Чести измами с телемаркетинг и как да ги забележите

Чести измами с телемаркетинг и как да ги забележите

Онлайн измамите продължават да са популярни сред престъпниците и стават все по-сложни. Но това не означава, че офлайн измамите все още не се случват. Измами, осъществявани чрез текстови съобщения, телефонни обаждания и дори пощенска охлюва, остават популярни сред престъпниците. Всъщност, с толкова много хора, които се отнасят към мобилните си телефони като разширение на телата си, хората са по-достъпни по телефона от всякога. Това е една от причините, че телемаркетинговите измами все още съществуват и често са успешни.

Много хора използват идентификационния номер на обаждащия се и дори не отговарят на телефона на номер, който не разпознават. Въпреки това, все още има много хора, които отговарят на всяко обаждане и много хора, които се чувстват задължени да участват в разговор с всеки обаждащ се. Измамниците могат да бъдат много убеждаващи, така че след като те слушат, може да е трудно да кажеш „не“ или да откриеш измама. За щастие, ако сте запознати с видовете измами, на които трябва да внимавате и продължавате да съобразите с вас, ще имате по-голям шанс да избегнете да станете жертва.

В тази публикация разкриваме някои често срещани измами с телемаркетинг и как да ги забележим. Ще обсъдим и няколко други вида телефонни измами, за които да внимаваме и ще предоставим общи съвети за поддържане на измамници.

Чести измами с телемаркетинг

Някои от тези схеми са насочени към конкретни или групи от хора, докато други включват хора, които са призовани на случаен принцип. Някои от тях включват фишинг, вид измама, при която обаждащият се опитва да намери информация (например лична или банкова информация), която може да бъде използвана при други престъпления. Фишингът по телефона често се нарича фишинг на глас или „вишинг“.

Чуждестранни лотарийни билети

В този случай, обаждащият се обявява, че сте победител в чужда лотария. Те ще се справят с големи усилия, за да ви убедят как изобщо сте участвали за тази лотария, особено след като може да не сте посетили страната, в която се предполага, че се е състояла. Може да ви кажат някой друг, въведен от ваше име или това квалифицирахте се за тегленето, като пазарувате в популярен магазин като Walmart.

Чуждестранният фактор е важен, тъй като там идва измамата. Тъй като тези печалби се получават в чужбина, трябва да платите някакви въображаеми такси, като провинциални данъци или трансферни или административни такси. Обаждащият се ще ви даде инструкции как да извършите плащане или ще поиска банковите ви данни по телефона. Парите, разбира се, отиват направо към измамника и печалбите ви не съществуват.

Подобни измами могат да включват искове, че сте спечелили пътуване с всички разходи или нов автомобил, но трябва да заплатите някакъв вид авансова такса.

Измами с процесор на плащане

Тези схеми включват жертви, които се обръщат по имейл, текст или телефон за обработка на плащания от името на изпращача по различни възможни причини. Тя може да бъде свързана с дарения, плащания по заем и други. За всяко обработено плащане ви е обещана такса, често 5-10%.

Същността на измамата е, че плащането се изпраща на жертвата, която след това е длъжна да преведе по-голямата част от парите в друга сметка, запазвайки такса за себе си. В повечето случаи първоначалното плащане на жертвата се оказва фалшиво и те губят парите, но не го осъзнават чак след като вече са превели повечето от тях. В някои случаи плащането е реално, но идва от открадната кредитна карта, като в този случай основната жертва е този, който е откраднал данните на картата си.

  6 общи измами с Paypal и как да ги избегнем

Гарантирана държавна измама с безвъзмездни средства

Името на тази измама го обяснява доста. Някой се обажда, твърдейки, че сте избрани да получите безплатна държавна помощ. Но наистина това, което измамникът иска е вашата лична информация, някакъв начин на плащане или и двете. Те могат да поискат подробности като вашия социален номер. които след това могат да бъдат използвани при кражба на самоличност. Или може да ви кажат, че за да получите достъп до безвъзмездната помощ, трябва да платите административна такса.

В действителност държавните субсидии изискват заявление и никога не биха изисквали такса.

