6 общи измами с Paypal и как да ги избегнем

общи измами с Paypal и как да ги избегнемАко сте редовен потребител на PayPal, може да искате да направите забележка: Измамниците редовно се насочват към PayPal и неговата клиентска база. PayPal измами могат да бъдат под формата на имейли, фишинг сайтове, злонамерени реклами, подозрителни връзки и други. Такива измами са създадени да изглеждат официални, за да подмамят потребителите да се отказват от лични данни, като потребителски имена и пароли или да събират незаконно плащания. Много измами с PayPal съществуват, но има няколко, в които е по-вероятно да се натъкнете. Ето шест често срещани измами с PayPal, които сме намерили, както и как да избегнем превръщането им в жертва


1. Разширена измама за такси

Една измама на потребителите на PayPal, с която трябва да се внимава, е по-известна като измама за напреднали такси. Този вид измама, в която попадат скандално известният "Нигерийски принц" или 419 измами, са предназначени да подмамят жертвите да изпращат сравнително малка сума пари с обещанието за много по-голяма възвръщаемост.

Потребителите на PayPal често са насочени към тази измама поради трудността при връщането на парите.

Измамите за разширена такса над PayPal може да работят така:

Получавате имейл с тема в ALL CAPS, в която се твърди, че сте получили наследство.

6 общи измами с Paypal и как да ги избегнем

След като отворите имейла, ще намерите официално писмо от някой от висока политическа станция.

6 общи измами с Paypal и как да ги избегнем

След това ще ви кажат, че ви дължат доста безумна сума пари по доста съмнителни причини.

6 общи измами с Paypal и как да ги избегнем

И накрая, ще бъдете помолени да предоставите основна информация, която ще отвори линиите на комуникация.

6 общи измами с Paypal и как да ги избегнем

В крайна сметка измамата събира лична информация от вас, която може да бъде използвана при измама с идентичност, като същевременно привлича пари от жертви. Предупредителните знаци за тази измама обаче са ясни и избягването на този вид измама е сравнително лесно.

Как да избегнем измами с напреднали такси

За щастие, вашият доставчик на имейл услуги филтрира по-голямата част от тези видове измами. Ако проверите папката си със спам в електронна поща, може дори да успеете да намерите няколко от тях (ние сигурно го направихме).

Ако обаче имейл с молба да извършите някакъв вид авансово плащане, за да получите по-голяма награда, не избягва вашия филтър за спам, обърнете внимание на предупредителните знаци. Имейл адресът вероятно няма да е от проверен или легитимен бизнес или услуга и вероятно няма да съответства на името, организацията или правителствения служител, посочени в текста на имейла. Освен това в тялото на имейла вероятно ще има голям брой правописни или граматически грешки, което е друг предупредителен знак, че не е от законен източник.

Като цяло обаче е най-добре да не изпращате авансови плащания, особено на лица, които никога не сте срещали или не познавате. Освен ако не купувате продукти чрез пазар за онлайн пазаруване, дарявате за кауза или изпращате пари на семейството или приятелите си, не се доверявайте на съмнителни източници онлайн, които искат пари. Ако изглежда твърде добре, за да е вярно, вероятно е така.

2. Измамен имейл: „Проблем с вашия акаунт“

Една измама с PayPal идва под формата на имейл, който погрешно заявява, че има „проблем с вашия акаунт“. Целта тук е да ви накара да отворите имейла от безпокойство. Следва текст, предназначен да ви накара да кликнете върху връзка в имейла, която в крайна сметка води до фишинг уебсайт.

Наскоро посетител ни изпрати копие на имейла с измама PayPal по-долу. Успяхме да проследим къде е бил домакин на измама и да го затворим в рамките на около 5 минути. Ние също така намирахме мястото, където откраднатата информация се изпращаше от уебсайта и уведомявахме PayPal, за да сме сигурни, че са затворили този сайт и се свързахме с засегнатите клиенти.

