Како бесплатно уклонити шпијунски софтвер и које алате користити

алате за уклањање шпијунског софтвера

Државна шпијунирање и злонамјерни софтвер можда данас преузимају већину разговора о приватности, али постоји једна врста вируса која тихо инфицира рачунаре: шпијунски софтвер. Шпијунски софтвер је врста рачунарског вируса који се сакрива на рачунару или мобилном уређају, бележи ваше приватне податке и шаље те податке ономе ко их је створио или надгледа. Шкакљива ствар у вези са шпијунским софтвером - и оно што га раздваја од растуће претње рансомваре-ом - јесте чињеница да је шпијунски софтвер дизајниран тако да се инсталира дискретно и нечујно ради у позадини. Међутим, ти моћи бесплатно уклоните шпијунски софтвер разним алаткама, укључујући неке високо функционалне скенере вируса са великих имена у индустрији.

Како бесплатно уклонити шпијунски софтвер: Најбољи бесплатни алати за уклањање шпијунског софтвера

Постоји мноштво бесплатних алата за уклањање шпијунског софтвера. Многи бесплатни алати за шпијунски софтвер циљају одређене врсте шпијунског софтвера и лако могу да ураде део посла. Међутим, већина је дизајнирана тако да омогући цјеловитије уклањање шпијунског софтвера. Ипак, неки облици шпијунског софтвера могу бити изузетно агресивни и блокирају покушаје уклањања, што значи да можете наићи на потребу специјализованијег алата за уклањање шпијунског софтвера поред оних који покушавају да уклоне све врсте злонамјерног софтвера.

"Шпијунски софтвер" није само једна ствар. У ствари, када говоримо о шпијунском софтверу, могли бисмо поменути било шта од следећег:

 • Адваре
 • Тројанци
 • Праћење колачића
 • Системски монитори
 • Кеилоггерс
 • Рооткитс
 • Веб светилице

С обзиром на начин рада шпијунског софтвера, постоји шанса да нећете знати да се у систему скрива. Било који шпијунски софтвер за који се очигледно изјасни да не ради како треба, па ћете можда имати шпијунски софтвер који се скрива на вашој машини месецима или чак годинама а да тога нисте схватили. Такође можда не знате која врста вируса се крије у вашем систему док не покренете скенер вируса.

Када је у питању алат за уклањање шпијунског софтвера, на располагању је више опција од којих можете пољубити колачић за праћење. И док ће већина сигурно очистити вашу машину, неће сви ефикасно очистити рачунар. У ствари, многи тренутно доступни програми нису поуздани. Неки чак могу бити прерушени вируси.

Погледали смо преко два десетине бесплатних алата за уклањање шпијунског софтвера које смо видели препоручене на другим локацијама и уклонили ту листу до 14 најкориснијих алата у блоку. При одређивању бесплатних алата које смо чували размотрили смо следеће критеријуме:

 • Алат је бесплатан за живот (не користи методу „бесплатног пробног периода“ и присиљава вас да платите за наставак услуге)
 • Алат има недавно ажурирану верзију (од 2017)
 • Алат одржава услугу поштовања и поуздања, а друге странице га оцењују добро

Иако смо користили једноставне критеријуме, примењивали смо га прилично агресивно како бисмо се решили свих програма који су изгледали чак мало сумњиви или лошег квалитета. То је значило отпуштање шкакљивих сервиса попут Иет Анотхер Цлеанер (ИАЦ), као и оних са изузетно лошим оценама и којима недостају недавна ажурирања, као што је Ларк АнтиСпиваре. Остало нам је 14 висококвалитетних услуга које укључују неке моћне бесплатне алате великих имена у индустрији.

Најбољи бесплатни алати за уклањање шпијунског софтвера

Следећи бесплатни алати за уклањање шпијунског софтвера покривају најчешће облике шпијунског софтвера. Проверили смо да је сваки алат 100% бесплатан и да остаје 100% бесплатан током живота. Већина ових алата су упарене верзије апликација са плаћеним софтвером које могу проширити ваше могућности тако да садрже виши ниво заштите од шпијунског софтвера, већине злонамјерног софтвера, па чак и неке заштитне методе против рансомвареа.

