70+ уобичајених мрежних превара које користе цибер криминалци и преваранти

Интернет је најчешће коришћена комуникациона мрежа. Користе је милиони људи и машина сваке секунде сваког дана. На интернету се догађају добре и лоше ствари, а међу лошим стварима су и непрестани покушаји да се невини људи преваре од њиховог новца или идентитета.

Заиста, где год постоји мала могућност да зарадите неки новац, можете бити сигурни да ће криминалци бити спремни за бацање. Интернет доноси са собом много таквих могућности, а чини се да преваранти чекају око сваког виртуелног угла са најновијим информацијама на мрежи у превари.

Иако су неки облици интернет превара постали врло софистицирани, чак и неке старије, мање напредне комаде и даље раде. Ако људи знају више о врстама превара које се дешавају и на шта треба пазити, можемо се надамо да ћемо бар неколицину људи спасити од преваре из тешко зарађеног новца.

Покрили смо неке специфичне врсте преваре у разним наменским постовима, али овде ћемо понудити преглед многих уобичајених интернет превара које су тренутно у функцији..

Повезан: Статистика и чињенице о сајбер криминалу

Ево наше листе од преко 70 најчешћих мрежних превара на које морате бити свесни:

Contents

Преваре на основу е-поште

Преваре путем е-поште врста су преваре на мрежи. Иако је тачно да се лажном понудом може створити готово свака прича, постоји неколико "испробаних и истинитих" пропуста који се, чини се, понављају током времена, као што су напредна превара о накнадама, превара о плаћању и рад од куће преваре, међу другима.

Широки потези углавном остају исти, али детаљи ових превара на мрежи током времена се мењају. Постоје ресурси који треба да буду у току са преваром која се стално мења, и кораци које треба предузети за одбрану од њих.

Е-пошта је изузетно популаран формат за многе уобичајене интернет преваре због једноставне чињенице да је тако јефтино и лако извршити. Могли бисте помислити да би умјетници преваре до сад већ усавршили свој приступ, али многи е-маил пријевари лоше су написани и прилично их је лако уочити. Без обзира на то, неки су софистициранији и људи још увек губе пуно новца да би е-поштом преварили сваке године.

Такође видети: Како шифрирати е-пошту

Превара са напредним накнадама

Превара о преварама са напредним накнадама има много варијација и може тврдити да сте корисник неког новца, побеђивали на лутрији или имате стари банковни рачун на који сте заборавили.

Пример напредне преваре за хонораре.Превара која захтева номиналну накнаду од 82 долара у замену за наводну суму од 7,5 милиона долара.

Без обзира на тему, у е-поруци се тражи да пошаљете накнаду унапред пре него што примите све што је обећано.

Нигеријска превара (Нигеријска 419 превара)

Нигеријска превара је варијација преваре с напредним хонорарима, али заслужује своје место пошто је била толико распрострањена. Е-маил адресе обично обећавају велике награде за помоћ „владиним званичницима“ да пребаце новац у америчку финансијску институцију, уз неопходну накнаду. Превара је започела у Нигерији и крши кривични законик 419 у земљи, па се често назива нигеријском преваром 419.

Добротворна превара

Добротворне преваре напросто играју осећања жртава како би их убедиле да предају донације лажним добротворним организацијама и организацијама. Испитаници могу укључивати штенад у опасностима или напорима у решавању катастрофа. Е-поруке обично садрже изговор зашто је ствар хитна и могу садржавати везе до веб локација које имају законити изглед. Осим слања новца, жртве могу лоповима предати детаље своје дебитне картице или кредитне картице.

Превара о раду код куће

Рад код куће има толико извлачења и главни је животни циљ многих људи. Умјетници преваре искористе снове ових потенцијалних удаљених радника намамујући их са фантастичним, а опет реално здравим приликама за посао код куће. Цака? Потребно је само да унапред пошаљу банковни пренос или новчани налог да би платили одређену опрему или едукативни материјал пре него што започну, али они никада не стигну и нема стварног посла.

Отказан налог

Неки преваранти проводе прилично времена стварајући службене поруке е-поште од угледних добављача услуга. Они кажу циљу да ће рачун бити обустављен и да морају да дају информације да би га отворили. Е-адреса може садржавати везу до веб локације која захтева поверљивости за пријаву и детаље о наплати ради обезбеђивања „наставка услуге“.

Нетфлик адреса е-поште.Одељак Нетфлик адресе е-поште. (Извор: Маилгуард)

Купце Нетфлика недавно је погодила таква превара.

Превара са ЦЕО-ом

Овај је више усмерен ка предузећима. Превара идентификује особу у компанији која има контролу над средствима. Потом се представљају као неко са ауторитетом као што је извршни директор и траже да новац буде пребачен на одређени рачун. Са свим информацијама доступним на ЛинкедИн-у ових дана, преваранти могу прилично лако идентификовати кога ће циљати и смислити убедљиве приче (види такође: китолов).

Ова врста лажног представљања захтева одређену припрему, јер преварант треба да делује убједљиво попут извршне власти за коју се претпоставља. Преварник ће тада контактирати некога у компанији који има овлашћења да премешта новац и усмери ту особу да пренесе средства преваранту.

Као и код већине превари за крађу идентитета, ЦЕО крађање је најефикасније када се на захтев примени осећај хитности или емотивности. Стога ће многи извршни директори преговарати о новим члановима одељења за финансије у нади да особа још увек не зна све заштитне мере које би могле да спрече да преваре не делују.

Прочитајте више о извршној превари овде.