Как да избегнете измами с „проблем с вашия акаунт“

 • НЕДЕЙ отговорете на имейла или въведете лична информация. Ако вече сте въвели информация, бързо отидете на нашата страница Как да докладваме за измама.
 • Препратете имейла до [email protected]. PayPal незабавно ще работи за закриване на сайта за измами.
 • Препратете имейла до [email protected]. Федералната комисия по търговия на САЩ (FTC) ще постави имейла ви в база данни и ще използва комбинираната информация за проследяване и преследване на измамника / спамера.
 • Не кликвайте върху връзки в нежелани имейли.

Този вид измама съществува от доста време. Измамниците изпращат имейл до вас, който ви казва, че има проблем с вашия акаунт в PayPal и че трябва да влезете, за да го коригирате. Ето как изглежда имейлът.

След като го разгледате, продължете да видите как изглежда фалшивият уебсайт на PayPal:

Важна забележка: Ето къде измамниците стават трудни. Текстът на линка гласи „https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr/?cmd=_login-run“. Изглежда законно. Изглежда, че ще бъдете изпратени до защитения сайт на PayPal. Но няма да.

Кликнете върху тази връзка - https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr/?cmd=_login-run

Ами сега! Вече не сме в Канзас, Тото. Много важен момент. Текстът на връзка може да каже всичко. Където сочи, може да бъде съвсем различно. Не обръщайте никакво внимание на текста на връзката. Трябва да обърнете внимание на адресната лента във вашия браузър (вижте нашия тест на нашата страница Scams and Fraud).

Ето текста от фалшивата страница на Paypal:

Уважаеми потребители на Paypal,

Днес имахме някои проблеми с една от нашите компютърни системи. Въпреки че проблемите изглеждат незначителни, ние не поемаме никакви рискове. Решихме да изключим проблемната система офлайн и да я заменим с нова. За съжаление това доведе до загуба на някои данни за членове. Моля, следвайте връзката по-долу и влезте в акаунта си, за да сте сигурни, че информацията ви не е засегната. Не са засегнати салда по сметките.

Поради неудобството, което причинява, ние предоставяме на всички потребители, които поправят липсващите си данни, следващите си две входящи трансфери безплатно! Няма да плащате такси за следващите си два входящи превода *.

https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr/?cmd=_login-run

Благодарим ви, че използвате PayPal!

* - Ако обикновено се прилагат такси, няма да плащате нищо за следващите два входящи превода, които получавате.

PayPal сигурност

ЗАЩИТЕТЕ ВАШАТА ПАРОЛЯ

НИКОГА не давайте паролата си на никого и САМО влезте в уебсайта на PayPal. Ако някой поиска вашата парола, моля, следвайте инструкциите за съвети за сигурност на уебсайта на PayPal.

Както можете да видите, този имейл измама прави всичко възможно, за да ви убеди, че е законно. Ако обаче имейлът не идва директно от PayPal, игнорирайте го. И винаги проверявайте връзките, включени в имейл с измама, за да проверите дали те са истинската сделка.

„Проблем с вашия акаунт“ Измами с PayPal също могат да бъдат доста сложни, както отбелязва тази измама, подчертана от интернет мрежата за сигурност ESET.

3. „Приятелско име“ или подправяне на име на име

Друга форма на измами с имейли, „приятелско име“ измами с електронна поща използват функция на електронните имейл системи, които позволяват името на изпращача да бъде скрито зад „приятелско име“, което може да се направи да изглежда законно.

Много имейл услуги сега използват „показвано име“ за хора, сайтове или услуги, с които редовно общувате чрез имейл. Вместо да показвате пълния имейл адрес всеки път, вместо това можете да видите „екранно име“, което често е името на индивида или услугата.

Измамниците могат да използват тази система в тяхна полза, като създадат имейл адрес с екранно име, което може да съществува във вашата адресна книга. Когато получите имейл от фалшивия акаунт, не само че може да заобиколи спам филтрите, той може да изглежда напълно легитимен, когато е свързан с еднакво легитимно изглеждащ имейл (като например някакви имейли за измама с „проблем с вашия акаунт“).

