Как да премахнете шпионския софтуер безплатно и кои инструменти да използвате

инструменти за премахване на шпионски софтуер

Правителството шпиониране и злонамерен софтуер може да поемат по-голямата част от разговорите за поверителност в наши дни, но има един вид вирус, който мълчаливо заразява компютрите: шпионски софтуер. Шпионският софтуер е вид компютърен вирус, който се крие на вашия компютър или мобилно устройство, записва вашите лични данни и изпраща тази информация обратно на всеки, който я е създал или наблюдава. Трудното нещо за шпионския софтуер - и това, което го отделя от нарастващата заплаха от откупи - е фактът, че шпионският софтуер е проектиран да инсталира дискретно и да работи безшумно на заден план. Обаче ти мога премахнете шпионския софтуер безплатно с различни инструменти, включително някои високофункционални вирусни скенери от големи имена в индустрията.

Как да премахнете шпионския софтуер безплатно: Най-добрите безплатни инструменти за премахване на шпионски софтуер

Там има множество безплатни инструменти за премахване на шпионски софтуер. Много безплатни шпионски инструменти са насочени към конкретни видове шпионски софтуер и лесно могат да свършат част от работата. Въпреки това повечето са предназначени да осигурят по-цялостно премахване на шпионски софтуер. Независимо от това, някои форми на шпионски софтуер могат да бъдат изключително агресивни и да блокират опити за премахване, което означава, че може да се наложи да се нуждаете от по-специализиран инструмент за премахване на шпионски софтуер, заедно с тези, които се опитват да премахнат всички видове злонамерен софтуер.

„Шпионски софтуер“ не е само едно. Всъщност, когато говорим за шпионски софтуер, бихме могли да споменаваме някое от следните:

 • Adware
 • троянски коне
 • Проследяване на бисквитки
 • Системни монитори
 • Keyloggers
 • Rootkits
 • Уеб маяци

Предвид начина, по който работи шпионският софтуер, има шанс да не знаете, че имате такъв, който се крие в системата ви. Всеки шпионски софтуер, който очевидно се представя, не работи по предназначение, така че може да имате шпионски софтуер, който се крие на вашата машина с месеци или дори години, без да го осъзнавате. Освен това може да не знаете какъв вид вирус се крие във вашата система, докато не стартирате вирусен скенер.

Когато става въпрос за инструменти за премахване на шпионски софтуер, има повече опции, отколкото можете да разклатите проследяваща бисквитка на. И докато повечето със сигурност ще почистват вашата машина, не всички ще почистват вашия компютър ефективно. Всъщност много програми, които са налични в момента, не са надеждни. Някои дори могат да бъдат вируси в маскировка.

Разгледахме над две дузини безплатни инструменти за премахване на шпионски софтуер, които видяхме препоръчани на други места, и измъкнахме този списък до 14-те най-полезни инструмента в блока. Когато определяхме кои безплатни инструменти да запазите, разгледахме следните критерии:

 • Инструментът е безплатен за цял живот (не използва метода на "безплатен пробен период" и ви принуждава да платите, за да продължите услугата)
 • Инструментът има наскоро актуализирана версия (от 2017 г.)
 • Инструментът поддържа уважение и надеждна услуга и е добре оценен от други сайтове

Въпреки че използвахме прости критерии, ние го приложихме доста агресивно, за да се отървем от всякакви програми, които изглеждаха дори леко подозрителни или с лошо качество. Това означаваше отпадане на схематични услуги като Yet Another Cleaner (YAC) и такива с изключително лоши оценки и липса на скорошни актуализации, като Lark AntiSpyware. Останахме с 14 висококачествени услуги, които включват някои мощни безплатни инструменти от големи имена в бранша.

Най-добрите безплатни инструменти за премахване на шпионски софтуер

Следните безплатни инструменти за премахване на шпионски софтуер обхващат най-често срещаните форми на шпионски софтуер. Ние проверихме, че всеки инструмент е 100% безплатен и остава 100% безплатен за цял живот. Повечето от тези инструменти са запазени версии на приложения за платен софтуер, които могат да разширят възможностите ви, за да включват по-високо ниво на защита срещу шпионски софтуер, повечето зловреден софтуер и дори някои защитни методи срещу ransomware.

