Статистика и факти за кражба на самоличност: 2018 – 2019

* Този списък редовно се актуализира с най-новите статистически данни за кражби на самоличност за 2018 - 2019 (плюс няколко по-ранни статистически данни). Към днешна дата сме събрали над 50 факта, цифри и тенденции за кражба на самоличност от широк спектър източници и обхващаме редица различни страни.

Докато светът продължава своя неуморен поход към всички цифрови неща, данните са все по-изложени. Личната информация на всеки отделен потребител сега се намира на десетки, ако не и стотици сървъри по целия свят. С този факт се получава донякъде очевиден резултат: увеличаване на кражбите на самоличност.

Кражбата на данни е голям бизнес, въпреки че през 2018 г. имаше някои добри новини. Според Javelin Strategy броят на жертвите на кражби на самоличност в САЩ е намалял с 15 процента, от 16,7 милиона жертви през 2017 г. на 14,4 милиона през 2018 г..

Освен това, стратегията на Javelin установи, че децата все повече стават жертва на измами с идентичност. Въпреки че децата отдавна са цел за злоупотреба със социалноосигурителен номер и измами с кредитни карти, изглежда, че въздействието нараства. Охранителната фирма установи, че над 1 милион деца са били жертви на кражба на лична карта през 2017 г..

За 2017 г. до 2019 г. статистиката за кражби на идентичност зае централно място сред многото статистически данни и факти, обхващащи цялата сфера на киберпрестъпността. Докато издирвачният софтуер печели повече внимание, кражбата на самоличност остава много по-лесна за изтегляне и осигуряване на приходи. Социалноосигурителните номера, номерата на кредитните карти и други фактори за лична идентичност могат да бъдат откраднати и продавани в тъмната мрежа или използвани от престъпниците за бързо и лесно печалба.

Следните статистически данни за кражби на самоличност са категоризирани, за да помогнат да се почувствате по-добре как и защо тази заплаха продължава да бъде проблем за потребителите, бизнеса и правителствата по целия свят.

Свързани: Статистика за киберсигурността

Увеличаване на рисковете, експозициите и стойностите на загубите

Статистика и факти за кражба на самоличност: 2018 - 2019Източник: Javelin

Както показаха данните от последните проучвания за измами с идентичност на стратегията Javelin, кражбата на самоличност няма да изчезне. Въпреки че броят на жертвите е намалял до началото на 2019 г., други статистически данни се покачват.

Киберпрестъпниците все още намират сравнително лесен достъп до данните на потребителите. Имаше над 9 600 съобщени нарушения на данните в САЩ между 2008 и 2019 г., например, над 10 милиарда записи, откраднати през този период от време. Цифрите разкриват, че противно на усилията за спиране на краищата на данните, крадците учат нови начини за заобикаляне на защитите, докато потребителите са изправени пред още повече рискове и излагане на кражба на данни..

Съставихме списък с най-новите статистически данни за кражби на самоличност:

