Vozi li vaš VPN zapisnik? Otkrivene politike evidentiranja VPN-a

Gotovo svaki davatelj VPN-a na koje naiđete imati će neku vrstu zahtjeva u vezi s zapisnicima. Nudeći uslugu bez zaborava često se smatra ključnom prodajnom točkom. Mnogi korisnici vide VPN-ove kao sredstvo za poboljšanje privatnosti i povećanje anonimnosti. Ima smisla da ne žele jednostavno otići od davatelja internetskih usluga koji ih prate do druge tvrtke koja čini isto.

Iako bi bilo lijepo i jednostavno da svi VPN-ovi jednostavno ne vode zapisnike, činjenica je da mnogi vode neke zapise. To može uključivati ​​zapise posjećenih web stranica (to su rijetki) ili zapise upotrebe, kao što su vrijeme povezano s VPN-om i količina korištene propusnosti. Različiti su razlozi čuvanja trupaca. Na primjer, propusna širina može se zabilježiti ako postoji gornja granica po korisniku mjesečno. U nekim se slučajevima evidencija vodi prema poslovnom modelu koji zahtijeva dodatne podatke. Na primjer, davatelj može profitirati od oglasa postavljenih na često posjećenim web mjestima.

Sve ovo znači za korisnike da možda neće dobiti privatnost kojoj se nadaju. Ako postoji jedna stvar na koju biste trebali paziti u politici privatnosti VPN-a, to je politika prijavljivanja. Prije nego što odaberete pružatelja usluga, morate znati točno koje će se informacije bilježiti i za što će se koristiti ili za što se mogu koristiti.

VPN pravila zapisivanja bilježe po državama.Svaki kvadrat na ovom grafikonu predstavlja pružatelja VPN-a koji smo u nastavku istražili.

U ovom ćemo vodiču objasniti različite vrste zapisnika koje mogu voditi VPN davatelji i kako se oni mogu koristiti. Objasnit ćemo i značaj lokacije pružatelja VPN-a u pogledu pet očiju i 14 zemalja očiju. Zatim ćemo razmotriti politiku evidentiranja svakog davatelja usluga zauzvrat kako bismo otkrili što je njegov pristup.

SAVJET: VPN-ovi koji ne vode zapisnike vrlo su popularni kod torrentera, ali nisu svi VPN-ovi omogućuju bujicu na njihovoj mreži. Ovdje imamo skup najboljih VPN-ova za bujicu i članak koji govori o legalnosti bujice ovdje.

Napomena: imajte na umu da će ovaj članak prenijeti naše interpretacije pravila zapisivanja zapisa, od kojih neke mogu biti varljive za dešifriranje. Rado ćemo uređivati ​​netočnosti ako su uočene. Nadalje, politike se podložno mijenjaju s vremenom, a iako nastojimo povremeno pregledavati ovaj članak, ne možemo praktično pratiti svaku promjenu dok se događa..

Contents

Vrste zapisnika i način njihove upotrebe

VPN dnevnici su podaci koje davatelji usluga čuvaju u vezi s korištenjem njihove usluge. Kad je riječ o onome što bi mogli pohraniti, morate se sjetiti da vaš davatelj ima pristup svim vašim internetskim aktivnostima. Dakle, sve što vaš ISP obično vidi trenutno je tehnički dostupan od strane vašeg VPN davatelja. Naravno, ako bi davatelji stvarno evidentirali i pohranili sve te podatke, ne bi nudili vrlo atraktivnu uslugu i bez sumnje bi izgubili puno kupaca. Umjesto toga, nedostatak trupaca jedna je od glavnih prodajnih značajki koje emituju mnogi davatelji usluga u pokušaju pobjede nad potrošačima.

U osnovi, što je manje trupaca usluga privlačnija. Što nas dovodi do najčešće korištenih tvrdnji "bez zapisnika", "nula zapisnika" ili "logless". Naravno, te tvrdnje ne možete uzeti samo po nominalnoj vrijednosti. Mnogi pružatelji usluga tvrde da ne vode nikakve zapisnike, ali u stvarnosti većina vodi neki oblik zapisa. Dvoumljenost se pojavljuje jer postoji mnogo različitih vrsta zapisa koji se mogu zadržati. Da biste saznali koje se informacije, ako postoje, trebaju dublje istražiti politike privatnosti i / ili uvjete pružanja usluge.

Još jedna stvar koju treba imati na umu jest koliko dugo se trupci zapravo spremaju. Neki davatelji automatski brišu podatke nakon 24 sata, dok ih drugi mogu pohraniti na dulje razdoblje, čak i na neodređeno. Naravno, iz korisničke perspektive, prvo je bolje.

Jedna stvar koju treba napomenuti prije nego što upadnemo u različite vrste zapisa je da ćete na pravilima o privatnosti praćenja i kolačića često spominjati na vlastitoj web stranici davatelja usluga. To je potpuno odvojeno od upotrebe VPN-a i normalan je dio bilo kojeg mrežnog poslovanja.

Sada, pogledajmo različite vrste dnevnika na koje možete naići prilikom istraživanja pružatelja usluga.

Zapisnici veza

Oni se mogu nazivati ​​metapodacima, dijagnostičkim zapisima ili zapisnicima upotrebe. One mogu uključivati ​​vremenske oznake, koji se VPN poslužitelj koristi i količinu propusne širine. Ponekad su ti podaci vezani za pojedinačni račun, a u drugim se prikupljaju samo na zbirnoj osnovi.

Ti se zapisi obično koriste za poboljšanje i održavanje operacija. Na osnovi pojedinačnog korisnika davatelju će možda trebati pratiti broj istodobnih veza ili koliko podataka se prenosi dnevno ili mjesečno. Također ima smisla da pružatelj usluga želi znati koliko ljudi koristi dani poslužitelj odjednom i koliko se opterećenja postavlja na taj poslužitelj, kako bi optimizirao uslugu.

Kada je riječ o privatnosti, podaci prikupljeni na zbirnoj osnovi ne predstavljaju ozbiljan rizik. Zapisnici vezani za pojedinog korisnika malo su zamršeniji. Doista ovisi o prirodi zapisnika i jesu li povezane s bilo kojim podacima koji identificiraju osobno (PII). Ako su zapisnici vezani za korisnički račun, to još uvijek može biti u redu. Neki pružatelji usluga omogućuju vam otvaranje računa bez predaje bilo kojeg PII-a. Na primjer, račun kreiran korištenjem jednokratne adrese e-pošte i plaćen putem Bitcoina ne može se pratiti pojedincu ako nije potreban PII..

Ovdje je važno napomenuti definiciju PII. Neki davatelji izjavljuju da ne zahtijevaju PII, ali bilježe IP adresu korisnika. Taj se račun može povezati nakon prijave ili se zabilježi kao dio evidencije veza. Ovo nas vodi do naše sljedeće vrste zapisa.

Dnevnici IP adrese

Dnevnici IP adrese su tamo gdje puno navodnih „bez dnevnika“ upada u probleme. IP adresa se lako može pripisati pojedincu ili barem jednom wifi usmjerivaču i zaista bi se trebala smatrati PII. IP adresa spojena na vremensku oznaku potencijalno bi mogla povezati stvarnu aktivnost s pojedincem. Zapravo, takav je scenarij u nekim slučajevima koje ćemo spomenuti dok prolazimo kroz naš VPN popis.

Jedan od glavnih razloga korištenja VPN-a je sakriti svoju IP adresu. Kad se ti podaci zabilježe i pohrane, oni mogu izlagati trećim stranama. U najboljem slučaju to bi mogli steći neugodni oglašivači koji nastoje izgraditi profil oko svakog korisnika. U najgorem slučaju mogao bi pasti u ruke zlobnih hakera, autorskih trolova ili vladinih agencija.

Dnevnici prometa

Napokon, ali možda najvažnije, imamo zapise o prometu. Kada je riječ o VPN-ovima, ovo su najgore vrste zapisa. Sadrže sadržaj internetskog prometa, poput povijesti pregledavanja, preuzetih datoteka, kupnje, poslanih poruka i korištenog softvera. Doista, nitko ne bi smio uzeti u obzir i VPN za koji se izvještava da vodi takve zapisnike. To zaista pobjeđuje jednu od glavnih svrha postojanja VPN-a na prvom mjestu - privatnost.

Različiti su razlozi zbog kojih se ovi zapisi mogu čuvati, ali glavni je profit. Zbog toga je važno biti posebno oprezan kod besplatnih VPN usluga. Ovi pružatelji moraju nekako zaraditi, a podaci su vrijedni. Podaci koji doprinose izgradnji profila oko pojedinog korisnika posebno su potrebni i mogu se prodati oglašivačima ili drugim trećim stranama. U najgorem slučaju, hakeri ili snooperi mogli bi se domoći ovih trupaca, ostavljajući vam širom otvorene napade. Konkretno, procurili osobni podaci mogu lako dovesti do krađe identiteta.

Kanarijski nalogodavci

Još jedan termin koji valja napomenuti prije nego što nastavimo je „kanarica za poništavanje.“ Neki davatelji usluga oglašavaju ih kao način za održavanje privatnosti. Kanarinski nalog za izdavanje naloga obično je jedna web stranica, koja se obično ažurira jednom mjesečno, što govori da nijednoj tajnoj državnoj pozivi davatelj usluga nije izdan. Ako se izjava ukloni, to znači da je objavljen poziv u sudnici i upozorava korisnike kao takve.

Naravno, ako je davatelj potpuno besmislen, ionako ne bi imao podatke za predaju. Kao takav, mnogi davatelji usluga s istinskim pravilima o nepotvrđenom zapisniku tvrde da je kanarinski nalog bez smisla. Osim toga, činjenica da se često ažuriraju samo jednom mjesečno čini ih još manje korisnim. Unatoč tome, spomenut ćemo kanarince za naloge kao relevantne za davatelje usluga u ovom postu.

Pet očiju i 14 zemalja očiju

Drugi je faktor vrijedan isticanja u kontekstu pravila prijavljivanja u zemlju svaki pružatelj usluga. Konkretno, korisno je znati ima li vaš pružatelj usluga u zemlji s pet ili 14 očiju. Pet očiju (FVEY) obavještajni je pakt ili savez između zemalja uključenih u sporazum UKUSA. To su Australija, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija i SAD. Prema sporazumu, ove zemlje međusobno dijele signale obavještajnih podataka.

Jedna od implikacija sporazuma FVEY, koji je važan za VPN korisnike, jest ta što omogućuje zemljama koje sudjeluju u zaobilaženju vlastitih zakona o nadzoru. Različite zemlje imaju različite zakone, a vladama može biti dopušteno nadzirati ljude u drugim zemljama, ali ne i njihovim vlastitim. Razmjena informacija između zemalja znači da bi vlade mogle špijunirati građane i trgovinsku inteligenciju.

