Вашият VPN поддържа ли журнали? 123 разкрити VPN политики за логване

Почти всеки доставчик на VPN, на който се сблъскате, ще има някакъв вид претенции относно регистрационни файлове. Предлагането на услуга без регистрация често се разглежда като ключова точка за продажба. Много потребители гледат на VPN като средство за подобряване на поверителността и увеличаване на анонимността. Има смисъл, че те не искат просто да преминат от интернет доставчици, които ги проследяват, до друга компания, която прави същото.

Въпреки че би било хубаво и просто, ако всички VPN просто не поддържат никакви регистрационни файлове, факт е, че много от тях водят някои записи. Те могат да включват дневници на посетените уебсайтове (това са редки) или регистрационни файлове за използване като време, свързано с VPN, и използваната честотна лента. Има различни причини за водене на дневници. Например, честотната лента може да бъде записана, ако има ограничение на потребител на месец. В някои случаи дневниците се поддържат в подкрепа на бизнес модел, който изисква допълнителните данни. Например, доставчик може да спечели от реклами, поставени на често посещавани уебсайтове.

Всичко това означава за потребителите е, че може да не получат поверителността, на която се надяват. Ако има нещо, което трябва да внимавате в политиката за поверителност на VPN, това е политиката за регистриране. Преди да изберете доставчик, трябва да знаете точно каква информация ще бъде записана и за какво ще се използва или би могла да бъде използвана.

Политиките за логване на VPN се оценяват по държави.Всеки квадрат в тази диаграма представлява доставчик на VPN, който разследвахме по-долу.

В това ръководство ще обясним различните видове регистрационни файлове, които могат да се съхраняват от VPN доставчиците, и как те могат да бъдат използвани. Ще обясним също значението на местоположението на доставчиците на VPN по отношение на пет очи и 14 държави с очи. След това ще разгледаме политиката на регистрация на всеки доставчик на свой ред, за да разкрием точно какъв е нейният подход.

БАКШИШ: VPN мрежи, които не водят регистрационни файлове, са много популярни при торентерите, но не всички VPN мрежи позволяват торентинг в тяхната мрежа. Тук имаме кръг от най-добрите VPN мрежи за торенти и статия, обсъждаща законността на торентите тук.

Забележка: Имайте предвид, че тази статия ще препрати нашите интерпретации на политиките за сеч, някои от които могат да бъдат трудни за дешифриране. Радваме се да редактираме неточности, ако бъдат забелязани. Нещо повече, политиките могат да се променят с течение на времето и докато се стремим периодично да преразглеждаме тази статия, не можем практически да проследяваме всяка промяна, както се случва..

Contents

Видовете трупи и начина, по който се използват

VPN дневниците са данните, които доставчиците съхраняват по отношение на използването на тяхната услуга. Когато става въпрос за това, което биха могли да съхраняват, трябва да запомните, че вашият доставчик има достъп до цялата ви интернет дейност. Така че всичко, което вашият интернет доставчик обикновено вижда, вече е технически достъпно от вашия доставчик на VPN. Разбира се, ако доставчиците действително са регистрирали и съхранявали всички тези данни, те няма да предлагат много атрактивна услуга и без съмнение ще загубят много клиенти. Вместо това липсата на регистрационни файлове е една от основните функции за продажба, излъчвани от много доставчици в опит да спечелят потребителите.

По принцип, колкото по-малко са трупите, толкова по-привлекателна е услугата. Това ни отвежда до често използваните твърдения за „без регистрационни файлове“, „нулеви регистрации“ или „без регистрация“. Разбира се, не можете просто да приемате тези твърдения по номинална стойност. Много доставчици твърдят, че не водят никакви дневници, но в действителност повечето поддържат някаква форма на записи. Неясността възниква, защото има много различни видове трупи, които биха могли да съхраняват. Трябва да се задълбочите в политиките за поверителност и / или условията за обслужване, за да разберете каква информация, ако има такава, се записва.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е колко всъщност се съхраняват дневниците. Някои доставчици автоматично изтриват данни след 24 часа, докато други могат да ги съхраняват за по-дълги периоди, дори за неопределено време. Разбира се, от гледна точка на потребителя, първата е по-добра.

Едно нещо, което трябва да се отбележи, преди да влезем в различните видове регистрационни файлове е, че често ще намерите споменаване в политиките за поверителност на проследяването и бисквитките в собствения уебсайт на доставчика. Това е напълно отделно от използването на VPN и е нормална част от всеки онлайн бизнес.

Сега, нека да разгледаме различните видове дневници, на които може да попаднете, когато изследвате доставчиците.

Дневници за връзка

Те могат да бъдат посочени като метаданни, диагностични дневници или регистрационни файлове. Те могат да включват времеви марки, кой VPN сървър се използва и потреблението на честотна лента. Понякога тези данни са обвързани с индивидуална сметка, но в други случаи се събират само на обобщена основа.

Обикновено тези записи се използват за подобряване и поддържане на операции. В зависимост от индивидуалния потребител, може да се наложи доставчик да следи броя на едновременните връзки или колко данни се прехвърлят на ден или месец. Също така има смисъл доставчикът да иска да знае колко хора използват даден сървър наведнъж и натоварването се поставя на този сървър, за да се оптимизира услугата.

Що се отнася до поверителността, данните, събрани на обобщена основа, не представляват сериозен риск. Дървените връзки, свързани с отделен потребител, са малко по-сложни. Наистина зависи от естеството на регистрационните файлове и дали те са свързани с някаква лична информация (PII). Ако дневниците са обвързани с потребителски акаунт, това все още може да е наред. Някои доставчици ви позволяват да отворите акаунт, без да предавате PII. Например акаунт, създаден с използване на имейл адрес за еднократна употреба и платен чрез Bitcoin, не може да се проследи за физическо лице, ако не се изисква PII.

Тук е важно да се отбележи определението за PII. Някои доставчици заявяват, че не изискват PII, но записват IP адреса на потребителя. Това може да бъде свързано с акаунта при регистрация или записано като част от дневниците за връзка. Това ни отвежда до следващия ни вид дневник.

Регистрации на IP адреси

Дневниците на IP адреси са там, където много доставчици, за които се твърди, че няма журнали, изпадат в проблеми. IP адрес лесно би могъл да бъде приписан на даден човек или поне на един wifi рутер и наистина трябва да се счита за PII. IP адрес, свързан с времева марка, може потенциално да свърже действителната активност с дадено лице. Всъщност такъв е сценарият в някои от случаите, които ще споменем, докато минаваме през нашия VPN списък.

Една от основните причини да използвате VPN е да скриете вашия IP адрес. Когато тази информация се регистрира и съхранява, тя има потенциал да бъде изложена на трети страни. В най-добрия случай това може да бъде придобито от досадни рекламодатели, които се стремят да създадат профил около всеки потребител. В най-лошия случай може да попадне в ръцете на злонамерени хакери, тролове за авторски права или правителствени агенции.

Дневници на трафика

И накрая, но може би най-важното, имаме дневници за трафик. Когато става въпрос за VPN, това са най-лошият вид трупи. Те включват съдържанието на интернет трафика, като история на сърфиране, изтеглени файлове, направени покупки, изпратени съобщения и използван софтуер. Наистина, никой не бива дори да обмисля VPN, за който се съобщава, че поддържа тези видове регистрационни файлове. Наистина побеждава една от основните цели да има VPN на първо място - поверителност.

Има различни причини тези журнали да се водят, но основната е печалбата. Ето защо е важно да бъдете особено внимателни към безплатните VPN услуги. Тези доставчици трябва да правят пари по някакъв начин и данните са ценни. Данните, които допринасят за изграждането на профил около отделен потребител, са особено такива и могат да бъдат продавани на рекламодатели или други трети страни. В по-лошия случай хакерите или снайперите могат да се докоснат до тези трупи, оставяйки ви широко отворени за атаки. По-специално, изтеклата лична информация може лесно да доведе до кражба на самоличност.

Варанти Канари

Още един термин, който си струва да отбележим, преди да продължим, е „поръчан канар.“ Те се рекламират от някои доставчици като начин да се помогне за поддържане на поверителността. Канарският заповед обикновено е една уеб страница, която обикновено се актуализира веднъж месечно, което гласи, че не са издадени тайни призовки на правителството на доставчика. По подразбиране, ако декларацията бъде премахната, това сигнализира, че е издадена призовка и предупреждава потребителите като такива.

Разбира се, ако доставчикът е напълно безкраен, тогава той няма да има данни за предаване. Поради това много от доставчиците с истински политики без регистрация биха спорили, че канала за заповед е безсмислена. Плюс това фактът, че те често се актуализират само веднъж месечно, ги прави още по-малко полезни. Независимо от това в тази публикация ще споменем каналите за поръчки като подходящи за доставчиците.

Пет очи и 14 държави с очи

Друг фактор, който си струва да се подчертае в контекста на политиките за регистрация, е местоположението на страната на всеки доставчик. По-конкретно, полезно е да знаете дали вашият доставчик е базиран в държава с пет очи или 14 очи. Петте очи (FVEY) е пакт за разузнаване или съюз между страните, участващи в споразумението UKUSA. Това са Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство и САЩ. Според споразумението тези страни споделят сигнали за разузнаване помежду си.

Едно от последствията от споразумението FVEY, което е важно за потребителите на VPN, е, че дава възможност на участващите страни да заобиколят собствените си закони за надзор. Различните държави имат различни закони и на правителствата може да бъде разрешено да наблюдават хората в други страни, но не и техните собствени. Споделянето на информация между страните означава, че правителствата могат да шпионират взаимно гражданите и търговското разузнаване.

