Как да подадете сигнал за измама

Как да подадете сигнал за измама

Какво трябва да направите, когато получите имейл с измама или попаднете на уебсайт за измама? Известен също като опити за фишинг, измамни имейли се използват, за да подмамят хората да споделят лична информация като номера на социално осигуряване, данни за банкова сметка и пароли. Тази статия ще ви каже как да идентифицирате имейли с измама, какво да направите, ако забележите такъв, къде да докладвате измами и стъпки, които можете да предприемете, за да се защитите, ако смятате, че сте били измамени..

Как изглеждат имейлите с измами?

Престъпниците често се опитват да имитират официални имейли от големи, реномирани компании като eBay, Amazon, Citibank и PayPal. Някои имейли за измами играят на вашите емоции или правят оферти, които са твърде добри, за да бъдат верни. Ето някои общи характеристики на измамите, които трябва да внимавате във входящата си поща:

 • Имейлът не е адресиран до вас или пространството за име е празно,
 • Има правописни или граматически грешки,
 • Изпращащият имейл адрес не е чувствен или не съвпада с името на компанията,
 • Маркирането, изображенията или цветовете не съответстват на официалния уебсайт,
 • Получавате заявка от компания, с която не правите бизнес,
 • Имейлът иска малко плащане в замяна на много по-голямо,
 • Имейлът твърди, че е от приятел, който е заседнал в чужбина и се нуждае от изпратени пари,
 • Получавате известие за доставка, когато не очаквате поща,
 • Уведомявате се за лотария или печалба от конкуренцията, когато не сте влезли.

Какво да направите, ако намерите имейл с измама

Ако смятате, че сте получили имейл с измама, не го отваряйте. Ако сте отворили имейла, не кликвайте върху връзки или прикачени файлове.

Забелязали ли сте измамен имейл, който се преструва, че е от реномирана компания? Ако сте получили имейл и смятате, че това е измама, трябва незабавно да се свържете с представената компания.

Например, ако получите имейл, предполагаемо от eBay, трябва да го препратите на имейл адреса на eBay за отчитане на измами. Не добавяйте и не променяйте нищо в оригиналния имейл, включително темата.

След като препратите имейла, го изтрийте. Ето имейл за контакт за някои от най-често насочваните компании. Ако се съмнявате, отидете директно на уебсайта на компанията и потърсете страници за отчитане на измами, фишинг, измама или измами.

Можете да препратите имейла за измама до адреса за докладване на Федералната комисия по търговия, [email protected], и до Центъра за жалби в интернет срещу престъпления (IC3). По-рано известен като Център за жалби в Интернет, IC3 предоставя начин за обществото да съобщава на ФБР всякакви престъпления от интернет от всякакъв тип. Ако сте получили имейли, за които се твърди, че са от IRS, можете да ги препратите на [email protected] или да се обадите на 1-800-366-4484.

Подаване на сигнал за измамен имейл с помощта на разширени стъпки

Ако имате опит с проблеми с кода, електронната поща и интернет, може да искате да направите няколко проверки, за да установите от кои сървъри се изпращат имейлите. Сървърните компании не искат да бъдат домакини на измамници и е вероятно да разследват отчети. Не забравяйте, че системните администратори нямат нищо общо с измамниците, така че бъдете учтиви и ясно обяснете своите притеснения. Прикачете доказателства, когато е възможно.

Виж източника

 • Погледнете html източника на имейл съобщението или уеб формата.
 • В html кода потърсете маркера и вижте къде се изпращат резултатите от формуляра. Формата вероятно ще изглежда така:
 • Също така ще искате да потърсите скрито поле под маркера, което ще изглежда така: Това е имейл адресът, който ще получи резултатите от формата. Ще искате да откриете отговорните за сървърите, на които се намират формулярът и имейлът.

Горният пример е типичен Perl базиран формуляр за скрипт на поща. Измамниците могат също да използват комбинации от php, asp или друг код. Ако не сте запознати с нищо от това, просто се уверете, че имейлът се препраща на компанията, за да могат те да работят за закриване на нарушителния сайт.

Проследяване на сървъри

Когато откриете информация за това откъде идват имейлите (или откъде се изпращат данните), можете да използвате името на домейна или IP адреса, за да идентифицирате сървърите. Използването на тези инструменти за търсене обикновено произвежда данни за контакт, които можете да използвате за предупреждение на системните администратори.