Кредити за авансови такси

Тази измама е много подобна на измамата за отпускане на държавни помощи, но вместо да се представи като представител на правителството, този призив ще изглежда от представител на финансовата институция. Ще ви кажат, че сте получили заем, но трябва да платите малка такса, за да получите средствата. Може да бъдете помолени да изпратите плащане или да предоставите банкова информация. Разбира се, не трябва да правите нито едно.

Застраховка за кражба на самоличност

В доста болен обрат някои измамници ще се опитат да ви продадат застраховка, която ви предпазва от измама. Кражбите на самоличност и измамите с кредитни карти са често срещани в наши дни и на върха на ума на хората. Така че застраховката срещу тези видове престъпления не е твърде трудна за продажба. Обаждащите се могат да бъдат допълнително убеждаващи, като ви кажат, че вече сте жертва и закупуването на застраховката ще премахне отговорността ви за стотици или хиляди долари, които са били откраднати.

Разбира се, няма такова престъпление (все още) и вие просто ще предадете парите или банковата си информация на престъпници.

Вижте също: Най-добри услуги за защита от кражба на самоличност

Тайна измама за пазаруване

Ако някой се приближи до вас, твърдейки, че можете да печелите 400 долара на седмица само за пазаруване в няколко магазина, вероятно ще звучи твърде добре, за да е истина. За съжаление, много хора попадат заради тази измама, която може да бъде инициирана по имейл, текст или по телефона. След като се съгласите да станете „таен купувач“, ще получите чек или паричен превод за по-голяма сума (често над 2000 долара). Казват ви да запазите такса за себе си (обикновено няколкостотин долара) и след това да използвате останалите в определени магазини, банки или други доставчици на услуги и да докладвате за обслужването на клиентите си..

Задачите могат да включват изпращане на парични преводи (обратно към измамниците) или закупуване на карти за подаръци и изпращане на номера до вашия „работодател“ (прочетете: измамник). За да направите измамата още по-законно изглеждаща, някои инструкции ви казват просто да закупите артикули и да ги запазите за себе си.

В крайна сметка, след като по-голямата част от парите се изразходват или връщат под различни форми, чекът се разкрива като фалшив. Имайте предвид, че може да отнеме няколко седмици, за да разберете, че чекът не е реален, дори ако банката вече го е разрешила.

Измамата без затваряне

Тази измама е малко по-сложна от останалите в списъка и включва отвличане на телефонната линия на жертвата. Измамникът ще се обади, като се преструва, че е някой от банката на жертвата. Обаждащият се всъщност иска да станете подозрителни и да се обадите на банката си, за да проверите дали наистина има проблем.

  Как да подадете сигнал за измама

Проблемът е, че измамникът е отвлякъл телефонната линия и разговорът не е бил затворен. Жертвата смята, че разговаря с представител на банката, но всъщност говори с измамника. Като зададе няколко въпроса за „удостоверяване“, че жертвата е титуляр на акаунта, оригиналният викащ ще има достатъчно подробности, за да източи банковата сметка на жертвата.

Други често срещани телефонни измами

Горните измами включват някой, който се обажда и се опитва да ви продаде продукт или услуга или се представя като съществуващ доставчик на услуги. Много други измами, които се инициират по телефона. Ето само няколко, които трябва да знаете:

Robocall измами

Измамите с Robocall може да не са много сложни, но тъй като са автоматизирани, те могат да достигнат до експоненциално повече хора, отколкото човек, който прави студени обаждания. Измами от Robocall варират значително, но всички включват автоматизирано съобщение, което се възпроизвежда, когато отговорите на телефона или проверите гласовата си поща.

Една измама е насочена към хора с китайски фамилни имена. Изглежда, че съобщението е от китайското консулство и заплашва, че ако жертвите не предадат пари, те ще се сблъскат с тежки последици, включително незабавен арест, ако пътуват до Китай. Други подобни измами включват престъпници, представящи се за имиграционни служители от целия свят.