Може би сте чували и за 14-те Очи. Това се отнася за разширена група нации, която включва още девет държави: Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Холандия, Норвегия, Испания и Швеция. Тези страни участват в споделянето на сигнална информация по различни начини.

Други съобщения, участващи в алианса "Петте очи", са Южна Корея и Сингапур. Япония също е в новините за своите връзки за наблюдение със САЩ, както и Израел.

Някои от по-съзнателните потребители може да искат да избегнат използването на доставчици, базирани в която и да е от тези страни. Можете дори да искате да избягвате да се свързвате със сървъри, разположени в тези страни, ако е възможно.

Разкрити VPN политики

Сега, когато покрихме типовете журнали, които могат да се съхраняват от доставчиците, и за какво могат да се използват, ще имате много по-добра идея за какво да внимавате, когато преглеждате политиките за регистрация на различни доставчици. Време е да се вмъкнете и да разкриете какво точно проследяват и съхраняват тези доставчици, за да ви помогнем да решите кой може да бъде най-добрият за вас.

А

AceVPN (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Издържа ли искането на AceVPN за „без регистрации“? Е, нейната политика за поверителност гласи „Ние не шпионираме нашите потребители и не следим тяхното използване в Интернет. Ако имаме разумни основания да подозираме, че краен потребител е замесен в престъпна дейност, ние си запазваме правото да уведомяваме правоприлагащите органи. “Това звучи добре, но е малко неясно, тъй като всъщност не определя„ използване на интернет “.

На страницата с често задавани въпроси се казва, че „Ние не регистрираме период. Без регистрация на метаданни, без записване на трафик, без проследяване на използването на честотна лента. “Това означава, че този доставчик не е както от дневници за трафик, така и от регистрационни файлове за връзка..

AirVPN (Италия) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, но те са обобщени трупи
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В раздела за често задавани въпроси на AirVPN, в отговор на въпроса „Поддържате ли регистрационни файлове на сесията или друг вид журнали, които могат да се използват за проследяване на идентичност и нетна активност?“, Отговорът е „Не, ние не пазим журнали от този вид. „Като такъв можем да заключим, че не се съхраняват дневници за трафик.

В политиката за поверителност се казва, че „Въздушните сървъри и софтуерните процедури придобиват само лични данни, които са строго необходими за техническото функциониране на услугата, например IP адрес.“

Това може да предизвика безпокойство. По-късно обаче се посочва, че „Данните се агрегират в анонимна форма за статистически отчети за използването на сървъри, стрес на процесора, технически проблеми с цел подобряване на услугата, отстраняване на грешки и като противодействие срещу мрежовите атаки.“ Това означава, че всички регистрационни файлове са обобщени, което означава, че те няма да бъдат свързани с отделен потребител.

Anonine (UK) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

На своята начална страница, тази VPN твърди „Винаги анонимна, нищо не се логира.“ В политиката за поверителност е посочено, че „НИКОГА не поддържаме журнали за онлайн дейности или съхраняваме лична информация за отделни потребителски дейности в нашата мрежа. Информацията относно плащанията може да бъде регистрирана в съответствие с разпоредбите на процесора за плащания. ”Това изглежда добре, тъй като изглежда, че не се съхраняват дневници за трафик или връзка.

Anonymousmizer (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В началната страница на уебсайта на Anonymousmizer, компанията стартира, като заявява, че „никога няма да преглежда, проследява или съхранява журнали на уебсайтовете, които посещавате.“ Но в условията на ползване има следното изявление:

„Доколкото е разрешено от приложимото законодателство, Anonymousmizer може да наблюдава електронна поща или друга електронна комуникация и може да разкрие такава информация, в случай че има добронамерена причина да смята, че е необходима за целите на осигуряването на спазването на настоящото споразумение, и защита на правата, собствеността и интересите на страните анонимници или на всеки клиент на анонимизираща страна. “

Това звучи загрижено, но не казва, че подобен мониторинг се извършва непрекъснато. Това е единственият раздел на сайта, който се отнася до регистрационни файлове и проследяване, затова поискахме повече информация от екипа за поддръжка. Те отговориха, че „Anonymousmizer никога не съхранява регистрационни данни на потребителски данни, които се осъществяват чрез клиента / приложението. Нямаме посещавани часови марки, честотна лента или сайтове. "

Анонимен VPN (Сейшели) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Уебсайтът на Anonymous VPN има някои смели твърдения:

„Няма дневници каквато и да било. Ние сме мъртви сериозно за това. Ние не съхраняваме никакви дневници от вашата онлайн активност. Така че, ако натискането се появява и правителствата ни помолят да предадем дневници на нашите потребители, ние просто им казваме „съжаляваме, не можем да ви помогнем, защото не пазим журнали“. Това е толкова просто. "

След като се задълбочихме в политиката за поверителност, установихме, че наистина този доставчик не поддържа никакви дневници за трафик, така че историята ви на сърфиране никога няма да бъде записана. Той поддържа дневници на връзката, включително местоположението на сървъра, времевите марки и количеството на прехвърлените данни.

AnonVPN (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Политиката за поверителност на AnonVPN гласи, че „Ние не съхраняваме регистрационни файлове за IP адреси за време, активност или първоначална информация Това, което не събираме, не може да бъде заявено. “Въпреки че не поддържа никакви регистрационни файлове, този доставчик също така актуализира политиката си за поверителност с канарче, което (по време на писането) заявява, че не е имало поръчки за гафове..

Astrill VPN (Сейшели) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В своите раздели за често задавани въпроси Astrill VPN обяснява, че регистрира данни за връзка, включително IP и време за връзка по време на активни сесии, за да следи броя на едновременните връзки от един акаунт. В него се посочва, че те се премахват веднага след приключване на сесията или можете да ги изтриете (вероятно по време на сесия) от зоната на членовете.

В същия отговор се обяснява, че дневниците за връзка, включително времето и продължителността на връзката, страната и типа на устройството, се записват за последните 20 връзки (на потребител). Въпреки това, няма лични данни (например IP адрес).

Avira Phantom VPN (Германия) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, но може да бъде изключен
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В секцията с често задавани въпроси на началната страница на този доставчик изрично е посочено, че личната информация, като например IP адрес, не се проследява. Avira Phantom VPN поддържа някои регистри на връзката, включително количеството на използваните данни и диагностичните данни (напр. Срещани грешки). Последното може да бъде изключено в рамките на продуктовия интерфейс.

AzireVPN (Швеция) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

AzireVPN предлага много ясна разбивка на своята политика за нулеви регистрации в рамките на своите Общи условия (TOS):

„AzireVPN НЕ регистрира никакъв трафик или потребителска активност, докато използва нашата услуга.
AzireVPN НЕ регистрира времеви отметки или каквато и да е информация, свързана с това, когато потребителят се свързва / прекъсва връзката от нашата услуга.
AzireVPN НЕ регистрира и не оформя никаква честотна лента на нашите сървъри.
AzireVPN НЕ записва оригиналните IP адреси на нашите потребители, когато те свързват ИЛИ IP адреса им AzireVPN, когато използват нашата услуга.
AzireVPN НЕ записва броя на активните ви сесии или общите сесии.
AzireVPN НЕ записва вашите DNS заявки на нашите сървъри. “

Това е точно онзи вид ясна политика за регистрация, която ще се надявате да видите на уебсайтовете на всички доставчици.

Avast SecureLine VPN (Чешка република) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, съхранява се до 30 дни
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Avast предлага пълен набор от продукти за поверителност и сигурност и в резултат на това има продължителна политика за поверителност. Ето какво се отнася конкретно за VPN услугата:

„Avast SecureLine: Когато използвате услугата за виртуална частна мрежа (VPN) на Avast SecureLine, сървърът може да улавя определени основни данни, като времето и местоположението на мрежата, от които е извършена VPN връзката, и продължителността на VPN връзката. Тази информация се изтрива рутинно в рамките на 30 дни. Освен това системата може да съхранява данни за честотната лента, прехвърлена на сесия. “

Така че регистрационните файлове за връзка могат да се поддържат до 30 дни, но няма дневници за трафик и IP адреси не се записват.

B

Banana VPN (UK / Кипър) 2/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, съхранява се в продължение на две седмици
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

Както е посочено в раздела за често задавани въпроси относно политиката за поверителност:

„Въпрос: - Запазвате ли журнални файлове на потребителска активност и за колко време? О: - Banana VPN не регистрира никаква активност на потребителя (посетени сайтове, dns търсене, имейли и т.н.) Ние регистрираме само опити за достъп до нашите сървъри (за защита и отстраняване на проблеми), продължителност на сесията и използвана честотна лента. Те се съхраняват в продължение на 2 седмици. "

Така че накратко, Banana VPN не поддържа дневници за трафик, но те поддържат дневници за връзка, които се съхраняват в продължение на две седмици. Това, което тук не е ясно, е дали тези регистрационни файлове са обвързани с истински потребителски IP адрес. Поискахме разяснения и ни беше казано, че са включени IP адреси.

Betternet (Канада) 2/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Да, обобщени дневници за трафик (1 точка)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Betternet поддържа регистрационни файлове, но само по време на активна сесия, след което IP адресът на потребителя се изтрива. Във въвеждането на политиката за поверителност се говори за факта, че тя не свързва вашия PII, включително вашия IP адрес с вашата активност в сърфирането. Това показва, че има някои дневници за трафик и наистина това е изяснено по-нататък в политиката.