Честитке

Врло поједностављена превара честитки може се користити за заразу вашег рачунара малверима. Е-пошта представља као честитку (е-разгледницу) пријатеља или члана породице и подстиче вас да кликнете на везу. Када то учините, злонамерни софтвер се аутоматски преузима и инсталира на ваш систем.

Превара о афинитетима

Превара о афинитету односи се на то када неко користи заједнички интерес или уверење попут религије да би вас намамио. То се често дешава лично, посебно у оквиру верских заједница, али може се спровести и путем е-поште.

Пример преваре о афинитету.

Горња порука е-поште користи веру да би покушала да закачи читаоца и убеди их да је легитимно.

Гарантовани банкарски кредит или кредитна картица

У овом случају превара на напредну накнаду, речено вам је да вам је одобрен кредит или кредитна картица, али само требате да платите неке накнаде за обраду. То би могао бити мали износ, али преваранти можда траже информације о банковним рачунима више од самог новца.

Давалац услуга

Ова компанија често циља предузећа и укључује е-пошту која садржи фактуру за законите звучне услуге. Осећај хитности користи се да убеди примаоца да треба одмах да плати или да ризикује да случај преда агенцији за наплату.

Превара о накнади штете

Да, вјеровали или не, овај се редовно појављује у мапама са нежељеном пошту. У е-поруци је објашњено да његов пошиљалац координира неку надокнаду за жртве преваре, а име примаоца налази се на листи жртава.

Пример преваре за накнаду штете.

Морате само послати неке личне податке пре него што започнете са наплатом накнаде.

Превара стараца

Иако многе врсте превара на интернету могу циљати на готово свакога ко има приступ рачунару, многи су направљени посебно с обзиром на старије особе. Сениори су често на мети крађе идентитета јер су сматрани да су подложнији одређеним преварама. Ево неких од најчешћих облика преваре старијих особа, али више о откривању и пријављивању ове преваре можете пронаћи у нашем чланку о старијој превари..

Инвестицијске преваре

Старији људи који желе улагати често траже краткорочне уносне пројекте како би допунили своје пензионе приходе. Инвестицијске преваре једноставно обећавају фантастичне приносе како би сениори могли да предају свој новац.

Шеме осигурања

Превара о осигурању игра на претпоставку да су старије особе можда мање усредсређене на оно што имају сада, а више на оно што ће оставити вољеним особама. Ова врста шеме може укључивати телефонски позив или е-пошту како би уверили старије да им треба ануитет или полиса животног осигурања. Често је осигуравајућа кућа у потпуности састављена, али преваре са осигурањем заправо понекад врше легитимни агенти, укључујући и једног који је ухваћен више пута.

Здравствене преваре

Како људи старе, здравствено се вероватно погоршава и потреба за лековима на рецепт може постати скупа. Многе интернетске апотеке ушле су понудити лијекове и другу здравствену заштиту по нижим цијенама. Проблем је што већина ових локација не функционише у складу са законом или не поштује стандардну праксу. На пример, оснивач компаније Цанада Другс тражен је у Америци због продаје фалсификованих лекова, али веб локација је још увек у функцији..

70+ уобичајених мрежних превара које користе цибер криминалци и преваранти

Без одговарајуће регулације, потрошачи заиста немају начина да знају шта добијају или ће уопште ишта добити.

Превара са дедом

Овај је технички облик зеља и укључује некога кога зове бака и дјед и представља се као унука коме хитно треба новац. Могли би рећи да су у затвору или да им је потребна медицинска помоћ у иностранству, али да је неопходно да новац добију одмах. Наравно, очајнички тегљачи на срцима њихових "рођака", а један осуђени преварант рекао је да је отприлике један од 50 људи пао на његову превару..

Изнуда

Преваре о изнуђивању слиједе основну претпоставку да хитно требате предати новац или се суочити са унапријед одређеном посљедицом, било да је стварна или измишљена. Шеме изнуђивања могу бити једноставне или изузетно сложене, зависно од маште извршиоца. Ево неких од интернетских превара о изнуђивању на које треба пазити.

Рансомваре

Рансомваре је врста злонамерног софтвера који укључује нападача који шифрира ваше датотеке уз обећање да ће их дешифровати само за узвратну накнаду. Један од најозлоглашенијих случајева рансомвареа био је напад ВаннаЦри из 2017. у којем је заражено више од 400.000 машина. На крају, криминалци су узели битцоин од 140.000 долара у замену за дешифровање отетих датотека корисника. Редовно прављење сигурносних копија датотека може вам заштитити од претње рансомваре-ом.

Сектортион

У овом облику изнуде, жртве се обично намамљују у дељење интимних фотографија или видео записа, често путем веб локација за упознавање или преко друштвених медија. Могуће је чак и од њих бити понуђени да врше експлицитне радње док су тајно снимљени. Затим се од њих тражи да плате накнаду како би се спречило да фотографије или видео снимци буду пуштени.

Плаћени убица

Ова застрашујућа превара укључује претње физичким насиљем, па чак и смрћу, које се обично шаљу путем е-поште. Често се тврди да је особа која шаље е-пошту ангажована да те убије и да ће се одрећи своје улоге у замену за накнаду. Е-адресе могу садржавати личне податке прикупљене из друштвених медија или других извора како би им изгледале још више пријетеће. Осим што траже новац, неки преваранти покушавају добити и ваше личне податке за крађу идентитета.

Терористичка претња

Ово је варијација преваре хитмера која игра на данашњи друштвени страх од терористичких аката. Опет, основна претпоставка је да ће ваш живот бити поштеђен само ако платите.