Možda ste čuli i za 14 Oči. To se odnosi na proširenu skupinu država koja uključuje još devet zemalja: Belgiju, Dansku, Francusku, Njemačku, Italiju, Nizozemsku, Norvešku, Španjolsku i Švedsku. Te zemlje na različite načine sudjeluju u razmjeni signalnih obavještaja.

Ostale zemlje koje su navodno uključene u savez "Pet očiju" su Južna Koreja i Singapur. Japan je također bio vijest o svojim nadzornim vezama sa SAD-om, kao i Izraelu.

Neki će pažljiviji korisnici privatnosti možda izbjeći korištenje davatelja usluga sa sjedištem u bilo kojoj od ovih zemalja. Možete čak i htjeti izbjeći povezivanje sa poslužiteljima koji se nalaze u tim zemljama ako je moguće.

Otkrivena su VPN pravila

Sada kada smo pokrenuli vrste zapisnika koje pružatelji usluga mogu držati i za što se mogu koristiti, imat ćete puno bolju ideju na što treba paziti prilikom pregledavanja pravila davanja u dnevnik raznih pružatelja usluga. Vrijeme je da se zaglavite i otkrijete točno što ti pružatelji usluga prate i pohranjuju kako bismo vam pomogli da odlučite koji bi vam mogao biti najbolji.

AceVPN (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Postavlja li se zahtjev AceVPN-a za "nema zapisnika"? Pa, njegova politika privatnosti kaže "Ne špijuniramo svoje korisnike i ne pratimo njihovu upotrebu Interneta. Ako imamo osnovane sumnje da je krajnji korisnik uključen u kriminalne radnje, zadržavamo pravo obavijestiti agencije za provođenje zakona. "To zvuči dobro, ali pomalo je dvosmisleno jer zapravo ne definira" upotrebu interneta ".

Na stranici Često postavljana pitanja piše da „Ne prijavljujemo razdoblje. Nema evidentiranja meta podataka, nema evidentiranja prometa, nema praćenja upotrebe propusne širine. "To znači da je ovaj pružatelj bez evidencije prometa i zapisnika veza..

AirVPN (Italija) 3/4

Bazirano na 5 Oči ili 14 Oči? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, ali to su objedinjeni zapisi
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

U odjeljku Često postavljana pitanja AirVPN-a, kao odgovor na pitanje „Čuvate li zapisnike sesija ili bilo koje druge vrste zapisa koji se mogu koristiti za praćenje identiteta i mrežne aktivnosti?“, Odgovor je „Ne, ne držimo takve zapise. “Kao takav, možemo zaključiti da nije zapisnik o prometu.

U politici privatnosti navedeno je da "zračni poslužitelji i softverski postupci dobivaju samo osobne podatke koji su nužni za tehničko funkcioniranje usluge, na primjer IP adresu."

To bi moglo biti razlog za zabrinutost. Međutim, kasnije se navodi da se „podaci prikupljaju u anonimnom obliku radi statističkih izvještaja o korištenju poslužitelja, stresu CPU-a, tehničkim problemima radi poboljšanja usluge, ispravljanja grešaka i kao protumjera protiv neto napada.“ To podrazumijeva da su svi zapisi veza objedinjeno što znači da ne bi bili povezani s pojedinačnim korisnikom.

Anonine (UK) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Na svojoj početnoj stranici, ovaj VPN tvrdi „Uvijek anonimni, ništa evidentirano.“ U pravilima o privatnosti navedeno je: „NIKADA ne vodimo internetske zapise o aktivnostima niti pohranjujemo privatne podatke o pojedinačnim korisničkim aktivnostima na našoj mreži. Informacije o plaćanjima mogu se zabilježiti prema propisima o procesorima plaćanja. "To izgleda dobro jer izgleda da nije evidentiran zapisnik o prometu ili vezi..

Anonimizator (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Na početnoj stranici web lokacije Anonymousmizer tvrtka započinje izjavom da "nikada neće pregledavati, pratiti ili voditi evidenciju web stranica koje posjećujete." No, u uvjetima upotrebe, nalazi se sljedeća izjava:

"Anonimizator može u najvećoj mjeri koja dopušta važeći zakon nadzirati e-poštu ili druge elektroničke komunikacije i može otkriti takve podatke u slučaju da ima dobronamjerni razlog da vjeruje da je to potrebno u svrhu osiguranja poštivanja ovog Ugovora, i zaštitu prava, vlasništva i interesa stranaka anonimizatora ili bilo kojeg kupca stranke anonimizatora. "

Zvuči zabrinjavajuće, ali ne znači da se takvo praćenje odvija stalno. Ovo je jedini odjeljak na web mjestu koji se odnosi na zapisnike i praćenje, pa smo zatražili više informacija od tima za podršku. Odgovorili su da „Anonymousmizer nikada ne vodi evidenciju o bilo kojim korisničkim podacima koji se odvijaju putem klijenta / aplikacije. Nismo posjećivali vremenske oznake, širinu pojasa ili web mjesta. "

Anonimni VPN (Sejšeli) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Web stranica Anonymous VPN ima nekoliko podebljanih tvrdnji:

"Nema dnevnika što-uvijek. Mi smo mrtvi ozbiljno zbog ovoga. Ne spremamo zapisnike vaše mrežne aktivnosti. Pa ako dođe do guranja i vlade nas zatraže da predajemo zapisnike naših korisnika, mi im samo kažemo „žao ljudi, ne možemo vam pomoći jer ne držimo zapisnike“. To je tako jednostavno. "

Uvidom u pravila o privatnosti otkrili smo da ovaj pružatelj zaista ne vodi evidencije prometa, tako da povijest pregledavanja nikada neće biti zabilježena. Održava evidencije veza, uključujući mjesto poslužitelja, vremenske oznake i količinu prenesenih podataka.

AnonVPN (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Pravila o privatnosti tvrtke AnonVPN govore da "ne vodimo evidencije IP-ova vremena, aktivnosti ili izvornika IP-a. Ono što ne sakupimo ne može se zahtijevati. "Iako ne vodi nikakve zapisnike, ovaj pružatelj ažurira svoju politiku privatnosti i sa kanarincem, koji (u trenutku pisanja teksta) navodi da nije imao narudžbe na mreži..

Astrill VPN (Sejšeli) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Astrill VPN u svojim odjeljcima s FAQima objašnjava da bilježi podatke o vezi, uključujući IP i vrijeme veze tijekom aktivnih sesija, kako bi nadgledao broj istodobnih veza s jednog računa. U njemu stoji da se uklanjaju odmah nakon završetka sesije ili ih možete izbrisati (vjerojatno tijekom sesije) iz područja članova.

U istom je odgovoru objašnjeno da su zapisi za vezu, uključujući vrijeme i trajanje veze, zemlju i vrstu uređaja, zabilježeni za posljednjih 20 veza (po korisniku). Iako nisu uključeni osobni podaci (poput IP adrese).

Avira Phantom VPN (Njemačka) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, ali može se isključiti
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

U odjeljku Često postavljana pitanja na početnoj stranici ovog davatelja usluga izričito je navedeno da se podaci o osobnoj identifikaciji, poput IP adrese, ne prate. Avira Phantom VPN čuva neke zapise veza, uključujući količinu korištenih podataka i dijagnostičke podatke (npr. Nađene pogreške). Potonji se mogu isključiti unutar sučelja proizvoda.

AzireVPN (Švedska) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

AzireVPN nudi vrlo jasnu raščlambu svoje politike nulte evidencije u okviru svojih Uvjeta pružanja usluge (TOS):

„AzireVPN NE bilježi promet ili korisničku aktivnost dok koristi našu uslugu.
AzireVPN NE evidentira vremenske oznake niti bilo kakve podatke koji se odnose na to kada se korisnik povezuje / isključuje s naše usluge.
AzireVPN NE bilježi niti oblikuje bilo koju širinu pojasa na našim poslužiteljima.
AzireVPN NE evidentira izvorne IP adrese naših korisnika kada povezuju ILI njihovu AzireVPN IP adresu kada koriste našu uslugu.
AzireVPN NE bilježi broj vaših aktivnih sesija ili ukupno sesija.
AzireVPN NE bilježi vaše DNS zahtjeve na našim poslužiteljima. "

To je upravo ona vrsta jasne politike zapisanja koju ćete se nadati na web stranicama svih davatelja usluga.

Avast SecureLine VPN (Češka) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, zadržao se do 30 dana
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Avast nudi potpuni paket proizvoda o privatnosti i sigurnosti i, kao rezultat, ima dugotrajna pravila o privatnosti. Evo što se posebno odnosi na VPN uslugu:

„Avast SecureLine: Kada koristite uslugu virtualne privatne mreže Avast SecureLine (VPN), poslužitelj može zabilježiti određene osnovne podatke, kao što su vrijeme i mrežna lokacija s koje je uspostavljena VPN veza i trajanje VPN veze. Ove se informacije rutinski brišu u roku od 30 dana. Osim toga, sustav može pohraniti podatke o propusnoj širini koja se prenosi po sesiji. "

Dakle, zapisnici veza mogu se održavati do 30 dana, ali nema evidencije prometa i IP adrese se ne bilježe.

B

Banana VPN (UK / Cipar) 2/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, pohranjuju se dva tjedna
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Kao što je navedeno u odjeljku Često postavljana pitanja o politici privatnosti:

„P: - Čuvate li datoteke dnevnika korisničke aktivnosti i koliko dugo? O: - Banana VPN ne bilježi nikakvu korisničku aktivnost (posjećene web stranice, dns pretraživanja, e-poruke itd.) Na naše poslužitelje bilježimo samo pokušaje pristupa (radi sigurnosti i otklanjanja problema), trajanje sesije i korištenu propusnost. Čuvaju se dva tjedna. "

Dakle, ukratko, Banana VPN ne vodi evidencije prometa, ali čuvaju zapise veza koji se pohranjuju dva tjedna. Ono što ovdje nije jasno je jesu li ti zapisi povezani s stvarnim korisničkim IP-om. Zatražili smo pojašnjenja i rečeno im je da su uključene IP adrese.

Betternet (Kanada) 2/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Da, zbirni zapisi prometa (1 bod)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Betternet vodi evidencije veza, ali samo tijekom aktivne sesije, nakon čega se korisnička IP adresa briše. U uvodu u politiku privatnosti govori se o činjenici da on ne povezuje vaš IP, uključujući vašu IP adresu s vašom aktivnošću pregledavanja interneta. To ukazuje da postoje neke evidencije prometa i to je doista objašnjeno kasnije u politici.

