Безжичните мрежи на летището – не са толкова безопасни, колкото си мислите

Безжичните мрежи на летището - не са толкова безопасни, колкото си мислите

Преминаването, трансферите и закъсненията на полетите са по-поносими в наши дни благодарение на безжичните интернет мрежи на летището. Бизнес пътниците могат да използват времето между полетите, за да наваксат имейли, летовниците могат да качват снимки, а Netflix помага да премине времето. Замисляли ли сте се доколко е безопасна информацията ви, когато използвате летище wifi? Както на всяко препълнено място, хакери и престъпници могат да откраднат личната ви информация чрез необезпечени връзки с wifi и незашифровани уебсайтове. Време е да научите как можете да се защитите, когато използвате летището wifi.

Доказано е, че някои летища имат по-защитени мрежи от други. Дори и в повечето терминали, които са свързани с киберсигурността, си струва да сте наясно с летищните заплахи за безжичен интернет. Някои авиокомпании предлагат и wifi по време на полет. Това често са необезпечени мрежи, които не изискват парола за свързване. Те са толкова уязвими, колкото безплатен wifi кафене, но изолацията на полета понякога примамва пътниците да мислят, че са безопасни от атака. Отнасяйте се към обществени връзки с wifi на земята и във въздуха със здравословна доза предпазливост.

Заплахи за безжична мрежа на летището

Измамниците работят усилено, за да заблудят уморените и разсеяни пътници от летището. Те се надяват, че не гледате прекалено внимателно, когато видите списъка на наличните мрежи (наричани също SSID). Ето най-честите начини хакерите да се опитат да откраднат вашата информация, когато се свържете с wifi на летището.

Зъл близнак

Внимавайте за мрежите на зли близнаци. Фалшиви мрежови точки са често срещани в зоните с висок трафик. Хакерите кръщават фалшивите мрежи с много подобни имена на автентични връзки. Внимавайте за главни букви, променени номера и специални символи (Airport_WiFi срещу airportwifi1). Много доставчици показват правилното име на мрежата на плакати, стени и дори в обществени бани - отделете малко време, за да проверите, преди да се свържете. Ако се свържете с wifi мрежа на хакер, всичките ви данни ще преминат през техните ръце.

Гърне за мед

Някои измамници пускат т.нар WiFi мрежи на „пчелна мрежа“, които примамват нищо неподозиращи пътници със SSID като Free_WiFi или FREE-Internet. Много по-добре е да отделите момент, за да се свържете с официална wifi мрежа, дори ако трябва да платите за нея. Необезпечен, „безплатен wifi“ често ще тласне вашата интернет активност директно към собствения лаптоп на измамника. Повечето официални мрежи ви молят да се съгласите с условията, след като се свържете, но преди да имате достъп до интернет на вашето устройство. Ако не сте помолени да приемете условията, това може да е знак, че всъщност не сте свързани с истински wifi на летището и може да сте в опасност. Ако не сте сигурни, можете да попитате служители на летището за официалния Wi-Fi SSID или да изберете да не се свързвате.

Неосигурени мрежи

Дори официалните мрежи могат да бъдат опасни, ако не са правилно конфигурирани. Ако хакер успее да поеме контрола върху wifi рутер на летището, той може да ви пренасочи към фишинг страници или сайтове, съдържащи злонамерен софтуер, често използвайки атака от човек в средата като отравяне с DNS. Не приемайте, че wifi на летището е правилно обезопасен, тъй като много от тях не са успели.

Изскачащи прозорци

Внимавайте с изскачащите прозорци, които предлагат да актуализирате софтуера си, докато сте свързани с мрежата на летището. Това е много вероятно да е капан за злонамерен софтуер. Ако приемете актуализацията, която може да изтеглите вируси, ransomware или други видове злонамерен софтуер. Отхвърлете всички възможности за пускане на актуализации в обществени wifi мрежи.

Начини да се защитите

Никога няма гаранция, че вашите данни ще останат поверителни, когато използвате интернет. Има начини да направете вашите връзки по-сигурни. Малко планиране, преди да тръгнете за пътуването си, може да ви спести много караница по-късно.

