Как да разпознаем и избягваме eBay измами

Как да разпознаем и избягваме eBay измами

Измамниците ще използват всяка налична платформа, за да излъжат невинни хора от парите или стоките си, а eBay не е изключение. Сайтът за онлайн търг стартира през 1995 г. и измамници го използват оттогава. eBay включва много доверие от името на купувача и продавача, но е сравнително лесно да се използва това доверие. Компанията въведе някои защитни мерки, но можете да направите много, за да се защитите като потребител на eBay.

Това ръководство ще ви разкаже за най-често срещаните измами в eBay, какво да търсите и как да се защитите. Някои са насочени към купувачите, други към продавачите. Ако сте били измамени, ще ви покажем стъпките, които можете да предприемете, за да докладвате.

Първи измами като купувач на eBay

Купуването на продукти чрез eBay обикновено е просто, но някои измамници работят за измама на невинни хора, които просто се опитват да постигнат добра сделка. Не забравяйте, че ако една оферта изглежда твърде добра, за да е вярна, вероятно е така. Ето три от най-разпространените eBay измами за купувачите на eBay.

Афера за не-доставка

Гаранция за връщане на пари в eBay предпазва купувачите от измамни продавачи, освен за някои изключения. Следва списък на артикули, които не са обхванати, което означава, че продавачът може да приеме плащане, не успее да изпрати артикула и след това вие като купувач нямате възможност да прибягвате до уебсайта на eBay. Бъдете внимателни, когато купувате артикули от следния списък:

  • Бизнес за продажба
  • Някои категории бизнес оборудване
  • Уебсайтове за продажба
  • Недвижим имот
  • Превозни средства
  • Услуги
  • Продукти, продадени от Sotheby’s
  • Обяви

Продавачът се изпраща с умишлено неправилно име на етикета

Тази измама е умна, тъй като измамата възниква офлайн, след като транзакцията eBay приключи. След като завърши нормално продажбата, продавачът ще публикува пакета с правилния адрес, но с грешно име. Това ви кара като купувач да мислите, че сте получили нечий чужд колет по погрешка, и го връщате или го връщате обратно в пощенската станция. Сделката на eBay е посочена като отказана или върната, продавачът получава продукта обратно и също така задържа плащането. Няма начин да оспорите транзакция, след като бъде финализирана по този начин.

Празната измама с кутия

Това е измама, която трябва да наблюдавате, ако търсите изключително популярен продукт, който генерира много медийно внимание, има ограничено издание или е трудно да се намери другаде. Може да видите желания артикул за продажба и бързо да го закупите, като понякога плащате над пазарната цена, за да го осигурите. За съжаление, в бързината може да не сте забелязали, че в списъка са посочени само квадратчето, в което е влязъл артикулът, а не самият артикул. В крайна сметка притежавате скъпа опаковка, без желания продукт.

Фалшифицирани стоки

Недостатъкът на покупката онлайн е, че няма начин да се провери автентичността на стоките, преди да ги закупите. Измамниците знаят това и понякога ще предлагат висококачествени, маркови артикули за продажба на много атрактивна цена. За съжаление, артикулите са достъпни, тъй като са фалшиви или „откачени“ реплики.

  Преглед на личната охрана 2023 г.

Плащане извън eBay

Системите за сигурност на eBay могат да защитават купувачи и продавачи само когато транзакции се извършват директно на уебсайта. Незаконните продавачи могат да предложат артикул за продажба, но след това да поискат плащането да бъде изпратено извън платформата. Например, те могат да поискат пари в брой, банков превод, чек, паричен превод или дори карти за подаръци. След като измамникът получи парите ви чрез непроследими средства, той ще спре да комуникира с вас и няма да изпрати вещта. eBay няма да помогне при транзакция, извършена извън нейната компетентност.

Първи измами като продавач на eBay

Може да дойде като изненада, но много измами в eBay не са насочени към невинни купувачи, които търсят добра сделка. Измамниците често ще се представят като купувачи и ще използват мерки за защита на потребителите, за да им помогнат да измамят честните продавачи. Ето някои от най-разпространените начини продавачите на eBay да бъдат измамени.

Частна сделка, предлагана извън eBay

Купувачът може да види вашия артикул и да предложи да го заплати частно, вместо да използва официалните канали за плащане на eBay. Те могат да причинят, че когато продажбите се извършват извън сайта, продавачът (вие) може да избегне плащането на такси за транзакции. Затваряте списъка и изпращате артикула, но или не плащат, или оспорват транзакцията с eBay, твърдейки, че артикулът е разбит или че обявата е фалшива.