Betternet pohranjuje zbirne podatke o posjećenim web mjestima i korištenim aplikacijama. Jedan od razloga je postavljanje generičkih oglasa na određene web lokacije ili aplikacije. Iako to zapravo ne povezuje povijest pregledavanja s određenim korisnikom, neki mogu biti neugodni s idejom postojanja uopće evidencije prometa.

blackVPN (Hong Kong) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
IP ddress dnevnici: Ne (1 bod)

Prvi zahtjev na početnoj stranici web stranice blackVPN glasi „Nema zapisnika o prometu. Nema zapisnika veze. Nema DNS zapisa. Vaša se stvarna IP adresa nikad ne bilježi. “Ovaj pružatelj nikada nije vodio evidencije prometa, ali kao što je istaknuto u postu na blogu, koristio je za održavanje dnevnika veze sedam dana. Kasnije je shvatila da to šteti njezinoj reputaciji privatnog i sigurnog pružatelja usluga. Kao takav, on više ne vodi te zapise i svi se podaci uklanjaju na kraju svake sesije.

BolehVPN (Malezija) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, skupni zapisi
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

BolehVPN ne vodi evidencije prometa niti nadgleda aktivnosti korisnika. Obično ne vodi zapisnike veza kao što su vremenske oznake ili upotreba propusnosti za pojedine korisnike. No on prati ukupni promet i broj veza za svaki poslužitelj. To je u redu jer nije povezan s određenim korisnikom. U politici privatnosti navodi se da "može privremeno uključiti zapisnike kako bi se otkrila zloupotreba naših usluga ..." i da se to dogodilo "nekoliko puta u našem dugogodišnjem radu".

Boxpn (Turska) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

U svojoj politici privatnosti Boxpn poručuje korisnicima "NIKADA ne vodimo internetske zapise o aktivnostima niti pohranjujemo privatne podatke o pojedinačnim korisničkim aktivnostima na našoj mreži." Dvaput smo provjerili s pružateljem podataka o zapisima veza, a predstavnik je potvrdio da se ne vodi evidencija..

BTGuard (Kanada) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Web stranica BTGuard ne ruši točno ono što radi ili ne prikuplja, ali u politici privatnosti stoji: "Netcrawled LLC NE prikuplja adrese vašeg Internet protokola (IP) ili upotrebu korisnika." To je dovoljno dobro, kao IP adresa nije zabilježeno.

Punirani (Gibraltar) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, čuva se 30 dana
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Na početnoj stranici web-mjesta davatelja usluga navedeno je: "Na zaštićenom VPN-u ni pod kojim uvjetima ne bilježimo vaše mrežne aktivnosti." To je izgrađeno na TOS-u koji nam govori da nema dnevnika prometa, ali da se neki zapisi vezani spremaju 30 dana , To uključuje vašu stvarnu IP adresu, trajanje veze i količinu prenesenih podataka.

BulletVPN (Estonija) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Pravila o privatnosti BulletVPN-a točno određuju ono što podaci čine, a ne prikupljaju. Nema zapisnika o prometu i nema zapisnika veza koji su povezani s IP-om. BulletVPN prati ukupnu količinu podataka koji se koriste za svakog korisnika i nadzire broj istodobnih veza po računu.

C

KaktusVPN (Moldavija) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

CactusVPN ima pravo pravo pravilo zapisivanja, kao što je navedeno u Uvjetima & Stranica s uvjetima: "To znači da nećemo pohranjivati ​​nikakve podatke koji se odnose na vaše aktivnosti tijekom korištenja bilo kojeg od naših rješenja o privatnosti te nećemo bilježiti, nadzirati, bilježiti ili pohranjivati ​​nikakve vaše podatke. CactusVPN također jamči da nijedna vaša informacija neće biti proslijeđena trećoj strani. Ne pohranjujemo nikakve IP adrese, zapisnike o prometu, vremenske oznake veze, upotrijebljene podatke o širini pojasa ili trajanju sesije koje se mogu pratiti kod jedne osobe. "

CitizenVPN (Danska / Bahami) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Danska baza ovog davatelja usluga može se oglasiti nekim alarmnim zvonima. Međutim, kako je detaljno objavljeno na njegovoj web stranici, njegove VPN usluge pružaju se s Bahama. To znači da CitizenVPN ne podliježe zakonima o zadržavanju podataka u EU. Nadalje, njegova politika o privatnosti objašnjava da iako vodi neke zapisnike veza, osigurava anonimnost svih priloženih IP podataka.

CyberGhost (Rumunjska) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, ali samo pokušaji povezivanja i nisu vezani za korisnike
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Kao što je navedeno u CyberGhost-ovoj politici privatnosti, „Svojom strogom politikom zabrane dnevnika osiguravamo da NE pratimo promet korisnika koji se obavlja unutar CyberGhost VPN tunela kao što su: povijest pregledavanja, odredište prometa, postavke pretraživanja, sadržaj podataka, IP adrese ili DNS upiti. "

Ukratko, CyberGhost ne vodi evidencije prometa i ne održava zapisnike veza koji se mogu vezati za pojedinog korisnika. Jedine stvari koje prate jesu pokušaji povezivanja i jesu li bili uspješni ili ne, ali ove informacije nisu vezane za korisničke račune.

CyberSilent (Poljska) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Unutar TOS-a CyberSilent izričito iznosi svoju politiku nulte evidencije: "CyberSilent VPN ne nadzire, ne pohranjuje ili ne bilježi zapisnike za bilo koji VPN klijent. Ne pohranjujemo vremenske oznake, korišteni prijenos podataka, zapise aktivnosti, IP adrese. "

D

DefenceVPN (Kanada) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Na početnoj stranici DefenceVPN stoji: "Ne prijavljujemo se ovdje na DefenceVPN, na taj način vaše su informacije potpuno sigurne od trećih strana." Politika privatnosti nastavlja se i kaže "DefenceVPN ne pohranjuje niti bilježi nikakav promet ili upotrebu sa svoje virtualne privatne mreže ( VPN). Zapisujemo ukupne podatke koji su korišteni tijekom sesije i pohranjuju se korisničkim imenom. Tijekom sesije ne čuvamo zapisnike o prometu, dolazne ili odlazne vremenske oznake, IP adrese. "

Dakle, jedini dnevnik koji se vodi su ukupni podaci koji se upotrebljavaju po korisniku tijekom sesije. Ovaj davatelj nudi neograničenu propusnost tako da se ovaj dnevnik vjerojatno koristi za izbjegavanje i prepoznavanje zloupotrebe usluge od strane pojedinca.

DefenceVPN nudi nalogodavca koji je u trenutku pisanja izvješća objavio čisti račun.

Doublehop (Sejšeli) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Doublehop sebe predstavlja kao "svježi VPN startup koji želi usmjeriti brod ..." i doista se čini prilično drugačijim pristupom. Njegova jasna, jezgrovita politika privatnosti daleko je od nekih nekih loše napisanih ili žargonskih dokumenata koje smo morali trpjeti kod nekih davatelja usluga. Kad je riječ o zapisnicima, to Doublehop mora reći:

"Nula, zip, zilch, nada. Za procjene, / dev / null 2>&1. Nemamo što dijeliti s vlastima, čak i ako smo se osjećali prisiljenima na to.

Nema evidentiranja prometa
Nema evidentiranja DNS zahtjeva
Nema zapise vremenskih oznaka
Nema zapisivanja propusne širine
Nema evidentiranja IP adresa "

Zvuči nam dobro!

E

EarthVPN (Cipar) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Potencijalno (0 bodova)

Politika privatnosti EarthVPN-a malo je zbunjujuća kad se radi o temi zapisnika. S jedne strane piše da smo "zabilježili vašu IP adresu tako da možemo spriječiti neželjenu poštu, prijevaru ili zlouporabu naše web stranice i naših usluga."

Kasnije se pojavljuje izjava da "EarthVPN niti ne bilježi upotrebu VPN-a niti korisničku aktivnost. Ni mi ni treće strane tehnički ne možemo uskladiti IP adresu s računom. "Čini se da ovaj posljednji dio proturječi onome što je ranije rečeno. Zatražili smo od pružatelja usluga pojašnjenja, ali nismo dobili odgovor u trenutku pisanja.

Jednostavno sakrivanje IP-a (Sejšeli) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Easy-Hide-IP ima istinsku politiku bez zapisa. "NIKADA ne vodimo internetske zapise aktivnosti ili pohranjujemo privatne podatke o pojedinačnim korisničkim aktivnostima na našoj mreži."

ExpressVPN (Britanski Djevičanski otoci) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

ExpressVPN ne čuva evidenciju prometa niti nadgleda aktivnosti korisnika. Ona čuva evidenciju veza, uključujući datum veze (ne vrijeme) i posluženi poslužitelj. Prati se i ukupna količina prenesenih podataka po korisniku. ExpressVPN ne bilježi vašu IP adresu, ali zapisi veze povezani su s korisničkim računom. No, budući da se možete prijaviti na ExpressVPN bez predaje bilo kojeg PII-a (koristeći Bitcoin i e-poštu sa snimkom), to ne znači da se zapisnici mogu povezati s pojedincem.

Imajte na umu da ExpressVPN definira pojam "evidencije veza" malo drugačije od načina na koji smo to gore definirali, a prema njihovoj definiciji (koja ne uključuje datumske oznake ili količinu prenesenih podataka) ne vode evidencije veza. Na stranu te odstupanja, ovdje je važna stvar da tvrtka ne vodi evidenciju o bilo kakvim podacima koji bi se mogli koristiti za identifikaciju pojedinog korisnika.

U nedavnom slučaju turske vlasti zaplijenile su ExpressVPN server u sklopu istrage. Međutim, nisu pronašli korisne podatke, što služi za sigurnosno kopiranje tvrdnji tvrtke bez prijave.

F

F-Secure Freedome VPN (Finska) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Početna stranica za ovog davatelja usluga kaže da nema evidencije prometa. U pravilima o privatnosti saznajemo da F-Secure održava "privremene zapise koji sadrže trajanje VPN sesija, količinu prenesenih podataka, ID uređaja i javnu IP adresu odakle se VPN klijent povezuje na našu uslugu." čuvaju se 90 dana.