Например, това подправяне на имейл на USPS използва изкривяване на име на име:
6 общи измами с Paypal и как да ги избегнем

С изплашването на PayPal измамата може да промени името на дисплея до всичко, което може да изглежда легитимно, включително да използвате общи думи, които бихте могли да свържете с легитимен бизнес, като „PayPal Customer Service“.

Как да избегнем измами с „приятелско име“

Няколко прости стъпки могат да ви помогнат бързо да определите дали имейл всъщност е от PayPal или измамник:

 • Отворете заподозрения имейл, но НЕ кликнете върху връзки в имейла
 • Задръжте курсора на мишката над показваното име в имейла, ако не се вижда целият имейл адрес

Доставчиците на имейл услуги са различни. Например в Gmail, просто отварянето на имейла ще разкрие целия адрес в повечето случаи, като се включат екранното име и уеб адресът. Приложението ви за електронна поща може да изисква да задържите курсора на мишката върху дисплейното име, за да разкриете адреса. Поради ограниченията на размера, мобилните приложения за електронна поща често скриват изцяло имейл адреса и показват само показваното име, което може да бъде много подвеждащо.

Уверете се, че адресът напълно съвпада с истински уеб адрес за PayPal. Освен това, уверете се, че цял уеб адресът е легитимен. Всеки имейл, идващ от PayPal, ще има имейл адрес, който завършва в @ paypal.com. Всяка промяна на това, като @ intl.paypal.com, вероятно е измама.

4. Фишинг уебсайтове или публикации в социални медии (фалшив уебсайт на PayPal или измами в социални медии)

Много популярни уебсайтове се заблуждават по различни начини. Когато измамниците създават фалшив уебсайт на PayPal и се опитват да събират потребителска информация чрез тях, това е известно като фишинг.

Фишингът е форма на измама, при която престъпниците се представят за доверени лица, за да подмамят жертвите да се откажат от информация. Те създават измамни уебсайтове и имейл адреси, които са предназначени да изглеждат законни. Надеждата е, че ще взаимодействате с фалшивия продукт и в крайна сметка ще се откажете от лична информация, включително потребителски имена, пароли, информация за финансовите сметки или нещо друго, което може да се използва за кражба на пари или вашата самоличност.

Има много фишинг уебсайтове там и всъщност според Доклада за прозрачност на Google, фишинг сайтовете вече са много по-често срещан вид измамна дейност в мрежата от сайтовете със злонамерен софтуер. Всъщност фишинг сайтовете превишават броя на сайтовете за злонамерен софтуер 8 до 1, което означава, че е много по-вероятно да срещнете фишинг сайт, предназначен да изглежда истински и да открадне вашата информация, отколкото да се натъкнете на сайт, който се опитва да инсталира злонамерен софтуер на вашия компютър.

Ето как може да изглежда фалшив уебсайт на PayPal:

6 общи измами с Paypal и как да ги избегнем

Ще забележите бързо, че този сайт за измами изглежда точно като стара версия на уебсайта на PayPal. Без да се вглеждате в детайлите, лесно е да се заблудите да мислите, че този сайт е реален. Но има няколко начина да избегнете попадането на капани за фишинг сайтове като този.

Освен това ще трябва да внимавате за фишинг измами под формата на популяризирани или споделени публикации в социалните медии. TNW съобщи за една такава измама, че Twitter разрешава да се разпространява, където измамникът купува рекламно пространство и се преструва на официален (макар и непроверен) служител на Twitter, предлагащ на потребителите шанс да спечелят спонсорирани от Twitter лотарии.

6 общи измами с Paypal и как да ги избегнем

Измамата бутна хората към фишинг уебсайт, който е създаден да изглежда като истинска страница в Twitter. Крайната цел беше да накараме потребителите да въведат своето потребителско име и парола във формата, която всъщност няма да влезе в PayPal, а вместо това да събира частна информация.

