаменитости

Тази измама включва заглавие във фейсбук стил в клик, предаващо някои фалшиви новини за знаменитости, като например смъртта на известна звезда или нова връзка в Холивуд.

Заглавие на Анджелина Джоли clickbaitАнджелина Джоли е просто добре, но това заглавие предполага друго.

След като щракнете, ще бъдете подканени да въведете своите идентификационни данни за Facebook, за да видите статията, като по този начин предоставите на престъпниците пълен достъп до вашия акаунт.

Афера за самоличност

Когато се замислите колко лесно е да създадете акаунт в социални медии, осъзнавате, че нищо не спира човек да създаде точна реплика на вашия обществен профил. След това те могат да се свържат с приятелите и семейството ви с приятел или да следят молбите и веднъж свързани, да представят като вас. Тези надеждни връзки след това могат да се използват за цял набор от цели, като разпространение на зловреден софтуер или искане на пари за създадени сценарии..

Instagram харесва измама

С много потребители в социалните платформи, отчаяни от „харесвания“ и „следващи“, измамниците се възползват, като предлагат точно това. Едно приложение, пуснато през 2013 г., наречено InstLike, поиска потребителски имена и пароли в замяна на последствия и харесвания.

Приложението InstLike

Всъщност те просто събраха пълномощията на 100 000 потребители и ги превърнаха в участници в голям социален ботнет. По принцип приложението изпълни своето обещание, но използваше сметките на тези, които са се регистрирали. Нещо повече, в рамките на приложението хората бяха насърчавани да плащат такси за допълнителни последствия и харесвания.

Измама за предлагане на работа

Измама за оферта за работа може да се изпълнява чрез имейл, но обикновено се провежда чрез професионален уебсайт LinkedIn. По принцип ви предлагат работа от на пръв поглед реномирана компания чрез директно съобщение. В някои случаи това може да доведе до измами, с които да станете посредник за прехвърляне на средства. Вие депозирате чек на касата, след това превеждате част от парите, като остатъка оставяте като своя хонорар. За съжаление, първоначалният чек на касата отпада и намалявате сумата, която сте изпратили по банков път или паричен превод.

Пътни измами

Тези дни много хора купуват самолетни билети, хотелски стаи и дори цели ваканционни пакети. Измамниците знаят това и е имало ръст на измамни туристически сайтове, продаващи фалшиви билети и несъществуващи ваканции. Обикновено пътуването е артикул с голям билет, който пише големи пари за престъпници. Освен това пътуването е сложна покупка, тъй като обикновено плащате големи суми пари за нещо, което няма да видите до датата на пътуването.

Този вид измама може да бъде особено проблематична, защото може да не разберете, че сте били измамени, докато не пристигнете до местоназначението си или до летището. Възможно е да няма запис за това, че имате резервация изобщо. Вече сте изчерпали оригиналните пари и може би ще трябва да измислите повече, за да продължите ваканцията си или просто да се съберете и се приберете вкъщи.

Безплатна или отстъпка ваканция

Тези измами могат да бъдат инициирани по телефон или имейл, но обикновено целта се казва, че са спечелили ваканция. За да предявят претенции, те или трябва да платят малка такса (авансова такса измама) или да предоставят данни за кредитна карта за депозит. В първия случай крадецът излита с парите. В последното данните за кредитната карта могат да се използват при измама с кредитни карти.

Ваканционен билет повторно продава измама

В този случай някой публикува реклама, която твърди, че е закупила билет за пътуване, в който вече не може да продължи. След това те продават (фалшивите) билети на много по-ниска цена от номиналната им стойност. Някои жертви не осъзнават измамата, докато не се появят на летището, готови за пътуването. Тъй като агенциите на застрахователните компании правят толкова трудно получаването на възстановяване на билети, фактът, че някой може да продава билети онлайн, става по-правдоподобен, като подхранва успеха на измамата.

Схема на точки

При измама с точки, целта се извиква или изпраща по имейл и се информира, че са спечелили огромен брой точки, чрез програма за карти за пътуване или схема за точки за кредитна карта за пътуване. Всичко, което трябва да направят, е да предоставят някои подробности, за да потвърдят транзакцията. Това може да включва информация за акаунта, данни за кредитна карта или друга лична информация.

