O scurtă istorie a supravegherii și spionajului guvernamental și a modului în care vă invadează confidențialitatea

Scurt istoric de supraveghere și spionaj guvernamental

„Voi ține un Cub al lui Rubik.”

Când Laura Poitras și Glenn Greenwald au intrat în holul hotelului în acea zi, au știut să caute doar o jucărie. Un puzzle logaritmic complex; ușor rezolvabilă odată ce ai știut ce căutai, dar aproape imposibil de văzut fără primul pas al ghidului în loc.

Și astfel s-a desfășurat unul dintre cele mai mari halde de documente guvernamentale clasificate din istoria modernă, acum infamul „scurgerile de zăpadă”. Un contractant federal, Edward Snowden, împreună cu jurnaliștii din Gardianul, The Washington Post, și revista germană Der Spiegel, ar descoperi cea mai complexă și extrem de finanțată operațiune de supraveghere pentru a exista vreodată. Scurgerile sale ar smulge voalul de pe brațul de spionaj al guvernului Statelor Unite, precum și zeci de alte organisme internaționale care erau complici în construcția, întreținerea și funcționarea celei mai mari și mai puternice rețele de spionaj din toate timpurile..

Dar cum s-a ajuns la asta? Cum s-a descurcat o persoană cu secretele a milioane? Cum puteau puțini oameni să vadă semnele până când era prea târziu?

Aceasta este povestea ANS, FBI, CIA, GCHQ și cam toate celelalte agenții guvernamentale încărcate cu acronime la care vă puteți gândi. Dacă trăiești în lumea dezvoltată, trăiești în lumea supravegheată: iată cum au eliminat-o.

Legea PATRIOT

Când s-a întâmplat 11 septembrie, a părăsit Statele Unite și lumea, într-o stare de șoc abject. Nu credeam că este posibil și, într-un moment de panică, oamenii din acea țară le-au dat membrilor Congresului autoritatea de a aproba orice legislație care să le poată apropia de capul lui Bin Laden..

Există o afirmație de origine necunoscută de la cineva din guvernul Statelor Unite: cu cât numele de factură este mai mare, cu atât mai mult știi orice este în interiorul acestuia, probabil este „taurii ** t”.

O scurtă istorie a supravegherii și spionajului guvernamental și a modului în care vă invadează confidențialitatea

Și așa s-a născut Actul PATRIOT din SUA.

Există o mulțime de detalii între ele, dar, de dragul acestei povești, tot ce trebuie să știți este că guvernul a luat 11 septembrie ca o singură ocazie de a revizui permisiunile oferite rețelei sale de supraveghere în creștere. Agenția de Securitate Națională, înființată pentru prima dată așa cum o cunoaștem sub Truman în timpul Războiului Rece, aștepta ocazia să arate ce poate face în timp de război, odată cu apariția tehnologiilor precum telefoanele mobile, internetul și e-mailul. Agenția a avut o serie de trucuri, tehnici și instrumente doar mâncărime pentru a le pune la dispoziție și, după cum am aflat în curând - nu se temea să le folosească la maximum de puterea lor.

Așa că trenul a plecat și ani de zile marile agenții de informații ale Colectivului Five Eyes au făcut ceea ce fac cel mai bine: să înregistreze restul dintre noi din umbră. Pentru cei care nu știu, Colectivul Five Eyes este un acord de rețea de supraveghere între cinci mari democrații occidentale: SUA, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă și Australia. Aceste cinci țări împărtășesc orice informații care ar putea să-l protejeze pe celălalt de atacurile primite de națiuni necinstite sau organizații teroriste, ceea ce înseamnă că ANS, GCHQ și toate celelalte agenții respective pot deschide cu ușurință comunicarea între ele la un moment dat..

Cu autoritatea instanțelor FISA, metadatele de la apelurile de telefonie mobilă, e-mailurile, mesajele instantanee, istoricul navigării web și cam orice alt flux de date pe care ți-l poți imagina au fost colectate masiv prin programe precum PRISM, XKEYSCORE și MUSCULAR.

Intimidând denumirile blocate cu capace, adevărata intenție a acestor programe a fost de a aspira în mod esențial petabytes de date simultan, monitorizând chiar și comunicațiile întregi țări odată ce sistemul a fost construit suficient pentru a-l gestiona. ANS - care lucrează în concert cu sute de antreprenori independenți și câteva companii de internet foarte doritoare din Silicon Valley - a acumulat cea mai mare armă de colectare de informații din istorie.  

