Peste 70 de escrocherii online comune utilizate de infractorii cibernetici și fraudatori

Internetul este cea mai utilizată rețea de comunicare construită vreodată. Este folosit de milioane de oameni și mașini în fiecare secundă din fiecare zi. Pe internet se întâmplă lucruri bune și rele, iar printre lucrurile rele se află încercări continue de a înșela oameni nevinovați din banii lor sau din identitățile lor.

Intr-adevar, oriunde există o ușoară oportunitate de a câștiga bani ușori, puteți fi sigur că infractorii sunt pregătiți să pună bani. Internetul aduce cu sine multe astfel de oportunități, iar fraudei par așteptați în fiecare colț virtual, cu noutăți în escrocherii online.

În timp ce unele forme de fraudă pe internet au devenit foarte sofisticate, chiar și unele dintre piesele mai vechi, mai puțin avansate, încă funcționează. Dacă oamenii știu mai multe despre tipurile de escrocherii care au loc și ce ar trebui să caute, putem spera cel puțin unele persoane să nu fie încasate de banii câștigați cu greu.

Am acoperit câteva tipuri de înșelătorie în diferite postări dedicate, dar aici vom oferi o prezentare a multor fracțiuni comune de internet care funcționează în prezent..

Legate de: Statistici și fapte informatice

Iată lista noastră de peste 70 de escrocherii online comune pentru care trebuie să conștientizăm:

Contents

Escrocherii bazate pe e-mail

Înșelătorii prin e-mail sunt un tip de fraudă online. Deși este adevărat că o ofertă frauduloasă poate fi contrasă cu aproape orice poveste, există câteva contravalori „încercate și adevărate” care par să crească în mod repetat în timp, cum ar fi frauda avansată de taxe, frauda de plată și munca de la escrocherii la domiciliu, printre alții.

Accidentele mari tind să rămână aceleași, dar detaliile acestor tipuri de fraude online se schimbă în timp. Există resurse pentru a păstra în frâu înșelătorii în continuă schimbare și pași de făcut pentru a se apăra împotriva lor.

E-mailul este un format extrem de popular pentru multe escrochere de internet comune, pentru simplul fapt că este atât de ieftin și ușor de executat. Ați crede că artiștii înșelătorie și-ar fi perfecționat abordarea până acum, dar multe e-mailuri înșelătorie sunt prost scrise și destul de ușor de reperat. Cu toate acestea, unele sunt mai sofisticate, iar oamenii pierd încă o mulțime de bani pentru a trimite emailuri în fiecare an.

Vezi si: Cum criptați e-mailul

Fraude avansate

Factorul înșelătorie avansat are multe variante și poate pretinde că sunteți beneficiar al unor sume de bani, ați câștigat la loterie sau aveți un cont bancar vechi despre care ați uitat.

Un exemplu avansat înșelătorie cu taxe.O înșelătorie care solicită o taxă nominală de 82 USD în schimbul unei presupuse sume de 7,5 milioane USD.

Indiferent de subiect, e-mailul solicită să trimiteți o taxă în avans înainte de a putea primi orice i se promite.

Înșelătorie nigeriană (înșelătorie 419 nigeriană)

Înșelăciunea nigeriană este o variație a înșelătoriei cu taxă avansată, dar își merită locul propriu, deoarece a fost atât de răspândită. De obicei, e-mailurile promit recompense mari pentru ajutorarea „oficialilor guvernamentali” să transfere bani către o instituție financiară din SUA, cu comisioane necesare. Înșelăciunea a început în Nigeria și încalcă codul penal 419 din țară, de aceea este adesea denumită înșelătorie 419 nigeriană.

Fraude de caritate

Înșelătorii de caritate joacă pur și simplu emoțiile victimelor pentru a le convinge să predea donații către organizații de caritate și organizații false. Subiecții pot include cățeluși în pericol sau eforturi de salvare a dezastrelor. Adesea, e-mailurile includ câteva scuze cu privire la motivul pentru care problema este urgentă și poate include link-uri către site-uri web cu aspect legitim. În afară de trimiterea de bani, victimele pot înmâna hoților cardul de debit sau cardul de credit.

Înșelătorii la locul de muncă la domiciliu

Munca de acasă are atâtea atrageri și este un obiectiv major al stilului de viață pentru mulți oameni. Artiștii înșelători își valorifică visele acestor lucrători îndepărtați, ademenindu-le cu oportunități de muncă fantastice, dar realiste, care pot suna la domiciliu. Captura? Trebuie doar să trimită un transfer bancar sau o comandă de bani în avans pentru a plăti unele echipamente sau materiale educaționale înainte de a putea începe, dar acestea nu ajung niciodată și nu există nicio muncă reală.

Cont anulat

Unii escroci petrec o cantitate corectă de timp creând e-mailuri cu aspect oficial de la furnizori de servicii de renume. Ei spun țintei că contul este pe cale să fie suspendat și că trebuie să furnizeze informații pentru a-l menține deschis. E-mailul ar putea include un link către un site de phishing care solicită date de autentificare și detalii de facturare pentru a asigura „continuarea serviciului”.

E-mail Netflix.O secțiune a e-mailului Netflix. (Sursa: Mailguard)

Clienții Netflix au fost recent afectați de o astfel de înșelătorie.

Fraudă a CEO

Acesta este orientat mai mult către companii. Scammerul identifică persoana din cadrul unei companii care deține controlul asupra fondurilor. Apoi pozează ca cineva cu autoritate, cum ar fi CEO, și solicită ca banii să fie transferați într-un cont specific. Cu toate informațiile disponibile pe LinkedIn în aceste zile, este destul de ușor pentru fraudatori să identifice pe cine să țintească și să vină cu povești convingătoare (a se vedea, de asemenea: balenă).

Acest tip de phishing necesită o anumită pregătire, deoarece escrocherul trebuie să acționeze convingător, la fel ca executivul pe care intenționează să îl facă. Fraudorul va contacta apoi pe cineva din compania care are autoritatea de a muta bani și va îndruma persoana respectivă să transfere fonduri către escrocherul.

La fel ca în majoritatea înșelătoriei de phishing, phishingul general este cel mai eficient atunci când există un sentiment de urgență sau emoționalism aplicat la cerere. Prin urmare, mulți membri ai comisarilor generalii vor ceda la noi membri ai departamentului de finanțe în speranța că persoana respectivă nu cunoaște încă toate garanțiile care pot exista pentru a împiedica înșelăciunea să funcționeze.

Citiți mai multe despre frauda CEO-ului aici.

