Къде са законни VPN и къде са забранени?

Карта на света, която да покаже къде са законни VPN.

Виртуалните частни мрежи (VPN) стават все по-популярни по целия свят. Тъй като те криптират интернет трафика и маскират IP адреса на потребителя, те са идеални за деблокиране на съдържание и подобряване на поверителността. Разбира се, въпреки че предлагат положителни аспекти за потребителите, не всеки ще бъде доволен от широкото използване на VPN мрежи. Всъщност те търпят справедливия си дял от спорове.

VPN се използват по различни причини. Те могат да бъдат използвани от компании, които искат да засилят информационната сигурност, или от лица и семейства, защитаващи своята поверителност онлайн. Освен това естеството на VPN означава, че те могат да бъдат използвани за деблокиране на гео ограничени сайтове. Това е полезно в страни, където сайтовете за социални медии като SnapChat, Instagram и Facebook са забранени. Това също означава, че те могат да предоставят достъп до специфични за географските версии на стрийминг сайтове като Netflix.

Въпреки че VPN могат да предложат множество предимства, хората често се колебаят относно опасенията, че използването им може да не е законно. В по-голямата си част обаче са напълно законни и наистина безопасни за употреба. Казваме в по-голямата си част, защото някои страни са притиснали използването на VPN, като правят предоставянето на тези услуги незаконно, блокират сайтовете на VPN доставчици или други ограничителни средства.

Въпреки че малко страни са взели позиция срещу VPN, вероятно е само въпрос на време, преди повече да последват примера. Ограничаването на достъпа до VPN често върви ръка за ръка с изключителна държавна цензура, каквато се наблюдава в Китай и Русия. Следователно наблюдението на цялостния подход на всяко правителство за защита на цифровите права на неговите граждани може да предложи улики за това, което може да видим в бъдеще.

В тази статия ще разкрием позицията на всяка страна към използването на VPN. За всеки от тях ще предоставим и преглед на онлайн цензурата или ограниченията, наложени от правителството или други страни.

Contents

А

Афганистан ✔

В Афганистан, въпреки че интернет потребителите представляват малка част от населението, VPN са популярни сред тях, отчасти поради блокирането на много сайтове. Въпреки че правителството е строго по отношение на сайтове като тези, свързани с хазарт и алкохол, използването на VPN е законно.

Албания ✔

В Албания свободата на словото и пресата на гражданите са защитени от конституцията. Интернет в Албания не е обект на цензура от правителството и VPN са законни в страната. Наскоро албански регистратор на домейни направи новината за блокиране на спорен неонацистки сайт, но няма намеса, че правителството е замесено и е чисто решение на компанията.

Алжир ✔

Алжир има история на своите сайтове за блокиране на правителството, включително тези с определено политическо съдържание и сайтове в социалните медии. Освен това, интернет доставчиците са длъжни да наблюдават онлайн съдържание и жителите могат да бъдат изправени срещу наказателни обвинения за публикуване или разрешаване на публикуването на определено съдържание. Въпреки това VPN-ите са законни в Алжир.

Андора ✔

Според доклада за защита на човешките права на Андора за 2016 г. „Правителството не е ограничило или нарушило достъпа до интернет или цензуриране на онлайн съдържание и няма достоверни доклади, че правителството следи частните онлайн комуникации без подходяща правна власт.“ Андора предоставя на своите граждани без цензура използване на интернет и няма забрани за VPN.

Ангола ✔

Използването на VPN е законно в Ангола, въпреки че страната има история на интернет цензура. През ноември 2016 г. анголският президент беше оповестяван много силно след социалните медии. Той прие противоречивия закон за печата, който мнозина твърдят, че представлява сериозна заплаха за свободата на словото.

Антигуа и Барбуда ✔

Гражданите на Антигуа и Барбуда могат да се ползват без ограничения в интернет и няма забрана за използване на VPN.

Аржентина ✔

Използването на VPN мрежи в Аржентина е законно и макар да има предложени закони, позволяващи онлайн цензура, те все още не са въведени..

Армения ✔

Използването на VPN е законно в Армения, но има опасения около филтрирането в интернет. Има съобщения и за това, че някои сайтове са блокирани от правителството по време на политически вълнения.

Аруба ✔

Гражданите на Аруба могат да използват интернет без ограничения, а VPN мрежите са законни в страната.

Австралия ✔

Въпреки че може да смятате Австралия за по-малко твърда държава по отношение на цензурата, на нейното правителство е позволено в действителност да блокира достъпа до определени сайтове, включително тези, използвани за торент. Освен това телекомуникационните компании са длъжни да записват потребителски данни, като имейл и метаданни за местоположение. Като такива, VPN мрежите са все по-популярни в страната и наистина са легални.

Австрия ✔

Използването на VPN в Австрия е законно, а нейната конституция гарантира свободата на словото и пресата на гражданите.

Азербайджан ✔

Известно е, че правителството на Азербайджан арестува и наказва активисти. Те също прилагат цензура в интернет, включително сайтове за социални медии и независими информационни бюлетини. Въпреки това няма съобщения за незаконно използване на VPN.

B

Бахамски острови, ✔

VPN мрежите са законни на Бахамските острови. Има съобщения обаче, че правителството се опитва да въведе цензура.

Бахрейн ✔

VPN мрежите са легални в Бахрейн, въпреки че в страната има интернет цензура. Миналата година правителството централизира ограничителните си правомощия в рамките на регулаторния орган по далекосъобщенията (TRA). Това означава, че TRA има пълен контрол върху система за блокиране на уебсайтове, която трябва да се използва от всички телекомуникационни компании.

Бангладеш ✔

Използването на VPN мрежи в Бангладеш е законно. Правителството на страната обаче забрани някои сайтове в миналото, включително сайтове за социални медии като Facebook. Известно е също, че напълно се изключва интернет, както „по грешка“, така и нарочно.

Барбадос ✔

Гражданите на Барбадос ползват интернет без ограничения и използването на VPN е законно.

