Где су ВПН легални и где су забрањени?

Карта света која показује где су ВПН-ови легални.

Виртуелне приватне мреже (ВПН-ови) постају све популарније широм света. Пошто криптирају интернет саобраћај и маскирају ИП адресу корисника, идеални су за деблокирање садржаја и побољшање приватности. Наравно, иако нуде позитивне аспекте за кориснике, неће сви бити задовољни због широке употребе ВПН-ова. Заиста, они трпе свој фер део контроверзе.

ВПН-ови се користе из различитих разлога. Могу их користити компаније које желе да повећају безбедност информација или појединце и породице који штите своју приватност на мрежи. Поред тога, природа ВПН-ова значи да се могу користити за деблокирање гео-ограничених локација. Ово је корисно у земљама у којима су веб локације друштвених медија попут СнапЦхат, Инстаграм и Фацебоок забрањене. То такође значи да могу пружити приступ гео-специфичним верзијама страница за стриминг као што је Нетфлик.

Иако ВПН-ови могу понудити мноштво погодности, људи се често устручавају око забринутости да њихова употреба можда није законита. Већина су, међутим, савршено легална и заиста сигурна за употребу. Кажемо углавном због тога што су неке земље обуставиле употребу ВПН-а чинећи илегално пружање тих услуга, блокирајући сајтове ВПН провајдера или друга рестриктивна средства.

Иако је мало земаља заузело став против ВПН-а, вероватно је само питање времена када ће их више пратити. Ограничење приступа ВПН често иде руку под руку с екстремном цензусом владе, као што је то случај у Кини и Русији. Стога, праћење укупног приступа сваке владе у заштити дигиталних права својих грађана може пружити трагове о томе шта бисмо могли видети у будућности.

У овом чланку открићемо став сваке земље о употреби ВПН-а. За сваки од њих, такође ћемо пружити преглед онлајн цензуре или ограничења која су наметнуле влада или друге странке.

Contents

А

Афганистан ✔

У Афганистану, иако корисници интернета представљају мали део становништва, ВПН-ови су међу њима популарни, делом и због блокирања многих веб локација. Иако је влада строга када је у питању локација попут оне која се односи на коцкање и алкохол, употреба ВПН-а је легална.

Албанија ✔

У Албанији је слобода говора и штампе грађана заштићена уставом. Интернет у Албанији није подложан цензури од стране владе, а ВПН-ови су легални у земљи. Албански регистар домена недавно је објавио вест о блокирању контроверзног неонацистичког сајта, али није било импликација да је влада била умешана и била је чисто одлука компаније.

Алжир ✔

Алжир има историју својих блокада владиних локација, укључујући оне са одређеним политичким садржајем и веб локацијама друштвених медија. Поред тога, интернетски провајдери су потребни да надгледају мрежни садржај и становници се могу суочити са кривичном пријавом за објављивање или омогућавање објављивања одређеног садржаја. Упркос томе, ВПН-ови су у Алжиру легални.

Андора ✔

Према извјештају из Андорра о људским правима из 2016. године, „Влада није ограничила или ометала приступ интернету или цензуришући онлине садржај, а није било веродостојних извештаја да је влада надгледала приватну интернетску комуникацију без одговарајућег законског овлаштења.“ Андора пружа грађанима нецензурирање коришћење интернета и нема забрана ВПН-ова.

Ангола ✔

Употреба ВПН-а легална је у Анголи, иако та држава има историју цензуре на Интернету. Анголански председник је у новембру 2016. године врло јавно објавио акцију на друштвеним медијима. Усвојио је контроверзни Закон о штампи за који многи тврде да представља озбиљну претњу слободном говору.

Антигва и Барбуда ✔

Грађани Антигве и Барбуде могу уживати у неограниченом коришћењу интернета и нема забране употребе ВПН-а.

Аргентина ✔

Употреба ВПН-а у Аргентини је легална, а иако су предложени закони који омогућавају цензуру на мрежи, ови тек треба да ступе на снагу..

Арменија ✔

Употреба ВПН-а је легална у Јерменији, али постоје проблеми око филтрирања путем интернета. Било је и извештаја да је влада блокирала одређене локације током времена политичких немира.

Аруба ✔

Грађани Арубе могу да користе Интернет без ограничења и ВПН-ови су легални у земљи.

Аустралиа ✔

Иако бисте Аустралију могли сматрати мање крутом земљом у погледу цензуре, њеној влади је заправо дозвољено да блокира приступ одређеним локацијама, укључујући оне које се користе за мучење. Поред тога, телеком компаније су дужне да снимају корисничке податке, попут е-поште и метаподатака локације. Као такве, ВПН мреже су све популарније у земљи и заиста су легалне.

Аустрија ✔

Употреба ВПН-а у Аустрији је легална, а њен устав осигурава заштиту слободног говора и штампе грађана.

Азербејџан ✔

Познато је да је азербејџанска влада ухитила и казнила активисте. Они такође примјењују цензус на Интернету, укључујући странице друштвених медија и независне вијести. Упркос томе, не постоје извештаји да је употреба ВПН-а постала илегална.

Б

Бахами, ✔

ВПН-ови су легални на Бахамима. Међутим, било је извештаја о покушају владе да уведе цензуру.

Бахреин ✔

ВПН-ови су легални у Бахреину иако у земљи постоји цензура интернета. Прошле године, влада је централизовала своје рестриктивне овласти у оквиру Регулаторне управе за телекомуникације (ТРА). То значи да ТРА има потпуну контролу над системом блокирања веб страница који морају да користе све телеком компаније.

Бангладеш ✔

Употреба ВПН-ова у Бангладешу је легална. Међутим, влада земље је у прошлости забранила одређене веб локације, укључујући сајтове друштвених медија попут Фацебоока. Такође се знало да у потпуности искључује интернет, и „грешком“ и наменски.

Барбадос ✔

Грађани Барбадоса уживају у кориштењу Интернета без ограничења, а употреба ВПН-ова је легална.

Белорусија ❌ ✔

Бјелорусија је једна од ријетких влада која је покушала да разбије употребу ВПН-а. У ствари је држава забранила сваку технологију која анонимно користи интернет. Иако нису баш илегални, ВПН-ови заједно са Тором су додани на листу веб локација са ограниченим приступом. У 2015. години најављено је да ће Тор бити блокиран и чини се да је блок заправо ступио на снагу крајем 2016. Иако је намрштен и корисници могу да се суоче са новчаним казнама ако их ухвате, употреба ВПН-а и даље остаје популарна у земљи..