Carduri de felicitări

Foarte simplistă înșelătorie a felicităților poate fi folosită pentru a vă infecta computerul cu malware. E-mail-ul se prezintă ca o felicitare (e-card) de la un prieten sau membru al familiei și vă încurajează să faceți clic pe un link. După ce faceți acest lucru, programul malware este descărcat și instalat automat pe sistemul dvs..

Fraude de afinitate

Frauda de afinitate se referă la momentul în care cineva folosește un interes comun sau o credință, cum ar fi religia pentru a vă ademeni. Se întâmplă adesea în persoană, în special în cadrul comunităților religioase, dar poate fi efectuat și prin e-mail.

Un exemplu de înșelătorie de afinitate.

Adresa de e-mail de mai sus folosește credința pentru a încerca să aglomereze cititorul și să-i convingă că este legitim.

Împrumut bancar sau card de credit garantat

În acest caz, înșelăciunea avansată de taxe, vi se spune că sunteți preaprobat pentru un împrumut sau un card de credit, dar trebuie doar să plătiți unele taxe de procesare. Ar putea fi o sumă mică, dar fraudatorii ar putea căuta informații despre cont bancar mai mult decât banii înșiși.

Furnizor de servicii

Aceasta vizează adesea întreprinderile și implică un e-mail care conține o factură pentru servicii care suna legitim. Un sentiment de urgență este utilizat pentru a convinge receptorul că trebuie să plătească imediat sau să riște ca transferul cauzei să fie transferat către o agenție de colectare.

Înșelătorie de compensare

Da, credeți sau nu, acesta apare în mod regulat în dosarele de spam. E-mailul explică că expeditorul său coordonează unele compensații pentru victimele înșelătorie, iar numele destinatarului se află pe o listă de victime.

Un exemplu înșelătorie de compensare.

Trebuie doar să trimiteți câteva detalii personale înainte de a putea începe să vă încasați compensația.

Fraude în vârstă

În timp ce multe tipuri de fraude pe Internet pot viza aproape orice persoană care are acces la un computer, multe sunt concepute special cu persoanele în vârstă. Persoanele în vârstă sunt adesea vizate pentru furtul de identitate, deoarece sunt percepute ca fiind mai susceptibile la anumite escrocherii. Iată câteva dintre cele mai frecvente forme de fraudă în vârstă, dar puteți găsi mai multe despre detectarea și raportarea acestor înșelători în articolul nostru despre frauda.

Escrocherii de investiții

Persoanele în vârstă care doresc să investească caută deseori proiecte cu scop lucrativ pe termen scurt, care să le completeze veniturile de pensionare. Înșelătorii de investiții promit pur și simplu rentabilități fantastice pentru a-i determina pe seniori să le predea banii.

Scheme de asigurare

Înșelăciunea de asigurare joacă presupunerea că persoanele în vârstă ar putea fi mai puțin concentrate pe ceea ce au acum și mai mult pe ceea ce vor lăsa în urmă pentru cei dragi. Acest tip de sistem poate implica un apel telefonic sau un e-mail care îi convinge pe persoanele în vârstă că au nevoie de o poliță de asigurare de viață sau de asigurare de viață. Adesea, firma de asigurare este complet alcătuită, însă escrocherii de asigurare sunt efectuate uneori de agenți legitimi, inclusiv unul care a fost prins de mai multe ori.

Înșelătorii de sănătate

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, sănătatea tinde să se deterioreze și nevoia de medicamente pe bază de rețetă poate deveni costisitoare. Multe farmacii online au intervenit pentru a oferi medicamente și alte servicii medicale la prețuri mai mici decât media. Problema este că majoritatea acestor site-uri nu funcționează în condițiile legii și nu respectă practicile standard. De exemplu, fondatorul Canada Drugs este dorit în SUA pentru vânzarea de medicamente contrafăcute, dar site-ul este în continuare foarte funcțional..

Peste 70 de escrocherii online comune utilizate de infractorii cibernetici și fraudatori

Fără o reglementare corespunzătoare, consumatorii nu au de unde să știe ce primesc sau dacă vor primi ceva.

  PureVPN review 2023: ปัญหาความเป็นส่วนตัวของ VPN นี้ได้รับการแก้ไขแล้วหรือยัง

Înșelătorie la bunici

Acesta este, din punct de vedere tehnic, o formă de vrajă și implică pe cineva care cheamă un bunic și pozează ca nepotul lor care are nevoie de bani de urgență. Aceștia ar putea spune că sunt în închisoare sau au nevoie de ajutor medical în străinătate, dar că este imperativ să obțină banii imediat. Desigur, disperarea trage pe inimile „rudelor” lor, iar un escrocher condamnat a spus că aproximativ una din 50 de persoane a căzut pentru escrocheria sa.

stoarcere

Înșelătorii de extracție urmează premisa de bază de care trebuie să predați urgent banii sau să faceți față unei consecințe predefinite, indiferent dacă acestea sunt reale sau fabricate. Schemele de extracție pot fi simple sau extraordinar de complexe, în funcție de imaginația făptuitorului implicat. Iată câteva dintre escrocherii de extorsiune online pe care trebuie să le analizezi.

Ransomware

Ransomware este un tip de malware care implică un atacator care criptează fișierele dvs. cu promisiunea de a le decripta doar în schimbul unei taxe. Unul dintre cele mai notorii cazuri de ransomware a fost atacul WannaCry din 2023 în care au fost infectate peste 400.000 de aparate. În cele din urmă, infractorii au luat în valoare de 140.000 USD în valoare de bitcoin în schimbul decriptarea fișierelor deturnate ale utilizatorilor. Backupul fișierelor în mod regulat vă poate ajuta să vă protejați împotriva amenințării cu ransomware-ul.

Sextortion

În această formă de extorsiune, victimele sunt de obicei atrăgute să împărtășească fotografii sau videoclipuri intime, adesea prin site-uri de întâlniri online sau pe social media. Acestea pot fi chiar solicitate să efectueze acte explicite în timp ce sunt filmate în secret. Acestora li se cere să plătească o taxă pentru a împiedica publicarea fotografiilor sau videoclipurilor.

Hitman

Această înșelătorie terifiantă implică amenințări cu violență fizică și chiar moarte, de obicei trimise prin e-mail. Reclamarea este adesea că persoana care trimite e-mailul a fost angajată să te omoare și să renunțe la rolul său în schimbul unei taxe. E-mailurile ar putea include detalii personale colectate din social media sau din alte surse pentru a le face să pară și mai amenințătoare. În afară de a merge după banii dvs., unii escroci încearcă, de asemenea, să obțină informațiile dvs. personale pentru a fi utilizate în furtul de identitate.