Как да избегнем измами с фишинг сайтове на PayPal и публикации в социалните медии

Първо, най-лесният начин да определите дали сте на правилния уебсайт на PayPal е да проверите уеб адреса в URL адресната лента:

6 общи измами с Paypal и как да ги избегнем

Обърнете внимание, че уеб адресът гласи „security-paypal-center.com“. Това не е реален PayPal адрес. Официалният адрес на PayPal е „paypal.com“. Всяка друга версия вероятно е измама. Освен това, PayPal не използва уникални базирани в региона домейни, като „co.uk“ за Обединеното кралство или „co.jp“ за Япония. Всички други варианти автоматично ще се пренасочват към URL адрес, който започва с „www.paypal.com“.

След това проверете статуса на сертифициране на уебсайта. В горния пример ще забележите, че до URL адреса няма символ за заключване. Това показва, че уебсайтът няма HTTPS (или SSL) сертификат. В момента повечето законни уебсайтове и фирми имат SSL сертификати и HTTPS криптиране.

Ако сайтът на PayPal, на който сте, няма символ за заключване, не му вярвайте. Вероятно е фишинг сайт. Въпреки че PayPal понастоящем няма най-ефективната защита срещу фишинг сайтове, сертификат за разширено валидиране (който разкрива името на организацията заедно със символа за заключване), все още можете да проверите сертификата, за да проверите дали законно е собственост на PayPal.com.

 • Кликнете върху символа за заключване
 • Кликнете върху сертификат
 • Кликнете върху детайли раздел
 • при поле, кликнете върху Предмет

Вижте подробностите, изброени тук. Трябва да видите следната информация или нещо подобно:

6 общи измами с Paypal и как да ги избегнем

Ако информацията изглежда значително различна или няма налична информация, вероятно сте на фишинг сайт и трябва незабавно да затворите раздела.

4. Фалшива измама с хипервръзка

Фалшивите измами с уеб адреси могат да се появят като част от други видове измами, включително в измами с имейл, и съвсем очевидно като част от фишинг уебсайт. Възможно е обаче да откриете, че някои крадци в интернет ще създадат фалшиви хипервръзки, предназначени да изглеждат легитимни в текста, но действителният URL адрес е фалшив.

Както бе обсъдено по-рано, текстът на хипервръзка може да каже всичко, което искаме.

Как да избегнем измами с хипервръзка

Измамите с хипервръзка са сравнително лесни за избягване и има една проста стъпка: На персонален компютър или десктоп, задръжте курсора на мишката върху предполагаемата връзка, преди да кликнете върху нея. Това ще покаже действителния URL адрес на хипервръзка в прозореца на вашия уеб браузър.

6 общи измами с Paypal и как да ги избегнем

На мобилно устройство дълго натискайте връзката, за да разкриете URL адреса, който всъщност ви изпраща.

Ако хипервръзката отива някъде различно от посочената цел или явно не е връзка към PayPal, не кликнете върху нея.

5. Фалшиви благотворителни и инвестиционни възможности

Измамниците са склонни да се фокусират върху опитите да играят на емоциите на всяка жертва. В някои случаи това може да включва чувства на съжаление или алчност. Или може да накара някои жертви да влязат право в измами с PayPal, без да вземат предвид последиците.

Фалшивите благотворителни организации от време на време се появяват след трагедия или веднъж измамници се сдобият с достатъчно информация за жертва, за да се опитат да ги насочат с фалшива благотворителна измама. В тези ситуации фалшивата благотворителна организация може да има уебсайт или просто да изпрати информация по интернет и да поиска плащане чрез PayPal или други средства.

Междувременно, фалшиви възможности за инвестиции, подобни на 419 или измами в стил Нигерийски принц, се опитват да убедят потенциалните жертви, че една привидно малка инвестиция може да получи голяма награда.

Как да избегнем фалшиви благотворителни организации и възможности за инвестиции

Спомняте ли си старата фраза „твърде добър, за да е истина“? Това винаги ще се отнася за възможностите за инвестиции. Всеки, който обещае висока награда за на пръв поглед малка инвестиция, трябва да повиши алармите ви.