Betternet съхранява обобщени данни за посетения уебсайт и използваните приложения. Една от причините е поставянето на общи реклами в определени сайтове или приложения. Въпреки че всъщност не свързва историята на сърфиране с конкретен потребител, някои може да са неудобни с идеята изобщо да има дневници за трафик.

blackVPN (Хонг Конг) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
IP ddress дневници: Не (1 точка)

Първото твърдение на началната страница на уебсайта на blackVPN е „Няма дневници за трафик. Няма регистрационни файлове за връзка. Няма DNS регистрационни файлове. Вашият истински IP адрес никога не се записва. ”Този доставчик никога не е поддържал дневници за трафик, но както е посочено в публикацията в блога, той използва за съхраняване на дневниците за връзка в продължение на седем дни. По-късно разбра, че това е в ущърб на репутацията му на частен и сигурен доставчик. Като такъв, той вече не съхранява тези регистрационни файлове и всички данни се премахват в края на всяка сесия.

BolehVPN (Малайзия) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, обобщени трупи
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

BolehVPN не поддържа дневници на трафика и не следи активността на потребителите. Обикновено не поддържа дневници за връзка като часови марки или използване на честотна лента за отделни потребители. Но той следи общия трафик и броя на връзките за всеки сървър. Това е добре, тъй като не е прикачено към нито един конкретен потребител. Политиката за поверителност гласи, че тя „може да включва журнали временно, за да идентифицира злоупотреба с нашите услуги…“ и че това се е случило „няколко пъти в многогодишната ни работа“.

Boxpn (Турция) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В своята политика за поверителност Boxpn казва на потребителите „НИКОГА не поддържаме онлайн журнали за активност или съхраняваме лична информация за отделни потребителски дейности в нашата мрежа.“ Ние проверихме два пъти с доставчика за регистрационни файлове за връзка и представител потвърди, че не се съхраняват регистрационни файлове..

BTGuard (Канада) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Уебсайтът на BTGuard не разгражда точно това, което прави или не събира, но политиката за поверителност гласи „Netcrawled LLC НЕ събира вашите интернет протоколи (IP) адреси или използване на клиенти.“ Това е достатъчно добро, тъй като IP адресът не се записва.

Буфериран (Гибралтар) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, съхранява се в продължение на 30 дни
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

Началната страница на този сайт на доставчици гласи: „В буфериран VPN не регистрираме вашите онлайн дейности при никакви обстоятелства.“ Това е изградено в TOS, който ни казва, че няма дневници за трафик, но някои дневници за връзка се съхраняват за 30 дни , Те включват вашия реален IP адрес, продължителността на връзката и количеството прехвърлени данни.

BulletVPN (Естония) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Политиката за поверителност на BulletVPN определя точно каква информация прави и не събира. Няма дневници за трафик и няма регистрационни файлове за връзка, свързани с IP. BulletVPN проследява общото количество данни, използвани за всеки потребител и следи броя на едновременните връзки на акаунта.

° С

КактусVPN (Молдова) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

CactusVPN има вярна политика без регистрация, както е посочено в нейните Условия & Страница с условия: „Това означава, че няма да съхраняваме никакви данни, свързани с вашите дейности, докато използваме някое от нашите решения за поверителност и няма да записваме, следим, регистрираме или съхраняваме всяка ваша информация. CactusVPN гарантира също, че никоя ваша информация няма да бъде предадена на трета страна. Ние не съхраняваме IP адреси, дневници за трафик, времеви марки, използвана информация за честотна лента или продължителност на сесията, която може да бъде проследена до един човек. “

CitizenVPN (Дания / Бахамските острови) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Базата на Дания на този доставчик може да прозвучи някои алармени звънчета. Както е подробно описано на уебсайта му, неговите VPN услуги се предоставят от Бахамските острови. Това означава, че CitizenVPN не е подчинен на законите за запазване на данни в ЕС. Освен това нейната политика за поверителност обяснява, че макар да поддържа някои регистри на връзката, тя гарантира, че всяка прикачена IP информация е анонимна.

CyberGhost (Румъния) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, но само опити за връзка и не са обвързани с потребителите
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Както е посочено в политиката за поверителност на CyberGhost, „Чрез нашата стриктна политика без регистрация ние гарантираме, че НЕ проследяваме потребителския трафик, извършен в тунела на CyberGhost VPN, като: история на сърфиране, дестинация за трафик, предпочитания за търсене, съдържание на данни, IP адреси или DNS заявки. “

Накратко, CyberGhost не съхранява дневници за трафик и не поддържа дневници за връзка, които могат да бъдат обвързани с отделен потребител. Единственото, което проследява са опитите за връзка и независимо дали те са били успешни или не, но тази информация не е обвързана с потребителските акаунти.

CyberSilent (Полша) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В рамките на своята TOS CyberSilent изрично излага политиката си за нулева регистрация: „CyberSilent VPN не следи, съхранява и не записва дневници за нито един VPN клиент. Не съхраняваме времеви печати, използвано предаване на данни, дневници на дейности, IP адреси. "

д

DefenceVPN (Канада) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

На началната страница на DefenceVPN се казва „Ние не влизаме тук в DefenceVPN, по този начин информацията ви е напълно защитена от трети страни.“ Политиката за поверителност продължава да казва „DefenceVPN не съхранява или регистрира никакъв трафик или използване от своята виртуална частна мрежа ( VPN). Ние регистрираме общите данни, използвани по време на сесия, съхранени от потребителско име. Ние не пазим дневници за трафика, входящи или изходящи времеви марки, IP адреси по време на сесия. “

Така че единственият дневник, който се пази, е общите данни, използвани за потребител по време на сесия. Този доставчик предлага неограничена ширина на честотната лента, така че този журнал се предполага, че се използва за избягване и идентифициране на злоупотреба с услугата от дадено лице.

DefenceVPN предлага заповед за канали, която отчита чиста сметка в момента на писането.

Doublehop (Сейшели) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Doublehop се продава като „свеж стартъп за VPN, целящ да разтърси лодката…“ и наистина изглежда, че е доста по-различен подход. Ясната и кратка политика за поверителност е далеч от някои от лошо формулирани или изпълнени с жаргон документи, които трябваше да изтърпим с някои доставчици. Когато става въпрос за регистрационни файлове, това трябва да каже Doublehop:

„Нула, цип, зилч, нада. За реализации, / dev / null 2>&1. Нямаме какво да споделим с властите, дори и да се чувстваме принудени да.

Без регистрация на трафика
Няма регистрация на DNS заявка
Няма записване на часовници
Няма регистриране на честотна лента
Няма регистрация на IP адреси “

Звучи ни добре!

E

EarthVPN (Кипър) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Потенциално (0 точки)

Политиката за поверителност на EarthVPN е малко объркваща, що се отнася до темата за вписване. От една страна се казва, че „Вашият IP адрес се записва от нас, така че да предотвратим всякакъв спам, измама или злоупотреба с нашия сайт и нашите услуги.“

По-късно има твърдението, че „EarthVPN нито регистрира използване на VPN, нито потребителска активност. Нито ние, нито трети страни технически не можем да съпоставим IP адрес с акаунт. ”Последната част от това изглежда противоречи на казаното по-рано. Помолихме доставчика за разяснения, но не получи отговор в момента на писането.

Лесно скриване на IP (Сейшели) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Easy-Hide-IP има вярна политика без регистрация. „НИКОГА не поддържаме онлайн журнали за дейности или съхраняваме лична информация за отделни потребителски дейности в нашата мрежа.“

ExpressVPN (Британски Вирджински острови) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

ExpressVPN не пази дневници за трафик и не следи активността на потребителите. Той поддържа дневници на връзката, включително датата на връзката (не времето) и използвания сървър. Общият обем на прехвърлените данни на потребител също се следи. ExpressVPN не регистрира вашия IP адрес, но регистрационните файлове за връзка са обвързани с потребителския акаунт. Въпреки това, тъй като можете да се регистрирате в ExpressVPN, без да предавате PII (използвайки биткойн и имейл за горелка), това не означава, че регистрационните файлове могат да бъдат свързани с отделен човек.

Обърнете внимание, че ExpressVPN дефинира термина „регистрационни файлове“ малко по-различно от начина, по който го дефинирахме по-горе, и според тяхната дефиниция (която не включва маркировки за дата или количество прехвърлени данни), те не водят никакви регистрационни файлове за връзка. Тези несъответствия настрана, важното тук е, че компанията не поддържа регистри на данни, които биха могли да бъдат използвани за идентифициране на отделен потребител.

Неотдавнашен случай, в който турските власти иззеха сървър на ExpressVPN като част от разследване. Те обаче не намериха никаква полезна информация, факт, който служи за архивиране на исканията на компанията без регистрация.

F

F-Secure Freedome VPN (Финландия) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневни дневници: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да
Регистрации на IP адреси: Да (0 точки)

Началната страница за този доставчик заявява, че няма дневници за трафик. В политиката за поверителност научаваме, че F-Secure поддържа „временни регистрационни файлове, които съдържат продължителността на VPN сесиите, количеството прехвърлени данни, идентификацията на устройството и публичния IP адрес, откъдето VPN клиента се свързва с нашата услуга.“ Тези регистрационни файлове се съхраняват 90 дни.