Белгија ✔

Употреба ВПН-ова у Белгији је легална. Међутим, забележени су случајеви интернет цензуре.

Белизе ✔

Белизе је такође предмет тема вести о интернет ограничењима, укључујући владино блокирање ВоИП-а на извесно време. Међутим, употреба ВПН-ова је легална.

Бенин ✔

Грађани Бенина могу да користе интернет без ограничења и употреба ВПН-ова је легална.

Бутан ✔

Употреба ВПН-а легална је у Бутану. Међутим, влада намеће ограничења на садржај који је у супротности са њеним моралним уверењима.

Боливија ✔

Иако је употреба ВПН-а легална у њиховој земљи, Боливијци доживљавају цензуру, посебно када је у питању штампа и друштвени медији.

Босна и Херцеговина ✔

Влада Босне и Херцеговине покушала је криминализирати одређене активности на друштвеним медијима, али тренутно не постоји стварна интернет цензура. Употреба ВПН-а је овде легална.

  IPVanish Review 2023 - de ce i-am dat 4 stele, dar nu 5

Боцвана ✔

Грађани Боцване могу користити Интернет без ограничења и употреба ВПН-а је легална.

Бразил ✔

Иако су ВПН-ови легални у Бразилу, у земљи је постојао проблем са цензусом на Интернету. Влада је покушала да уведе низ ограничења током 2016. Постојала је и привремена ВхатсАпп забрана 2015. године, иако је пресуда која је резултирала тиме брзо поништена..

Брунеј ✔

Када је у питању употреба интернета, грађани Брунеја били су предмет владиног надзора. Забиљежени су и случајеви оптужби које су постављене као резултат објава на друштвеним медијима. Међутим, употреба ВПН-ова је легална.

Бугарска ✔

Иако су ВПН легални у Бугарској, влада тражи већу контролу над коришћењем интернета. Тренутно такође прати мрежне активности, захтевајући да пружаоци интернетских услуга пружају приступ интернету саобраћају у реалном времену.

Буркина Фасо ✔

Употреба интернета није веома раширена у Буркина Фасо, али је неограничена. Употреба ВПН-а је легална у овој земљи.

Бурунди ✔

Бурунди је друга држава у којој само мали део становништва заправо користи интернет. Међутим, корисници су подвргнути цензури, а у прошлости су за време немира били забрањени платформи за ћаскање на друштвеним медијима попут ВхатсАппа. Употреба ВПН-ова овде је легална.

Ц

Камбоџа ✔

ВПН-ови су легални и у Камбоџи, али та држава има прошлост повезану са надзором и цензуром интернета. Влада Камбоџе активно прати активности на мрежи, сузбијајући слободу говора. Било је много случајева у којима су посланици опозиције ухапшени због постова на друштвеним медијима.

Камерун ✔

Камерун такође има историју интернет контроверзи. Ове године је било вишеструких обустава у којима су учествовали англофонски региони земље, што је погодило око петине становништва те земље. Осим што оркестрира ове политички мотивисане нестанке, влада Камеруна такође активно проповеда против друштвених медија, помоћу једне новине под контролом владе, Камерун Трибунеа, наводећи да друштвени медији „брзо постају претња миру и тајним инструментом манипулације …“ Камеруни, међутим, могу употребљавати ВПН легално.

Цанада ✔

Иако се Канада сматра једном од најслободнијих земаља на свету, она има неке незавидне законе који се тичу чувања података, масовног надзора и неутралности мреже. Употреба ВПН-а у Канади је легална, мада се у прошлости говорило о плановима за њихово блокирање. Овај разговор је додатно подстакнут позивима дивова из телекомуникација попут Рогерса.

Зеленортски отоци ✔

Грађани Зеленортских Острва уживају неограничен приступ интернету и употреба ВПН-а је овде легална.

Централноафричка Република ✔

Употреба ВПН-а легална је у Централноафричкој Републици. Међутим, земља је позната по цензури грађана, нарочито по забрани СМС-а током немира.

Чад ✔

Када је у питању употреба интернета, грађане Чада прати и ограничава њихова влада. Праћење постаје нарочито преовлађујуће током избора и забележена су потпуна обустава интернета. Употреба ВПН-а је, међутим, легална.

Чиле ✔

Иако су ВПН-ови легални у Чилеу, грађани су у прошлости били предмет надзора интернета. Штавише, закони о задржавању података у земљи напредују, али њихова је нејасноћа изазвала сталне критике.

Кина ❌

Са пуним ефектом кинеског „Великог фиревалл-а“, ВПН-ови су постали изузетно популарни код становника и посетилаца. Ватрозид блокира многе популарне веб локације укључујући Гоогле, Фацебоок и ИоуТубе. Да би подржала покрет, влада је озбиљно уништила ВПН блокирајући веб локације провајдера. Међутим, то не спречава људе да заиста користе ВПН јер особно не треба нужно приступити ВПН веб локацији да бисте користили неку од његових матичних апликација. Такође је објављено да се у Кини користи Дееп Пацкет Инспецтион (ДПИ) за откривање и блокирање ВПН саобраћаја. Међутим, неки ВПН-ови могу користити врхунску технологију скривања да би избегли откривање. У међувремену, употреба ВПН-а није противзаконито, али било је одабраних случајева хапшења и кажњавања добављача ВПН-а. Током 2023. године, ВПН апликације су уклоњене из кинеске продавнице апликација Аппле на захтев владе.

Колумбија ✔

Грађани Колумбије могу легално користити ВПН и уживати у већини неограничен приступ интернету. Иако је било прошлих извештаја о он-лине праћењу од стране америчке владе. Колумбијска влада је такође била вест о прописима који се тичу Битцоина и других крипто валута. Иако је забранио Битцоин почетком 2023. године, од тада је укинуо забрану и уместо тога намеће порез на зараде од Битцоин инвестиција.

Комори ✔

Становници Комора имају нецензурирани приступ интернету и употреба ВПН-ова у овој земљи је легална.

