Преглед на TunnelBear 2020

Базираната в Канада TunnelBear е все по-известна услуга, главно благодарение на безплатното й предлагане на VPN. Но освен това, тя рекламира премиум услуга, която позволява на потребителите да сърфират в мрежата сигурно и насаме, без да се притесняват за ограниченията на данните.

Но как се сравнява с другите премиум доставчици в пространството? Тестваме услугата TunnelBear, за да видим как се подрежда в сравнение с харесванията на ExpressVPN и NordVPN.

Характеристики и цени

Както споменахме, TunnelBear е най-известният със своята безплатна услуга. С тази опция получавате достъп до пълния списък на сървърите на TunnelBear, който обхваща повече от 20 държави. Това наистина е малко в сравнение с много платени доставчици, но всъщност е доста приличен избор за безплатен VPN. Основният недостатък на безплатната услуга е, че получавате само 500MB да играете с на месец, което ограничава какво можете да правите, докато сърфирате сигурно.

Таблица за цените на TunnelBear.

Ако предпочитате да разполагате с неограничени данни, можете да отидете на платен план и да плащате месечно или годишно. За месечната опция цената е 9,99 долара на месец, но ще получите отстъпка от около 50%, когато изберете едногодишна сделка на стойност 5,00 долара на месец. Всеки план ви позволява да свързвате до пет устройства едновременно. Тези цени са около средния за индустрията за доставчици с най-висок рейтинг. Въпреки че някои предлагат по-стръмни отстъпки за по-дълги срокове, стигайки до под 3 долара на месец.

Плановете идват със 7-дневна гаранция за връщане на парите, което не е чак толкова щедро, като се има предвид, че някои услуги предлагат 30-дневни пробни периоди. Опциите за плащане включват кредитни карти и биткойни, като последните са привлекателни за по-внимателни потребители.

Отстъпка за четец: В момента TunnelBear предлага на нашите читатели 50% отстъпка тук.

Настолните клиенти са достъпни за Windows и MacOS, а мобилните приложения могат да бъдат изтеглени за iOS и Android. Разширенията на браузъра са достъпни за Chrome и Opera, въпреки че те защитават само трафика на браузъра ви и не покриват цялото ви устройство. Плановете включват и рекламен блокер, който работи с браузъра Chrome. За съжаление TunnelBear не може да бъде конфигуриран да работи с домашни рутери.

Този доставчик използва за забрана на торенти, но в наши дни P2P е разрешен и се препоръчват определени сървъри, превръщайки това в потенциална възможност за торентери. Потребителите на TunnelBear ще се радват на силна сигурност, включително криптиране с „военна степен“, перфектна секретност напред, защита от течове в DNS, автоматична защита на wifi и превключвател.

Настройка и интерфейс

Що се отнася до приложенията, TunnelBear поддържа нещата прости. Те са лесни за настройване и лесни за използване. За този преглед тествахме клиента на работния плот на Windows и мобилното приложение за iOS. За да започнете, изтеглете правилното приложение за вашата операционна система, инсталирайте го, когато е подходящо, и стартирайте приложението.

Едно нещо, което си струва да отбележим, преди да стигнем до приложенията: без значение каква операционна система използвате, трябва да сте подготвени за много, много „мечки“ каламбури. Те на пръв поглед са навсякъде, разпръснати в информацията за уебсайта, имена на функции и инсталиране на известия; този доставчик просто не може да изглежда достатъчно. Може да изглежда сладко за някои, но може да е досадно за други. Напред, нека разгледаме приложенията.

работен плот

Клиентът за настолни компютри е същият, независимо дали използвате безплатната или платената версия на TunnelBear. Единствената разлика в безплатната версия е, че ще видите колко данни сте използвали и бутон за надстройка в долната част на приложението. Обърнете внимание, че използваме премиум версията за тестване.

След като влезете в приложението, ще видите серия от добре дошли прозорци, които дават съвети как да използвате клиента. Тогава ще стигнете до Сървър страница. На върха е ан On / Off превключване, което можете да използвате, за да свържете или прекъснете връзката с VPN. По подразбиране в Автоматичен режим, ще бъдете свързани със сървъра, който ще ви осигури най-добрата производителност.

Основен екран на TunnelBear.