Безлично.Ме (Кипър) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

Този доставчик твърди, че има истинска политика за не-регистрация. На страницата си дори се посочва, че „Ние не водим регистрационни файлове за вашата активност, така че в случай, че ФБР поиска - няма нищо.“ Преминавайки към страницата с често задавани въпроси, когато се пита за регистрационни файлове на онлайн активността, отговорът е „Не! Абсолютно не! Ние проследяваме само вашите суми за използване на данни и вашия IP адрес, което е необходимо за нашето вътрешно счетоводство. И дори тези данни се съхраняват на нашите сървъри за ограничено време. “

Така че наистина има регистрационни файлове под формата на регистрационни файлове и включват реални потребителски IP адреси.

FinchVPN (Малайзия) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В своята политика за поверителност FinchVPN обяснява, че не записва никакви данни за използване на интернет или не проследява активността на потребителите. Той поддържа някои дневници за връзка, включително времеви марки и използване на честотна лента. Те са свързани с потребителски акаунти, а не с реални потребителски IP адреси. Тъй като той приема плащания с монети, идентификационният номер на потребителя не представлява непременно PII.

VPN на потока (Канада) 0/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Да (0 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

Повечето доставчици, на които се натъкнахме досега, разполагат с лесно достъпна информация за правилата за регистрация на сайта им. Обикновено това е в политиката за поверителност или TOS, един или и двата често могат да бъдат намерени в долния колонтитул на уебсайта. Това не е така с Flow VPN, но след бързо търсене открихме правилата, отнасящи се до регистрационни файлове.

Не е чудно, че е скрито, тъй като не е хубаво. Този доставчик си запазва правото да регистрира абонаментна информация (включително референции за транзакции), свързващ IP адрес, заявки за удостоверяване, данни за сесията (разпределен IP, дата на връзка, време, продължителност и т.н.). “Така че да, това са всички видове регистрационни файлове и те прикачен съм към източник IP адрес.

Но това не е най-лошата част. „За да се съобразим с изискванията на нашите доставчици на честотна лента, ние си запазваме правото да регистрираме активност в цялата ни мрежа и използваме автоматизирани системи за наблюдение на мрежовата активност за злоупотреби (като например използване на BitTorrent и подобно споделяне на файлове с партньорска мрежа).“ Така основно всичко, което правите, докато сте свързани с този доставчик, може да бъде регистрирано!

FlyVPN (САЩ) 1/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не, но източниците и IP местоназначенията се записват (1 точка)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

FlyVPN не пази дневници за трафик. Той поддържа пълен списък на регистрационните файлове за връзка, включително вашия IP адрес, времеви марки, IP назначение и номер на порт. Имайте предвид, че чрез събиране на вашите истински IP, времеви отметки и IP на местоназначението ви, този доставчик може също да поддържа дневници за трафик.

FrootVPN (Швеция) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Началната страница на FrootVPN гласи „Ние се грижим за вашата поверителност в интернет и следователно изобщо не регистрираме нищо. Вашите данни никога няма да бъдат споделени с никоя трета страна. “Това е допълнително изяснено в страницата„ Без регистрация “, която потвърждава, че не се съхраняват дневници за връзка като часови марки..

Freedom-IP (Франция) 2/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

Freedom-IP не записва никакви дневници за трафик и е предварително запознат с данните, които събира от всяка сесия:

„IP адрес на връзка
Начален час на сесията
Краен час на сесията
Данни, получени от сесия
Данните са изпратени от сесията “

Разбира се, той включва потребителски IP адрес, което не е идеално.

FrostVPN (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

FrostVPN не регистрира никакви данни за трафика. Той записва „VPN връзка за време, дата и местоположение“. Въпреки това, тази информация не може да бъде свързана с отделен потребител, което означава, че IP адресите не са част от дневниците за връзка.

G

GhostPath (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

GhostPath има вярна нулева политика за регистрация. Както е посочено в нейната политика за поверителност „Ние не проследяваме дейности извън сайта Ghost Path“ и „Ние не регистрираме никакви данни, свързани с вашите VPN сесии.“

GOOSE VPN (Холандия) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, съхранява се в продължение на 30 дни
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

GOOSE VPN не поддържа дневници на трафика и не следи активността на потребителите. Той поддържа журнали за връзка, включително използван печат за дата, използвана операционна система (ОС), общо географско местоположение и още няколко елемента. Потребителските IP адреси не се записват и данните за връзката се агрегират автоматично. След това се съхранява в продължение на 30 дни, преди да бъде изтрита.

GoTrusted VPN (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В своята политика за поверителност GoTrusted VPN споменава, че може да „събира данни за информация за връзката, включително времето и размера на всички пакети, изпратени по интернет по време на сесия.“ Това е малко неясно и никъде не посочва дали се съхраняват дневниците за трафик и дали регистрационните файлове за връзка включват IP адреси.

Поставихме въпроса пред GoTrusted и те отговориха, че въпреки че се следи цялостната ефективност на мрежата, „GoTrusted не регистрира URL адресите, които разглеждате, или следи трафика на отделни сесии.“

Н

HeadVPN (UK) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В своята политика за поверителност на VPN в своята страница с условия и условия, този доставчик заявява: „Уебсайтът не извършва и няма да следи активно активността на потребителя за неподходящо поведение, нито поддържаме директни регистрационни файлове за интернет дейности на всеки клиент.“ Не се споменава на регистрационните файлове за връзка, но когато попитахме поддръжка на клиенти, представител ни каза, че няма запазени дневници за връзка.

Скрий.me (Малайзия) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, съхранява се за няколко часа
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Hide.me не поддържа дневници на трафика и не следи активността на потребителите. Ако имате някакво съмнение, всъщност можете да видите сертификат, издаден от независим анализатор по сигурността, потвърждаващ всички претенции на уебсайта. Той поддържа някои регистрационни файлове, но те не включват действителните потребителски IP адреси и се изтриват „на всеки няколко часа“.

Hide.me публикува доклад за прозрачност в момента на издаване на горния сертификат (който може да се види в същата връзка.) По-специално, през годините, обхванати в доклада, имаше много заявки, но Hide.me поддържа, че отговорът му всеки път беше „hid.me не може и не поддържа никакви регистрационни файлове; следователно няма да можем да ви предоставим допълнителна информация по този въпрос. "

СкриванеIPVPN (Молдова) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

HideIPVPN „не съхранява IP адреси, история на сърфиране, дестинация за трафик или DNS заявки.“ Въпреки че по-късно в политиката за поверителност сме предупредени, че „HideIPVPN призовава своите клиенти да приемат, че всичките им онлайн комуникации са несигурни.“ Това не изпитва точно увереност в способностите си на доставчик.

HideMyAss (UK) 1/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не, но записва източник и VPN IP адреси (1 точка)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

HideMyAss не съхранява информация за уебсайтовете, които посещавате, но съхранява доста подробни дневници за връзка. Те включват вашия IP адрес, VPN IP адрес, времеви марки и количество използвани данни. IP адресът е загрижен, особено тъй като е придружен от VPN IP адрес. Това означава, че активността може доста лесно да бъде проследена до отделен потребител, така че може да запази и дневниците на трафика.

Всъщност този доставчик беше замесен в дело на ФБР през 2011 г., в което предаде подробности, използвани за проследяване на хакер на LulzSec.

Хола (Израел) 1/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Да (0 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

Изглежда, че Hola има много отличителна „политика за всички регистрационни файлове“ в своята политика за поверителност: „Данните за регистрация могат да включват информация за вашето устройство като: вашия IP адрес, тип браузър, уеб страници, които посещавате, време, прекарано на тези страници, време за достъп и дати и уникалният идентификатор, генериран за вашето устройство (ако използвате Услугите от вашето мобилно устройство, такъв идентификатор може да е вашият мобилен номер). “(който може да бъде вашият телефонен номер!)

Продължава: „Ние използваме такива данни в обобщената му форма и не се комбинира с никаква лична информация.“ Очевидно телефонният номер е PII и така ефективно е IP адрес. И двете лесно могат да бъдат проследени до отделен потребител.

Щит за гореща точка (Швейцария) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Да, обобщени дневници (1 точка)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Hotspot Shield поддържа някои дневници за връзка, включително вашия истински IP. Те обаче се изтриват в края на всяка сесия. Макар да казва, че не обвързва IP адреси на реални потребители с онлайн активност, той запазва обобщени дневници от посетени уебсайтове и използвани приложения.

Всъщност има противоречия около тази VPN и дори има жалба, подадена срещу нея от група за защита на личните данни. Той беше и един от предметите в доклад за 2016 г., който разкри някои от съмнителните си дейности, включително пренасочване на трафика чрез партньорски връзки. Макар че поверителността може да не е основен проблем тук, тази тактика е достатъчна, за да отложи много потребители.

аз

ibVPN (Румъния) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

ibVPN не проследява дейностите по сърфиране на потребители на VPN услуги. „IbVPN не събира или регистрира никакъв трафик или използване на своята услуга за виртуална частна мрежа. Не можем да свържем някаква конкретна дейност с конкретен потребител. “Въпреки че„ използването “предполага регистрационни файлове за връзки, то не говори изрично за тях, затова зададохме въпроса. Представител на поддръжка на клиенти потвърди, че не се съхраняват журнали за връзка.

IdentityCloaker (Чешка република) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да, но може да бъде скрит (1 точка)

Политиката за поверителност на IdentityCloaker гласи:

„Докато сърфираме в мрежата чрез прокси сървъри на Identity Cloaker или VPN сървъри, ние не съхраняваме адресите на посещаваните уебсайтове или други ресурси и не съхраняваме транспортирани данни за период, по-дълъг от необходимия, за да завършим предаването на данни за интернет. Не се използва кеширане на постоянни записи (например твърди дискове). "

Определено няма дневници за трафик тук, а последното изречение предполага никакви дневници за връзка, но ние помолихме само да се уверим. Оказва се, че времеви марки и използване на данни сте записани, както и IP адресите. Въпреки това, „ако използвате приложението Identity Cloaker и се свържете в криптиран режим, дневникът не може да запише вашия реален IP адрес и вместо това записва IP на прокси сървъра.“ Дневниците на връзката се съхраняват шест месеца, преди да бъдат изтрити.