Конго, Демократска Република ✔

ВПН су још увек легални у Демократској републици Конго. Међутим, у прошлости је било много извјештаја у вези са цензусом на интернету, укључујући политички мотивисано гашење интернета. Један од последњих извештаја говорио је о налогу владе да блокира учитавање слика на друштвене мреже.

Конго, Република ✔

Познато је да су грађани Републике Конго суочени са цензуром, а влада је знала да је потпуно затворила. Међутим, употреба ВПН-а је и даље легална.

Костарика ✔

ВПН-ови су такодје законити у Костарики, мада је земља уоцила неке полемике око закона о слободи интернета.

Обала Слоноваче ✔

Становници Обале Слоноваче уживају неограничен приступ интернету и легално могу користити ВПН-ове.

Хрватска ✔

ВПН су дозвољени у Хрватској и грађани могу користити Интернет без икаквих цензура.

Куба ✔

Кубанска влада је позната по наметању строге цензуре коришћења интернета, углавном у вези са блокирањем веб локација за које процени да су критичне за револуцију. Међутим, ВПН-ови остају легални.

Цурацао ✔

Иако је слобода штампе доведена у питање у Цурацаоу, нема извештаја о онлине цензури. Употреба ВПН-ова овде је легална.

Кипар ✔

Кипарска влада не намеће никакву цензус за коришћење интернета и ВПН-ови су овде легални.

Чешка Република ✔

ВПН су такође дозвољени у Чешкој Републици. Док су, како се извештава, корисници на Интернету најмање ограничени корисници, влада је предузела потезе да покуша да изврши већу контролу. Током 2016. године, покушао је да уведе систем који би од корисника захтевао да имају сопствени јединствени интернет ИД, мада је овај предлог наишао на много протеста.

Д

Данска ✔

Влада у Данској има могућност наметања цензуре на мрежи у одређеним случајевима. Такође је у прошлости погрешно блокирала веб локације укључујући Гоогле и Фацебоок. Међутим, ВПН су легални у Данској.

Дјибоути ✔

Употреба ВПН-а легална је у Џибутију, али њени грађани не уживају неограничено коришћење интернета. Све их опслужује један једини владин добављач. То значи недостатак приватности, као и високе цене.

Доминица ✔

Становници Доминике не доживе цензуру када је у питању интернет и ВПН-ови су овде легални.

Доминиканска Република ✔

Употреба ВПН-а легална је у Доминиканској републици и њени грађани имају неограничен приступ интернету.

Е

Еквадор ✔

Еквадор има историју интернетске полемике у вези с тим да влада илегално ограничава приступ одређеним локацијама. Међутим, ВПН-ови су легални у овој земљи.

Египат ✔

Употреба ВПН-ова у Египту је легална, иако та држава има веома познату историју случајева у којима су кршена права грађана на штампу. Што се тиче коришћења интернета, влада је недавно блокирала ВоИП услуге на апликацијама попут ФацеТиме и Скипе.

Ел Салвадор ✔

Ел Салвадор је често био у вестима у вези са питањима везаним за слободу информисања, али није било чврстих извештаја о онлине цензури. Употреба ВПН-а у земљи је и даље легална.

Екваторијална Гвинеја ✔

Становници Екваторијалне Гвинеје могу легално користити ВПН-ове. Међутим, влада ове земље је позната по питањима која се тичу слободе штампе грађана.

Еритреја ✔

Еритреја је друга држава позната по цензури. Међутим, с тако ниским процентом становништва који има приступ интернету, то није медиј над којим влада намеће велику контролу. За сада је употреба ВПН-а легална.

Естонија ✔

Естонија је, с друге стране, позната по томе што је слободна земља и заправо је на врху листе индекса слободе на нету 2016. Као што се и очекивало, употреба ВПН-ова у Естонији је легална.

Етхиопиа ✔

ВПН су дозвољени у Етиопији, мада је тешко поверовати да ће тако остати, с обзиром на цензорску историју земље. Етиопска влада је заправо користила ВоИП услуге злочином са казном затвора до пет година.

Ф

Фиџи ✔

Грађани Фиџија могу уживати неограничен приступ интернету и могу легално користити ВПН-ове.

Финска ✔

Иако је употреба ВПН-а овде легална, финска влада има мало историје са цензусом на Интернету, наиме иницијативом за заједничко филтрирање која је изазвала више од мале контроверзе..

Франце ✔

Француска влада може активно пратити употребу интернета са главним циљем спречавања тероризма и повезаних кривичних дела. Недавни нацрт закона о тероризму служи за јачање овласти за надзор полиције. Што се тиче цензуре, влада је прошле године блокирала хиљаде веб локација. Међутим, познато је и да снажно штити приватност својих грађана, укључујући изрицање велике новчане казне на Фацебооку због начина на који прати податке о корисницима. Употреба ВПН-ова у Француској је легална.

Г

Габон ✔

Грађани Габона могу легално да користе ВПН, али нису ли сви толико бесплатни када је у питању опште коришћење интернета. Осим привремених обустава и сталног блокирања веб локација као што је Твиттер, влада је чак увела интернетску полицијску сатницу тако да становници могу током дана да претражују интернет 12 сати, а никако ноћу..

Гамбија ✔

За Гамбију је познато да ограничава приступ интернету, наиме током изборних периода. Међутим, употреба ВПН-ова овде је легална.

Георгиа ✔

Употреба ВПН-а је легална у Грузији. Мада, земља напредује и напредује када је у питању општи надзор и цензура. У прошлости је било пуно сивог подручја у погледу колико пажљиво интернет активности и ко их прати. Међутим, недавно је усвојен закон који корисницима обезбеђује већу приватност.

Немачка ✔

Немачка је приметила приличан део контроверзе у погледу владе и интернета. Као резултат намере да се цензуришу друштвени медији, дошло је до великог одзива заговорника приватности. Како је речено, употреба ВПН-ова у Немачкој је легална.

Гана ✔

ВПН-ови су легални за употребу у Гани, и то је препознато као једна од афричких земаља која највише размишља у погледу слободе и демократије. Међутим, ова држава није бистра; недавно политички мотивисано гашење друштвених медија наишло је на доста отпора.

Грчка ✔

Постоје извештаји да грчка влада покушава да наметне интернет цензуру блокадом сајтова. Упркос томе, употреба ВПН-ова у Грчкој је легална.