Наем за почивка

Измамата под наем за ваканция включва измамници, които публикуват реклами за имоти на желани места за изгодни цени. Жертвата е длъжна да изпрати депозит или цялата сума предварително.

След като пристигнат до местоназначението си, те могат да разберат, че имотът не съществува, той е представен погрешно или не е действително на разположение под наем.

Данъчни измами

Сякаш данъчният сезон вече не е достатъчно ужасен, без измамници да затруднят живота! Престъпниците гледат да експлоатират както данъкоплатците, така и правителството, използвайки редица измами, свързани с данъци.

Фалшив одит

При фалшива одиторска измама целите се свързват с някой, който твърди, че е от IRS или подобна данъчна агенция и му казват, че одитът е установил несъответствие. Изисква се незабавно плащане със заплаха от допълнителни разходи, лишаване от свобода или дори депортиране, ако жертвите не се съобразят. Независимо дали е чрез имейл или записана гласова поща, тази измама е лесна за изпълнение, така че вероятно няма да изчезне скоро. Странно е, че в Канада се съобщава, че много от тези измами включват искания за плащане чрез iTunes подаръчни карти. Бихте си помислили, че това ще е малко раздаване, но се случва.

Фалшиво възстановяване

Този е насочен към хората, които очакват възстановяване на данъци. Отново престъпниците представляват IRS или подобна агенция и подканят целите да кликнат върху връзка, чрез която те могат да поискат възстановяването им. Връзката обаче води до фишинг сайт, където жертвата е помолена да предостави лична информация като техния номер за социално осигуряване и банкови данни, които могат да бъдат използвани при кражба на самоличност.

Грешно възстановяване

Тази измама е малко по-сложна, тъй като всъщност използва истински клиентски данни, откраднати от счетоводните фирми чрез хакване или фишинг. Информацията се използва за подаване на фалшива заявка за възстановяване на данък, която се обработва от IRS и клиентът получава сумата за възстановяване. След това измамникът се представя като IRS или агенция за събиране, казва на клиента, че възстановяването е издадено по погрешка и изисква парите да бъдат върнати. Разбира се, плащането е насочено към измамника, а не към IRS. Този случай изписва двойни проблеми за клиента. Не само, че те не могат да получат възстановяването си, те биха могли да бъдат в гореща вода с IRS за предполагаемо подаване на невярно искане.

Данъчна протестираща схема

Данъчната схема на протестиране включва престъпници, които се обаждат или изпращат имейли на потребителите, за да им кажат, че не е необходимо да плащат данъци. Това наистина е по-скоро трол, отколкото действителна измама, защото човекът, който го управлява, няма полза финансово. Въпреки това, жертвата може да бъде отрицателно засегната, тъй като неплащането на данъци може да доведе до присъда, включително глоби и лишаване от свобода.

Измами с биткойн и криптовалута

С биткойни и други криптовалути, които избухват по отношение на популярност и пазарна криза през последните няколко години, не е изненада, че престъпниците искат да влязат в действие. Всъщност има толкова много методи, от които измамниците да избират, а измами и хакове, включващи биткойни и алткойни, изглежда са постоянно в новините.

Фалшиви размени на монети

Тъй като толкова много фирми, свързани с криптовалута, са сравнително нови, е трудно да се разбере кои са законните. Престъпниците се възползват от това и просто вземат парите на хората чрез фалшиви или съмнителни размени. Един пример за явно фалшив обмен на монети е Интернет Coin Exchange, който просто изброява подробности за цената на криптовалутата заедно с тях Купува бутони.

Снимка на интернет обмен на монети.

Този все още изглежда много работещ, така че няма да публикуваме връзката тук.

Други съмнителни операции включват Igot, който по-късно се превърна в Bitlio. Изглежда тази борса се експлоатира неефективно, тъй като е имало моменти, когато просто не може да плаща на клиентите. Отново продължава да работи.

Хакерска размяна на монети

За съжаление, когато борсите са хакнати от киберпрестъпници, и борсата, и нейните клиенти са склонни да губят. Mt Gox е може би най-известният случай, в който хората все още чакат да разберат дали ще видят парите си четири години. Но имаше и други, по-нови, хакерски хакове, включително този на Coincheck в размер на 500 милиона долара.

