Да ли ВПН води евиденцију? Откривене 123 политике ВПН евидентирања

Скоро сваки ВПН провајдер има неке врсте захтева у вези са записницима. Понуда услуге без грешке често се сматра кључном продајном точком. Многи корисници виде ВПН-ове као средство за побољшање приватности и повећање анонимности. Има смисла да они не желе једноставно да иду од ИСП-а који их прате до друге компаније која ради исто.

Иако би било лијепо и једноставно да сви ВПН-ови једноставно не воде евиденцију, чињеница је да многи воде неке записе. Они могу укључивати записе посећених веб локација (то су ретки) или записе о употреби, као што су време повезано са ВПН и количина коришћене пропусне ширине. Различити су разлози за чување дневника. На пример, пропусна ширина може се бележити ако постоји ограничење по кориснику месечно. У неким се случајевима евиденција води као подршка пословном моделу за који су потребни додатни подаци. На пример, провајдер може профитирати од огласа постављених на најчешће посећеним веб локацијама.

Све ово за кориснике значи да можда неће добити приватност којој се надају. Ако постоји једна ствар на коју бисте требали пазити у политици приватности ВПН-а, то је политика пријављивања. Пре него што одаберете провајдера, морате тачно знати које ће се информације снимати и за шта ће се користити или за шта се њима могу користити.

Политике евиденције ВПН-а имају резултате по државама.Сваки квадрат на овом графикону представља ВПН провајдера који смо истражили у наставку.

У овом водичу ћемо објаснити различите врсте записа који могу да воде ВПН провајдери и како се могу користити. Такође ћемо објаснити значај локације провајдера ВПН-а у погледу пет очију и 14 земаља очију. Затим ћемо погледати политику евидентирања сваког провајдера заузврат да бисмо открили шта је тачно његов приступ.

САВЕТ: ВПН-ови који не воде евиденције врло су популарни код торрентера, али не постоје сви ВПН-ови који дозвољавају бујицу на својој мрежи. Овде имамо скуп најбољих ВПН-ова за бујицу и чланак који говори о легалности торрентинга овде.

Напомена: Имајте на уму да ће овај чланак пренети наше интерпретације смерница за бележење, од којих неке могу бити лепе за дешифровање. Сретни смо што уређујемо нетачности ако су уочене. Штавише, политике се подложно мењају током времена, а иако настојимо да овај чланак периодично ревидирамо, не можемо практично да пратимо сваку промену док се дешава.

Contents

Врсте записа и начин на који се користе

ВПН дневници су подаци које провајдери чувају у вези са коришћењем њихове услуге. Када је у питању шта би они могли да складиште, морате да запамтите да ваш провајдер има приступ свим вашим интернет активностима. Дакле, све што ваш интернетски провајдер обично види технички је сада доступан од стране вашег ВПН провајдера. Наравно, ако би провајдери заиста евидентирали и похранили све те податке, не би нудили врло атрактивну услугу и без сумње би изгубили пуно клијената. Уместо тога, недостатак трупаца је једно од главних продајних функција које емитују многи провајдери у покушају да победи потрошаче.

У основи, што је мање трупаца услуга привлачнија. Што нас доводи до најчешће кориштених тврдњи „без записа“, „нула записа“ или „логлесс“. Наравно, те тврдње не можете узети само по номиналној вредности. Многи провајдери тврде да не воде никакве записнике, али у стварности већина води неки облик записа. Двоумљеност се појављује јер постоји много различитих врста записа који би се могли чувати. Морате се дубље упознати са политикама приватности и / или условима услуге да бисте сазнали које се информације, ако их има, бележе.

Још једна ствар коју треба имати на уму је колико дуго се трупци заправо чувају. Неки провајдери аутоматски бришу податке после 24 сата, док их други могу чувати дуже време, чак и на неодређено време. Наравно, из перспективе корисника, прво је боље.

Једна ствар коју треба приметити пре него што нађемо у различитим врстама дневника је да ћете често наћи поменуте политике приватности праћења и колачића на веб локацији провајдера. Ово је потпуно одвојено од употребе ВПН-а и нормалан је део било ког онлине пословања.

Сада, погледајмо различите типове записа који би могли наићи приликом истраживања добављача.

Дневници везе

Они се могу назвати метаподацима, дијагностичким записима или евиденцијама употребе. Оне могу да укључују временске ознаке, који се ВПН сервер користи и количину пропусне ширине. Понекад су ови подаци везани за појединачни рачун, а у другим се прикупљају само на збирној основи.

Ти се записи обично користе за побољшање и одржавање операција. На основу појединачног корисника, провајдеру ће можда требати да прати број истовремених веза или колико података се преноси дневно или месечно. Такође има смисла да би провајдер желео да зна колико људи користи одређени сервер у исто време и колико се оптерећења поставља на тај сервер, како би оптимизирао услугу.

Што се тиче приватности, подаци прикупљени на збирној основи не представљају озбиљан ризик. Записници веза везани за појединог корисника мало су замршенији. Заиста овиси о природи записника и јесу ли повезани са било којим личним подацима (ПИИ). Ако су дневници везани за кориснички рачун, то још увијек може бити у реду. Неки пружаоци услуга омогућавају вам да отворите рачун без предаје било којег ПИИ-а. На пример, налог креиран помоћу адресе е-поште за једнократну употребу и који се плаћа путем Битцоина не може се следити појединцу ако није потребан ПИИ.

Једна важна ствар која се овде мора напоменути је дефиниција ПИИ. Неки провајдери кажу да им није потребан ПИИ, али они снимају ИП адресу корисника. Ово може бити повезано са налогом након регистрације или снимљено као део евиденције веза. Ово нас доводи до наше следеће врсте дневника.

Дневници ИП адресе

Записи о ИП адресама су тамо где пуно наводних „без дневника“ упада у проблеме. ИП адреса се лако може приписати појединцу или барем једном вифи рутеру и заиста би се требала сматрати ПИИ. ИП адреса повезана са временском жигом потенцијално може повезати стварну активност са појединцем. Заправо, такав је сценариј у неким случајевима које ћемо поменути док пролазимо кроз нашу ВПН листу.

Један од главних разлога коришћења ВПН-а је сакривање ваше ИП адресе. Када се те информације евидентирају и похране, оне могу бити изложене трећим лицима. У најбољем случају, то би могли да добију досадни оглашивачи који покушавају да изграде профил око сваког корисника. У најгорем случају могао би пасти у руке злонамерних хакера, ауторских тролова или владиних агенција.

Дневници саобраћаја

Коначно, али можда и најважније, имамо евиденције о промету. Када су у питању ВПН-ови, ово су најгоре врсте дневника. Укључују садржај интернетског промета, као што су историја прегледавања, преузете датотеке, куповине, послане поруке и коришћени софтвер. Заиста, нико не би смио ни узети у обзир ВПН за који се наводи да води овакве записе. То заиста поражава једну од главних сврха постојања ВПН-а на првом месту - приватност.

Постоји неколико разлога због којих се ови дневници могу чувати, али главни је профит. Због тога је важно бити посебно опрезан код бесплатних ВПН услуга. Ови провајдери морају некако да зараде, а подаци су вредни. Подаци који доприносе изградњи профила око појединог корисника су посебно тако и могу се продати оглашивачима или другим трећим лицима. У горњем случају, хакери или снајперисти би могли да се ухвате за те записе, остављајући вас широм отвореним за нападе. Конкретно, процуриле личне информације могу лако довести до крађе идентитета.

Варрант Цанариес

Још један термин који ваља напоменути пре него што пређемо на следећи пут је „канарински налог“. Неки их провајдери рекламирају као начин да помогну у одржавању приватности. Канарински налог је обично једна веб страница, која се обично ажурира једном месечно, што говори да ниједном тајном позиву владе није издата провајдер. Ако се изјава уклони, то подразумева да је издат судски позив и упозорава кориснике као такве.

Наравно, ако је провајдер потпуно бесмислен, ионако не би имао податке за предају. Као такав, многи добављачи са истинитим пољима записивања не би смели да тврде да је канарински налог без смисла. Осим тога, чињеница да се често ажурирају само једном месечно чини их још мање корисним. Ипак, поменућемо канаринце као релевантне за провајдере у овом посту.

Пет очију и 14 земаља очију

Други фактор који вреди истаћи у контексту смерница за евидентирање је локација сваког пружаоца услуга. Конкретно, корисно је знати да ли је ваш добављач са седиштем у држави Пет ока или 14 очију. Пет очију (ФВЕИ) је обавештајни пакт или савез између земаља укључених у споразум о УКУСА. То су Аустралија, Канада, Нови Зеланд, Велика Британија и САД. Према споразуму, ове земље међусобно деле сигнале обавештајних података.

Једна од импликација споразума ФВЕИ, који је важан за ВПН кориснике, јесте та што омогућава земљама учесницама да заобиђу своје законе о надзору. Различите земље имају различите законе, а владама може бити дозвољено да надгледају људе у другим земљама, али не и њихове. Дељење информација између земаља значи да би владе могле шпијунирати грађане и трговинску обавештајну информацију.