Оферта за надплащане

Ако имате артикул за продажба, потенциалният купувач може да се свърже с вас и да предложи да плати над исканата цена за него. Отначало може да изглежда глупаво да предаваш щедро предложение, но често това е капан. Купувачът ще плати с измамен чек. Изпращате артикула незабавно, но дни по-късно установите, че чекът отскача, оставяйки ви нищо.

Променен адрес

Тази измама е нов обрат в предложението за надплащане. Купувач ще предложи да закупи вашия артикул и да изпрати по-голямо плащане от необходимото. Казват, че трябва да покрие допълнителни разходи за доставка, тъй като изведнъж се нуждаят от него, изпратено в чужда държава (често Нигерия, макар и не винаги). Измамниците също ще поискат вашия имейл адрес на PayPal. Скоро след това ще се свържат с вас измамници, които се преструват, че са от PayPal, с искане за пощенски номера за проследяване. В имейла ще бъде посочено, че плащането ще ви бъде предоставено, след като сте доказали, че стоките са изпратени. Ако сте доверен човек, можете да изпратите продукта добросъвестно, като приемете, че имейлът е автентичен. Тъй като това е измама, никога повече няма да видите парите си или вещите си.

Иск за празна кутия

В този случай покупката може да бъде извършена без недостатък. Купувачът плаща бързо, а вие изпращате артикула без притеснения. Купувачът получава артикула, но твърди, че сте изпратили празна кутия – с други думи, ви обвинява в измама. eBay ще поиска връщане и купувачът ви изпрати празната кутия обратно, запазвайки артикула и парите при възстановяване.

Купувачът твърди, че артикулът не е получен

Защита на продавача на PayPal съществува, за да помогне на продавачите да търгуват уверено на eBay. За да работи тя, продавачите трябва да предоставят доказателство за доставка на артикули. Ако изпратеният артикул е продаден за под 750 долара, известието за доставка е достатъчно доказателство. Ако артикулът се продава за повече от 750 долара, артикулът трябва да има доказателство за доставка на подпис. Опитните измамници знаят това и могат да се възползват от продавачите, които не знаят за това допълнително изискване за доказателство. Те могат да твърдят, че артикулът не е получен, да поискат възстановяване на сумата и да компенсират скъпата стока.

  Как да подадете сигнал за измама

Счупена измама с реплики

Купувач с радост купува вашия артикул. След като плащането бъде потвърдено, го изпращате незабавно. При тази измама купувачът след това ви обвинява, че изпращате повредена стока. Те дори могат да предоставят снимки на счупения предмет. За съжаление за вас, артикулът е реплика на този, който сте изпратили. Купувачът може да отчете артикула като повреден на eBay и да получи възстановяване, оставяйки ви без вашия артикул или плащането.

Неоправдано възстановяване на плащания

Измамник не е нужно да се опитва много да открадне парите си, тъй като повечето сайтове за транзакции са създадени, за да защитят купувача. Ако успешно приключите транзакция и купувачът плаща с кредитна карта или PayPal, те могат лесно да се свържат с доставчика и да анулират транзакцията. Парите ще бъдат възстановени от вас и ще ви бъде начислена допълнителна такса за обратно възстановяване (това е 20 долара за PayPal, отделните компании за кредитни карти варират). Измамникът трябва само да каже, че подозират, че нещо не е наред и повечето институции ще се откажат веднага, независимо дали вече имат продукта или в какво състояние се намира..

Обратна измама

Тъй като eBay функционира като посредник между частни купувачи и продавачи, идеята за изграждане на онлайн репутация на сайта е доста важна. Всяка транзакция създава възможност както за купувачите, така и за продавачите да оставят обществена обратна връзка за опита. Обикновено не е добра идея да търгувате с акаунти, които имат лоша обратна връзка. Като знаете това, някои измамници ще купуват от вас и след това изискват парите да бъдат изпращани чрез лични средства, така че отрицателната обратна връзка да не бъде оставена в профила ви. Това е вид изнудване. Тъй като завършената обратна връзка не може да бъде оспорена, това поставя някои хора в положение, в което смятат, че трябва да се съобразят или да рискуват целостта на акаунта си.

Избягвайте да бъдете измамени

Това изглежда дълъг списък, но е важно да бъдете много старателни при покупка или продажба на платформата eBay. Някои от тези съвети може да са от второ естество за вас или може да не се отнасят за всички продажби. Бъдете наясно и действайте предпазливо, тъй като финансовите сделки онлайн могат да бъдат рисковани, без значение колко сте внимателни.