Претња бомбом

Још једна игра која се бави страхом од недавних светских догађаја је превара о претњи бомбом. Ово је е-порука која људима говори да је у њиховој згради постављена бомба и да је могуће искључити само ако се плати одређена накнада.

ДДоС напад

Напади дистрибуираног ускраћивања услуге (ДДоС) слични су нападима рансомвареа, осим што уместо шифрирања датотека често имате скинуте читаве веб странице или интернетске услуге. Веб сервери који садрже ове веб локације и сервисе преплављени су глупим прометом који их преплављује, успоравајући сајт до претраживања или га чак и у потпуности искључује. Жртвама је упућено да плаћају накнаду како би стекли контролу над услугом. Предузећа су често главна мета ове врсте напада.

Пхисхинг

Дотакли смо се крађе идентитета у неким другим одељцима, али с обзиром да ово поље садржи тако велики део мрежних превара, добро је знати о различитим врстама на које треба пазити. У ствари, уобичајени елемент у скоро свим врстама интернет преваре је почетни „пхисх“. То је чин који вас вара у пружању информација које ће се касније користити да вас преваре..

Шансе да се повуче за успешну превару су малене, тако да базен потенцијалних жртава мора бити веома велик. Најлакши начин да контактирате велики број људи без готово никаквог напора јесте путем е-маила. У неким случајевима, лажне поруке е-поште покушавају да вас усмере на клон поуздане веб локације на којој је вероватно да унесете акредитиве за пријаву или покушате да натерате да преузмете злонамерни софтвер.

У посебном посту за крађу идентитета освртамо се на начин како да избегнемо или поправимо штету нанесену уобичајеним преварама о пхисхингу, од којих су неке објашњене у наставку.

Спеар пхисхинг

Лажно представљање је врло циљано и починитељ обично зна неке од ваших детаља пре него што нападне. То би могле бити информације прикупљене из друштвених медија, попут недавних куповина и личних података, укључујући место у коме живите. Лажни идентитет или порука може се креирати на основу тих детаља, тражећи додатне информације, укључујући детаље о плаћању или лозинке.

Китолов

Ово је усмерено ка предузећима и циља се на руководиоце високог нивоа унутар корпорација који имају приступ рачунима е-поште некога из власти. Једном када имају приступ том налогу за е-пошту, могу га користити и на друга средства, као што су приступ информацијама о запосленима или наручити преварне жиро-трансфере (видети такође: Превара са извршним директором).

В-2 пхисхинг

Ово је још циљанија верзија китолова где је главни циљ добити В-2 запосленика или В-9 извођача. Случајеви прималаца су укључивали школе, болнице и племенске групе, као и предузећа. Е-пошта може бити са стварног или лажног извршног рачуна или може бити од ИРС-а или рачуноводствене компаније. Једном када су достављени, документи пружају криминалцима све што им је потребно за крађу идентитета.

Пхисхинг нуди испоруку рансомвареа

Као да само крађање идентитета није довољно лоше, многи имејлови долазе у пакету са рансомваре-ом. На овај начин злочинци могу добити повећани терет својих напора.

Висхинг

Гласовне преваре (висхинг) преваре заправо нису интернетске преваре, али често су повезане и постају софистициранијим, па их овдје вриједи споменути. Они користе гласно тражење да би добили информације или новац од потрошача или предузећа. Превара зове жртву и покушава да користи технике друштвеног инжењеринга да би преварила жртву да нешто учини, често да би јој дали детаље о кредитној или дебитној картици или послао новац.

Слање нежељене поште и е-поште је врло лако и не кошта скоро ништа. С друге стране, позивање намерну жртву одузима више времена и труда. Из тог разлога, мање смо навикли на вођење жеља и улози су често много већи да бисмо оправдали време преваре..

Једна од главних предности слагања и крађе идентитета путем е-поште је та што криминалци не морају да брину због филтера за нежељену пошту. Позиви су углавном много обилнији од е-поште, тако да постоји већа могућност да се нечија пажња привуче. Иако су телефонски позиви скупљи од е-поште, ВоИП је начинио масовно позивање далеко приступачнијим криминалцима.

Да ствар буде још гора, ових дана готово је неважно лажно је лажно идентифицирати позивни број. Ако се преварант жели представити као службеник у порезном заводу ваше државе, било би им лако показати ваш легитиман број пореског уреда на вашој идентификационој листи позиваоца.

банка

Преваре са банкарским преварама неке су од најчешћих на које ћете наићи. Пријеваре ће обично представљати као представника финансијских институција и рећи вам да је постојала сумња на превару или сумњиву активност на вашем рачуну. Док ће неки покушати да извуку податке о личном или банковном рачуну, други преваранти имају различите тактике. Један нарочито укључује убедјивање циљева да на свој рачунар инсталирају „заштитни софтвер“ како би блокирали још преварантне трансакције. Софтвер заправо омогућава удаљени приступ рачунару жртве.

Порез

Касније ћемо мало детаљније покрити порезне преваре, али оне се често изводе путем телефона или комбинацијом телефонских позива и е-маила. Први контакт путем телефона може бити аутоматизован, што значи да преваранти могу лако постићи велики број циљева. То такође значи да они заправо морају разговарати само с оним ко их назове. Те би позиваоце у том тренутку сматрали квалификованим потенцијалним клијентима и лаким метама пошто су већ пали за прву фазу преваре. Погледајте више пореских превара.