Схема за изпомпване и изхвърляне

„Помпа и сметище“ е познат термин на фондовата борса, но и той попада на криптовалути. Това включва организираната промоция на определена криптовалута, обикновено сравнително непозната монета. Масовата инвестиция причинява стойността да скочи, насърчавайки други инвеститори да се включат в акцията. Стойността на монетата се увеличава още повече и когато е подходящият момент, първият кръг от инвеститорите изплаща пари, оставяйки втората вълна с безполезна монета.

Измамни компании за добив на облак

Извличането на биткойн и други криптовалути обикновено включва използване на изчислителна мощност за поддръжка на мрежата в замяна на награда. Добивът обаче не е най-лесното нещо, с което да започнете. Въведете компании за добив на облаци, които ви дават възможност да инвестирате в минното дело, без всъщност да се занимавате сами с настройката.

Когато инвестирате в добив на облак, влагате много доверие в минната компания. Разбира се, там, където има инвеститори, има измамници, готови и чакащи. Например Mining Max събра 250 милиона долара за своята операция, като всички, освен 70 милиона долара, бяха съобщени в джоба.

Началната страница на Mining Max.

В друг случай, изпълнителният директор на GAW Miners се призна за виновен за 9 милиона долара за измама в резултат на някои много измамни сделки, включително продажба на повече хешираща сила, отколкото беше на разположение.

Извличане на зловреден софтуер

Добивът изисква огромно количество изчислителна мощност и това не е евтино. Като такива престъпниците са разработили злонамерен софтуер за добив, който може да им позволи да използват изчислителната мощ на потребителите. Известен като злонамерено криптоминиране или криптовалути, злонамереният софтуер обикновено се разпространява от троянски вирус. След това заразените компютри образуват по-голям ботнет, който минира криптовалути. Примерите за миньорски злонамерен софтуер включват „Digmine“, разпространен чрез Facebook Messenger, и WannaMine, който използва EternalBlue, изтечената експлоатация на NSA.

ICO измама за излизане

Предлагането на първоначални монети (ICO) е малко като първоначално публично предлагане (IPO) за дадена компания, като основната разлика е, че монетата е наистина безполезна, докато инвеститорите не усетят стойност. Измамите за излизане от ICO са подобни на измами с помпа и сметище, за които говорихме по-рано, освен че обикновено създателите на монети правят сериозна промоция, последвана от бърза разпродажба.

Инвеститорите се вълнуват с бели листове и обещания за превъзходна сигурност и широк потенциал за приложение. Те купуват монети в замяна на фиат валута, надявайки се да получат възвръщаемост на инвестицията си. Някои от най-големите измами за излизане, които видяхме досега, са Plexcoin, който събра 15 милиона долара инвестиции преди да бъде спрян, и Benebit, екипът, зад който избяга с между 2,7 и 4 милиона долара в началото на 2018 г..

Изображения на Benebit от ICODrops.ICO Drops публикува доказателства за измамата на тази страница, която вече не е достъпна.

Като цяло ICO се разглеждат като такъв проблем, че Китай ги забрани, а други държави налагат строги регулации.

Имперсонатори на ICO

Друг проблем сред ICO не е със самите ICO, а с измамници, представящи ги за тях. Например легитимният ICO на Seele беше отвлечен от своя канал Telegram от хора, представящи се за администратори. Инвеститорите бяха убедени да платят жетони, преди продажбата да е започнала действително, а средствата са джобни от престъпниците. Други измамници използваха фишинг измама, съсредоточена около ICO Bee Token, като средство за измама на инвеститорите от етер на стойност 1 милион долара.

Инвестиционни схеми за криптовалута

Тъй като пазарът на криптовалути е толкова променлив, не е рядкост да чуете за големи печалби за кратък период от време. Това прави класическата пирамида или схемите на Понзи по-лесна продажба на инвеститори, тъй като хората са по-малко склонни да ги разглеждат като „твърде добри, за да бъдат истина“. Австрийската инвестиционна схема Optioment обеща огромна 4% седмична възвръщаемост на някои инвеститори и в крайна сметка се оказа, че краде повече от 12 000 биткойни.

Уебсайтът на Optioment.Уебсайтът на Optioment. (Източник: Wayback Machine)

Други подозрителни схеми включват BitConnect, който се изключва след получаване на множество писма за прекратяване и отказване и OneCoin, отчетена глобална схема на Понци, която все още се развива.