Dar cum s-a descurcat un contractant singur cu informații despre toate acestea? Cum putea agenția care știa totul, să vadă toate, să rateze ceva atât de aproape de podul de sub nasul ei?

Snowden s-a văzut destul

Edward Snowden a lucrat ca antreprenor în domeniul ingineriei de rețea atât pentru CIA cât și pentru NSA și, după toate aparențele, a fost pur și simplu un alt angajat competent care a lucrat printre zecile de mii care au făcut ca inima să bată din inima ANSA.

Dar în culise, Snowden devenea repede deziluzionat de ceea ce el considera o amenințare clară și actuală pentru sfințenia democrației și era hotărât să facă ceva în acest sens. Deși nu există nicio confirmare că Snowden însuși a fost martorul acestui comportament, s-a descoperit că agenții federali ai GCHQ s-au lăudat în mod deschis de capacitatea lor de a activa în secret camerele web ale persoanelor pe care le considerau „fierbinți”. Ei ar înregistra sute de imagini, împreună cu videoclipuri, ale subiecților în cauză și le-ar transmite în jurul biroului pentru ca alți agenți să poată vedea.

Există, de asemenea, dovezi că agenții ar folosi rețeaua pentru a spiona foști îndrăgostiți, chiar mergând până acolo pentru a-și urmări noii iubiți / prietene și ar folosi locația lor pentru a ști unde se află în permanență. Se pare că s-a întâmplat atât de des încât agenția a avut nevoie să dezvolte un cuvânt cheie intern pentru a rezolva problema fără a ridica suspiciunea: „LOVEINT”.

Vezi si: Cum vă asigurați camera web

Desigur, acestea sunt doar câteva dintre incidentele care au fost raportate efectiv, iar exploatarea rețelei pentru uz personal nu a fost niciodată abordată sau pedepsită în mod corespunzător în rândurile agenției, cu mult timp după ce aceasta a fost deja descoperită de către superiori..

nsa se scurge de zăpadă

Între timp, rețeaua însăși a continuat să crească doar în potențial, peste așteptările oricui. Pe măsură ce am renunțat la tot mai multe informații proprii prin intermediul rețelelor de socializare, le-am supraîncărcat sistemele cu toate noile modalități de a ne urmări, a ne prezice comportamentul și a stabili persoanele pe care le păstrăm cel mai aproape în rețeaua noastră de contacte.  

Doar un an și schimbare înainte de scurgeri, Revista cu fir scrisese o poveste care să cuprindă construcția unui centru de date monolitic în deșertul îndepărtat al Utahului, care conținea petabytes de capacitate de server îngropate adânc sub murdărie. Facilitatea ar continua să aibă numeroase bătălii legale cu municipalitatea locală pentru consumul de apă și energie electrică, unele cazuri ajungând chiar până la Curtea Supremă locală, iar prin aceste documente disponibile în mod deschis am aflat ce este cu adevărat depozitat sub acestea dealuri uscate și prăfuite.

Se pare că NSA fusese asa de eficientă la strângerea de date privind cetățenii săi și datele celor din străinătate, pe care nici nu le-ar putea sorta suficient de repede în timpul necesar pentru a le colecta. Aceasta înseamnă că aveau nevoie să construiască silozuri întregi în valoare de servere stivuite sub Pământul în sine, unde toate secretele bune merg să moară.

În timp ce Snowden a fost martorul unui monstru care crește încet din control din umbră, a venit momentul să ia măsuri. Deși niciodată nu s-a arătat exact cum a scos-o, Snowden ar fi ieșit pe ușa din față a sediului NSA din Maryland, ultima dată cândva în iunie 2013, purtând cu el un trove de peste 1,5 milioane de documente extrem de clasificate pe care NSA nu se aștepta niciodată să vadă lumina zilei.

Contractantul singur și-a împachetat bagajele, a prins un avion spre Hong Kong (cunoscut pentru legile lor specifice de extrădare cu SUA) și a luat legătura cu Greenwald și Poitras pentru a le spune ce a văzut..

Programele (și acronimele) despre care ar trebui să știți

SUA PATRIOT Act - Scânteia care a aprins focul, SUA PATRIOT Act (listată de fapt sub „titluri mai scurte” de Wikipedia: „Unirea și întărirea Americii prin furnizarea de instrumente adecvate necesare pentru interceptarea și împiedicarea terorismului din 2001”) este coloana vertebrală care a creat acest întreg lucru posibil în primul rând.