Најбољи алат за уклањање шпијунског софтвера: Аваст Фрее Антивирус

Аваст анти-шпијунски софтвер

Само мали број бесплатних антивирусних програма пролази му независно лабораторијско тестирање. Аваст Фрее Антивирус је један од њих. Иако је Аваст Фрее Антивирус општији алат за уклањање злонамјерног софтвера, он је добро осмишљен за уклањање свих облика злонамјерног софтвера. То укључује адваре, тројанске програме, роотките и још много тога.

Уз то, Аваст Фрее АнтиВирус један је од ретких алата за уклањање шпијунског софтвера на нашој листи који укључује заштиту у реалном времену. Аваст Фрее Антивирус такође укључује безбедан трезор лозинке за веб локације за веб локације и скенер дизајниран да помогне у откривању слабости у вашој Ви-Фи мрежи.

Аваст Фрее Антивирус такође је један од најопсежнијих АВ програма за оне који желе да се реше шпијунског софтвера. Постоје бесплатне верзије алата за Виндовс, Мац, Андроид и иОС уређаје.

Желите ли још више појачати своју сигурност? Аваст такође нуди Екперт, Адванцед и Комплетну верзију њиховог софтвера који сваки додају више безбедносних функција на ваш рачунар.

АВГ Антивирус Фрее

авг уклањање шпијунског софтвера

Корисници се већ годинама окрећу АВГ Антивирус Фрее ради бесплатног уклањања злонамјерног софтвера и шпијунског софтвера. Више од водећег у индустрији, АВГ је пружио један од најдоследнијих, висококвалитетних алата за уклањање злонамјерног софтвера. АВГ Антивирус Фрее може уклонити већину шпијунског софтвера вашег система, од тројанаца до адваре-а до јунквареа. Овај антивирусни софтвер укључује заштиту у реалном времену, активно блокира несигурне везе, преузимања и прилоге и редовно прима ажурирања дефиниција вируса.

Иако је већ готово комплетан пакет као самостални бесплатни алат, АВГ Антивирус можете проширити за 69,99 УСД годишње. Додавање у годишњу претплату значи да ћете добити сигурне личне мапе које могу помоћи у спречавању губитка рансомваре података, побољшаног ватрозида, додатне детекције и заштите од лажних веб локација и укључене антивирусне верзије за Андроид.

АВГ Антивирус ради са Виндовс КСП и новијим, Андроид 2.2 и новијим, и Мац ОС Кс 10.8 и новијим.

Цомодо Фрее Анти-Малваре БОЦлеан

уклањање шпијунског софтвера

Цомодо брзо постаје име домаћинства у Интернет сигурности. Познат по томе што нуди ССЛ безбедност веб локацијама, Цомодо такође нуди антивирусне софтверске алате и бесплатан алат за уклањање злонамјерног софтвера путем свог бесплатног софтвера БОЦлеан.

БОЦлеан је препун функција које га чине савршеном опцијом за уклањање шпијунског софтвера. Ово укључује заштиту у реалном времену да се спречи зараза будућим малвером и лако уклањање најгорих врста злонамјерног софтвера, укључујући адверски софтвер, тројанске програме и роотките.

Цомодо Фрее Анти-Малваре БОЦлеан лако се надмеће са Аваст-ом. Са потпуно аутоматизованим уклањањем злонамјерног софтвера, бесплатним аутоматским ажурирањима и минималном употребом система, БОЦлеан је нешто „мањи“ програм у поређењу са Авастом само због рада на мање оперативних система. БОЦлеан је дизајниран за рад на Виндовс КСП-у кроз Виндовс 7. Може радити и на Виндовс 8 до 10, али није оптимизован ни за једно.

