Фалшива идентичност, федерално престъпление: Законът за кражба на идентичност и Защита на предположенията

Какво е ITADA

Били ли сте жертва на кражба на самоличност?

Ако е така, определено не сте сами.

Умишленото използване на чужда идентичност за злонамерена дейност, кражба на самоличност е банално за жертвите, частните компании и органите на реда. През 1998 г. кражбата на самоличност се превърна във федерално престъпление в рамките на Съединените щати, благодарение на Закона за кражба на идентичност и Закона за възпиране на предположенията. Оттогава досега са приети други законодателства за подпомагане на съдебните действия. Те включват Закона за подобряване на наказанието за кражба на идентичност от 2004 г. и Закона за правоприлагане и възстановяване на кражбите на идентичност от 2008 г. Заедно тези закони се опитват да намалят престъпността срещу кражба на идентичност чрез предоставяне на правни инструменти и строги наказания.

Какво е Законът за кражба на самоличност и възпиране на предположението?

През 1997 г. сенаторът Джон Кил въведе Закона за кражба на идентичност и възпиране на предположенията (ITADA). С нарастващия прилив на цифрови технологии, правещ кражбата на идентичност по-лесен от всякога федералния закон се нуждае от нов инструмент за предприемане на действия.

ITADA установява краткото определение за кражба на самоличност за първи път в Съединените щати. Съгласно ITADA кражба на самоличност се определя, когато нарушителят:

съзнателно прехвърля или използва, без законни правомощия, средство за идентифициране на друго лице с намерението да извърши или да подпомогне или подпомогне всяка незаконна дейност, която представлява нарушение на федералния закон, или която представлява престъпление във всяка приложима държава или местна държава закон.  

Критично е, че при кражба на идентичност на ITADA могат да бъдат включени случаи на злоупотреба с лична информация извън санкционираните записи. Дефиницията на ITADA за кражба на идентичност конкретно се отнася до „средства за идентификация“ в допълнение към документ за идентификация. Преди 1998 г. кражба на самоличност може да бъде преследвана само при доказателства за откраднати документи; безсмислено в свят на копиране и поставяне на данни.

Какви правомощия притежава Законът за кражба на идентичност и Защита на предположенията?

Първо, ITADA установява кражбата на идентичност като федерално престъпление. Наказанията осигуряват възпиращо средство за бъдещите крадци, включително и глоби, и възможност за затвор. Фактори, които оказват влияние върху присъдата по ITADA, включват:

  • Броят на жертвите по делото.
  • Информацията, използвана за невярна идентификация, включително как е получена. Например данните, получени от незаконно хакване на държавна база данни, ще имат по-високи санкции, отколкото четенето на името и адреса от плик.
  • Всяка измерима стойност на загубите отделни жертви са претърпели в резултат на кражбата. Това включва вредата от репутацията, неудобството и други последствия.

Последната точка подчертава друга мощна промяна в начина, по който ITADA таксува престъпниците. Преди ITADA, таксите за кражба на самоличност не включваха въздействието върху жертвата. В по-известния случай според FindLaw.com и Thomson Reuters, преди влизането в сила на ITADA, престъпник използва открадната самоличност на жертвата, за да набере над 100 000 долара кредитни кредити и получи федерален заем за жилище. Купувайки домове, мотоциклети и пистолети, те принуждавали жертвата да прекарва години, изчиствайки името си. Докато в крайна сметка бяха повдигнати обвинения, реституцията на жертвата не е включена. Истории като тази бяха важни за тласкането на ITADA напред.

Вижте също:
Как да се предпазите от кражба на идентичност
Кражба на самоличност: Ето какво да направите, ако самоличността ви бъде открадната

Законът за подобряване на наказанието за кражба на идентичност

През 2004 г. ITADA се присъедини към друг закон: Законът за подобряване на кражбите на идентичност (ITPEA). По-специално ITPEA попадна в съдилищата след трагедията на 11 септември. Разследванията на атентатите разкриха, че шест от деветнадесетте терористи са използвали фалшиви паспорти. Внезапно кражбата на самоличност може да бъде инструмент за много по-тежко престъпление: тероризъм.