Гренада ✔

ВПН-ови се могу легално користити у Гренади, иако су њени грађани подвргнути ограничењима када су у питању мрежне активности. На пример, сада неваљани закон значио је да људи могу бити строго новчано кажњени због вређања некога на мрежи.

Гватемала ✔

Гватемала није позната по слободи говора и мало је вероватно да ће грађани ове земље уживати у приватности на мрежи. Међутим, употреба ВПН-ова у Гватемали је легална.

Гвинеја ✔

Становници Гвинеје имају неограничен приступ интернету и могу легално користити ВПН-ове.

Гвинеја Биссау ✔

ВПН-ови се могу легално користити у Гвинеји Биссау, гдје грађани такође могу користити Интернет без ограничења.

Гвајана ✔

Интернет у Гвајани није цензурисан или ограничен од стране владе, а ВПН-ови су овде легални.

Х

Хаити ✔

Употреба ВПН-а легална је на Хаитију, где грађани не морају да брину о цензури када је у питању коришћење интернета..

Хондурас ✔

Употреба ВПН-а у Хондурасу је легална, мада је употреба интернета у прошлости контролирала влада.

  300+ Statistici și tendințe în materie de infracțiuni informatice și securitate cibernetică [EDIȚIE 2023]

Мађарска ✔

Мађарска има историју цензуре у различитим облицима. Током година пријављено је више случајева медијске цензуре, а недавно је влада покушала да наметне закон којим се забрањује шифрирање од краја до краја. Међутим, грађани Мађарске могу легално користити ВПН-ове.

Ја

Исланд ✔

Исланд је познат по недостатку цензуре уопште и то се заиста односи и на коришћење интернета. Као што се очекивало, ВПН-ови су легални на Исланду.

Индиа ✔

Употреба ВПН-а је у Индији легална, мада постоје редовна ограничења за кориснике интернета. Влада је у стању да једноставно затражи од пружаоца услуга да иду ван мреже, а прекиди рада у одређеним областима су уобичајени, посебно у време протеста.

Индонезија ✔

Грађани Индонезије такође доживљавају цензуру када је у питању коришћење интернета, а влада блокира одређене веб локације као што су Реддит, Вимео и Нетфлик. Међутим, ВПН мреже су легалне у земљи.

Иран ❌ ✔

ВПН су легални у Ирану, али са веома великим упозорењем. Људи се могу пријавити само код ВПН провајдера који је регистровала и одобрила влада. Будући да је један од главних разлога употребе ВПН-а приступ веб локацијама које су блокиране од владе попут ИоуТубе-а, Твиттера и Фацебоока, онда ова упозорење чини да су ВПН-ови које је одобрила влада многима бескорисни. Употреба врсте ВПН-а која би била корисна већини људи није легална и носи казну од 91 дана до једне године затвора. Како се наводи, хапшења су ретка, јер се влада наводно мање брине о људима који приступају веб локацијама као што је Фацебоок и више су заинтересовани да користе закон о ВПН-у за кривично гоњење корисника који се супротстављају влади самој.

Ирак ❌

Употреба интернета у Ираку строго је ограничена. Влада блокира места на друштвеним мрежама, апликације за ћаскање и још много тога. ВПН-ови нису имуни на та ограничења и њихово коришћење је забрањено, како се извештава како би се спречило да ИСИС манипулише друштвеним медијима.

Ирска ✔

Употреба ВПН-а је легална у Ирској, иако становници доживе неку цензуру када је у питању опште коришћење интернета.

Израел ✔

Употреба интернета у Израелу углавном је била без цензуре у прошлости, али одређени веб сајтови и подстицајни или мрзљиви постови на друштвеним медијима су блокирани. Недавно је усвојен закон који ће омогућити влади да блокира више веб локација како би се помогло у борби против криминала. Употреба ВПН-ова овде је легална.

Италија ✔

ВПН су легални у Италији и грађани земље уживају слободу када је у питању опште коришћење интернета.

Ј

Јамајка ✔

Становници Јамајке могу приступити интернету без владиног ограничења и могу легално користити ВПН-ове.

Јапан ✔

Употреба ВПН-ова у Јапану је легална, а интернет је углавном ограничен. Међутим, с промјеном ставова у друштву, на хоризонту би се могло десити помаке у погледу цензуре.

Јордан ✔

Јорданска влада цензурише неке интернет садржаје. То је највише преовлађују око политичких питања, али један недавни извјештај нагласио је цензуру ЛГБТ особа у Јордану. Међутим, употреба ВПН-а је и даље легална.

К

Казахстан ✔

ВПН су дозвољени у Казахстану, мада се зна да влада земље уводи цензус на опште коришћење интернета. Недавно су објављени извјештаји о акцијама на друштвеним медијима ради циљања активиста за људска права.

Кенија ✔

Кенија је позната по недостатку цензуре и слобода интернета није другачија. Употреба ВПН-ова овде је легална.

Кирибати ✔

Грађани Кирибата могу легално користити ВПН и уживати неограничен приступ интернету.

Косово ✔

Становници Косова с правом су опрезни према својој приватности када је у питању интернет. Њихова влада има приступ свим подацима електронске комуникације као резултат закона о пресретању телекомуникација. Упркос томе, ВПН мреже су легалне.

Кувајт ✔

ВПН-ови су дозвољени у Кувајту, иако грађани те земље доживљавају цензуру везану за употребу интернета. Конкретно, њен закон о кибернетичким криминалима је схваћен као ограничавање слободе изражавања.

Киргистан ✔

Киргистан је познат по цензури, нарочито када је у питању политика и новинарство. Уз то, ВПН-ови су и даље легални у земљи.

Л

Лаос ✔

Становници Лаоса могу легално користити ВПН-ове, иако преовлађује цензура, посебно када је ријеч о интернету. Грађани Лаоса нису чак ни имуни када напусте земљу. Према једном извјештају, три држављана Лаоса ухапшени су и јавно се извинили за стварање антивладиних постова на друштвеним медијима док су живјели на Тајланду.

Летонија ✔

Летонија је позната по томе што је веома слободна земља и то се односи и на коришћење интернета за њене грађане. Као што се очекивало, ВПН-ови су овде легални.