Адаваре Антивирус Фрее

уклањање шпијунског софтвера

У покушају да држи корак са својим главним слободним ривалима, Адаваре Антивирус Фрее дизајниран је са заштитом у стварном времену, заштитом преузимања и награђиваним алатима за уклањање злонамјерног софтвера. Независна лабораторија за тестирање АВ Цомпаративес доследно награђује Адаваре Антивирус високим оценама за перформансе, откривање датотека и заштиту од злонамјерног софтвера.

Адаваре (раније Лавасофт) Антивирус Фрее може уклонити све стандардне и многе дубоко укоријењене облике шпијунског софтвера, укључујући роотките, тројанце и адваре. Бесплатан за живот, Адаваре такође значајно проширује своју квалитетну услугу за оне којима су потребне неке побољшане функције. Адаваре Про додаје веб заштиту, корисничку подршку, напредни фиревалл и још много тога, док пакет Тотал такође садржи „Дигитал Лоцк“ за заштиту датотека од рансомвареа, а укључује и схреддер датотека и родитељску контролу за филтрирање садржаја..

Адаваре Антивирус Фрее доступан је за кориснике Виндовс-а са оперативним системом Виндовс 7 до 10.

СУПЕРАнтиСпиваре

уклањање шпијунског софтвера

За разлику од неких других опција на листи, СУПЕРАнтиСпиваре има врло циљану сврху. Док су програми попут АВГ и Цомодо дизајнирани да покрију цео ваш систем, СУПЕРАнтиСпиваре испуњава своје име као чисто уклањање шпијунског софтвера.

СУПЕРАнтиСпиваре има бесплатан програм који покрива готово све врсте шпијунског софтвера које можете имати на вашем систему: адваре, тројански програм, кеилоггер, црве, диалере, отмичаре и још много тога. Овај алат за уклањање шпијунског софтвера укључује и пријеко потребну функцију поправка регистра која може помоћи у обнављању ваше интернетске везе у случају да злонамјерни софтвер који инфицира ваш систем уређује ваш регистар и преузме интернетску везу ван мреже.

Уз алат СУПЕРАнтиСпиваре скенер је само за помоћ у уклањању нежељених операција које могу успорити ваш систем.

Ако сте сматрали да је СУПЕРАнтиСпиваре ефикасан, можда ћете желети проширити и на његов увек бесплатни алат помоћу Профессионал верзије софтвера за 29,95 УСД. Професионална верзија више него удвостручује број доступних функција за овај софтвер, додајући заштиту у реалном времену, аутоматске исправке софтвера, планирано скенирање, покретање скенирања и још много тога.

Спибот претраживање и уништавање

уклањање шпијунског софтвера

Дизајниран од много мање компаније од неких врхунских извођача, Спибот је бесплатан алат који заслужује своје место на нашој листи. С бесплатним преузимањем корисници Спибота добит ће алате за скенирање и уклањање злонамјерног софтвера и рооткита, интернетску заштиту како би се избјегло преузимање интернета скривених путем интернета, ограничена заштита од нових вируса у стварном времену и неколико других корисних функција.

Попут онога што Спибот Сеарцх анд Дестрои може да понуди? Попис функција можете надоградити купњом или додатка за дом или професионалног издања програма. Плаћене верзије програма укључују заштиту за све врсте злонамјерног софтвера и шпијунског софтвера, активнија заштита у стварном времену, поправка система (само за професионалне системе), заказивање задатака и још много тога.

Спибот Сеарцх анд Дестрои дизајниран је за рад са Виндовс рачунарима, али укључује и алат за скенирање иПхоне апликација за оне са професионалном верзијом програма.

Фрее Фикер

алате за уклањање шпијунског софтвера

Не би вас кривили да сте окренули нос на Фрее Фикер-у. На крају крајева, сервис се налази на веб локацији која изгледа као да је састављена током кишног поподнева и подсећа на нешто што бисте могли пронаћи на мрежи средином 1990-их. Без обзира на то, Фрее Фикер је редовно ажуриран алат за уклањање шпијунског софтвера који је посебно осмишљен како би вам помогао да уклоните проблематичан шпијунски софтвер и наставите даље са својим животом. Софтвер такође одржава мало присуство у вашем систему уз мало потражње у системским ресурсима.