Ако предпочитате да изберете местоположение, можете да го направите, като щракнете върху една от иконите на „пчелна пита“ в държавата, която сте избрали. Просто задръжте и плъзнете, за да стигнете до желаното от вас място, щракнете върху иконата и изберете да за да се свържете. Като алтернатива можете да използвате падащия списък, за да изберете вашата страна.

Обикновено с други доставчици виждаме опции за организиране на сървърни списъци, например по град или любими. Имайки предвид малкия брой сървърни места, това не е проблем с TunnelBear.

Главният екран на TunnelBear, докато е свързан.

Поглеждайки менюто отляво, под Сървър раздела, имате Настройки който е разбит на Общ, Сигурност, Надеждни мрежи, и Сметка.

в Общ, можете да коригирате настройките за стартиране, известия и външен вид. Една от опциите за стартиране е отмяна на TCP, което може да помогне за преодоляване на определени проблеми, като например вашия ISP заглушаване или блокиране на UDP трафик.

Настройки на TunnelBear.

Сигурност опциите включват превключватели за VigilantBear и GhostBear, и двете от които ще обясним по-долу. Те са деактивирани по подразбиране.

Разделът за сигурност TunnelBear.

В Надеждни мрежи можете да изберете да добавите определени мрежи в бели списъци. Когато функцията за надеждни мрежи е включена, TunnelBear ще бъде автоматично активиран във всяка wifi мрежа, която не е в списъка ви с надеждни мрежи. Така че, ако се свържете с WiFi гореща точка в кафене или хотел и не сте включили в бяла мрежа, VPN автоматично ще се стартира.

Раздел TunnelBear Trusted Networks.

Някои напреднали потребители може да пропуснат допълнителни функции, включително по-широк избор на сървър и възможност за превключване на протоколи, но всичко-общо, това е добре проектирано и стабилно приложение.

Подвижен

Мобилното приложение на TunnelBear е много подобно на работния плот, макар и с по-малко опции за настройки. След като стартирате приложението, ще бъдете подканени да разрешите на TunnelBear да инсталира VPN настройки на вашето устройство. След това ще имате бърза обиколка на простия интерфейс.

Основният екран за мобилни телефони TunnelBear.

Подобно на настолния клиент, основният екран ви показва карта на местоположението на сървъра. Можете да намерите желаното си местоположение на картата или да използвате падащото меню, за да изберете вашата страна. Изборът Автоматичен ще ви свърже със сървъра, който ще ви осигури най-доброто представяне.

Списъкът на мобилните сървъри TunnelBear.

От главния екран щракнете върху иконата на менюто, за да стигнете до вашите настройки.

Екран за настройки на мобилните устройства TunnelBear.

Единствената характеристика на забележка тук е Надеждни мрежи опция, която работи по същия начин като в настолното приложение. Тук можете да добавите надеждна мрежа, ако предпочитате да не използвате VPN, докато сте свързани с тази мрежа.

Като цяло това приложение е атрактивно и много лесно за използване. Въпреки това, както при настолния клиент, напредналите потребители може да търсят допълнителна функционалност, като например способността да приспособяват функциите за сигурност и да избират сървъри въз основа на функция.

Сървъри и производителност

Както споменахме, TunnelBear няма голям избор от сървъри. За разлика от повечето доставчици, които силно рекламират своите общи сървърни номера, TunnelBear не може да ни каже колко има, само че броят им се колебае. Ние знаем това мрежата обхваща само 22 държави. По-голямата част от тях са в Европа, с четири в Америка, четири в Азия и по една в Австралия и Нова Зеландия. Когато считате, че доставчик като NordVPN има почти 5000 сървъра, а ExpressVPN обхваща 94 държави, започвате да виждате колко сравнително малка е мрежата на TunnelBear.

Този доставчик също се различава от повечето VPN в това, че всичките му сървъри са виртуални и се управляват дистанционно. Това са облачни сървъри, предоставени от трети страни - в случая на TunnelBear, те включват Digital Ocean и Vultr. Докато TunnelBear отбелязва, че това са "реномирани доставчици", виртуалните сървъри все още се считат за по-малко сигурни, защото въвеждат трета страна в управлението на сървъра. Плюс това, те могат да повлияят на производителността, тъй като множество компании споделят ресурси на един и същ виртуален сървър.

Тествахме сървъри в Канада, САЩ и Обединеното кралство, тъй като те обикновено са популярни места с потребителите. Общата връзка на всички сървъри беше добра и смяната на сървърите беше бърза и безболезнена.