Най-добър безплатен инструмент за премахване на шпионски софтуер: безплатен антивирус Avast

Avast антишпионски софтуер

Само малка шепа безплатни антивирусни програми го превръщат в независими лабораторни тестове. Avast Free Antivirus е един от тях. Въпреки че Avast Free Antivirus е по-общ инструмент за премахване на злонамерен софтуер, той е добре изработен за премахване на всички форми на зловреден софтуер. Това включва рекламен софтуер, троянски програми, руткити и други.

Освен това Avast Free AntiVirus е един от малкото безплатни инструменти за премахване на шпионски софтуер в нашия списък, който включва защита в реално време. Avast Free Antivirus също така включва сигурен свод с парола с едно кликване за уебсайтове и скенер, проектиран да помогне за откриване на слабости във вашата Wi-Fi мрежа.

Avast Free Antivirus също е една от най-обширните AV програми, достъпни за тези, които искат да се освободят от шпионски софтуер. Има безплатни версии на инструмента за Windows, Mac, Android и iOS устройства.

Търсите още повече да повишите сигурността си? Avast предлага също Expert, Advanced и Пълна версия на техния софтуер, който всеки добавя повече функции за сигурност към вашия компютър.

AVG Antivirus Free

средно премахване на шпионски софтуер

Потребителите се обръщат към AVG Antivirus Free за безплатно премахване на зловреден софтуер и шпионски софтуер от години. Повече от просто лидер в индустрията, AVG предостави един от най-последователните, висококачествени инструменти за премахване на зловреден софтуер. AVG Antivirus Free може да премахне повечето от шпионския софтуер на вашата система, от троянски коне до рекламен софтуер до нежелани програми. Този антивирусен софтуер включва защита в реално време, активно блокира опасни връзки, изтегляния и прикачени файлове и получава редовни актуализации за дефиниция на вируси.

Въпреки че вече е почти пълен пакет като самостоятелен безплатен инструмент, AVG Antivirus може да бъде разширен за $ 69.99 / година. Добавянето в годишния абонамент означава, че ще получите сигурни лични папки, които могат да ви помогнат да предотвратите загубата на данни от ранформация, подобрена защитна стена, допълнително откриване и защита срещу фалшиви уебсайтове и включена антивирусна версия за Android.

AVG Antivirus работи с Windows XP и по-нови версии, Android 2.2 и по-нови версии и Mac OS X 10.8 и по-нови версии.

Comodo Free Anti-Malware BOClean

комодо за премахване на шпионски софтуер

Comodo бързо се превръща в име на домакинство в интернет сигурността. Известно с това, че предлага SSL сигурност на уебсайтовете, Comodo предлага и антивирусни софтуерни инструменти и безплатен инструмент за премахване на зловреден софтуер чрез своя безплатен анти-злонамерен софтуер BOClean.

BOClean е пълен с функции, които го правят перфектен вариант за премахване на шпионски софтуер. Това включва защита в реално време за предотвратяване на заразяване от бъдещ зловреден софтуер и лесно премахване на най-лошите видове злонамерен софтуер, включително рекламен софтуер, троянски програми и руткити.

Comodo Free Anti-Malware BOClean лесно се конкурира с Avast. С напълно автоматизирано премахване на зловреден софтуер, безплатни автоматизирани актуализации и минимално използване на системата, BOClean е малко „по-малка” програма в сравнение с Avast само поради работата на по-малко операционни системи. BOClean е проектиран да работи с Windows XP през Windows 7. Той може да работи в Windows 8 до 10, но не е оптимизиран за нито един от тях.