Фрее Фикер делује на најчешћим типовима шпијунског софтвера који могу заразити ваш систем: адваре, шпијунски софтвер, тројански програми, рооткити, неки вируси и тројански програми. С обзиром да је Фрее Фикер више усмерен на уклањање шпијунског софтвера, недостаје му већина функција које бисте могли да пронађете уз друге опције на овој листи. Због тога то такође значи и да има нижи профил на вашем систему.

Као и многи други програми на овој листи, Фрее Фикер има опцију бесплатни живот који се може проширити опцијом плаћања. Бесплатна верзија програма Фрее Фикер укључује скенирање система за нежељени шпијунски софтвер, алате за уклањање злонамјерног софтвера, интернетску базу података са преко 90.000 датотека и омогућава вам да учитате датотеке за побољшано скенирање вируса. За 9,95 УСД, бесплатно преузимање Фикер-а такође ће добити опцију карантене. Осим ако се не бојите брисања погрешних датотека или немате било какав облик резервне копије података, додатни новац за карантин није нарочито добар посао.

Самосталан Фрее Фикер требао би покрити већину проблема са шпијунским софтвером без потребе за карантином. Програм је доступан само за кориснике Виндовса који користе Виндовс 2000 до Виндовс 10.

Нортон Повер Ерасер

уклањање шпијунског софтвера

Нортон је познат по свом моћном антивирусном софтверу. Заправо, независни лабораториј за тестирање вируса АВ-Тест доследно награђује Нортон Сецурити својим највишим могућим оценама у свим тестираним категоријама. С обзиром на то, чињеница да Нортон пружа потпуно бесплатан алат за уклањање шпијунског софтвера кроз свој Повер Ерасер је благослов.

Како Нортон наводи, њихов Повер Ерасер користи "најагресивнију технологију скенирања компаније". Као такав, програм је осмишљен тако да циља дубоко укоријењени малваре, шпијунски софтвер, криминални софтвер и многе друге ПУП-ове (потенцијално нежељени програми).

Нажалост, Нортон не улази у превише детаља о софтверу и свему што може да уради. То вам чини помало коцку ако се активно бавите значајним проблемом шпијунског софтвера или ако планирате унапред и преузимате програм за уклањање шпијунског софтвера "за сваки случај". Иако генерално можемо препоручити Нортон Повер Ерасер ако ' Потражите алат који садржи више детаља о томе како ће се руковати, једна од осталих опција изнад ће вероватно покрити ваше потребе.

РегРун Реаниматор

регун

Ако користите Виндовс 95 до Виндовс 10, РегРун Реаниматор може вам помоћи да очистите машину заражену шпијунским софтвером. Дизајниран за рад без уплитања вашег тренутног антивирусног софтвера, РегРун Реаниматор посебно циља шпијунски софтвер, малваре, тројанске програме и бројне роотките.

РегРун Реаниматор је бесплатна, али ограничена функција верзија плаћеног РегРун Сецурити Суите-а. За разлику од других опција на нашој листи, РегРун Реаниматор уклања злонамерне програме и шпијунски софтвер на даљину. Корисници шаљу извештај Реаниматора тиму за подршку РегРун-у. Након анализе датотеке, тим за подршку ће за узврат послати датотеку „лек“ која је осмишљена за покретање кроз софтвер Реаниматор и обрисати све шпијунски софтвер или други злонамерни софтвер који може заразити ваш систем.

С обзиром на приступ РегРун даљинског уклањања, ефикасно чишћење шпијунског софтвера са вашег система може трајати много дуже него што је то уобичајено. За многе кориснике ово може бити сат или дан или више. Док РегРун Реаниматор поседује велику похвалу од стране оних који су га користили, то је солидан програм који можда није примерен за све потребе и распоред.