Можда сте чули и за 14 Очи. То се односи на проширену групу нација која обухвата још девет земаља: Белгију, Данску, Француску, Немачку, Италију, Холандију, Норвешку, Шпанију и Шведску. Ове земље учествују у размени сигнала обавештајних података на различите начине.

Остале земље које су, како се извештава, укључене у савез "Пет очију" су Јужна Кореја и Сингапур. Јапан је такође био вест о својим надзорним везама са САД-ом, као и Израелом.

Неки корисници који се више баве приватношћу можда желе да избегну коришћење провајдера са седиштем у било којој од ових земаља. Можда ћете чак желети да избегнете повезивање са серверима који се налазе у овим земљама ако је могуће.

Откривене су ВПН политике

Сада када смо покренули врсте записника које би могли водити добављачи и за шта би се они могли користити, имат ћете много бољу идеју на шта треба пазити када прегледавате политике дневника разних добављача. Време је да се заглавите и откријете шта тачно прате и чувају како би вам помогли да одлучите који би могао бити најбољи за вас.

А

АцеВПН (УСА) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Да ли се захтев АцеВПН-а за „нема записника“ поставља? Па, њена политика приватности каже „Не шпијунирамо своје кориснике и не пратимо њихову употребу интернета. Ако имамо разумне разлоге да сумњамо да је крајњи корисник умешан у криминалне активности, задржавамо право да обавестимо агенције за спровођење закона. “То звучи добро, али помало је двосмислено, јер заправо не дефинише„ коришћење интернета “.

На страници Често постављана питања пише да „Не региструјемо период. Нема евидентирања мета-података, нема евиденције саобраћаја, нема праћења употребе пропусне ширине. “То значи да је овај провајдер без евиденције промета и евиденција веза..

АирВПН (Италија) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, али то су обједињени записи
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

У одељку Често постављана питања АирВПН-а, као одговор на питање „Да ли чувате евиденције сесија или било које друге врсте записа који се могу користити за праћење идентитета и активности Нет-а?“, Одговор је „Не, не држимо такве записе. “Као такав, можемо закључити да нема евиденције саобраћаја.

У политици приватности наведено је да „ваздушни сервери и софтверски поступци добијају само личне податке који су неопходни за техничко функционисање сервиса, на пример ИП адресу.“

То би могло бити разлог за забринутост. Међутим, касније се наводи да се „подаци прикупљају у анонимном облику ради статистичких извештаја о коришћењу сервера, стресу ЦПУ-а, техничким проблемима у циљу побољшања услуге, исправљања грешака и као противмера против мрежних напада.“ То подразумева да су сви записи веза повезани са агрегирано, што значи да не би били повезани са појединачним корисником.

Анонине (УК) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

На својој почетној страници, овај ВПН тврди „Увек анониман, ништа евидентирано.“ У политици приватности стоји да „НИКАДА не водимо записе о активностима на мрежи или не чувамо приватне податке о појединачним корисничким активностима на нашој мрежи. Информације о плаћањима могу се евидентирати, према прописима о процесорима плаћања. "Ово изгледа добро јер се чини да није евиденција промета или веза није похрањена..

Анонимоусмизер (УСА) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

На почетној страници веб локације Анонимоусмизер компанија започиње наводећи да „никада неће прегледавати, пратити или водити евиденцију веб локација које посећујете.“ Али у условима коришћења, постоји следећа изјава:

„Анонимизатор може у највећој мери дозвољеној важећим законом да надгледа е-пошту или другу електронску комуникацију и може да открије такве информације у случају да има добро веровање да верује да је неопходно у сврхе обезбеђивања поштивања овог споразума. и заштиту права, власништва и интереса странака анонимизатора или било ког клијента стране анонимизатора. "

То звучи забрињавајуће, али није речено да се такво надгледање врши стално. Ово је једини одељак на веб локацији који се односи на евиденцију и праћење, па смо затражили више информација од тима за подршку. Они су одговорили да „Анонимоусмизер никада не води евиденцију о било којим корисничким подацима који се одвијају путем клијента / апликације. Немамо посећене временске ознаке, ширину појаса или веб сајтове. "

Анонимни ВПН (Сејшели) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Веб страница Анонимоус ВПН има неколико подебљаних тврдњи:

„Без дневника шта-све до сада. Ми смо мртви озбиљно због овога. Не чувамо никакве евиденције ваше мрежне активности. Ако дође до гурања и владе нас затраже да предајемо записнике наших корисника, ми им само кажемо „жао људи, не можемо вам помоћи јер не држимо дневнике“. То је тако једноставно. "

Увидом у политику приватности открили смо да заиста овај провајдер не води евиденције о промету, тако да ваша историја прегледавања никада неће бити записана. Чува евиденције веза, укључујући локацију сервера, временске ознаке и количину пренесених података.

АнонВПН (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

АнонВПН-ова политика приватности каже да „не водимо евиденције времена везе, активности или почетних ИП адреса. Оно што не прикупљамо не може се затражити. “Иако не води евиденције, овај провајдер такође ажурира своју политику приватности помоћу канаринца, који (у тренутку писања текста) каже да није имао поруџбине..

Астрилл ВПН (Сејшели) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Астрилл ВПН у својим одељцима ФАК објашњава да бележи податке о вези, укључујући ИП и време везе током активних сесија, како би надгледао број истовремених веза са једног налога. У њему стоји да се уклањају одмах након завршетка сесије или их можете избрисати (вероватно током сесије) из подручја чланова.

У истом одговору објашњава се да се евиденција веза, укључујући време и трајање везе, земљу и врсту уређаја, бележи за последњих 20 веза (по кориснику). Мада, не постоје лични подаци (као што је ИП адреса).

Авира Пхантом ВПН (Немачка) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, али може се искључити
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

У одељку „ФАК“ на почетној страници овог добављача изричито је наведено да се личне информације као што је ИП адреса не прате. Авира Пхантом ВПН чува неке записе веза, укључујући количину коришћених података и дијагностичке податке (нпр. Наишли на грешке). Потоњи се могу искључити у интерфејсу производа.

АзиреВПН (Шведска) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

АзиреВПН нуди врло јасан преглед своје нулте евиденције у оквиру Услова коришћења услуге (ТОС):

„АзиреВПН НЕ бележи било какав промет или корисничку активност током коришћења наше услуге.
АзиреВПН НЕ евидентира временске ознаке или било какве информације које се односе на то када се корисник повеже / прекине везу с нашом услугом.
АзиреВПН НЕ евидентира нити обликује било који опсег на нашим серверима.
АзиреВПН НЕ евидентира оригиналне ИП адресе наших корисника када повезују ИЛИ њихову АзиреВПН ИП адресу када користе нашу услугу.
АзиреВПН НЕ бележи број ваших активних сесија или укупно сесија.
АзиреВПН НЕ бележи ваше ДНС захтеве на нашим серверима. "

То је управо она врста јасне политике евидентирања коју ћете се надати да ћете видети на веб локацијама свих провајдера.

Аваст СецуреЛине ВПН (Чешка) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, чува се до 30 дана
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Аваст нуди комплетан пакет производа за заштиту приватности и безбедности и, као резултат, има дугу политику приватности. Ево шта се посебно односи на ВПН услугу:

„Аваст СецуреЛине: Када користите услугу виртуалне приватне мреже Аваст СецуреЛине (ВПН), сервер може снимити одређене основне податке, као што су време и мрежна локација из које је успостављена ВПН веза и трајање ВПН везе. Ове информације се рутински бришу у року од 30 дана. Поред тога, систем може да чува податке о ширини опсега који се преносе по сесији. "

Дакле, евиденције веза могу се одржавати до 30 дана, али нема евиденције промета и ИП адресе се не биљеже.

Б

Банана ВПН (УК / Кипар) 2/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, чувамо две недеље
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

Као што је наведено у секцији ФАК о политици приватности:

„П: - Да ли чувате било какве датотеке дневника активности корисника и колико дуго? О: - Банана ВПН не бележи ниједну корисничку активност (посећене веб локације, днс претрага, е-поруке итд.) На наше сервере пријављујемо само покушаје приступа (ради безбедности и решавања проблема), трајање сесије и кориштену пропусност. Они се чувају 2 недеље. "

Дакле, укратко, Банана ВПН не води евиденције саобраћаја, али чувају евиденције веза које се чувају две недеље. Оно што овдје није јасно је да ли су ови записи повезани са стварним корисничким ИП-ом. Затражили смо појашњења и речено нам је да су ИП адресе укључене.

Беттернет (Канада) 2/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Да, збирни записи промета (1 бод)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Беттернет води евиденције веза, али само током активне сесије, након чега се корисничка ИП адреса брише. У уводу у политику приватности, говори се о чињеници да не повезује ваш ПИИ, укључујући вашу ИП адресу са вашом активношћу прегледавања на мрежи. То указује да постоје неки записи о саобраћају и заиста је то касније разјашњено у политици.

Беттернет чува збирне податке о посећеном веб сајту и коришћеним апликацијама. Један од разлога је постављање генеричких огласа на одређене веб локације или апликације. Иако заправо не повезује историју прегледавања са одређеним корисником, неки могу бити неугодни са идејом да уопште постоје евиденције саобраћаја.