Успяхме да предаваме HD видео, да сърфираме в мрежата и да играем онлайн игри без проблеми. Имайки предвид, че има съобщения за потребители на безплатната услуга, които имат забележими проблеми с забавянето по време на сърфиране. За съжаление, това е общо очакване с безплатни VPN услуги и дори може да бъде тактика за насърчаване на потребителите да обновят.

Производителност на тест за скорост на tunelBear

Ние се стремим да бъдем максимално емпирични, когато провеждаме нашите тестове за скорост и тестваме множество VPN сървъри за всеки доставчик. Обикновено тестваме два американски сървъра, както и един във Великобритания, но имайки предвид само една опция в САЩ, решихме да тестваме местоположението на TunnelBear в Канада. Тестовете се провеждат в Торонто и са подобни на тези, които провеждаме за други доставчици.

Докато сме свързани с тестов VPN сървър, ние изтегляме файл (с размер 100MB) от сървър в Орегон. Повтаряме тестовете в три различни времена през деня. На всяка времева точка провеждаме и контролни тестове без VPN сървър.

Резултатите са показани в полетата по-долу. Линиите, където се срещат тъмните и светлосините кутии, показват средната скорост. По-ниското е по-бързо. Общият размер на полето показва разпространението на резултатите. По-малки означава по-последователни.

Преглед на TunnelBear 2020

var divElement = document.getElementById ('viz1538588508649'); var vizElement = divElement.getElementsByTagName ('обект') [0]; vizElement.style.width = '100%; vizElement.style.height = (divElement.offsetWidth * 0,75) +' пиксела "; var scriptElement = document.createElement ('script'); scriptElement.src = 'https://public.tableau.com/javascripts/api/viz_v1.js'; vizElement.parentNode.insertBefore (scriptElement, vizElement);

Както можете да видите от резултатите, TunnelBear не се класира добре на тестовете. Изненадващо е, че канадските сървъри, които по презумпция са били географски най-близки до мястото на теста, са вързани в пъти повече от три пъти повече от контролните. Местоположението в САЩ се справи много по-добре, но сървърът на Обединеното кралство даде някои от най-бавните скорости, които сме виждали в тези тестове. Очаква се географски отдалечените сървъри да бъдат бавни, но тези забавяния са много значими.

Струва си да се спомене, че тези тестове служат само като груб показател за това, което може да видите, когато използвате услугата. Присъщата нестабилност на интернет добавя значителен фактор за случайност, така че тези тестове трябва да се вземат със зърно сол. Те се изпълняват по време на използване на 60Mbps връзка, така че вероятно ще видите по-дълги времена на изчакване с по-бавна връзка и потенциално по-малки или по-големи несъответствия.

Деблокира ли TunnelBear Netflix и други популярни сайтове за стрийминг?

Не, TunnelBear не деблокира Netflix. Обикновено опитваме поне няколко американски сървъра с Netflix, но има само една опция за сървър в САЩ с TunnelBear. Опитахме това без късмет. Една от препоръките на страницата с често задавани въпроси на TunnelBear е, че се опитате да изключите и свържете отново, за да превключите IP адреси, с надеждата, че ще кацнете с такъв, който не е блокиран. Опитахме това няколко пъти, но отново, нямахме късмет да се свържем с Netflix.

Свързахме се с поддръжката на клиенти и представител ни даде малко неясен отговор, заявявайки, че „имаме много потребители, които могат да използват нашите услуги за достъп до съдържание, блокирано в региона“ и ни насочи към статия за отстраняване на проблеми. За съжаление, ние все още не успяхме да накараме Netflix да работи.

Опитахме и Netflix, докато сме се свързвали със сървъри в други страни, включително Великобритания, Канада и Франция. И те не са работили, въпреки че това не е голяма изненада, тъй като много малко VPN услуги могат да деблокират библиотеки на Netflix, различни от тези в САЩ.

При опитите за достъп до други стрийминг услуги имахме смесени резултати. Докато канадски сървър работеше за деблокиране на Amazon Prime Video, САЩ и Великобритания не го направиха. Сървърът в Обединеното кралство не можа да предостави достъп до BBC iPlayer, въпреки че даде достъп до All 4 и ITV Hub.

Работи ли TunnelBear в Китай?