Либанон ✔

Либанон је, с друге стране, злогласан због своје цензуре, укључујући ону која се односи на употребу интернета. Влада је једном покушала да учини ВоИП илегалним, али је тај потез наишао на огроман отпор. Упркос томе, ВПН-ови су и даље легални у Либанону.

Лесото ✔

Мали проценат становника Лесота који користе интернет то раде без цензуре. Такође могу легално користити ВПН-ове.

Либериа ✔

Иако је употреба ВПН-а легална у Либерији, становници овде доживљавају цензуру и надзор. Поред тога, због случајева цензуре, слобода штампе у земљи се сматра ограниченом.

Либија ✔

Било је разних извештаја из Либије који оптужују владу за ограничења и ометање интернета. Међутим, у земљи не постоји забрана ВПН-а.

Лихтенштајн ✔

Употреба ВПН-а од стране становника Лихтенштајна дозвољена је, а земља је позната по недостатку цензуре.

Литванија ✔

Све у свему, становници Литваније могу слободно уживати у интернету. Међутим, било је неколико случајева који би се могли тумачити као цензура, као што је регулисање веб локација за коцкање на мрежи. Када се каже, употреба ВПН-а је овде легална.

Луксембург ✔

Грађани Луксембурга могу легално користити ВПН и приступити интернету без ограничења.

М

Македонија ✔

Становницима Македоније дозвољено је да користе ВПН и могу приступити интернету без да влада наложи цензуру.

Мадагаскар ✔

Влада Мадагаскара тек треба да ограничи интернет, мада та земља није без медијске цензуре. Употреба ВПН-ова овде је легална.

Малави ✔

Употреба ВПН-а је дозвољена у Малавију, а општа употреба интернета је без ограничења.

Малезија ✔

Малезија је у прошлости објављивала вести о проблемима са цензусом на интернету, нарочито током корупцијског скандала у који је умешан премијер. Такође су пријављени случајеви да су блогери и корисници друштвених медија ухапшени због емитовања контроверзних ставова. Међутим, становници и даље могу легално користити ВПН-ове овде.

Малдиви, ✔

Употреба ВПН-а на Малдивима је легална, мада грађани земље доживљавају интернет цензуру. Посебно је познато да влада блокира места за дисиденте и антиисламе.

Мали ✔

Корисници Интернета у Малију могу уживати неограничен приступ, а употреба ВПН-ова овде је легална.

Малта ✔

Грађанима Малте је дозвољено да користе ВПН. Међутим, уопште постоје забринутости око цензуре интернета. Неке агенције тврде да нови закони о медијима надмашују цензуру, док влада негира да је то случај.

Марсхаллова острва ✔

Нема историје да становници Марсхаллових острва имају интернетска ограничења, а употреба ВПН-ова овде је легална.

Мауританија ✔

Иако су ВПН још увек легални у Мауританији, земља има мутну прошлост када је у питању интернет цензура. Забиљежени су инциденти владе који не поштују дигитална права и вјерује се да закони о кибернетичком криминалу узрокују да штампа самоцензурује своје информације.

Маурицијус ✔

Мауријска влада је понекад увела ограничења на интернету, укључујући филтрирање штетног или илегалног садржаја. Међутим, не чини се да постоје недавни извјештаји који указују на то да је цензура у току. Штавише, употреба ВПН-а на Маурицијусу је легална.

Мекицо Мекицо

Грађанима Мексика је дозвољено да користе ВПН и уживају неограничен приступ интернету. Међутим, ово може бити привремено јер је у прошлости било учињених потеза да се покушају усвојити закони о надзору.

Микронезија ✔

Становници Микронезије имају приступ нецензурираном интернету и легално могу користити ВПН-ове.

Молдавија ✔

У Молдавији је било присиљавања на цензуру интернета, мада употреба остаје углавном неограничена. Такође је употреба ВПН-а овде легална.

Монако ✔

Становници Монака могу легално користити ВПН-ове и имати неограничен приступ интернету.

Монголија ✔

Монголија је позната по широкој интернетској цензури, укључујући дугу листу речи које су забрањене. Упркос томе, употреба ВПН-ова овде је легална.

Црна Гора ✔

Иако су ВПН легални у Црној Гори, земља има историју ограничења интернета, укључујући блокирање апликације ВхатсАпп за гласнике током избора..

Мароко ✔

Мароко је забранио мноштво популарних метода интернет комуникације, укључујући платформе као што су Скипе и Фацебоок Мессенгер. Без обзира на то, ВПН-ови су овде легални.

Мозамбик ✔

Грађани Мозамбика могу легално користити ВПН-ове и вјероватно је да би то жељели. С обзиром да влада шпијунира све од телефонских позива до порука на платформи за ћаскање, ВПН може бити једино што би могло да помогне.

Мианмар ✔

Мијанмар има историју цензуре на Интернету, али чини се да влада временом постаје мање рестриктивна. Штавише, употреба ВПН-а у Мјанмару је легална.

Н

Намибија ✔

Становници Намибије могу легално користити ВПН и имати приступ нецензурираном интернету.

Науру ✔

Науру је био у вестима о примењивању Интернет ограничења, као што је забрана одређених веб локација на друштвеним медијима. Међутим, ВПН мреже су легалне у земљи.

Непал ✔

Грађанима Непала дозвољено је да користе ВПН и могу највећи приступ интернету. Међутим, постојала је историја затамњивања и филтрирања садржаја, а влада је јасно ставила до знања да жели да цензурише активности на мрежи.

Холандија ✔

Холандска влада не намеће ограничења на интернету и ВПН-ови су легални за употребу.

Нови Зеланд ✔

Становницима Новог Зеланда дозвољено је коришћење ВПН-а, иако њихова мрежна активност подлеже надзору од стране владе.

Никарагва ✔

Никарагванска влада експлицитно не прати или ограничава активности на мрежи. Употреба ВПН-ова овде је легална.

Нигер ✔

Грађани Нигер-а могу легално користити ВПН-ове, а мали део становништва који користи интернет може то учинити без ограничења.

Нигерија ✔

Нигерија је била у средишту полемике када је у питању интернетска цензура у коју су укључени друштвени медији. Међутим, употреба ВПН-ова овде је легална.