блацкВПН (Хонг Конг) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
ИП ддресс евиденција: Не (1 бод)

Прва тврдња на почетној страници веб локације блацкВПН је „Нема евиденције саобраћаја. Нема дневника везе. Нема ДНС записа. Ваша стварна ИП адреса се никада не бележи. “Овај провајдер никада није водио евиденције саобраћаја, али као што је истакнуто у посту на блогу, користио је да чува евиденције веза седам дана. Касније је схватила да то штети њеној репутацији приватног и сигурног добављача. Као такав, више не чува ове записе и сви подаци се уклањају на крају сваке сесије.

БолехВПН (Малезија) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, збирни записи
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

БолехВПН не чува евиденције саобраћаја и не надгледа активности корисника. Обично не води евиденције веза као што су временске ознаке или употреба пропусне ширине за поједине кориснике. Али он и даље прати укупни промет и број веза за сваки сервер. То је у реду јер није повезан са било којим одређеним корисником. У политици приватности се наводи да „може привремено укључити записнике како би идентификовала злоупотребу наших услуга…“ и да се то догодило „неколико пута у нашем дугогодишњем раду“.

Бокпн (Турска) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Бокпн у својој политици приватности поручује корисницима „НИКАДА не чувамо записе о активностима на мрежи или не чувамо приватне податке о појединим корисничким активностима на нашој мрежи.“ Двапут смо проверили са провајдером о евиденцијама веза и представник је потврдио да се не води евиденција..

БТГуард (Канада) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Веб локација БТГуард не руши тачно оно што ради или не прикупља, али у политици приватности се наводи „Нетцравлед ЛЛЦ НЕ прикупља адресе вашег Интернет протокола (ИП) или употребу корисника.“ То је довољно добро, као ИП адреса није снимљено.

Буфирани (Гибралтар) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, чувамо 30 дана
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

На почетној страници веб локације овог добављача наведено је: „На заштићеном ВПН-у не региструјемо ниједну вашу мрежну активност ни под којим околностима.“ То је изграђено у ТОС-у који нам каже да нема евиденција о промету, али неки се дневници веза чувају 30 дана . Они укључују вашу стварну ИП адресу, трајање везе и количину пренесених података.

БуллетВПН (Естонија) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

У политици приватности БуллетВПН-а се тачно наводи које информације чини, а не прикупља. Не постоје евиденције саобраћаја и нема евиденција веза повезаних са ИП-ом. БуллетВПН прати укупну количину података који се користе за сваког корисника и прати број истодобних веза по рачуну.

Ц

ЦацтусВПН (Молдавија) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ЦацтусВПН има истиниту политику без евиденције како је наведено у Увјетима & Страница са условима: „То значи да нећемо чувати никакве податке који се односе на ваше активности током коришћења било ког од наших приватних решења и нећемо бележити, надгледати, евидентирати или складиштити било које ваше податке. ЦацтусВПН такође гарантује да ниједна ваша информација неће бити прослеђена трећој особи. Не чувамо ниједну ИП адресу, евиденцију саобраћаја, временске ознаке везе, употријебљене информације о ширини опсега или трајању сесије које се могу пратити код једне особе. "

ЦитизенВПН (Данска / Бахами) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

У Данској бази овог провајдера могу се огласити нека звона аларма. Међутим, како је детаљно наведено на његовој веб страници, његове ВПН услуге пружају се с Бахама. То значи да ЦитизенВПН не подлијеже законима о задржавању података у ЕУ. Надаље, његова политика приватности објашњава да, иако води евиденцију веза, осигурава да су сви приложени ИП подаци анонимни.

ЦиберГхост (Румунија) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, али само покушаји повезивања и нису везани за кориснике
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Као што је наведено у ЦиберГхост-овој политици приватности, „Својом строгом политиком забране евиденције осигуравамо да НЕ пратимо саобраћај корисника који се обавља унутар ЦиберГхост ВПН тунела као што су: историја прегледавања, одредишта саобраћаја, поставке претраживања, садржај података, ИП адресе или ДНС упите. “

Укратко, ЦиберГхост не води евиденције промета и не води евиденције веза које могу бити везане за појединог корисника. Једине ствари које прате су покушаји повезивања и да ли су успели или не, али ове информације нису везане за корисничке налоге.

ЦиберСилент (Пољска) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

У оквиру ТОС-а, ЦиберСилент изричито износи своју политику нулте евиденције: „ЦиберСилент ВПН не прати, не чува или не бележи евиденције за било који ВПН клијент. Не чувамо временске ознаке, искоришћени пренос података, евиденције активности, ИП адресе. "

Д

ДефенцеВПН (Канада) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

На почетној страници ДефенцеВПН стоји „Не пријављујемо се овде на ДефенцеВПН, на тај начин ваше информације су потпуно сигурне од трећих страна.“ У политици приватности се даље каже „ДефенцеВПН не чува или не бележи било какав промет или употребу са своје виртуелне приватне мреже ( ВПН). Забиљежимо укупне податке који су кориштени током сесије, похрањене корисничким именом. Током сесије не чувамо евиденције саобраћаја, улазне или одлазне временске ознаке, ИП адресе. “

Дакле, једини дневник који се чува су укупни подаци који се користе по кориснику током сесије. Овај провајдер нуди неограничену пропусност тако да се овај дневник претпоставља да се користи да би се избегло и идентификовало злоупотребе услуге од стране појединца.

ДефенцеВПН нуди налог за канарину који је у тренутку писања извештавао о чистом рачуну.

Доублехоп (Сејшели) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Доублехоп себе продаје као „свеж ВПН стартуп који има за циљ да истрчи брод…“ и заиста изгледа да има поприлично другачији приступ у читавој околини. Његова јасна, сажетна политика приватности далеко је од неких неких лоше написаних или жаргонских докумената које смо морали да трпимо код неких провајдера. Када је реч о записима, Доублехоп мора да каже:

„Нула, зип, зилцх, ​​нада. За реалсиес, / дев / нулл 2>&1. Немамо шта да делимо са властима, чак и ако смо се осећали обавезним.

Нема евидентирања саобраћаја
Нема евидентирања ДНС захтева
Нема евидентирања временских ознака
Нема бележења пропусне ширине
Нема евидентирања ИП адреса “

Звучи нам добро!

Е

ЕартхВПН (Кипар) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Потенцијално (0 бодова)

Политика приватности ЕартхВПН-а помало је збуњујућа када је у питању предмет бележења. С једне стране пише да „Ми евидентирамо вашу ИП адресу тако да можемо спречити било какву нежељену пошту, превару или злоупотребу наше веб странице и наших услуга.“

Касније се појављује изјава да „ЕартхВПН не бележи употребу ВПН-а нити корисничку активност. Ни ми ни треће стране технички нисмо у могућности да ускладимо ИП адресу са рачуном. “Чини се да последњи део овог дела делује у супротности са оним што је речено раније. Затражили смо од добављача појашњења, али нисмо добили одговор у тренутку писања.

Еаси Хиде ИП (Сејшели) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Еаси-Хиде-ИП има истинску политику без записа. „НИКАДА не водимо записе о активностима на мрежи или не чувамо приватне податке о појединачним корисничким активностима на нашој мрежи.“

ЕкпрессВПН (Британска Девичанска острва) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ЕкпрессВПН не чува евиденцију саобраћаја и не надгледа активности корисника. Чува евиденцију веза, укључујући датум везе (не време) и коришћени сервер. Надгледа се и укупна количина преноса података по кориснику. ЕкпрессВПН не бележи вашу ИП адресу, али евиденције веза су везани за кориснички налог. Међутим, будући да бисте се могли пријавити на ЕкпрессВПН без предаје било којег ПИИ-а (користећи Битцоин и е-пошту са гориоником), то не значи да се записници могу повезати са појединцем.

Имајте на уму да ЕкпрессВПН дефинише термин „евиденција веза“ мало другачије од онога како смо то горе дефинисали, а према њиховој дефиницији (која не укључује датумске знакове или количину пренесених података) не чувају никакве евиденције веза. На страну те разлике, најважнија ствар је да компанија не води евиденцију било каквих података који би се могли користити за идентификацију појединог корисника.

У недавном случају турске власти су заплениле ЕкпрессВПН сервер у оквиру истраге. Међутим, нису пронашли корисне информације, чињеницу која служи за прављење резервних тврдњи компаније без пријављивања.

Ф

Ф-Сецуре Фреедоме ВПН (Финска) 3/4

На основу 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 бода)
Дневници везе: Да
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

На почетној страници овог провајдера наводи се да нема евиденције промета. У политици приватности сазнајемо да Ф-Сецуре одржава „привремене записе који садрже трајање ВПН сесија, количину пренесених података, ИД уређаја и јавну ИП адресу одакле се ВПН клијент повезује на нашу услугу.“ Ови записи чувају се 90 дана.

Фацелесс.Ме (Кипар) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

Овај провајдер тврди да има истинску политику непојављивања. На својој почетној страници чак стоји да „Не водимо евиденције ваше активности, па у случају да ФБИ пита - нема ништа.“ Прелазећи на страницу са ФАК-ом, када се пита о записима активности на мрежи, одговор је „Не! Апсолутно не! Пратимо само ваше податке о кориштењу података и вашу ИП адресу, што је потребно за наше интерно књиговодство. Па чак и ти подаци се чувају на нашим серверима ограничено време. "

Дакле, заиста постоје евиденције у облику дневника везе и укључују стварне корисничке ИП адресе.

