Как да замразите кредита си

Как да замразите кредита си

Замразяването на вашия кредитен отчет затруднява измамниците да вземат заеми или други финанси от ваше име.

С притесненията относно поверителността на данните и нарастващата заплаха от хакери, насочени към чувствителна финансова информация, е по-важно да се използват инструменти за сигурност, като например замразяване на кредит от всякога.

В тази статия ще разгледаме основните причини за замразяването на кредитното ви досие, как да приложите блокиране с всяка от трите кредитни агенции в САЩ, различните закони за прилагане на кредитно замразяване и кога и как да размразите кредитния си отчет.

Защо да приложите кредитно замразяване?

Прилагането на кредитно замразяване може да спре всеки друг да взема договори за кредит от ваше име.

Идеята за замразяване на кредит за защита от измама съществува от известно време, но стана по-разпространена след съобщенията за масовото нарушение на данните на Equifax през 2017 г..

При изтичането на Equifax данните на 150 милиона потребители бяха получени след киберата на сървърите на компанията. Открадната информация включва имена и номера на социалното осигуряване - точно такъв тип данни, които престъпниците трябва да отворят нови кредитни линии на ваше име.

Сигурността срещу измама е най-честата причина за прилагането на замразяване, но не е единствената. Някои използват кредитно замразяване, за да помогнат да контролират разходите си и да попречат на използването на кредит импулсивно за нови покупки.

Как работи кредитното замразяване?

Поставянето на замразяване на сигурността на кредитния ви файл означава крадец на самоличност, дори този, който има вашето име, адрес, номер на социално осигуряване, дата на раждане и други, няма да може да получи нови заеми и кредит от ваше име. Това е така, защото кредиторите, търговците на дребно, комуналните услуги и други предприятия се нуждаят от достъп до кредитен отчет за преглед и одобряване на нов кредит, заеми и финансови услуги.

Когато настроите замразяване на кредит, получавате уникален ПИН код или настройвате с акаунт с уникална парола към вашия кредитен файл. Без да упълномощавате кредитното бюро да премахне замразяването с вашия уникален ПИН или парола, кредиторите не могат да получат достъп до вашия файл или да отворят нов кредит.

Замразяването на кредити блокира само отварянето на нови кредитни линии. Всички кредитори, с които имате настоящи споразумения, включително компании за кредитни карти, банкови заеми или карти на магазини, ще могат да видят кредитния ви файл. Някои правоприлагащи агенции и други държавни органи също така могат да получат достъп до вашия кредитен отчет и да оценят по време на замразяване на кредит. Все още ще можете да използвате съществуващите кредитни карти или карти за магазини.

Вашият файл и кредитен рейтинг също ще се актуализират с поведението ви на заемане и погасяване, докато замразяването е в сила.

Какви са разходите за поставяне на кредитното замразяване?

3-те основни кредитни референтни агенции по-рано начисляваха такса за прилагане на кредитно замразяване, като цената варира според държавата.

На 21 септември 2018 г. новият Закон за икономическия растеж, регулаторната помощ и защитата на потребителите промени правилата за прилагане на кредитно замразяване.

Трите големи агенции за отчитане на кредити - Equifax, Experian и TransUnion, сега са длъжни да ви предложат безплатно замразяване на кредит..

Потребителите не само ще могат да замразят кредита си, но и онези, които решат да прилагат кредит, могат също така да го вдигнат и да го приложат отново, колкото пъти искат безплатно.

Кой може да кандидатства за замразяване на кредит?

Новият закон дава възможност всеки да кандидатства за замразяване на кредит. Дори тези под 16-годишна възраст могат да имат замразени кредитни файлове, ако родителите кандидатстват от тяхно име. Пазителите, квесторите и тези с валидно пълномощно могат да прилагат безплатно и за своите издръжки, безплатно.

Колко дълго ще замръзне кредит?

Във всички държави, освен в 4, кредитното ви замразяване се поддържа постоянно, докато не поискате премахването му.

Според ръководството на Съюза на потребителите за защита от замръзване на сигурността, четирите държави, които не прилагат автоматично постоянно замразяване, са:

 • Кентъки
 • Южна Дакота
 • Небраска
 • Пенсилвания

Ако живеете в някое от горните щати, вашето замразяване автоматично ще бъде премахнато след 7 години. Ако искате той да остане на място непрекъснато, можете да зададете цифров календар, който да ви напомня да прилагате замразяването на кредита 7 години след като първоначално е бил настроен.

Какви други закони за замразяване на кредити трябва да знаете?

Когато кандидатствате за кредитно замразяване, кредитното бюро трябва да го въведе в рамките на един работен ден.