Преди да заминете за пътуването си, използвайте домашната или фирмената wifi мрежа, за да се уверите, че компютърът ви е в крак с антивирусни и всички изисквания за защитна стена. Това ще даде на вашето устройство най-добрата линия на защита срещу известни заплахи.

Използвайте VPN

Виртуалните частни мрежи създават криптиран „тунел“, който защитава всички ваши данни от четене от подслушватели на данни - подслушватели. Ако пътувате за бизнес, може да откриете, че работното ви устройство вече използва едно от тях. (Ако не го направят, говорете с вашия екип за ИТ относно получаването на такъв). Частните VPN мрежи са достъпни за изтегляне онлайн. Някои от тях са безплатни или нискотарифни - прочетете онлайн ревюта, за да видите кой е подходящ за вас. Няма да отнеме много време да се запознаете с това как работят VPN и вашите данни ще бъдат много по-безопасни поради това. И ExpressVPN, и NordVPN оценяват високо в сайтовете за преглед.

Деактивирайте споделянето на печат, airdrop и Bluetooth

Някои устройства на Apple улесняват споделянето на файлове, документи и изображения с помощта на airdrop, безжична връзка за излъчване. Ако не искате да предоставите информацията си на други близки устройства на Apple, изключете я. Bluetooth също е по-сигурен от преди, но също така трябва да бъде прекъснат, когато е възможно, за да се намалят рисковете от хакване. Вашето устройство може да има настройка, която третира wifi като „обществен“, а не като домашна мрежа и автоматично деактивира споделянето и други мрежови функции.

Посетете HTTPS уебсайтовете

Преди 2017 г. много от най-посещаваните уебсайтове не криптират информацията си, което означава, че всеки с правилните инструменти може да „подуши“ данните, предавани чрез безжични връзки. Сега над 70 от най-посещаваните 100 уебсайта са HTTPS защитени. Ако погледнете горния ляв ъгъл на адресната си лента в този браузър, трябва да видите малък затворен катинар. Това означава, че уебсайтът е криптиран. Хората, които се опитват да прочетат данните, които предавате, ще виждат името на домейна, но не и конкретния адрес на страницата, нито данните, които въвеждате или търсите. Това често е достатъчно уединение за повечето хора. Може да се гарантира допълнителна предпазливост, когато само името на домейн показва интерес към чувствителен обект, който може да не искате да бъде публикуван. Нивото на поверителност, което всеки човек изисква, е различно и има налични нива на защита на поверителността, които да отразяват това.

Избягвайте да въвеждате лични данни

Въпреки че протоколите на HTTPS правят повечето публичен интернет по-безопасен от всякога, все пак е разумно да действате така, сякаш хакерите ви наблюдават. Има и други методи, които недобросъвестните хора могат да използват, за да опитат да откраднат личните ви данни. Никога не въвеждайте банкови пароли или данни за кредитна карта, например.

Прекъснете връзката, когато е възможно

В зависимост от използването ви може да успеете да се свържете с wifi, да свършите задачата си и след това да прекъснете връзката. Колкото по-малко време прекарвате свързани с мрежата, толкова по-малко риск излагате на себе си.

Използвайте горещата си точка на телефона

Ако имате добър план за данни, може да можете да използвате данните на вашия смартфон чрез Wi-Fi гореща точка. Избягвате да използвате wifi на летището изобщо, въпреки че ще трябва да решите колко данни искате да запишете.

Забравете мрежата, когато сте готови

Когато приключите с wifi на летището и не искате да се свързвате отново, използвайте настройките на устройството си, за да забравите мрежата. Това ще спре вашето устройство да се свързва автоматично с мрежата без вашето изрично разрешение в бъдеще.

Следването на горните съвети може да ви помогне да сте в безопасност и да избегнете превръщането в плячка на хакерите по време на следващата си спирка на летището.

Може също да ви хареса Възстановяване на кражба на саморазправа на самоличност: Възстановяване на кражба на идентичност: Ето какво да направите, ако самоличността ви бъде открадната

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 + = 34

Adblock
detector