ФинцхВПН (Малезија) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

У својој политици приватности ФинцхВПН објашњава да не бележи никакве податке о коришћењу интернета нити прати активности корисника. Чува неке евиденције веза, укључујући временске ознаке и употребу пропусне ширине. Они су повезани са корисничким налозима, а не стварним корисничким ИП-овима. Будући да прихвата плаћање кованицама, кориснички ИД не представља нужно ПИИ.

Флов ВПН (Канада) 0/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Да (0 бодова)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

Већина добављача на које смо досад наишли имају информације о правилима евидентирања лако доступне на њиховој веб локацији. Обично је у политици приватности или ТОС-у, а један или оба се често могу наћи у подножју веб странице. То није случај са Флов ВПН-ом, али након брзе претраге пронашли смо политику која се односи на записнике.

Није чудо да је сакривена, јер није лепа. Овај провајдер задржава „право евидентирања података о претплати (укључујући референце трансакције), повезивања ИП адресе, захтева за аутентификацију, података о сесији (додељени ИП, датум везе, време, трајање итд.“) Дакле, да, то су све врсте евиденција веза и они вежемо на изворну ИП адресу.

Али то није најгори део. „Да бисмо удовољили захтевима наших провајдера пропусног опсега, задржавамо право да евидентирамо активности широм наше мреже и користимо аутоматизоване системе за надгледање мрежних активности ради злоупотребе (као што је коришћење БитТоррент-а и сличних дељења датотека-пеер-пеер“). “У основи све што радите док сте повезани са овим провајдером може се забележити!

ФлиВПН (САД) 1/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не, али изворни и одредишни ИП адресе се бележе (1 бод)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

ФлиВПН не води евиденцију саобраћаја. Чува пуну листу евиденција веза, укључујући вашу ИП адресу, временске ознаке, одредишни ИП и број порта. Имајте на уму да, прикупљањем стварног ИП-а, временских ознака и одредишног ИП-а, овај провајдер може водити евиденције о саобраћају.

ФроотВПН (Шведска) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

На почетној страници ФроотВПН-а стоји: „Ми бринемо о вашој приватности на интернету и зато уопште не записујемо. Ваши детаљи никада неће бити подељени било којој трећој страни. "Ово је даље разјашњено на страници" Без евидентирања "која потврђује да ниједна евиденција везе, попут временских ознака, није сачувана..

Фреедом-ИП (Француска) 2/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

Фреедом-ИП не бележи никакве записе о промету и унапред је о подацима које прикупља из сваке сесије:

“ИП адреса везе
Вријеме почетка сесије
Крајње време сесије
Подаци примљени са сесије
Подаци су послани са сесије “

Наравно, укључује корисничку ИП адресу, што није идеално.

ФростВПН (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ФростВПН не бележи никакве податке о саобраћају. Она бележи „време, датум и локацију успостављена је ВПН веза.“ Међутим, ове информације се не могу повезати са појединачним корисником, што подразумева да ИП адресе нису део евиденције веза..

Г

ГхостПатх (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ГхостПатх има истинску политику нулте евиденције. Као што је истакнуто у својој политици приватности „Не пратимо активности изван странице Гхост Патх“ и „Не евидентирамо никакве податке који се односе на ваше ВПН сесије.“

ГООСЕ ВПН (Холандија) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, чувамо 30 дана
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ГООСЕ ВПН не чува евиденције саобраћаја и не надгледа активности корисника. Чува евиденције веза, укључујући жиг датума, коришћени оперативни систем, општу географску локацију и још пар ставки. Корисничке ИП адресе се не записују и подаци о вези аутоматски се агрегирају. Потом се чува 30 дана пре него што се избрише.

ГоТрустед ВПН (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

У својој политици приватности ГоТрустед ВПН спомиње да „може прикупљати податке о подацима о вези, укључујући време и величину свих пакета послатих преко Интернета током сесије.“ То је мало нејасно и нигде се не наводи да ли се воде евиденције саобраћаја и да ли евиденција веза садржи ИП адресе.

Поставили смо питање ГоТрустеду и они су одговорили да, иако се укупни перформансе мреже прате, „ГоТрустед не бележи УРЛ адресе које прегледавате или не пратите саобраћај појединачних сесија.“

Х

ХеадВПН (УК) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

У својој политици приватности ВПН-а, унутар своје странице са условима и одредбама, овај провајдер изјављује да „Веб локација не врши и неће активно пратити корисникове активности због непримереног понашања, нити одржавамо директне евиденције Интернет активности било ког клијента.“ Не спомиње се евиденција веза, али кад смо питали корисничку подршку, представник нам је рекао да нема евиденција веза.

Хиде.ме (Малезија) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, чувано неколико сати
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Хиде.ме не води евиденције промета нити надгледа активности корисника. Ако имате било каквих недоумица, заправо можете погледати сертификат издат од стране независног аналитичара безбедности који потврђује све тврдње на веб локацији. Чува неке евиденције веза, али не укључују стварне корисничке ИП адресе и бришу се "сваких неколико сати."

Хиде.ме је објавио извјештај о транспарентности у вријеме издавања горе наведеног цертификата (који се може видјети на истој повезници.) ​​Примјетно, било је много захтјева током година обухваћених извјешћем, али Хиде.ме тврди да је сваки пут одговарао на њега. вас „хид.ме не може и не води ниједну евиденцију; стога нећемо бити у могућности да вам пружимо никакве даље информације о овом питању. "

СакријИПВПН (Молдавија) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ХидеИПВПН „не чува ИП адресе, историју прегледавања, одредишта саобраћаја или ДНС упите.“ Иако, касније у политици приватности упозоравамо „ХидеИПВПН позива своје клијенте да претпоставе да су све њихове он-лине комуникације несигурне.“ Ово не искаче поуздање у његове способности даваоца услуга.

ХидеМиАсс (УК) 1/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не, али бележи изворну и ВПН ИП адресу (1 бод)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

ХидеМиАсс не чува податке о веб локацијама које посећујете, али чува прилично детаљне евиденције веза. Они укључују вашу ИП адресу, ВПН ИП адресу, временске ознаке и количину коришћених података. ИП адреса је забрињавајућа, поготово јер је праћена ВПН ИП адресом. То значи да се активност прилично лако може пратити до појединог корисника, тако да може водити евиденцију промета.

Заиста, овај провајдер је учествовао у случају ФБИ-ја још 2011. године, у којем је предао детаље који су коришћени за проналажење хакера ЛулзСец.

Хола (Израел) 1/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Да (0 бодова)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

Чини се да Хола има врло карактеристичну „политику свих евиденција“ у оквиру своје политике приватности: „Подаци података могу да садрже информације о вашем уређају као што су: ваша ИП адреса, врста прегледача, веб странице које посећујете, време проведено на тим страницама, време приступа и датуми и јединствени идентификатор генерисан за ваш уређај (ако користите Услуге са свог мобилног уређаја, такав идентификатор може бити ваш мобилни број). "(који би могао бити ваш телефонски број!)

Надаље наставља: ​​„Ми користимо такве податке у збирном облику и нису комбиновани са било каквим личним подацима.“ Јасно да је телефонски број ПИИ, и тако ефикасно представља ИП адресу. Обоје се лако може пратити до појединог корисника.

Хотспот Схиелд (Швајцарска) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Да, збирни записи (1 бод)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Хотспот Схиелд одржава неке записе веза, укључујући ваш стварни ИП. Међутим, оне се бришу на крају сваке сесије. Иако каже да не повезује стварне корисничке ИП адресе са активностима на мрежи, он чува збирне евиденције посећених веб локација и коришћених апликација.

Заправо је дошло до полемике око овог ВПН-а, па чак је и поднела жалбу од стране групе за заштиту приватности. То је такође била једна од тема у извештају за 2016. годину који је изнео неке од својих упитних активности, укључујући преусмеравање саобраћаја преко партнерских веза. Иако приватност можда и није главна брига, ове тактике су довољне да одвоје многе кориснике.

Ја

ибВПН (Румунија) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ибВПН не прати активности прегледавања корисника ВПН услуга. „ИбВПН не сакупља и не бележи било какав промет нити користи своју виртуелну приватну мрежу. Не можемо да повежемо било коју специфичну активност са било којим конкретним корисником. “Иако„ употреба “подразумева евиденције веза, он о њима не говори изричито, па смо поставили питање. Представник корисничке подршке потврдио је да се не чувају евиденције веза.

ИдентитиЦлоакер (Чешка) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да, али може бити скривен (1 бод)

Политика приватности ИдентитиЦлоакер каже:

„Док сурфамо интернетом путем проки идентитета или ВПН сервера Идентити Цлоакер, не чувамо адресе посећених веб локација или других ресурса и не чувамо превезене податке дуже него што је потребно да би се завршио пренос података на Интернету. Не користи се кеширање на трајним медијима за снимање (на пример хард дискови). "

Овде дефинитивно нема евиденције саобраћаја, а последња реченица подразумева да нема евиденција веза, али тражили смо само да будемо сигурни. Испада да су временске ознаке и употреба података су снимљене, као и ИП адресе. Међутим, „ако користите апликацију Идентити Цлоакер и повежете се у шифрованом режиму, дневник не може да забележи вашу стварну ИП адресу и уместо тога бележи ИП проки сервера.“ Дневници веза чувају се шест месеци пре него што се обришу.