Кредитните бюра трябва да замразят акаунта на потребителя в рамките на 1 час след заявка, направена онлайн или по телефона.

За искания за кредитно замразяване, поставени чрез заверена поща, агенцията трябва да постави или вдигне замразяването в рамките на три работни дни.

Процесът на замразяване на отчета с всяко кредитно бюро

Няма налична опция „всичко в едно“, за да замразите кредита си с трите отделни референтни агенции за кредит, Equifax, Experian и TransUnion наведнъж. Вместо това потребителите трябва да кандидатстват за всяка агенция поотделно.

Ако искате блокирането на кредит да е ефективно, важно е да замразите файла си във всички 3 агенции. Всеки кредитор използва различни агенции при отваряне на нов кредит, така че винаги ще бъдете изложени на измама, ако оставите някой от вашите 3 файла отворени.

Прилагане на кредитно замразяване онлайн

За да приложите онлайн замразяване, посетете всяка от 3-те страници на бюрата, посветени на услугите за замразяване на кредити:

Equifax: https://www.equifax.com/personal/credit-report-services/

Experian: https://www.experian.com/freeze/center.html

TransUnion: https://www.transunion.com/credit-freeze

TransUnion също предлага приложение, което може да бъде изтеглено от Apple AppStore или от магазина на Google Play.

Прилагане на кредитно замразяване по телефона

Experian: Обадете се на 1 888 397 3742 и предоставете необходимата информация.

Equifax: Обадете се (800) 349-9960 и ще трябва да посочите своя номер за социално осигуряване, адрес на улица и местожителство. Вашият ПИН ще ви бъде изпратен по имейл.

TransUnion: Обадете се на TransUnion на 1-888-909-8872, за да поискате замразяване на кредита

Струва си да се има предвид, че всички 3 кредитни бюра могат да изпитат голям обем разговори и дълги времена на чакане по телефона след големи нарушения на данните.

Замразяване на кредит чрез заверена поща

Изискванията за прилагане на кредитно замразяване чрез заверена поща са изброени по-долу.

Experian

Пиши на:

Замразяване на външната сигурност,
П.к. Каре 9554.

Писмените заявки до Experian трябва да включват следното:

 • Вашето пълно име и среден начален номер,
 • Дата на раждане,
 • Вашият социалноосигурителен номер,
 • Адреси за последните две години,
 • Копие на документ за самоличност, издаден от правителството,
 • Копие на сметка за комунални услуги, банкова или застрахователна декларация,

Equifax

Изтеглете и попълнете този формуляр за замразяване на кредит от Equifax и го изпратете до:

Equifax Information Services LLC
П.к. Каре 105788 Атланта,
GA 30348-5788

Трябва да изпратите едно копие на идентификационния номер, което включва вашия номер на социално осигуряване, като например

 • Копие на вашата карта за социално осигуряване
 • Копие на мъниче за заплащане, което включва вашия социален номер
 • Копие на формуляр W2 или 1099

Плюс едно копие на документ, който потвърждава текущия ви адрес като:

 • Копие на шофьорска книжка или държавна идентификационна карта
 • Копие от вашия договор за наем / договор за наем
 • Копие на вашия мънич за заплащане с адрес
 • Копие на сметката за комунални услуги (газ, електричество, вода, кабел, сметка за жилищни телефони)

TransUnion

Напишете на TransUnion молба да приложите кредитно замразяване с копия на личния си номер и номера на социалното осигуряване на:

TransUnion LLC
П.к. Каре 2000
Честър, PA 19022-2000

Кога и как да размразите кредита си

Може да искате да отворите кредитния си файл в даден момент, за да кандидатствате за нови финанси като ипотека, заем за кола или кредитна карта.

Точно както при кандидатстване, няма начин да премахнете замразяване от всички 3 кредитни бюра наведнъж, така че ще трябва да се свържете с всеки от тях поотделно, за да размразите файла си, освен ако не знаете кое кредитно бюро ще използва кредиторът и след това можете да размразите само този.

Можете да вдигнете кредитно замразяване по следните начини:

 • Премахнете замразяването за определен брой дни
 • Дайте достъп до кредитора, към който кандидатствате

Постоянното премахване на кредитно замразяване също е опция, но е малко вероятно да е необходимо и ще остави кредитния ви файл отворен за измама.

Може също да ви харесат Интересът към кражба на защита на потребителите, за да проверите кредитни резултати, скочи с 230 процента за едно десетилетие. Ето защо това е опасна тенденция Защита от кражба на инденции. Информация за контакт с кредитни бюра - Experian, Equifax, TransUnionIdentity Protection, Как да разпознаем и избегнем измамите от eBay.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − = 81

Adblock
detector