Схемите, включващи Службата за вътрешни приходи (IRS) в САЩ, HM приходите и митниците (HMRC) във Великобритания и други данъчни органи на други места, често включват автоматично автоматизирано гласово съобщение, което ви казва да се обадите на номер. Обикновено те твърдят, че сте извършили някакъв вид престъпление, свързано с данъци, и заплашвате сериозни действия, ако не следвате инструкциите. Указанията могат да включват окабеляване или депозиране на пари по сметка, собственост на престъпника.

Въпреки че повечето хора знаят, че правителствена агенция никога няма да се свърже с вас чрез автоматизирано съобщение, тези обаждания могат да бъдат достатъчно плашещи за някои хора, че те пристъпват в действие. Например много чуждестранни студенти паднаха заради тези измами и загубиха големи суми пари от страх, че ще бъдат депортирани, ако не се съобразят.

Компютърна техническа поддръжка

Тази измама включва някой, който се обажда, за да ви уведоми, че вашият компютър се нуждае от актуализация, може би твърди, че сте изтеглили зловреден софтуер или компютърът ви е изложен на риск от наличие на вирус. Обаждащият се ще поиска отдалечен достъп до вашия компютър, за да отстрани проблема. Достъпът може лесно да бъде осигурен чрез отваряне на имейл връзка и следване на няколко прости инструкции.

Въпреки това, след като имат контрол над вашия компютър, измамникът може да го използва за достъп до всяка лична информация, която сте запазили там, като частни файлове и папки. Те могат също така да използват запазени идентификационни данни в уеб браузъра си, за да влязат в различни платформи, като например вашето онлайн банкиране или инвестиционни сметки.

На всичкото отгоре измамникът може дори да поиска такса за „коригиране“ на фалшивия проблем.

Измамата „можете ли да ме чуете?“ Или „да“

Този кон се използва за заобикаляне на процесите за удостоверяване, които използват гласови подписи. Например, ако вашата банка използва гласови подписи по време на телефонно банкиране, всички криминални нужди са запис на това, че казвате правилните думи. Често единствената дума, от която се нуждаят, е „да“. За да запишат това, те ще се обадят на вашия номер и ще кажат „Можете ли да ме чуете?“

  Каква е нигерийската измама (419 измама) с примери

Когато отговорите „да“, те ще ви запишат. Ако вдигнете телефона и непознат глас ви задава този въпрос, избягвайте изобщо думата „да“. Въпреки че това звучи като че би било рядка измама, FCC всъщност е получил много свързани оплаквания.

Измами с баба и дядо

Бабите и дядовците измамят уязвимите възрастни хора, които биха направили всичко, за да гарантират безопасността на внучето си. Обаждащият се представя като внуче и заявява, че са в беда и се нуждаят от малко пари, за да излязат от ситуация. Може би те се нуждаят от помощ с юридически такси или пари за транспорт от чужбина.

Обаждащият се дава указания на бабите и дядовците за изпращане на пари и прави ситуацията да звучи спешно, така че нямат време да го проверят. Те също така призовават жертвата да не казва на никого под предлог, че не иска други (като техните родители или партньор) да разберат за неприятностите, в които се намират. Всичко това придава достоверност на историята зад измамата, докато също така прави по-голяма вероятността бабата и дядото да се съобразят.