ИПинатор (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, збирни записи
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ИПинатор-ов ТОС је мало неодређен када је реч о записивању: „Иако не чувамо евиденције садржаја или делимо било које ваше приватне податке са било којом трећом страном, пребацићемо било које податке које имамо ако је то потребно према закону. Ово звучи као да не води евиденцију саобраћаја, али није баш јасно. Наставља да каже „ИПинатор.цом. може да надгледа одређене аспекте мреже за управљање злоупотребом, одржавањем и / или побољшањем услуге. "Ово звучи као евиденција веза, али опет, недостаје јој детаља.

Одељак ФАК нуди мало више увида: „Не водимо евиденције садржаја у саобраћају. Можемо надгледати и објединити друге променљиве, као што су пропусни опсег и учитавање сервера, да бисмо обезбедили квалитет услуге. “

Дакле, немамо евиденцију саобраћаја и само збирне податке о вези.

ИПредатор (Кипар) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ИПредатор не води евиденције о промету било које врсте. Привремено чува податке сесије, укључујући локацију сервера и корисничко име, али нема стварну ИП адресу. Штавише, ови подаци се користе само за ограничавање истовременог пријављивања и бришу се након завршетка сесије. Као такви, они се никако не би сматрали записницима веза.

ИПВанисх (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Једна од првих тврдњи на почетној страници ИПВанисх гласи: „Наша строга политика нулте евиденције држи ваш идентитет под добрим делом. Не бележимо ниједну вашу активност док сте повезани са нашим апликацијама да бисмо сачували ваше грађанско право на приватност. “У политици о приватности или на другим местима се не спомиње одређене евиденције веза. Затражили смо подршку и информисани смо да овај провајдер „не надгледа, не бележи или не складишти евиденције за ВПН активности једног корисника“.

Недавно је изашло да су ИПВанисх дневници кориштени у истрази о домовинској сигурности. Међутим, компанија је у то време била под различитим власништвом и садашњи власници су кориснике уверили да ИПВанисх стоји уз постојећу политику непојављивања.

ИронСоцкет (Хонг Конг) 2/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не, али изворне и ВПН ИП адресе чувају 72 сата (1 бод)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

ИронСоцкет не води евиденцију саобраћаја и не надгледа активности корисника. Као што је истакнуто у политици приватности, она евидентира евиденције веза:

„Након коришћења услуга, додатно прикупљамо следеће информације о сесији:

 • Вријеме и датум везе и прекида сесије;
 • ИП адреса која се користи за сесију и на који је сервер био повезан; и
 • Нумерички приказ који показује укупан бајт пренесен по сесији; "

Није сасвим јасно да ли се „ИП адреса која се користи за сесију“ односи на стварну корисничку ИП адресу или ону коју је издао провајдер. Затражили смо појашњења и испоставило се да су обоје снимљени. Напомиње се да се ови подаци чувају само 72 сата пре чишћења.

Иваци (Сингапур) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Иваци послује са истинском политиком без записивања. Не прати саобраћај и не снима податке сесија, „што значи да не можемо идентификовати и повезати одређену активност са одређеним корисником наше услуге“.

ИВПН (Гибралтар) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ИВПН је још један провајдер који користи строгу политику но-лог. Не прати веб саобраћај нити биљежи податке о сесији, попут временских жигова или употребе пропусне ширине.

К

Касперски (УСА) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Тражили смо услове услуге или политику приватности за Касперски ВПН услугу, али нисмо могли да пронађемо ништа. Представник корисничке подршке могао нас је упутити у уговор о лиценци, али овде нема ничега што се тиче евидентирања. Међутим, представник нас је увјеравао да нема евиденције промета или везе. Ако постоји проблем са услугом, могу се прикупити дневници који ће дијагностицирати проблем.

Кеенов (Израел) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

Кеенов не води евиденције саобраћаја и не надгледа активности корисника. Чува евиденције веза, укључујући стварну ИП адресу, коришћење пропусне ширине и временске ознаке. Наравно, један забрињавајући податак овде је стварна корисничка ИП адреса која се може пратити код појединца.

Л

Ле ВПН (Хонг Конг) 2/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не, али се снимају и изворни ИП и ВПН ИП (1 бод)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

Ле ВПН не чува или не прати податке о употреби, као што су посећене веб локације. Чува евиденцију веза, укључујући стварну ИП адресу, временске ознаке, ВПН ИП адресу и количину коришћених података. Чињеница да се права ИП адреса чува заједно са новом ИП адресом значи да се све активности могу пратити до појединог корисника. Штавише, подаци се чувају „одређено време иако немамо обавезу да чувамо такве податке“.

Либерти Схиелд (УК) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Врло кратка политика приватности Либерти Схиелд-а сахрањена је на дну ТОС-а, али у њој пише: "Ми смо посвећени вашој приватности и не прикупљамо или евидентирамо податке о саобраћају или активности прегледавања од појединачних корисника који су повезани на наш ВПН." евиденције веза, али ограничене су на временске ознаке, локацију сервера и количину пренесених података.

ЛимеВПН (Хонг Конг) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ЛимеВПН заправо има страницу посвећену описивању своје политике пријављивања. Овде се објашњава да се не одржавају евиденције саобраћаја, укључујући преузимања или медије. У њему се наводи да се чувају неки записи везе, укључујући временске ознаке, трајање везе и коришћење пропусне ширине. Ови подаци се чувају неодређено време, али се „редовно врше унутар наших сервера“. Није одмах јасно да ли су ови подаци повезани са корисничким ИП-ом, али у неколико редова доле стоји „Ни ми, ни треће стране нису технички могући да бисмо повезали ИП адресу са рачуном. “Тако да са сигурношћу можемо рећи да ИП адресе нису проблем.

Течни ВПН (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не, осим у случају злоупотребе услуга
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ЛикуидВПН не бележи никакве записе о промету. Прати неке метаподатке у стварном времену, укључујући да ли сте пријављени или не и колико уређаја се користи на налогу.

ТОС каже да ће чувати више метаподатака у случају да се услуга злоупотреби. Ово може да укључује локалне и удаљене ИП адресе, временске ознаке и корисничко име. Међутим, на страници за транспарентност ће бити обавештења пре него што се обави свако бележење. Течни ВПН такође пружа канал за издавање налога.

М

Муллвад (Шведска) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Иако је политику приватности овог добављача мало тешко пронаћи (нема директне везе с почетне странице), на крају се ипак открије строга политика без записа. Нема дневника активности и метаподаци се не приписују појединачном кориснику. Уместо тога, Муллвад једноставно прати укупну пропусност по серверу, укупан број тренутних веза и учитавање ЦПУ-а по језгри.

МиИП.ио (САД) 2/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

На почетној страници МиИП.ио пише да не постоје евиденције активности, што је одлично. У политици приватности или ТОС-у се не спомињу записници, тако да је нејасно постоје ли евиденције веза или не. Затражили смо појашњења и речено им је да су трупци су чувају се и укључују временске ознаке и стварни ИП, "између осталих информација".

Н

НоодлеВПН (Малезија) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

На почетној страници веб странице НоодлеВПН наведено је:

„Због посебне опреме НоодлеВПН не чува податке о клијентима и не зна шта корисници раде на Интернету. Једино што смо знали [сиц] о корисницима је њихова адреса е-поште и корисничко име. "

Чини се да ово покрива и записе о промету и вези, али ми смо били у контакту да се то уверимо. Представник корисничке подршке увјерио нас је да се евиденције не воде.

НордВПН (Панама) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

НордВПН „гарантује строгу политику записивања“ своје ВПН услуге. Осим евиденције саобраћаја, то укључује временске ознаке, пропусност и стварне ИП адресе.

нВПН (Босна) 4/ 4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

нВПН је још један провајдер са строгом политиком забране пријаве. Нема евиденције промета и активност корисника се не надгледа. Надаље, не биљежи временске ознаке, кориштену ширину појаса или стварне корисничке ИП адресе.

О

ОцтанеВПН (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, агрегат
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ОцтанеВПН је веома напредан у вези са решавањем брига корисника око евидентирања. У оквиру своје политике приватности напомиње да „Када продајете производ који повећава приватност и анонимност, постављају се питања евидентирања.“ Заиста, она држи истинску политику непојављивања јер нема записника који се могу везати за појединог корисника . Једини вођени евиденцији веза су збирни односи који се односе на сваки појединачни сервер, укључујући број веза и коришћење пропусне ширине.

ОнеВПН (Хонг Конг) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Нејасно
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Политика приватности ОнеВПН јасно даје до знања да овај провајдер не прати мрежне активности. Такође се наводи да се не бележе ИП адресе. Не спомиње се евиденција веза, али чак и ако су снимљени, нема сачуване ИП адресе, тако да је све добро.

