Pregled TunnelBear 2020

Kanadski TunnelBear je sve poznatija usluga, uglavnom zbog svoje besplatne VPN ponude. Osim toga, oglašava premium uslugu koja korisnicima omogućuje sigurno i privatno surfanje Internetom, bez brige o ograničenjima podataka..

Ali kako se uspoređuje s drugim premium pružateljima prostora? Testirali smo uslugu TunnelBear da vidimo kako se slaže u usporedbi s ocjenama ExpressVPN i NordVPN.

Značajke i cijene

Kao što je spomenuto, TunnelBear je najpoznatiji po besplatnoj usluzi. S ovom opcijom dobijate pristup popisu svih poslužitelja TunnelBear koji obuhvaća više od 20 zemalja. To je doduše malo u usporedbi s mnogim davateljima usluga s plaćanjem, ali zapravo je prilično pristojan izbor za besplatan VPN. Glavni nedostatak besplatne usluge je taj da dobijete samo 500 MB igrati se mjesečno, što ograničava ono što možete raditi dok sigurno surfate.

Tablica cijena TunnelBear-a.

Ako radije imate neograničene podatke, možete ići na plaćeni plan i plaćati na mjesečnoj ili godišnjoj osnovi. Za mjesečnu opciju, cijena iznosi 9,99 USD mjesečno, ali dobit ćete popust od oko 50% kada se odlučite za jednogodišnju ponudu od 5,00 USD mjesečno. Svaki plan omogućuje vam istovremeno povezivanje do pet uređaja. Ove cijene su otprilike u prosjeku industrije za najbolje ocijenjene davatelje usluga. Iako neki nude strmija sniženja u dužim rokovima, čak i ispod 3 dolara mjesečno.

Planovi dolaze sa 7-dnevnim jamstvom povrata novca, što i nije baš toliko izdašno s obzirom na to da neke usluge nude probna razdoblja od 30 dana. Mogućnosti plaćanja uključuju kreditne kartice i bitcoin, a potonji su atraktivni za korisnike koji brinu o privatnosti.

Popust za čitatelje: TunnelBear trenutno nudi našim čitateljima 50% popusta.

Klijenti za radne površine dostupni su za Windows i MacOS, a mobilne aplikacije mogu se preuzeti za iOS i Android. Proširenja preglednika dostupna su za Chrome i Opera, iako samo štite promet preglednika i ne pokrivaju cijeli vaš uređaj. Planovi uključuju i blokator oglasa koji funkcionira s preglednikom Chrome. Nažalost, TunnelBear nije moguće konfigurirati za rad s kućnim usmjerivačima.

Ovaj je pružatelj zabranjivao bujice, ali ovih dana P2P je dozvoljen i preporučuju se određeni poslužitelji, čineći ovo potencijalnom opcijom za bujice. Korisnici TunnelBear uživat će snažnu sigurnost, uključujući šifriranje "vojne klase", savršenu tajnu prema naprijed, zaštitu od propuštanja DNS-a, automatsku zaštitu WiFi-a i prekidač za zaustavljanje.

Postavljanje i sučelje

Kada je riječ o aplikacijama, TunnelBear pojednostavljuje stvari. Jednostavni su za postavljanje i za jednostavno korištenje. Za ovaj smo pregled testirali Windows klijent i desktop mobilne aplikacije iOS. Za početak preuzmite odgovarajuću aplikaciju za svoj operativni sustav, instalirajte je gdje je prikladno i pokrenite je.

Jedna stvar koju valja napomenuti prije nego što prijeđemo na aplikacije: bez obzira na operativni sustav koji koristite, trebali biste biti spremni na mnoge, mnoge "medvjede" pune. Naizgled su svugdje raštrkani u podacima na web lokaciji, imenima značajki i instaliraju obavijesti; ovaj se pružatelj jednostavno ne može činiti dovoljnim. Nekima se može činiti simpatičnim, ali drugima može biti neugodno. Krećemo dalje, pogledajmo aplikacije.

Desktop

Klijent za desktop je isti bez obzira da li koristite besplatnu ili plaćenu verziju TunnelBear-a. Jedina razlika u besplatnoj verziji jest da ćete vidjeti koliko ste koristili i gumb za nadogradnju pri dnu aplikacije. Imajte na umu da za testiranje koristimo premium verziju.

Nakon što se prijavite u aplikaciju, vidjet ćete niz prozora dobrodošlice i dati savjete kako koristiti klijent. Tada ćete stići na server stranica. Na vrhu je an Uključeno, Isključeno prebacivanje pomoću kojeg možete povezati ili prekinuti vezu s VPN-om. Prema zadanom u prozoru Auto način rada, bit ćete povezani s poslužiteljem koji će vam dati najbolje performanse.

Glavni zaslon TunnelBear.