Награда

Лажне добитке награда или такмичења често се преносе телефонским позивом или аутоматском гласовном поруком. Обећане награде могу бити у облику готовине, аутомобила или одмора са плаћањем свих трошкова. У стварности, преваранти желе да сазнају личне податке (укључујући вашу адресу и број социјалног осигурања) за употребу у преварама са кредитним картицама или крађу идентитета..

Техничка подршка

Превара о техничкој подршци често започиње као телефонски позив и на крају завршава путем интернета, слично као и раније споменута превара у банци. Овог пута, „техничар“, који тврди да представља велику фирму попут Мицрософта, рећи ће вам да је рачунар заражен и требате му предати даљинску подршку.

Једном када то учините, лажни технички уређаји могу учинити све што желе са вашим системом, укључујући инсталирање злонамјерног софтвера или рансомваре софтвера. Обично, када завршите са „решавањем проблема“, од вас ће се тражити да платите услугу. Затим имају све ваше податке о плаћању и у неким случајевима могу наставити да приступају вашем рачунару преко софтвера за даљински приступ кад год желе.

Ова превара се не покреће увек преко телефона и може почети преко искачућих веб страница које говоре да је рачунар заражен и да позовете помоћни број. Појавно се појављивање обично тешко ријешити, а то служи као мотивација за позивање наведеног броја.

Владина агенција

Ако примите службени позив од стране службе за спровођење закона или владине агенције, биће вам опроштено што се плашите предавања детаља. Злочинци се плаше тог страха и често се представљају као полицајци или владини службеници да би лажно представљали личне податке. Имајте на уму да би било какав такав легитиман контакт могао да се реши лично или у најмању руку путем поште.

Преваре на друштвеним медијима

С обзиром да је популарност друштвених медија и даље у порасту, не чуди што је сматрано зрелим окружењем за преваре. Док би се многе друге преваре на овој листи потенцијално могле извршити преко друштвених медија, неколико врло специфичних се појавило на друштвеним платформама.

„Погледајте ко је прегледао ваш профил“

Ова превара користи радозналост корисника Фацебоока и може се појавити као оглас током прегледавања сајта. Биће вам затражено да преузмете апликацију уз обећање да ћете моћи да видите ко је прегледао ваш профил. Ствар је у томе што Фацебоок заправо не даје ове информације, чак ни апликацијама трећих страна. Све што заправо радите јесте да предате приступ свом Фацебоок налогу, укључујући ваше личне податке и евентуално банкарске податке.

Фацебоок дугме „не свиђа“

Током последњих неколико година, Фејсбук свет често злоставља с изгледом да дугме „не свиђа“ постане доступно. Пријеваре искориштавају капитал објављивањем огласа за такву функцију. Они воде до страница које изгледају као да их води Фацебоок, али које заправо укључују везе до пхисхинг веб локација које траже личне податке.

Лажне вести о славним личностима

Ова превара укључује наслов у стилу клик-баита на Фацебооку који преноси неке лажне вести о славним особама, попут смрти познате звезде или нове везе у Холивуду.

Ангелина Јолие цлицкбаит наслов.Ангелина Јолие је сасвим у реду, али овај наслов сугерира другачије.

Једном када кликнете, од вас ће се тражити да унесете своје поверљиве податке на Фацебооку да бисте прегледали чланак и тако криминалцима омогућили потпуни приступ вашем налогу.

Превара о лажном представљању

Када размишљате о томе како је лако отворити налог на друштвеним медијима, схватите да ништа не спречава некога да створи тачну копију вашег јавног профила. Тада могу контактирати са својим пријатељима и породицом с пријатељем или пратити захтеве и када се једном повежу, позирају као ви. Ове поуздане везе могу се затим користити за читав низ сврха као што су ширење злонамјерног софтвера или тражење новца за направљене сценарије..

Инстаграм Воли превару

С многим корисницима на друштвеним платформама очајнички траже „лајкове“ и „слиједи“, преваранти су искористили нудећи управо то. Једна апликација објављена 2013. године под називом ИнстЛике тражила је корисничка имена и лозинке у замену за праћење и лајкове.

Апликација ИнстЛике.

У ствари, једноставно су прикупили акредитиве 100.000 корисника и претворили их у учеснике у великом друштвеном ботнету. У основи, апликација је испунила своје обећање, али је користила рачуне оних који су се пријавили за то. Штавише, унутар апликације људи су подстицани да плаћају накнаде за додатне прилоге и лајкове.

Превара за посао нуди

Превара о понуди за посао можда се води путем е-поште, али се уобичајено спроводи путем професионалног веб сајта ЛинкедИн. У основи, директним порукама вам је понуђен посао наизглед угледне компаније. У неким случајевима то може довести до преваре којом постајете посредник за пренос средстава. Депонирате чек на благајни, повежете део новца, а остатак задржавате као своју накнаду. Нажалост, почетна благајна чека се и смањујете износ који сте послали у банковном пријеносу или новчаном налогу.

Путне преваре

Ових дана многи купују авио-карте, хотелске собе, па чак и целокупне пакете за одмор. Пријевари то знају и дошло је до пораста лажних туристичких локација које продају лажне карте и непостојеће одморе. Путовање је обично ставка с великим улазницама, која пише велике прилике за криминалце. Уз то, путовање је шкакљива куповина, јер обично плаћате велике количине новца унапред за нешто што нећете видети до датума путовања.