 • За щастие, само 5,66 процента от потребителите в САЩ са били жертва на измама с лична карта, спад от 2018 г. (Източник: Стратегия на Javelin)
 • Спадът в измамите като цяло се дължи на по-голямото приемане на EMV чип базирани кредитни карти, които не могат да бъдат копирани от скимери на карти. (Източник: Стратегия на Javelin)
 • Американците са значително по-склонни да станат жертва на кражба на самоличност от всеки друг. Над 791 милиона самоличности бяха откраднати в САЩ през 2016 г. Франция изостава на второ място с 85 милиона идентичности. (източник: Symantec)
 • 143 милиона американци са изправени пред повишен риск от кражба на самоличност, след като голям хак на Equifax открадна милиони социални номера, рождени дни, адреси и дори някои номера на шофьорски книжки. (Източник: Глупавият глупак)
 • Ключова област, в която се наблюдаваха много нови активности през годините, е поглъщането на сметки, което нарасна с 61% през 2015 г., което е общо 1,4 милиона инциденти. Приемането на акаунти се случва, когато крадците получат достъп до нечии акаунти и променят информацията за контакт и сигурност. (Източник: Стратегия на Javelin)
 • За щастие, поглъщанията на сметки намаляха между 2017 и 2018 г., като загубите спаднаха от 5,1 милиарда до 4 милиарда долара. (Източник: Стратегия на Javelin)
 • През 2018 г. поемането на мобилни акаунти се увеличи още повече. Имаше 679 000 поглъщания на мобилни акаунти срещу 380 000 през 2017 г. (Източник: Стратегия на Javelin).
 • Приемането на акаунти (ATO) доведе до загуби от над 2 милиарда долара. (Източник: Стратегия на Javelin)
 • Извън поглъщането на акаунти, тези с активно присъствие в социалните медии имат 30 процента по-висок риск да станат жертви на измама поради повишена експозиция. (Източник: Стратегия на Javelin)
 • Социалните медии като Facebook, Instagram и Snapchat се сблъскват с 46 процента по-висок риск от поглъщане и измама на акаунти от тези, които не са активни в социалните мрежи. (Източник: Стратегия на Javelin)
 • Според ресурсния център за кражба на идентичност всяка година се открадват 1,3 милиона детски записи. (Източник: Ресурсен център за кражба на самоличност)
 • Изненадващо 13% от онези, които са подали сигнал за кражба на самоличност в органите на реда не искам да се вземе полицейски протокол. (Източник: FTC)
 • Повечето оплаквания за кражба на самоличност (61%) са от тези на възраст между 30 и 59 години (Източник: FTC)
 • Общият брой на докладващите кражби на самоличност се е увеличил с 37% от 2014 г. до 2016 г. (Източник: FTC)
 • Въпреки провереното увеличение на защитата на данните, което предоставя, 75 процента от потребителите не успяват да използват VPN, за да защитят своите WiFi връзки. (Източник: Symantec)
 • Както съществуващите измами без карти, така и поглъщането на сметки се увеличават през 2017 г. Един милион повече потребители са жертви през 2017 г. през 2018 г. (Източник: Стратегия на Javelin)
 • Доста значителни 6,64 процента от всички потребители са жертви на измами с идентичност през 2017 г. (Източник: Стратегия на Javelin)

Symantec кражба на самоличностИзточник: Symantec

 • Symantec също така отбелязва, че 87 процента от потребителите са оставили личната си информация изложена, докато са получили имейли, банкови сметки или финансова информация, друг проблем, който може да бъде смекчен чрез използването на VPN. (източник: Symantec)
 • Липсата на лична защита за WiFi съвпада с факта, че 60% от потребителите се чувстват така, сякаш личната им информация е безопасна при използване на обществен WiFi. (източник: Symantec)
 • Доклад за 2017 г. от австралийската мрежа за разплащания разкри, че хората над 55-годишна възраст са често срещани цели за измами по телефона и електронната поща и все по-често са обект на измами, извършвани в социалните медии. (източник: Австралийска мрежа за плащания)
 • Consumer Sentinel Network (CSN), която събира данни от FTC и местните правоприлагащи агенции в САЩ, установи, че кражбата на самоличност представлява 13 процента от повече от 3 милиона наказателни жалби, регистрирани в системата. Този брой е малко зад измамите на самозванците (малко повече от 13%) и жалбите за събиране на дългове (28%). (Източник: FTC)
 • „Кражбата на данни“ продължава да е причина за най-откраднатите самоличности през 2016 г. и основната причина за нарушенията на данните (близо 92 процента). (източник: Symantec)
 • Според проучване на CSID, 52% от малките предприятия не инвестират в смекчаване на кибер риска, вярвайки, че не съхраняват никаква частна информация. 68% при минимални имейл адреси в магазина, което е един потенциален вектор за влизане на хакери. (източник: CSID
 • CSID установи също, че 31% от анкетираните малки предприятия не предприемат никакви активни мерки за смекчаване на кибер-рисковете като нарушаване на данните и хакване. (източник: CSID)
 • Според Equifax Canada, Millennials са основната мишена за измамниците. Почти половината от всички заявления за измами са за онези на възраст между 18 и 34 години (източник: Equifax)
 • Проучване в Experian разкри, че половината от всички възрастни в Америка вярват, че крадците на самоличност не се интересуват от хора с лош кредит. (източник: Experian)