Беларус ❌ ✔

Беларус е едно от малкото правителства, които се опитаха да ограничат използването на VPN. Всъщност страната забрани всяка технология, която анонимно използва интернет. Въпреки че не са точно незаконни, VPN, заедно с Tor, са добавени в списъка на сайтове с ограничен достъп. През 2015 г. бе обявено, че Tor ще бъде блокиран и изглежда, че блокът действително влезе в сила в края на 2016 г. Въпреки че е намръщен и потребителите могат да се сблъскат с глоби, ако бъдат хванати, използването на VPN все още остава популярно в страната.

Белгия ✔

Използването на VPN в Белгия е законно. Има обаче случаи на интернет цензура.

Белиз ✔

Белиз също беше обект на новини около интернет ограниченията, включително правителството блокира VoIP за определен период от време. Използването на VPN мрежи обаче е законно.

Бенин ✔

Гражданите на Бенин могат да използват интернет без ограничения и използването на VPN мрежи тук е законно.

Бутан ✔

Използването на VPN е законно в Бутан. Правителството обаче налага ограничения върху съдържанието, което противоречи на моралните му убеждения.

Боливия ✔

Въпреки че използването на VPN е законно в тяхната страна, боливийците изпитват цензура, особено що се отнася до пресата и социалните медии.

Босна и Херцеговина ✔

Правителството на Босна и Херцеговина се опита да инкриминира определени дейности в социалните медии, но в момента няма действителна интернет цензура. Използването на VPN е законно тук.

Ботсвана ✔

Гражданите на Ботсвана могат да ползват интернет без ограничения и използването на VPN е законно.

Бразилия ✔

Въпреки че VPN са законни в Бразилия, има проблем с интернет цензурата в страната. Правителството се опита да въведе редица ограничения през 2016 г. Имаше и временната забрана на WhatsApp от 2015 г., въпреки че решението, което доведе до това, беше бързо отменено..

Бруней ✔

Що се отнася до използването на интернет, гражданите на Бруней са били обект на правителствен мониторинг. Има съобщения и за случаи на обвинения, повдигнати в резултат на публикации в социалните медии. Използването на VPN мрежи обаче е законно.

България ✔

Докато VPN са законни в България, правителството търси по-голям контрол върху използването на интернет. В момента той също следи онлайн активността, като изисква доставчиците на интернет услуги да предоставят достъп в реално време до интернет трафик.

Буркина Фасо ✔

Използването на интернет не е много разпространено в Буркина Фасо, но е неограничено. Използването на VPN е законно в тази страна.

Бурунди ✔

Бурунди е друга страна, в която само малка част от населението всъщност използва интернет. Потребителите обаче са обект на цензура и в миналото са имали платформи за чат в социалните медии като WhatsApp, забранени по време на вълнения. Използването на VPN тук е законно.

° С

Камбоджа ✔

VPN мрежите също са легални в Камбоджа, но страната има минало, свързано с интернет мониторинг и цензура. Правителството на Камбоджа активно следи онлайн дейностите, като потиска свободата на словото. Има много случаи, в които членове на опозицията са били арестувани за публикации в социалните медии.

Камерун ✔

Камерун също има история на спорове в интернет. През тази година има многократни прекъсвания, в които участват англофонните райони на страната, което засяга около една пета от населението на страната. Освен че организира тези политически мотивирани затъмнения, камерунското правителство също активно проповядва срещу социалните медии с един контролиран от правителството вестник, Камерун Трибун, заявявайки, че социалните медии „бързо се превръщат в заплаха за мира и секретен инструмент за манипулиране…“ Камерунците обаче могат да използват VPN-та законно.

Канада ✔

Въпреки че Канада се смята за една от най-свободните страни в света, тя има някои незавидни закони, свързани със запазването на данни, масовото наблюдение и неутралността на мрежата. Използването на VPN мрежи в Канада е законно, въпреки че в миналото се говори за планове за блокирането им. Този разговор беше допълнително подхранван от обаждания от телекомуникационни гиганти като Роджърс.

Кабо Верде ✔

Гражданите на Кабо Верде се радват на неограничен достъп до интернет и използването на VPN мрежи е законно тук.

Централноафриканска република ✔

Използването на VPN е законно в Централноафриканската република. Страната обаче е известна с цензурата на гражданите, по-специално с забраната на текстови съобщения в период на вълнения.

Чад ✔

Що се отнася до използването на интернет, гражданите на Чад се наблюдават и ограничават от тяхното правителство. Мониторингът става особено разпространен по време на избори и се отчита пълно спиране на интернет. Използването на VPN обаче е законно.

Чили ✔

Въпреки че VPN са законни в Чили, гражданите са били обект на интернет мониторинг в миналото. Освен това законите за запазване на данни в страната прогресират, но тяхната двусмисленост предизвика постоянна критика.

Китай ❌

С пълната сила на „Great Firewall“ в Китай VPN мрежите стават изключително популярни сред жителите и посетителите. Защитната стена блокира много популярни уебсайтове, включително Google, Facebook и YouTube. За да подкрепи движението, правителството сериозно разруши VPN, блокирайки уебсайтовете на доставчиците. Това обаче не винаги пречи на хората действително да използват VPN, тъй като не е задължително да имате достъп до уебсайта за VPN, за да използвате някое от родните си приложения. В Китай също се съобщава, че използва Deep Packet Inspection (DPI) за откриване и блокиране на VPN трафик. Въпреки това, някои VPN мрежи могат да използват превъзходна технология за прикриване, за да избегнат откриването. Междувременно използването на VPN не е напълно незаконно, но има избрани случаи на арестуване и осъждане на доставчици на VPN. През 2017 г. VPN приложенията бяха премахнати от China Apple App Store по искане на правителството.

Колумбия ✔

Гражданите на Колумбия могат законно да използват VPN и се ползват предимно с неограничен достъп до интернет. Въпреки че в миналото има съобщения за онлайн мониторинг от американското правителство. Колумбийското правителство също е в новините за регулации, свързани с биткойн и други криптовалути. Въпреки че забрани Bitcoin в началото на 2017 г., оттогава тя отмени забраната и вместо това налага данъци върху печалбите от инвестиции в Bitcoin.

Коморски острови ✔

Жителите на Коморски острови имат нецензуриран достъп до интернет и използването на VPN мрежи в тази страна е законно.