Faceless.Me (Cipar) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Ovaj davatelj tvrdi da ima pravo pravilo zapisivanja bez dnevnika. Na svojoj početnoj stranici čak stoji da „Ne vodimo evidencije vaše aktivnosti, pa u slučaju da FBI pita - nema ništa.“ Prelazeći na stranicu sa pitanjima o pitanjima o zapisima mrežnih aktivnosti, odgovor je „Ne! Apsolutno ne! Pratimo samo vaše podatke o korištenju podataka i vašu IP adresu koja je potrebna za naše interno knjigovodstvo. Pa čak i ti se podaci čuvaju na našim poslužiteljima ograničeno vrijeme. "

Dakle, postoje dnevnici u obliku dnevnika veze i uključuju stvarne korisničke IP adrese.

FinchVPN (Malezija) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

FinchVPN u svojoj politici privatnosti objašnjava da ne bilježi nikakve podatke o upotrebi interneta niti prati aktivnosti korisnika. Čuva neke zapise veza, uključujući vremenske oznake i korištenje propusne širine. Oni su povezani s korisničkim računima, a ne stvarnim korisničkim IP-ovima. Budući da prihvaća plaćanje kovanicama, korisnički ID ne predstavlja nužno PII.

VPN protoka (Kanada) 0/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Da (0 bodova)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Većina dobavljača na koje smo dosad naišli imaju lako dostupne podatke o pravilima evidentiranja na svojoj web lokaciji. Obično je u pravilima o privatnosti ili u TOS-u, a jedan ili oba se često mogu naći u podnožju web mjesta. To nije slučaj s Flow VPN-om, ali nakon brzog pretraživanja pronašli smo pravila koja se odnose na zapisnike.

Nije čudo što je sakriveno kao što nije lijepo. Ovaj pružatelj zadržava „pravo evidentiranja podataka o pretplati (uključujući reference transakcije), povezivanja IP adrese, zahtjeva za provjeru autentičnosti, podataka o sesiji (dodijeljeni IP, datum veze, vrijeme, trajanje itd.)“ Dakle, da, to su sve vrste dnevnika veza i oni priključeni ste na izvornu IP adresu.

Ali to nije najgori dio. „Da bismo ispunili zahtjeve naših davatelja propusnih širina, zadržavamo pravo evidentiranja aktivnosti širom naše mreže i koristimo automatizirane sustave za praćenje mrežne aktivnosti radi zlouporabe (poput upotrebe BitTorrenta i sličnih dijeljenja datoteka peer-to-peer“.) U osnovi sve što radite dok ste povezani s ovim davateljem usluga može se zabilježiti!

FlyVPN (SAD) 1/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne, ali izvorni i odredišni IP-ovi bilježe se (1 bod)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

FlyVPN ne vodi evidencije prometa. Čuva cijeli popis evidencija veza, uključujući vašu IP adresu, vremenske oznake, odredišni IP i broj porta. Imajte na umu da prikupljanjem pravog IP-a, vremenskih oznaka i odredišnog IP-a ovaj davatelj može voditi evidencije prometa.

FrootVPN (Švedska) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

FrootVPN početna stranica kaže "Brinemo o vašoj privatnosti na internetu i zato uopće ne zapisujemo. Vaši podaci nikada neće biti dijeljeni s bilo kojom trećom stranom. "To je dalje pojašnjeno na stranici" Bez zapisnika "koja potvrđuje da nisu pohranjeni zapisi veza poput vremenskih oznaka..

Freedom-IP (Francuska) 2/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Freedom-IP ne bilježi nikakve zapise o prometu i unaprijed se informira o podacima koje prikuplja iz svake sesije:

“IP adresa veze
Vrijeme početka sesije
Vrijeme završetka sesije
Podaci primljeni od sesije
Podaci su poslani sa sesije "

Naravno, uključuje i korisničku IP adresu, što nije idealno.

FrostVPN (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

FrostVPN ne bilježi nikakve podatke o prometu. U njemu se bilježe "uspostavljena VPN veza s vremenom, datumom i lokacijom." Međutim, ove se informacije ne mogu povezati s pojedinačnim korisnikom, što znači da IP adrese nisu dio evidencije veza..

G

GhostPath (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

GhostPath ima istinsku politiku ništice. Kao što je istaknuto u pravilima o privatnosti "Ne pratimo aktivnosti izvan web mjesta Ghost Path" i "Ne bilježimo nikakve podatke povezane s vašim VPN sesijama."

GOOSE VPN (Nizozemska) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, čuva se 30 dana
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

GOOSE VPN ne vodi evidencije prometa niti nadzire korisničku aktivnost. Održava evidencije veza, uključujući žig datuma, korišteni operativni sustav, opći zemljopisni položaj i još nekoliko stavki. Korisničke IP adrese se ne bilježe, a podaci o vezi automatski se agregiraju. Potom se pohranjuje 30 dana prije nego što se izbriše.

GoTrusted VPN (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

U svojoj politici privatnosti GoTrusted VPN spominje da „može prikupljati podatke o podacima o vezi, uključujući vrijeme i veličinu svih paketa poslanih putem interneta tijekom sesije.“ To je pomalo nejasno i nigdje ne stoji zadržavaju li se zapisnici o prometu i uključuju li evidencije veza IP adrese.

Postavili smo pitanje GoTrustedu, a oni su odgovorili da, iako se ukupna učinkovitost mreže nadgleda, „GoTrusted ne bilježi URL adrese koje pregledavate ili ne pratite promet pojedinačnih sesija.“

H

HeadVPN (UK) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

U svojoj politici privatnosti VPN-a, unutar svoje stranice s uvjetima i odredbama, ovaj davatelj navodi "Web stranica ne uključuje i neće aktivno pratiti korisnikove aktivnosti zbog neprimjerenog ponašanja, niti održavamo izravne zapise Internet aktivnosti bilo kojeg kupca." dnevnika veze, ali kad smo pitali korisničku podršku, predstavnik nam je rekao da nema evidencija veza.

Sakrij.me (Malezija) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, pohranjeno nekoliko sati
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Hide.me ne vodi evidencije prometa niti nadzire aktivnost korisnika. Ako imate bilo kakvih nedoumica, zapravo možete pogledati potvrdu koju je izdao neovisni analitičar sigurnosti koji potvrđuje sve tvrdnje na web mjestu. Čuva neke zapise veza, ali ne uključuju stvarne korisničke IP adrese i brišu se "svakih nekoliko sati."

Hide.me je objavio izvješće o transparentnosti u vrijeme izdavanja gornje potvrde (koja se može vidjeti na istoj poveznici.) Posebno je bilo mnogo zahtjeva tijekom godina obuhvaćenih izvješćem, ali Hide.me tvrdi da je svaki put odgovarao na njega bio je „hid.me ne može i ne vodi nijedan zapisnik; stoga vam nećemo moći dati nikakve daljnje informacije o tom pitanju. "

SakrijIPVPN (Moldavija) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

HideIPVPN "ne pohranjuje IP adrese, povijest pregledavanja, odredišta prometa ili DNS upite." Iako kasnije u politici privatnosti upozoravamo da "HideIPVPN poziva svoje klijente da pretpostave da su sve njihove internetske komunikacije nesigurne." ne iskače pouzdanje u njegove sposobnosti davatelja usluga.

HideMyAss (UK) 1/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne, ali bilježi izvornu i VPN IP adresu (1 bod)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

HideMyAss ne pohranjuje podatke o web lokacijama koje posjetite, ali pohranjuje prilično detaljne zapise o vezama. To uključuje vašu IP adresu, VPN IP adresu, vremenske oznake i količinu korištenih podataka. IP adresa je zabrinjavajuća, pogotovo što je praćena VPN IP adresom. To znači da se aktivnost prilično lako može pratiti do pojedinog korisnika, tako da može voditi evidencije prometa.

Doista, ovaj pružatelj usluga sudjelovao je u slučaju FBI-ja 2011. godine, u kojem je predao detalje koji su korišteni za pronalaženje hakera LulzSec-a.

Hola (Izrael) 1/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Da (0 bodova)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Čini se da Hola u svojoj politici privatnosti ima vrlo osebujno „pravilo o svim zapisima“: „Podaci podataka mogu sadržavati podatke o vašem uređaju kao što su: vaša IP adresa, vrsta preglednika, web stranice koje posjetite, vrijeme provedeno na tim stranicama, vrijeme pristupa i datumi i jedinstvenog identifikatora generiranog za vaš uređaj (ako usluge koristite sa svog mobilnog uređaja, takav bi identifikator mogao biti vaš mobilni broj). "(što bi mogao biti vaš telefonski broj!)

Nadalje se kaže „Mi koristimo takve podatke u zbirnom obliku i nisu u kombinaciji s bilo kojim osobnim podacima.“ Jasno, telefonski broj je PII, i tako učinkovito predstavlja IP adresu. Oboje je lako bilo pratiti do pojedinačnog korisnika.

Štit za žarište (Švicarska) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Da, zbirni zapisi (1 bod)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Hotspot Shield održava neke zapise veza, uključujući vaš stvarni IP. Međutim, one se brišu na kraju svake sesije. Iako kaže da ne povezuje stvarne korisničke IP adrese s mrežnom aktivnošću, ona zadržava skupne zapise posjećenih web-lokacija i korištenih aplikacija.

Zapravo je došlo do polemike oko ove VPN, pa čak je podnesena i pritužba grupe za zaštitu privatnosti. Također je jedna od tema iz izvješća za 2016. godinu koja je razotkrila neke svoje upitne aktivnosti, uključujući preusmjeravanje prometa putem partnerskih veza. Iako privatnost ovdje možda ne predstavlja glavnu brigu, ove su taktike dovoljne da odvedu mnoge korisnike.

ja

ibVPN (Rumunjska) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

ibVPN ne prati aktivnosti pregledavanja korisnika VPN usluga. “IbVPN ne prikuplja i ne bilježi bilo kakav promet niti koristi svoje usluge virtualne privatne mreže. Ne možemo povezati nijednu specifičnu aktivnost s bilo kojim konkretnim korisnikom. "Iako" upotreba "podrazumijeva zapise veza, on o njima izričito ne govori, pa smo postavili pitanje. Predstavnik korisničke podrške potvrdio je da se ne čuvaju evidencije veza.

IdentityCloaker (Češka) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da, ali može biti skriven (1 bod)

U politici privatnosti IdentityCloaker stoji:

„Dok surfamo internetom putem proxy poslužitelja Identity Cloaker ili VPN poslužiteljima, ne pohranjujemo adrese posjećenih web stranica ili drugih resursa i ne pohranjujemo prevezene podatke dulje nego što je potrebno da dovršimo predaju internetskog prijenosa podataka. Ne koristi se predmemoriranje na trajnim zapisima (na primjer tvrdi diskovi). "

Ovdje definitivno nema zapisnika o prometu, a posljednja rečenica podrazumijeva da nema zapisnika veze, ali tražili smo samo da budemo sigurni. Ispada da vremenske oznake i upotreba podataka su snimljene, kao i IP adrese. Međutim, "ako koristite aplikaciju Identity Cloaker i povežete se u šifriranom načinu, zapisnik ne može zabilježiti vašu stvarnu IP adresu i umjesto toga bilježi IP proxy poslužitelja." Zapisnici veza čuvaju se šest mjeseci prije nego što se izbrišu.