IPinator (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, обобщени трупи
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

TOS на IPinator е малко неясен, що се отнася до вписването: „Въпреки че ние не съхраняваме регистрационни файлове за съдържание или споделяме някоя ваша лична информация с която и да е трета страна, ще прехвърлим всяка информация, която имаме, ако е необходимо по закон. . ”Това звучи така, сякаш не съхранява никакви дневници за трафик, но не е съвсем ясно. Продължава да казва „IPinator.com. може да наблюдава някои аспекти на мрежата за управление на злоупотреба, поддържане и / или подобряване на услугата. "Това звучи като регистрационни файлове за връзка, но отново, липсва подробност.

Разделът „Често задавани въпроси“ предлага малко повече информация: „Ние не пазим дневници на съдържанието на трафика. Можем да наблюдаваме и агрегираме други променливи, като честотна лента и натоварване на сървъра, за да гарантираме качеството на услугата. “

Така че нямаме дневници за трафик и само обобщени данни за връзка.

IPredator (Кипър) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

IPredator не поддържа дневници на трафика от какъвто и да е вид. Той временно съхранява данни от сесията, включително местоположението на сървъра и потребителското име, но няма реален IP адрес. Освен това тези данни се използват само за ограничаване на едновременното влизане и се изтриват, след като сесията приключи. Като такива, те така или иначе не биха се считали дневници за връзка.

IPVanish (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Едно от първите твърдения на началната страница на IPVanish гласи: „Нашата стриктна политика за нулеви регистрации държи вашата идентичност под ръка. Ние не регистрираме ваша активност, докато сте свързани с нашите приложения, за да запазим гражданското си право на поверителност. “В политиката за поверителност или другаде не се споменава конкретни регистрационни файлове за връзка. Поискахме поддръжка и бяхме информирани, че този доставчик „не следи, не записва или съхранява регистрационни файлове за VPN активност на нито един клиент“.

Наскоро се появи, че IPVanish журналите са били използвани в разследването за вътрешна сигурност. Въпреки това по това време компанията беше под различна собственост и настоящите собственици увериха потребителите, че IPVanish стои в съответствие със съществуващата политика за без регистрация.

IronSocket (Хонг Конг) 2/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не, но съхранява източник и VPN IP адреси за 72 часа (1 точка)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

IronSocket не поддържа никакви дневници за трафик и не следи активността на потребителите. Както е посочено в политиката за поверителност, той записва регистрационни файлове за връзка:

„При използване на услугите ние допълнително събираме следната информация за сесията:

 • Час и дата на свързване и прекъсване на сесията;
 • IP адресът, използван за сесията и към кой сървър е свързан; и
 • Числово представяне, показващо общите байтове, прехвърлени на сесия; “

Не е съвсем ясно дали „IP адресът, използван за сесията“, се отнася до реалния потребителски IP адрес или този, издаден от доставчика. Поискахме разяснения и се оказва, че и двете са записани. Отбелязва се, че тези данни се съхраняват само за 72 часа преди да бъдат пречистени.

Иваси (Сингапур) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Ivacy работи с истинска политика без регистрация. Той не следи трафика или не записва данни от сесията, „което означава, че не можем да идентифицираме и свържем конкретна дейност с конкретен потребител на нашата услуга“.

IVPN (Гибралтар) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

IVPN е друг доставчик, който използва стриктна политика без регистрация. Той не следи уеб трафика, нито записва данни от сесията, като например времеви марки или използване на честотна лента.

K

Касперски (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Потърсихме условия за обслужване или политика за поверителност за VPN услугата на Kaspersky, но не можахме да намерим нищо. Представител на поддръжка на клиенти успя да ни насочи към лицензионното споразумение, но тук няма нищо относно регистрацията. Въпреки това, представителят ни увери, че не се поддържат дневници за трафик или връзка. Ако има проблем със услугата, могат да се събират журнали, за да се диагностицира проблема.

Киноу (Израел) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

Keenow не поддържа дневници на трафика и не следи активността на потребителите. Той съхранява регистрационни файлове, включително истински IP адрес, използване на честотна лента и времеви марки. Разбира се, единствената притеснителна информация тук е истинският потребителски IP адрес, който може да бъде проследен до физическо лице.

L

Le VPN (Хонг Конг) 2/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не, но и IP източник и VPN IP се записват (1 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

Le VPN не съхранява и не следи данни за използване, като посетени уебсайтове. Той поддържа дневници на връзката, включително реален IP адрес, времеви марки, VPN IP адрес и количество използвани данни. Фактът, че истински IP адрес се съхранява заедно с новия IP означава, че цялата активност може да бъде проследена до отделния потребител. Нещо повече, данните се съхраняват за „определен период от време, въпреки че нямаме задължение да съхраняваме такива данни“.

Liberty Shield (UK) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Много кратката политика за поверителност на Liberty Shield е погребана в долната част на TOS, но в нея се посочва: „Ние сме ангажирани с вашата поверителност и не събираме или регистрираме данни за трафика или дейностите за сърфиране от отделни потребители, свързани с нашата VPN.“ дневници за връзка, но те са ограничени до времеви отметки, местоположение на сървъра и количество прехвърлени данни.

LimeVPN (Хонг Конг) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

LimeVPN всъщност има страница, посветена на описание на нейната политика за регистриране. Тук се обяснява, че не се поддържат дневници за трафик, включително изтегляния или медия. В него се посочва, че се съхраняват някои дневници за връзка, включително времеви марки, продължителност на връзката и използване на честотна лента. Тези данни се съхраняват за неопределен период от време, но се „редовно циклират в нашите сървъри.“ Не е ясно веднага дали тези данни са свързани с потребителски IP адрес, но в няколко реда надолу се посочва „Нито ние, нито трети страни са технически възможни за да съвпадат IP адрес с акаунт. “Така че можем спокойно да кажем, че IP адресите не са проблем.

LiquidVPN (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не, освен в случай на злоупотреба с обслужване
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

LiquidVPN не записва никакви дневници за трафик. Той следи някои метаданни в реално време, включително дали сте влезли или не и колко устройства се използват в акаунт.

Неговият TOS заявява, че ще съхранява повече метаданни в случай, че услугата се злоупотребява. Това може да включва локални и отдалечени IP адреси, времеви марки и потребителско име. Въпреки това, на страницата за прозрачност ще има известие, преди да се извърши всякаква регистрация. LiquidVPN осигурява също канала за заповед.

М

Мулвад (Швеция) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Въпреки че политиката за поверителност на този доставчик е малко трудна за намиране (няма директна връзка от началната страница), в крайна сметка тя разкрива строга политика без регистрация. Няма журнали за активност и метаданни не се приписват на отделен потребител. Вместо това Mullvad просто проследява общата честотна лента на сървър, общия брой текущи връзки и натоварването на процесора на ядро.

MyIP.io (САЩ) 2/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

На началната страница на MyIP.io се посочва, че няма дневници за активност, което е чудесно. В политиката за поверителност или в TOS не се споменават регистрационни файлове, така че не е ясно дали има или не. Поискахме разяснения и ни беше казано, че трупи сте съхраняват се и включват времеви отметки и реално IP, „между друга информация“.

н

NoodleVPN (Малайзия) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Началната страница на уебсайта NoodleVPN гласи:

„Поради специалното оборудване NoodleVPN не съхранява никакви данни за клиенти и не знае какво правят потребителите в Интернет. Единственото нещо, което знаехме [дръж] за потребителите е техният имейл адрес и потребителско име. “

Това изглежда обхваща както дневниците на трафика, така и връзките, но се свързахме, за да се уверим. Представител на поддръжка на клиенти ни увери, че не се съхраняват дневници.

NordVPN (Панама) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

NordVPN „гарантира стриктна политика без регистрация“ на своята VPN услуга. Освен дневниците на трафика, това включва времеви марки, честотна лента и реални IP адреси.

nVPN (Босна) 4/ 4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

nVPN е друг доставчик със стриктна политика за no-log. Няма дневници на трафика и активността на потребителите не се следи. Освен това, той не записва времеви марки, използвана честотна лента или реални потребителски IP адреси.

О

OctaneVPN (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, съвкупност
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

OctaneVPN е много напред за справяне с проблемите на потребителите, свързани с регистрирането. В своята политика за поверителност тя отбелязва, че „Когато продавате продукт, който повишава поверителността и анонимността, възникват въпроси за регистрация.“ Действително, той поддържа истинска политика без регистрация, тъй като няма дневници, които могат да бъдат обвързани с отделен потребител , Единствените запазени дневници за връзка са съвкупни такива, свързани с всеки отделен сървър, включително брой връзки и използване на честотна лента.

OneVPN (Хонг Конг) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не е ясно
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В политиката за поверителност на OneVPN става ясно, че този доставчик не следи онлайн активността. Освен това се посочва, че няма регистрирани IP адреси. Не се споменава регистрационни файлове, но дори и те да са записани, няма съхранени IP адреси, така че всичко е добре.