Измами с вилица на портфейла

Монетни портфейли се използват като „безопасни“ места за хората, за да осигурят криптовалутата си, основно някъде, за да защитят частните ключове, които могат да позволят достъп до монети. Когато криптовалутните вилици и нова монета са създадени, може да е трудно да се намери портфейл, който да побере новата монета. Въведете измамници. Когато за първи път беше издаден Bitcoin Gold, уебсайтът mybtgwallet.com се появи, насърчавайки потребителите да предават частните си ключове и впоследствие да загубят монетите си.

Сайтът на btgwallet.

Съобщава се, че тази измама с един портфейл доведе до общи загуби на стойност над 3 милиона долара.

Представители на портфейла

Повече имперсонатори се възползват от пазара на криптовалути, този път под формата на клонове за портфейли. Престъпниците карат хората да вярват, че депозират монетите си в законен портфейл, но всъщност ги пазят за себе си. Групата на хакерите, Coinhoarder, използва такава схема, за да открадне биткойн и други криптовалути на стойност над 50 милиона долара. Той използва домейни, представящи се за реномирания Blockchain.info и дори използва платени реклами в Google, за да привлече повече жертви.

Фишинг измама услуга за смесване на монети

Услугите за смесване на монети се използват за смесване на монети, за да се прекъсне връзката между изпращача и получателя, което прави транзакциите по-анонимни. Докато услугите за смесване на монети могат да помогнат за незаконна дейност, те също могат да имат законни случаи на използване. Популярните сайтове включват Bit Blender и вече несъществуващата Helix от Grams.

екрана на darknet пазари

Тези двама бяха замесени във фишинг измама в тъмната мрежа, където урокът за смесване на монети използва връзки към фалшиви уебсайтове и за двете услуги. Потребителите, които следват стъпките и посещават връзките, просто предават монетата си на крадците.

Смеси за услуги за смесване на монети Ponzi

Това не е само фишинг схеми, които засягат потребителите на услуги за смесване на монети. Bitpetite извърши смесване, но също така помоли инвеститорите да предадат пари с обещанието за 4% дневна възвръщаемост! Това беше очевидно недостижимо и сайтът изчезна през ноември 2017 г., след като открадна неизвестна сума от инвеститорите.

Други онлайн измами

Освен всичко изброено по-горе, има още много онлайн измами, на които да внимаваме. Ето някои от най-популярните пиеси, които правят кръговете в момента.

Фалшиви изскачащи прозорци на антивирусен софтуер

По-рано споменахме изскачащи прозорци в измамата за техническа поддръжка. Често срещано явление, което може би вече сте виждали, са изскачащи прозорци, които ви подтикват да изтеглите антивирусен софтуер. Въпреки това, когато следвате подкана, можете да се свържете със злонамерен софтуер.

Фалшиви уебсайтове

Фалшивите уебсайтове обикновено се използват при фишинг измами. Обикновено реплика на легитимен уебсайт се използва за насърчаване на целите за въвеждане на данни като идентификационни данни, банкова информация и лични данни.

фалшив фишинг сайт във фейсбук

Например, горното изображение от блога Expr3ss показва много убедителна фалшива страница за вход във Facebook.

Сайтове за фалшиви стоки

Това е по-конкретен пример за фалшив уебсайт и е голям проблем. Реплики на реномирани уебсайтове могат да се използват, за да изглеждат фалшивите стоки легитимни. Например на марки като Ugg, Coach и Michael Kors уебсайтовете им бяха копирани почти точно, за да накарат потребителите да вярват, че купуват истински стоки от истинската марка.

Онлайн измами и романтични измами

Измамите за запознанства и романтиката са едни от най-старите в книгата, но докато хората търсят любовта, те няма да си отидат. Всъщност в САЩ романтичните измами представляват най-големите финансови загуби от всички интернет престъпления. Измамниците могат да се свързват с цели чрез телефон, имейл, текст, социални медии или сайтове за запознанства.

Те обикновено се представят като различен човек, включително създават напълно фалшиви профили (това се нарича сом) и често работят в групи. Крайната цел може да бъде да накарате жертвите да плащат пари, да предават лична информация или дори помощ при незаконни дейности.

Измами с билети

По-рано споменахме измами с билети за пътуване, но бъдещите участници в концерти и спортни събития също са често срещани цели на измамите с билети. Те купуват билети онлайн и се показват до събитието, за да разберат, че притежават фалшификати.