Amenințare teroristă

Aceasta este o variantă a înșelătoriei hitman care joacă temerea societății actuale de actele teroriste. Din nou, premisa de bază este că viața ta va fi economisită doar dacă plătești.

Amenințare cu bombă

Un alt joc care se joacă de frica evenimentelor mondiale recente este înșelăciunea amenințării cu bomba. Acesta este un e-mail care le spune oamenilor că există o bombă plantată în clădirea lor și că se poate deconecta numai dacă se plătește o anumită taxă.

Atac DDoS

Atacurile distribuite de refuz de serviciu (DDoS) sunt similare cu atacurile ransomware, cu excepția faptului că, în loc de criptarea fișierelor, aveți adesea site-uri web întregi sau servicii de internet. Serverele web care găzduiesc aceste site-uri și servicii sunt inundate de trafic fals, care le copleșește, încetinind site-ul până la un crawl sau chiar închizându-l cu totul. Victimelor li se cere să plătească o taxă pentru a prelua controlul asupra serviciului. Întreprinderile sunt adesea ținte principale pentru acest tip de atac.

Phishingul

Am atins phishing în unele dintre celelalte secțiuni, dar cu acest câmp care cuprinde o porțiune atât de mare de escrocherii online, este bine să știm despre diferitele tipuri de care trebuie să te uiți. De fapt, elementul comun în aproape toate tipurile de escrocherii de pe internet este „phish-ul” inițial. Acesta este actul de a vă păcăli să furnizați un fel de informații care sunt folosite ulterior pentru a vă înșela..

Șansele de a elimina o înșelătorie de succes sunt scăzute, așa că grupul de potențiale victime trebuie să fie foarte mare. Cel mai simplu mod de a contacta un număr mare de oameni fără aproape niciun efort este prin e-mail. În unele cazuri, e-mailurile de tip phishing încearcă să vă direcționeze către o clonă a unui site web de încredere în care este posibil să introduceți datele de autentificare de conectare sau să încerce să vă facă să descărcați malware.

Într-o postare dedicată de phishing, ne uităm la cum să evităm sau să remediem daunele produse de escrocherile comune de phishing, unele dintre acestea fiind explicate mai jos.

Pescuit cu sulita

Phishingul de suliță este foarte țintit, iar autorul cunoaște de obicei unele dintre detaliile tale înainte de a da lovitura. Aceasta ar putea fi informații obținute de pe social media, cum ar fi achiziții recente și informații personale, inclusiv locul în care locuiți. Un e-mail sau un mesaj phishing ar putea fi creat pe baza acestor detalii, solicitând mai multe informații, inclusiv detalii de plată sau parole.

Vânătoarea de balene

Aceasta este orientată către companii și vizează directori la nivel înalt din cadrul corporațiilor care au acces la conturile de e-mail ale unei persoane din autoritate. După ce au acces la acel cont de e-mail, îl pot utiliza pentru alte mijloace, cum ar fi accesul la informațiile angajaților sau comanda transferuri frauduloase prin cablu (a se vedea, de asemenea, frauda CEO).

W-2 phishing

Aceasta este o versiune și mai țintită a balenei, în care obiectivul principal este obținerea W-2-urilor angajaților sau a W-9-urilor contractorilor. Cazurile de recenzie au implicat școli, spitale și grupuri tribale, precum și întreprinderi. E-mailul ar putea provine dintr-un cont executiv propriu sau defăimat sau poate să pară de la IRS sau de la o firmă de contabilitate. Odată furnizate, documentele oferă criminalilor tot ceea ce au nevoie pentru furt de identitate.

Phishing pentru a furniza ransomware

Ca și cum phishing-ul în sine nu este suficient de rău, multe e-mailuri sunt incluse în ransomware. În acest fel, infractorii pot obține o sarcină utilă crescută pentru eforturile depuse.

Vishing

Scam-urile de tip phishing vocal (vishing) nu sunt chiar escrocherii online, dar sunt adesea legate și devin mai sofisticate, așa că merită menționate aici. Ei folosesc solicitarea vocală pentru a obține informații sau bani de la consumatori sau companii. Înșelătorul apelează victima și încearcă să utilizeze tehnici de inginerie socială pentru a păcăli victima să facă ceva, adesea pentru a oferi detalii despre cardul de credit sau debit sau pentru a trimite bani.

Trimiterea prin email și spam prin SMS este foarte ușoară și costă aproape nimic. Apelarea unei victime intenționate personal, pe de altă parte, necesită mai mult timp și efort. Din acest motiv, suntem mai puțin obișnuiți să poftim și miza este adesea mult mai mare pentru a justifica timpul escrocherului.

Unul dintre avantajele majore ale vishing-ului sau phishing-ului prin e-mail este că infractorii nu trebuie să se îngrijoreze de filtrele de spam. În general, apelurile sunt mult mai puțin abundente decât e-mailul, deci există șanse mai mari de a atrage atenția cuiva. În timp ce apelurile telefonice sunt mai scumpe decât e-mailul, VoIP a făcut apelurile în masă mult mai accesibile pentru infractori.

Pentru a înrăutăți, este aproape banal să răsfățați un număr de identificare a apelantului în aceste zile. Dacă un escrocher dorește să se prezinte ca funcționar la biroul fiscal al țării tale, ar fi ușor pentru ei să îți arate un număr legitim de birou fiscal pe ID-ul apelantului..

bancă

Factorii înșelătoriilor în caz de fraudă sunt unele dintre cele mai frecvente pe care le veți întâlni. De obicei, escrocii vor reprezenta un reprezentant al instituției financiare și vă vor spune că a existat o fraudă sau o activitate suspectă pe contul dvs. În timp ce unii vor încerca apoi să extragă informații personale sau contului bancar, alți escroci au diferite tactici. Unul este în special convingerea țintelor de a instala „software de protecție” pe computerul lor pentru a bloca tranzacțiile mai frauduloase. Ceea ce face software-ul este de a permite accesul de la distanță la computerul victimei.

Impozit

Vom acoperi fraudele fiscale într-un detaliu ceva mai târziu, dar acestea sunt adesea efectuate prin telefon sau printr-o combinație de apeluri telefonice și e-mailuri. Primul contact prin telefon poate fi automatizat, ceea ce înseamnă că escrocii pot atinge foarte ușor un număr imens de ținte. Înseamnă, de asemenea, că trebuie doar să vorbească cu oricine cheamă înapoi. Acești apelanți ar fi considerați „clienți calificați” și ținte ușoare în acel moment, deoarece au căzut deja pentru prima etapă a înșelătoriei. Vezi mai multe escrocherii fiscale.