Конго, Демократична република на ✔

VPN мрежите все още са легални в Демократична република Конго. В миналото обаче има много доклади относно интернет цензурата, включително политически мотивирани спиране на интернет. Един от най-новите доклади говори за правителствена поръчка за блокиране на качването на изображения в социалните медии.

Конго, Република ✔

Известно е, че гражданите на Република Конго са изправени пред цензура и дори е известно, че правителството напълно го закрива. Въпреки това използването на VPN мрежи все още е законно.

Коста Рика ✔

VPN мрежите също са легални в Коста Рика, въпреки че в страната се наблюдават известни спорове около законите за свобода на интернет.

Кот д'Ивоар ✔

Жителите на Кот д'Ивоар се ползват с неограничен достъп до интернет и могат законно да използват VPN мрежи.

Хърватия ✔

VPN мрежите са разрешени в Хърватия и гражданите могат да използват интернет без никакви цензурни въпроси.

Куба ✔

Кубинското правителство е известно с налагането на строга цензура при използването на интернет, главно във връзка с блокирането на уебсайтове, които смята за критични към революцията. VPN мрежите обаче остават законни.

Кюрасао ✔

Въпреки че свободата на печата е поставена под въпрос в Кюрасао, няма съобщения за онлайн цензура. Използването на VPN тук е законно.

Кипър ✔

Кипърското правителство не налага никаква цензура върху използването на интернет и VPN-ите са законни тук.

Чехия ✔

VPN мрежите са разрешени и в Чешката република. Въпреки че жителите са най-слабо ограничените потребители в интернет, правителството предприе стъпки да се опита да упражнява повече контрол. През 2016 г. той се опита да въведе система, която да изисква потребителите да имат свой уникален интернет идентификатор, въпреки че това предложение беше посрещнато с много протест.

д

Дания ✔

Правителството в Дания има възможност да налага онлайн цензура в определени случаи. Освен това по погрешка е блокирал сайтове, включително Google и Facebook в миналото. В Дания обаче VPN мрежите са законни.

Джибути ✔

Използването на VPN е законно в Джибути, но неговите граждани не се ползват точно от неограниченото използване на интернет. Всички те се обслужват от един държавен доставчик. Това означава липса на поверителност, както и високи цени.

Доминика ✔

Жителите на Доминика не изпитват цензура, когато става въпрос за интернет и VPN мрежите са законни тук.

Доминиканска република ✔

Използването на VPN е законно в Доминиканската република и нейните граждани се ползват с неограничен достъп до интернет.

E

Еквадор ✔

Еквадор има история на спорове по интернет по отношение на правителството, което незаконно ограничава достъпа до определени сайтове. Но VPN са законни в тази страна.

Египет ✔

Използването на VPN в Египет е законно, въпреки че страната има добре разгласена история на случаи, при които са нарушени правата на гражданите на печата. Що се отнася до използването на интернет, правителството наскоро блокира VoIP услуги за приложения като FaceTime и Skype.

Ел Салвадор ✔

Салвадор често е бил в новините по въпроси, свързани със свободата на информацията, но не е имало солидни съобщения за онлайн цензура. Използването на VPN мрежи в страната все още е законно.

Екваториална Гвинея ✔

Жителите на Екваториална Гвинея могат законно да използват VPN. Правителството на тази страна обаче е прословуто по въпросите, свързани със свободата на печата на гражданите.

Еритрея ✔

Еритрея е друга държава, известна със своята цензура. Въпреки това, при толкова нисък процент от населението, което има достъп до интернет, това не е среда, върху която правителството налага много контрол. Засега използването на VPN е законно.

Естония ✔

Естония, от друга страна, е известна с това, че е свободна държава и всъщност оглави индекса на свободата в мрежата 2016. Както се очакваше, използването на VPN в Естония е законно.

Етиопия ✔

VPN мрежите са разрешени в Етиопия, въпреки че е трудно да се повярва, че ще остане по този начин, имайки предвид историята на страната с цензура. Етиопското правителство действително превърна използването на VoIP услуги в престъпление с присъда до пет години затвор.

F

Фиджи ✔

Гражданите на Фиджи могат да се ползват с неограничен достъп до интернет и могат законно да използват VPN.

Финландия ✔

Макар че използването на VPN тук е законно, финландското правителство има малко история с интернет цензура, а именно инициатива за филтрирано безпроблемно действие, която предизвика повече от малко противоречия.

Франция ✔

Френското правителство може активно да наблюдава използването на интернет с основна цел предотвратяване на тероризма и свързаните с него престъпления. Неотдавнашен законопроект за борба с тероризма служи за засилване на правомощията за надзор от страна на полицията. Що се отнася до цензурата, правителството блокира хиляди уебсайтове миналата година. Известно е обаче също така, че енергично защитават личния живот на своите граждани, включително налагане на голяма глоба на Facebook за начина, по който проследяват данните на потребителите. Използването на VPN във Франция е законно.

G

Габон ✔

Гражданите на Габон могат законно да използват VPN, но не са толкова безплатни, когато става дума за общо използване на интернет. Освен временното спиране и постоянното блокиране на сайтове като Twitter, правителството дори наложи интернет комендант, така че жителите да могат да сърфират в мрежата 12 часа през деня, а не през нощта.

Гамбия ✔

Известно е, че Гамбия ограничава достъпа до интернет, а именно по време на изборите. Използването на VPN мрежи обаче тук е законно.

Грузия ✔

Използването на VPN е законно в Грузия. Въпреки това, страната върви напред-назад, когато става дума за общ мониторинг и цензура. В миналото имаше много сива зона по отношение на това колко внимателно се наблюдава интернет активността и от кого. Наскоро обаче беше приет закон, който гарантира повишена поверителност на потребителите.

Германия ✔

Германия видя справедливия си дял на противоречия по отношение на правителството и интернет. В резултат на намерението да се цензурират социалните медии, има много реакции от страна на защитниците на личния живот. Като се има предвид, използването на VPN в Германия е законно.

Гана ✔

VPN мрежата е законна за използване в Гана и това е признато за една от най-напредничавите африкански държави по отношение на свободата и демокрацията. Тази страна обаче не е пискливо чиста; скорошно политически мотивирано спиране на социалните медии срещна много съпротива.