Безплатен Adaware Antivirus

премахване на шпионски софтуер

В опит да бъде в крак с основните си безплатни конкуренти, Adaware Antivirus Free е проектиран със защита в реално време, защита при изтегляне и спечелени награди инструменти за премахване на зловреден софтуер. Независимата лаборатория за тестване AV Comparatives последователно присъжда Adaware Antivirus с високи оценки за производителност, откриване на файлове и защита от зловреден софтуер.

Adaware (преди Lavasoft) Antivirus Free може да премахне всички стандартни и много дълбоко вкоренени форми на шпионски софтуер, включително руткити, троянски коне и рекламен софтуер. Безплатен за цял живот, Adaware също значително разширява своята качествена услуга за тези, които се нуждаят от някои подобрени функции. Adaware Pro добавя уеб защита, поддръжка на клиенти, усъвършенствана защитна стена и други, докато пакетът Total включва и „Digital Lock“ за защита на файловете от софтуер, използван от компютър, и включва файлов шредер и родителски контрол за филтриране на съдържание.

Adaware Antivirus Free е наличен за потребители на Windows, работещи под Windows 7 до 10.

SUPERAntiSpyware

премахване на шпионски софтуер

За разлика от някои от другите опции в списъка, SUPERAntiSpyware има много насочена цел. Докато програми като AVG и Comodo са проектирани да покрият цялата ви система, SUPERAntiSpyware отговаря на името си като инструмент за премахване, фокусиран изцяло върху шпионски софтуер.

SUPERAntiSpyware има безплатна програма, която обхваща почти всеки тип шпионски софтуер, който може да имате във вашата система: рекламен софтуер, троянски програми, keylogger, червеи, набирачи, похитители и други. Този инструмент за премахване на шпионски софтуер включва също така необходимата функция за поправка на системния регистър, която може да помогне за възстановяване на интернет връзката ви, ако злонамереният софтуер, заразяващ вашата система, редактира вашия регистър и отведе интернет връзката ви офлайн.

Включен с инструмента за SUPERAntiSpyware е скенер само за да ви помогне да премахнете нежелани операции, които може да забавят вашата система.

Ако откриете, че SUPERAntiSpyware е ефективен, може да искате да разширите своя винаги безплатен инструмент с Професионалната версия на софтуера за $ 29.95. Професионалната версия повече от удвоява броя на наличните функции за този софтуер, като добавя защита в реално време, автоматични актуализации на софтуера, планирано сканиране, сканиране при стартиране и други.

Spybot Търсене и унищожаване

премахване на шпионски софтуер

Създаден от много по-малка компания от някои от най-добрите изпълнители, Spybot е безплатен инструмент, който заслужава своето място в нашия списък. С безплатното изтегляне потребителите на Spybot ще получат инструменти за сканиране и премахване на злонамерен софтуер и руткити, защита на интернет, за да помогнат на потребителите да избегнат криенето на вируси онлайн, ограничена защита в реално време срещу нови вируси и малка част от други полезни функции.

Харесва ли какво може да предложи Spybot Search and Destroy? Можете да подобрите списъка с функции, като закупите добавка за дома или Професионално издание на програмата. Платените версии на програмата включват защита за всичко видове злонамерен софтуер и шпионски софтуер, по-активна защита в реално време, ремонт на системата (само професионално), планиране на задачи и много други.

Spybot Search and Destroy е проектиран да работи с компютри с Windows, но включва инструмент за сканиране на приложение за iPhone за тези с Професионалната версия на програмата.

Безплатен Fixer

инструменти за премахване на шпионски софтуер

Няма да бъдете обвинени, че сте обърнали носа си в Free Fixer. В края на краищата услугата се намира на уебсайт, който изглежда сякаш е събран в дъждовен следобед и прилича на нещо, което може да намерите онлайн в средата на 90-те години. Независимо от това, Free Fixer е редовно актуализиран инструмент за премахване на шпионски софтуер, който е специално създаден да ви помогне да премахнете проблемния шпионски софтуер и да продължите с живота си. Софтуерът поддържа и малко присъствие във вашата система с малко търсене на системни ресурси.