ITPEA, както подсказва името, представя по-високи наказания за значителни престъпни намерения. Докато случаите на ITADA отчитат броя на жертвите, открадната информация и личните загуби, ITPEA се фокусира върху използването на кражба на самоличност със тежестта на престъплението. Законът сега предвижда минимум две години лишаване от свобода за „съзнателно прехвърляне, притежаване или използване, без законно правомощие, средство за идентификация на друго лице по време и във връзка с конкретни престъпни присъди“. Престъпленията, наказуеми съгласно ITPEA, включват кражба на публични пари или имущество, присвояване, измами със социално осигуряване, имиграционни измами, използване на невярна информация за придобиване на огнестрелно оръжие и измама, ако ветерани се облагодетелстват. Законът също така включваше повече финансиране на Министерството на правосъдието за разследване и преследване на дела за кражба на самоличност: 2 000 000 долара през 2005 г. и още 2 000 000 долара за четирите години след това.

Проследяване на ITPEA е Законът за принудително задържане и кражба на самоличност от 2008 г. (ITERA). От критично значение ITERA предлага по-добра правна защита на жертвите. Съгласно ITERA, престъплението може да бъде подчинено на федералното наказателно преследване, дори когато жертвата и подсъдимият са в една и съща държава. Преди тази промяна федералният закон влиза в сила само ако данните са достъпни по междудържавни средства. ITERA предоставя също така обезщетение на жертвата във време и ресурси, похарчени за поправяне на щети, причинени от кражба на самоличност.

Други действия срещу измама с идентичност

В допълнение към ITADA, ITPEA и ITERA има и други закони за възпиране на кражбите на самоличност и обезщетяване на жертвите. В зависимост от обстоятелствата могат да се прилагат други актове, включително:

  • Законът за защита на идентичността на потребителите в Алабама
  • Законът за защита от кражба на самоличност в Мичиган
  • Законът за предотвратяване на измами с осигурителен номер
  • Статутът на банковите измами

Националната конференция на държавните законодателства предоставя добър списък на законопроекти, актове и клас на престъпления, свързани с кражба на самоличност. Прилагането на тези закони често зависи от вида на използваната информация и от каква измамна цел. Примерите включват банкови измами, измами с пощенски услуги и социалноосигурителни измами, престъпления, които могат да бъдат извършени с откраднати данни.

Съществуват и законодателства, които да ви помогнат да се защитите. Например Законът за справедливи и точни кредитни транзакции позволява на тези в Съединените щати да защитят своята идентичност, като свободно имат достъп до собствените си кредитни отчети за сканиране на необичайна дейност. Законите за поверителност се увеличават, за да могат организациите да защитават и да се грижат за личните данни. ITADA и неговите наследници действат като възпиращи фактори, докато по-силната защита на потребителите намалява възможността за кражба на идентичност.

Движа се напред

Има ли слабости във федералните актове за кражба на идентичност? За съжаление, да: въпреки че законите имат огромна позиция в борбата срещу кражбата на идентичност, те не са перфектни. За начало законите имат огромен недъг по отношение на цифровата престъпност. Просто казано, в свят, в който личната информация редовно се обработва, има твърде много възможности за нейното открадване. През 2017 г. стратегията на Javelin потвърди, че кражбата на самоличност удари 16,7 милиона жертви само в Америка. Прокурорите може също да не искат да се обърнат към съда по искания за измама с идентичност, като смятат, че не си заслужават усилията. И накрая, е трудно да се повдигнат обвинения срещу кражба на самоличност, когато жертвите не подават сигнал; ако сте били жертва, помислете за напред. Вашата самоличност може да не е единствената злоупотреба.

Свързани:
Списък с ресурси, за да ви предпази от измами с идентичност
50+ статистики за кражби на самоличност & факти

„Статуя на справедливостта“ от Уилям Чо лицензирани под CC от 2.0

Може също да ви харесат Интересът към кражба на защита на потребителите, за да проверите кредитни резултати, скочи с 230 процента за едно десетилетие. Ето защо това е опасна тенденция Защита от кражби наententityНаучете какво да раздробявате: разрушаването на документи предотвратява кражба на самоличност

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 9 = 1

Adblock
detector