Гърция ✔

Има съобщения, че правителството на Гърция се опитва да наложи интернет цензура чрез блокиране на сайтове. Въпреки това използването на VPN в Гърция е законно.

Гренада ✔

VPN мрежата може да се използва законно в Гренада, въпреки че нейните граждани са били подложени на ограничения, когато става въпрос за онлайн дейности. Например един вече несъществуващ закон означаваше, че хората могат да бъдат глобени сериозно за обида на някого онлайн.

Гватемала ✔

Гватемала не е известна със своята свобода на словото и е малко вероятно гражданите на тази страна да се радват на много поверителност онлайн. Използването на VPN в Гватемала обаче е законно.

Гвинея ✔

Жителите на Гвинея получават неограничен достъп до интернет и могат законно да използват VPN.

Гвинея-Бисау ✔

VPN мрежите могат да бъдат законно използвани в Гвинея-Бисау, където гражданите също могат да използват интернет без ограничение.

Гвиана ✔

Интернет в Гвиана не е цензуриран или ограничен от правителството, а VPN мрежите са законни тук.

Н

Хаити ✔

Използването на VPN е законно в Хаити, където гражданите не трябва да се притесняват от цензурата, когато става дума за използване на интернет.

Хондурас ✔

Използването на VPN в Хондурас е законно, въпреки че използването на интернет през миналото е било контролирано от правителството.

Унгария ✔

Унгария има история на цензура под различни форми. През годините са регистрирани множество случаи на цензура на медиите, а наскоро правителството се опита да наложи закон, забраняващ криптирането от край до край. Гражданите на Унгария обаче могат законно да използват VPN.

аз

Исландия ✔

Исландия е известна с липсата на цензура като цяло и това наистина важи и за използването на интернет. Както се очаква, VPN са законни в Исландия.

Индия ✔

Използването на VPN е законно в Индия, въпреки че има редовни ограничения, налагани на потребителите на интернет. Правителството е в състояние просто да помоли доставчиците да преминат офлайн и прекъсванията в определени области са често срещани, особено по време на протести.

Индонезия ✔

Гражданите на Индонезия също изпитват цензура, когато става дума за използване на интернет, като правителството блокира определени сайтове като Reddit, Vimeo и Netflix. Но VPN са законни в страната.

Иран ❌ ✔

VPN са законни в Иран, но с много голямо предупреждение. Хората могат да се регистрират само при доставчик на VPN, който е регистриран и одобрен от правителството. Тъй като една от основните причини за използване на VPN е достъпът до блокирани от правителството сайтове като YouTube, Twitter и Facebook, тогава това предупреждение прави одобрените от правителството VPN-и безполезни за мнозина. Използването на вида VPN, който би бил полезен за повечето хора, не е законно и носи наказание от 91 дни до една година в затвора. Като се има предвид, арестите са рядкост, тъй като се съобщава, че правителството е по-малко загрижено за хората, които имат достъп до сайтове като Facebook и са по-заинтересовани да използват закона за VPN за преследване на потребители, противопоставящи се на самото правителство.

Ирак ❌

Използването на интернет в Ирак е силно ограничено. Правителството блокира сайтове за социални медии, чат приложения и др. VPN мрежите не са имунизирани срещу тези ограничения и използването им е забранено, за да се предотврати манипулирането на ISIS от социалните медии.

Ирландия ✔

Използването на VPN е законно в Ирландия, въпреки че жителите изпитват известна цензура, когато става дума за общо използване на интернет.

Израел ✔

Използването на интернет в Израел беше предимно без цензура в миналото, но някои уебсайтове и подбудни или омразни публикации в социалните медии бяха блокирани. Наскоро беше приет закон, който ще позволи на правителството да блокира повече уебсайтове, за да помогне в борбата с престъпността. Използването на VPN тук е законно.

Италия ✔

VPN мрежите са законни в Италия и гражданите на страната се ползват от свобода, когато става въпрос за общо използване на интернет.

J

Ямайка ✔

Жителите на Ямайка могат да имат достъп до интернет без правителствено ограничение и могат законно да използват VPN.

Япония ✔

Използването на VPN мрежи в Япония е законно, а интернет като цяло е без ограничения. С промяната на обществените нагласи обаче може да има промени в хоризонта по отношение на цензурата.

Йордания ✔

Йорданското правителство цензурира някакво интернет съдържание. Това е най-разпространено около политическите въпроси, но един скорошен доклад подчерта цензурата на ЛГБТ хората в Йордания. Въпреки това използването на VPN мрежи все още е законно.

K

Казахстан ✔

VPN мрежите са разрешени в Казахстан, въпреки че е известно, че правителството на страната налага налагането на цензура на общото използване на интернет. Съвсем наскоро имаше съобщения за репресия в социалните медии, насочени срещу активисти за човешки права.

Кения ✔

Кения е известна с липсата на цензура и свободата в интернет не се различава. Използването на VPN тук е законно.

Кирибати ✔

Гражданите на Кирибати могат законно да използват VPN и да се ползват неограничен достъп до интернет.

Косово ✔

Жителите на Косово с право внимават към личния си живот, когато става въпрос за интернет. Тяхното правителство има достъп до всички данни за електронна комуникация в резултат на законите им за прихващане на далекосъобщения. Въпреки това VPN-ите са законни.

Кувейт ✔

В Кувейт са разрешени VPN мрежи, въпреки че гражданите на страната изпитват цензура, свързана с използването на интернет. По-специално, нейният закон за киберпрестъпността се тълкува като ограничаване на свободата на изразяване.

Киргизстан ✔

Киргизстан е известен с цензурата си, особено що се отнася до политиката и журналистиката. Като се казва, VPN мрежите все още са законни в страната.

L

Лаос ✔

Жителите на Лаос могат законно да използват VPN, въпреки че цензурата е разпространена, особено когато става въпрос за интернет. Гражданите на Лаос дори не са имунизирани, когато напускат страната. Според един доклад трима граждани на Лаос са арестувани и публично се извиняват за създаването на антиправителствени публикации в социалните медии, докато живеят в Тайланд.

Латвия ✔

Латвия е известна с това, че е много свободна страна и това обхваща използването на интернет за своите граждани. Както се очаква, тук VPN са законни.