Free Fixer работи върху по-често срещаните видове шпионски софтуер, който може да заразява вашата система: рекламен софтуер, шпионски софтуер, троянски програми, руткити, някои вируси и троянски програми. Като се има предвид, че Free Fixer е по-насочен към премахване на шпионски софтуер, на него му липсват повечето функции, които може да намерите при други опции в този списък. Следователно това също означава, че показва и по-нисък профил на вашата система.

Подобно на много от другите програми в този списък, Free Fixer има опция за цял живот, която може да бъде разширена с платена опция. Безплатната версия на Free Fixer включва сканиране на системата за нежелан шпионски софтуер, инструменти за премахване на злонамерен софтуер, онлайн база данни с над 90 000 файла и ви позволява да качвате файлове за подобрено сканиране на вируси. За $ 9.95, изтеглянето на Free Fixer също ще се предлага с опция за карантина. Освен ако не се страхувате да изтриете грешни файлове или нямате никаква форма за архивиране на данни, допълнителните пари за карантина не са особено добра сделка.

Самостоятелният Free Fixer трябва да обхваща повечето проблеми с шпионски софтуер, без да е необходима карантина. Програмата е достъпна само за потребители на Windows, работещи под Windows 2000 до Windows 10.

Norton Power Eraser

премахване на шпионски софтуер

Norton е добре известен със своя мощен антивирусен софтуер. Всъщност независимата лаборатория за тестване на вируси AV-Test последователно награждава Norton Security с най-високите възможни оценки във всички тествани категории. Като се има предвид, че фактът, че Norton предоставя напълно безплатен инструмент за премахване на шпионски софтуер чрез своя Power Eraser, е благословия.

Както Norton заявява, тяхната Power Eraser използва най-агресивната технология за сканиране на компанията. Като такава, програмата е предназначена да се насочи към дълбоко вкоренени злонамерен софтуер, шпионски софтуер, криминален софтуер и много други PUP (потенциално нежелани програми).

За съжаление, Norton не навлиза в много подробности относно софтуера и всичко, което може да направи. Това прави малко хазарт, ако активно се справяте със значителен проблем със шпионски софтуер или ако планирате предварително и изтегляте програма за премахване на шпионски софтуер „за всеки случай“. Въпреки че като цяло можем да препоръчаме Norton Power Eraser, търсите инструмент, който предоставя повече подробности за това какво ще се справи, една от другите опции по-горе вероятно ще покрие вашите нужди.

RegRun Reanimator

regun

Ако използвате Windows 95 до Windows 10, RegRun Reanimator може да помогне да почистите вашата заразена от шпионски софтуер машина. Създаден да работи без да се намесва в текущия ви антивирусен софтуер, RegRun Reanimator е насочен специално към шпионски софтуер, зловреден софтуер, троянски програми и редица руткити.

RegRun Reanimator е безплатната, но с ограничена функция версия на платения RegRun Security Suite. За разлика от другите опции в нашия списък, RegRun Reanimator премахва злонамерени програми и шпионски софтуер отдалечено. Потребителите изпращат отчет на Reanimator на екипа за поддръжка на RegRun. След анализиране на файла, екипът за поддръжка ще изпрати обратно "лекуващ" файл в замяна, който е предназначен да се пуска през софтуера Reanimator и да изтрие всеки шпионски или друг зловреден софтуер, който може да зарази вашата система.

Като се има предвид подходът за отдалечено премахване на RegRun, ефективното почистване на шпионския софтуер от вашата система може да отнеме много повече от обикновено. За много потребители това може да бъде часове или ден или повече. Докато RegRun Reanimator идва високо похвален от тези, които са го използвали, това е солидна програма, която може да не е подходяща за нуждите и графика на всеки.

Най-добрите инструменти за премахване на шпионски софтуер за еднократна употреба

Докато списъкът по-горе съдържа инструменти за премахване на зловреден софтуер, които могат да покрият всички форми на зловреден и шпионски софтуер, следните три опции са предназначени за почистване само на специфични видове шпионски и нежелани програми, които могат да бъдат шпиониране или забавяне на вашата система.