ОверПлаи (УК) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Политика приватности ОверПлаи је кратка и слатка, наводећи: „Оверплаи, Инц. не сакупља и не бележи било какав промет или употребу своје услуге виртуелне приватне мреже.“ Реч „употреба“ може се односити на евиденције веза, али замолили смо их да се увере. . Као одговор, речено нам је да се евиденције веза не воде ни на који начин.

ОВПН (Шведска) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ОВПН сматра да приватност корисника схвата крајње озбиљно и заиста има строгу политику записивања. Без евиденције промета или евиденција веза, наводи се да би једина информација коју би икада могао пружити странци која је поднела захтев био начин плаћања који се користи. Као што је наведено у политици приватности: „Дозволе за писање за ОпенВПН процесе уклоњене су са сервера који користе нашу ВПН услугу. Ово спречава да се било које информације корисника у било ком тренутку евидентирају. "

П

ПандаПов (Хонг Конг) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

ПандаПов ни под којим условима не води евиденцију саобраћаја и не надгледа активности корисника. Чува евиденције веза, укључујући ИП адресу, временске ознаке, количину пренесених података и брзину преноса. Наравно, овдје највише забрињава ИП адреса. ПандаПов не одређује колико дуго се подаци чувају.

Савршена приватност (Швајцарска) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Политика приватности Перфецт Приваци дугачка је само пар одломака, али јасно је да не бележи никакве записе који се односе на појединце. Он само бележи укупно коришћење на својим серверима.

Приватни приступ интернету (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

На почетној страници овог добављача, једна од главних функција наводи „Нема ВПН дневника саобраћаја“, тако да је бар јасно. Ништа друго није повезано са записима унутар политике приватности или ТОС-а. У секцији Често постављана питања проналазимо оно што тражимо. Овде представник каже да „ПИА апсолутно не води било какве записнике, било које врсте.“ Одговор затим прелази у више детаља наводећи:

„Нејасно можемо рећи да наша компанија нема и још увек не води евиденције метаподатака у вези са временом када претплатник приступа ВПН услузи, колико дуго је корисница користила и која ИП адреса претплатника потиче. Штавише, систем шифровања нам не дозвољава да видимо и на тај начин евидентирамо које ИП адресе претплатник посећује или је посетио. “

Звучи нам као прилично чврста политика нулте евиденције.

ПриватеВПН (Шведска) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ПриватеВПН такође нуди политику непојаве. У својој политици приватности стоји да „ПриватеВПН не прикупља и не региструје било какав промет или употребу својих услуга.“ Послали смо е-пошту само да проверимо да ли се то односи на евиденције веза и речено нам је, да, јесте.

Приватни тунел (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

У политици приватности приватног тунела се не помиње политика евидентирања, али у ТОС-у постоји ова изјава:

„Датотеке дневника похрањене на нашим серверима користе се само за надгледање перформанси сервера, препознавање софтверских грешака, препознавање потенцијалних кршења сигурности и у сврху идентификације корисника који злостављају. Датотеке дневника се не користе за надгледање или цензуру ваших интернет активности. Поштујемо вашу приватност. Не занима нас шта радите на интернету. "

Из овога можемо проверити да нема дневника промета, али постоје датотеке дневника. Затражили смо од провајдера да разјасни шта то подразумева. Речено нам је да евиденција укључује време везе и количину пропусне ширине. Везани су за корисничку адресу е-поште, али не и за стварну корисничку ИП адресу.

Приватни Вифи (САД) 2/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

Приватни Вифи нуди неке информације о правилима евидентирања у свом одељку ФАК. Овде смо сазнали да дефинитивно нема евиденције саобраћаја које чува овај провајдер, али постоје неки записи веза. „Ми одржавамо скуп евиденција о кориштењу, укључујући време укључивања и искључивања наше мреже и укупан број бајтова који се преносе.“ Касније се наводи да се ти подаци могу прикључити кориснику, али не наводи да ли они бележе ИП адресе корисника. Затражили смо да откријемо и заиста ИП адресе се бележе као стандардни податак о рачуну. Као такав, можемо закључити да су временске ознаке повезане са стварним корисничким ИП-ом.

Приваториа (Чешка) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Нејасно
Дневници ИП адресе: Потенцијално (0 бодова)

Политика приватности Приваториа лоше је формулисана с пуно погрешака при упису, али сасвим је јасно да овај провајдер не води евиденције саобраћаја. Питали смо о евиденцијама веза, али нисмо добили одговор у тренутку писања.

ПротонВПН (Швајцарска) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

На почетној страници ПротонВПН-а стоји „Као швајцарски ВПН провајдер, не региструјемо корисничку активност нити делимо податке са трећим лицима.“ Можемо претпоставити да се то односи на евиденције саобраћаја, али мало је нејасно када је у питању евиденција везе..

У политици приватности сазнајемо да ПротонВПН заиста одржава дневник временског жига последњег успешног покушаја пријаве. Може се складиштити у недоглед, али прегласава се са сваким успешним покушајем. Није јасно да ли је то повезано са корисничким налогом или са стварним ИП-ом, па смо поставили питање. Речено нам је да су временске ознаке повезане само са налогом и да се не чувају праве ИП адресе.

проКСПН (УСА) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

На почетној страници, једна од изјава је „проКСПН-ов ВПН софтвер омогућава вам сурфање Интернетом онако како је и био предвиђен: анонимно и без евидентирања и праћења активности.“ Сигурно можемо претпоставити да нема евиденције о промету. Па шта је са евиденцијама веза? На страници са политиком приватности сазнајемо: „Не чувамо евиденције времена везе, активности или изворних ИП адреса.“ Дакле, овде нам је све јасно..

Проки.сх (Сејшели) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

На веб локацији Проки.сх проналазимо оно што тражимо у одељку ФАК. Овај провајдер не чува евиденције саобраћаја и нема евиденције веза. У њему се наводи да понекад треба прегледати везе у реалном времену. Иако пружа упозорења у тим случајевима, понавља се да везе нису могуће приписати појединачним корисницима.

ПуреВПН (Хонг Конг) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Политика приватности ПуреВПН-а гласи: „НЕ водимо евиденцију ваших активности прегледавања, евиденције веза, евиденције ВПН ИП-ова додељених вама, ваше оригиналне ИП-ове, време ваше везе, историју прегледавања, веб локације које сте посетили, ваше одлазне адресе саобраћаја, садржаја или података којима сте приступили или ДНС упита које сте генерисали. “

Знамо из случаја ФБИ из 2017. године да је некада снимао ИП адресе. У овој ситуацији, временске ознаке и стварна ИП адреса били су у корелацији са подацима других компанија да би имплицирали корисника.

Док пролазимо кроз листу, јасно је да ПуреВПН сигурно није једини провајдер који одржава ове врсте записа. Међутим, бити у средишту тако важног случаја у којем се наводи да је повјерење потрошача нарушено није било добро за пословање. Компанија је фокусирана на враћање поверења корисника и увела је нову политику приватности која каже да не бележи никакве евиденције веза.

Поред тога, ПуреВПН је предузео додатни корак ангажовања независне ревизорске куће (Алтиус ИТ) за ревизију система и политике евиденције компаније. Резултати ревизије потврдили су да ПуреВПН не бележи податке који би могли да идентификују особу.

„[Нисмо пронашли никакве доказе о било каквим записима који би могли довести до идентификације одређене особе и / или активности те особе приликом коришћења ПуреВПН услуге.“ - Алтиус ИТ

С

СаферВПН (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

СаферВПН не води евиденцију саобраћаја и не надгледа активности корисника. Врло је изричито о томе који су метаподаци снимљени и који укључују временске ознаке, количину пренесених података и локацију сервера. Не бележи ИП адресе.

СатурнВПН (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Чини се да СатурнВПН не даје никакве информације о својој политици пријављивања. Када смо питали добављача за информације, речено нам је да се евиденције о промету или евиденције веза уопште не чувају.

СецуритиКИСС (Ирска) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да, чувано десет дана (0 бодова)

Овај провајдер објављује кратку и сажету политику приватности, укључујући јасне информације о својој политици пријављивања:

„Не надгледамо, не бележимо и не чувамо записнике за било какве активности повезивања, осим следећих:

 • Време и трајање корисничке ВПН везе
 • Ширина појаса која се користи током везе
 • Корисничка ИП адреса “

Као што видите, то укључује корисничке ИП адресе. Иако, са позитивне стране, већина ових дневника се брише након десет дана. Једино што се дуже чува је укупно коришћење по обрачунском периоду за сваког клијента.

Сеед4.ме (Тајван) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, збирни записи
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Овај провајдер нема политику приватности и не покрива записнике у својој ТОС изјави. Уместо тога, он се бави проблемима дневника у посту на блогу. Овде се објашњава да бележи збирне податке о вези. Ово се чува седам дана пре него што се трајно избрише.

Схаде Иоу (Холандија) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Схаде Имате истинску политику нулте евиденције и не води ниједну евиденцију. „Не чувамо дневнике, тако да једноставно немамо податке који би се могли пренети трећим лицима.“

Схеллфире ВПН (Немачка) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

На почетној страници Схеллфире ВПН-а стоји: „Не бележимо никакве податке о вези. Сурфујете апсолутно сигурно и анонимно! “Ово је један од ретких провајдера који се заправо односи на евиденције веза на својој почетној страници, а не на само изјаву деке дневника која често помиње само евиденцију саобраћаја..