Ова врста преваре може бити посебно проблематична, јер можда нећете сазнати да сте преварени све док не стигнете на одредиште или на аеродром. Можда уопште не постоји запис о томе да сте имали резервацију. Сада вам недостаје оригинални новац и можда ћете морати смислити више да наставите одмор или једноставно спаковати и отићи кући.

Бесплатан или снижен одмор

Ове преваре могу се покренути телефоном или е-поштом, али обично се циљу каже да су освојили одмор. Да би поднели захтев, или морају да плате малу накнаду (напредна превара о накнади) или да доставе податке о кредитној картици за депозит. У првом случају лопов се отима новцем. У последњем, подаци о кредитној картици могу се користити у превари кредитних картица.

Превара за одмор поново продаје

У том случају неко објави оглас у коме тврди да је купио карту за путовање на које више не може ићи. Затим продају (лажне) карте по много нижој цени од њихове номиналне вредности. Неке жртве не схватају превару док се не појаве на аеродрому спремне за пут. Будући да агенције осигуравајућих фирми отежавају повраћај карата, чињеница да неко можда продаје карте путем интернета постаје повероватнија, што подстиче успех преваре..

Шема бодова

У превари са бодовима, циљ се зове или шаље е-поштом и обавештава да је освојио огроман број бодова, путем програма бодовних картица или шема путних кредитних картица. Све што требају учинити је дати неке детаље за потврду трансакције. Ово може да укључује податке о рачуну, податке о кредитној картици или друге личне податке.

Изнајмљивање за одмор

Превара за изнајмљивање годишњег одмора укључује преваранте који објављују огласе за некретнине на пожељним локацијама по повољним ценама. Жртва је обавезна да пошаље депозит или цео износ унапред.

Једном када стигну на одредиште, схватиће да некретнина не постоји, да је погрешно представљена или да заправо није доступна за изнајмљивање.

Пореске преваре

Као да се порезна сезона већ не плаши довољно а да преваранти не отежавају живот! Злочинци желе искористити и пореске обвезнике и владу користећи разне преваре у вези са порезом.

Лажна ревизија

У лажној превари ревизије, циљевима се обраћа неко ко тврди да су из ИРС-а или сличне пореске агенције и кажу да је ревизијом утврђен несклад. Захтева се одмах плаћање уз претњу од додатних трошкова, затвора или чак депортације ако се жртве не придржавају. Било да се ради о е-пошти или снимљеној говорној пошти, ову превару је лако извршити па вероватно неће ускоро нестати. Зачудо, у Канади се наводи да многе од ових посебних превара укључују захтеве за плаћање путем иТунес поклон картица. Мислили бисте да би ово било мало одрицања, али догађа се.

Лажни повраћај новца

Ово циља на људе који очекују поврат пореза. Опет, криминалци представљају ИРС или сличну агенцију и брзо циљају да кликну на линк преко којег могу затражити поврат новца. Међутим, веза води до локације за крађу идентитета на којој се од жртве тражи да пружи личне податке попут њиховог броја социјалног осигурања и банковних података, који се могу користити у крађи идентитета.

Погрешан повраћај новца

Ова превара је мало софистициранија јер у ствари користи стварне детаље о клијентима украдене од рачуноводствених фирми путем хаковања или крађе идентитета. Информације се користе за подношење лажног захтјева за поврат пореза који обрађује ИРС, а клијент прима износ поврата. Превара затим представља ИРС или агенцију за наплату, каже клијенту да је повраћај новца извршен грешком и захтева да му се новац врати. Наравно, плаћање је усмерено према преваранту, а не према ИРС-у. Овај случај има двоструке проблеме за клијента. Не само да им је враћен поврат, они би могли бити и у врућој води с ИРС-ом због наводног подношења лажне пријаве.

Схема пореских демонстраната

Пореска шема демонстраната укључује криминалце који позивају или шаљу потрошаче да им кажу да не требају да плаћају порез. Ово је заиста више од трола него стварне преваре, јер особа која га води нема користи од тога. Међутим, на жртву се може негативно утицати јер неплаћање пореза може резултирати осуђивањем, укључујући новчане казне и затворску казну.

Преваре с битцоинима и крипто валутама

С обзиром на то да су битцоин и друге крипто валуте експлодирале у смислу популарности и тржишног ограничења током последњих неколико година, не чуди да криминалци желе да се укључе у акцију. Заиста, преваранти могу бирати толико много метода, а преваре и хакови који укључују битцоин и алтцоинс изгледају стално у вестима.

Лажне размјене кованица

Пошто је оволико много предузећа повезаних са крипто валутама релативно нова, тешко је знати која су легална. Злочинци су то искористили и једноставно узимају новац људи лажном или упитном разменом. Један пример оштро лажне размене кованица је Интернет Цоин Екцханге који уз њих једноставно наводи детаље о ценама крипто валуте Купите дугмади.

Снимак екрана са Интернет размјеном кованица.

Чини се да је овај још увек активан, тако да овде нећемо објављивати везу.

Остале упитне операције укључују Игот, који је касније постао Битлио. Чинило се да се ова размена не користи ефикасно, јер некада је било немогуће платити купце. Опет, и даље је посао.

Хакиране размјене кованица

На жалост, када размене хакују цибер-криминалци, и берза и њени купци имају тенденцију губитка. Гот Гок је вероватно најпознатији случај у ком људи још чекају да виде да ли ће њихов новац видети четири године. Али било је и других, новијих, хакера са високим профилом, укључујући и Цоинцхецк у износу од 500 милиона долара.