Търсене на ICANN WHOIS

Инструмент за търсене на IP UltraTools WHOIS

Какво да направите, ако смятате, че сте били измамени

Ако смятате, че сте били измамени, важно е да действате бързо, за да защитите вашите финанси, кредитен рейтинг и идентичност. Можете да съобщите за инцидента на редица компании като вашата банка и кредитни бюра. Ето списък от стъпки, които трябва да предприемете незабавно:

 • Свържете се с вашите финансови институции и ги уведомете, че вашите акаунти могат да бъдат компрометирани. Те може да са в състояние да спрат, анулират или отменят измамни сделки. Бъдете готови да затворите съществуващите си акаунти и да отворите нови.
 • Променете паролите си. Ако сте въвели данни за вход на измамна компания, започнете с този акаунт чрез неговия истински уебсайт или се обадете на поддръжката на клиенти по телефона. След това променете банковите си входни данни, имейл акаунти и пароли за социални медии. Това е особено важно, ако използвате една и съща парола за няколко акаунта или информацията за нулиране на паролата ви е изпратена до един акаунт.
 • Уведомете трите основни кредитни бюра, които сте били измамени (Equifax, Experian, TransUnion). Те ще добавят сигнал за измама към вашия файл, който би трябвало да предотврати разширяването на нов кредит на ваше име. Кредитната компания трябва да бъде подканена да ви се обади, за да проверите дали опитът е истински или не.
 • В допълнение към подаването на сигнал, можете да изберете да замразите кредитните си отчети за определен период от време. Това ще изисква ПИН код, за да разреши всички заеми. Всеки опит на измамници да получат заем от ваше име трябва да бъде предотвратен, тъй като те няма да имат този ПИН, дори ако имат друга информация за самоличност.
 • Проверете дали вашата антивирусна защита на вашия компютър е активна и актуална. Инсталирайте реномирана антивирусна програма, ако нямате такава. Подкажете вашия софтуер да извърши цялостно сканиране на компютъра.

След като сте осигурили своите финанси, онлайн акаунти, кредитен рейтинг и компютър, е важно да уведомите властите, включително полицията.

Защо е важно да подадете сигнал за измама

Съобщаването на измами помага на властите да разберат по-добре как се правят измами, за да могат да бъдат спрени.

Уведомяването на правителствените агенции може да работи за защита на други граждани от подобна съдба, тъй като кампаниите за повишаване на обществеността помагат да се предупреди другите за измамата. Важното е, че ако сте загубили пари или ви е била компрометирана самоличността ви, вероятно сте жертва на престъпление и имате пълно право да съобщите за това в полицията.

Много агенции си сътрудничат, за да спрат интернет измамниците - колкото повече информация имат, толкова по-добре. Можете да подадете сигнал за измамата на следните агенции:

 • Центърът за жалби в интернет (IC3) ще отправи жалбата ви до съответната правоприлагаща агенция. (Забележете, че тази услуга не уведомява кредитни бюра или доставчици)
 • Федералната комисия по търговия (FTC) също се свързва със съответните органи и ще съветва следващите стъпки, които трябва да предприемете. Можете също така да направите отчет по телефона, като се обадите на Центъра за реакция на потребителите на FTC на 1-877-FTC-ПОМОЩ (1-877-382-4357).
 • Ecommerce.gov е специализиран в измами и измами, свързани с чуждестранни компании и транзакции.
 • Министерството на правосъдието (DOJ) може да ви помогне да определите всички допълнителни агенции, които трябва да бъдат уведомени за измамата и нейното въздействие върху вас.
 • Работната група за борба с фишинга APWG помага за унифициране на глобалния отговор на киберпрестъпността.
 • Екипът за готовност за компютърна готовност към САЩ (US CERT) е водещ център за киберзащита и реагиране при инциденти.

За да ви помогнем да защитите своята самоличност, можете да се обърнете към тези правителствени служби за съвет и стъпки за действие, които да предприемете, след като бъдете измамени.

 • Identitytheft.gov ще ви помогне да формулирате личен план за възстановяване.
 • Използвайте правителствените Насоки за възстановяване на кражба на самоличност, за да защитите допълнително своята идентичност, включително кредитния си рейтинг.
 • Освен това, уведомете вашите приятели и семейство за измамата. Можете да им помогнете да го избегнат за себе си и да ги предупредите за странни имейли, изпращани от вашите акаунти. Ако се занимавате с бизнес, свържете се с вашата индустриална асоциация, за да могат другите да бъдат запознати със заплахата.