Најбољи алати за уклањање шпијунског софтвера за једнократну употребу

Иако је горе наведена листа садржавала алате за уклањање злонамјерног софтвера који могу покрити све облике злонамјерног софтвера и шпијунског софтвера, следеће три могућности осмишљене су за чишћење само одређених врста шпијунског и безвриједног софтвера који би могли шпијунирати или успорити ваш систем.

Алат за уклањање Битдефендер Адваре-а за ПЦ

уклањање шпијунског софтвера

Дали смо Битдефендер Антивирус Плус савршених 10 у нашем прегледу софтвера. Битдефендер брзо развија позитивну репутацију свог јефтиног антивирусног софтвера. Имајући то на уму, ако је потребно само уклањање рекламног софтвера, алатка за уклањање софтвера Битдефендер за ПЦ можда је права за вас.

Алат за уклањање адвера циља адверски софтвер који може изазвати проблеме у вашем систему. То укључује адвер инсталиран на вашем систему и адваре везан за ваше веб прегледаче, укључујући нежељене траке са алаткама и неугодне додатке за веб претрагу. Алат за уклањање рекламног софтвера Битдефендер користи власнички софтвер компаније како би циљано оглашавао бесплатни корисник. Алат ради на Виндовс КСП и новијим верзијама.

Малваребитес АдвЦлеанер

адвцлеанер

Да не би претјерао са Битдефендером, Малваребитес има и властити алат за чишћење адваре-а. За разлику од Битдефендера, Малваребиес АдвЦлеанер се не уклања само од наметљивих програма адвер-а и алатних трака претраживача, већ циља и потенцијално нежељене програме (ПУП-ове) и отмичаре претраживача..

Потребно више? Малваребитес такође пружа комплетне алате за уклањање и спречавање антивируса за кориснике оперативних система Виндовс, Андроид и Мац.

Алат за уклањање нежељеног софтвера малваребитес

уклањање безвриједног софтвера

Малваребитес одвојено од АдвЦлеанер-а нуди и бесплатан алат за уклањање безвриједног софтвера. Занимљиво је да је овај програм дизајниран за чишћење истих врста програма као и Малваребитес АдвЦлеанер: ПУП-ови и адваре. Међутим, Алат за уклањање безвриједног софтвера специјално је осмишљен да се фокусира на безвриједни софтвер, односно програме који се често инсталирају упоредо са другим програмима и који додају неисправност система. Они су често познати под називом „аутостопири“, који је Јункваре Алат за уклањање направљен да уклони свој рачунар.

Малваребитес Анти-Рооткит

анти рооткит

Ако је ваш систем очишћен, али још увек изгледа да нешто није у реду, можда се рооткити скривају на вашем систему. Рооткити могу бити посебно проблематични и у многим случајевима могу избећи мање темељне алате и скенере за уклањање вируса.

Користећи Малваребитес Анти-Рооткит можда ћете моћи „уклонити“ све нежељене роотките који се још увек крију у вашем систему и дати им ваше приватне податке. Малваребитес овај софтвер посебно идентификује као „Бета“ верзију, што значи да је још увек у развоју и можда неће бити комплетан или испунити очекивања.

Шта је шпијунски софтвер? Како ради шпијунски софтвер?

"Шпијунски софтвер" је већа категорија злонамерног софтвера или вируса који су осмишљени да дискретно заразу систем, прикупе податке о кориснику и пошаљу те податке трећој особи. Информације које краду шпијунски програми могу бити било шта. Међутим, шпијунски софтвер је посебно дизајниран за прикупљање осетљивих информација које трећа страна може користити или продати, као што су корисничка имена и лозинке, бројеви социјалног осигурања, подаци о банкама и кредитним картицама или други осетљиви подаци који се могу користити за превару идентитета..