Шема пумпе и депоније

„Пумп анд думп“ је познати термин на берзи, али и он погађа крипто валуте. То укључује организовану промоцију одређене крипто валуте, обично релативно непознатог новчића. Масовна инвестиција изазива раст вредности, подстичући друге инвеститоре да се укључе у акцију. Вредност кованице се још више повећава и када дође право време, прва рунда инвеститора уновчује, а други талас оставља безвредан новчић.

Лажне компаније за вађење облака

Ископавање битцоина и других крипто валута обично укључује кориштење рачунарске моћи за подршку мрежи у замјену за награду. Међутим, рударство није најлакша ствар с којом бисте започели. Унесите компаније за рударство у облаку, које вам омогућавају да инвестирате у рударство без да се заправо сами бавите постављањем.

Када инвестирате у рударство у облаку, полажете пуно поверења у рударску компанију. Наравно, тамо где постоје инвеститори, ту су и преваранти спремни и чекају. На пример, Мининг Мак је за свој рад прикупио 250 милиона долара, од чега је свих, осим 70 милиона долара, било у џепу.

Почетна страница Мининг Мак.

У другом случају, извршни директор ГАВ Минерс-а признао је кривицу за превару од 9 милиона долара као резултат неких врло застрашујућих послова, укључујући продају више хешистичке моћи него што је било на располагању.

Ископавање злонамјерног софтвера

За минирање је потребна огромна количина рачунске снаге, а то не иде јефтино. Као такви, криминалци су развили рударски малваре који им може омогућити да искористе рачунску моћ корисника. Познат и као злонамерно криптоминирање или криптојакинг, злонамерни софтвер се обично шири тројанским вирусом. Заражени рачунари тада формирају већи ботнет који минира крипто валуте. Примјери рудног злонамјерног софтвера укључују „Дигмине“, који се шири преко Фацебоок Мессенгера и ВаннаМине, који користи ЕтерналБлуе, процурио НСА експлоатацију.

Превара о излазу из ИЦО-а

Иницијална понуда новчића (ИЦО) је мало попут иницијалне јавне понуде (ИПО) за неку компанију, а главна разлика је што је кованица заиста бескорисна све док инвеститори не схвате вредност. ИЦО преваре о изласку сличне су преварама о пумпама и депонијама о којима смо разговарали раније, осим што обично творци новчића раде велику промоцију праћену брзом распродајом.

Инвеститори су замршени белим позадинама и обећањима врхунске сигурности и широког потенцијалног примене. Они купују кованице у замјену за фијат валуту у нади да ће добити поврат своје инвестиције. Неке од највећих излазних превара које смо видели до сада су Плекцоин који је прикупио 15 милиона долара инвестиција пре него што је суспендован, и Бенебит, тим иза кога је побегло између 2,7 и 4 милиона долара почетком 2018. године..

Слике Бенебита од ИЦОДропс-а.ИЦО Дропс објавио је доказе о превари на овој страници која више није доступна.

ИЦО-ови се генерално сматрају таквим проблемом што им је Кина забранила, а друге земље намећу тешку регулацију.

ИЦО имперсонатори

Друго питање међу ИЦО-овима није са самим ИЦО-има, већ са преварантима који их лажно представљају. На пример, легитимни Сееле ИЦО отели су свој Телеграм канал људи који су се представљали као администратори. Улагаче су наговорили да плате жетоне пре него што је продаја заправо почела и криминалци су убацили средства. Остали преваранти користили су лажну превару усредсређену на Бее Токен ИЦО као средство за преварење инвеститора од етера вредног милион долара.

Шеме инвестирања у криптовалуте

С обзиром на то да је тржиште криптовалута толико нестабилно, није реткост да чујемо о великим добитцима у кратком временском периоду. То чини класичне пирамидне или Понзијеве схеме лакшом продајом инвеститорима, јер људи имају мање вероватноће да ће их сматрати "превише добрим да би били истинити". Аустријска инвестициона схема Оптиомент је обећала невјеројатних 4% недељног поврата неким инвеститорима и на крају су наводно украли више од 12.000 битцоина.

Веб локација Оптиомент.Веб локација Оптиомент. (Извор: Ваибацк Мацхине)

Остале сумњиве шеме укључују БитЦоннецт, који се угасио након што је примио вишеструка писма о прекиду и одустајању, и ОнеЦоин, пријављену глобалну Понзијеву шему која и даље постаје снажна.

Преваре с новчаником за новчанике

Новчанице се употребљавају као "сигурна" мјеста за заштиту људи у крипто валути, заправо негдје за заштиту приватних кључева који могу омогућити приступ кованицама. Када се створи вилица за крипто валуте и нова кованица, може бити тешко пронаћи новчаник који може да прими нови новчић. Унесите преваре. Када је Битцоин Голд први пут објављен, појавио се веб сајт мибтгваллет.цом, промовишући кориснике да предају своје приватне кључеве и касније изгубе кованице.

Сајт бтгваллет.

Ова превара у новчанику наводно је резултирала укупним губицима у вриједности већој од три милиона долара.

Имперсонатори новчаника

Више импресионара искориштава тржиште криптовалута, овог пута у облику клонова новчаника. Злочинци чине да људи верују да полажу своје кованице у легитиман новчаник, али заправо га чувају за себе. Хакерска група, Цоинхоардер, користила је такву шему да украде више од 50 милиона долара битцоина и других крипто валута. Користила је домене који намећу угледне Блоцкцхаин.инфо и чак је користила плаћене Гоогле огласе да би привукла више жртава.