Съвети за откриване и защита от измами от телемаркетинг

 • Внимавайте с червени знамена. Често срещаните сигнали, че телефонното обаждане е част от измама, включват твърде добри оферти, за да бъдат верни, някой да поиска лична информация веднага или обаждащият се да ви притиска да предприемете действия.
 • Попитайте име. Ако изобщо не сте сигурни, просто поискайте име и номер за обратно извикване, за да имате време да проведете някои изследвания. Ако обаждащият се откаже да посочи име и номер, тогава можете да сте почти сигурни, че имате измама на ръцете си така или иначе.
 • Бъдете много предпазливи към автоматизираните съобщения. Повечето институции, включително банки и правителствени агенции, няма да използват автоматизирано съобщение за комуникация. Ако има включен номер за обратно извикване, стартирайте търсене на номера онлайн, преди да се опитате да го повикате.
 • Използвайте приложение за идентификация на обаждащия се. Има различни приложения като Truecaller и Caller ID & Блокиране на обаждания, което ще блокира повикванията на известни спамъри. Имайте предвид, че въпреки че те могат да помогнат за филтриране на обажданията, те няма да бъдат напълно надеждни.
 • Внимавайте за номера, подобни на вашите. Ако видите число, подобно на вашето, не се изкушавайте да отговорите. Измамниците използват техника, наречена „квартална измама“, за да ви убедят да вземете. Идеята е, че може би смятате, че се обажда някой от местните и е по-вероятно да отговори и да се довери на обаждащия се.
 • Отидете в списъка Не обаждайте се (DNC). В много юрисдикции можете да добавите номера си в регистъра на DNC. В САЩ тази схема се управлява от Федералната комисия по търговия (FTC). Телемаркетите, които се обаждат на хората от списъка на DNC, са отговорни за огромни глоби. Определено не гарантира, че няма да получавате обаждания с измама, но може да намали броя обаждания, които получавате от законни телемаркери, така че е по-лесно да забележите фалшификатите.
 • Помислете за промяна на номера си. След като номерът ви е в списъка на един измамник, вероятно е и на много други. Ако получите голям обем извиквания с измами, може да помислите да промените номера си и да го получите веднага в списъка на DNC.

Как да съобщаваме за съмнения за измами

В която и държава да живеете, правителството ви насърчава да съобщавате за измами или предполагаеми схеми. Дори ако органите на реда не са в състояние да разследват всеки случай, познаването на различни хитрости помага на правителствените агенции да издават предупреждения на други членове на обществото. Ето къде да съобщавате за измами за различни държави:

 • НАС: FTC Асистент по оплакване
 • Канада: Канадски център за борба с измамите
 • UK: Действие измама (Национална измама & Център за отчитане на киберпрестъпността)
 • Австралия: Scamwatch (Австралийско състезание) & Потребителска комисия)

Може също да ви хареса Възстановяване на кражба на саморазправа на самоличност: Възстановяване на кражба на идентичност: Ето какво да направите, ако самоличността ви бъде открадната

About the author

Comments

 1. едва след като са превели парите на измамника. Тези измами са особено опасни, тъй като жертвите могат да бъдат обвинени в пране на пари или други престъпления, свързани с финансови операции. Гарантирана държавна измама с безвъзмездни средства Тази измама обикновено се извършва по телефона или по имейл и обещава безвъзмездни средства от държавни програми или фондове. Обикновено се изисква плащане на такса за обработка или за да се квалифицирате за програмата. В повечето случаи тези програми не съществуват или не са достъпни за обикновените хора. Кредити за авансови такси Тези измами обикновено се извършват по телефона или по имейл и обещават кредити за хора с лош кредитен рейтинг или безработни. Обикновено се изисква плащане на авансова такса, за да се обработи заявката за кредит. В повечето случаи тези кредити не съществуват или не са достъпни за обикновените хора. Застраховка за кражба на самоличност Тази измама обикновено се извършва по телефона или по имейл и обещава застраховка за кражба на самоличност. Обикновено се изисква плащане на такса за да се купи застраховката. В повечето случаи тези застраховки не съществуват или не покриват всички видове кражби на самоличност. Тайна измама за пазаруване Тази измама обикновено се извършва по телефона или по имейл и обещава тайни пазарувания на ниски цени. Обикновено се изисква плащане на такса за да се получи достъп до тези пазарувания. В повечето случаи тези пазарувания не съществуват или не са наистина на ниски цени. Измамата без затваряне Тази измама обикновено се извършва по телефона и включва обаждания от измамници, които се представят за служители на банки, кредитни бюра или други финансови институции. Те ще ви уведомят, че има проблем с вашата сметка или кредитен рейтинг и ще ви помолят да предоставите лична или банкова информация, за да решат проблема. В повечето случаи тези обаждания са фалшиви и целта им е да получат лична или банкова информация, която може да бъде използвана за извършване на други престъпления. Други често срещани телефонни измами Robocall измами Тези измами включват автоматизирани обаждания, които обикновено са свързани с продажби на продукти или услуги. Обикновено се изисква плащане на ав

Comments are closed.