Ako radije odaberete lokaciju, to možete učiniti klikom na jednu od ikona „medenog meda“ u zemlji po kojoj ste odabrali. Samo držite i povlačite kako biste došli do željene lokacije, kliknite ikonu i odaberite Da povezivanje. S druge strane, pomoću padajućeg popisa možete odabrati svoju zemlju.

S drugim davateljima obično vidimo opcije organiziranja popisa poslužitelja, poput grada ili favorita. No, s obzirom na mali broj lokacija poslužitelja, to nije problem s TunnelBearom.

Glavni zaslon TunnelBear dok je povezan.

Gledate izbornik slijeva, ispod server karticu, imaš postavke koja je razbijena u Općenito, sigurnosti, Pouzdane mreže, i Račun.

U Općenito, možete prilagoditi postavke za pokretanje, obavijesti i izgled. Jedna od opcija pokretanja je preklapanje TCP-a što vam može pomoći u prevladavanju određenih problema, poput preklapanja ISP-a ili blokiranja UDP prometa.

Postavke TunnelBear.

sigurnosti opcije uključuju preklopnike za VigilantBear i GhostBear, a oba ćemo objasniti u nastavku. One su prema defaultu onemogućene.

Kartica TunnelBear Security.

U Pouzdane mreže možete odabrati da dodate određene mreže u popis dopuštenih. Kada je funkcija pouzdanih mreža uključena, TunnelBear će se automatski aktivirati na bilo kojoj wifi mreži koja nije na vašem popisu pouzdanih mreža. Dakle, ako se povežete s WiFi žarišnom točkom u kafiću ili hotelu i nemate bijelu mrežu, VPN će se automatski pokrenuti.

Kartica TunnelBear Trusted Networks.

Neki napredni korisnici mogu propustiti dodatne značajke, uključujući širi izbor poslužitelja i mogućnost zamjene protokola, ali sve u svemu, ovo je dobro dizajnirana i robusna aplikacija.

Mobilni

Mobilna aplikacija TunnelBear vrlo je slična radnoj površini, iako ima manje mogućnosti postavki. Nakon što pokrenete aplikaciju, od vas će se zatražiti da omogućite TunnelBearu da instalira VPN postavke na vaš uređaj. Tada ćete imati kratak obilazak jednostavnog sučelja.

Glavni zaslon mobilnog uređaja TunnelBear.

Kao i kod klijenta za radne površine, glavni zaslon prikazuje vam mapu lokacija poslužitelja. Možete pronaći željenu lokaciju na karti ili pomoću padajućeg izbornika za odabir svoje zemlje. Odabir Auto povezati će vas sa poslužiteljem koji će vam dati najbolje performanse.

Popis mobilnih poslužitelja TunnelBear.

Na glavnom zaslonu kliknite ikonu izbornika kako biste došli do svojih postavki.

Zaslon za postavke mobilnih uređaja TunnelBear.

Jedina značajka ovdje je napomena Pouzdane mreže opciju, koja djeluje na isti način kao u aplikaciji za radnu površinu. Ovdje možete dodati pouzdanu mrežu ako radije ne koristite VPN dok ste povezani s njom.

Sveukupno, ova je aplikacija atraktivna i vrlo jednostavna za korištenje. Međutim, kao i kod desktop klijenta, napredni korisnici možda traže dodatnu funkcionalnost, poput mogućnosti prilagodbe sigurnosnih značajki i odabira poslužitelja na temelju funkcije.

Poslužitelji i performanse

Kao što je spomenuto, TunnelBear nema veliki izbor servera. Za razliku od većine pružatelja usluga koji snažno promoviraju svoj ukupni broj poslužitelja, TunnelBear nam nije mogao reći koliko ih ima, samo što taj broj varira. Mi to znamo mreža pokriva samo 22 zemlje. Većina njih je u Europi, s po četiri u Americi, po četiri u Aziji, a po jedna u Australiji i Novom Zelandu. Kad uzmete u obzir da davatelj poput NordVPN ima gotovo 5000 poslužitelja, a ExpressVPN pokriva 94 zemlje, počinjete vidjeti koliko je TunnelBear razmjerno mala.

Ovaj se pružatelj također razlikuje od većine VPN-a po tome što su svi njegovi serveri virtualni i upravljaju se na daljinu. To su oblačni poslužitelji koje pružaju treće kompanije - u slučaju TunnelBear, to uključuje Digital Ocean i Vultr. Iako TunnelBear napominje da se radi o "renomiranim davateljima usluga", virtualni poslužitelji i dalje se smatraju manje sigurnim jer u upravljanje poslužiteljem uvode treću stranu.. Osim toga, mogu utjecati na performanse jer više tvrtki dijeli resurse na istom virtualnom poslužitelju.