Ливан ✔

От друга страна, Ливан е известен с цензурата си, включително тази, свързана с използването на интернет. Веднъж правителството се опита да направи VoIP незаконно, но този ход бе посрещнат с огромна съпротива. Въпреки това VPN мрежите все още са легални в Ливан.

Лесото ✔

Ниският дял на жителите на Лесото, които използват интернет, го правят без цензура. Те могат законно да използват и VPN.

Либерия ✔

Въпреки че използването на VPN е законно в Либерия, жителите тук преживяват цензура и наблюдение. Освен това поради случаите на цензура свободата на печата се счита за ограничена в страната.

Либия ✔

Имаше различни доклади от Либия, които обвиняват правителството в интернет ограничения и намеса. В страната обаче няма забрана за VPN мрежи.

Лихтенщайн ✔

Използването на VPN от жителите на Лихтенщайн е разрешено, а страната е известна с липсата на цензура.

Литва ✔

Като цяло жителите на Литва могат да се ползват свободно от интернет. Има обаче няколко случая, които могат да се тълкуват като цензура, като например регулирането на сайтовете за онлайн хазарт. Като се има предвид, използването на VPN е законно тук.

Люксембург ✔

Гражданите на Люксембург могат законно да използват VPN и достъп до интернет без ограничение.

М

Македония ✔

Жителите на Македония имат право да използват VPN и могат да имат достъп до интернет, без правителството да налага цензура.

Мадагаскар ✔

Правителството на Мадагаскар все още не е ограничило интернет, въпреки че страната не е без цензура на медиите. Използването на VPN тук е законно.

Малави ✔

Използването на VPN е разрешено в Малави, а общото използване на интернет е без ограничения.

Малайзия ✔

Малайзия е съобщавала новините в миналото по въпросите с интернет цензурата, най-вече по време на корупционен скандал с участието на министър-председателя. Има съобщения и за случаи на арестуване на блогъри и потребители на социални медии за разпространение на противоречиви мнения. Жителите обаче все още могат законно да използват VPN-та тук.

Малдивите, The ✔

Използването на VPN мрежи на Малдивите е законно, въпреки че гражданите на страната изпитват интернет цензура. По-конкретно, правителството е известно, че блокира сайтове за дисиденти и антиислям.

Мали ✔

Потребителите на интернет в Мали могат да се ползват с неограничен достъп и използването на VPN мрежи тук е законно.

Малта ✔

Гражданите на Малта имат право да използват VPN. Съществуват обаче опасения относно цензурата на интернет като цяло. Някои агенции твърдят, че новите закони за медиите надхвърлят цензурата, докато правителството отрича това да е така.

Маршаловите острови ✔

Няма история жителите на Маршаловите острови да изпитват ограничения в интернет и използването на VPN тук е законно.

Мавритания ✔

Докато VPN все още са легални в Мавритания, страната има мрачно минало, когато става дума за интернет цензура. Има съобщения за инциденти, които правителството пренебрегва цифровите права и се смята, че законите за киберпрестъпността карат пресата да самоцензурира информацията си.

Мавриций ✔

Правителството на Маврикия понякога налага ограничения в интернет, включително филтриране на вредно или незаконно съдържание. Изглежда обаче няма скорошни доклади, които да сочат, че цензурата продължава. Нещо повече, използването на VPN в Мавриций е законно.

Мексико ✔

Гражданите на Мексико имат право да използват VPN и да се ползват с неограничен достъп до интернет. Това обаче може да е временно, тъй като в миналото е имало ходове в опит да се приемат закони за надзор.

Микронезия ✔

Жителите на Микронезия имат достъп до безцензуриран интернет и могат законно да използват VPN.

Молдова ✔

В Молдова има интензивна интернет цензура, въпреки че използването остава най-вече неограничено. Също така използването на VPN е законно тук.

Монако ✔

Жителите на Монако могат законно да използват VPN мрежи и да имат неограничен достъп до интернет.

Монголия ✔

Монголия е известна с широко разпространената интернет цензура, включваща дълъг списък с думи, които са забранени. Въпреки това използването на VPN мрежи тук е законно.

Черна гора ✔

Въпреки че VPN са законни в Черна гора, страната има история на ограниченията в интернет, включително блокиране на приложението WhatsApp за съобщения по време на избори.

Мароко ✔

Мароко забрани много популярни методи за онлайн комуникация, включително платформи като Skype и Facebook Messenger. Независимо от това, VPN мрежите са законни тук.

Мозамбик ✔

Гражданите на Мозамбик могат законно да използват VPN мрежи и е вероятно те да искат. Тъй като правителството шпионира всичко - от телефонни обаждания до съобщения на платформата за чат, VPN може да е единственото нещо, което може да помогне.

Мианмар ✔

Мианмар наистина има история на интернет цензура, но изглежда правителството става по-малко рестриктивно с течение на времето. Нещо повече, използването на VPN мрежи в Мианмар е законно.

н

Намибия ✔

Жителите на Намибия могат легално да използват VPN и имат достъп до нецензуриран интернет.

Науру ✔

Науру бе в новините за налагане на интернет ограничения, като забрана на определени сайтове в социалните медии. Но VPN са законни в страната.

Непал ✔

Гражданите на Непал имат право да използват VPN и могат да имат достъп до интернет в по-голямата си част. Има обаче история на затъмнения и филтриране на съдържание и правителството даде да се разбере, че иска да цензурира онлайн активността.

Холандия ✔

Нидерландското правителство не налага ограничения в интернет и VPN мрежите са законни за използване.

Нова Зеландия ✔

На жителите на Нова Зеландия е разрешено да използват VPN, въпреки че тяхната онлайн активност подлежи на наблюдение от страна на правителството.

Никарагуа ✔

Правителството на Никарагуа не изрично наблюдава или ограничава онлайн дейностите. Използването на VPN тук е законно.

Нигер ✔

Гражданите на Нигер могат законно да използват VPN, а малката част от населението, което използва интернет, може да го прави без ограничения.

Нигерия ✔

Нигерия е в центъра на противоречията, когато става въпрос за интернет цензура, включваща социални медии. Използването на VPN мрежи обаче тук е законно.