СлицкВПН (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Овај провајдер има политику нулте евиденције, али изричито не говори о евиденцијама веза. Питали смо представника и речено нам је да се никако не чувају евиденције промета или евиденције веза.

СмартВПН (Сејшели) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

СмартВПН не нуди никакве информације о правилима евидентирања на својој веб локацији, па смо ступили у контакт. Одговор у ливе цхату тврдио је да се никакве евиденције не воде.

Спеедифи (УСА) 2/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

Политика приватности Спеедифи почиње са „ТЛ; ДР: НЕ региструјемо шта радите или које веб локације посећујете путем сервиса Спеедифи.“ Дакле, овде дефинитивно нема евиденције о саобраћају. У политици приватности се такође наводи да Спеедифи не прикупља ИП адресе. Међутим, када уђете у апликацију, обавештење вам говори да се ИП адресе привремено чувају, заједно са временским жицама, количином преношених података и трајањем везе.

СпиОфф (Сан Марино) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

На веб локацији СпиОфф нисмо могли да пронађемо никакве информације које се односе на смернице за евидентирање, па смо послали е-пошту. Један представник нас је обавестио да "не водимо евиденцију у вези са евиденцијама промета или евиденцијама веза, временским маркама, ширином појаса, ИП адресама."

СтронгВПН (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

У политици приватности овог провајдера пише: „СтронгВПН не сакупља и не бележи било какав промет нити користи његову виртуелну приватну мрежу.“ Поново, „употреба“ се вероватно односи на евиденције веза, али је мало нејасна. Послали смо е-поштом корисничку подршку и они су потврдили да се не чувају евиденције веза било које врсте.

СурфЕаси ВПН (Канада) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, збирни записи
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

СурфЕаси ВПН не чува евиденције саобраћаја, али наводи:

„Вршимо аутоматизовано управљање саобраћајем на основу правила ради одржавања и унапређења наше услуге. Примјена ових правила може захтијевати анализу интернетског и промета података у стварном времену, укључујући одредишне веб странице или ИП адресе, поријеклом ИП адресе. "

Ове информације се не бележе, али звуче наметљивије него што бисте желели и очекивали од ВПН провајдера. Што се тиче евиденција веза, он чува кориштен опсег ширине опсега, али не постоји дневник ИП адреса.

Сурфсхарк (Британска Девичанска острва) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, само агрегати
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Сурфсхарк не води евиденције о промету. Не чува евиденције веза које могу бити везане за појединог корисника, као што су ИП адресе. Чува збирне податке у дијагностичке сврхе, попут неуспелих покушаја повезивања, али они нису везани за корисничке налоге.

СунВПН (САД) 2/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

Политика приватности СунВПН-а врло је сажета и износи тачно оно што се региструје у облику листе. Лепо је видети овакву транспарентност и не водити евиденције саобраћаја. Међутим, јасно је да се стварне корисничке ИП адресе бележе заједно са коришћеним временским ознакама и ширином појаса.

СвиссВПН (Швајцарска) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да, чувано шест месеци (0 бодова)

Нисмо могли да пронађемо политику приватности или ТОС документ за СвиссВПН, па смо затражили корисничку подршку за неке информације. Ево шта смо сазнали:

„СвиссВПН ради на основу швајцарског закона о телекомуникацијама и заштити личних података. ИП адресе сесије (не посећени садржај, веб локације, пошта итд.) Бележе се 6 месеци. У случају кривичног дела према швајцарском закону, швајцарске власти могу затражити информације засноване на: хттп://ввв.админ.цх/цх/д/ср/7/780.1.де.пдф “

СвитцхВПН (Индија) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

„СвитцхВПН не прикупља и не региструје било какав промет нити користи своју виртуелну приватну мрежу.“ Политика приватности наставља да говори о личним подацима, али постаје прилично збуњујућа. Послали смо е-пошту да добијемо неко појашњење и речено нам је да се евиденције не воде.

Т

ТигерВПН (Словачка) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Овај провајдер „не прикупља или евидентира податке о саобраћају или активности прегледавања од појединачних корисника који су повезани на наш ВПН.“ Чува евиденције веза, али слично као ЕкпрессВПН, он бележи датуме везе уместо временских ознака. Остали прикупљени подаци укључују избор сервера и укупну количину података који се преносе дневно, али нема стварних корисничких ИП адреса.

Торгуард (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Торгуард има истинску политику нулте евиденције и „не складишти или бележи било какав промет или употребу из своје виртуелне приватне мреже (ВПН) или прокија“.

ТорВПН (УК) 2/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Потенцијално (0 бодова)

Без информација о смерницама за евидентирање на веб локацији, питали смо овог провајдера да ли се води било какав дневник. Речено нам је да дефинитивно нема евиденције саобраћаја и да се не прати активност корисника. Неке евиденције веза чувају се, укључујући искориштену ширину појаса, али нису дате додатне информације. Нејасно је да ли су записане временске ознаке и да ли су евиденције веза везане за корисничку ИП адресу.

Тотал ВПН (УК) 2/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

Као што је истакнуто у својој политици приватности, Тотал ВПН не „прикупља информације о садржају који преносите путем Услуга или на одређене веб локације које посећујете.“ Прикупља евиденције веза, укључујући временске жигове и стварне корисничке ИП адресе, што није идеално.

Труст.Зоне (Сејшели) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

У својој политици приватности ТрустЗоне не каже изричито које дневнике води, мада води евиденцију употребе. Његова изјава о евиденцијама је мало збуњујућа: „Сви наши ВПН сервери широм света НЕ похрањују ниједну датотеку дневника да би чували вашу приватност. Сви подаци о употреби су анонимни и нису повезани са вашом стварном јавном ИП адресом. “Први ред тумачимо тако да значи да не води евиденције о промету. Изгледа да се последњи односи на чињеницу да се евиденције веза чувају, али не садрже стварне корисничке ИП адресе.

ТуннелБеар (Канада) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ТуннелБеар не сакупља евиденције саобраћаја нити надгледа било коју корисничку активност. Прикупља неке податке, укључујући ваш ОС, било да сте активни у овом месецу или не, и податке о укупној количини коришћене у току једног месеца. Међутим, „ТуннелБеар НЕ складишти кориснике који потичу ИП адресе када су повезани са нашом услугом и на тај начин не могу идентификовати кориснике када им се дају ИП адресе наших сервера“.

У

Унлоцатор (Данска) 2/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Потенцијално
Дневници ИП адресе: Да (0 бодова)

На почетној страници Унлоцатора налази се натпис „Нема записа“, али њена политика приватности сугерира другачије: „Ваша ИП адреса се чува како би се ваш рачун идентификовао са нашим услугама. Извештај о генеричкој активности спрема се само 24 сата […] “

Чак и ако се подаци чувају само 24 сата, у идеалном случају желимо да знамо шта садржи. Питали смо представника купца и речено нам је да се извештај о активности односи на „[…] траг ИП-ова које ажурирате у нашем систему.“ То не разјашњава ствари, па смо поново питали, али још увек нисмо добили одговор.

УноТелли (Канада) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

УноТелли не прати активно коришћење интернета, али политика приватности за овог провајдера мало смета. Што се тиче употребе ВПН-а, она наводи:

„УноТелли чува време пријаве, време одјаве и ширину појаса који се користе за УноВПН. Такође чувамо минималну количину дневника како бисмо задовољили законске захтеве нашег ВПН сервера и пуштамо га само на овлашћене стране ако то захтијева закон. "

Иако се не спомиње ИП адреса, „минимална количина дневника“ је врло нејасна. Затражили смо појашњења и речено нам је да се не чувају евиденције осим коришћених временских жигова и ширине појаса.

Унспиабле (УСА) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Овај провајдер тврди да не води евиденције о промету било које врсте. Његова политика приватности каже „Не чувамо ниједну корисничку евиденцију.“ Могли бисмо претпоставити да се то односи на евиденцију веза, али проверили смо само да бисмо били сигурни. Као одговор на питање да ли се води било какав дневник веза, добили смо јасан „Не“. Па, то је то, тада.

В

ВерсаВПН (Филипини) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Као што је истакнуто у ТОС-у, ВерсаВПН не води ниједан дневник промета. Не спомиње се евиденција веза па смо питали корисничку подршку. Речено нам је да апсолутно нема евиденција веза.

Викинг ВПН (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не, осим у случају злонамјерног напада
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Као што је наведено на почетној страници Викинг ВПН-а „Викинг ВПН никада неће бележити вашу активност на нашим серверима.“ Дакле, овде нема евиденције саобраћаја. Викинг ВПН такође се суздржава од прикупљања евиденција веза: „Не прикупљамо информације о корисничкој активности, корисничким ИП адресама, употреби пропусне ширине корисника или времену пријављивања / одјаве корисника.“ Једини подаци које прикупља су укупна употреба пропусне ширине. његови сервери. Напомиње се да се привремена евиденција може увести у случају злонамјерног напада, али да ће записи бити уништени убрзо након тога. До сада се то није догодило.

ВПН Барон (Румунија) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ВПН Барон не води евиденцију саобраћаја и не надгледа активности корисника. Чува евиденције веза, укључујући временске ознаке, локацију сервера и количину података пренијетих по сесији. Мада, не бележи праву корисничку ИП адресу.