Северна Кореја ✔ ✔

Северна Кореја је позната по својој цензури, јер је влада блокирала приступ већем броју друштвених медија. Уместо интернета, грађани земље имају приступ само „Квангмионгу“, националном интранету. Северна Кореја је такође забранила својим дипломатама да приступају интернету док су у иностранству. Посетиоци земље могу да приступе интернету путем 3Г-а, али не могу да користе ВПН. Што се тиче ВПН-ова, није потпуно јасно да ли су или не. Неки извјештаји наводе да су они нелегални, док други имплицирају да су одређени провајдери дозвољени.

Норвешка ✔

Грађани Норвешке могу легално користити ВПН и могу приступити интернету без бриге о владиној цензури или ограничењима.

О

Оман ✔ ✔

Иако их у ствари није илегално користити, многи ВПН-ови (они које влада не санкционише) блокирани су у Оману и то од 2010. године. ‘детаљно о ​​могућим криминалним активностима на мрежи. Такође, није реткост да се чују хапшења блогера и активиста који су изразили контроверзне ставове на мрежи. Главна употреба ВПН-ова у земљи је заобилажење забране ВоИП услуга као што су Скипе и ВхатсАпп и приступ гео-ограниченом садржају као што су разне Нетфлик библиотеке.

  การติดตั้งไคลเอนต์และเซิร์ฟเวอร์ OpenVPN บนเราเตอร์ DD-WRT

Повезано: Како анонимно блогирати.

П

Пакистан ✔

Пакистанска влада накратко је блокирала кориснике да приступају многим популарним веб локацијама у прошлости, као што су ИоуТубе и Куора. Такође снажно филтрира садржај што значи да је употреба углавном прилично ограничена. Како се наводи, ВПН-ови су још увек легални у Пакистану.

Палау ✔

Становници Палауа могу легално користити ВПН-ове и могу користити Интернет без ограничења.

Палестина, држава ✔

Палестина има историју цензуре интернета од стране своје владе, при чему су одређене веб локације блокиране или затворене. Недавно су објављени извјештаји о 11 вијести под цензуром због политичких мотива. Међутим, становницима је дозвољено да користе ВПН.

Панама ✔

Грађани Панаме могу легално да користе ВПН и уживају неограничен приступ интернету.

Папуа Нова Гвинеја ✔

У Папуи Новој Гвинеји постоје извештаји који указују на то да нови закони о кибернетичком криминалу значе да је на хоризонту интернет цензура од стране владе. Упркос томе, употреба ВПН-а је легална.

Парагвај ✔

ВПН-ови су легални за употребу у Парагвају и његови грађани имају приступ нецензурираном интернету.

Перу ✔

Перуанци такође уживају неограничен приступ интернету и могу легално да користе ВПН.

Филипини ✔

Филипинска влада до сада се суздржавала од наметања цензуре у вези са коришћењем интернета и дозвољава употребу ВПН-ова.

Пољска ✔

Пољским грађанима је легално дозвољено коришћење ВПН-а, иако постоје нека питања у вези са ограничењима на опште коришћење интернета. Донедавно је било мало цензуре или надзора. Међутим, недавни закони значе да влада може пажљиво пратити активности на мрежи, изазивајући повратне реакције грађана и група за људска права.

Португал ✔

У Португалу не постоји интернетска цензура и ВПН-ови су легални.

К

Катар ✔

Употреба ВПН-а у Катару је легална, мада грађани ове земље доживе цензуру. Иако се влада не укључује директно, даваоци интернетских услуга се блокирају на одређеним веб локацијама, попут оних са непристојним садржајем.

Р

Румунија ✔

Румунија је била у вестима о својим законима против веб страница о коцкању, који ће се можда користити за ширење цензуре. Међутим, употреба ВПН-ова овде је легална.

Русија ❌

Ако сте читали о ВПН-има, без сумње сте наишли на вести о руској забрани ВПН-а која је уведена у новембру 2023. Док ова забрана, чији је циљ „спречавање ширења екстремистичких материјала и идеја“, блокира ВПН веб локације , он заправо не блокира ВПН саобраћај. Овај потез долази у време када се слобода на мрежи у Русији брзо погоршава и све више и више људи тражи ВПН услуге за приступ ограниченом садржају. Међутим, они који се ухвате могу да се суоче са казнама до 700 000 РУБ (10,867 УСД) за провајдера и 300,000 РУБ (4,657 $) за корисника. Иако су ВПН-ови забрањени, неки провајдери и даље раде сервере у земљи. Међутим, у марту 2023. руска влада је затражила приступ серверима који се налазе унутар земље. Због тога су неки провајдери, као што је НордВПН, угасили своје руске сервере.

Руанда ✔

Иако није баш изричито о његовој улози у интернет цензури, постоје докази да влада Руанде активно блокира вести и шпијуне корисницима. У новије време је применио цензуру на кандидате за изборе захтевајући одобрење њихових порука на мрежи. Како је речено, употреба ВПН-ова овде је легална.

С

Саинт Киттс и Невис ✔

Становницима Саинт Киттс-а и Невис-а дозвољено је да користе ВПН-ове и могу приступити интернету без ограничења.

Саинт Луциа ✔

Влада Светог Луција не намеће ограничења приступа интернету и употреба ВПН-а је овде легална.

Свети Винсент и Гренадине ✔

ВПН-ови су легални у Саинт Винценту и Гренадинима, иако земља нема потпуно чисту плочу када је у питању интернет цензура. Влада је недавно усвојила нацрт закона о кибернетичким криминалима у којем се могу видети преступници који су две године провели у затвору због клевете на мрежи.

Самоа ✔

Самоанска влада не намеће ограничења на коришћење Интернета од стране својих грађана, а ВПН-ови су легални за употребу.

Сан Марино ✔

ВПН-ови су легални у Сан Марину, где становници могу да користе интернет без цензуре.

Сао Томе и Принципе ✔

Влада Сао Томеа и Принципе омогућава грађанима да слободно користе интернет. Овде такође могу легално користити ВПН-ове.

Саудијска Арабија ✔

Изненађује многе, употреба ВПН-ова у Саудијској Арабији је легална. Ово је упркос чињеници да је употреба интернета у земљи подвргнута изузетно тешкој цензури. То укључује хапшења људи који се изјашњавају против владе и блокаду стотина хиљада веб локација и апликација.