Isprobali smo poslužitelje u Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji, jer su obično popularna mjesta kod korisnika. Opća veza na svim poslužiteljima bila je dobra, a mijenjanje poslužitelja bilo je brzo i bezbolno.

Uspjeli smo strujati HD video, pregledavati web i igrati online igre bez ikakvih problema. U skladu s tim, postojala su izvješća da su korisnici besplatne usluge imali zamjetne probleme s usporavanjem tijekom pregledavanja. Nažalost, ovo je opće očekivanje s besplatnim VPN uslugama, pa čak može biti i taktika potaknuti korisnike na nadogradnju.

Učinkovitost ispitivanja tunelaBear speed

Nastojimo biti što je moguće empirijskiji tijekom izvođenja testova brzine i testiranja više VPN servera za svakog davatelja usluga. Mi obično testiramo dva američka poslužitelja i jedan u Velikoj Britaniji, ali s obzirom da postoji samo jedna opcija u SAD-u, odlučili smo testirati lokaciju u Kanadi u TunnelBear-u. Testovi se provode u Torontu i slični su onima koje vodimo kod drugih pružatelja usluga.

Dok smo povezani s testnim VPN serverom, preuzimamo datoteku (veličine 100 MB) s poslužitelja u Oregonu. Testove ponavljamo u tri različita vremena tijekom dana. U svakoj vremenskoj točki provodimo i kontrolne testove bez VPN poslužitelja.

Rezultati su prikazani u okvirima ispod. Crte na kojima se susreću tamno i svijetloplave kutije pokazuju srednju brzinu. Niže je brže. Ukupna veličina okvira označava širenje rezultata. Manji znači dosljedniji.

Pregled TunnelBear 2020

var divElement = document.getElementById ('viz1538588508649'); var vizElement = divElement.getElementsByTagName ('objekt') [0]; vizElement.style.width = '100%'; vizElement.style.height = (divElement.offsetWidth * 0,75) + 'piksela'; var scriptElement = document.createElement ('skripta'); scriptElement.src = 'https://public.tableau.com/javascripts/api/viz_v1.js'; vizElement.parentNode.insertBefore (scriptElement, vizElement);

Kao što možete vidjeti iz rezultata, TunnelBear se nije dobro snašao na testovima. Iznenađujuće, kanadski poslužitelji, koji su vjerojatno bili geografski najbliži ispitnom mjestu, uvećali su se više nego tri puta više od kontrolne razine. Lokacija u SAD-u učinila je puno bolju, ali britanski poslužitelj dao je neke od najsporijih brzina koje smo vidjeli na ovim testovima. Očekuje se da će geografski udaljeni poslužitelji biti spori, ali ta su usporavanja vrlo značajna.

Vrijedno je spomenuti da ti testovi služe samo kao grubi pokazatelj onoga što biste mogli vidjeti kada upotrebljavate uslugu. Inherentna nepostojanost interneta dodaje značajan faktor slučajnosti, pa ih je potrebno testirati sa zrnom soli. Pokrećeni su dok koristite vezu od 60Mbps, tako da ćete vjerojatno vidjeti dulja vremena čekanja s sporijom vezom i potencijalno manjim ili većim odstupanjima.

Otključava li TunnelBear Netflix i druge popularne web stranice za streaming?

Ne, TunnelBear ne deblokira Netflix. Mi obično isprobamo najmanje nekoliko američkih poslužitelja s Netflixom, ali postoji samo jedna opcija američkog poslužitelja s TunnelBearom. Probali smo ovaj bez sreće. Jedna od preporuka na stranici Često postavljana pitanja u programu TunnelBear jest da pokušate prekinuti vezu i ponovno povezati da biste prebacili IP adrese, u nadi da ćete se spustiti s onom koja nije blokirana. Pokušali smo ovo nekoliko puta, ali opet, nismo imali sreće pristupiti Netflixu.

Kontaktirali smo korisničku podršku i predstavnik nam je dao nejasan odgovor, rekavši da "imamo mnogo korisnika koji mogu koristiti naše usluge za pristup sadržaju koji je blokiran u regiji" i uputio nas na članak za rješavanje problema. Nažalost, još uvijek nismo uspjeli natjerati Netflix na posao.

Također smo isprobali Netflix dok smo bili povezani sa poslužiteljima u drugim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu i Francusku. Ni ovi nisu radili, mada to i ne predstavlja veliko iznenađenje, jer vrlo malo VPN usluga može deblokirati Netflix biblioteke osim američke.

U pokušajima pristupa drugim streaming servisima imali smo mješovite rezultate. Dok je kanadski poslužitelj radio na deblokadi Amazon Prime Video, SAD i Velika Britanija nisu. Britanski poslužitelj nije bio u mogućnosti pružiti pristup BBC iPlayeru iako je omogućio pristup All 4 i ITV Hub-u.

Radi li TunnelBear u Kini?