Symantec кражба на самоличностИзточник: Symantec

 • 43% от анкетираните възрастни в САЩ признават, че пазаруват онлайн през обществен WiFi. (източник: Experian)
 • 33% от анкетираните възрастни в САЩ признават, че споделят имената и паролите на акаунта си с други. (източник: Experian)
 • Cifas обяви, че измамите с идентичност във Великобритания достигат „епидемични нива“, като инцидентите с измамите се случват със скорост 500 на ден. (източник: Cifas)
 • Въпреки че през 2017 г. всички видове отчитания за кражби на самоличност бяха по-ниски, по данни на FTC, имаше повече измами с кредитни карти и телефонни измами или комунални услуги. FTC получи над 133 000 съобщения за измама с кредитни карти през 2017 г. и над 55 000 доклада за измами с телефонни или комунални услуги. (Източник: FTC)
 • Все по-голям брой жертви на измами не се възстановяват. Javelin установи, че 23 процента жертви на измами не са получили парите си обратно, което е 3 пъти повече в сравнение с 2016 г. Това се дължи предимно на преминаване към измами с нови сметки. (Източник: Стратегия на Javelin)

Свързани: Най-добри услуги за защита от кражба на самоличност

Кредитните карти и социалноосигурителните номера все още са водеща цел за крадците

Измамата с кредитни карти не е нищо ново. И все пак въвеждането на кредитната карта преди половин век бързо се превърна в възможност за крадците. И все пак чак до въвеждането на електронната търговия в средата на 90-те години кражбата на информация за кредитните карти стана твърде лесна. Сега темповете на това, което е известно като измама „присъстващо на карта“ (когато измамник използва физическо копие на обезмаслената карта) намаляват, благодарение на не малка част от въвеждането на EMV чипа. Същевременно, измамите с CNP или „липсват карти“ скоро могат да се покачат драстично.

Наред с продължаващата заплаха за кражба на социалноосигурителни номера, е лесно да се разбере защо кражбата на идентичност като цяло не отива никъде. Следващите статистически данни и факти разкриват защо както кредитната карта, така и кражбата на социалния осигурителен номер все още са проблеми.

 • Данните в Австралия за 2016 г. разкриха, че собствената измама с дебитни карти доведе до загуби от 23,7 милиона щатски долара, увеличение с 0,8 милиона щатски долара през 2015 г. Фалшифицирането / обезмасляването, както и измамите с изгубени и откраднати карти също се увеличиха. (източник: Австралийска мрежа за плащания)
 • В международен план измамите с CNP нараснаха със 7 процента, което доведе до загуби от 242,1 милиона долара. (източник: Австралийска мрежа за плащания)
 • В Австралия измамите с CNP представляват 78% от всички измами с австралийски карти през 2016 г. (източник: Австралийска мрежа за плащания)
 • Излагането на кредитни и дебитни карти на измама се увеличи през първата половина на 2017 г., като се увеличи с 12,6 процента. Няколко нарушения на високопрофилни данни значително допринесоха за това увеличение. (източник: Ресурсен център за кражба на самоличност)
 • Киберпрестъпниците се стремяха да откраднат номера на социалното осигуряване повече от всякога. Шестдесет процента нарушения през първата половина на 2017 г., включващи излагане на SSN. (Източник: Ресурсен център за кражба на самоличност)
 • Според FICO превключването на EMV в САЩ вероятно ще доведе до 300% увеличение на измамата при кандидатстване за кредитни карти, когато престъпниците се опитват да заобиколят чип системата. (източник: FICO).
 • Кредитните карти имат сметка за повечето случаи на кражба на самоличност. (източник: Състояние
 • През 2016 г. се наблюдаваше възобновяване на съществуващите измами с карти. През годината се наблюдава увеличение с 40 процента при измама с липса на карти (CNP). (Източник: Стратегия и изследвания на Javelin)
 • Измамата с кредитни карти сега представлява вторият най-докладван тип кражба на самоличност в САЩ при 33% от всички съобщения за измами. (Източник: FTC)
 • Потребителите загубиха над 96 милиона долара поради измама с кредитни карти през 2016 г. (Източник: FTC)
 • Повечето кражби на самоличност (особено от загубени номера на социалното осигуряване) са насочени към данъци или измами, свързани със заплати - 34 процента от всички оплаквания за кражба на самоличност. (Източник: FTC)