Сенегал ✔

Грађани Сенегала тренутно немају експлицитну цензуру интернета. Међутим, када је у питању штампа, неке су теме ван граница, а неки новинари чак добијају и затворске казне због оптужби за клевету. Такође, закони у земљи омогућавају влади да примењује повећану цензуру ако то желе. Како је речено, овде је легално користити ВПН.

Србија ✔

Иако су ВПН легални у Србији, грађани су подложни сузбијању слободе говора док су на мрежи.

Сејшели ✔

Употреба интернета на Сејшелима већином није ограничена. Међутим, постоје забринутости да су политичке мотивације понекад натерале владу да ограничи приступ. Такође, иако се ретко користе, постоје строги закони о клевети. Упркос томе, употреба ВПН-ова овде је легална.

Сиерра Леоне ✔

Употреба ВПН-а је законита у Сијера Леону и грађани земље могу да користе Интернет без цензуре.

Сингапур ✔

Познато је да влада Сингапура активно цензурише употребу интернета, укључујући гашење политичких места и циљање владиних критичара. Међутим, употреба ВПН-ова овде је легална.

Синт Маартен ✔

Становници Синт Маартен-а могу да користе Интернет без ограничења и могу легално да користе ВПН-ове.

Словачка ✔

Становници Словачке имају приступ интернету без бриге о владиним ограничењима, а употреба ВПН-ова овде је легална.

Словенија ✔

ВПН-ови су иу Словенији легални и влада овде не цензурише употребу интернета.

Соломонска острва ✔

Влада Саломонових острва избегава увођење ограничења он-лине корисницима и употреба ВПН-ова је легална.

Сомалија ✔

Иако су ВПН дозвољени у Сомалији, ова држава је позната по активној цензусу владе на интернету. А пошто не постоје стварни закони који се тичу цензуре на мрежи, влада може у великој мери да учини како хоће.

Јужна Африка ✔

Јужноафричка влада нема тенденцију да поставља многа ограничења за кориснике интернета, иако је његова “Политика интернетске регулације” запажена. Међутим, употреба ВПН-ова овде је легална.

Јужна Кореја ✔

ВПН-ови су легални у Јужној Кореји, мада је та држава позната по својој интернет цензури. Пријављени инциденти укључују блокирање садржаја који се сматра „субверзивним“ и „штетним за јавни ред“.

Јужни Судан ✔

Становници Јужног Судана такође су подвргнути интернетској цензури, а земља је недавно објавила вести о блокади неколико главних медија. Употреба ВПН-ова овде је легална.

Шпанија ✔

ВПН су дозвољени у Шпанији, а коришћење Интернета је углавном без ограничења. Међутим, недавно су објављени извјештаји о томе да влада крши законе ЕУ са својим политички мотивираним покушајима да блокира одређене веб странице.

Шри Ланка ✔

Влада Шри Ланке је цензурисала интернет активности у прошлости и такође блокирала одређене веб странице. Како је речено, употреба ВПН-а овде је легална.

Судан ✔

Грађани Судана такође могу легално користити ВПН-ове. Међутим, постоје различити облици онлајн цензуре, укључујући интернетске провале у кафее и хапшења корисника.

Суринам ✔

Суринамска влада не стоји на путу када је у питању употреба интернета и ВПН-ови су овде легални.

Свазиленд ✔

Употреба ВПН-а у Свазиленду је легална, а становници не подлежу цензури на мрежи.

Шведска ✔

Шведска влада омогућава грађанима да користе интернет без ограничења, а ВПН-ови су легални за коришћење.

Швајцарска ✔

Употреба интернета у Швајцарској је последњих година све рестриктивнија. У 2016. години објављена је вест о одржавању референдума за предлог закона који омогућава влади да прати интернет активности. Још недавно, влада је обрадила закон којим се омогућава цензура у циљу заштите домаћег коцкања. Како је речено, употреба ВПН-ова овде је легална.

Сирија ✔

Можда је изненађујуће да је употреба ВПН-ова у Сирији легална. Земља, међутим, доживљава широку цензуру, укључујући и Интернет. Активности на мрежи дуго је пратила влада, која је такође увела блокове на разним веб локацијама.

Т

Тајван ✔

Тајван тренутно не ограничава употребу интернета, мада је учинио потезе како би му то омогућио. Предложен је нацрт закона за блокирање нелегалних веб локација за дељење датотека. Међутим, никада није донесен, тако да Интернет остаје без цензуре. Поред тога, употреба ВПН-ова овде је легална.

Таџикистан ✔

Грађани Таџикистана могу легално користити ВПН-ове. Међутим, земља је позната по својој онлине цензури. 2012. године влада је блокирала Фацебоок, заједно са две веб странице, због садржаја који критикује његовог председника. У новије време, разговори о информационом каналу довели су до страха да ће се приватност и слобода говора додатно утицати.

Танзанија ✔

Танзанија је још једна земља у којој преовлађује цензура и доиста изгледа погоршава. Предлог закона усвојен 2015. године који саветује тему цибер-криминала оптужен је за криминализацију трачева и изазивање страха и неизвесности. Када се каже, ВПН-ови су овде легални.

Тајланд ✔

Становници Тајланда могу користити ВПН, али Фреедом Хоусе сматра употребу Интернета не бесплатном. Било је неколико случајева давања интернетских провајдера која забрањују веб локације попут Викилеакса, а пријављено је и хапшење блогера у земљи.

Тимор-Лесте ✔

Грађани Тимор-Лесте-а (познат и као Источни Тимор) користе нецензурирани интернет и могу легално користити ВПН-ове.

Того ✔

ВПН-ови су легални и у Тогу, а становници земље не доживљавају цензуру на мрежи од стране њихове владе.

Тонга ✔

Тонганска влада је усвојила законе који јој омогућавају да цензурише интернет блокадом веб локација. Без обзира на то, употреба ВПН-ова овде је легална.

Тринидад и Тобаго ✔

Употреба ВПН-а у Тринидаду и Тобагу је легална и становници земље могу да користе Интернет без ограничења.

Тунис ✔

Тунис је био прилично узлазан када је у питању ограничена употреба интернета. Цензура је била пука под диктатуром Зине Ел Абидине Бен Алија. Међутим, касније се чинило да се побољшава. У новије време, иако је вест да влада поново почиње да намеће ограничења. Упркос томе, употреба ВПН-ова овде је легална.