Premiu

Câștigurile la premii false sau la concursuri sunt adesea comunicate printr-un apel telefonic sau un mesaj vocal automatizat. Premiile promise ar putea fi sub formă de numerar, o mașină sau o vacanță cu toate cheltuielile plătite. În realitate, fraudatorii caută să afle detalii personale (inclusiv adresa dvs. și numărul de securitate socială) pentru utilizare în frauda cu cardul de credit sau furtul de identitate.

Suport tehnic

Înșelăciunea de asistență tehnică începe adesea ca un apel telefonic și în cele din urmă sfârșește online, similar cu escrocheria bancară menționată mai sus. De această dată, un „tehnician” care pretinde că reprezintă o firmă mare ca Microsoft, vă va spune că computerul dvs. este infectat și că trebuie să predați asistența la distanță.

După ce faceți acest lucru, tehnologia falsă poate face orice dorește cu sistemul dvs., inclusiv instalarea de malware sau ransomware. În mod obișnuit, după ce vor termina „remedierea problemei”, vi se va solicita să plătiți serviciul. Apoi au toate informațiile dvs. de plată și, în unele cazuri, pot continua să vă acceseze computerul prin intermediul software-ului de acces la distanță oricând doresc.

Această înșelătorie nu este întotdeauna inițiată prin telefon și ar putea începe printr-o fereastră pop-up care vă spune că computerul dvs. este infectat și să apelați un număr de asistență. Pop-up este, de obicei, dificil de a scăpa de, care servește ca motivare pentru a apela numărul furnizat.

Agenție guvernamentală

Dacă primiți un apel sunet oficial de la o agenție de aplicare a legii sau a guvernului, vi se va ierta că v-a fost speriat să vă predați detaliile. Infractorii pradă această teamă și adesea se prezintă ca polițiști sau ofițeri guvernamentali pentru a da informații personale. Rețineți că orice astfel de contact legitim ar fi tratat personal sau cel puțin prin poștă.

Înșelătorii în social media

Având în vedere că popularitatea rețelelor de socializare continuă să crească, nu este de mirare că este considerat un mediu copt pentru escroci. În timp ce multe dintre celelalte escrocherii de pe această listă ar putea fi efectuate prin intermediul rețelelor de socializare, câteva dintre cele foarte specifice au apărut pe platformele sociale.

„Vedeți cine v-a văzut profilul”

Această înșelătorie profită de curiozitatea utilizatorilor de Facebook și poate apărea ca anunț în timp ce navigați pe site. Vi se va solicita să descărcați o aplicație cu promisiunea de a putea vedea cine a văzut profilul dvs. Cert este că Facebook nu oferă de fapt aceste informații, nici măcar pentru aplicații terțe. Tot ceea ce efectuați este să înmânați accesul la contul dvs. de Facebook, inclusiv datele personale și eventual informațiile bancare.

Butonul Facebook „nu-i place”

În ultimii ani, lumea de Facebook este adesea plină de aburi cu posibilitatea ca un buton de „neplăcere” să devină disponibil. Scamatorii valorifică publicând anunțuri pentru o astfel de caracteristică. Acestea conduc la pagini care par să fie administrate de Facebook, dar care includ de fapt link-uri către site-uri de phishing care solicită informații personale.

Știri false despre celebrități

Această înșelătorie implică un titlu în stilul clickbait pe Facebook care transmite unele știri false despre celebrități, cum ar fi moartea unei stele cunoscute sau o nouă relație la Hollywood..

  Преглед ВПНАреа 2023

Angelina Jolie clickbait title.Angelina Jolie este bine, dar acest titlu sugerează altfel.

După ce faceți clic, vi se solicită să introduceți datele de acreditare Facebook pentru a vizualiza articolul, oferind astfel infractorilor acces complet la contul dvs..

Înșelătorie de înfățișare

Când vă gândiți cât de ușor este crearea unui cont de social media, vă dați seama că nu este nimic care să împiedice pe cineva să creeze o replică exactă a profilului dvs. public. Acestea pot apoi să vă adreseze prietenilor și familiei cu prietenul sau să urmeze cererile și odată conectate, să vă prezentați ca tine. Aceste conexiuni de încredere pot fi apoi utilizate pentru o serie întreagă de scopuri, cum ar fi răspândirea programelor malware sau solicitarea de bani pentru scenarii realizate.

Instagram îi place înșelătorie

Cu mulți utilizatori de pe platformele sociale, disperați de „aprecieri” și „urmează”, escrocii s-au valorificat oferind doar asta. O aplicație lansată în 2013, numită InstLike, a solicitat numele de utilizator și parolele în schimbul urmărilor și aprecierilor.

Aplicația InstLike.

De fapt, ei au colectat pur și simplu acreditările a 100.000 de utilizatori și i-au transformat în participanți la o mare botnet social. Practic, aplicația și-a îndeplinit promisiunea, dar a folosit conturile celor care s-au înscris pentru a face acest lucru. Ba mai mult, în cadrul aplicației, oamenii au fost încurajați să plătească taxe pentru urmăriri și like-uri suplimentare.

Înșelătorie în ofertă de muncă

O înșelătorie a ofertei de locuri de muncă ar putea fi administrată prin e-mail, dar este realizată în mod obișnuit prin intermediul site-ului profesionist de rețele LinkedIn. Practic, vi s-a oferit un loc de muncă de la o companie aparent de renume prin intermediul mesajului direct. În unele cazuri, acestea pot duce la escrocherii prin care deveniți mijlocitor pentru transferul de fonduri. Depuneți cecul unui casier, apoi transferați o parte din bani, păstrând restul ca taxă. Din păcate, cecul inițial al casierului răspunde și veți reduce suma pe care ați trimis-o în transferul bancar sau în contul de bani.

Escrocherii de călătorie

Multe persoane achiziționează bilete de avion, camere de hotel și chiar pachete întregi de vacanță online în aceste zile. Escrocii știu acest lucru și s-a înregistrat o creștere a site-urilor de călătorie frauduloase care vând bilete false și vacanțe inexistente. Călătoria este de obicei un articol cu ​​bilete mari, care vrăjește bani mari pentru infractori. În plus, călătoria este o achiziție dificilă, deoarece de obicei plătiți sume mari de bani pentru ceva ce nu veți vedea până la data călătoriei.

Acest tip de înșelătorie poate fi deosebit de problematic, deoarece este posibil să nu aflați că ați fost înșelat până când ați ajuns la destinație sau aeroport. Este posibil să nu existe nicio înregistrare a faptului că aveți o rezervare. Acum rămâneți banii originali și, de asemenea, ar trebui să vă aduceți mai multe pentru a continua vacanța sau pur și simplu să vă împachetați și să mergeți acasă.