Лажна превара за услуге мијешања новчића

Услуге мешања новчића користе се за мешање кованица ради прекида везе између пошиљаоца и примаоца, чинећи трансакције анонимнијим. Иако услуге мешања новчића могу да помогну нелегалним активностима, могу имати и законите случајеве употребе. Популарне странице укључују Бит Блендер и сада пропали Хелик од Грамс-а.

Снимак заслона даркнет марке

Њих двоје су били умешани у пхисхинг преваре на мрачном вебу где је водич за мешање новчића користио везе до лажних веб локација за обе услуге. Корисници који прате кораке и посећују везе једноставно су предали лоповима новац.

Понзи схеме за мешање новчића

Нису само шеме лажног представљања који утичу на кориснике услуга мешања новчића. Битпетит је покренуо операцију мешања, али је такође тражио од инвеститора да предају новац уз обећање 4% дневног поврата! То је било очигледно недостижно и страница је нестала у новембру 2017. након што су украли непознати износ од инвеститора.

Остале преваре на мрежи

Поред свега наведеног, постоји још много интернетских превара на које треба пазити. Ево неких од најпопуларнијих представа које праве рунде тренутно.

Лажни анти-вирус софтвер скочни прозори

Раније смо поменули скочне пропусте у техничкој подршци. Честа појава коју сте можда већ видели јесу скочни прозори који вас траже да преузмете антивирусни софтвер. Међутим, када следите одзивник, уместо тога можете завршити са малваре-ом.

Лажни веб сајтови

Лажне веб локације обично се користе за преваре са лажним представљањем. Обично се реплика легитимне веб локације користи да се подстакну циљеви за уношење детаља као што су веродостојни подаци, банкарске информације и лични подаци.

лажни фацебоок паге пхисхинг

На пример, горња слика са блога Екпр3сс показује врло убедљиву лажну Фацебоок страницу за пријаву.

Већа места фалсификоване робе

Ово је специфичнији пример лажне веб странице и представља велики проблем. Реплике угледних веб локација могу се користити да би фалсификована роба изгледала законито. На пример, брендови попут Угг, Цоацх и Мицхаел Корс готово су тачно копирали веб локације како би потрошачи поверовали да купују оригиналну робу од правог бренда..

Онлине преваре и романтичне преваре

Преваре за изласке и романтике неке су од најстаријих у књизи, али све док људи траже љубав, неће отићи. У ствари, у Америци романтичне преваре представљају највећи финансијски губитак од свих интернет злочина. Преваранти могу да контактирају мете путем телефона, е-поште, текста, друштвених медија или веб локација за упознавање.

Обично се представљају као другачија особа, укључујући креирање потпуно лажних профила (то се назива сом,) и често раде у групама. Крајњи циљ могао би бити да се жртве наплате, предају личне податке или чак помоћ у илегалним активностима.

Преваре са улазницама

Раније смо поменули преваре са туристичким картама, али потенцијални учесници концерата и учесници спортских догађаја такође су честа мета преваре са улазницама. Они купују карте путем интернета и појављују се на догађају како би сазнали да држе лажи.

Најам преваре

Превара о изнајмљивању плени онима који очајнички траже место где да позову кућу. Огласи за изнајмљивање објављују се са нижим ценама, привлачећи много купаца. Будући изнајмљивачи објашњавају да прегледа нису доступна будући да су у иностранству, али ће радо издати поврат новца ако нисте задовољни. За осигуравање имовине за изнајмљивање обично се тражи рента првог и прошлог месеца. Лажни изнајмљивач може такође да изнајмљивачи испуне образац који укључује банкарске податке заједно са другим личним подацима.

СМС преваре

СМС преваре (смисхинг преваре) су варијације лажних и преварантских превара и укључују употребу текстуалне поруке. СМС или текстуалне поруке уграђене су у сваки телефон на планети. Како телефони постају више повезани са Интернетом, многи од нас су прешли на апликације за инстант поруке као што су ВхатсАпп и Фацебоок Мессенгер. Али добра стара СМС порука је скоро увек доступна. Преваранти то знају и могу га користити за циљање.

Смешна текстуална порука обично има потпуно исте циљеве као и свака друга врста превара. Преваранти ће можда желети да кликнете на везу за преузимање злонамерног софтвера или адваре-а или вас доведете до убедљиве изгледне пхисхинг странице како би вас завели у пружању веродостојних података за веб локацију. Други би могли пружити број за позивање као прелазак на методу завјереног преваре.

Иако они често прате сличне команде е-поште и гласовне преваре, постоје и неки конкретнији случајеви, попут покушаја да се натера да активирате нову кредитну картицу или вам кажем да налог истиче.

Амазонска превара у Амазони

У овој прилично сложеној шеми циља да наручи производе на Амазону од других произвођача. Не примају артикал, па позовите продавца да се распита. Продавац тражи од купца да изврши трансакцију изван Амазона, па му се плати и има приступ подацима о плаћању.

Превара о испоруци Амазона

То је нешто другачији угао од оног горе, али је такодје оркестриран од стране других продавача. У том случају шаљу празне пакете на погрешне адресе где их потписује неко ко је на превари. Пошто је пакет потписан, жртва често има проблема када покушава да затражи захтев са Амазоном.

Астротурфинг (рекламна превара)

Астротурфинг постоји већ дуже време и његова дефиниција може се лагано дефинисати као компанија која ствара лажну подршку око свог производа да би привукла купце. Један познати пример је МцДоналдс плаћао запосленима да стану у ред да створе глас око пуштања Куартер Поундера у Јапану. Убедљивом снагом прегледа на мрежи постали су средство за дигитални астротурфинг.