Никога не приемайте чекове като плащане. Много е рисковано, тъй като те често са цел за измами. Ако приемете чекове, изчакайте, докато се изчистят. След като депозирате чек, салдото ще се покаже във вашия акаунт, но може да отнеме седмица или две за потвърждаване. Ако изпратите пратката преди проверката да се изчисти, тя може да ви остави с празна банкова сметка и без артикул. Винаги използвайте одобрени методи за плащане на eBay.

Винаги завършвайте транзакциите чрез официалните канали на eBay. Комуникирайте, като използвате предоставената услуга. eBay не може да проследява сделки, сключени извън платформата и не може да проверява комуникации или споразумения, направени по частни канали. Дайте си всеки шанс за защита, като покажете на eBay, че сте действали добросъвестно.

  Информация за контакт с измами за кредитни бюра - Experian, Equifax, TransUnion

Документирайте всичко. Постарайте се да запишете опаковането и публикуването на всеки артикул, включително всички използвани проследяващи номера. Това ще ви помогне да се предпазите от неоснователни претенции за измама. Обикновено eBay ще бъде страна с купувача, така че оспорвайте всички твърдения, които смятате за неверни, и ги архивирайте с вашите фотографски доказателства.

Заедно с фотографирането на всичко, опитайте се да запишете всички идентифициращи подробности за вещта. Особено, ако артикулът е скъп, популярен или желан (като нови мобилни телефони или игрални конзоли). Запишете всякакви серийни номера или уникални кодове.

Винаги се уреждайте за проследяващ номер за всяка доставка, която изпращате. Ако артикулът струва повече от 750 долара, организирайте подпис при доставка. Това помага да ви покрием за защита на продавача на PayPal (но не непременно и други начини на плащане, достъпни чрез eBay). Използвайте проследяването на най-високата сигурност, което смятате за подходящо за стойността на изпратения артикул. Не забравяйте, че колкото повече доказателства можете да уредите, толкова по-сигурна ще бъде вашата транзакция в случай на измама.

Би трябвало да можете да оспорите връщане на плащания с банката, ако смятате, че е измамна, но сте готови да представите доказателства. Защитата на продавача на PayPal също има механизми за защита срещу фалшиви връщания на такси, така че не се колебайте да предизвикате такъв, ако смятате, че е неправилен. Също така може да бъде умно да изискате възстановяване на сумата, ако имате недоволен клиент. Това ще ви струва само сумата на артикула, а не допълнителните разходи за възстановяване на такси, ако клиентът поеме въпроса с финансовата си институция.

Проверете дали изображението, използвано за показване на продукта, се използва и в други списъци или дали е изображение на склад от мрежата. Ако е така, а продавачът не желае да изпраща други снимки или информация за стоката, това може да е измама и трябва да се избягва.

Сравнете цената с други подобни артикули. Ако е с голяма отстъпка без основателна причина (като например изброени щети например), това може да е измама или дори откраднат имот. Направляват ясно.

Разгледайте страницата за обратна връзка. Ако добрата обратна връзка е от продавачите на артикули с ниски цени, може да е стратегически профилът да изглежда истински. Може да е и неопитен продавач, така че не се колебайте да отворите разговор за продукта в системата за съобщения на eBay.

Не можете да направите малко, за да се защитите, ако стоката не е покрита от гаранцията за връщане на парите, така че първо проучете профила на продавача подробно и действайте предпазливо, ако стоката е много скъпа и извън защитата на правилата.

Ако получите колет, който не е адресиран до вас, помислете внимателно. Очаквате ли колет около това време? Проверете за кодове за доставка или кодове за транзакции, които можете да използвате, за да проверите дали това е вашият пакет. Ако всеки детайл съвпада с изключение на името, можете да изберете да го отворите, за да проверите дали стоките ви са там.

Никога не бързайте да купувате артикул на eBay. Прочетете внимателно списъка. Ако артикулът е посочен като полето само в заглавието на списъка или ясно в описанието, ще можете да направите малко, за да оспорите транзакция, тъй като представената информация беше вярна и вярна.

Какво да направите, ако сте били измамени в eBay

eBay е много наясно, че на уебсайта се случват измами. Те лесно си сътрудничат с правоприлагащите органи и насърчават измамниците да правят полицейски протокол пред местните власти. Ако искате да разберете процеса на подаване на сигнал за измама в полицията и как участва eBay, посетете Центъра за сигурност на eBay.

Можете да подадете сигнал за проблем с продавача в eBay директно тук.

Ако откриете артикул в eBay, който смятате за измамен, докладвайте директно в списъка.

Докладвайте купувач, ако смятате, че тук са действали незаконно или измамно.

Може да ви хареса също и защита за кражба на самоличност

About the author