Vacanță gratuită sau cu reducere

Aceste escrocherii pot fi inițiate prin telefon sau e-mail, dar, de obicei, țintului i se spune că au câștigat o vacanță. Pentru a solicita, trebuie să plătească o taxă mică (înșelătorie avansată) sau să ofere detalii despre cardul de credit pentru o depunere. În primul caz, hoțul decolează cu banii. În aceasta din urmă, detaliile cărții de credit pot fi utilizate în frauda cu cardul de credit.

Vânzare înșelătorie pentru bilete de vacanță

În acest caz, cineva postează un anunț care pretinde că a achiziționat un bilet pentru o călătorie pe care nu mai poate continua. Vând apoi biletele (false) la un preț mult mai mic decât valoarea lor nominală. Unele victime nu își dau seama de înșelătorie până când nu apar la aeroport gata pentru călătorie. Cu agențiile companiilor de asigurări care fac atât de dificilă obținerea rambursărilor la bilete, faptul că cineva ar putea vinde bilete online este mai credibil, alimentând succesul înșelătoriei..

Schema punctelor

Într-o înșelătorie de puncte, ținta este apelată sau trimisă prin e-mail și informată că au câștigat un număr imens de puncte, printr-un program de carduri de puncte de călătorie sau o schemă de puncte de credit de călătorie. Tot ce trebuie să facă este să ofere câteva detalii pentru a confirma tranzacția. Aceasta poate include informații despre cont, detalii despre cardul de credit sau alte informații personale.

Închiriere pentru vacanță

Înșelătorie pentru închirieri de vacanță implică fraudatorii care publică anunțuri pentru proprietăți în locații dezirabile, la prețuri de chilipir. Victima este obligată să trimită un avans sau suma integrală în avans.

După ce ajung la destinație, s-ar putea să-și dea seama că proprietatea nu există, a fost prezentată greșit sau nu este de fapt disponibilă pentru închiriere.

Escrocherii fiscale

Ca și cum sezonul fiscal nu ar fi deja suficient de temut fără ca escrocii să îngreuneze viața! Infractorii încearcă să exploateze atât contribuabilii cât și guvernul folosind o serie de escrocherii legate de impozite.

Audit fals

Într-o înșelătorie falsă de audit, țintele sunt contactate de cineva care pretinde că este de la IRS sau o agenție fiscală similară și i-a spus că un audit a identificat o discrepanță. Plata imediată este cerută cu amenințarea unor costuri suplimentare, închisoare sau chiar deportare, dacă victimele nu se conformează. Indiferent dacă este vorba de un e-mail sau de un mesaj vocal înregistrat, această înșelătorie este ușor de executat, astfel încât probabil nu va dispărea în curând. În mod ciudat, în Canada, se raportează că multe dintre aceste escrocherii implică solicitări de plată prin intermediul cardurilor cadou iTunes. Ați crede că acest lucru ar fi un pic de cadou, dar se întâmplă.

Restituire falsă

Acesta se adresează persoanelor care se așteaptă la o restituire a impozitelor. Din nou, infractorii poartă drept agenție IRS sau o agenție similară și promit ținte să facă clic pe un link prin care pot solicita restituirea lor. Cu toate acestea, link-ul duce la un site de phishing în care victimei i se cere să furnizeze informații personale, cum ar fi numărul de securitate socială și detaliile bancare, care pot fi utilizate în furtul de identitate.

Restituire eronată

Această înșelătorie este un pic mai sofisticată, deoarece folosește de fapt detalii reale despre client furate de la firmele de contabilitate prin hacking sau phishing. Informațiile sunt utilizate pentru a depune o cerere de rambursare a taxelor false, care este procesată de IRS, iar clientul primește suma de restituire. Apoi, escrocherul se prezintă ca IRS sau o agenție de colectare, spune clientului că restituirea a fost emisă din greșeală și solicită returnarea banilor. Desigur, plata este îndreptată către fraudator, nu către IRS. Acest caz vrăjește probleme dublu pentru client. Nu numai că sunt scurte rambursarea lor, dar ar putea fi, de asemenea, în apă caldă cu IRS pentru a depune o cerere falsă.

Schema de protestatar fiscal

Un sistem de protestator fiscal implică infractorii care apelează sau trimit prin e-mail consumatorii pentru a le spune că nu trebuie să plătească impozite. Acesta este cu adevărat mai mult un troll decât o înșelătorie reală, deoarece persoana care o conduce nu beneficiază financiar. Cu toate acestea, victima poate fi afectată negativ, deoarece neplata impozitelor poate duce la o condamnare, inclusiv amenzi și închisoare.

Escrocherii Bitcoin și criptomonede

Dacă bitcoin și alte criptomonede explozie în termeni de popularitate și capacitate de piață în ultimii ani, nu este de mirare că infractorii vor să intre în acțiune. Într-adevăr, există atât de multe metode pentru care escrocii pot alege, iar înșelătorii și hack-urile care implică bitcoin și altcoins par să fie constant în știri.

Schimburi de monede false

Deoarece atât de multe afaceri legate de criptomonede sunt relativ noi, este dificil să știi care sunt legitime. Infractorii au valorificat acest lucru și iau pur și simplu banii oamenilor prin schimburi false sau discutabile. Un exemplu de schimb fals de monede este Internet Coin Exchange, care listează pur și simplu detaliile prețului criptomonedei Cumpără butoane.

O captură de ecran de Internet Coin Exchange.

Acesta pare să fie în continuare foarte funcțional, așa că nu vom posta linkul aici.

Alte operațiuni discutabile includ Igot, care a devenit ulterior Bitlio. Acest schimb a părut a fi operat în mod ineficient, deoarece au existat momente în care pur și simplu nu poate plăti clienții. Din nou, este încă în afaceri.

Burse de monede piratate

Din păcate, atunci când schimburile sunt hacked de cibernetici, atât schimbul, cât și clienții săi au tendința de a pierde. Mt Gox este probabil cel mai faimos caz în care oamenii încă așteaptă să afle dacă își vor vedea banii în patru ani. Însă au existat și alte harsuri mai recente, cu profil înalt, inclusiv cel al lui Coincheck, în valoare de 500 milioane USD.

Schema de pompare și scurgere

„Pump and dump” este un termen cunoscut pe piața bursieră, dar lovește și criptomonedele. Aceasta implică promovarea organizată a unei anumite criptomonede, de obicei o monedă relativ necunoscută. Investiția în masă determină creșterea valorii, încurajând alți investitori să intre în acțiune. Valoarea monedei crește și mai mult și la momentul potrivit, prima rundă de investitori încasează, lăsând al doilea val cu o monedă fără valoare.