ВПН Унлимитед (САД) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Ову ВПН услугу пружа КеепСолид Инц. Овај провајдер „НЕ прикупља и не бележи никакве корисничке активности док користи било коју од њихових ВПН услуга, осим укупне количине веб саобраћаја за сваку сесију и датуме сесије.“ Дакле, немамо евиденције промета и минимално евиденција веза, без стварне корисничке ИП адресе.

ВПН.ац (Румунија) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да, али чувано само за један дан (0 бодова)

Као што је наведено на његовој почетној страници, ВПН.ац не води записе о активностима. У политици приватности откривамо да се евиденције веза чувају. Укључују употребу пропусне ширине, временске ознаке и ИП адресе извора. На позитивној страни временске ознаке и ИП адресе се чувају само један дан пре него што се обришу.

ВПН.асиа (Белизе) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Овај провајдер не бележи било какав промет на веб локацији нити прати активност корисника. У политици приватности стоји: „ВПН.асиа не прикупља или евидентира било какав промет нити користи своју виртуелну приватну мрежу. Уверени смо да се не води евиденција.

ВПН.хт (Белизе) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

У оквиру своје политике приватности, ВПН.хт каже да „не прикупља или евидентира податке о саобраћају или активности прегледавања од појединачних корисника.“ Не спомиње записнике веза, па смо тражили појашњења. Представник корисничке службе рекао нам је да се апсолутно не води евиденција. Упркос томе, овај провајдер нуди канарину за налог.

ВПН4Алл (Сејшели) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Услугу ВПН4Алл пружа Веб Броадцастинг Лтд. Има строгу политику забране евиденције и не води евиденцију саобраћаја или евиденцију веза. Једино што прати је употреба пропусне ширине по броју лиценце.

ВПНАреа (Бугарска) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ВПНАреа има освежавајуће јасан одељак записивања у оквиру своје политике приватности и заиста одржава истински став о нултим записима: „Не надгледамо, не бележимо и не складиштимо записе за ВПН активности једног клијента. Не надгледамо, не бележимо или не складиштимо било какве датуме за пријаву, временске ознаке, долазне и одлазне ИП адресе, статистику пропусне ширине или било које друге идентификационе податке било којих ВПН корисника који користе наше ВПН сервере. “

ВПНБоок (Швајцарска) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да, задржава се до једне недеље (0 бодова)

Политика приватности ВПНБоок-а, која се чудно налази на његовој страници за контакт, објашњава да се не биљеже подаци када је у питању интернет активност. Чувају се неки дневници веза, посебно временске ознаке и корисничке ИП адресе. Ови се дневници аутоматски бришу сваке седмице, што значи да се могу чувати до седам дана. У 2013. години овај провајдер је оптужен да је предао логове укључене у кривично гоњење чланова хакерске групе Анонимоус.

ВПНЛанд (Канада) 2/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Да, али само за пријаву (0 бодова)

На почетној страници ВПНЛанд-а стоји: „Не чувамо дневнике и нећемо делити ваше податке трећим лицима.“ У ТОС-у смо прочитали да овај провајдер чува „лог датотеке на нашим серверима само 5 дана из разлога сигурност. Након тога се датотеке дневника бришу са наших сервера. "

Из овога није јасно шта се тачно води. Питали смо и речено нам је да се не чувају евиденције мрежних активности, већ се ИП адресе бележе када се купци пријаве да спрече преваре. Међутим, то се не односи на трансакције Битцоин или Етхереум.

ВПНЛУКС (Белизе) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ВПНЛУКС не похрањује евиденције података о саобраћају. Као што је јасно наведено у његовој политици приватности, он чува неке записе веза, укључујући временске ознаке и коришћење пропусне ширине. Они су повезани са ИД бројем рачуна, а нису стварни стварни ИП корисници.

ВПНСецуре (Аустралија) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ВПНСецуре ТОС нам говори:

„Не региструјемо никакве личне податке приликом повезивања на нашу услугу.

„Било који податак“ значи, али није ограничен на следеће:

 • ИП адреса НЕ пријављен
 • Временска ознака везе НЕ пријављен
 • Одспојите временску ознаку НЕ пријављен
 • Коришћена пропусна ширина НЕ пријављен
 • ДНС Захтеви НЕ пријављен “

Иако није евидентиран ниједан дневник, овај провајдер нуди налог за канализацију. *

Ажурирај мај 2019. - наведени канарински налог је последњи пут снимљен на арцхиве.орг у децембру 2018.

ВПНТуннел (Сејшели) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Као што је истакнуто у својој политици приватности, ВПНТуннел никада не води евиденције активности. Не помиње изричито евиденције веза па смо питали корисничку подршку. Речено нам је да се апсолутно не води евиденција, али да корисник може покренути записнике у случају да им треба помоћ у решавању проблема.

ВипрВПН (Швајцарска) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ВипрВПН из компаније Голден Фрог не бележе никакве податке о саобраћају нити прате активност корисника. Користила се за чување евиденција веза, укључујући корисничку ИП адресу и ВипрВПН ИП адресу. Међутим, од новембра 2018. то је услуга без пријављивања и више не бележи ове податке или друге евиденције веза. Ове тврдње поткрепљују ревизије коју је извршила Левиатхан Сецурити Гроуп.

В

Виндсцрибе (Канада) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Овај провајдер не чува евиденцију саобраћаја и евиденције веза се своде на минимум. „Чувамо укупну количину пропусне моћи коју је ваш налог потрошио у периоду од месец дана, а ресетује се сваког месеца на дан регистрације.“ Такође чува временску ознаку последње активности повезане са налогом за откривање неактивних налога. Међутим, ово је повезано са налогом, а не ИП адресом.

ВорлдВПН (УК) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 5 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ВорлдВПН не прати интернет активности, али чува неке записе веза. Они укључују трајање ВПН везе и количину пропусне ширине која се користи током везе. Имајте на уму да не укључују временске ознаке или стварне корисничке ИП адресе, тако да се то још увек може сматрати прилично солидном политиком записивања.

З

ЗенМате (Немачка) 3/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Да, 14 очију (0 бодова)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, за рачуне са ограничењем података
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ЗенМате послује са политиком без евидентирања. Не води евиденције о промету било које врсте. Прати пренесене податке, али само за рачуне који имају ограничење података. Много се спомиње ИП адреса у политици приватности, а у почетку звучи као да су евидентиране. Једном када сортирате кроз жаргон, откриће се да се ИП адресе обрађују само привремено и да се не бележе.

ЗенВПН (Доминика) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: да
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ЗенВПН не чува евиденцију саобраћаја. Једини подаци о вези које прати је укупна дневна употреба пропусне ширине сваког корисника.

ЗоогВПН (Острво Ман) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

Политика приватности овог добављача врло је јасна у вези са тим што ради и не прати. Заиста, имамо још једног провајдера за нулте записе. Нема евидентирања мрежних активности или метаподатака причвршћених за појединог корисника. Једино што прати је укупна употреба пропусне моћи на његовим серверима.

ЗорроВПН (Белизе) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Не
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

У свом врло кратком ТОС-у (не постоји политика приватности) ЗорроВПН изјављује „Гарантујемо да нећемо евидентирати активности ниједног корисника.“ Међутим, не помиње се евиденција веза. Контактирали смо их да бисмо сазнали и речено им је да се не чувају евиденције веза. ЗорроВПН пружа ажурни канарински налог.

ЗПН (Уједињени Арапски Емирати) 4/4

Базирано на 5 очију или 14 очију? Не (1 бод)
Дневници саобраћаја: Не (2 поена)
Дневници везе: Да, за рачуне са ограничењем података
Дневници ИП адресе: Не (1 бод)

ЗПН не прати саобраћај или активности корисника. У ТОС-у пише „Употребљавамо само коришћење пропусне ширине за израчунавање месечне квоте без премијских рачуна.“ Дакле, за власнике премиум рачуна без ограничења података нема евиденције..

Завршни коментари

Као што видите, када је у питању политика евидентирања, постоји много варијација. Иако већина провајдера тврди да не воде евиденције, то се обично односи на евиденције саобраћаја. Када копамо дубље, често налазимо да се неко прикупљање података одвија, обично у облику евиденција веза, понекад укључујући и ИП адресе.

Осим што имају различите смернице, провајдери се такође разликују у начину преношења тих политика корисницима. Неки су врло експлицитни о томе шта се прикупља и како се користи, док други не помињу смернице за евидентирање нигде на својој веб локацији.

Какав год приступ да предузму, морамо се сјетити да своје знање темељимо на тврдњама сваког добављача. Не можемо потврдити да ли се заиста придржавају ове политике. Као такав, приликом одабира провајдера такође морате проценити да ли је довољно поуздан да се држи својих захтева.

Можда ће вам се допасти и ВПНКако деблокирати веб локације за стриминг видео записа са ВПНВПНЕ ресурси за шифрирање: Велика листа алата и водичаВПНКако службеници за спровођење закона могу заштитити своју приватност на мрежиВПНМост ВПН-ови могу процурити личне податке упркос тврдњама противним.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − 37 =

Adblock
detector