Ако получите подозрителна, инвестиционна възможност „твърде добра, за да е вярна“, с молба да изпратите плащане чрез PayPal, направете следното:

 • Използвайте BBB (Better Business Bureau), за да потърсите компанията. Лошите оценки или несъществуващата компания са червен флаг.
 • Ако не можете да откриете съществуването на компания чрез BBB, направете основно търсене в Google по име и потърсете форуми или други места, където се говори. Липсата на информация също е червен флаг и, разбира се, отрицателната информация трябва да е вашият знак, че това не е надеждна инвестиционна възможност

За благотворителни организации, PayPal препоръчва да използвате един от следните уебсайтове:

 • http://www.charitynavigator.org
 • http://www.bbb.org/us/charity
 • http://www.charitywatch.org/

Имайте предвид, че всяка благотворителна организация, за която не можете да потвърдите съществуването чрез която и да е от тези опции, вероятно не е истинска благотворителна организация. Благотворителните организации трябва да са регистрирани в правителството, така че ако не можете да намерите информация за това, най-добре е да избягвате да давате пари. Шансовете са, че много официални и доверени благотворителни организации ще събират пари за същата кауза.

6. Измама за надплащане и хакерска измама с акаунт в PayPal)

Това е измама, за която доставчиците на PayPal трябва да бъдат загрижени. Измамата за надплащане работи така:

 • Вие продавате продукт или услуга на физическо лице или „бизнес“
 • Купувачът изпраща плащане, но изпраща твърде много
 • След това купувачът ви моли да им върнете разликата, като често иска да върнете парите на друга сметка

Това изглежда достатъчно безобидно, но вероятно купувачът е художник на измама, който се опитва да ви накара да им платите пари от открадната сметка за плащане. Възможно е купувачът да е използвал открадната кредитна карта или друга банкова информация, за да направи фалшива покупка и след това да ви помоли да върнете част от тези пари. В този случай купувачът не само получава продукт или услуга, получена незаконно, но и получава част от тези пари обратно, внесени в друга сметка, която по-късно вероятно ще бъде невъзможно.

Ето основния проблем за продавачите: Ако притежателят на реална сметка съобщи за измамна дейност, PayPal може да анулира полученото плащане и да върне парите на законния собственик. Ако това се случи, ще загубите както парите, така и продукта, който сте продали.

Друго подмножество от това е хакерска измама с акаунт. В тази ситуация купувачът плаща с PayPal акаунт, който е бил хакнат. Купувачът получава артикула, но може да бъдете принудени да възстановите плащането на действителния титуляр на сметката. В този случай ще загубите както от артикула, така и от парите, които сте платили.

Как да избегнете измами с надплащане

Легитимните купувачи рядко преплащат, така че ако получите надплащане, това е вероятно измама. Ако това се случи, вместо да върнете парите, анулирайте поръчката изцяло и не изпращайте артикула. Освен това никога не връщайте плащане в сметка, различна от тази, която първоначално е извършила плащането.

Как да избегнем хакерски измами с акаунти

Почти невъзможно е да се каже кога купувач е хакнал акаунт. Освен това можете да направите малко, за да предотвратите това или да избегнете тази ситуация. Несъответствие в информацията за акаунта на купувача и къде се доставят продуктите е нормално.

Най-добрият ви вариант е да се свържете директно с PayPal. PayPal предлага защита от измами на търговци за всички продавачи, които използват PayPal. Ако смятате, че несъответствието в информацията за платежната сметка и заявеният адрес за доставка изглежда подозрително, свържете се с PayPal. Компанията ще проучи проблема и ще се свърже с купувача, за да провери информацията. Най-добре е също така да забавите доставката на всякакви елементи, докато проблемът не бъде решен.

Можете също така да искате да се свържете директно с купувача чрез имейл адреса, свързан с акаунта на PayPal, за да помогнете за проверка на съответствието на профила и купувача.

PayPal също предлага съвети и информация за други видове измами и как да ги избегнете тук и тук.

Може също да ви харесат защита от кражба на самоличност

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 − 50 =