Компаније једноставно плаћају људима да пишу лажне ужарене критике на наводно непристрасним веб локацијама. Постоје чак и Фацебоок групе посвећене измјени интернетских рецензија за одређене веб локације попут Амазона или одређене врсте производа, на примјер, књиге.

Амазон ревиев цлуб.

Потрошачи се у великој мери ослањају на ове прегледе приликом куповине и на крају се испоручују са производом или услугом за подпарпар или уопште ничим.

Превари о континуитету

Постоји широк спектар преваре о континуитету, али они обично следе сличне обрасце. Отвачне популације за анкете које нуде бесплатне поклоне или невероватне понуде доводе жртве до уноса података о кредитној картици ради плаћања минималних накнада или слања. Често скривени ситним тиском су прекомерне месечне накнаде које је скоро немогуће поништити. У овом случају ћете вероватно морати да се обратите издавачу картице како би зауставили будуће накнаде, али мало је вероватно да ће вам бити враћен износ који је већ плаћен. То је још један разлог да увек проверите своје изјаве, јер би оне лако могле проћи неопажено.

Превара на берзи

Ова превара иде у складу са астротурфингом и спроводи се много на отвореном. То укључује чланке или друге методе и материјале који наговарају потенцијалне инвеститоре да дају средства на основу претераних предвиђања. У априлу 2017. године, СЕЦ је спровео акције против 27 појединаца и ентитета због лажних промоција акција.

Купе преваре

Већина нас је у неком тренутку продала нешто путем интернета, али продавач се пази. Неки преваранти користе тактику којом лажирају чекању плаћања како би подстакли пуштање робе. Ово може бити лажна ПаиПал или порука за пренос е-поште која каже да ће плаћање бити објављено након што буду примљене информације о праћењу. Једном када робу стварно пошаљете, никада се не прима плаћање.

Преплаћени износ

Преплаћени износ је још један на који продавци морају пазити. Обично се односи на продају предмета или услуга, често путем класификованих огласа. Превара вам шаље уплату за све што продајете, али шаље превише. Од вас траже да вратите разлику. У међувремену (надамо се да ће то бити након што пошаљете новац) њихова уплата се отказује или повлачи. Дакле, уопште нисте примили никакву уплату, већ сте им извршили делимични поврат новца.

Како препознати преваре

Будући да се преваре на мрежи појављују тако често, а многе вероватно још нису откривене, овде их је немогуће навести. Због тога је још важније да пазите на путоказе.

Препознавање сигурних локација

Многе преваре захтевају да веб локација легитимно изгледа да жртве могу комуницирати и пружити информације које преварант тражи. Пошто готово свако може да купи скоро било који назив домена и визуелно поново створи било коју веб локацију на планети, како неко може бити сигуран да користи безбедну локацију? Ово је добро питање које детаљно покривамо у посту о препознавању преваре или лажних веб локација.

Неке технике су техничке, као што је провера да ли се име домена приказано у адресној траци прегледача подудара са веб локацију коју сматрате да посећујете. Други су холистичнији, као што је проверавање веб локације на основу легитимних контакт података и није препун правописних грешака..

Не постоји ниједан сребрни метак који може указивати на поузданост веб локације, али постоји неколико ствари које можете да проверите које ће вам помоћи да донесете пресуду.

Откривање лажне е-поште за лажно представљање

Као што је господин Мииаги рекао у филму Карате Кид, „најбољи блок, не буди ту.“ У интернет преварама, најбоља одбрана је да се једноставно не преваримо. Преварари ипак могу бити паметни, а понекад је и тешко уочити лажне пхисхинг поруке.

У посвећеном посту објављујемо савете који ће вам помоћи да уочите лажни, спооф или лажни е-маил.

Како пријавити превару

У најбољем случају, схватили сте да вас преваре пре него што буде прекасно. Ако се то догоди, требало би да ступите у контакт са оператерима платформе на којој сте наишли на преваре, ако је примењиво. На тај начин могу их барем отпустити са места и надамо се да спрече да неко други буде преварен.

Зависно од природе преваре, можда ће бити вредно пријавити је и локалном одељењу полиције. Ово би дефинитивно требало да буде лука позива ако сте изгубили новац, били присиљени да нешто правите нелегално или сте изнуђени. Још једна акција коју треба да предузмете је да пријавите инцидент центру за преваре у вашој земљи пребивалишта:

  • САД: ФБИ-ов Центар за жалбе против криминала
  • Канада: Канадски центар за борбу против преваре
  • Аустралија: АЦЦЦ Сцамватцх
  • УК: Акција превара

Жртве онлине преваре често су превише срамотне да би то изнеле. Међутим, што је више ових инцидената пријављено, то ће бити већа шанса за спровођење закона за гашење починитеља, а више ће бити свјесни других опасности које вребају путем интернета.

Популарни чланци:

  • Како гледати Нетфлик са ВПН-ом
  • Шта је превара старијих особа и како то можете открити?
  • Је ли бујица легална?
  • Најбољи ВПН-ови за Мац

Фрауд Кеи аутор Јак Рустенховене под ЦЦ БИ 2.0

Можда ће вам се свидјети и ВПНВПН протоколи који су објасњени и упоређениВПНТреални водич за приватност дигиталних рачунара за учитељеВПНКако конфигурирати паметни ДНС проки сервис на ДД-ВРТ рутеруВПНКако се искључити из праћења огласа из највећих огласних мрежа

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Adblock
detector