Северна Корея ❌ ✔

Северна Корея е известна със своята цензура, като правителството блокира достъпа до множество сайтове в социалните медии. Вместо интернет, гражданите на страната имат достъп само до „Kwangmyong”, национален интранет. Северна Корея също забрани на своите дипломати да имат достъп до интернет, докато са в чужбина. Посетителите в страната могат да имат достъп до интернет чрез 3G, но не могат да използват VPN. Що се отнася до VPN, не е ясно ясно дали те са законни или не. Някои доклади посочват, че те са незаконни, докато други предполагат, че някои доставчици са разрешени.

Норвегия ✔

Норвежките граждани могат законно да използват VPN и могат да имат достъп до интернет, без да се притесняват от държавната цензура или ограничения.

О

Оман ❌ ✔

Въпреки че всъщност не е незаконно използването им, много VPN (тези, които не са санкционирани от правителството) са блокирани в Оман и това е от 2010 г. Това не е всичко толкова изненадващо, тъй като правителството силно цензурира интернет и публикува „Наръчник за интернет услуги „детайлизиране на възможните престъпни онлайн дейности. Освен това не е необичайно да се чуват арести на блогъри и активисти, които са изразили противоречиви мнения в интернет. Основната употреба за VPN в страната е заобикаляне на забраната за VoIP услуги като Skype и WhatsApp и достъп до гео ограничено съдържание, като например различни библиотеки на Netflix.

Свързано: Как да блог анонимно.

P

Пакистан ✔

Пакистанското правителство блокира за кратко потребителите на достъп до редица популярни сайтове в миналото, като YouTube и Quora. Освен това той силно филтрира съдържание, което означава, че използването като цяло е доста ограничено. Като се казва, VPN все още са законни в Пакистан.

Палау ✔

Жителите на Палау могат законно да използват VPN и могат да ползват интернет без ограничение.

Палестина, of

Палестина има история на интернет цензура от правителството си, като някои уебсайтове са блокирани или затворени. Съвсем наскоро имаше съобщения за 11 новинарски сайта, които са цензурирани поради политически мотиви. Жителите обаче имат право да използват VPN.

Панама ✔

Гражданите на Панама могат законно да използват VPN мрежи и да се ползват с неограничен достъп до интернет.

Папуа Нова Гвинея ✔

В Папуа Нова Гвинея има доклади, които предполагат, че новите закони за киберпрестъпността означават, че цензурата в интернет от страна на правителството е на хоризонта. Въпреки това използването на VPN е законно.

Парагвай ✔

VPN мрежите са законни за използване в Парагвай и гражданите му имат достъп до нецензуриран интернет.

Перу ✔

Перуанците също се радват на неограничен достъп до интернет и могат законно да използват VPN.

Филипини ✔

Правителството на Филипините засега се въздържа от налагане на цензура, свързана с използването на интернет и позволява използването на VPN.

Полша ✔

Полските граждани имат законно право да използват VPN мрежи, въпреки че има някои въпроси относно ограниченията на общото използване на интернет. Доскоро имаше малко цензура или мониторинг. Скорошните закони обаче означават, че правителството може да следи отблизо онлайн активността, причинявайки обратна реакция от страна на гражданите и правозащитните групи.

Португалия ✔

В Португалия няма интернет цензура и VPN-ите са законни.

Q

Катар ✔

Използването на VPN мрежи в Катар е законно, въпреки че гражданите на тази страна изпитват цензура. Въпреки че правителството не се включва пряко, доставчиците на интернет услуги се инструктират да блокират определени сайтове, като например тези с нецензурно съдържание.

R

Румъния ✔

Румъния е в новините за своите закони срещу уебсайтове за хазартни игри, които може да се използват за по-широко разпространена цензура. Използването на VPN мрежи обаче тук е законно.

Русия ❌

Ако четете за VPN, вие без съмнение се натъквате на новини за руската VPN забрана, която бе въведена през ноември 2017 г. Докато тази забрана, която има за цел да „предотврати разпространението на екстремистки материали и идеи“, блокира VPN уебсайтовете , всъщност не блокира VPN трафик. Този ход идва в момент, когато свободата онлайн в Русия бързо се влошава и все повече хора търсят VPN услуги за достъп до ограничено съдържание. Въпреки това, уловените могат да се наложат с глоби до 700 000 рубли (10 867 долара) за доставчика и 300 000 рубли (4 657 долара) за потребителя. Въпреки че VPN са забранени, някои доставчици все още работят със сървъри в страната. През март 2019 г. обаче руското правителство поиска достъп до сървъри, разположени в страната. Това доведе до това, че някои доставчици като NordVPN изключват своите руски сървъри.

Руанда ✔

Въпреки че не е точно изрично ролята му в интернет цензурата, има доказателства, че правителството на Руанда активно блокира новинарските сайтове и шпионира потребителите. Съвсем наскоро той прилага цензура спрямо кандидатите за избори, като изисква одобрението на техните онлайн съобщения. Като се има предвид, използването на VPN тук е законно.

С

Сейнт Китс и Невис ✔

Жителите на Сейнт Китс и Невис имат право да използват VPN и могат да имат достъп до интернет без ограничения.

Света Лусия ✔

Правителството на Сейнт Лусиан не налага ограничения за достъпа до интернет и използването на VPN е законно тук.

Свети Винсент и Гренадини ✔

VPN мрежите са законни в Сейнт Винсент и Гренадини, въпреки че страната няма напълно чист шисти, когато става въпрос за интернет цензура. Наскоро правителството прие законопроект за киберпрестъпления, в който могат да се видят нарушители, прекарващи две години затвор за онлайн клевета.

Самоа ✔

Самоанското правителство не налага ограничения за използване на интернет от своите граждани, а VPN мрежите са законни за използване.

Сан Марино ✔

VPN са законни в Сан Марино, където жителите могат да използват интернет, без да са обект на цензура.

Сао Томе и Принсипи ✔

Правителството на Сао Томе и Принсипи позволява на гражданите да използват свободно интернет. Те също могат законно да използват VPN.

Саудитска Арабия ✔

Изненадващо за мнозина използването на VPN мрежи в Саудитска Арабия е законно. Това е независимо от факта, че използването на интернет в страната е обект на изключително тежка цензура. Това включва арести на хора, които се изказват срещу правителството и блокиране на стотици хиляди сайтове и приложения.

