Кратка историја државног надзора и шпијунирања и како нарушава вашу приватност

Кратка историја владиног надзора и шпијунирања

"Ја ћу држати Рубикову коцку."

Када су Лаура Поитрас и Гленн Греенвалд тог дана ушли у предворје хотела, само су знали потражити играчку. Сложена логаритамска слагалица; лако решиво једном када сте знали шта тражите, али готово немогуће видети без првог корака водича на месту.

И тако се отворила једна од највећих депонија класификованих владиних докумената у модерној историји, сада злогласни „Сновден Леакс“. Федерални уговарач, Едвард Сновден, заједно са новинарима из Старатељ, Васхингтон Пост, и часопис са седиштем у Немачкој Дер Спиегел, открио би јединствену најсложенију и високофинансирану надзорну операцију која је икада постојала. Његове пукотине растргле би вео са шпијунске руке Владе САД, као и десетака других међународних тела која су била умешана у изградњу, одржавање и рад највеће и најмоћније шпијунске мреже свих времена..

Али како је дошло до овога? Како се једна особа уклонила са милионским тајнама? Како је тако мало људи могло видети знакове док није било прекасно?

Ово је прича о НСА, ФБИ-у, ЦИА-и, ГЦХК-у, и о свакој другој нејасно маркираној државној агенцији која има акроним и коју можете смислити. Ако живите у развијеном свету, живите у истраживаном свету: ево како су га повукли.

Закон ПАТРИОТ

Када се догодило 11. септембра, Сједињене Државе и свет оставили су у стању шоканог шока. Нисмо мислили да је то могуће, и у тренутку панике људи у тој земљи дали су својим конгресним лицима овлашћење да усвоје било који закон који би их могао приближити глави Бин Ладена.

Постоји изрека непознатог порекла од некога у влади Сједињених Држава: што више рачунара има рачун, то више знате шта је унутра, вероватно су „бикови ** т“.

Кратка историја државног надзора и шпијунирања и како нарушава вашу приватност

И тако је рођен УСА ПАТРИОТ Ацт.

Између тога има пуно детаља, али зарад ове приче све што требате знати је да је влада узела 11. септембра као своју једину прилику за ремонт дозвола дата својој растућој мрежи надзора. Агенција за националну сигурност, прво основана онако како је знамо под Труманом током хладног рата, чекала је прилику да покаже шта може учинити у рату с појавом технологија попут мобитела, интернета и е-поште. Агенција је имала мноштво трикова, техника и алата који су само били сврбежни како би им били на располагању, а чим смо убрзо сазнали - није се бојала да их искористе у потпуности у својој моћи.

Тако је воз кренуо, а годинама су главне обавештајне агенције Колектива пет очију радиле оно што најбоље раде: снимале нас остале из сенке. За оне који не знају, Колектив Фиве Еиес је споразум о надзорној мрежи између пет главних западних демократија: САД, Велике Британије, Канаде, Новог Зеланда и Аустралије. Ових пет земаља деле било какву и сву обавештајну информацију која би могла да заштити другог од надолазећих напада одбежних народа или терористичких организација, што значи да НСА, ГЦХК и све друге одговарајуће агенције могу лако да отворе међусобну комуникацију у тренутку.

Уз ауторитет ФИСА судова, метаподаци из позива на мобилне телефоне, е-маилова, тренутних порука, историје прегледавања веб страница и готово било којег другог тока података који можете замислити прикупљени су масовно кроз програме попут ПРИСМ, КСКЕИСЦОРЕ и МУСЦУЛАР.

Застрашујући именима закључаним капицама, истинска намера ових програма била је у суштини да усисавају петабајте података истовремено, чак и надгледајући комуникацију читавих земаља након што је систем довољно изграђен да би могао да поднесе. НСА - радећи заједно са стотинама независних уговарача и неколицином превише вољних интернет компанија из Силицијумске долине - прикупила је највеће оружје за прикупљање информација у историји.  