Legea PATRIOT pentru „scurtă” a fost adoptată după 11 septembrie și a dat puteri mătuitoare, aproape necontrolate, brațului de supraveghere al Statelor Unite. Multe proiecte de lege mai puțin ridicol au fost trecute în curând în parlamentul Marii Britanii și în alte părți, iar rețeaua de spionaj așa cum o știm astăzi a luat naștere.

FISA/FISC - Legea privind serviciul de informații externe este un proiect de lege care a fost adoptat cu proceduri menite să dicteze modul în care se utilizează supravegherea electronică și să decidă legalitatea fiecărei noi tehnologii dezvoltate, având în vedere capacitățile de supraveghere. Pentru fiecare aplicație nouă sau tehnologie, NSA ar trebui să depună o cerere FISA la FISC sau la instanțele de servicii de informații externe. Totuși, sistemul a fost depășit rapid cu solicitări după ce Legea PATRIOT a intrat în vigoare, rezultând în mii de solicitări care au fost pur și simplu rezolvate și trimise fără timp corespunzător pentru o evaluare de la caz la caz a circumstanțelor..

PRISM - PRISM a fost unul dintre primele programe care au ieșit la iveală, la scurt timp după ce s-a dezvăluit că Verizon a predat de bună voie înregistrările de apeluri către guvernele SUA și Marea Britanie. PRISM a fost la fel de trist, a colaborat cu furnizori de internet majori precum Yahoo !, AOL, Google și Facebook pentru a preda datele utilizatorilor ori de câte ori ANS a trimis o solicitare oficială. Prin PRISM, se estimează că peste 250.000 de înregistrări individuale de istoric pe internet au fost dezvăluite în timpul perioadei maxime de implementare a programului.

MUSCULAR - Acesta este locul în care NSA a început cu adevărat să-și flexeze mușchii, dacă veți ierta acuzația. Pentru orice date despre utilizatorii săi că companii precum Microsoft sau Google nu au simțit că le-au transmis prin cererile oficiale FISA, NSA a găsit pur și simplu o cale de întoarcere, introducând filele între serverele de date backend care ar putea aspira (și chiar decriptați) datele de la mână.

XKEYSCORE - Cel mai simplu mod de a descrie XKEYSCORE este ca Google-ul intern al ANS. Introduceți un nume, o țară, orice aveți nevoie și toate datele colectate vreodată pe subiectul respectiv sunt aduse într-un format ușor de digerat. XKEYSCORE a fost instrumentul care a ajutat agenții să înțeleagă zgomotul adunat pentru fiecare individ și, potrivit Snowden și Greenwald, ar putea fi folosit pentru a spiona „pe oricine, oriunde, oricând”.

MISTIC - O rețea masivă de interceptare vocală concepută pentru a intra în înregistrările audio ale apelurilor telefonice și a analiza datele culese automat. Se spune că programul este capabil să se ocupe „practic de fiecare” apel efectuat în Statele Unite și că poate reține metadatele de la apelurile respective până la 30 de zile simultan. The Snowden Leaks a arătat că ANS a monitorizat cinci țări întregi pentru toate apelurile care intră sau ieșeau din națiunile marcate.  

NERVUL OPTIC - Program de activare a camerelor web care a colectat imagini webcam de la peste 1,8 milioane de milioane Yahoo! utilizatori în timpul rulării sale. A fost capabil să ruleze software complex algoritmic de detectare a feței pe sute de mii de oameni simultan. De asemenea, responsabil pentru una dintre încălcările mai importante ale vieții private, când s-a descoperit că agenții făceau în secret înregistrări ale utilizatorilor de sex masculin și feminin pentru a trece prin birourile respective.

BULLRUN - „Dar criptarea ne menține în siguranță, nu?” - Toată lumea. „Lol, nu” - ANS. Proiectul BULLRUN a fost descris în scurgeri drept un program de 250 de milioane de dolari pe an, care a fost proiectat să brute forța prin unele dintre cele mai complexe algoritmi de criptare disponibile în calculul modern. Se presupune că GCHQ a făcut o „descoperire” în 2010, deschizând variante uriașe de fluxuri de date care anterior au fost închise de un canal criptat.

MAINWAY - Acesta a fost unul dintre primele programe care au văzut lumina zilei, cu aproape șapte ani înainte ca Snowden să-și scoată scurgerile. Raportat de NBC News în 2006, existența acum infamă „Room-641a” a arătat că NSA și-a construit propriile robinete pe coloana vertebrală a rețelei noastre de telecomunicații, adunând informații și conținut pentru apeluri telefonice cu cunoștințe exprese ale furnizorilor precum Verizon și AT&T.