Companii miniere frauduloase de exploatare a norilor

Exploatarea bitcoinului și a altor criptomonede implică de obicei folosirea puterii de calcul pentru a sprijini rețeaua în schimbul unei recompense. Cu toate acestea, exploatarea minieră nu este cel mai ușor lucru pentru a începe. Introduceți companii miniere cloud, care vă permit să investiți în minerit, fără să fiți nevoit să faceți efectiv configurarea singură.

Când investești în minerit cloud, creezi multă încredere în compania minieră. Desigur, acolo unde există investitori, sunt escroci gata și așteptați. De exemplu, Mining Max a strâns 250 de milioane de dolari pentru operațiunea sa, din care se presupune că au fost buzunare cu 70 de milioane de dolari.

Pagina de pornire Mining Max

Într-un alt caz, CEO-ul GAW Miners s-a declarat vinovat de fraudă în valoare de 9 milioane de dolari ca urmare a unor relații foarte neplăcute, inclusiv vânzarea mai multor puteri de vânătoare decât a fost disponibil.

Minerit malware

Mineritul necesită o cantitate imensă de putere de calcul și asta nu este ieftin. Ca atare, infractorii au dezvoltat programe malware care le pot permite exploatarea puterii de calcul a utilizatorilor. Cunoscut sub numele de criptominizare rău intenționată sau criptojacking, malware-ul este de obicei răspândit de un virus troian. Calculatoarele infectate formează apoi o botnet mai mare care minează criptomonedele. Printre exemple de malware-ul minier se numără „Digmine”, răspândit prin Facebook Messenger și WannaMine, care folosește EternalBlue, exploatatul NSA scurs..

Înșelătorie de ieșire ICO

O ofertă inițială de monede (ICO) este cam ca o ofertă publică inițială (IPO) pentru o companie, diferența majoră fiind moneda este cu adevărat inutilă până când investitorii percep valoarea. Înșelătorii de ieșire ICO sunt similare cu înșelătorii de pompă și descărcare, despre care am vorbit mai devreme, cu excepția faptului că de obicei creatorii de monede fac promovarea grea, urmată de o vânzare rapidă.

Investitorii sunt îmbrăcați cu imagini albe și promisiuni de securitate superioară și potențial larg de aplicare. Cumpără monede în schimbul monedei fiat, în speranța de a obține un randament al investiției lor. Unele dintre cele mai mari escrocherii de ieșire pe care le-am văzut până acum sunt Plexcoin, care a strâns investiții de 15 milioane de dolari înainte de a fi suspendată, și Benebit, echipa din spatele căreia s-a clasat cu între 2,7 milioane și 4 milioane de dolari la începutul anului 2023.

Imagini cu Beneficiul de la ICODrops.ICO Drops a postat dovezi despre înșelătorie în această pagină care nu mai este accesibilă.

ICO-urile, în general, sunt considerate o astfel de problemă că China le-a interzis, iar alte țări impun reglementări grele.

Impersonatori ICO

O altă problemă dintre ICO-uri nu este cu ICO-urile în sine, ci cu escrocii care îi implică. De exemplu, ICO-ul legitim Seele a avut canalul lor Telegram deturnat de oameni care arătau ca administratori. Investitorii au fost convinși să plătească pentru jetoane înainte ca vânzarea să înceapă efectiv, iar fondurile să fie încasate de infractori. Alți fraudatori au folosit o înșelătorie de tip phishing centrată în ICO Bee Token, ca mijloc de eliminare a investitorilor în valoare de 1 milion USD.

  Преглед на Surfshark 2023

Scheme de investiții în criptocurrency

Deoarece piața criptomonedelor este atât de volatilă, nu este neobișnuit să auzim despre câștiguri masive pe o perioadă scurtă de timp. Acest lucru face ca piramidele clasice sau schemele Ponzi să fie mai ușor de vândut investitorilor, deoarece oamenii sunt mai puțin susceptibili să le considere drept „prea bune pentru a fi adevărate. 12.000 de bitcoins.

Site-ul Optioment.Site-ul Optioment. (Sursa: Wayback Machine)

Alte scheme suspecte includ BitConnect, care se oprește după ce a primit mai multe scrisori de încetare și abandonare, și OneCoin, o schemă Ponzi raportată global, care continuă să fie puternică.

Scamuri de furcă pentru portofel

Portofelele monede sunt folosite ca locuri „sigure” pentru ca oamenii să-și asigure criptomoneda, practic undeva pentru a proteja cheile private care pot permite accesul la monede. Când se creează o criptocurrency și o monedă nouă, poate fi dificil să găsești un portofel care să poată găzdui noua monedă. Introduceți escroci. Atunci când Bitcoin Gold a fost lansat pentru prima dată, site-ul mybtgwallet.com a apărut, promovând utilizatorii să predea cheile private și ulterior să își piardă monedele..

Site-ul btgwallet.

Se presupune că această înșelătorie cu portofel a dus la pierderi totale în valoare de peste 3 milioane de dolari.

Impresoare de portofel

Mai mulți imputerniciți profită de piața criptomonedelor, de această dată sub forma unor clone de portofel. Infractorii îi fac pe oameni să creadă că își depozitează monedele într-un portofel legitim, dar le păstrează de fapt. Grupul de hackeri, Coinhoarder, a folosit o astfel de schemă pentru a fura mai mult de 50 de milioane de dolari bitcoin și alte criptomonede. Acesta a folosit domenii care înfăptuiesc reputatul Blockchain.info și chiar a folosit reclame Google plătite pentru a atrage mai multe victime.

Înșelătorie de phishing de serviciu de amestecare de monede

Serviciile de amestecare a monedelor sunt utilizate pentru a amesteca monedele pentru a rupe conexiunea dintre expeditor și receptor, făcând tranzacțiile mai anonime. În timp ce serviciile de amestecare a monedelor pot ajuta activitatea ilegală, ele pot avea și cazuri de utilizare legitimă. Site-urile populare includ Bit Blender și acum defunct Helix by Grams.

captură de ecran de darknet market

Aceștia doi au fost implicați într-o înșelătorie de tip phishing pe web-ul întunecat, unde un tutorial de amestecare a monedelor a folosit linkuri către site-uri web false pentru ambele servicii. Utilizatorii care urmează pașii și vizitează linkurile le-au transmis pur și simplu moneda lor.

Scheme de servicii de amestecare a monedelor

Nu sunt doar scheme de phishing care afectează utilizatorii serviciilor de amestecare de monede. Bitpetite a derulat o operațiune de amestecare, dar a cerut și investitorilor să predea banii cu promisiunea de returnări zilnice de 4%! Acest lucru a fost clar imposibil de realizat, iar site-ul a dispărut în noiembrie 2023, după ce a sustras o sumă necunoscută de la investitori.