OverPlay (UK) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Политиката за поверителност на OverPlay е кратка и сладка, заявявайки, че „Overplay, Inc. не събира или регистрира никакъв трафик или използване на своята виртуална частна мрежа услуга.“ Думата „употреба“ може да се отнася до дневници за връзка, но ние ги помолихме да се уверят , В отговор ни казаха, че никакви дневници за връзка не се водят.

OVPN (Швеция) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

OVPN поддържа, че поема поверителността на потребителите изключително сериозно и наистина има строга политика за без регистрация. Без дневници за трафик или дневници за връзка, той заявява, че единствената информация, която някога би могла да предостави на молещата страна, би бил използваният метод на плащане. Както е посочено в декларацията за поверителност: „Разрешенията за писане за OpenVPN процеси са премахнати от сървърите, опериращи нашата VPN услуга. Това предотвратява регистрирането на всяка информация на потребителя по всяко време. “

P

PandaPow (Хонг Конг) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

PandaPow при никакви обстоятелства не поддържа дневници на трафика и не следи активността на потребителите. Той поддържа дневници на връзката, включително IP адрес, времеви марки, количество прехвърлени данни и скорост на предаване. Разбира се, най-притеснителен тук е IP адресът. PandaPow не посочва за колко време се съхраняват данните.

Перфектна поверителност (Швейцария) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Декларацията за поверителност на Perfect Privacy е само няколко параграфа, но става ясно, че тя не записва никакви регистрационни файлове, свързани с хора. Той записва само общото използване на своите сървъри.

Частен достъп до Интернет (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

На началната страница на този доставчик една от основните функции гласи „Няма VPN трафик дневници“, така че да е ясно поне. Няма нищо друго, свързано с регистрационни файлове в политиката за поверителност или TOS. В раздела с често задавани въпроси намираме това, което търсим. Тук представител заявява, че „PIA абсолютно не съхранява никакви дневници, от какъвто и да е вид, период.“ След това отговорът преминава в по-подробни уточнения:

„Недвусмислено можем да заявим, че нашата компания няма и все още не поддържа регистрационни файлове с метаданни относно кога абонатът получава достъп до VPN услугата, колко дълго е било използването на абоната и от кой IP адрес е произхождал абонатът. Освен това системата за криптиране не ни позволява да разглеждаме и по този начин да регистрираме какви IP адреси абонатът посещава или е посетил. “

За нас звучи като доста солидна политика с нулеви дневници.

PrivateVPN (Швеция) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

PrivateVPN също предлага политика без регистрация. В своята политика за поверителност той заявява, че „PrivateVPN не събира или регистрира никакъв трафик или използване на неговата услуга.“ Изпратихме имейл, само за да проверим дали това се отнася за регистрационните файлове на връзката и ни беше казано, да, правилно е.

Частен тунел (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В политиката за поверителност на частния тунел не се споменава политика на регистриране, но в TOS има това твърдение:

„Файловете, които се съхраняват на нашите сървъри, се използват само за наблюдение на работата на сървъра, идентифициране на софтуерни грешки, идентифициране на евентуални нарушения на сигурността и с цел идентифициране на злоупотребяващи потребители. Файловете от дневника не се използват за наблюдение или цензуриране на вашите интернет дейности. Ние уважаваме вашата поверителност. Не се интересуваме от това, което правиш в интернет. “

От това можем да разберем, че няма дневници за трафик, но има файлове с дневници. Помолихме доставчика да изясни какво означава това. Казаха ни, че дневниците включват времето за връзка и използваната честотна лента. Те са свързани с потребителски имейл, но не и с истински потребителски IP адрес.

Частна Wifi (САЩ) 2/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

Частната Wifi предлага част от информацията за правилата за регистрация в секцията с често задавани въпроси. Тук установяваме, че определено няма дневници за трафик, поддържани от този доставчик, но има някои дневници за връзка. „Ние поддържаме набор от регистрационни файлове за използване, включително време за включване и изключване на мрежата и общо предадени байтове.“ По-късно той заявява, че те могат да бъдат прикачени към потребител, но не посочва дали те записват потребителски IP адреси. Поискахме да разберем и наистина IP адресите се записват като стандартна информация за акаунта. Като такъв, можем да заключим, че часовите отметки са свързани с истински потребителски IP.

Privatoria (Чешка република) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Неясен
Регистрации на IP адрес: Потенциално (0 точки)

Политиката за поверителност на Privatoria е слабо формулирана с много печатни грешки, но е съвсем ясно, че не се водят дневници за трафик от този доставчик. Попитахме за регистрационни файлове за връзка, но не сме получили отговор в момента на писането.

ProtonVPN (Швейцария) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Началната страница на ProtonVPN гласи „Като швейцарски доставчик на VPN не регистрираме потребителска активност или споделяме данни с трети страни.“ Можем да предположим, че това се отнася до дневниците на трафика, но е малко неясно кога става въпрос за регистрационни файлове за връзка.

В политиката за поверителност научаваме, че наистина ProtonVPN поддържа дневник на времевата маркировка на последния успешен опит за влизане. Тя може да се съхранява за неопределено време, но се отменя с всеки успешен опит. Не е ясно дали това е свързано с потребителски акаунт или с действителен IP адрес, затова зададохме въпроса. Казаха ни, че часовите марки са свързани само с акаунта и че не се съхраняват реални IP адреси.

proXPN (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

На началната страница едно от изявленията е „VPN софтуерът на proXPN ви позволява да сърфирате в мрежата по начина, по който е бил предназначен: анонимно и без да влизате и да следите вашата активност.“ Можем спокойно да приемем, че няма дневници за трафик. И какво да кажем за регистрационните файлове? На страницата с политиката за поверителност научаваме: „Не пазим дневници за време за връзка, активност или IP адреси за произход.“ Така че тук всичко е ясно.

Proxy.sh (Сейшели) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

На уебсайта Proxy.sh намираме това, което търсим в секцията Често задавани въпроси. Този доставчик не поддържа дневници за трафик и няма регистрационни файлове за връзка. Той заявява, че на моменти е необходимо да преглежда връзки в реално време. Въпреки че предоставя сигнали в тези случаи, отново се потвърждава, че връзките не могат да бъдат приписвани на отделни потребители.

PureVPN (Хонг Конг) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Политиката за поверителност на PureVPN гласи: „НЕ съхраняваме никакъв запис на вашите дейности за сърфиране, дневници за връзка, записи на VPN IP адреси, присвоени на вас, вашите първоначални IP адреси, времето за връзка, историята на сърфирането ви, сайтовете, които сте посетили, вашите изходящи трафик, съдържание или данни, до които сте осъществили достъп, или DNS заявки, генерирани от вас. “

От случай на ФБР от 2017 г. знаем, че той е използвал за запис на IP адреси. В тази ситуация, времевите отметки и истински IP адрес бяха съпоставени с данни от други компании, за да имплицират потребителя.

Докато минаваме през списъка, ясно е, че PureVPN със сигурност не е единственият доставчик, който поддържа тези видове трупи. Въпреки това, да бъдеш в центъра на такъв грандиозен случай, в който се съобщава, че доверието на потребителите е нарушено, не е добре за бизнеса. Компанията е съсредоточена да спечели обратно доверието на потребителите и въведе нова политика за поверителност, която гласи, че не записва никакви регистрационни файлове за връзка.

В допълнение към това, PureVPN предприе допълнителната стъпка за ангажиране на независима одиторска фирма (Altius IT) за одит на фирмените системи и политиката на регистриране. Резултатите от одита потвърдиха, че PureVPN не регистрира данни, които биха могли да идентифицират човек.

„[Ние] не намерихме никакви доказателства за регистрации, които биха могли да доведат до идентифициране на конкретно лице и / или активността на лицето при използване на услугата PureVPN.“ - Altius IT

С

SaferVPN (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

SaferVPN не пази дневници за трафик и не следи активността на потребителите. Много ясно е кои метаданни са записани и това включва времеви марки, количество прехвърлени данни и местоположението на сървъра. Той не записва IP адреси.

SaturnVPN (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Изглежда SaturnVPN не предоставя никаква информация за своята политика за регистриране. Когато попитахме доставчика за информация, ни казаха, че изобщо не се съхраняват дневници за трафик или дневници за връзка.

SecurityKISS (Ирландия) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да, съхранява се в продължение на десет дни (0 точки)

Този доставчик публикува кратка и кратка политика за поверителност, включително ясна информация за своята политика за записване:

„Ние не следим, не записваме или съхраняваме регистрационни файлове за каквито и да е дейности по свързване, с изключение на следното:

 • Време и продължителност на потребителската VPN връзка
 • Честотна лента, използвана по време на връзката
 • IP адрес на потребителя “

Както можете да видите, това включва потребителски IP адреси. Въпреки че, от плюс, повечето от тези дневници се изтриват след десет дни. Единственото, което се съхранява по-дълго, е общото използване за период на фактуриране за всеки клиент.

Seed4.me (Тайван) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, обобщени трупи
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Този доставчик няма политика за поверителност и не покрива регистрационни файлове в своя TOS изявление. Вместо това той се занимава с проблема с регистрационните файлове в публикация в блог. Тук тя обяснява, че записва съвкупни данни за връзка. Това се съхранява в продължение на седем дни, преди да бъде изтрито за постоянно.

Shade You (Холандия) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Shade Имате истинска политика за нулеви регистрации и не съхранява журнали от всякакъв вид. „Ние не съхраняваме регистрационни файлове, така че просто нямаме данни, които биха могли да бъдат прехвърлени на трети страни.“

Shellfire VPN (Германия) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Началната страница на Shellfire VPN гласи: „Не регистрираме никакви данни за връзка. Сърфирате абсолютно сигурно и анонимно! ”Това е един от редките доставчици, който всъщност се отнася до регистрационните файлове на връзката на началната си страница, а не само до изявление за регистрация на одеяло, което често само споменава дневници за трафик.