Deci, ce s-a întâmplat în continuare?

Din păcate, multe dintre programele care au fost dezvăluite pentru prima dată de Snowden în 2013-2014 sunt încă în funcțiune astăzi. Unii chiar și-au mărit puterile și s-au extins de când revelațiile au ieșit la iveală, mai degrabă decât să fie trase înapoi sau restricționate.

Actul pentru libertate

Congresul și-a exprimat inițial indignarea față de unele dintre extinderile puterii de supraveghere pe care instanțele NSA și FISA și le-au acordat în timpul vechimii actului PATRIOT, însă puțini reprezentanți au fost capabili să pună vreodată un amortizor în modul în care aceste agenții necinstite au utilizat instrumentele. creaseră singuri.

Cei mai apropiați pe care i-am obținut vreodată la orice revizuire a puterilor ANS au venit în 2015, când Senatul a aprobat Legea libertății din SUA. Multe dintre permisiunile legale de care ANA depindea pentru a-și menține sistemul funcțional au fost expirate în 2015, iar în timp ce Legea Libertății pune un nou nivel de restricție asupra modului de colectare și stocare a metadatelor, a extins și zeci din aceleași programe la să fie reorientat în 2019.

Consecințele scurgerilor de la NSA au fost substanțiale atât pentru publicul american, cât și pentru publicul global, dar, de asemenea, au avut un impact mare asupra producătorilor americani de echipamente de rețea care au fost „retrocedate” de echipamentul de hacking al ANS. Companii precum Cisco, D-Link și Linksys au fost menționate ca fiind „ușor de spart” de propriile documente interne ale agenției și nu este clar dacă vreuna dintre ele se va recupera vreodată din daunele pe care guvernul le-a făcut reputației lor internaționale..

În afară de alte câteva reglementări aplicate modului în care sunt gestionate metadatele telefonice, de astăzi, aproape toate aparatele rețelei de supraveghere NSA funcționează la fel ca în ziua în care Edward Snowden a furat modelele pentru modul în care a funcționat întregul lucru. Dacă jucăriile de spionaj mai noi, mai mari și mai bune, au fost inventate și puse în aplicare pe partea de sus a vechilor sisteme, nu este clar, dar dacă trecutul precedent al agenției este ceva care să treacă, nu ne putem imagina decât ce obțin până la patru anii mai târziu.

Cum să luptă înapoi

Pentru a vă menține pe un teren de joc egal cu NSA, GCHQ sau oricine ar putea să spioneze pe firele dvs. locale, consultați lista noastră cu cele mai bune VPN-uri și rulați-vă rețeaua printr-un baraj de instrumente de testare a confidențialității prin intermediul acestui link aici!

Este, de asemenea, recomandat să criptați mesajele text prin intermediul aplicațiilor precum iMessage sau Silent Phone, care va bloca comunicările smartphone-ului de la orice ochi înțepători.

Autentificarea în doi factori este un alt instrument util pe care utilizatorul obișnuit îl poate folosi în lupta împotriva lui Big Brother, precum și o mulțime de resurse diferite de criptare care vă pot ajuta să vă protejați fiecare aspect al vieții digitale de la e-mailul dvs. la hard disk.

În sfârșit, însuși Edward Snowden a sugerat că ceva la fel de simplu precum adăugarea unui manager de parole ca LastPass în repertoriul tău poate fi uneori suficient pentru a te menține în afara grilei atunci când contează. Acest pas nu s-a referit atât la combaterea supravegherii guvernamentale, cât a fost o problemă de bune practici de confidențialitate online în ansamblu.

Indiferent de instrumentele care vă stau la dispoziție, este important ca în epoca modernă a internetului să aveți întotdeauna un set de instrumente gata de a merge, care vă poate păstra identitatea anonimă, obiceiurile dvs. de navigare sub impachetări și informațiile dvs. personale din mâinile oricărui guvernele care pot încerca într-o zi să-l folosească împotriva ta.

Cubul lui Rubik”De Theilr licențiat în sec CC BY 2.0

Edward Snowden”De Mike Mozart licențiat sub CC BY 2.0

De asemenea, ați putea dori VPNCum să deblocați site-urile de transmisie video cu un client și server VPNVPNInstalarea OpenVPN pe un router DD-WRT Resurse de criptare: o listă mare de instrumente și ghiduriVPNMost VPN-urile pot scăpa date personale în ciuda afirmațiilor contrare

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 9 =

Adblock
detector