Наемна измама

Измамата под наем грабва онези, които отчаяно търсят място, където да се обадят у дома. Рекламите за наем се публикуват с по-ниски от средните цени, привличащи много купувачи. Бъдещите хазяи обясняват, че гледанията не са налични, тъй като са в чужбина, но с радост ще възстановят възстановяване, ако не сте доволни. Обикновено е необходим наемът за първия и последния месец за обезопасяване на имота под наем. Лъжливият наемодател може също така да наложи наемателите да попълнят формуляр, който включва банкова информация, заедно с други лични данни.

SMS измами

Измами с SMS (smishing измами) са вариации на фишинг и вишинг измами и включват използването на текстово съобщение. SMS или текстови съобщения са вградени в почти всеки телефон на планетата. Тъй като телефоните стават все по-свързани с интернет, много от нас преминаха към приложения за незабавни съобщения като WhatsApp и Facebook Messenger. Но добрите стари SMS съобщения са почти винаги налични. Измамниците знаят това и могат да го използват, за да ви насочат.

Умихналото текстово съобщение обикновено има много същите цели като всеки друг вид измама. Измамниците може да искат да щракнете върху връзка, за да изтеглите злонамерен или рекламен софтуер или да ви пренесат на убедително изглеждаща фишинг страница, за да ви подведат да предоставите вашите данни за вход за уебсайт. Други може да предоставят номер за обаждане като преход към жизнен метод на измама.

Въпреки че те често следват подобни пиеси на имейли и гласови измами, има някои по-специфични случаи, като например опит да ви накарат да активирате нова кредитна карта или да ви кажа, че вашият акаунт изтича.

Фишинг измама на Amazon

В тази доста сложна схема се цели да поръчва продукти на Amazon от трети страни. Те не получават стоката, затова се обадете на продавача, за да питате. Продавачът подканва купувача да извърши транзакцията извън Amazon, така че получава заплащане и има достъп до информация за плащането.

Измама за доставка на Amazon

Това е малко по-различен ъгъл спрямо този по-горе, но също така е организиран от трети страни продавачи. В този случай те изпращат празни пакети до грешни адреси, където са подписани от някой, който влиза в измамата. Тъй като пакетът е подписан, жертвата често има проблеми, когато се опитва да предяви иск с Amazon.

Астротурфинг (рекламна измама)

Астротурфингът съществува от доста време и неговото определение може да се дефинира свободно като компания, създаваща фалшива поддръжка около своя продукт, за да привлече клиенти. Един известен пример беше McDonalds да плаща на служителите да застанат в ред, за да създадат бръмча около излизането на Quarter Pounder в Япония. С убеждаващата сила на онлайн ревютата те се превърнаха в средство за дигитален астротурфинг.

Компаниите просто плащат на хората да пишат фалшиви светещи отзиви в сайтове, за които се предполага, че са безпристрастни. Има дори Facebook групи, посветени на размяна на онлайн рецензии за конкретни сайтове като Amazon или конкретни видове продукти, например книги.

Ревизионен клуб Amazon.

Потребителите разчитат до голяма степен на тези прегледи, когато правят покупки и в крайна сметка завършват с продукт или услуга подпарти или изобщо нищо.

Измами за приемственост

Има голям набор от измами за приемственост, но те обикновено следват подобни модели. Изскачащите прозорци, предлагащи безплатни подаръци или невероятни сделки, водят жертвите да въвеждат данни за кредитна карта, за да платят минимални такси или доставка. Често скрити в дребния шрифт са прекомерни текущи месечни такси, които могат да бъдат почти невъзможни за отмяна. В този случай вероятно ще се наложи да се свържете с издателя на вашата карта, за да спрете бъдещи такси, но е малко вероятно да получите възстановяване на тези, които вече са платени. Това е още една причина винаги да проверявате вашите изявления, тъй като те лесно могат да останат незабелязани.

Фондова измама

Тази измама върви по същия начин като астротурфинга и се провежда много навън на открито. Тя включва статии или други методи и материали, които убеждават потенциалните инвеститори да дадат средства въз основа на преувеличени прогнози. През април 2017 г. SEC предприе действия срещу 27 физически и юридически лица за такива измамни промоции на акции.