Будући да је шпијунски софтвер дизајниран да буде неупадљив, често многи корисници који су заражени шпијунским софтвером никада не схвате да је заправо тамо. То је речено, многи облици шпијунског софтвера који се укоријене у систему имају много веће присуство него што се предвиђало, користећи ресурсе система и примјетно успоравање заражених рачунара.

Постоје четири главне категорије шпијунског софтвера:

 • Адваре
 • Тројанци
 • Системски монитори
 • Праћење колачића

Иако је сав шпијунски софтвер недвојбено лоша вијест, не постоји да сви шпијунски програми имају једнак ниво претње. Тројанци, адваре и монитори система (попут кеилоггера) се углавном сматрају најгорим облицима, док се праћење колачића обично сматра крајње непожељним, али не и нужно „вирулентним“ у традиционалном смислу.

Многи корисници рачунара - нарочито корисници Виндовса - вероватно ће бити упознати с обојицом адваре и колачиће. Адваре се често представља или као скочни прозори, додатне алатне траке на веб претраживачу или лажни софтвер дизајниран да изгледа као легитимнији софтвер. Они се могу убацити у било коју врсту нешкодљивог софтвера, али се обично додају другим преузимањима софтвера.

Праћење колачића, међутим, мало је теже избећи. Уобичајени колачићи на веб локацији су текстуалне датотеке које ваш веб претраживач креира сваки пут када посетите веб локацију. Ове датотеке могу да садрже различите врсте информација о томе како комуницирате са веб локацијама, укључујући чување сесија на тој веб локацији како не бисте морали поново да уносите своје податке за пријаву. Оно што је важно, нормалне колачиће креира и користи само свака појединачна веб локација коју посећујете.

Међутим, неки колачићи дизајнирани су тако да не само биљеже оно што радите на било којој веб страници, већ прате ваше активности прегледавања на свим осталим веб локацијама које посјетите. Као такви, праћење (или трајни) колачићи ће вас пратити по вебу и прикупљати информације о ономе што радите на мрежи. Ови колачићи обично нису вирулентни и обично не покушавају да прикупе веома осетљиве информације. Уместо тога, они су чешће дизајнирани да бележе ваше навике прегледавања како би се испоручиле циљане рекламе.

Повезан: Како се придржавати закона о колачићима и поштовати приватност посетилаца ваше веб странице

У међувремену, "тројанци" су помало генерички израз за сваки вирус који је осмишљен тако да се скрива као безопасан програм. Тројанови нарочито не копирају на рачунару. И заиста, многе врсте вируса могу се сматрати тројанима, све док се уклапају у главне критеријуме. Много је тројанаца не шпијунски софтвер. Компанија за рачунарску сигурност Малваребитес пружа детаљно уписивање не само онога што нешто чини тројанским вирусом, већ и многих врста тројана.

„Монитори система“ могу бити у многим облицима. Кеилоггер-и, који бележе све информације које унесете путем тастатуре, спадају у најпознатије. Међутим, постоје и други који могу огледало свих ваших рачунарских активности и те информације послати трећим лицима. Неки могу графички копирати све што ваш рачунар ради у реалном времену. То су, међутим, реткост и можда не представљају велику забринутост.

Уопштено, већина шпијунског софтвера може бити блокирана коришћењем антивирусног софтвера са заштитом у реалном времену. Већина програма за уклањање шпијунског софтвера нуде плаћене верзије софтвера, док се многи висококвалитетни, потпуни антивирусни софтверски програми могу набавити за ниску цену.

За више, погледајте следећа упутства:

Најбољи провајдери антивируса

Најбољи антивирус за Мац

„Инфекција злонамерним софтвером“ од стране Блогтрепреур-а лиценцирана под ЦЦ-ом од 2.0

Можда ће вам се свидјети и ВПНВПН протоколи који су објаснили и упоредили статистике ВПНВПН: Који нам бројеви говоре о краткој историји владиног надзора и шпијунирања ВПНсВПНА и како нарушава вашу приватностВПНКако конфигурирати паметни ДНС проки сервис на ДД-ВРТ рутеру

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =

Adblock
detector