Сенегал ✔

В момента гражданите на Сенегал не изпитват изрична интернет цензура. Когато обаче става дума за пресата, някои теми са извън границите, като някои журналисти дори получават присъди в затвора за обвинения в клевета. Също така законите в страната правят много възможно правителството да прилага повишена цензура, ако желае. Имайки предвид, че тук е законно да се използват VPN.

Сърбия ✔

Докато VPN са законни в Сърбия, гражданите са обект на потискане на свободата на словото, докато са онлайн.

Сейшели ✔

Използването на интернет на Сейшелите е неограничено в по-голямата си част. Съществуват обаче опасения, че политическите мотиви са накарали правителството да ограничи достъпа понякога. Освен това, въпреки че рядко се използва, има строги закони за клевета. Въпреки това използването на VPN мрежи тук е законно.

Сиера Леоне ✔

Използването на VPN е законно в Сиера Леоне и гражданите на страната могат да използват интернет без цензура.

Сингапур ✔

Известно е, че правителството на Сингапур активно цензурира използването на интернет, включително затварянето на политически сайтове и насочването на правителствените критици. Използването на VPN мрежи обаче тук е законно.

Синт Маартен ✔

Жителите на Sint Maarten могат да използват интернет без ограничения и могат законно да използват VPN.

Словакия ✔

Жителите на Словакия имат достъп до интернет, без да се притесняват от правителствените ограничения, а използването на VPN мрежи тук е законно.

Словения ✔

VPN мрежите са законни и в Словения и правителството тук не цензурира използването на интернет.

Соломонови острови ✔

Правителството на Соломоновите острови избягва налагането на ограничения за онлайн потребителите и използването на VPN мрежи тук е законно.

Сомалия ✔

Въпреки че VPN са разрешени в Сомалия, тази страна е добре известна с активната цензура на правителството в интернет. И тъй като няма истински закони, свързани с цензурата онлайн, правителството може да направи почти както желае.

Южна Африка ✔

Южноафриканското правителство не е склонно да поставя много ограничения за потребителите на интернет, въпреки че неговата „Политика за онлайн регулиране“ е подпаднала. Използването на VPN мрежи обаче тук е законно.

Южна Корея ✔

VPN са законни в Южна Корея, въпреки че страната е известна с интернет цензурата си. Съобщаваните инциденти включват блокиране на съдържание, което се счита за „подривно“ и „вредно за обществения ред“.

Южен Судан ✔

Жителите на Южен Судан също са обект на онлайн цензура и наскоро страната направи новини за блокирането на няколко големи медийни издания. Използването на VPN тук е законно.

Испания ✔

VPN мрежите са разрешени в Испания, а използването на интернет обикновено е без ограничения. Съществуват обаче скорошни съобщения за това, че правителството нарушава законодателството на ЕС със своите политически мотивирани опити за блокиране на определени уебсайтове.

Шри Ланка ✔

Правителството на Шри Ланка е цензурирало интернет дейността в миналото и също е блокирало определени уебсайтове. Като се има предвид, използването на VPN тук е законно.

Судан ✔

Гражданите на Судан могат също така законно да използват VPN. Съществуват обаче различни форми на продължаваща онлайн цензура, включително набези в интернет кафе и арести на потребители.

Суринам ✔

Правителството на Суринам избягва пътя, когато става въпрос за използване на интернет и VPN-ите са законни тук.

Свазиленд ✔

Използването на VPN в Свазиленд е законно и жителите не са обект на онлайн цензура.

Швеция ✔

Шведското правителство позволява на гражданите да използват интернет без ограничения, а VPN мрежата са законни за използване.

Швейцария ✔

Използването на интернет в Швейцария е все по-ограничително през последните години. През 2016 г. тя направи новина за провеждането на референдум за законопроект, който позволява на правителството да наблюдава интернет дейностите. Още по-наскоро правителството обработи законопроект, който позволява цензура, за да защити домашния хазарт. Като се има предвид, използването на VPN тук е законно.

Сирия ✔

Може би изненадващо използването на VPN мрежи в Сирия е законно. Страната обаче вижда широка цензура, включително тази на интернет. Онлайн дейности отдавна се следят от правителството, което също наложи блокове на различни уебсайтове.

T

Тайван ✔

Понастоящем Тайван не ограничава използването на интернет, въпреки че направи стъпки, за да позволи това да направи. Беше предложен законопроект за блокиране на незаконни уебсайтове за споделяне на файлове. Тя обаче никога не е била премината, така че интернет остава без цензура. Освен това използването на VPN мрежи тук е законно.

Таджикистан ✔

Гражданите на Таджикистан могат законно да използват VPN. Страната обаче е добре известна с онлайн цензурата си. През 2012 г. правителството блокира Facebook, заедно с два новинарски сайта заради съдържание, критикуващо президента му. Съвсем наскоро разговорите за информационен портал доведоха до опасения, че поверителността и свободата на словото ще бъдат засегнати допълнително.

Танзания ✔

Танзания е друга страна, в която преобладава цензурата и наистина изглежда да се влошава. Законопроект, приет през 2015 г., който съветва темата за киберпрестъпността, е обвинен в криминализиране на клюките и предизвикване на страх и несигурност. Като се казва, VPN-ите тук са законни.

Тайланд ✔

Жителите на Тайланд могат да използват VPN, но използването на интернет се счита от Freedom House за не безплатно. Има случаи на интернет доставчици, забраняващи уебсайтове като Wikileaks, а също така има съобщения за арести на блогъри в страната.

Тимор-Лесте ✔

Гражданите на Тимор-Лесте (известен също като Източен Тимор) използват нецензуриран интернет и могат законно да използват VPN.

Того ✔

VPN мрежите също са законни в Того и жителите на страната не изпитват онлайн цензура от правителството си.

Тонга ✔

Правителството на Тонган прие закони, които му позволяват да цензурира интернет чрез блокиране на уебсайтове. Независимо от това, използването на VPN тук е законно.

Тринидад и Тобаго ✔

Използването на VPN в Тринидад и Тобаго е законно и жителите на страната могат да използват интернет без ограничения.