Инструмент за премахване на Bitdefender Adware за компютър

премахване на шпионски софтуер

Ние предоставихме Bitdefender Antivirus Plus перфектни 10 в нашия преглед на софтуера. Bitdefender бързо развива положителна репутация на своя евтин антивирусен софтуер. Имайки това предвид, ако всичко, от което се нуждаете, е премахване на рекламен софтуер, инструментът за премахване на рекламен софтуер на Bitdefender за компютър може да е подходящ за вас.

Инструментът за премахване на рекламен софтуер е насочен към рекламен софтуер, който може да доведе до проблеми с вашата система. Това включва рекламен софтуер, инсталиран на вашата система, и рекламен софтуер, прикрепен към вашите уеб браузъри, включително нежелани ленти с инструменти и досадни приставки за търсене в мрежата. Инструментът за премахване на рекламен софтуер на Bitdefender използва собствения софтуер на компанията, за да насочва безплатен рекламен софтуер към потребителя. Инструментът работи на Windows XP и по-нови версии.

Malwarebytes AdwCleaner

adwcleaner

За да не се превъзмогне от Bitdefender, Malwarebytes разполага и със собствен инструмент за почистване на рекламен софтуер. За разлика от Bitdefender, Malwarebyes AdwCleaner не само се отърва от натрапчивите рекламни ленти и ленти с инструменти на браузъра, но също така е насочен към потенциално нежелани програми (PUPs) и похитители на браузъри..

Имате нужда от повече? Malwarebytes също така предоставя пълни инструменти за премахване и предотвратяване на вируси за потребителите на Windows, Android и Mac.

Инструмент за премахване на злонамерен софтуер Malwarebytes

премахване на junkware

Отделно от AdwCleaner, Malwarebytes предлага и безплатен инструмент за премахване на нежелана програма. Интересното е, че тази програма е предназначена за почистване на същите типове програми като Malwarebytes AdwCleaner: PUPs и adware. Инструментът за премахване на нежелана програма обаче е по-специално създаден, за да се съсредоточи върху junkware или програми, които често се инсталират заедно с други програми и добавят към разцвет на системата. Те често са известни като „стопаджии“, които инструментът за премахване на нежелана програма е предназначен да отстрани вашия компютър.

Malwarebytes Anti-Rootkit

анти rootkit

Ако вашата система е била почистена, но все още изглежда, че има нещо нередно, може да имате скрийтове на rootkits на вашата система. Rootkits могат да бъдат особено обезпокояващи и в много случаи са в състояние да избегнат по-задълбочени антивирусни инструменти за отстраняване и скенери.

Използвайки Malwarebytes Anti-Rootkit, може да успеете да „изкорените“ всички нежелани руткити, които все още се крият във вашата система и да предоставите вашата лична информация. Malwarebytes конкретно идентифицира този софтуер като „Beta“ версия, което означава, че той все още е в процес на разработка и може да не е пълен или да отговаря на очакванията.

Какво е шпионски софтуер? Как работи шпионският софтуер?

„Spyware“ е по-голяма категория злонамерен софтуер или вируси, които са предназначени за дискретно заразяване на система, събиране на информация за потребителя и изпращане на тази информация на трета страна. Информацията, открадната от шпионски софтуер, може да бъде всякаква. Шпионският софтуер обаче е по-специално предназначен за събиране на чувствителна информация, която може да се използва или продава от трети страни, като потребителски имена и пароли, номера на социално осигуряване, информация за банкови и кредитни карти или други чувствителни данни, които могат да бъдат използвани за измама с идентичност.

Тъй като шпионският софтуер е проектиран така, че да бъде ненатрапчив, доста често много потребители, заразени с шпионски софтуер, никога не осъзнават, че той всъщност е там. Това каза, че много форми на шпионски софтуер, които се вкореняват в дадена система, имат много по-голямо присъствие от предвиденото, като използват източниците на системата и значително забавят заразените компютри.