Турска ❌ ✔

Турска влада жестоко цензурише интернет, блокирајући сајтове попут Фацебоока, Твиттера и ВхатсАппа. ВПН-ови су врло популарни међу грађанима. Иако коришћење ВПН-а у Турској заправо није илегално, влада је оборила блокаду веб локација попут Тор-а и неких ВПН провајдера.

Туркменистан ❌ ✔

Влада Туркменистана активно цензурише интернет и то се наводи као једна од земаља са највише цензуре у свету. Има само један ИСП и то је у власништву државе. Није кристално јасно јесу ли ВПН-ови овде легални јер није постојала изричита забрана њиховог коришћења. Међутим, било је извештаја о блокираном приступу.

Тувалу ✔

Употреба ВПН-а у Тувалу је легална и грађани земље могу уживати неограничен приступ интернету.

У

Уганда ✔

Познато је да је влада Уганде користила цензус када је у питању употреба интернета. Ово укључује блокирање веб локација друштвених медија попут Фацебоока, посебно у време избора. До 2023. године грађани су могли слободно да користе ВПН и то су чинили често како би заобишли блокове на друштвеним медијима. Међутим, у јулу 2023. године влада је почела да опорезује употребу друштвених медија. Са изгледе да ће морати да плаћају коришћење апликација као што су Фацебоок, ВхатсАпп и Твиттер, све више корисника окренуло се ВПН-овима. Као одговор на повећану употребу, влада је наредила даватељима интернетских услуга да блокирају ВПН саобраћај. Иако њихова употреба није противзаконита, влада покушава убедити кориснике у ВПН-ове. Осим што су блокирали ВПН саобраћај, владини званичници су се јавно изјаснили тврдећи да ће коришћење ВПН бити скупље од плаћања пореза на друштвене мреже.

Украјина ✔

ВПН-ови су легални за употребу у Украјини. Иако се чини да земља прелази у период интернетске цензуре, на пример, недавном забраном популарних руских веб страница.

Уједињени Арапски Емирати ✔ ✔

УАЕ је једна од ретких земаља у којој постоје закони који су изричито повезани са коришћењем ВПН-а. Међутим, компаније и институције могу слободно користити ВПН-ове и незаконито су само ако се користе за извршење кривичног дела. Нови закон уведен 2016. године значи да када се „путем Интернет протокола манипулише да би се починили злочин или превара“ корисници ВПН-а могли би бити затворени и новчано кажњени са више од пола милиона долара.

Велика Британија ✔

Можете очекивати да Велика Британија неће бити ограничена на мрежи. Међутим, Закон о истражним овластима значи да се могу пратити све мрежне активности. Компаније за ВПН са сједиштем у Великој Британији могу бити подложне истим законима о чувању података као и интернет провајдери Интернет услуга. Велика Британија је такође доносила вести у прошлости, пошто су неки превозници блокирали одређене ВПН-ове. Међутим, употреба ВПН-а и даље је легална.

Сједињене Америчке Државе ✔

ВПН-ови су легални у САД-у, мада та држава има историју онлине контроверзи. Иако влада активно не цензурише употребу интернета, било је много процурјелих извјештаја о интернетском надзору над НСА, ФБИ и др. У новије време, укидање приватности широкопојасне мреже значи да је надзор од стране ИСП-а сада дозвољен и постаће све шири. Наравно, у тако великој држави, приватност на мрежи се разликује у зависности од државе, а калифорнијски закони су најзаштићенији од њених становника.

Уругвај ✔

Грађани Уругваја уживају неограничен приступ интернету и могу легално користити ВПН-ове.

Узбекистан ✔

Иако је употреба ВПН-а легална у Узбекистану, постоји доста ограничења у погледу мрежних активности. Веб странице укључујући ВхатсАпп и Скипе су блокиране и постојала су извјешћа о цензурирању вијести попут ИВПР-а.

В

Вануату ✔

Усвајање интернета у Вануатуу и даље је прилично ниско, али мали удио грађана који користе интернет то може учинити без ограничења. Такође могу легално користити ВПН-ове.

Ватикан ✔

Влада Свете Столице не ограничава приступ интернету и употреба ВПН-ова је легална.

Венецуела ✔

Венецуела је позната по томе што је блокирала велики број друштвених медија и веб локација за ћаскање, као што су Фацебоок и ВхатсАпп. Чак и недавно, влада је, како се извештава, претила ‘прекидом друштвених мрежа’. Иако су ВПН и даље легални у земљи.

Вијетнам ✔

Иако је употреба ВПН-а легална, становници Вијетнама подвргавају се цензури мрежних активности. То је примјер фирме „Нот фрее“ који је држави доделио Фреедом Хоусе. Вијетнам је дом контроверзне Декрета 72, чији је део циљ да спречи да се странице друштвених медија користе за дељење вести.

И

Јемен ✔

Корисницима интернета то баш и није лако у Јемену. У прошлости је било покушаја милиције Хоутхи да цензурише одређени садржај. И однедавно желе да наметну деку забрану употребе интернета. Међутим, употреба ВПН-ова овде је легална.

З

Замбија ✔

Грађани Замбије такође могу легално користити ВПН-ове, али мрежна цензура била је проблем у земљи. Влада забрањује веб локације са „неморалним“ садржајем, али може такође блокирати веб локације са политичком мотивацијом.

Зимбабве ✔

Само прошле године, Зимбабве је забранио платформу за цхат ВхатсАпп током протеста, а познато је да активно цензурише интернет. Међутим, употреба ВПН-ова овде је легална.

Можда ће вам се допасти и ВПННеразумевање ВПН евидентирања и налога за претрагуВПНЕнцриптион Ресоурцес: Велика листа алата и водичаВПН70 + уобичајене мрежне преваре које користе цибер криминалци и преварантиВПНМост ВПН-ови могу процурити личне податке упркос тврдњама супротним.

About the author

Comments

  1. Виртуелне приватне мреже (VPN-ови) су одличан начин да се заштити приватност на интернету и да се деблокирају гео-ограничени садржаји. Иако постоје контроверзе око њихове употребе, већина земаља дозвољава њихову употребу. Међутим, неке земље су обуставиле употребу VPN-ова и блокирају сајтове провајдера. Важно је да се прате промене у законодавству и да се користе VPN-ови на одговарајући начин.

Comments are closed.