Тунис ✔

Тунис беше доста нагоре и надолу, когато става въпрос за ограничено използване на интернет. Цензурата беше пълна при диктатурата на Зин Ел Абидин Бен Али. По-късно обаче изглежда се подобри. Съвсем наскоро обаче се появи новината, че правителството отново започва да налага ограничения. Въпреки това използването на VPN мрежи тук е законно.

Турция ❌ ✔

Турското правителство силно цензурира интернет, блокирайки сайтове като Facebook, Twitter и WhatsApp. Като такива, VPN са много популярни сред гражданите. Въпреки че използването на VPN в Турция всъщност не е незаконно, правителството се проваля, блокирайки сайтове като Tor и някои доставчици на VPN.

Туркменистан ❌ ✔

Правителството на Туркменистан активно цензурира интернет и това е посочено като една от най-силно цензурираните държави в света. Той има само един интернет доставчик и е държавна собственост. Не е ясно ясно дали VPN-тата са законни, тъй като няма изрична забрана за използването им. Има съобщения за блокиран достъп.

Тувалу ✔

Използването на VPN мрежи в Тувалу е законно и гражданите на страната могат да се ползват от неограничен достъп до интернет.

U

Уганда ✔

Известно е, че правителството на Уганда прилага цензура, когато става въпрос за използване на интернет. Това включва блокиране на сайтове за социални медии като Facebook, особено около изборното време. До 2018 г. гражданите бяха свободни да използват VPN и често правеха това, за да заобиколят блоковете в социалните медии. През юли 2018 г. обаче правителството започва да облага данъците върху използването на социалните медии. С перспективата да се наложи да плащат за използване на приложения като Facebook, WhatsApp и Twitter, все повече потребители се насочиха към VPN. В отговор на увеличеното използване правителството нареди на интернет доставчиците да блокират VPN трафик. Въпреки че използването им не е незаконно, правителството се опитва да убеди потребителите срещу VPN. Освен че блокират трафика на VPN, правителствените служители отправят публични мотиви с аргумента, че използването на VPN ще бъде по-скъпо, отколкото плащането на данък върху социалните медии.

Украйна ✔

VPN мрежата са законни за използване в Украйна. Въпреки това, страната изглежда преминава в период на интернет цензура, както е обяснено с неотдавнашна забрана на популярни руски уебсайтове.

Обединени арабски емирства ❌ ✔

ОАЕ е една от малкото страни, в които има закони, изрично свързани с използването на VPN. Въпреки това VPN мрежите могат свободно да се използват от компании и институции и са незаконни само ако се използват за извършване на престъпление. Новият закон, въведен през 2016 г., означава, че когато „интернет протоколите се манипулират за извършване на престъпление или измама“, потребителите на VPN могат да бъдат затворени и глобени с повече от половин милион долара.

Обединено кралство ✔

Може да очаквате Обединеното кралство да няма онлайн ограничения. Законът за правомощията за разследване обаче означава, че цялата онлайн активност може да бъде наблюдавана. Базираните във Великобритания VPN компании могат да бъдат подложени на същите закони за запазване на данни като доставчиците на интернет услуги в страната. Обединеното кралство също е имало новини в миналото, тъй като някои превозвачи са блокирали определени VPN. Въпреки това използването на VPN остава законно.

Съединени американски щати ✔

VPN мрежите са законни в САЩ, въпреки че страната има история на онлайн спорове. Въпреки че правителството не цензурира активно използването на интернет, има много изтичащи доклади относно онлайн наблюдението на НСА, ФБР и др. Съвсем наскоро отмяната на поверителността на широколентовите мрежи означава, че мониторингът от ISP вече е позволен и ще става все по-разпространен. Разбира се, в такава голяма държава поверителността в интернет се различава в зависимост от щата, като законите на Калифорния са най-защитните за нейните жители.

Уругвай ✔

Гражданите на Уругвай се ползват с неограничен достъп до интернет и могат законно да използват VPN.

Узбекистан ✔

Въпреки че използването на VPN е законно в Узбекистан, има много ограничения по отношение на онлайн активността. Сайтове, включително WhatsApp и Skype, са блокирани и в миналото има съобщения за цензура на новинарски сайтове като IWPR.

V

Вануату ✔

Приемането на Интернет във Вануату остава доста ниско, но малкият дял на гражданите, които използват интернет, могат да го правят без ограничения. Те могат законно да използват и VPN.

Ватикан City

Правителството на Светия престол не ограничава достъпа до интернет и използването на VPN е законно.

Венецуела ✔

Венецуела е известна с това, че е блокирала голям брой социални медии и сайтове за чат, като Facebook и WhatsApp. Дори съвсем наскоро се съобщава, че правителството заплашва „натискане в социалните мрежи.“ Въпреки това VPN все още са законни в страната.

Виетнам ✔

Въпреки че използването на VPN е законно, жителите на Виетнам са обект на цензура на онлайн дейностите. Това е пример за статута на фирмата „Не е свободен“, предоставен на страната от Freedom House. Виетнам е дом на противоречивия Указ 72, част от който има за цел да предотврати използването на сайтове в социалните медии за споделяне на новини.

Y

Йемен ✔

Потребителите на интернет не го правят лесно в Йемен. В миналото е имало опити на милицията Houthi да цензурира определено съдържание. И отскоро те искат да наложат забрана за използване на интернет. Използването на VPN мрежи обаче тук е законно.

Z

Замбия ✔

Гражданите на Замбия също могат законно да използват VPN, но онлайн цензурата е проблем в страната. Правителството забранява сайтове с „аморално“ съдържание, но може и да е блокирало сайтове с политически мотиви.

Зимбабве ✔

Само миналата година Зимбабве забрани чат платформата WhatsApp по време на протести и е известно, че активно цензурира интернет. Използването на VPN мрежи обаче тук е законно.

Можете също така да харесате VPNНеразбираеми VPN журналиране и варанти за търсенеVPNEncryption Resources: Голям списък от инструменти и ръководстваVPN70 + често срещани онлайн измами, използвани от киберпрестъпници и измамнициVPNMost VPN могат да изтекат лични данни, въпреки твърденията за противното

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 3 =

Adblock
detector