IPinator (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, skupni zapisi
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

IPinator-ov TOS malo je nejasan kada je u pitanju prijava: "Iako ne držimo zapise sadržaja ili dijelimo bilo koje vaše privatne podatke s bilo kojom trećom stranom, prebacit ćemo sve podatke koje posjedujemo ako to zahtijeva zakon. "Zvuči kao da ne vodi nikakve zapisnike o prometu, ali nije baš jasno. Nadalje piše „IPinator.com. može nadzirati određene aspekte mreže za upravljanje zloupotrebom, održavanjem i / ili poboljšanjem usluge. "Zvuči kao zapisnici veza, ali opet, nedostaje joj detalja.

Odjeljak FAQ nudi malo više uvida: "Ne držimo evidencije sadržaja prometa. Možemo nadzirati i združivati ​​druge varijable, kao što su propusnost i učitavanje poslužitelja, kako bismo osigurali kvalitetu usluge. "

Dakle, nemamo zapise o prometu i samo zbirne podatke o vezi.

IPredator (Cipar) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

IPredator ne vodi nikakve evidencije prometa. Privremeno pohranjuje podatke sesije, uključujući lokaciju poslužitelja i korisničko ime, ali nema stvarnu IP adresu. Nadalje, ovi se podaci upotrebljavaju samo za ograničavanje istodobne prijave i brišu se nakon što sesija završi. Kao takvi, oni se nikako ne bi smatrali zapisnicima veza.

IPVanish (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Jedna od prvih tvrdnji na internetskoj stranici IPVanish glasi: „Naša stroga pravila nulte evidencije drže vaš identitet pod dojmom. Ne bilježimo nikakvu vašu aktivnost dok ste povezani s našim aplikacijama kako bismo sačuvali vaše građansko pravo na privatnost. “U pravilima o privatnosti niti drugdje ne spominjemo određene zapise veza. Zatražili smo podršku i informirani smo da ovaj davatelj "ne nadzire, ne bilježi ili ne pohranjuje zapisnike za bilo koju korisnikovu VPN aktivnost."

Nedavno se pojavilo da su IPVanish dnevnici korišteni u istrazi o domovinskoj sigurnosti. No, tvrtka je u to vrijeme bila pod različitim vlasništvom, a sadašnji vlasnici uvjerili su korisnike da IPVanish stoji u skladu s postojećom politikom zapisivanja.

IronSocket (Hong Kong) 2/4

Bazirano na 5 Oči ili 14 Oči? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne, ali izvor i VPN IP adrese pohranjuju se 72 sata (1 bod)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

IronSocket ne vodi evidenciju prometa niti nadgleda aktivnosti korisnika. Kao što je istaknuto u pravilima o privatnosti, on bilježi zapise veza:

"Nakon upotrebe usluga, dodatno prikupljamo sljedeće podatke o sesiji:

 • Vrijeme i datum spajanja i prekida sesije;
 • IP adresa koja se koristi za sesiju i na koji je poslužitelj bio povezan; i
 • Numerički prikaz koji prikazuje ukupan broj bajtova prenesenih po sesiji. "

Nije sasvim jasno odnosi li se "IP adresa koja se koristi za sesiju" stvarna korisnička IP adresa ili ona koju je dao davatelj. Zatražili smo pojašnjenja i ispada da su oboje zabilježeni. Napominje se da se ti podaci pohranjuju samo 72 sata prije čišćenja.

Ivacy (Singapur) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Ivacy djeluje s pravom politikom bez zapisivanja. Ne prati promet ili bilježi podatke sesije, "što znači da ne možemo identificirati i povezati određenu aktivnost s određenim korisnikom naše usluge".

IVPN (Gibraltar) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

IVPN je još jedan davatelj koji koristi strogu politiku no-log. Ne prati mrežni promet niti bilježi podatke o sesiji, poput vremenskih oznaka ili upotrebe propusne širine.

K

Kaspersky (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Tražili smo uvjete usluge ili politiku privatnosti za Kaspersky VPN uslugu, ali nismo uspjeli pronaći ništa. Predstavnik korisničke podrške mogao nas je usmjeriti na licenčni ugovor, ali ovdje nema ničega što se tiče evidentiranja. No, predstavnik nas je uvjeravao da nema evidencije prometa ili veze. Ako postoji problem s uslugom, mogu se prikupiti dnevnici koji će dijagnosticirati problem.

Keenow (Izrael) 3/4

Bazirano na 5 Oči ili 14 Oči? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Keenow ne vodi evidencije prometa niti nadgleda aktivnosti korisnika. Ona pohranjuje evidencije veza, uključujući stvarnu IP adresu, upotrebu propusne širine i vremenske oznake. Naravno, jedan zabrinjavajući podatak ovdje je stvarna korisnička IP adresa koja se može pratiti kod pojedinca.

L

Le VPN (Hong Kong) 2/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne, ali su zabilježeni i izvorni IP i VPN IP (1 bod)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Le VPN ne pohranjuje niti nadzire podatke o upotrebi, kao što su posjećene web stranice. Održava evidencije veza, uključujući stvarnu IP adresu, vremenske oznake, VPN IP adresu i količinu korištenih podataka. Činjenica da je prava IP adresa pohranjena zajedno s novim IP značenjem znači da se sve aktivnosti mogu pratiti do pojedinog korisnika. Nadalje, podaci se pohranjuju "određeno vrijeme iako nemamo obvezu pohranjivati ​​takve podatke."

Liberty Shield (UK) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Vrlo kratka pravila o privatnosti tvrtke Liberty Shield pokopana su na dnu TOS-a, ali u njoj stoji: "Obvezani smo na vašu privatnost i ne prikupljamo ili bilježimo podatke o prometu ili aktivnosti pregledavanja od pojedinačnih korisnika koji su povezani s našim VPN-om." dnevnici veza, ali ograničeni su na vremenske oznake, lokaciju poslužitelja i količinu prenesenih podataka.

LimeVPN (Hong Kong) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

LimeVPN zapravo ima stranicu posvećenu opisivanju svoje politike bilježenja. Ovdje se objašnjava da se ne održavaju zapisnici o prometu, uključujući preuzimanja ili medije. U njemu stoji da se čuvaju neki zapisi veze, uključujući vremenske oznake, trajanje veze i korištenje propusne širine. Ti se podaci čuvaju neodređeno vrijeme, ali "redovno se kreću unutar naših poslužitelja". Nije odmah jasno jesu li ti podaci povezani s korisničkim IP-om, ali u nekoliko redaka dolje stoji: "Ni mi, ni treće strane nisu tehnički moguće da bi se IP adresa podudarala s računom. "Dakle, možemo sa sigurnošću reći da IP adrese nisu problem.

Tekući VPN (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne, osim u slučaju zloupotrebe usluge
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

LiquidVPN ne bilježi nikakve zapise o prometu. Prati neke metapodatke u stvarnom vremenu, uključujući jeste li prijavljeni ili ne i koliko uređaja se koristi na računu.

TOS kaže da će pohraniti više metapodataka u slučaju zloupotrebe usluge. To može uključivati ​​lokalne i udaljene IP adrese, vremenske oznake i korisničko ime. No, na stranici o transparentnosti pojavit će se obavijest prije nego što se izvrši bilo koja prijava. Tekući VPN također pruža kanal za izdavanje naloga.

M

Mullvad (Švedska) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Iako je politiku privatnosti ovog pružatelja malo teško naći (nema izravne veze s početne stranice), na kraju se ipak otkrije stroga politika bez zapisa. Nema zapisnika aktivnosti i metapodaci se ne pripisuju pojedinačnom korisniku. Umjesto toga, Mullvad jednostavno prati ukupnu propusnost po poslužitelju, ukupni broj trenutnih veza i učitavanje CPU-a po jezgri.

MyIP.io (SAD) 2/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Na početnoj stranici MyIP.io navodi se da nema dnevnika aktivnosti, što je sjajno. U pravilima o privatnosti ili u TOS-u ne spominju se zapisnici, pa je nejasno postoje li ili ne postoje zapisnici veza. Zatražili smo pojašnjenja i rečeno im je da su trupci su čuvaju i uključuju vremenske oznake i stvarni IP, "između ostalih podataka".

N

NoodleVPN (Malezija) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Početna stranica web stranice NoodleVPN navodi:

„Zbog posebne opreme NoodleVPN ne pohranjuje nikakve podatke o klijentima i ne zna što korisnici rade na Internetu. Jedino što smo znali [tako svugdje] o korisnicima je njihova adresa e-pošte i korisničko ime. "

Čini se da to pokriva i zapise o prometu i vezi, ali mi smo bili u vezi s tim. Predstavnik korisničke podrške uvjerio nas je da se evidencije uopće ne vode.

NordVPN (Panama) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

NordVPN "jamči strogu politiku zapisivanja" svoje VPN usluge. Osim evidencije prometa, to uključuje vremenske oznake, širinu pojasa i stvarne IP adrese.

nVPN (Bosna) 4/ 4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

nVPN je još jedan dobavljač sa strogim pravilima bez zapisivanja. Nema zapisnika o prometu i aktivnost korisnika se ne nadzire. Nadalje, ne bilježi vremenske oznake, upotrijebljenu širinu pojasa ili stvarne korisničke IP adrese.

O

OctaneVPN (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, agregat
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

OctaneVPN vrlo je napredan u rješavanju briga korisnika oko zapisnika. Unutar svoje politike o privatnosti napominje se da "Kada prodajete proizvod koji povećava privatnost i anonimnost, postavljaju se pitanja evidentiranja." Uistinu, ona drži istinsku politiku nepojavljivanja jer nema zapisnika koji se mogu vezati za pojedinog korisnika , Jedine čuvane evidencije veza su zbirne veze koje se odnose na svaki pojedinačni poslužitelj, uključujući broj veza i korištenje propusne širine.

OneVPN (Hong Kong) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Nije jasno
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Politika privatnosti OneVPN jasno daje do znanja da ovaj davatelj ne prati mrežne aktivnosti. Također navodi da se ne zapisuju IP adrese. Ne spominje se zapisnik veza, ali čak i ako su zabilježeni, nema pohranjene IP adrese, tako da je sve dobro.