Има четири основни категории шпионски софтуер:

 • Adware
 • троянски коне
 • Системни монитори
 • Проследяване на бисквитки

Въпреки че всички шпионски софтуер е безспорно лоша новина, не всички шпионски софтуер споделя еквивалентно ниво на заплаха. Трояните, рекламният софтуер и системните монитори (като keylogger) обикновено се считат за най-лошите форми, докато проследяването на бисквитки обикновено се счита за силно нежелателно, но не е задължително за „вирулентно“ в традиционния смисъл.

Много потребители на компютър - по-специално потребителите на Windows - вероятно ще са запознати и с двамата рекламен софтуер и бисквитки. Adware често се представя или като изскачащи, допълнителни ленти с инструменти в уеб браузър, или фалшив софтуер, създаден да изглежда като по-легитимен софтуер. Те могат да бъдат вмъкнати във всякакъв вид безвреден софтуер, но обикновено са прикачени към други изтегляния на софтуер.

Проследяването на бисквитките обаче е малко по-трудно да се избегне. Нормалните бисквитки на уебсайтове са текстови файлове, които вашият уеб браузър създава всеки път, когато посещавате уебсайт. Тези файлове могат да съдържат различни видове информация за това как взаимодействате с уебсайт, включително да запазвате сесиите си на този сайт, така че да не се налага да вмъквате отново данните си за вход. Важното е, че нормалните бисквитки се създават и използват само от всеки отделен уебсайт, който посещавате.

Някои бисквитки обаче са създадени така, че не само да записват това, което правите на даден уебсайт, но проследяват вашите дейности за сърфиране във всеки друг уебсайт, който посещавате. Като такива, проследяващите (или постоянните) бисквитки ще ви следват в мрежата, като събират информация за това, което правите онлайн. Тези бисквитки обикновено не са вирулентни и обикновено не се опитват да събират силно чувствителна информация. Вместо това те са по-често проектирани да записват навиците ви при сърфиране, за да се доставят насочени реклами.

Свързани: Как да спазваме законодателството за бисквитките и да уважаваме поверителността на посетителите на вашия уеб сайт

Междувременно „трояните“ са някак общоприемно понятие за всеки вирус, който е предназначен да се скрие като безобидна програма. По-специално Trojan не се репликира на вашия компютър. И наистина много видове вируси могат да се считат за троянски, стига да отговарят на основните критерии. Много трояни са не шпионски софтуер. Компанията за компютърна сигурност Malwarebytes предоставя подробно изписване на не само това, което прави нещо троянски, но и на многото видове троянски коне.

„Системни монитори“ могат да се предлагат в много форми. Кейлоггерите, които записват всяка информация, която въвеждате чрез клавиатурата си, са сред най-известните. Има и други, които могат да отразяват цялата ви компютърна дейност и да изпращат тази информация на трети страни. Някои могат да копират графично всичко, което компютърът ви прави в реално време. Те обаче са рядкост и може да не са толкова големи притеснения.

По принцип повечето шпионски софтуер могат да бъдат блокирани, като се използва антивирусен софтуер със защита в реално време. Повечето програми за премахване на шпионски софтуер предлагат платени версии на своя софтуер, докато много висококачествени, пълни пакети антивирусни софтуерни програми могат да бъдат закупени на ниска цена.

За повече информация вижте нашите следните ръководства:

Най-добрите антивирусни доставчици

Най-добрият антивирус за Mac

„Инфекция със злонамерен софтуер“ от Blogtrepreneur, лицензирана под CC от 2.0

Може също да ви харесат VPNVPN протоколи, обяснени и сравнениVPNVPN статистически данни: Какво ни казват номерата за кратката история на VPNsVPNA на правителственото наблюдение и шпиониране и как тя навлиза на вашата поверителностVPNКак да конфигурирате интелигентна DNS прокси услуга на DD-WRT рутер

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 2

Adblock
detector