Какви доказателства трябва да събирате, ако сте били измамени

Често са необходими много доклади, за да се изгради сериозно дело срещу измамници. По-долу е даден списък на полезните доказателства, които трябва да запазите.

В зависимост от степента и мащаба на измамите може да имате различни доказателства, които да предоставите на властите. Съберете всичко, което е свързано с измамата, и я съхранявайте на безопасно място. Може да се наложи да предоставите тези доказателства, когато бъдете помолени. Ако не сте сигурни в даден артикул, трябва да го запазите, дори и да не е в този списък.

 • Цифрови копия на имейли (не редактирайте темите или заглавките на темите и включвайте цялата информация, ако трябва да бъде отпечатана),
 • Постъпления от кредитни карти и банкови извлечения,
 • Снимки на сделки, подозрителна активност или друга подходяща информация,
 • Отменени проверки,
 • Сертифицирани или други разписки по пощата,
 • Разписки за парични преводи,
 • Касови бележки (като Western Union),
 • Виртуални валути / криптовалутни книги,
 • Предплатени картови разписки, включително цифрови карти за подаръци,
 • Пликове (ако сте получили артикули чрез FedEx, UPS или американска поща),
 • Памфлети или брошури,
 • Телефонни сметки,
 • Печатни или за предпочитане електронни копия на имейли (ако са отпечатани, включват пълна информация за заглавието на имейла),
 • Физически дарове,
 • Печатни или за предпочитане електронни копия на уеб страници,
 • Изображения на твърдия диск,
 • PCAP файлове, съдържащи злонамерен мрежов трафик,
 • Дневници на мрежова система, хост и / или охранителен уред,
 • Копия или подробности за използвания злонамерен софтуер,
 • Чат преписи и / или телефонни дневници.

Да бъдеш измамен може да бъде много смущаващо, но знаейки какво да правиш може да ти помогне да възвърнеш контрола над ситуацията. Действайте бързо, за да се защитите и след това се свържете с властите.

Как да съобщаваме измамни имейли в Канада

Можете да подадете информация в Центъра за отчитане на спам тук и тя ще бъде изпратена до съответните правителствени агенции. Свържете се незабавно с финансовите си институции, ако се притеснявате за сигурността на вашите сметки. Свържете се с Equifax (обадете се на 1-800-465-7166) или TransUnion, за да защитите кредитния си рейтинг и да въведете сигнал за измама. Можете да получите достъп до съвети и информация, ако сте били измамени чрез канадския център за борба с измамите.

Как да съобщаваме измамни имейли във Великобритания

ActionFraud, националната измама & Центърът за докладване на киберпрестъпността има формуляр, който трябва да попълните, ако трябва да подадете сигнал за измама, фишинг или опит за измама, заедно с подробна информация за това как да защитите вашата самоличност. Ако сте били измамени и сте загубили пари, можете да отчетете загубата като престъпление. Свържете се с кредитна референтна агенция (CRA), за да кандидатствате за сигнал за измама, за да защитите кредитния си рейтинг. АКР са Experian, Equifax и TransUnion (по-рано Callcredit).

Какво да направите, ако намерите австралийски имейли

Ако искате да подадете сигнал за измама в Австралия, използвайте формата за уебсайтове на ACCC Scamwatch. В зависимост от вида на измамите може да можете да докладвате на конкретни органи, като използвате списъка тук. Трябва да се свържете директно с банки и финансови институции. Свържете се с големите кредитни агенции, за да поставите кредитен сигнал на вашето досие. Австралийските органи за отчитане на кредити са Equifax (обадете се 13 8332), illion (по-рано Dun & Bradstreet) (обадете се на 1300 734 806) и Experian.

Ако сте жертва на кражба на самоличност, свържете се с iD Care, за да получите подкрепа и съвети, подкрепяни от правителството, и кандидатствайте за сертификат за престъпления срещу самоличността на жертвите на Commonwealth.

Може да ви хареса и защита от кражба на самоличност. Научете знаците за кражба на самоличност

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24 + = 31

Adblock
detector