SlickVPN (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Този доставчик има нулева политика за регистрация, но не говори изрично за регистрационни файлове за връзка. Поискахме представител и ни беше казано, че изобщо не се съхраняват дневници за трафик или дневници за връзка.

SmartVPN (Сейшели) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

SmartVPN не предлага информация за правилата за регистрация на уебсайта си, затова се свързахме. Отговорът в чат на живо заяви, че никакви дневници не се водят.

Speedify (САЩ) 2/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

Декларацията за поверителност на Speedify започва с „TL; DR: НЕ регистрираме какво правите или какви сайтове посещавате чрез услугата Speedify.“ Така че тук определено няма дневници за трафик. Политиката за поверителност също гласи, че Speedify не събира IP адреси. Въпреки това, когато влезете в приложението, известие ви казва, че IP адресите се съхраняват временно, заедно с времеви марки, количество прехвърлени данни и продължителност на връзката.

SpyOff (Сан Марино) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

На уебсайта на SpyOff не можахме да намерим информация, отнасяща се до политиката за регистриране на журнали, затова изпратихме имейл. Представител ни информира, че „Ние не съхраняваме записи относно дневниците за трафик или дневници за връзка, времеви марки, честотна лента, IP адреси.“

StrongVPN (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Политиката за поверителност на този доставчик гласи: „StrongVPN не събира или регистрира никакъв трафик или използване на неговата виртуална частна услуга.“ Отново „използване“ вероятно се отнася до регистрационни файлове за връзка, но е малко неясно. Изпратихме имейл на поддръжката на клиенти и те потвърдиха, че не се съхраняват журнали за връзка от какъвто и да е вид.

SurfEasy VPN (Канада) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, обобщени трупи
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

SurfEasy VPN не поддържа дневници на трафика, но съдържа:

„Ние извършваме автоматизирано управление на трафика на базата на правила с цел поддържане и подобряване на нашата услуга. Прилагането на тези правила може да изисква анализ в реално време на интернет и трафик на данни, включително уебсайтове на местоназначение или IP адреси, произхождащи от IP адреси. “

Тази информация не се регистрира, но звучи по-натрапчиво, отколкото бихте искали и очаквате от доставчик на VPN. Що се отнася до дневниците за връзка, той съхранява използваната съвкупна честотна лента, но няма дневник на IP адресите.

Surfshark (Британски Вирджински острови) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, само за агрегат
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Surfshark не поддържа никакви дневници за трафик. Той не поддържа регистрационни файлове за връзка, които могат да бъдат обвързани с отделен потребител, като например IP адреси. Той съхранява някои обобщени данни за диагностични цели, като неуспешни опити за връзка, но те не са обвързани с потребителските акаунти.

SunVPN (САЩ) 2/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

Политиката за поверителност на SunVPN е много сбита и определя точно това, което регистрира в списъка. Хубаво е да видите този вид прозрачност и да не се водят дневници за трафик. Ясно е обаче, че реалните потребителски IP адреси се записват заедно с използваните времеви марки и честотна лента.

SwissVPN (Швейцария) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да, запазено шест месеца (0 точки)

Не можахме да намерим политика за поверителност или TOS документ за SwissVPN, така че помолихме клиентска поддръжка за малко информация. Ето какво разбрахме:

„SwissVPN се експлоатира въз основа на швейцарския закон за далекосъобщения и защита на личните данни. IP сесията (не е посетено съдържание, уебсайтове, поща и т.н.) се регистрира в продължение на 6 месеца. В случай на престъпление съгласно швейцарското законодателство швейцарските власти могат да поискат информация въз основа на: http://www.admin.ch/ch/d/sr/7/780.1.de.pdf “

SwitchVPN (Индия) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

„SwitchVPN не събира или регистрира никакъв трафик или използване на своята виртуална частна услуга.“ Политиката за поверителност продължава да говори за лична информация, но става доста объркваща. Изпратихме имейл, за да получим някои пояснения и ни беше казано, че не се съхраняват дневници.

T

TigerVPN (Словакия) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Този доставчик „не събира или регистрира данни за трафика или активността на сърфиране от отделни потребители, свързани с нашата VPN.“ Той поддържа дневници на връзки, но подобно на ExpressVPN, той записва дати за връзка вместо времеви марки. Други събрани данни включват избор на сървър и общо количество прехвърлени данни на ден, но няма реални IP адреси на потребители.

Torguard (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Torguard има истинска политика за нулева регистрация и „не съхранява или регистрира никакъв трафик или употреба от своята виртуална частна мрежа (VPN) или прокси сървър“.

TorVPN (UK) 2/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Потенциално (0 точки)

Тъй като на уебсайта не е налична информация за правилата за регистрация, попитахме този доставчик дали се съхраняват някакви дневници. Казаха ни, че определено не се поддържат дневници на трафика и не се следи активността на потребителите. Някои дневници за връзка се съхраняват, включително използваната честотна лента, но не е предоставена допълнителна информация. Не е ясно дали се записват времеви отметки и дали регистрационните файлове за връзка са обвързани с потребителски IP адрес.

Общ VPN (UK) 2/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

Както е посочено в своята политика за поверителност, Total VPN не „събира информация относно съдържанието, което предавате чрез Услугите или конкретните уебсайтове, които посещавате.“ Събира дневници за връзка, включително времеви марки и реални потребителски IP адреси, което не е идеално.

Trust.Zone (Сейшели) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В своята политика за поверителност TrustZone не казва изрично кои дневници съхранява, въпреки че поддържа дневници за използване. Изявлението му около дневниците е малко объркващо: „Всички наши VPN сървъри по света НЕ съхраняват никакви журнални файлове, за да запазят вашата поверителност. Всички данни за използването са анонимни и не са свързани с вашия реален, публичен IP адрес. ”Интерпретираме първия ред, за да означава, че той не поддържа дневници на трафика. Последният изглежда се отнася до факта, че дневниците за връзка се съхраняват, но не включват реални IP адреси на потребители.

TunnelBear (Канада) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

TunnelBear не събира дневници на трафика и не следи каквато и да е активност на потребителя. Той събира някои данни, включително вашата ОС, независимо дали сте били активни този месец или не, и общите данни, използвани в рамките на месец. Въпреки това, „TunnelBear НЕ съхранява потребители с произход IP адреси, когато са свързани с нашата услуга и по този начин не може да идентифицира потребителите, когато са предоставени IP адреси на нашите сървъри.“

U

Unlocator (Дания) 2/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Потенциално
Регистрации на IP адрес: Да (0 точки)

На началната страница на Unlocator има заглавие „Без регистрации“, но политиката за поверителност предполага друго: „Вашият IP адрес се запазва, за да идентифицира вашия акаунт с нашите услуги. Отчет за общата дейност се запазва само за 24 часа […] “

Дори ако данните се съхраняват само за 24 часа, в идеалния случай бихме искали да знаем какво съдържа. Поискахме представител на клиента и ни беше казано, че отчетът за дейността се отнася до „[…] следа от IP адреси, които актуализирате в нашата система.“ Това всъщност не изяснява нещата, затова попитахме отново, но все още не сме получили отговор..

UnoTelly (Канада) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

UnoTelly не следи активно използването на интернет, но политиката за поверителност на този доставчик е малко смущаваща. Що се отнася до използването на VPN, той заявява:

„UnoTelly запазва времето за влизане, времето за излизане и честотната лента, използвани за UnoVPN. Ние също така поддържаме минимално количество журнал, за да задоволим изискванията на юрисдикцията на нашия VPN сървър и пускаме само на оторизирани страни, ако това се изисква от закона. “

Въпреки че не се споменава IP адреси, „минимално количество дневник“ е много неясно. Поискахме разяснения и ни беше казано, че не се съхраняват дневници, различни от използваните времеви марки и честотна лента.

Не използваеми (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Този доставчик поддържа, че не поддържа дневници за трафик от всякакъв вид. Нейната политика за поверителност гласи „Ние не пазим никакви потребителски регистри.“ Можем да предположим, че това се отнася до регистрационни файлове за връзка, но проверихме само за да сме сигурни. В отговор на въпроса дали се съхраняват някакви дневници за връзка, ние получихме много ясно „Не“. Е, това е тогава.

V

VersaVPN (Филипини) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Както е посочено в своя TOS, VersaVPN не поддържа никакви дневници за трафик. Не се споменава регистрационни файлове, затова попитахме поддръжка на клиенти. Казаха ни, че абсолютно никакви дневници за връзка не се поддържат.

Викинг VPN (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не, освен в случай на злонамерена атака
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Както е посочено на началната страница на Viking VPN, „Viking VPN никога няма да регистрира вашата активност на нашите сървъри.“ Така че тук няма дневници за трафик. Viking VPN също се въздържа от събиране на регистрационни файлове за връзка: „Ние не събираме информация за потребителска активност, потребителски IP адреси, използване на честотна лента на потребителя или времена за влизане / излизане от потребителя.“ Единствените данни, които събира, са общата употреба на честотна лента на неговите сървъри. Отбелязва се, че временната сеч може да бъде въведена в случай на злонамерена атака, но че записите ще бъдат унищожени малко след това. Засега това не се е случило.

VPN Baron (Румъния) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

VPN Baron не поддържа никакви дневници за трафик и не следи активността на потребителите. Той поддържа дневници на връзката, включително времеви отметки, местоположение на сървъра и количество прехвърлени данни на сесия. Въпреки че не записва реалния потребителски IP адрес.