OverPlay (UK) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Politika privatnosti OverPlay kratka je i slatka, navodeći: „Overplay, Inc. ne prikuplja i ne bilježi bilo kakav promet ili upotrebu svoje usluge virtualne privatne mreže.“ Riječ „upotreba“ može se odnositi na zapisnike veza, ali zamolili smo ih da provjere. , Kao odgovor, rečeno nam je da se evidencije veza ne vode ni u čemu.

OVPN (Švedska) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

OVPN drži da privatnost korisnika shvaća krajnje ozbiljno i da u stvari ima strogu politiku zapisivanja. Bez evidencije prometa ili zapisnika veza, navodi se da bi se jedina informacija koju bi ikada mogao dati stranci koja je zatražila način plaćanja koristila. Kao što je navedeno u politici privatnosti: „Dozvole za pisanje za OpenVPN procese uklonjene su s poslužitelja koji rade s našom VPN uslugom. Na taj se način sprečava da bilo koji podatak o korisniku bude zabilježen u bilo kojem trenutku. "

P

PandaPow (Hong Kong) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

PandaPow ni pod kojim uvjetima ne vodi evidenciju prometa niti nadzire korisničku aktivnost. Održava evidencije veza, uključujući IP adresu, vremenske oznake, količinu prenesenih podataka i brzinu prijenosa. Naravno, ovdje najviše zabrinjava IP adresa. PandaPow ne određuje koliko dugo se podaci pohranjuju.

Savršena privatnost (Švicarska) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Pravila o privatnosti Perfect Privacy dugačka su samo nekoliko stavaka, ali jasno je da ne bilježe zapise povezane s pojedincima. On samo bilježi ukupno korištenje na svojim poslužiteljima.

Privatni pristup internetu (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Na početnoj stranici tog davatelja usluga, jedna od glavnih značajki navodi "Nema VPN dnevnika prometa", tako da je barem jasno. Ništa drugo nije povezano s zapisnicima unutar politike o privatnosti ili TOS-a. U odjeljku Često postavljana pitanja pronalazimo ono što tražimo. Ovdje, predstavnik kaže, "PIA apsolutno ne vodi bilo kakve zapise, bilo koje vrste." Odgovor zatim ulazi u detaljnije navodeći:

"Jednostavno možemo reći da naša tvrtka nema i još uvijek ne održava zapise metapodataka u vezi s vremenom kada pretplatnik pristupa VPN usluzi, koliko dugo pretplatnik koristi i koju IP adresu pretplatnik potječe. Nadalje, sustav šifriranja nam ne dopušta pregled i tako bilježenje IP adresa koje pretplatnik posjećuje ili je posjetio. "

Zvuči nam kao prilično solidna nulta politika.

PrivateVPN (Švedska) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

PrivateVPN također nudi pravila o zapisivanju. U svojoj politici privatnosti stoji da "PrivateVPN ne prikuplja i ne bilježi bilo kakav promet ili upotrebu svojih usluga." Poslali smo e-poštu samo da provjerimo odnosi li se na evidencije veza i rečeno nam je, da, to jest.

Privatni tunel (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

U politici privatnosti privatnog tunela se ne spominje politika zapisanja, ali u TOS-u postoji ova izjava:

„Datoteke dnevnika pohranjene na našim poslužiteljima koriste se samo za nadziranje performansi poslužitelja, prepoznavanje softverskih grešaka, prepoznavanje mogućih kršenja sigurnosti i u svrhu identificiranja korisnika koji zlostavljaju. Datoteke zapisa ne koriste se za nadgledanje ili cenzuriranje internetskih aktivnosti. Poštujemo vašu privatnost. Ne zanima nas što radite na internetu. "

Iz ovoga možemo shvatiti da ne postoje prometni dnevnici, ali postoje datoteke dnevnika. Zatražili smo od pružatelja usluga da razjasni što to podrazumijeva. Rečeno nam je da zapisnici uključuju vrijeme veze i količinu propusne širine koja se koristi. Povezani su s korisničkom e-poštom, ali ne i sa stvarnom korisničkom IP adresom.

Privatni Wifi (SAD) 2/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Privatni Wifi nudi neke informacije o pravilima evidentiranja u odjeljku Često postavljana pitanja. Ovdje smo otkrili da definitivno nema evidencije prometa koje vodi ovaj pružatelj usluga, ali postoje neke evidencije veza. "Mi održavamo skup evidencija o korištenju, uključujući vrijeme uključivanja i isključivanja naše mreže i ukupan preneseni bajt." Kasnije, navodi se da se oni mogu priključiti korisniku, ali ne navodi bilježe li IP adrese korisnika. Zatražili smo saznati i stvarno se IP adrese bilježe kao standardni podaci o računu. Kao takav, možemo zaključiti da su vremenske oznake povezane s stvarnim korisničkim IP-om.

Privatoria (Češka) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: nejasan
Dnevnici IP adrese: Potencijalno (0 bodova)

Pravila o privatnosti Privatoria loše su napisana s puno pogrešaka pri upisu, ali prilično je jasno da ovaj pružatelj usluga ne vodi evidencije prometa. Pitali smo o evidencijama veza, ali nismo dobili odgovor u trenutku pisanja.

ProtonVPN (Švicarska) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Na početnoj stranici ProtonVPN-a stoji „Kao švicarski davatelj VPN-a, ne bilježimo korisničku aktivnost niti dijelimo podatke s trećim stranama.“ Možemo pretpostaviti da se to odnosi na zapisnike o prometu, ali malo je nejasno kada je u pitanju evidencija veze..

Više o politici privatnosti saznajemo da ProtonVPN doista održava zapisnik vremenskog žiga posljednjeg uspješnog pokušaja prijave. Može se pohraniti u neograničeno vrijeme, ali se nadjačava svaki uspješan pokušaj. Nije jasno je li to povezano s korisničkim računom ili stvarnim IP-om pa smo postavili pitanje. Rečeno nam je da su vremenske oznake povezane samo s računom i da se ne pohranjuju stvarne IP adrese.

proXPN (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Na početnoj stranici, jedan od navoda je "proXPN-ov VPN softver omogućuje vam surfanje Internetom onako kako je bio namijenjen: anonimno, bez evidentiranja i praćenja vaše aktivnosti." Sigurno možemo pretpostaviti da nema zapisnika o prometu. Pa što je s zapisnicima veza? Na stranici s pravilima o privatnosti učimo: "Ne držimo zapise vremena veze, aktivnosti ili izvornih IP adresa." Dakle, ovdje nam je sve jasno..

Proxy.sh (Sejšeli) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Na web mjestu Proxy.sh pronalazimo ono što tražimo u odjeljku FAQ. Ovaj pružatelj ne vodi evidencije prometa i nema zapisnike veza. U njemu se navodi da ponekad treba vidjeti veze u stvarnom vremenu. Iako pruža upozorenja u tim slučajevima, ponavlja se da se veze ne mogu pripisati pojedinačnim korisnicima.

PureVPN (Hong Kong) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Pravila o privatnosti PureVPN-a glase: "NE vodimo evidenciju vaših aktivnosti pregledavanja, evidencije veza, evidencije VPN IP-ova dodijeljenih vama, vaše originalne IP-ove, vrijeme vaše veze, povijest vašeg pregledavanja, web stranice koje ste posjetili, vaše odlazne podatke promet, sadržaj ili podatke kojima ste pristupili ili DNS upite koje ste sami generirali. "

Znamo iz slučaja FBI iz 2017. da se koristio za snimanje IP adresa. U ovoj su situaciji vremenske oznake i stvarna IP adresa povezani s podacima drugih tvrtki kako bi implicirali korisnika.

Kako prolazimo popis, jasno je da PureVPN sigurno nije jedini pružatelj usluga koji vode takve zapisnike. Međutim, biti u središtu tako važnog slučaja u kojem se navodi da je povjerenje potrošača narušeno nije bilo dobro za poslovanje. Tvrtka je fokusirana na povrat povjerenja korisnika i izradila je novu politiku privatnosti koja kaže da ne bilježi nikakve zapisnike veza..

Pored toga, PureVPN je poduzeo dodatni korak angažiranja neovisne revizorske kuće (Altius IT) za reviziju sustava i politike evidentiranja tvrtke. Rezultati revizije potvrdili su da PureVPN ne bilježi podatke koji bi mogli identificirati osobu.

"[Nismo pronašli nikakve dokaze o bilo kakvim zapisima koji bi mogli dovesti do identifikacije određene osobe i / ili aktivnosti osobe pri korištenju PureVPN usluge." - Altius IT

S

SaferVPN (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

SaferVPN ne vodi evidenciju prometa niti nadgleda aktivnosti korisnika. Vrlo je jasno o tome koji su metapodaci snimljeni, a što uključuje vremenske oznake, količinu prenesenih podataka i lokaciju poslužitelja. Ne bilježi IP adrese.

SaturnVPN (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Čini se da SaturnVPN ne daje nikakve informacije o svojim pravilima zapisivanja podataka. Kad smo od pružatelja usluga zatražili informacije, rečeno nam je da se uopće ne vode evidencije prometa ili evidencije veza.

SigurnostKISS (Irska) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da, čuvano deset dana (0 bodova)

Ovaj davatelj objavljuje kratku i sažetu politiku privatnosti, uključujući jasne podatke o svojoj politici prijavljivanja:

"Ne nadgledamo, ne bilježimo ili ne pohranjujemo zapisnike za bilo kakve aktivnosti povezivanja, osim sljedećeg:

 • Vrijeme i trajanje korisničke VPN veze
 • Širina pojasa koja se koristi za vrijeme veze
 • Korisnička IP adresa "

Kao što vidite, to uključuje korisničke IP adrese. Iako, sa pozitivne strane, većina tih zapisnika briše se nakon deset dana. Jedino što se duže pohranjuje je ukupno korištenje po obračunskom razdoblju za svakog klijenta.

Seed4.me (Tajvan) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, skupni zapisi
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Ovaj davatelj nema pravila o privatnosti i ne pokriva zapise u TOS izjavi. Umjesto toga, on se bavi problemom zapisnika u postu na blogu. Ovdje se objašnjava da bilježi agregirane podatke o vezi. To se pohranjuje sedam dana prije nego što se trajno izbriše.

Shade You (Nizozemska) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Shade Imate istinsku politiku ništice i ne vodi nijednu evidenciju. "Ne čuvamo dnevnike, tako da jednostavno nemamo podatke koji bi se mogli prenijeti trećim stranama."

Shellfire VPN (Njemačka) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Na početnoj stranici Shellfire VPN stoji: "Ne bilježimo nikakve podatke o vezi. Surfujete apsolutno sigurno i anonimno! "Ovo je jedan od rijetkih davatelja koji se zapravo odnosi na zapisnike veza na svojoj početnoj stranici, a ne samo na izjavu deke dnevnika koja često spominje samo zapise o prometu..