Измами на купувача

Повечето от нас са продали нещо онлайн в даден момент, но това се пази от продавача. Някои измамници използват тактика, чрез която фалшифицират изчакващо плащане, за да насърчат освобождаването на стоки. Това може да е невярно PayPal или съобщение за прехвърляне на имейл, което да каже, че плащането ще бъде освободено след получаване на информация за проследяване. След като действително изпратите стоките, плащането никога не се получава.

Надплащане

Надплащането е още едно, за което трябва да внимават продавачите. Обикновено се отнася до продажбата на артикули или услуги, често чрез класифицирани реклами. Измамникът ви изпраща плащане за каквото и да продадете, но изпраща твърде много. Молят ви да възстановите разликата. Междувременно (надяваме се, че това е, след като изпратите парите) плащането им се отменя или изтегля. Така че не сте получили никакво плащане, но сте им изплатили частично възстановяване.

Как да разпознаем измами

Тъй като онлайн измами се появяват толкова често, като много вероятно тепърва ще бъдат разкрити, е невъзможно да ги изброите тук. Това прави още по-важно да внимавате за знаци за разказване.

Разпознаване на сигурни сайтове

Много измами изискват легитимно изглеждащ уебсайт, за да могат жертвите да си взаимодействат и да предоставят информацията, която измамникът търси. Тъй като практически всеки може да закупи почти всяко име на домейн и след това визуално да създаде отново всеки сайт на планетата, как някой може да бъде сигурен, че използва безопасен сайт? Това е добър въпрос, който обхващаме подробно в публикация за разпознаване на измама или фалшиви уебсайтове.

Някои техники са технически, като например проверка дали името на домейна, показано в адресната лента на браузъра ви, съответства на сайта, който смятате, че посещавате. Други са по-холистични, като например да проверите дали сайтът има легитимна информация за контакт на него и не е обзет от правописни грешки..

Няма нито един сребърен куршум, който може да показва надеждността на даден сайт, но има няколко неща, които можете да проверите, които ще ви помогнат да направите съдебен разговор.

Откриване на фалшив или измамен фишинг имейл

Както г-н Мияги каза във филма Karate Kid, "най-добрият блок, не бъдете там." В интернет измами най-добрата защита е просто да не се подлъгвате на първо място. Измамниците обаче могат да бъдат умни и понякога може да е трудно да забележите фалшиви фишинг имейли.

В специализирана публикация обхващаме съвети, за да ви помогнем да забележите фалшив, измамен или фишинг имейл.

Как да подадете сигнал за измама

В най-добрия случай осъзнавате, че сте измамени, преди да е станало твърде късно. Ако това се случи, трябва да се свържете с операторите на платформата, на която сте се сблъскали с измамника, ако е приложимо. По този начин те могат поне да ги изритат от сайта и да се надяваме да не позволят на някой друг да бъде измамен.

В зависимост от характера на измамата може да си струва да я съобщите на местното полицейско отделение. Това определено трябва да е пристанище за повикване, ако сте загубили пари, принудени сте да правите нещо незаконно или се изнуждавате. Друго действие, което трябва да предприемете, е да подадете сигнал за инцидента в центъра за измами във вашата страна на пребиваване:

  • САЩ: Центърът за жалби в интернет на ФБР
  • Канада: Канадски център за борба с измамите
  • Австралия: ACCC Scamwatch
  • Великобритания: Измама с действия

Жертвите на онлайн измами често са твърде неудобни, за да се представят. Въпреки това, колкото повече от тези инциденти са докладвани, толкова по-голям е шансът правоохранителните органи да затворят извършителите и по-осведомените други ще бъдат от опасностите, дебнещи онлайн.

Популярни статии:

  • Как да гледате Netflix с VPN
  • Какво е измама с възрастни хора и как можете да я откриете?
  • Законните действия са законни?
  • Най-добрите VPN за Mac

Ключ за измама от Jak Rustenhovene под CC BY 2.0

Можете също така да харесате VPNVPN протоколи, обяснени и сравнениVPNКоналното ръководство за дигитална поверителност за учителиVPNКак да конфигурирате интелигентна DNS прокси услуга на DD-WRT рутерVPNКак да се откажете от проследяване на реклами от най-големите рекламни мрежи

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − 81 =

Adblock
detector