VPN Unlimited (САЩ) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Тази VPN услуга се предоставя от KeepSolid Inc. Този доставчик „НЕ събира и регистрира никакви потребителски дейности, докато използва някоя от техните VPN услуги, с изключение на общото количество уеб трафик за всяка сесия и дати на сесията.“ Така че ние нямаме дневници за трафик и минимални регистрационни файлове за връзка, без реален потребителски IP адрес.

VPN.ac (Румъния) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да, но се съхранява само за един ден (0 точки)

Както е посочено на началната му страница, VPN.ac не поддържа журнали за активност. В политиката за поверителност откриваме, че дневниците за връзка се съхраняват. Те включват използване на честотна лента, времеви марки и IP адреси на източника. От плюс, часовите отметки и IP адресите се съхраняват само за един ден, преди да бъдат изтрити.

VPN.asia (Белиз) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Този доставчик не регистрира трафик на уебсайт или не наблюдава активността на потребителите. В политиката за поверителност се казва: „VPN.asia не събира или регистрира никакъв трафик или използване на своята виртуална частна услуга.“ „Използване“ предполага регистрационни файлове, но ние проверихме, за да се уверим, че няма споменаване на друго място. Уведохме се, че не се съхраняват дневници.

VPN.ht (Белиз) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В рамките на своята политика за поверителност VPN.ht казва, че „не събира или регистрира данни за трафика или активността на сърфиране от отделни потребители.“ Не се споменава регистрационните файлове, затова поискахме разяснения. Представител на обслужване на клиенти ни каза, че абсолютно никакви дневници не се водят. Въпреки това, този доставчик предлага канала за заповед.

VPN4All (Сейшели) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Услугата VPN4All се предоставя от Уеб Броудкастинг ООД. Тя има строга политика за не-регистрации и не съхранява никакви дневници за трафик или регистрационни файлове за връзка. Единственото, което проследява е използването на честотна лента за номер на лиценз.

VPNArea (България) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

VPNArea има освежаващо ясна секция за регистриране в рамките на своята политика за поверителност и наистина поддържа вярна позиция с нулева регистрация: „Ние не наблюдаваме, не записваме и не съхраняваме регистрационни файлове за VPN активност на всеки клиент. Ние не следим, не записваме и не съхраняваме никакви дати за влизане, времеви марки, входящи и изходящи IP адреси, статистика на честотната лента или други идентифицируеми данни на всички VPN потребители, използващи нашите VPN сървъри. “

VPNBook (Швейцария) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да, запазено до една седмица (0 точки)

Политиката за поверителност на VPNBook, която странно е разположена на страницата му за контакти, обяснява, че не се записват данни, когато става въпрос за интернет активност. Запазват се някои дневници за връзка, по-конкретно времеви марки и потребителски IP адреси. Тези дневници се изтриват автоматично всяка седмица, което означава, че могат да се съхраняват до седем дни. През 2013 г. този доставчик беше обвинен в предаването на трупи, участващи в преследването на членове на хакерска група Anonymous.

VPNLand (Канада) 2/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Да, но само за регистрация (0 точки)

В началната страница на VPNLand се казва: „Ние не пазим регистрационни файлове и няма да споделяме вашата информация на трети страни.“ В TOS ние четем, че този доставчик поддържа „лог файлове на нашите сървъри само 5 дни по причини сигурност. След това лог файловете се изтриват от нашите сървъри. “

От това не става ясно кои точно дневници се водят. Попитахме и ни беше казано, че не се съхраняват журнали за онлайн активност, но IP адреси се записват, когато клиентите се регистрират, за да предотвратят измама. Това обаче не се отнася за транзакции с биткойн или Ethereum.

VPNLUX (Белиз) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

VPNLUX не съхранява дневници от данни за трафика. Както ясно е посочено в политиката за поверителност, той съхранява някои дневници за връзка, включително времеви марки и използване на честотна лента. Те са свързани с идентификационния номер на акаунта, а не с действителен реален потребителски IP адрес.

VPNSecure (Австралия) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

VPNSecure TOS ни казва:

„Ние не регистрираме никаква лична информация при свързване към нашата услуга.

„Всякакви данни“ означава, но не се ограничава до следното:

 • IP адрес НЕ добита
 • Времева марка за връзка НЕ добита
 • Прекъснете времевата марка НЕ добита
 • Използвана честотна лента НЕ добита
 • DNS заявки НЕ влезли "

Въпреки че не са записани регистрационни файлове, този доставчик предлага поръчан канар. *

Актуализация през май 2019 г. - споменатият канал на заповед за последно е записан на archive.org през декември 2018 г..

VPNTunnel (Сейшели) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Както е посочено в своята политика за поверителност, VPNTunnel никога не съхранява дневници на активността. Той не споменава изрично дневниците за връзка, затова попитахме поддръжка на клиенти. Казаха ни, че абсолютно никакви регистрационни файлове не се съхраняват, но че потребителят може да инициира регистрационни файлове, в случай че се нуждае от помощ при отстраняване на проблеми.

VyprVPN (Швейцария) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

VyprVPN от Golden Frog не записва данни за трафика и не следи активността на потребителите. Използва се за запазване на регистрационните файлове на връзката, включително IP адреса на потребителя и IP адреса на VyprVPN. От ноември 2018 г. обаче това е услуга без регистрация и тя вече не записва тази информация или други дневници за връзка. Тези твърдения са подкрепени от одит, извършен от Leviathan Security Group.

W

Windscribe (Канада) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Този доставчик не поддържа никакви дневници за трафик и регистрационните файлове за връзки се поддържат до минимум. „Ние съхраняваме общата стойност на честотната лента, която вашият акаунт е използвал за период от 1 месец, който се нулира всеки месец в деня на вашата регистрация.“ Той също така съхранява времева марка на последната активност, свързана с акаунта, за откриване на неактивни акаунти. Това обаче е свързано с акаунт, а не с IP адрес.

WorldVPN (UK) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 5 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

WorldVPN не следи интернет активността, но поддържа някои регистри на връзката. Те включват продължителността на VPN връзката и количеството на честотната лента, използвана по време на връзката. Обърнете внимание, че те не включват времеви отметки или реални потребителски IP адреси, така че това все още може да се счита за доста солидна политика без регистрация.

Z

ZenMate (Германия) 3/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Да, 14 очи (0 точки)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, за акаунти с ограничение на данните
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

ZenMate оперира с политика без регистрация. Не поддържа дневници за трафик от всякакъв вид. Той проследява прехвърлените данни, но само за акаунти, които имат ограничение на данните. В политиката за поверителност има много споменавания на IP адреси и първоначално звучи така, сякаш те са записани. След като сортирате през жаргона, се разкрива, че IP адресите се обработват само временно и не се регистрират.

ZenVPN (Доминика) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: да
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

ZenVPN не пази дневници за трафик. Единствените данни за връзка, които проследява, са сумарното ежедневно използване на честотната лента на всеки потребител.

ZoogVPN (Остров Ман) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

Политиката за поверителност на този доставчик е много категорична за това какво прави и не проследява. Наистина имаме друг доставчик на нулеви дневници. Няма регистриране на онлайн активност или метаданни, прикачени към отделен потребител. Единственото, което прави, е да използва общата честотна лента на своите сървъри.

ZorroVPN (Белиз) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Не
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

В много краткия си TOS (няма политика за поверителност) ZorroVPN заявява „Ние гарантираме, че няма регистриране на активността на никой потребител.“ Въпреки това, не се споменава регистрационни файлове. Свързахме се с тях, за да разберем и ни беше казано, че не се съхраняват дневници за връзка. ZorroVPN предоставя актуална канала за заповед.

ZPN (Обединени арабски емирства) 4/4

Базирано на 5 очи или 14 очи? Не (1 точка)
Дневници на трафика: Не (2 точки)
Дневници за връзка: Да, за акаунти с ограничение на данните
Регистрации на IP адрес: Не (1 точка)

ZPN не следи трафика или активността на потребителя. Той посочва в TOS „Ние регистрираме използване на честотна лента само за изчисляване на месечна квота с изключение на премиум акаунти.“ Така че за притежателите на премиум акаунти без ограничение на данните, няма регистрационни файлове.

Заключителни коментари

Както можете да видите, що се отнася до политиките за регистрация, има много вариации. Въпреки че повечето доставчици твърдят, че не водят регистрационни файлове, това обикновено се отнася до дневниците за трафик. Когато копаем по-дълбоко, често установяваме, че някакво събиране на данни се извършва, обикновено под формата на регистрационни файлове, включително понякога IP адреси.

Освен че имат различни политики, доставчиците се различават и по начина, по който съобщават тези политики на потребителите. Някои от тях са много категорични за това какво се събира и как се използва, докато други не споменават правила за регистриране на регистъра никъде на своя сайт.

Какъвто и подход да предприеме, ние трябва да помним, че основаваме знанията си на претенциите на всеки доставчик. Нямаме начин да потвърдим, че те действително спазват тези правила. Като такъв, когато избирате доставчик, също трябва да прецените дали той е достатъчно надежден, за да се придържа към претенциите си.

Може също да ви харесаVPNКак да деблокирате сайтове за стрийминг на видео с ресурси за VPNVPNE-криптиране: Голям списък от инструменти и ръководстваVPNКакто служителите на реда могат да защитят поверителността си онлайнVPNMost VPN могат да изтекат лични данни, въпреки твърденията за противното

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =

Adblock
detector