SlickVPN (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Ovaj davatelj ima pravila nulte evidencije, ali izričito ne govori o zapisima veza. Upitali smo predstavnika i rečeno nam je da se uopće ne vode evidencije prometa ili evidencije veza.

SmartVPN (Sejšeli) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

SmartVPN ne nudi podatke o pravilima zapisivanja na svojoj web stranici, pa smo bili u kontaktu. Odgovor uživo na razgovoru tvrdio je da se nijedan dnevnik ne vodi.

Speedify (SAD) 2/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Politika privatnosti Speedify započinje s „TL; DR: NE evidentiramo što radite ili koje web stranice posjećujete putem usluge Speedify.“ Dakle, ovdje definitivno nema zapisnika o prometu. U politici privatnosti također se navodi da Speedify ne prikuplja IP adrese. Međutim, kad uđete u aplikaciju, obavijest vam govori da se IP adrese privremeno pohranjuju, zajedno sa vremenskim oznakama, količinom prenesenih podataka i trajanjem veze..

SpyOff (San Marino) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Na SpyOffovoj web stranici nismo mogli pronaći nikakve podatke koji se odnose na pravilnik za bilježenje pa smo poslali e-poruku. Predstavnik nas je obavijestio da "ne vodimo evidenciju o prometnim zapisima ili zapisnicima veza, vremenskim oznakama, širini pojasa, IP adresama."

StrongVPN (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

U pravilima o privatnosti ovog davatelja usluga stoji: "StrongVPN ne prikuplja i ne bilježi bilo kakav promet ili upotrebu njegove usluge virtualne privatne mreže." Ponovno, "upotreba" se vjerojatno odnosi na zapise veza, ali malo je nejasna. Poslali smo e-poštom korisničku podršku i potvrdili su da se ne održavaju nikakve evidencije veza.

SurfEasy VPN (Kanada) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, skupni zapisi
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

SurfEasy VPN ne vodi evidencije prometa, ali navodi:

„Izvodimo automatizirano upravljanje prometom na temelju pravila radi održavanja i poboljšanja naše usluge. Primjena ovih pravila može zahtijevati analizu internetskog i podatkovnog prometa u stvarnom vremenu, uključujući odredišne ​​web stranice ili IP adrese, podrijetlo IP adresa. "

Ove se informacije ne zapisuju, ali zvuče nametljivije nego što biste željeli i očekivali od pružatelja VPN-a. Što se tiče dnevnika veze, on pohranjuje upotrijebljenu širinu propusnosti, ali nema zapisnika IP adresa.

Surfshark (Britanski Djevičanski otoci) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, samo agregat
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Surfshark ne drži evidenciju o prometu. Ne čuvaju se zapisnici veza koji se mogu vezati za pojedinog korisnika, poput IP adresa. Pohranjuje skupne podatke u dijagnostičke svrhe, poput neuspjelih pokušaja povezivanja, ali oni nisu vezani za korisničke račune.

SunVPN (SAD) 2/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Politika privatnosti SunVPN-a vrlo je sažeta i prikazuje točno ono što se zapisuje u obliku popisa. Lijepo je vidjeti ovakvu transparentnost i što se ne čuvaju evidencije prometa. Međutim, jasno je da se stvarne korisničke IP adrese bilježe zajedno s korištenim vremenskim oznakama i širinom pojasa.

SwissVPN (Švicarska) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da, zadržan šest mjeseci (0 bodova)

Nismo mogli pronaći politiku privatnosti ili TOS dokument za SwissVPN, pa smo zatražili korisničku podršku za neke informacije. Evo što smo saznali:

„SwissVPN djeluje na temelju švicarskog zakona o telekomunikacijama i zaštiti osobnih podataka. IP adrese sesije (ne posjećeni sadržaj, web stranice, pošta itd.) Bilježe se 6 mjeseci. U slučaju kaznenog djela prema švicarskom zakonu, švicarske vlasti mogu tražiti informacije na temelju: http://www.admin.ch/ch/d/sr/7/780.1.de.pdf ”

SwitchVPN (Indija) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

"SwitchVPN ne prikuplja i ne bilježi bilo kakav promet niti koristi svoje usluge virtualne privatne mreže." Politika privatnosti nastavlja se govoriti o osobnim podacima, ali postaje prilično zbunjujuća. Poslali smo e-poštu kako bismo dobili malo pojašnjenja i odgovorili su nam da se nikakve evidencije ne vode.

T

TigerVPN (Slovačka) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Ovaj davatelj "ne prikuplja ili bilježi podatke o prometu ili aktivnosti pregledavanja od pojedinačnih korisnika koji su povezani s našim VPN-om." Čuva dnevnike veza, ali slično kao ExpressVPN, umjesto vremenskih oznaka bilježi datume veze. Ostali prikupljeni podaci uključuju odabir poslužitelja i ukupnu količinu podataka koji se prenose dnevno, ali nema stvarnih korisničkih IP adresa.

Torguard (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Torguard ima pravo pravilo nulte evidencije i "ne pohranjuje ili bilježi bilo kakav promet ili upotrebu iz svoje virtualne privatne mreže (VPN) ili proxyja."

TorVPN (UK) 2/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Potencijalno (0 bodova)

Bez informacija o pravilima zapisivanja na web mjestu, pitali smo tog davatelja da li se vodi bilo kakav zapisnik. Rečeno nam je da definitivno nema evidencija prometa i da se ne prati aktivnost korisnika. Neke se evidencije veza čuvaju, uključujući iskorištenu širinu pojasa, ali nisu date dodatne informacije. Nejasno je jesu li zabilježene vremenske oznake i jesu li zapisi veze vezani za korisničku IP adresu.

Ukupno VPN (UK) 2/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Kao što je istaknuto u pravilima o privatnosti, Total VPN ne "prikuplja informacije o sadržaju koji prenosete putem Usluga ili na određenim web lokacijama koje posjećujete." Ona prikuplja evidencije veza uključujući vremenske oznake i stvarne korisničke IP adrese, što nije idealno.

Trust.Zone (Sejšeli) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

U svojim pravilima o privatnosti TrustZone ne izričito kaže koje se zapisnike vodi, iako vodi evidenciju upotrebe. Njegova izjava koja se odnosi na zapisnike malo je zbunjujuća: "Svi naši VPN poslužitelji širom svijeta NE pohranjuju nikakve zapisničke zapise kako bi čuvali vašu privatnost. Svi podaci o korištenju anonimni su i nisu povezani s vašom stvarnom javnom IP adresom. "Prvi redak tumačimo tako da znači da ne vodi zapise o prometu. Čini se da se potonji odnosi na činjenicu da se evidencije veza čuvaju, ali ne sadrže stvarne korisničke IP adrese.

TunnelBear (Kanada) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

TunnelBear ne prikuplja zapise o prometu niti nadgleda bilo koju korisničku aktivnost. Prikuplja neke podatke, uključujući vaš OS, bilo da ste aktivni ovaj mjesec ili ne, i ukupne podatke o količini koja se koristi u roku od mjesec dana. Međutim, "TunnelBear NE pohranjuje korisnike podrijetla IP adresa kad su povezani s našom uslugom i na taj način ne mogu identificirati korisnike kada im se pružaju IP adrese naših poslužitelja."

U

Unlocator (Danska) 2/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: potencijalno
Dnevnici IP adrese: Da (0 bodova)

Na početnoj stranici Unlocatora nalazi se natpis „Nema zapisnika“, ali njena pravila o privatnosti sugeriraju drugačije: „Vaša se IP adresa sprema kako bismo identificirali vaš račun s našim uslugama. Izvješće o generičkoj aktivnosti sprema se samo 24 sata […] ”

Čak i ako se podaci čuvaju samo 24 sata, idealno je da želimo znati što podrazumijeva. Zatražili smo predstavnika kupca i rečeno nam je da se izvještaj o aktivnosti odnosi na „[…] trag IP-ova koje ažurirate u našem sustavu.“ To zapravo ne pojašnjava stvari pa smo ponovno pitali, ali još uvijek nismo dobili odgovor.

UnoTelly (Kanada) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

UnoTelly ne prati aktivno korištenje interneta, no politika privatnosti za tog pružatelja usluga pomalo ne smeta. Što se tiče upotrebe VPN-a, navodi:

“UnoTelly čuva vrijeme prijave, vrijeme odjave i širinu pojasa koji se koriste za UnoVPN. Također čuvamo minimalnu količinu dnevnika kako bismo udovoljili zahtjevima našeg VPN poslužitelja i puštamo samo ovlaštene strane ako to zahtijeva zakon. "

Iako se ne spominje IP adresa, "minimalna količina dnevnika" vrlo je nejasna. Zatražili smo pojašnjenja i rečeno nam je da se ne čuvaju zapisnici osim korištenih vremenskih žigova i širine pojasa.

Unspyable (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Ovaj davatelj tvrdi da ne vodi nikakve evidencije prometa. U njegovoj politici privatnosti stoji „Ne čuvamo nijednu korisničku evidenciju.“ Mogli bismo pretpostaviti da se odnosi na zapisnike veza, ali provjerili smo samo da bismo bili sigurni. Kao odgovor na pitanje zadržavaju li se neki zapisi vezani, dobili smo jasan "Ne". Pa, to je to, tada.

V

VersaVPN (Filipini) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Kao što je istaknuto u TOS-u, VersaVPN ne vodi evidenciju prometa. Ne spominje se zapisnik o vezama pa smo pitali korisničku podršku. Rečeno nam je da apsolutno nema evidencija veza.

Viking VPN (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne, osim u slučaju zlonamjernog napada
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Kao što je navedeno na početnoj stranici Viking VPN-a, „Viking VPN nikada neće zabilježiti vašu aktivnost na našim poslužiteljima.“ Dakle, ovdje nema evidencije prometa. Viking VPN također se suzdržava od prikupljanja dnevnika veza: "Ne prikupljamo podatke o korisničkoj aktivnosti, korisničkim IP adresama, upotrebi propusne širine korisnika ili vremenima prijave / odjave korisnika." Jedini podaci koje prikuplja su ukupna upotreba propusne širine. njegove servere. Napominje se da se privremena evidencija može provesti u slučaju zlonamjernog napada, ali da bi zapisi bili uništeni nedugo zatim. Do sada se to nije dogodilo.

VPN Baron (Rumunjska) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

VPN Baron ne vodi evidenciju prometa niti nadgleda aktivnosti korisnika. Održava evidencije veza, uključujući vremenske oznake, lokaciju poslužitelja i količinu podataka prenesenih po sesiji. Iako ne bilježi stvarnu korisničku IP adresu.