Али како се усамљени уговарач поклонио са информацијама о свему томе? Како је агенција која је све знала, све видела, пропустила нешто тако близу моста, одмах испод носа?

Сновден је довољно видио

Едвард Сновден радио је као мрежни инжењерски инжењер и за ЦИА и за НСА, а по свему судећи, то је био само још један компетентни запослени који је радио међу десетинама хиљада, због чега је НСА откуцало срце.

Али иза кулиса, Сновден се врло брзо разочарао оним што је сматрао јасном и садашњом претњом светости демократије, и био је одлучан у томе да учини нешто. Иако нема потврде да је Сновден и сам био сведок таквог понашања, откривено је да се федерални агенти ГЦХК-а отворено хвале својом способношћу да потајно активирају веб камере људи које су сматрали "врућим". Снимили би стотине слика, заједно са видео записима, о предметним темама и прослеђивали их око канцеларије како би их видели други агенти.

Такође постоје докази да би агенти користили мрежу да би шпијунирали бивше љубавнице, чак и тако далеко да прогоне своје нове дечке / девојке и искористе њихову локацију да знају где су у сваком тренутку. Очигледно се дешавало толико често да је агенција требало да развије интерну кључну реч да би се позабавила проблемом, а да не изазове сумњу: „ЛОВЕИНТ“.

Такође видети: Како осигурати своју веб камеру

Наравно да је ово само неколико инцидената који су заправо пријављени, а експлоатација мреже за личну употребу никада није правилно решена или кажњена у редовима агенције, дуго након што су је већ открили надређени.

нса цури снег

У међувремену, сама мрежа је само наставила да расте изнад потенцијалних очекивања. Како смо се одрекли све више и више властитих информација путем друштвених медија, преоптеретили смо њихове системе свим новим начинима да нас прате, предвиђају наше понашање и успостављају људе са којима смо најближи у нашој мрежи контаката.  

Само годину дана и промена пре цурења, Виред Магазине написао је причу о изградњи монолитног дата центра у забаченој пустињи Јуте, који садржи петабајте капацитета сервера закопане дубоко испод прљавштине. Постројење ће наставити са бројним правним свађама са локалном општином због коришћења воде и струје, при чему ће неки случајеви ићи чак и до локалног Врховног суда, а ми смо помоћу ових отворено доступних докумената сазнали шта се заиста смешта испод њих сува, прашњава брда.

Испада да је НСА била тако ефикасан у прикупљању података о сопственим грађанима и података оних у иностранству које не би могао све да прође довољно брзо у времену које је потребно да их прикупи. То значи да су требали да конструишу читаве сервере вредне силоса, постављене испод саме Земље, где ће све добре тајне проћи до смрти.

Док је Сновден био прича чудовишту које је полако постајало ван контроле из сенки, дошло је време да се предузме акција. Иако никада није јасно како је то повукао, Сновден би последњи пут негде у јуну 2013. изашао на улазна врата седишта НСА у Мериленду, носећи са собом троску од више од 1,5 милиона високо класификованих докумената које је НСА никада није очекивала да угледа светлост дана.

Усамљени уговарач спаковао је торбе, ухватио авион за Хонг Конг (познат по врло специфичним законима о изручењу са САД-ом) и контактирао Греенвалд и Поитрас како би им рекао шта је видео.

Програми (и кратице) о којима бисте требали знати

УСА ПАТРИОТ Ацт - Искра која је запалила ватру, амерички ПАТРИОТ Ацт (заправо наведен под Викиранима под „краћим насловима“: „Уједињавање и јачање Америке пружањем одговарајућих алата потребних за пресретање и ометање тероризма из 2001. године“) је окосница која је чинила ово целокупно ствар је могућа у првом реду.