Da, TunnelBear djeluje u Kini. Iako se čini da ne ulaže puno resursa u omogućavanje pristupa streaming uslugama, ipak ima način da korisnici zaobiđu Veliki kineski vatrozid. Ranije smo spomenuli GhostBear i on se može uključiti u sigurnosti karticu postavke izbornik.

Ova značajka - dostupna za Windows, MacOS i Android - zamršava šifrirani promet kako bi izgledao kao redoviti internetski promet. Kineski vatrozid koristi inspekciju dubinskih paketa (DPI) za blokiranje određenih oblika prometa, ali vaš promet koji je omamljen GhostBear može letjeti ispod radara.

Jedna stvar koju treba napomenuti je da će postupak zamračenja stvari učiniti nešto sporije, ali to je mala cijena koju treba platiti za pristup besplatnom webu.

Vidi također: Koji je najbolji VPN za Kinu?

Sigurnost i privatnost

TunnelBear je sa sjedištem u Kanadi, koja je poznata po zakonima koji se tiču ​​zadržavanja podataka i neutralnosti mreže. Račun 51, koji kanadskoj obavještajnoj službi daje moć prikupljanju mnoštva privatnih podataka, posebno je zabrinjavajući za privatnost. No, ništa od toga ne zabrinjava kada VPN čuva minimalne zapise.

sječa drveta

Srećom, TunnelBear se pridržava stroge politike zabrane zapisa: "TunnelBear NE pohranjuje korisnike s podrijetlom IP adresa kad su povezani s našom uslugom i na taj način ne mogu prepoznati korisnike kada nam se daju IP adrese naših poslužitelja. "

Prikuplja malu količinu podataka, uključujući operativni sustav koji koristite, bez obzira jeste li bili aktivni u posljednjem mjesecu i ukupnu količinu podataka koje ste koristili u mjesecu. Ovo je za sve pružatelje usluga prilično uobičajeno i ne narušava vašu privatnost.

Šifriranje

Kad je u pitanju sigurnost, TunnelBear koristi 256-bitnu AES enkripciju, što se smatra podjednako dobrim. To je u kombinaciji s SHA1 ili SHA256 hash-om (ovisno o operativnom sustavu) i 2.048-bitnim RSA ključevima za provjeru autentičnosti, zajedno s savršenom tajnošću naprijed. Opcije protokola uključuju OpenVPN, IKEV2, IPSec.

Vidi također: Vodiči i resursi za šifriranje

Zaštita od curenja

Ugrađena je zaštita od curenja WebRTC i DNS i uvijek je uključena. Ovaj davatelj koristi svoje privatne DNS poslužitelje, što predstavlja plus za privatnost. Ranije smo spomenuli VigilantBear; ovo je prekidač za ubijanje TunnelBear-a. U slučaju da se prekine VPN veza, VigilantBear će blokirati neosigurani promet dok se VPN ponovno ne poveže ponovo. Ova je značajka dostupna na klijentima stolnih računala, ali ne i u mobilnim aplikacijama.

Služba za korisnike

Ako vam je potrebna pomoć za početak rada ili upotrebe TunnelBear-a, imate nekoliko mogućnosti. Stranice pomoći za web stranice uključuju odjeljke na Početak rada i Rješavanje problema. Ako tamo ne možete pronaći ono što tražite, možete to upotrijebiti Kontaktirajte nas oblik. Nažalost, ne postoji opcija za razgovor uživo.

Kad smo poslali kontakt obrazac, došlo nam je do skočnog prozora koji nam je rekao da očekujemo odgovor u roku od 48 sati. Vrijeme je za čekanje s obzirom na to koliko će pružatelja usluga riješiti vaš problem u nekoliko minuta tijekom live chat-a.

Poruka korisničke podrške tvrtke TunnelBear.

Srećom, nismo trebali čekati dva dana, a odgovor smo dobili oko 21 sat. To je još uvijek dugotrajno razdoblje čekanja, pogotovo ako imate problem gdje se morate vraćati naprijed i nazad više puta.

Presuda

Općenito, TunnelBear nije ispunio očekivanja. Omogućuje P2P i pruža neograničene podatke, pa bi mogao biti dobra opcija za bujice, iako brzine nisu velike. Neki korisnici koji žele deblokirati streaming platforme mogu imati sreće. Međutim, ako želite pristupiti nekim strožim web lokacijama kao što su Netflix, Amazon Prime Video i BBC iPlayer, morat ćete potražiti drugdje.

TunnelBear nudi čvrstu politiku privatnosti i jaku sigurnost, pa ako je vaš glavni cilj sigurno i privatno pregledavanje, to bi moglo biti dobro uklapanje. Samo budite spremni pričekati korisničku podršku; nema značajke za live chat, a podrška e-pošte prilično je spora.

Posjetite TunnelBear VPN

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 8

Adblock
detector