VPN Neograničeno (SAD) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Ovu VPN uslugu pruža KeepSolid Inc. Ovaj davatelj "NE prikuplja i ne bilježi nikakve korisničke aktivnosti dok koristi bilo koju od njihovih VPN usluga, osim ukupne količine web prometa za svaku sesiju i datume sesije." Dakle, nemamo evidencije prometa i minimalni zapisi veze, bez stvarne korisničke IP adrese.

VPN.ac (Rumunjska) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da, ali pohranjeno samo jedan dan (0 bodova)

Kao što je navedeno na svojoj početnoj stranici, VPN.ac ne vodi zapise o aktivnostima. U pravilima o privatnosti otkrivamo da se evidencije veza čuvaju. To uključuje korištenje propusne širine, vremenske oznake i IP adrese izvora. Na pozitivnoj strani vremenske oznake i IP adrese pohranjuju se samo jedan dan prije nego što se obrišu.

VPN.asia (Belize) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Ovaj davatelj ne bilježi promet putem web stranice niti prati korisnikove aktivnosti. U politici privatnosti stoji: „VPN.asia ne prikuplja i ne bilježi bilo kakav promet niti koristi svoju virtualnu uslugu privatne mreže.“ „Upotreba“ podrazumijeva evidencije veza, ali provjerili smo da se ne spominje nigdje drugdje. Uvjerili smo se da se ne čuvaju trupce.

VPN.ht (Belize) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Unutar svoje politike o privatnosti, VPN.ht kaže da "ne prikuplja ili bilježi podatke o prometu ili aktivnosti pregledavanja od pojedinačnih korisnika." Ne spominje zapisnike veza pa smo tražili pojašnjenje. Predstavnik korisničke službe rekao nam je da se apsolutno ne vodi evidencija. Unatoč tome, ovaj pružatelj usluga nudi kanarinu za nalog.

VPN4Sve (Sejšeli) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Uslugu VPN4All pruža Web Broadcasting Ltd. Ima strogo pravilo zapisivanja i ne vodi nikakve zapisnike o prometu i zapise veza. Jedino što prati je upotreba propusne širine po broju licence.

VPNArea (Bugarska) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

VPNArea ima osvježavajuće jasan odjeljak zapisivanja u okviru svojih pravila o privatnosti i doista drži istinski stav nulte zapise: "Mi ne nadgledamo, ne bilježimo ili ne pohranjujemo zapisnike za bilo koju korisničku VPN aktivnost. Ne nadgledamo, ne bilježimo ili ne pohranjujemo bilo kakve datume prijave, vremenske oznake, dolazne i odlazne IP adrese, statistiku propusnosti ili bilo koje druge identificirajuće podatke svih VPN korisnika koji koriste naše VPN poslužitelje. "

VPNBook (Švicarska) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da, zadržava se do tjedan dana (0 bodova)

Pravila o privatnosti VPNBook-a, koja se neobično nalaze na njegovoj stranici za kontakt, objašnjavaju da se ne bilježe podaci kada je riječ o internetskim aktivnostima. Neke se evidencije veza čuvaju, posebno vremenske oznake i korisničke IP adrese. Ti se zapisnici automatski brišu svaki tjedan, što znači da se mogu pohraniti do sedam dana. Godine 2013. ovaj je pružatelj optužen za predaju zapisnika koji su sudjelovali u progonu članova hakerske grupe Anonymous.

VPNLand (Kanada) 2/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Da, ali samo za prijavu (0 bodova)

Na početnoj stranici VPNLand stoji: "Ne vodimo zapisnike i nećemo dijeliti vaše podatke s bilo kojom trećom stranom." U TOS-u smo pročitali da ovaj pružatelj čuva "log datoteke na našim poslužiteljima samo 5 dana iz razloga sigurnost. Nakon toga se datoteke dnevnika brišu s naših poslužitelja. "

Iz ovoga nije jasno što se tačno vodi. Pitali smo i rečeno nam je da se ne održavaju zapisnici mrežnih aktivnosti, već se IP adrese bilježe kad se kupci prijave kako bi spriječili prevaru. Međutim, to se ne odnosi na transakcije s Bitcoin ili Ethereum.

VPNLUX (Belize) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

VPNLUX ne pohranjuje zapisnike podataka o prometu. Kao što je jasno navedeno u njegovoj politici privatnosti, ona pohranjuje neke zapisnike veza, uključujući vremenske oznake i korištenje propusne širine. Povezani su s ID brojem računa, a nisu stvarni stvarni IP korisnici.

VPNSecure (Australija) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

VPNSecure TOS kaže nam:

"Ne bilježimo nikakve osobne podatke prilikom povezivanja na našu uslugu.

"Bilo koji podatak" znači, ali nije ograničen na sljedeće:

 • IP adresa NE Evidentirano
 • Vremenska oznaka veze NE Evidentirano
 • Odspojite vremensku oznaku NE Evidentirano
 • Upotrijebljena propusna širina NE Evidentirano
 • DNS zahtjevi NE prijavljeni”

Iako nije zabilježen nijedan zapisnik, ovaj pružatelj usluge nudi canarnu.

Ažuriranje svibnja 2019. - navedeni kanarinski nalog je zadnji put zabilježen na archive.org u prosincu 2018. godine.

VPNTunnel (Sejšeli) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Kao što je istaknuto u svojoj politici privatnosti, VPNTunnel nikada ne vodi zapise o aktivnostima. Ne spominje izričito zapisnike veza pa smo pitali korisničku podršku. Rečeno nam je da se apsolutno ne vodi evidencija, ali da korisnik može pokrenuti zapisnike u slučaju da im treba pomoć u rješavanju problema.

VyprVPN (Švicarska) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

VyprVPN iz tvrtke Golden Frog ne bilježe nikakve podatke o prometu niti prate aktivnost korisnika. Služio je za vođenje dnevnika veze, uključujući korisničku izvornu IP adresu i VyprVPN IP adresu. No, od studenog 2018. to je usluga bez zapisa i više ne bilježi ove podatke ili druge zapisnike veza. Ove tvrdnje potkrepljuju revizije koju je provela Leviathan Security Group.

W

Windscribe (Kanada) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Ovaj davatelj ne održava nikakve zapise o prometu, a evidencije veza svode se na minimum. "Spremamo ukupnu količinu propusnosti koju je vaš račun potrošio u razdoblju od mjesec dana, a resetira se svaki mjesec na dan vaše registracije." Također pohranjuje vremensku oznaku zadnje aktivnosti povezane s računom radi otkrivanja neaktivnih računa. Međutim, to je povezano s računom, a ne IP adresom.

WorldVPN (UK) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 5 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

WorldVPN ne nadzire internetske aktivnosti, ali čuva neke zapise veza. To uključuje trajanje VPN veze i količinu propusne širine koja se koristi za vrijeme veze. Imajte na umu da ne uključuju vremenske oznake ili stvarne korisničke IP adrese, pa se to još uvijek može smatrati prilično solidnim pravilima o nepostojanju dnevnika..

Z

ZenMate (Njemačka) 3/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Da, 14 očiju (0 bodova)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, za račune s ograničenjem podataka
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

ZenMate djeluje s politikom zapisivanja bez dnevnika. Ne vodi nikakve evidencije prometa. Prati prenesene podatke, ali samo za račune koji imaju ograničenje podataka. U pravilima o privatnosti spominje se IP adresa i to u početku zvuči kao da su zabilježene. Jednom kada razvrstate kroz žargon, otkriva se da se IP adrese obrađuju samo privremeno, a ne zapisuju.

ZenVPN (Dominika) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

ZenVPN ne vodi evidencije prometa. Jedini podaci veza koje prati je svako dnevno korištenje propusne širine svakog korisnika.

ZoogVPN (Otok Man) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

Pravila o privatnosti davatelja usluga vrlo su jasna u vezi s tim što se radi i ne prate ih. Doista, imamo još jednog davatelja nulte zapise. Nema bilježenje mrežnih aktivnosti ili metapodataka vezanih uz pojedinog korisnika. Jedino što prati je ukupna potrošnja propusnosti na njegovim poslužiteljima.

ZorroVPN (Belize) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Ne
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

U svom vrlo kratkom TOS-u (nema pravila o privatnosti) ZorroVPN izjavljuje da "Jamčimo da nećemo bilježiti aktivnosti nijednog korisnika." Međutim, ne spominje se zapisnici veza. Kontaktirali smo ih da bismo saznali i odgovorili su nam da se ne čuvaju evidencije veza. ZorroVPN pruža ažurirani kanarinski nalog.

ZPN (Ujedinjeni Arapski Emirati) 4/4

Bazirano na 5 očiju ili 14 očiju? Ne (1 bod)
Dnevnici prometa: Ne (2 boda)
Dnevnici veze: Da, za račune s ograničenjem podataka
Dnevnici IP adrese: Ne (1 bod)

ZPN ne prati promet ili aktivnost korisnika. U TOS-u se navodi „Koristimo samo propusnu širinu za izračunavanje mjesečne kvote bez premijskih računa.“ Dakle, za vlasnike premium računa bez ograničenja podataka nema zapisa..

Završni komentari

Kao što vidite, kada je riječ o pravilima evidentiranja, postoji mnogo varijacija. Iako većina pružatelja usluga tvrdi da ne vode zapisnike, to se obično odnosi na zapisnike o prometu. Kad kopamo dublje, često ustanovimo da se neko prikupljanje podataka odvija, obično u obliku zapisnika veza, ponekad uključujući i IP adrese.

Osim što imaju različita pravila, pružatelji usluga razlikuju se i u načinu na koji komuniciraju o tim korisnicima. Neki su vrlo eksplicitni o tome što se prikuplja i kako se koristi, dok drugi ne spominju pravila zapisanja nigdje na svojoj web stranici.

Bez obzira na njihov pristup, moramo imati na umu da svoje znanje temeljimo na tvrdnjama svakog davatelja usluga. Ne možemo potvrditi jesu li oni u skladu s tim pravilima. Kao takav, prilikom odabira davatelja usluge, također morate procijeniti je li dovoljno pouzdan da se drži svojih tvrdnji.

Možda biste također željeliVPNKako deblokirati web mjesta za streaming videozapisa putem VPNVPNE resursa za šifriranje: Veliki popis alata i vodičaVPNKako službenici za provedbu zakona mogu zaštititi njihovu privatnost putem internetaVPNMost VPN-ovi mogu procuriti osobne podatke usprkos tvrdnjama protivnog.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 − = 54

Adblock
detector