Закон „ПАТРИОТ“ за „кратак“ усвојен је након 11. септембра и дао је невероватне, готово неконтролиране овласти надзорној руци Сједињених Држава. Многи мање смешно именовани закони убрзо су усвојени у парламенту Велике Британије и другде, а робија шпијунска мрежа какву данас познајемо рођена је.

ФИСА/ФИСЦ - Закон о страним обавештајним службама је закон који је донесен са процедурама којима се диктира како се користи електронски надзор и одлучује о законитости сваке нове технологије која је развијена имајући у виду могућности надзора. За сваки нови тап или технологију, НСА ће морати поднети захтев за ФИСА у ФИСЦ или судове страних обавештајних служби. Систем је брзо прекорачен захтевима након што је ПАТРИОТ Закон оживио, што је резултирало хиљадама захтева који су једноставно постављени гумбом и послани без одговарајућег времена за процену околности од случаја до случаја..

ПРИСМ - ПРИСМ је био један од првих програма који је изашао на видјело, убрзо након што је откривено да је Веризон масовно предао записе о позивима владама САД-а и Велике Британије. ПРИСМ је подједнако несметано сарађивао са главним Интернет провајдерима попут Иахоо !, АОЛ, Гоогле и Фацебоок да би предао корисничке податке кад год НСА упути формални захтев. Кроз ПРИСМ је процењено да је током висине примене програма откривено преко 250 000 појединачних података о личној интернет евиденцији.

МУСКУЛАРНО - Овде је НСА стварно почео савијати мишиће, ако ћете се опростити са пуницом. За било какве податке о својим корисницима које компаније попут Мицрософта или Гооглеа нису осећале као да предају званичне захтеве ФИСА-е, НСА је једноставно нашла пут око леђа, постављајући жице између њихових сервера за поврат података који би могли усисати (и чак и дешифрује) податке од шаке.

КСКЕИСЦОРЕ - Најлакши начин за описивање КСКЕИСЦОРЕ је попут интернег Гоогле-овог НСА-е. Унесите име, земљу, све што вам треба и сви подаци икад прикупљени о тој теми прикупљају се у лако пробављивом формату. КСКЕИСЦОРЕ је био алат који је помагао агентима да схвате буку прикупљену за сваког појединца, а према Сновден-у и Греенвалду могли су се користити за шпијунирање „било кога, било где, било када“.

МИСТИЦ - Масивна мрежа за пресретање гласа дизајнирана је да провали у аудио снимке телефонских позива и аутоматски анализира прикупљене податке. Каже се да програм може да поднесе „готово сваки“ позив упућен у Сједињеним Државама и да може да задржи метаподатке са тих позива највише 30 дана. Сновден Леакс показао је да НСА надгледа пет целих земаља због свих позива који долазе или излазе из обележених земаља.  

ОЧНИ НЕРВ - Програм за активирање веб камера који је прикупио слике веб камера са преко 1,8+ милиона Иахоо! корисника током његовог покретања. Био је способан да покреће сложени алгоритамски софтвер за препознавање лица на стотине хиљада људи истовремено. Такође одговоран за једно од семенских кршења приватности, када је откривено да су агенти тајно правили снимке мушких и женских корисника како би их проследили у њиховим канцеларијама.

БУЛЛРУН - „Али шифровање нас и даље чува, зар не?“ - Сви. „Лол, нопе.“ - НСА. Пројект БУЛЛРУН описан је у цурењу као програм од 250 милиона долара годишње који је осмишљен како би окренуо силу путем неких од најсложенијих алгоритама за шифровање који су доступни у савременом рачунању. Наводно је ГЦХК направио „пробој” у 2010. години, отворивши огромне количине протока података које је претходно затворио шифрирани канал.

МАИНВАИ - Ово је био један од првих програма који је угледао светлост дана, готово седам година пре него што је Сновден кренуо својим цурењем. Извештава НБЦ Невс 2006. године, постојање данас злогласне "Роом-641а" показало је да је НСА изградила сопствене славине на самој окосници наше телекомуникационе мреже, прикупљајући информације о телефонским позивима и садржај уз изричито знање провајдера попут Веризон и АТ&Т.