кражба на самоличност 2018г

 • Над 25 процента оплаквания за кражба на самоличност са свързани с нови акаунти, открити от името на физическо лице. Само 7 процента са свързани със съществуващите сметки за кредитни карти. (Източник: FTC)
 • Загубите от нови измами с акаунти (NAF) се увеличиха през 2018 г. до 3,4 милиарда долара. Измамата на НАФ представлява загуба от 3 милиарда долара през 2017 г. (Източник: Стратегия на Javelin)
 • Изненадващо 13 процента от онези, които са подали сигнал за кражба на самоличност в органите на реда не искам да се вземе полицейски протокол. (Източник: FTC)
 • 40 процента от всички данни, откраднати от нарушения на данните през 2016 г., са били Лична финансова информация. Това е увеличение с 6 процентни пункта през 2015 г. (Източник: Symantec)
 • „Измамата с карта няма“ е много по-разпространена от традиционната измама с кредитни карти. Благодарение на нарастващата популярност на онлайн пазаруването, измамите, които не са налични с карти, сега са с 81 процента по-често срещани от измамите с кредитни карти при продажба. (Източник: Стратегия на Javelin)
 • Стартиращите 13 процента от потребителите в Обединеното кралство смятат, че е приемливо да се използва чужда кредитна карта без разрешението им да пазаруват онлайн. (Източник: Symantec)
 • Други 17 процента смятат, че е приемливо да се използва фалшив имейл или имейл на някой друг, за да се идентифицират. (Източник: Symantec)

Статистиката за кражби на самоличност разкрива, че проблемът не отшумява

Кражбата на идентичност все повече е проблем на 21-ви век. Тъй като повече данни се отдалечават от физическа хартия и към свързани с Интернет сървъри, шансовете за получаване на тези данни Откраднати се увеличава също. Докато „злонамерените външни лица“ остават активни в кражбата на данни (и чрез разширение, загуба на номера на кредитни карти и социалноосигурителни номера), потребителите споделят голяма част от вината за загубените им данни. Въпреки това има някои позитиви, които се появиха в отговор.

За щастие, потребителите стават малко по-добри в откриването на опити за измама. Стратегията и изследванията на Javelin установяват, че онлайн купувачите обикновено са бързи в идентифицирането на опити за измама. Изненадващо, 78 процента от жертвите на измама успяха да открият измама в рамките на седмица.

Все пак изглежда предотвратяването на кражбите на самоличност нараства въпреки по-сериозните потребители. Нарушенията на данните не показват признаци на намаляване. И за съжаление, потребителите все още изглеждат по-малко от проактивни, когато става въпрос за осигуряване на личната им информация.

„Кражба на идентичност“ от CafeCredit, лицензирана под CC BY 2.0

Може да ви хареса и защита от кражба на самоличност. Какво представляват супер бисквитките и как да ги премахнете. Защита от кражба на самоличностНаучете знаците за кражба на самоличност

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 1 =

Adblock
detector