Да, TunnelBear работи в Китай. Макар че изглежда не влага много ресурси за предоставяне на достъп до стрийминг услугите, той има метод за потребителите да заобиколят голямата китайска защитна стена. Споменахме GhostBear по-рано и той може да бъде включен в Сигурност раздела на Настройки меню.

Тази функция - налична за Windows, MacOS и Android - обсебва кодирания трафик, за да изглежда като обикновен интернет трафик. Китайската защитна стена използва задълбочена проверка на пакети (DPI), за да блокира определени форми на трафик, но вашият затънал GhostBear трафик може да лети под радара.

Едно нещо, което трябва да се отбележи, е, че процесът на затъмняване ще направи нещата малко по-бавни, но това е малка цена за заплащане за достъп до безплатната мрежа.

Вижте също: Кой е най-добрият VPN за Китай?

Сигурност и поверителност

TunnelBear е базиран в Канада, която е известна с това, че има някои по-малко от желаните закони, свързани със запазването на данни и неутралитета на мрежата. Бил 51, който дава на канадското разузнаване правомощието да събира множество лична информация, е особено обезпокоителен за хората, които са в поверителност. Въпреки това, нищо от това не предизвиква безпокойство, когато VPN поддържа минимални дневници.

Влизане

За щастие, TunnelBear се придържа към стриктна политика без регистрация: “TunnelBear НЕ съхранява потребители, които произвеждат IP адреси, когато са свързани с нашата услуга и по този начин не може да идентифицира потребителите, когато са предоставени IP адреси на нашите сървъри. “

Той събира малко количество данни, включително коя операционна система използвате, независимо дали сте били активни през последния месец или общото количество данни, които сте използвали през месеца. Това е доста стандартно за много доставчици и не нарушава поверителността ви.

Encryption

Що се отнася до сигурността, TunnelBear използва 256-битово AES криптиране, което се счита за почти толкова добро, колкото получава. Това е в съчетание с хеш на SHA1 или SHA256 (в зависимост от операционната система) и 2,048-битови RSA ключове за удостоверяване, заедно с перфектна секретност напред. Опциите за протокол включват OpenVPN, IKEV2, IPSec.

Вижте също: Ръководства и ресурси за шифроване

Защита от теч

Защитата срещу течове на WebRTC и DNS е вградена и винаги е включена. Този доставчик използва собствени частни DNS сървъри, което е плюс за поверителност. По-рано споменахме VigilantBear; това е превключвател за убиване на TunnelBear В случай, че VPN връзката е загубена, VigilantBear ще блокира всеки необезпечен трафик, докато VPN отново се свърже отново. Тази функция е достъпна на настолните клиенти, но не и в мобилните приложения.

Обслужване на клиенти

Ако имате нужда от помощ, докато започнете или използвате TunnelBear, имате няколко възможности. Страниците за помощ на уебсайта включват раздели на Приготвяме се да започнем и Отстраняване на неизправности. Ако не можете да намерите това, което търсите там, можете да използвате Свържете се с нас образуват. За съжаление няма опция за чат на живо.

Когато изпратихме формуляр за контакт, ни изскача прозорец, който ни казва да очакваме отговор в рамките на 48 часа. Това е дълго време за изчакване, като се има предвид колко доставчици ще решат проблема ви след минути чат на живо.

Съобщение за поддръжка на клиенти TunnelBear.

За щастие, не трябваше да чакаме два дни и получихме отговор след около 21 часа. Това все още е доста дълъг период на изчакване, особено ако имате проблем, при който трябва да се връщате напред и назад няколко пъти.

присъда

Като цяло TunnelBear не отговори на очакванията. Той позволява P2P и предоставя неограничени данни, така че може да бъде добър вариант за торентери, въпреки че скоростите не са големи. Някои потребители, които искат да деблокират поточни платформи, може да имат късмет. Ако обаче искате да получите достъп до някои от по-строгите сайтове като Netflix, Amazon Prime Video и BBC iPlayer, ще трябва да потърсите другаде.

TunnelBear предлага стабилна политика за поверителност и силна сигурност, така че ако основната ви цел е защитено и частно сърфиране, то това може да бъде подходящо. Просто бъдете готови да изчакате поддръжка на клиенти; няма функция за чат на живо и поддръжката по имейл е доста бавна.

Посетете TunnelBear VPN

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 4

Adblock
detector