Alte escrocherii online

În afară de toate cele de mai sus, există multe alte înșelători online pentru care trebuie să te uiți. Iată câteva dintre cele mai populare piese care fac tururile chiar acum.

Ferestre pop-up cu software anti-virus fals

Am menționat pop-up-uri în înșelăciunea de asistență tehnică. O întâmplare obișnuită pe care ai putea să o fi văzut deja sunt ferestrele pop-urile care te solicită să descarci software antivirus. Cu toate acestea, atunci când urmați promptul, puteți termina cu malware în schimb.

Site-uri false

Site-urile false sunt de obicei utilizate în escrocherii de tip phishing. În mod obișnuit, o replică a unui site web legitim este folosită pentru a încuraja țintele să introducă detalii precum credențiale, informații bancare și detalii personale.

phishing-ul fals pe site-ul facebook

De exemplu, imaginea de mai sus de pe blogul Expr3ss arată o pagină de conectare Facebook foarte convingătoare.

Site-uri de mărfuri contrafăcute

Acesta este un exemplu mai specific de site-ul fals și este o mare problemă. Replicile site-urilor web de renume pot fi utilizate pentru a face ca produsele contrafăcute să pară legitime. De exemplu, mărci precum Ugg, Coach și Michael Kors au copiat site-urile lor aproape exact pentru a-i face pe consumatori să creadă că cumpără bunuri originale de la marca reală.

Întâlniri online și escrocherii romantice

Întâlnirile de întâlnire și romantism sunt unele dintre cele mai vechi din carte, dar atâta timp cât oamenii caută dragoste, nu vor pleca. De fapt, în SUA, escrocherii romantice reprezintă cele mai mari pierderi financiare din toate crimele pe internet. Fraudei pot contacta țintele prin telefon, e-mail, text, social media sau site-uri de întâlnire.

În mod obișnuit, ele reprezintă o persoană diferită, inclusiv crearea de profiluri complet false (acest lucru este numit pescuit) și deseori lucrează în grup. Scopul final ar putea fi ca victimele să plătească bani, să predea informații personale sau chiar să ajute în activități ilegale.

Înșelătorii de bilete

Am menționat mai devreme înșelătorii de bilete de călătorie, dar participanții la concerte și participanții la evenimente sportive sunt, de asemenea, ținte comune înșelătorii de bilete. Cumpără bilete online și apar la eveniment pentru a afla că dețin falsuri.

Escrocherie

Înșelăciunea de închiriere se prinde asupra celor care caută cu disperare un loc unde să apeleze acasă. Anunțurile de închiriere sunt publicate cu prețuri sub medie, atrăgând mulți cumpărători. Proprietarii ar putea fi explicați că vizionările nu sunt disponibile, deoarece sunt peste mări, dar vor emite cu plăcere o rambursare dacă nu sunteți mulțumit. Chiria pentru prima și ultima lună este de obicei necesară pentru a asigura proprietatea de închiriere. Proprietarul fals poate avea și chiriașii să completeze un formular care include informații bancare împreună cu alte detalii personale.

Escrocherii prin SMS

Înșelătorii prin SMS (escrocherii smishing) sunt variații ale înșelătoriei de tip phishing și vishing și implică utilizarea unui mesaj text. SMS sau mesagerie text este încorporat în aproape orice telefon de pe planetă. Pe măsură ce telefoanele devin mai conectate la internet, mulți dintre noi au trecut la aplicații de mesagerie instantanee precum WhatsApp și Facebook Messenger. Dar mesajele SMS vechi vechi sunt aproape întotdeauna disponibile. Escrocii știu asta și îl pot folosi pentru a vă viza.

Un mesaj text mirositor va avea, de obicei, aceleași scopuri ca orice alt tip de fraudă. Este posibil ca escrocii să doriți să faceți clic pe un link pentru a descărca malware sau adware sau să vă aducă la o pagină de phishing cu convingere, pentru a vă păcăli în a vă furniza datele de autentificare pentru un site web. Alții ar putea oferi un număr de apeluri ca o tranziție la o metodă de escrocherie.

În timp ce acestea urmează de multe ori jocuri similare cu e-mailurile și înșelătorii vocale, există câteva cazuri mai specifice, cum ar fi încercarea de a te determina să activezi un nou card de credit sau să-ți spun că un cont expiră..

Înșelătorie de phishing Amazon

În această schemă destul de complexă, vizează produse de pe Amazon de la vânzători terți. Aceștia nu primesc obiectul, așa că sunăți vânzătorul să întrebe. Vânzătorul solicită cumpărătorului să finalizeze tranzacția în afara Amazonului, astfel încât să fie plătit și să aibă acces la informațiile de plată.

Înșelătorie de livrare Amazon

Acesta este un unghi ușor diferit de cel de mai sus, dar este și orchestrat de către vânzătorii terți. În acest caz, expediază pachete goale către adrese greșite unde sunt semnate de cineva care este înșelător. Din moment ce pachetul este semnat, victima are deseori probleme atunci când încearcă să facă o cerere cu Amazon.

Astroturfing (înșelătorie publicitară)

Astroturfing-ul este de foarte mult timp, iar definiția sa poate fi definită în mod vag ca o companie care creează suport fals în jurul produsului său pentru a atrage clienți. Un exemplu celebru a fost că McDonalds plătea angajaților să stea la coadă pentru a crea zgomot în jurul lansării Quarter Pounder din Japonia. Odată cu puterea de convingere a recenziilor online, acestea au devenit un mijloc de astroturfing digital.

Companiile plătește pur și simplu oamenilor să scrie recenzii false strălucitoare pe site-urile presupuse de opinii nepărtinitoare. Există chiar și grupuri Facebook dedicate schimbului de recenzii online pentru anumite site-uri precum Amazon sau tipuri de produse specifice, de exemplu, cărți.

Clubul de recenzii Amazon.

Consumatorii se bazează foarte mult pe aceste recenzii atunci când fac cumpărături și în cele din urmă sfârșesc cu un produs sau serviciu subpar sau nimic deloc.

Înșelătorii de continuitate

Există o gamă largă de escrocherii de continuitate, dar de regulă urmează modele similare. Popup-urile pentru sondaje care oferă cadouri gratuite sau oferte uimitoare conduc victimele să intre în detaliile cardului de credit pentru a plăti taxe minime sau transport. Adesea ascunse cu litere mici, sunt exorbitante taxe lunare în curs, care pot fi aproape imposibil de anulat. În acest caz, va trebui să contactați emitentul cardului pentru a opri comisioanele viitoare, dar este puțin probabil să vi se ramburseze cele deja plătite. Acesta este un alt motiv pentru a vă verifica întotdeauna declarațiile, deoarece acestea ar putea trece cu ușurință neobservate.