Шта се даље догодило?

На жалост, многи програми које је Сновден први открио у 2013-2014 још увек раде. Неки су чак повећали и проширили своје овласти откако су откривења прва изашла на видјело, а не да су повучена или ограничена.

Закон о слободи

Конгрес је у почетку изразио огорчење због неких безобзирних проширења моћи надзора које су си НСА и ФИСА судови себи приуштили у доба Закона о ПАТРИОТ-у, али мало је представника било у могућности да икада ставе заклопку на начин на који су те лоповске агенције користиле алате они су сами створили.

Најближе којем смо се икада вратили овлашћења НСА дошло је 2015. године, када је Сенат донио амерички Закон о слободи. Многа законска одобрења од којих је НСА зависила да би њихов систем био покренут истекла су 2015. године, а иако Закон о слободи поставља нови ниво ограничења на начин прикупљања и складиштења метаподатака, такође је проширио десетине истих програма на да се поново обрати 2019. године.

Последице НСА цурења биле су знатне и за америчку и за светску јавност, али оне су, наводно, имале и велики утицај на америчке произвођаче мрежне опреме који су "подупирали" сопственом опремом за хакирање НСА-е. Компаније попут Цисцо-а, Д-Линк-а и Линксис-а сви су интерни документи агенције поменули као „лако пробиљиве“ и није јасно да ли ће се ико од њих икада опоравити од штете коју је влада нанела њиховом угледу у свету..

Осим још неколико прописа који се постављају за обраду телефонских метаподатака, од данас готово све апарати за надзор НСА мреже раде управо онако као што је било оног дана када је Едвард Сновден украо нацрте за функционирање читаве ствари. Да ли су нове, веће и лошије шпијунске играчке измишљене и примењене преко старих система, нејасно је, али ако је претходна евиденција агенције нешто прошла, може се само замислити шта имају до четири дуго година касније.

Како се узвратити

Да бисте остали уједначени са НСА, ГЦХК или оним ко можда шпијунира на вашим локалним жицама, погледајте нашу листу најбољих ВПН-ова и покрените мрежу путем бара алата за тестирање приватности путем ове везе овде!

Такође се препоручује да шифрујете текстуалне поруке преко апликација попут иМессаге или Силент Пхоне, које ће закључати комуникацију на вашем паметном телефону из било којих знатижељних очију.

Двофакторска провјера идентитета је још један користан алат који просјечни корисник може употријебити у својој борби против Биг Бротхера, као и мноштво различитих енкрипцијских ресурса који вам могу помоћи да заштитите сваки аспект вашег дигиталног живота од е-поште до тврдог диска.

Коначно, и сам Едвард Сновден наговестио је да нешто једноставно као додавање менаџера лозинки попут ЛастПасс-а вашем репертоару понекад може бити довољно да вас извуче из мреже када је то важно. Овај корак није био толико борба против владиног надзора, колико је била ствар добрих интернетских пракси приватности.

Без обзира на то који вам алати стоје на располагању, важно је да у модерном добу интернета увек имате спреман приручник за алат који може да учини ваш идентитет анонимним, навике прегледавања испод облога и ваше личне податке из руке било ког владе које можда једног дана то покушају да искористе против вас.

Рубикова коцка”Од стране Тхеилр под лиценцом под ЦЦ БИ 2.0

Едвард Сноуден”Аутор Мике Мозарт под лиценцом бр ЦЦ БИ 2.0

Можда ће вам се допасти и ВПНКако ћете деблокирати веб локације за стриминг видео садржаја са ВПНВПНИ-инсталирањем ОпенВПН клијента и сервера на ДД-ВРТ рутеруВПНЕнцриптион Ресурси: Велика листа алата и водичаВПНМост ВПН-ови могу да пропуштају личне податке упркос тврдњама противним.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 − 54 =

Adblock
detector