Înșelătorie la bursă

Această înșelătorie este la fel ca astroturfingul și se desfășoară foarte mult în aer liber. Aceasta implică articole sau alte metode și materiale care îi conving pe potențiali investitori să contribuie cu fonduri bazate pe previziuni exagerate. În aprilie 2023, SEC a aplicat acțiuni împotriva a 27 de persoane și entități pentru astfel de promoții frauduloase ale acțiunilor.

Escrocherii cumpărătorului

Cei mai mulți dintre noi au vândut ceva online la un moment dat, dar vânzătorul este atent. Unii escroci folosesc o tactică prin care falsifică o plată în așteptare pentru a încuraja eliberarea mărfurilor. Acesta ar putea fi un fals PayPal sau un mesaj de transfer de e-mail pentru a spune că plata va fi eliberată după ce informațiile de urmărire vor fi primite. Odată ce trimiteți efectiv mărfurile, nu se mai primește nicio plată.

supraplată

Plata în exces este alta pentru care vânzătorii trebuie să fie atenți. De obicei se referă la vânzarea de articole sau servicii, adesea prin anunțuri clasificate. Scammerul vă trimite plata pentru tot ceea ce vindeți, dar trimite prea mult. Vă cer să restituiți diferența. Între timp (sper să fie, după ce trimiteți banii) plata lor este anulată sau retrasă. Prin urmare, nu ați primit nicio plată, dar le-ați returnat parțial.

Cum să recunoști înșelătorii

Întrucât înșelătorii online apar atât de des, cu multe probabilități încă de descoperit, este imposibil să le enumerăm aici. Acest lucru face chiar mai important să fii atent la semnele de poveste.

Recunoașterea site-urilor sigure

Multe escrocherii necesită un site web cu aspect legitim pentru ca victimele să interacționeze și să furnizeze informațiile pe care escrocherul le caută. Având în vedere că aproape oricine poate achiziționa aproape orice nume de domeniu și apoi să creeze vizual orice site de pe planetă, cum poate cineva să fie sigur că utilizează un site sigur? Aceasta este o bună întrebare pe care o acoperim în detaliu într-o postare despre recunoașterea înșelătoriei sau a site-urilor false.

Unele tehnici sunt tehnice, cum ar fi verificarea dacă numele de domeniu afișate în bara de adrese a browserului dvs. se potrivesc cu site-ul pe care considerați că îl vizitați. Alții sunt mai holistici, cum ar fi verificarea site-ului că are informații legitime de contact pe acesta și nu sunt pline de erori de ortografie..

Nu există un singur glonț de argint care să indice încrederea unui site, dar există o serie de lucruri pe care le puteți verifica care vă vor ajuta să faceți un apel de judecată.

Localizarea unui e-mail fals sau fals

Așa cum spunea domnul Miyagi în filmul Karate Kid, „cel mai bun bloc, nu există”. În escrocherile de pe internet, cea mai bună apărare este să nu te păcălești în primul rând. Totuși, escrocii pot fi deștepți și poate fi dificil să localizezi uneori e-mailurile false de phishing.

Într-o postare dedicată, acoperim sfaturi pentru a vă ajuta să localizați un e-mail fals, spoof sau phishing.

Cum să raportați o înșelătorie

În cel mai bun caz, vă dați seama că sunteți înșelat înainte de a fi prea târziu. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să luați legătura cu operatorii platformei pe care ați întâlnit escrocherul, dacă este cazul. În acest fel, ei pot cel puțin să-i dea afară de pe site și să sperăm că altcineva să fie înșelat.

În funcție de natura înșelătoriei, poate merita să o raportezi și la secția de poliție locală. Acesta ar trebui să fie cu siguranță un port de apel, dacă ați pierdut bani, dacă ați fost constrâns să faceți ceva ilegal sau să fiți exortați. O altă acțiune pe care ar trebui să o faceți este să raportați incidentul la centrul de fraudă din țara dvs. de reședință:

 • SUA: Centrul de reclamații privind criminalitatea pe internet a FBI
 • Canada: Centrul canadian de combatere a fraudei
 • Australia: ACCC Scamwatch
 • Marea Britanie: Acțiune de fraudă

Victimele înșelătoriei online sunt adesea prea stânjenite pentru a se prezenta. Cu toate acestea, cu cât sunt raportate mai multe dintre aceste incidente, cu atât va avea șansa ca forțele de ordine să îi închidă pe făptași, iar ceilalți vor fi mai conștienți de pericolele care pândesc online.

Articole populare:

 • Cum să urmărești Netflix cu un VPN
 • Ce este frauda în vârstă și cum o puteți detecta?
 • Este legal torrenting?
 • Cele mai bune VPN-uri pentru Mac

Cheia fraudei de Jak Rustenhovene sub CC BY 2.0

De asemenea, s-ar putea să vă placă protocoalele VPNVPN explicate și comparateVPNGhidul final de confidențialitate digitală pentru profesoriVPNCum să configurați un serviciu proxy DNS inteligent pe un router DD-WRTVPNCum să renunțe la urmărirea anunțurilor din cele mai mari rețele de anunțuri

About the author

Comments

 1. domiciliu. În plus, înșelătoriile nigeriene și cele de caritate sunt și ele comune. Este important să fim conștienți de aceste escrocherii și să învățăm cum să le recunoaștem pentru a ne proteja banii și identitatea. Internetul poate fi o sursă de informații și comunicare valoroasă, dar trebuie să fim vigilenți și să ne protejăm împotriva infractorilor care încearcă să profite de noi.

 2. domiciliu. În plus, înșelătoriile nigeriene și cele de caritate sunt și ele comune. Este important să fim conștienți de aceste escrocherii și să învățăm cum să le recunoaștem pentru a ne proteja banii și identitatea. Internetul poate fi o sursă de informații și comunicare valoroasă, dar trebuie să fim vigilenți și să ne protejăm împotriva infractorilor care încearcă să profite de noi.

 3. domiciliu. În plus, înșelătoriile nigeriene și cele de caritate sunt și ele comune. Este important să fim conștienți de aceste escrocherii și să învățăm cum să le recunoaștem pentru a ne proteja banii și identitatea. Internetul poate fi o sursă de informații și comunicare valoroasă, dar trebuie să fim vigilenți și să ne protejăm împotriva infractorilor care încearcă să profite de noi.

Comments are closed.